Mišpule


O plodině...


Mišpule pocházejí z Persie, ale postupně zdomácněly téměř všude v celé Evropě. Theofrastus je zaznamenává v Řecku již roku 300 př.n.l. a Plinius se zmiňuje o třech odrůdách starých Římanů. Dříve velmi populární mišpule se dnes pěstuje již jen zřídka.
Mišpule se podobají hrušním. Jsou to stromy velké do 9m, samosprašné. Délka jejich života je střední. Plody jsou velké 2,5 -5m, zelené až rezavé. Oproti hrušním mají mišpule větší kožovité listy, velké, jednotlivé, bílé květy a plody, hnědozelené malvice, navrchu s vytrvalými kališními cípy, které obsahují jednosemenné pecky. Zbylo jen několik odrůd. Největšími odrůdami jsou ´Dutch´ a ´Monstrous´, nejchutnějšími drobné ´Royal´ a ´Nottingham´. Bezsemenná odrůda ´Stoneless´ již zmizela.


Destilát z Mišpulí...


Mišpule jsou velmi bohaté na cukry a na pektin a jsou tedy přímo předurčeny k výrobě pálenky. Zatím se však v této oblasti příliš neprosadily.








Vaše zkušenosti...

5 komentářů:

  1. Destilát z mišpulí je dobrý jen když se nechají zkvasit bez pecek,takže pasírovat!

    OdpovědětVymazat
  2. mišpulová marmeláda či víno je fakt perfekt, zkusil bych i destilát, dejte mi prosím vědět, děkuji f

    OdpovědětVymazat
  3. Skusam... Ak nezabudnem dam vediet ako chuti výsledny produkt...
    Nepasirujem len treba vela vody nakolko mispule ju neobsajuju. Tak uvidime ako to dopadne... Na moje pomery je kvas aj tak dost husty. Vyskusam variantu aj redsieho kvasu.
    Vesele vianoce vsetkym a nech to tecie aj buduci rok.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý deň. Som pestovateľ mišpulí a pre zaujímavosť by som chcel vedieť ako dopadlo pálenie mišpulovice😊

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    mam taky mišpule, jak postupovat při výrobě pálenky???

    OdpovědětVymazat

Dobrý den,
než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.

Než se zeptáte:

- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu
- zkuste najít odpověď v literatuře
- zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti
- svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná
- nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji
- pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině)
- vyvarujte se vulgarismů
- vkládejte komentář vždy k danému tématu

Děkujeme.