Praděd

 
1/ 2,0 g   Semen angelicae
2/ 0,7 g   Skořice
3/ 0,25 g Pomerančového květu
4/ 0,15 g Kůry hořkých pomerančů
5/ 0,1 g   Yzop
6/ 0,1 g   Pelyňku
7/ 0,05 g Muškátového květu
8/ 60 ml   Líhu 60 %

Macerujeme 14 dní. Zfiltrujeme a doplníme lihem 60 % do objemu 60 ml.

Likér připravíme takto :
1/ Macerát 60 ml
2/ Líh 96,5 % 347 ml
3/ Vinný destilát 50,0 ml
4/ Sirup 250,0 ml.

Přidáme vodu do 1 l, barvu upravíme na žlutou.



Zaslal čtenář blogu: Lojza Strnadl
Zdroj: Domácí výroba alkoholických nápojů - V.Demel, M.Krystych







Vaše zkušenosti...

10 komentářů:

  1. Bohužel není tam samozřejmě originální receptura tohoto skvělého likéru. Ale i tak si myslím, že likérnici si tam pěkně počtou:-)))))
    Ale je tam volně ke stažení bakalářská práce o výrobně likérů, firmě Siegfried Gessler v Krnově, původním výrobci Praděda.

    http://muzeum.krnov.cz/document.asp?lib=1&style=2&mid=5

    Rafael.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za upozornění, již jsem si ji dal do "archivu". Měl jsem kdysi i receptury z let 40-cátých (pro drogisty a likérníky), bohužel jsem o ně přišel ... (co nechceš mít, tak zapůjči ...). Ljz.

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli máte na mysli knihu Likérnický receptář od Ferdinanda Štaffla, tak mám pro Vás dobrou zprávu.
    Je v pdf na serveru ulozto.cz.
    Rafael.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jednou děkuji za upozornění, není to sice úplně to co jsem měl já (již jsem zapoměl autora), ale "dědictví otců a dědů" se musí ctít.
    Už ho mám stažený v "archivu".
    Ljz.

    OdpovědětVymazat
  5. Andrzej Sarwa, Velká kniha o domácí výrobě lihových nápojů. 350 stran, 600 receptů.

    Ale skvalitou předchozího se srovnat nedá.
    Nicméně za za přečtení stojí. A jsou tam pěkné obrázky:-))
    A díky ní jsem pochopil rčení, pije jako dán, případně, je ožralý jak dán. Ti lidé jsou asi skutečně schopní do alkoholu naložit skoro vše. A taky to pak vypít:-)))

    http://www.uloz.to/9320031/velka-kniha-o-domaci-vyrobe-lihovych-napoju.rar

    Rafael.

    OdpovědětVymazat
  6. Hledá se Praděd!

    Hořký likér typu Praděd - 100l - 40% obj. alkoholu, 30% cukru.
    Zdroj: Uher, Grégr, Průmyslová výroba lihovin*

    Macerát:
    200g semen angeliky
    70g skořice
    25g pomerančových květů
    20g irisového kořene
    15g pomerančovýh slupek hořkých
    10g yzopu lékařského
    10g pelyňku
    5g macisových, (muškátových) květů
    4l jemného lihu 96,5 % obj. alkoholu
    1l změkčené vody

    Maceruje se 14 dní , pak se zfiltruje a doplní 60%-ním lihem na 6l.

    Likér:
    -34,7 l jemného lihu 96,5% obj. alkoholu, t.j. 33,48 a.a.
    -6 l macerátu 60% obj. alkoholu, t.j. 3,6 l a.a.
    -5l vinného destilátu 60% obj. alkoholu, t.j. 3,0 l a.a.
    -30 l normálního sirupu

    Doplní se změkčenou vodou (asi 27l) na 100 l,dokonale se promíchá a barva se upraví na jasně žlutou.
    *
    *
    *
    Recept na Praděd à la Gessler, 100 l, 38%, obj. alkoholu, 4% cukru.
    (Zdroj: tech-info.cz)

    1. Macerát:
    Květ levandule 400 g
    Pomerančová kůra 600 g
    Mařinka vonná 400 g
    Heřmánek římský 300 g
    Kořen angeliky 200 g
    Mateřídouška 100 g
    Čistý líh 96% 6 l
    Voda 6 l

    Maceruj po 28 - 30 dní v teplé místnosti, slij, vylisuj,
    sfiltruj.
    2. K výrobě:
    Čistý líh 96% 36 l
    Celý macerát ad 1.
    Cukrový sirup 4 l
    Voda 52 l
    Barví se jemně žlutě oranžovou žlutí.
    *
    *
    *
    Recept na Praděd à la Gessler, 100 l, 38%, obj. alkoholu, 4% cukru.
    (Zdroj: F. Šteffl, Likérnický receptář)

    1. Macerát:
    Květ levandule 400 g
    Pomerančová kůra 600 g
    Routa zahradní 400g
    Mařinka vonná 400 g
    Heřmánek římský 300 g
    Kořen angeliky 200 g
    koriandr 200 g
    Mateřídouška 100 g
    Mýdlový kořen 10 g
    Čistý líh 96% 6 l
    Voda 6 l

    Maceruj po 28 - 30 dní v teplé místnosti, slij, vylisuj,
    sfiltruj.
    2. K výrobě:
    Čistý líh 96% 36 l
    Celý macerát ad 1.
    Cukrový sirup 4 l
    Voda 52 l

    Barví se jemně žlutě oranžovou žlutí.
    *
    *
    *
    Likérnická maturita dle F.Šteffla. Prakticky doplňte a vyrobte.

    Receptura na Praděd, s násadou bylin na 100 l likéru :

    150 g dřevo muší - Lignum Quassiae
    150 g květ divizny -Flores Verbasci
    100 g květ pomerančů - Flores Aurantiorum
    25 g yzop - Herba Hyssopi
    50 g iva - Herba Ivae
    100 g kořen citváru - Radix Zedoariae
    250 g kalkánu - Radix Calangae
    100 g kurkuma - Radix Curcumae, (barví)
    250g anděliky - Radix Angelicae

    Pozn.
    * Knihu mám jen v "xeroxu" a některé stránky mi chybí, hlavně titulní, tak pravost zdroje zaručuji jen z 96,5%. Když tak mně opravte.

    Lojzo, ten Váš zdroj, Domácí výroba alkoholických nápojů - V.Demel, M.Krystych. Je to takový ten útlý bledě modrý sešitek vydaný někdy v devadesátých létech?

    Rafael

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, je to ten sešitek, sehnal jsem ho někdy v 92 roce (vydali ho v ENTRI, spol. s r.o., Havířov, 1991). Mám ho též přepsaný do Wrd, když tak mohu poskytnout.
    Zdravím Lojza

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě Praděd:
    (dle F. Šteffla)
    104 l - 36% obj. alkoholu, 32% cukru

    Tinktura na Praděd:
    70g listí máty kadeřavé
    20g kořene kalkánového
    35g šalvěje
    20g pomerančové kůry
    20g kořene hořce
    70g hořkého jetele
    8l čistého 96% lihu
    maceruj 14-21 dní, načež zfiltruj

    2. Tresť na Praděd:
    40g Karlovarského hořkého oleje*
    760g čistého lihu 96%

    3. Likér Praděd:
    2l tinktury ad 1.
    37l čistého lihu 96%
    80g tresti ad 2.
    32l destilované vody
    32l cukrového syrupu

    Barva velmi lehce zlatožlutá

    (*Bohužel zatím jsem nezjistil složení Karlovarského hořkého oleje. A mám obavu, že se jednalo o hotový výrobek, který si likérníci kupovali.)
    *
    Lojzo, dík za nabídku. Ale ten sešitek jsem si kdysi koupil v trafice. A našel jsem ho. Jen jsem byl zvědav jestli ti autoři nenapsali nějaké rozsáhlejší dílo.

    Rafael

    OdpovědětVymazat
  9. Gesslerův Medicinal Bitter dle receptu z 3. dubna 1932:

    Zdroj: archív, internet a bakalářská diplomová práce, Pavel Petr - Výrobna likérů Siegfried Gessler v Krnově.

    100l likéru, 47% obj. alkoholu, 16% cukru.

    Pro přípravu násady:

    1250 g kořene sladkého dřeva,
    1225 g „curacaových“ slupek,
    75 g Radix gentianae (kořen hořce),
    75 g Radix zedoarinae,
    65 g Radix calami crud (kořen puškvorce),
    25 g Radix Angelice (kořen anděliky lékařské),
    40 g Herba absinthii (pelyněk),
    250 g sladkého lusku,
    250 g semen anýzu,
    50 g semen koriandru,
    100 g hřebíčku,
    10 g Gummi myrhae,
    3 g Crocus (šafrán setý),
    50 g topolových poupat,
    1500 g sladké pomerančové kůry,
    2900 g chininové kůry,
    2900 g Cortex cascara sagrada.

    Výroba násady ještě dále pokračovala. Na lihový extrakt připadlo:
    25 l lihu
    25 l vody,

    na destilát
    15 l lihu
    15 l vody.

    V rámci výrobního procesu docházelo
    k přirozeným úbytkům, se kterými se počítalo do výše 15%. Skladba výroby likéru proto byla následující:

    65 litrů takto získané násady bylo doplněno:

    kávovým destilátem (1 l),
    lihem (13,9 l),
    cukrem (16 l),
    vodou (7,8 l),
    hřebíčkovým olejem (10 g),
    skořicovým olejem (10g)
    muškátovým olejem (10 g).


    (Existovala i druhá varianta, která počítala s 15 litry připravené násady „Praděd“, která
    byla doprovázena přípravky, které byly vyrobeny z části surovin, které tvořily výše
    zmíněnou násadu.
    Jednalo se o:

    10 l násady „pomeranč“,
    10 l násady lékořicové,
    3 l chininového výtažku,
    3 l výtažku „Cascara“,
    1 l kávového destilátu,
    30,1 l lihu,
    25 l cukru,
    4,9 l vody.

    Následně byly přidány oleje:
    10 g hřebíčkového,
    10 g skořicového
    10 g muškátového.

    Výsledným produktem bylo 103,7 l likéru s 25% cukru. Druhá“ varianta, navíc nebyla ve své podobě neměnná. Její další úprava spočívala ve
    změně poměrů, při stejném výsledném množství likéru. Množství násady „pomeranč“ bylo
    zmenšeno o dva litry, násady lékořicové bylo o tři litry méně, naopak bylo přidáno lihu o
    dva litry více a cukru dokonce přibylo o pět litrů. Obsah vody byl navýšen o 0,6 litrů.

    Rafael.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě pro zajímavost dvě receptury.

      Dodávka pro New York, srpen 1931:

      810 l „Altvater Medicinal Bitter“, upraveného pro americkou chuť,
      ? % alkoholu, 16% cukru.

      82 l lihu,
      70 l násady „India“,
      232 l násady z chininové kůry,
      232 l násady z rebarbory,
      7 l násady z hřebíčku,
      4 l násady ze skořice,
      8 l násady z angostury,
      10 l násady z muškátového květu,
      20 l násady z citrónové kůry,
      8 l rumové tresti,
      1 l„Limusin“,
      3 l „Malaga“,
      128 l cukrového sirupu,
      4 l cukrového kuléru, 1 l vody, která
      dávala likéru červenou barvu.
      a
      160 g hřebíčkového oleje
      80 g skořicového oleje.
      *
      *


      „Medicinal – Bitter“ pro „Severní Ameriku“, jehož kalkulace nese datum 30. října
      1931.

      100l, 47% obj. lihu, 16% cukru
      Násada se skládala z:

      2,9 kg chininové kůry,
      2,9 kg kořene rebarbory,
      0,35 kg hřebíčku,
      0,10 kg ceylonské skořice,
      0,20 kg angosturové kůry,
      0,15 kg muškátového květu
      0,40 kg citrónové kůry.
      Celkem tedy 7 kg surovin.

      Výroba takové násady se uskutečňovala formou třech nálevů. Doba působení prvního
      nálevu byla stanovena na osm dnů (7 kg surovin, 20 l lihu, 10 l vody)
      Následující nálev byl pětidenní (15 l lihu, 10 l násady „India“, 10 l vody).
      Třetí nálev po dobu třech dnů tvořilo deset litrů vody. Druhá fáze výroby, již za spoluúčasti právě vyrobené násady, vyžadovala spoustu dalších doplňků.
      Mimo 75 l připravené násady se přidalo:

      1 l rumové trestě,
      7,3 l lihu,
      0,1 l „Limusin“,
      0,4 l „Malaga“,
      0,5 l cukrového kuléru, 0,2 l vody (likér měl získat červenou barvu),
      16 l cukru,
      7 g vanilky,
      8 g hřebíčkového oleje
      5 g skořicového oleje.

      Tož tolik o originálních a jedinečných receptech....

      Rafael

      Vymazat

Dobrý den,
než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.

Než se zeptáte:

- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu
- zkuste najít odpověď v literatuře
- zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti
- svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná
- nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji
- pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině)
- vyvarujte se vulgarismů
- vkládejte komentář vždy k danému tématu

Děkujeme.