tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post2048186761449566862..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: TrnkyDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger69125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-28157638288319364782022-12-04T10:19:56.833+01:002022-12-04T10:19:56.833+01:00Já bych při výrobě trnkového vína zalil trnky 20-t...Já bych při výrobě trnkového vína zalil trnky 20-ti % roztokem cukru, množství cukru v trnkách bych zanedbal<br /> VáclavAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-76949107466958480962022-12-01T17:43:07.716+01:002022-12-01T17:43:07.716+01:00tak to dělají pšoncitak to dělají pšonciAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-86290508554502168002022-11-30T19:40:25.338+01:002022-11-30T19:40:25.338+01:00Na 100l kvasu som počul že ide 40kg trniek 10kg cu...Na 100l kvasu som počul že ide 40kg trniek 10kg cukru a ostatok doliať preverenu vodu.Čo na to poviete?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-23241947041059878352022-11-25T09:53:09.293+01:002022-11-25T09:53:09.293+01:00Mám 200kg trniek koľko cukru tam treba lebo každý ...Mám 200kg trniek koľko cukru tam treba lebo každý vraví ináč.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-71572026129297823422022-11-25T09:46:31.429+01:002022-11-25T09:46:31.429+01:00Ako ste potom dopadli keď ste vypálil? Ako ste potom dopadli keď ste vypálil? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-82505763975265558212022-10-05T16:58:16.006+02:002022-10-05T16:58:16.006+02:00Odkiaľ ste, lebo ja by som ochotne Vám darovala te...Odkiaľ ste, lebo ja by som ochotne Vám darovala tenký,Bývam v Prešove a ozvite sa...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-55644841880862535262021-03-15T20:11:08.313+01:002021-03-15T20:11:08.313+01:00Kuba
Tak výrobek je hotov. Možná pár lidí odsoudí...Kuba<br /><br />Tak výrobek je hotov. Možná pár lidí odsoudí za to, co jsem udělal. Ale přiznám se...<br />Přeskočím začátek a přejdu už k tomu, že začal téct destilát. Tento tekl hodně slabý, což mě docela překvapilo. Něco málo přes 60%. Ve výsledku by normálně bylo cca 5,5l 48% pálenky.<br />Dlouho tekla slabší, ale hezky vonící a sladká jak med, tak mi přišlo škoda tuto chuť a vůni nevyužít. Vzpomněl jsem si, že mám doma 96% velejemný potravinářský líh. Tak jsem udělal vzorek o množství 1l, kdy jsem smíchal destilát s lihem (na nějakých 51 %) a rozdíl mezi čistým destilátem s smíchaným vzorkem nebyl absolutně znát. Možná by to poznal jen odborník. Tak jsem se rozhodl, že to líh smíchám s celým destilátem. Lehká kyselinka začala být znát až když tekl 20% destilát, a to jsem tedy ukončil. Výsledným čarováním mám 18 litrů 50,3% produktu. Možná jsem mohl udělat ještě o stupínek slabší. <br />Vím, že moje řešení není nejlepší, ale zatím všem chutnalo a byli chutí příjemně překvapeni. Vůně mi přijde téměř shodná jako byla vůně kvasu. <br />Nicméně příští rok, pokud matka příroda trnky opět nadělí, zkusím veškerý postup zlepšit a už nic míchat nebudu. <br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-74492117891765563602021-03-12T15:17:15.385+01:002021-03-12T15:17:15.385+01:00Super teším sa na výsledok👍
Super teším sa na výsledok👍<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16097071960949734694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-19764475208018421852021-02-06T20:22:35.195+01:002021-02-06T20:22:35.195+01:0018. 1. - založení kvasu, teplota místnosti cca 13-...18. 1. - založení kvasu, teplota místnosti cca 13-15 °C<br /> 6. 2. - cukr 3 °Bg<br />12. 2. - jdu pálit<br /><br />Kvas nádherně voní. Chuť je ovocná, mírně kyselá (možná trochu sladkokyselá, tak doufám, že je dobře prokvašeno) a jde cítit i mírná hořkost, ale pecky nebyly rozdrceny. <br /><br />Tak až bude produkt hotový, dám vědět. Kubahttps://www.blogger.com/profile/18013103705900579551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-2476374731635907552021-01-25T08:37:30.188+01:002021-01-25T08:37:30.188+01:00No koukl jsem tam a jsou uolne cerny a vysuseny,ta...No koukl jsem tam a jsou uolne cerny a vysuseny,takze to necham na podzim na cerstve a hlavne budu mit postavenou kolonu a vyzkousenou,tak to bude jistejsi prace a nebudu se ucit na pracne nasbiranych plodech... zkusil jsem sebrat jen par do presnidavkove sklenicky a nalkzil jsem je do 50% palenky z psenice,jsem zvedavej co to udela. Neni to nic idealniho,jde jen o pokus. Ale teda prekvapujete me,ze jeste ted jsou nekde nevysuseny mrazem,ktery byl nedavno (-15).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-40967847277521927772021-01-24T09:09:36.707+01:002021-01-24T09:09:36.707+01:00Zkus se podívat ještě po okolí po nějakých nevysuš...Zkus se podívat ještě po okolí po nějakých nevysušených. Já měl vyhlédlé místo od podzimu, kde bylo trnek opravdu hodně. Šel jsem tam v lednu s tím, že si je nasbírám a na keřích už byla jen totálně vysušená slupka na pecce. Zanadával jsem si hodně a šel hledat na jiné místa. Na protějším kopci jsem našel hotový ráj. Trnky o velikosti 1,5 - 2,5 cm velké a krásně šťavnaté.<br />Takže i v lednu najdeš kvalitní materiál. <br />Předtím jsem ještě nasbíral několik kg takových...lehce vysušených plodů, ale rozmačkat to šlo při přípravě kvasu v pohodě, navíc jsem přidal dost vody.<br /><br />Jak píše kolega...na macerování klidně asi sušené, ale k destilaci bych uplně vysušené nedal.<br /> <br />Ještě uvažuju, že na nějakých 10-20kg půjdu a nechám to vykvasit. A to je skoro únor :-)<br />Kubahttps://www.blogger.com/profile/18013103705900579551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-46825200430809830752021-01-22T12:48:36.564+01:002021-01-22T12:48:36.564+01:00Me prave jde o kvas pro destilaci. Na macerovani n...Me prave jde o kvas pro destilaci. Na macerovani nemam doma lih... a o hnilobe nevim,musel bych to poradne prohlednout. Ale prave,jestli je realne z toho neco vykvasit na destilaci nebo je to vhodny matros jen na vino nebo macerovani.<br />Diky za nazor.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-77584359381455954642021-01-22T10:27:29.641+01:002021-01-22T10:27:29.641+01:00Neumím to nijak logicky a smysluplně vysvětlit, ta...Neumím to nijak logicky a smysluplně vysvětlit, tak jen ze svých zkušeností něco napíšu:<br /><br />Některé suroviny, typicky právě ty trnky, nebo třeba i šípky apod. jsou k přípravě macerátů nebo vín daleko vhodnější v sušeném stavu. Barva výrobku je pak tak nějak pěknější, pitelnějši a i chuť je lepší než z čerstvých surovin.<br />Tak proto jsem takové raději pracně sušil než je naložit bezpracně hned po sběru.<br />(Při přípravě kvasů určených k destilaci je myslím sušení úplně bezpředmětné!)<br />*<br />Ale se sklizněmi v lednu nemám žádnou zkušenost. <br /><br />Jen si myslím, že pokud nejsou plody napadeny nějakou hnilobou nebo plísni musí být použitelné a srovnatelné se sušenými.<br />Vždyť v podstatě jde jen o vysušení, zbavení se vody.<br />*<br />Já bych do toho pozdního sběru šel.<br />Pokud Vy, tak dejte časem vědět jak to dopadlo.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-57340889633691555002021-01-22T09:18:58.589+01:002021-01-22T09:18:58.589+01:00Zdravim vas. Po precteni tohoto vlakna bych nejrad...Zdravim vas. Po precteni tohoto vlakna bych nejradsi udelal taky pokus s nalozenim trnek. Ale ted uz je na ne asi pozde,ne? Byl jsem kouknout na misto,kde jich je hodne i ted,ale uz jsou uplne vyschle a cerne,jen sucha slupka a pecka. Je realne z toho neco vytvorit nebo to mam nechat na podzim na čerstvou urodu? Diky moc za radu �� MilošAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-34450966798919489722021-01-17T17:39:07.105+01:002021-01-17T17:39:07.105+01:00Honzo,
mám nasbíráno 63kg trnek. mám v plánu přida...Honzo,<br />mám nasbíráno 63kg trnek. mám v plánu přidat 37l vody aby bylo 100kg kvasu. Trnky proleju horkou vodou a rozdrtím. Nevím kolik cukru mám přidat, ale vidím to tak na 1,5-2,5kg. V bečce to promíchám s enzymy, poté dám kvasinky a živnou sůl. Uzavřu bečku, aby tam nešel vzduch a nechám jen hadicu, aby co2 unikalo. <br />Řeším ještě jednu věc...nechce se mi, pokud ještě něco nasbírám, toto dávat do stejného kvasu.<br />Proto bych možná nově nasbírané trnky maceroval v lihu (mám několik litrů vodky ze švestek co mi zbylo o nižší koncentraci a velejemný potravinářský 96%). Lih bych upravil na 70%. A před pálením bych to smíchal. Snad to nebude velká chyba. Kubahttps://www.blogger.com/profile/18013103705900579551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-11103645753894152892021-01-16T23:09:02.263+01:002021-01-16T23:09:02.263+01:00Domnívám se, že nikoliv. Vyjdu-li z předpisů na ví...Domnívám se, že nikoliv. Vyjdu-li z předpisů na víno, tak se přidává pouze na počátku kvašení 1/2 balíčku živné soli na 5 l výslednou nádobu. Sám jsem letos dal 6 g výživy, 4 g do počátku zákvasu a 2 g při poslední zákvasové dávce (zákvas dělám v 3 l zavařovačce) cca den před založením 50 l demižonu. Kvasí to pěkně a neproblematicky. Ony ty trnky, i přes velkou pecku, mají dost dužiny schopné uživit kvasinky, navíc, alespoň u nás, to roste u polí na mezích a tam pochytají dusíku... Horší jsou květové záležitosti, tam se "hnojit" musí. Takže za mě, pokud to bude kvas na pálení, tak bych nedával nic, nebo trochu do zákvasu jen na počáteční povzbuzení v dávce viagrové...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-10226468942059708042021-01-14T17:41:36.037+01:002021-01-14T17:41:36.037+01:00Dobrý den,
je u trnek nutné dodat výživu kvasinkám...Dobrý den,<br />je u trnek nutné dodat výživu kvasinkám, když dám poměr dva díly trnek, díl vody a cukr?<br />HonzaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-46765473232021646632021-01-12T11:46:49.666+01:002021-01-12T11:46:49.666+01:00Kubo,
já jsem je v neděli vypálil. Je to absolutně...Kubo,<br />já jsem je v neděli vypálil. Je to absolutně super. Velmi jemné ve vůni i chuti. Teče to jako Dunaj. Renomovaný palírník byl v úžasu, stejně jako kolegové kteří se pálením zabývají. Všichni se shodli na tom, že je to opravdu vyšší level. U nás (na Vysočině) jsou trnky zatím ve skvělé kondici, takže je rozhodně půjdu ještě trhat. Samozřejmě se musí kvas zakládat s vodou, fruktózou a chce to použít enzym i kvalitní kvasnice. Pokud budeš chtít radu, jsem k dispozici.<br />HonzaJannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-68874612322255863782020-12-28T15:10:28.093+01:002020-12-28T15:10:28.093+01:00Ahoj všem,
tak jsem se rozhodl, že to letos taky ...Ahoj všem, <br />tak jsem se rozhodl, že to letos taky zkusím. Bohužel s tím doma nemám podporu a jsem prý magor, ale mé odhodlání je silnější :-) Popíšu vám zatím svůj postup, doufám, že v něm nemám nějakou fatální chybu. Pokud jo, můžete mi poradit. <br />Trnek je docela hodně a pomaličku si je sbírám. Zatím mám jen asi 14 kg a některé jsou dost zeschlé a svráštělé, ale snad to nebude vadit. Každou várku zabalím do sáčku a dám do mražáku. Až budu mít dosbíráno dostatečné množství, tak vše vytáhnu, nechám rozmrznout a rozmačkám. Doufám, že to neni chyba. Zatím nevím, kolik vody (možná 1:1) a cukru přidat. Budu se inspirovat komentáři na tomto blogu, případně jinde na internetu. Taky mám v plánu přidat kvasinky a živnou sůl a pak jen doufat, že se dílo magora povede. Kubahttps://www.blogger.com/profile/18013103705900579551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-30358188321221141132019-01-15T21:04:47.577+01:002019-01-15T21:04:47.577+01:00No problémem bude asi to, jak jsou sepsány podmínk...No problémem bude asi to, jak jsou sepsány podmínky předání kvasu, v "Provozním řádu pálenice", resp. případné „námitky“ nebo „reklamace“. Bohužel jste nebyl u toho, takže se může stát, že bude platit: 1) mistr palírník má vždy pravdu … 2) nemá-li náhodou pravdu, platí přednostně bod 1)<br />Bohužel, v těchto případech, vše závisí na mistru páleníkovi.<br />Přeji aby vám to dopadlo k vaší spokojenosti.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-72357804086144350432019-01-15T19:16:56.532+01:002019-01-15T19:16:56.532+01:00Také si myslím že v tom bude něco jiného. Již při ...Také si myslím že v tom bude něco jiného. Již při 1D by museli poznat,že něco není v pořádku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-82939429724498588222019-01-15T09:45:13.752+01:002019-01-15T09:45:13.752+01:00Myslím, vlastně s určitostí můžu říct, že to co po...Myslím, vlastně s určitostí můžu říct, že to co popisujete se stát nemohlo.Musí to být nějaká nejapná výmluva pálenice!!!<br />Ale jak to řešit nevím.<br /><br />Rafael.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-79006500053680378582019-01-15T08:51:27.237+01:002019-01-15T08:51:27.237+01:00Dobrý den,
to čo sa mi stalo v palenici Turdar,Tur...Dobrý den,<br />to čo sa mi stalo v palenici Turdar,Turany pri Martine,SK,11.1.2019 asi nikoho nepoteší.Odovzdal som 200 l kvasu z trniek na palenie.Po cca 2 hodinách mi volali z palenice,že pri 2D vyteká zelená tekutina a z tohto dôvodu 2D končia.Všetok lutr vyliali a mne napísali,že budú mať náklady na čistenie a odstávku výroby.Kvas robim úž niekolko rokov ale toto sa mi ešte nestalo.Ako by som mal ďalej postupovať?<br />Ak niekto vie,čo sa stalo nech mi napíše na mail zabroz@bb.telecom.sk<br />Ďakujem VladoVlado zo Žilinyhttps://www.blogger.com/profile/15675796840334368890noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-6792025228199902262019-01-15T08:50:40.113+01:002019-01-15T08:50:40.113+01:00Dobrý den,
to čo sa mi stalo v palenici Turdar,Tur...Dobrý den,<br />to čo sa mi stalo v palenici Turdar,Turany pri Martine,SK,11.1.2019 asi nikoho nepoteší.Odovzdal som 200 l kvasu z trniek na palenie.Po cca 2 hodinách mi volali z palenice,že pri 2D vyteká zelená tekutina a z tohto dôvodu 2D končia.Všetok lutr vyliali a mne napísali,že budú mať náklady na čistenie a odstávku výroby.Kvas robim úž niekolko rokov ale toto sa mi ešte nestalo.Ako by som mal ďalej postupovať?<br />Ak niekto vie,čo sa stalo nech mi napíše na mail zabroz@bb.telecom.sk<br />Ďakujem Vlado<br /> Vlado zo Žilinyhttps://www.blogger.com/profile/15675796840334368890noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-84717023346566406922015-12-15T22:56:02.128+01:002015-12-15T22:56:02.128+01:00Přímo nevyhnutelné to není - každé ovoce, i po opl...Přímo nevyhnutelné to není - každé ovoce, i po opláchnutí a umytí, má na sobě nějaké ty divoké kvasinky a časem se rozkvasí "samovolně".<br />*<br />U letního ovoce s tím není žádný problém, ale u ovoce pozdního až zimního, které navíc kvasí dost neochotně a při nižších teplotách vidím přidání řádně rozkvašeného zákvasu jako velmi nezbytné. Třeba i z obyčejných pekářských kvasnic pokud nepožadujete přímo vysocealkoholické nebo kvalitní víno.<br />(Čímž nechci říct, že se s droždím docílí méně kvalitní kvas - destilát!)<br /><br />Rafael.Anonymousnoreply@blogger.com