tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post2361596873638615276..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: Aparát MAXDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger119125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-72950473196724287512020-04-19T09:05:10.299+02:002020-04-19T09:05:10.299+02:00Prodám jednu ze dvou těchto rektifikačních náplnov...Prodám jednu ze dvou těchto rektifikačních náplnových Cu 54mm kolon, co vlastním. Prodám včetně náplně cca 2L steatit 6mm dutých trubiček, a sekundárního horizontálního chladiče, "samce" bronz 2" šroubení do víka vařáku, klíče-vzpěry na povolení vícenásobného 2" bronz šroubení k jednoroční regeneraci steatit náplně. Celá kolona i s chladiči jede rychle sestavit do 5 min. pouhou rukou, díky potravinářskému silikon těsnění není třeba dotahovat klíči. Bez teploměrů a regulace topení. Stavba, Cu profi tvarovky apod. nebyla úplně levná, stačí se podívat na ceny těchto 54mm trubek a tvarovek, ale měd je měd zkrátka, kolona netrpí na tzv. měděnku, je přirozeně pokryta ochranným nahnědlým povlakem oxidu mědi. Po rektifikaci stačí kolonu jak je, jen cca 3-5x propláchnout a zaplavit na chvíli vodou, nejlépe již sundanou z vařáku. novaknovak27@gmail.com<br />Maxhttps://www.blogger.com/profile/01509251492801881928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-31115772586497564482019-06-08T09:01:49.724+02:002019-06-08T09:01:49.724+02:00Zdravím, ano je to stejný princip, jen pracnější k...Zdravím, ano je to stejný princip, jen pracnější konstrukce. Výstup z refluxní jímky mám také úplně dole, logicky by jinak nešel při ukončení destilace vypustit do dna a obsah by se zbytečně vylil do kanalizace, cca 0,1L.Maxhttps://www.blogger.com/profile/01509251492801881928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-38971654229371679932019-01-30T10:07:53.892+01:002019-01-30T10:07:53.892+01:00Zdravím Max a vsetkych diskutujuich,
Vasa kolona ...Zdravím Max a vsetkych diskutujuich,<br /><br />Vasa kolona funguje na principe viď video?<br /><br />https://www.youtube.com/watch?v=4a8ZDH4kZFI<br /><br />Co myslite je nejaký rozdiel, ze troska to ma chlapik upravene:<br />1. tak ze ma vopchaty taky plech v tvare dazdnika, po ktorom steka vypal do maleho zasobnicka. <br />2. Zo zasobnicka ma vypust na spodku zasobnicka a Vy mate na vrchu.<br /><br />Co myslite?<br />Dakujem za odpoved.<br />ČviroAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-51146039359616831432018-11-20T17:50:45.783+01:002018-11-20T17:50:45.783+01:00Dorý den,
zavolal jsem na uvedené číslo a pokoušel...Dorý den,<br />zavolal jsem na uvedené číslo a pokoušel jsem se s majitelem tlf. domluvit o jakou záležitost jde. Bohužel nevěděl o co se jedná. Blog Deslik mu nic neříkal. Většinou přes telefon nic nevyřizuji, udělal jsem pro tentokrát vyjímku. Poslední. Takže příště jen přes blog. Zdravím Ljz. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-36261087574305283102018-11-14T14:09:30.969+01:002018-11-14T14:09:30.969+01:00Pane Lojzo mohl bych s Vámi mluvit po telefonu. St...Pane Lojzo mohl bych s Vámi mluvit po telefonu. Stačí prozvonit. 604595909 děkujiAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11095579805447864027noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-3433863086003607092018-10-30T23:24:32.522+01:002018-10-30T23:24:32.522+01:00Otázkou je který systém ze dvou zde popsaných dává...Otázkou je který systém ze dvou zde popsaných dává lepší ovocnou pálenku. <br />Na anglicky psaných stránkách byly tuším popsány tři základní regulační principy kolon: kapalinou-refluxem-to mám já, pak řízení množstvím chladící vody- to jsou kolony v pálenicích a pak řízení odběrem přímo páry a nakonec jejich kombinace. Maxhttps://www.blogger.com/profile/01509251492801881928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-86837852967684313962018-10-30T21:02:32.405+01:002018-10-30T21:02:32.405+01:00Ďakujeme za vysvetlenie.
A teraz prosím prezradiť...Ďakujeme za vysvetlenie.<br /><br />A teraz prosím prezradiť to tajomstvo, ktorou z týchto dvoch druhov sa lepšie reguluje kolóna/reflux, prípadne ktorá poskytuje lepší výsledok pri ovocných destilátoch?<br /><br /><br />ánryAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-2613425351158322112018-10-30T20:03:09.811+01:002018-10-30T20:03:09.811+01:00K dotazu z 30. října 2018 14:16 :
Pro upřesnění - ...K dotazu z 30. října 2018 14:16 :<br />Pro upřesnění - rektifikační kolony jsou dva druhy: první - půchozí 1CH (zde zkondenzuje jen část par pro reflux), tak jak je schéma u Deslika v záložce Deflegmátor, tam se odebírají „páry“ za chladičem (tj. to co projde chladičem), které potom zkondenzují v 2CH a odtud již jde „studený“ destilát (pálenka). Tento systém je použit u všech profesionálních pěstitelských pálenic. A také u většiny „polských výtvorů“ …<br />A druhý systém - odvozený z „laboratorních rektifikačních kolon“. Zde je 1CH chlazen tak, aby veškeré páry odcházející z rektifikační kolony zkondenzovaly a „spadly“ zpět. (aparáty AABRATEK, Max či BOKA…). Zde se odebírá kondenzát pod tímto chladičem z „jezízka“ a dochlazuje se většinou dalším 2CH, odkud odtéká k posouzení a k případnému „uschování“ v jímadle …<br />Máte-li AABRATEK či obdobu, odebíráte to správně … tož ať vám to teče …<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-77746273418067401632018-10-30T19:10:56.018+01:002018-10-30T19:10:56.018+01:00Ahoj MAX,
Aabratek je v podstate to čo máš ty, le...Ahoj MAX,<br /><br />Aabratek je v podstate to čo máš ty, len je primárny chladič zahnutý, pre úsporu celkovej výšky. A záchyt refluxu má jednoduchou polmesiačikovou prepážkou v tom ohybe. Reflux tečie dole trubičkou zústenou do stredu nad náplňovou kolónou. A odber na sekundár je zo spodku toho jazierka pod primárom.<br />Diskusia je na konci tejto stránky Deslik:<br />http://deslik.blogspot.com/2011/07/vyrobci-destilacnich-kotlu.html<br />Aabratek kolóna je trochu vyobrazená tu:<br />https://alembik.eu/index.php?controller=attachment&id_attachment=76<br /><br />V tej diskusii bol asi Rafael podivený odberom na sekundár z jazierka pod primárom. Tak som to bral ako niečo zlé, až som si lepšie pozrel tvoj aparát MAX.<br /><br />Chápem ale, že pri odbere pary nad stiahnutým chladením primáru, tá bude mať iné zloženie, teplotu ako jazierko kondenzu pod primárom.<br /><br />ánryAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-41510340588202317402018-10-30T18:17:15.261+01:002018-10-30T18:17:15.261+01:00Tu kolonu neznám, vím jen, že moji kolonu mám sprá...Tu kolonu neznám, vím jen, že moji kolonu mám správně a beru výstup, kde se má u tohoto konstrukčního řešení brát. Obecně nevidím rozdíl v tom brát reflux přímo nebo nedochladit primárem vše a pak brát zkondenzovanou páru kdesi za primárem, z mého hlediska je reflux a případná pára za primárním chladičem to samé, při dodržení teploty páry před vstupem do primáru, zdůraznuju páry nikolov refluxu, protože někteří lidé jsou stupidní a měří třeba spad refluxu. (já ale žádnou páru za primárem normálně nemám, musel bych prakticky nechladit primár, abych měl nějakou páru za primárem či nad ním a to mám ošetřeno vizuálně jednoduše bílou teflon páskou nad zátkou primáru, která když zprůhlední, tak je jasné že dodávaám málo vody do primáru nebo žádnou vodu, tedy samozřejmě na počátku problému, jinak později vzroste i teplota na vstupu do primáru, což je nežádoucí, ale to by musela chladící voda být stoplá úplně nebo reflux velmi malý zpět.Maxhttps://www.blogger.com/profile/01509251492801881928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-48730764583460455982018-10-30T14:16:56.317+01:002018-10-30T14:16:56.317+01:00Prosím vysvetlite mi rozdiel v odoberaní pár na ko...Prosím vysvetlite mi rozdiel v odoberaní pár na konci 1. chladiča, alebo odoberanie refluxu z vaničky pod 1. chladičom.<br />Keď som sa tu alebo na Záhrade pýtal na funkciu koóny AABRATEK, tak mi bolo vysvetlené, že by sa z nej mali brať pary nad 1.chladičom a nie reflux v tom zalomení.<br />Je asi rozdiel v regulácii výkonu chladenia a v regulácii odberom refluxu pod chladičom...<br /><br />ĎakujemAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-28286465917636164882018-08-24T15:03:34.439+02:002018-08-24T15:03:34.439+02:00Dobrý den,
ano zatím je mám, poslal jsem vám pozvá...Dobrý den,<br />ano zatím je mám, poslal jsem vám pozvánku v Hangouts Google, odepište tam, pro upřesnění dat.<br /><br />MaxMaxhttps://www.blogger.com/profile/01509251492801881928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-36147460093281008072018-08-22T20:29:28.873+02:002018-08-22T20:29:28.873+02:00Dobrý den,
jestli jsou korálky ještě k mání, měl b...Dobrý den,<br />jestli jsou korálky ještě k mání, měl bych zájem.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09252412258913625382noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-3988039476729009482018-08-17T18:58:21.300+02:002018-08-17T18:58:21.300+02:00Tak kvas se zbyt. cukrem 12,5%, jsem úspěšně dokva...Tak kvas se zbyt. cukrem 12,5%, jsem úspěšně dokvasil a tou "pouhým" naředěním vodou +20% vody, ihned začal kvasit samovolně, vysoký podíl alkoholu v něm, zabranoval divokým kvasinkám jej dokvasit nebo možná vlivem nízké teploty přes zimu hybernovali ušlechtilé kvasinky a snad, snad se pak nezmohly díky vysoké hladině alkoholu na znovu rozkvašení v létě a pomohlo až to naředění, ale podle velkým bublinám a pěně bych tipoval na rozkvašení divokých kvasinek.<br />Předku odeberu cca 2dcl z cca 65-70L kvasu. Jak už jsem psal, záleží na konkrétní konstrukci každé kolony i velmi malá konstrukční či jiná změna může hrát velkou roli v teplotách na výstupu, tedy provozních teplotách pitelné pálenky, je třeba zkoušet, zkoušet a zkoušet.(různé teploty) Ještě je velmi důležitá izolace trubky kolony, aby se páry na plášti nochlazovaly a nekondenzovali předčasně a vnitřkem trubky nestékal reflux, protože má téci logicky přes nápln. Z tohoto důvodu je také velmi důležité mět trubku kolony "ve váze". Mě se osvědčila velmi plynulý, opakuji velmi plynulý a pozvolný přechod teploty na cca 81-83 max., to teče luxusní merunkovice, bohužel kolona je při těchto teplotách poněkud dosti nestabilní a musí se hlídat, jinak hrozí překročení teploty nad 83C a nepitelnost. Výstupní lihovitost je u mě kolem 85% u výborného kvasu ovšem, tj. pak aromatická pálenka. Nad 83C se do pálenky dostává citelné množství vyšších alkoholů, které jsou sice částečně absolutně nejaromatičtější, ale naprosto nepitelné, pálenka má příchut pronikavě "chemickou", jaksi paličivou či jak to napsat.<br />Já kolonu řídím zejména regulací výtokového ventilu, částečně jde řídit i teplotou kotle a nejméně jde řídit množstvím chladící vody. Učinil jsem zajímavé zjištění, že pokud ještě v kotli po dlouhém ždímaní přesto zbývá odhadem cca několik deci pálenky a kotel a topení odstavím s cílem ukončit již rektifikaci, můžu ještě 10-15min jímat pálenku, protože teplota výstupu nestoupá, ale naopak klesá. Ale pokud je kotel již téměř úplně vyždímán od pálenky, a odstavím topení, tak teplota výstupu začne okamžitě růst a výstup musím uzavřít, ale záleží i na teplotě kotle, pokud je vysoká (jak jsem se snažil jejím zvyšováním ke konci rektifikace zvýšit rychlost ždímání) začne teplota po odstavení topení téměř vždy stoupat, bez ohledu na míru vyždímání kotle.<br />I z toho důvodu si nedovedu představit řídit teplotu na výstupu, čidlem umístěným na výstupu, či pod jímkou výstupu. Kolonu bych takto zkrátka neuřídil, u tohoto typu s jímkou na výstupu se řídí hlavně přepadem z jímky do zpětného reflux toku do kolony.<br />Rektifikace je dosti věda, záleží na mnoha a mnoha faktorech, často opomenutých jako nepodstatné. Záleží dokonce i na okolní teplotě, na hustotě kvasu i na jeho lihovitosti a samozřejmě kvalitě.<br /><br />Nakoupil jsem před lety hodně steatit korálků jako nápln kolony i jsem kolonu poněkud ještě zkracoval, takže mě přebývá kolem 2kg bílých steatit korálků 8x8mm, prodám za 500 Kč. Jedná se o kvalitní český seatit (neglazurovaný porcelán), který jeho výrobce prodává za násobek mé ceny, alespon tedy pro maloodběratele.<br /><br />MaxMaxhttps://www.blogger.com/profile/01509251492801881928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-63743766430149047632018-06-18T14:03:50.109+02:002018-06-18T14:03:50.109+02:00Zdravím Maxi.
Dík za obsáhlou odpověď. Nejsem Raf...Zdravím Maxi. <br />Dík za obsáhlou odpověď. Nejsem Rafael, naopak i on je pro mne zdrojem bohatým na informace.<br />Co se týká mé kolony, je kompletně z nerezu, průměr 60 mm, délka cca 70 cm, vyplněna smotkem měděných opletení a nerezovou vlnou. Mám koupeny i keramické akvarijní kroužky, zatím jsem je ale nevyzkoušel. Vyhovuje mi nízká hmotnost nerezové vlny. Principiálně je moje kolona podobná té Vaší. Koupená byla v Polsku, původní délka cca 120 cm, z důvodu výšky stropu jsem ji zkrátil. <br />Ohřev ve vařáku (spirály) řídím plynule regulátorem (SSR Relé) které jsou ve dvou fázích. Každou fázi mohu také samostatně vypnout. Teplotu měřím asi 2 cm nad výstupem z trubičky, kterou se vrací destilát na nerezovou vlnu (reflux) a zpět do vařáku. Dále mám druhé čidlo ve víku vařáku. Čidla mohu přepínat, zkusím tedy při příštím pálení řídit teplotou pomocí čidla ve vařáku.<br /> Odběr úkapu dělám při opatrném ohřevu, průběžně očichávám a po naředění i ochutnávám vytékající produkt. Úkap ukončuji, jakmile je pálenka bez rušivých vjemů (ostrost, pachutě). <br />Kolik v průměru odeberete Vy úkapu ? <br />Chybu asi dělám – dle vašeho postupu - když při odběru jádra nechávám teplotu jít až k (82 – 85) stupňů. Mám nějak zafixováno - odebírat jádro až teče na výstupu pálenka 60 procent, aby se do výsledné pálenky dostalo i co nejvíce aroma. Vyzkouším to tedy jak píšete.<br />S kvasem Vám bohužel neporadím. Snad lehce naředit vodou ...<br />Hezký den. R.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-84484673365016348412018-06-18T00:39:29.156+02:002018-06-18T00:39:29.156+02:00Nějak vašemu příspěvku nerozumím, jablečný mošt mí...Nějak vašemu příspěvku nerozumím, jablečný mošt mívá před kvašením 12,5 Brix (10°NM),z této vstupní cukernatosti moštu nemůžete nikdy docílit 8 - 9% alkoholu objem., max.4,5%.Patrně jste měl počáteční cukernatost 22% a nyní se kvašení zastavilo na zdánlivých 12,5% ? <br />VáclavAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-88532423107090191922018-06-16T09:04:58.739+02:002018-06-16T09:04:58.739+02:00Zdravím Rafael,?
nu víte určitě, že každá kolona ...Zdravím Rafael,?<br /><br />nu víte určitě, že každá kolona je trochu jiná co se týká konstrukce, vytápění, média atd. a tak se i trochu jinak chová, to vztaženo ke všemu níže napsanému.<br />Já počátek nebo li předek odděluji s plně otevřeným ventilem na výstupu a velmi, velmi mírným vytápěním kotle, kdy elektřinu střídavě úplně vypínám a spínám pouze jednu či max dvě fáze a to celé trvá min. hodinu, tedy je to zdlouhavé, protože musím udržet teplotu spíše pod a kolem cca 76-77-78 C, samozřejmě někdy se stane, že teplota může růst i nad 78 C (je těžké odhadnout někdy čas sepnutí vytápění), pak ale rychle ochladím mokrou hadrou víko kotle. Ke konci předku, samozřejmě teplota roste směrem k 78 C. To je k oddělení předku.<br />Po ukončení předku, zavřu ventil výstupu, naplním pomalu přepad a pak najedu plný provozní výkon, až mi spadne teplota pod přepadem na cca 77,5 C a počkám cca 10 minut a mezitím už si začínám regulovat nastavení výstupního ventilu, tak aby tzv. velmi rychle kapal, trvá to právě tak 10 min.<br />Teplotu pod přepadem, schovanou "pod stříškou" držím spíše níže, kolem 78-79-80 C, jinak reálně hrozí zavlečení výše vroucích látek o čemž jsem se nesčetněkrát přesvědčil a musí se směrem nahoru pohybovat velmi, velmi pomalu, jinak taktéž hrozí co jsem psal. Vytápění musí být po ustálení po cca 30 min regulováno na odběr středu tak, že nejde na plný výkon, ale jakýsi zlatý střed, záleží na druhu vytápění. Já mám celý systém vytápění předělaný na dvojitou regulaci, kdy reguluji jak teplotou média kotle, tak množstvím příkonu nepřímo přes potenciometry na fázích a triaky, ty nastavím na obvyklou pozici. (respektive ještě můžu rovnou vypnout jednotlivou fázi či fáze) Regulace teploty dle případného čidla pod přepadem (někdo to tady i jinde psal i provozoval) se mě nejeví jako účinná, z důvodů teplotní setrvačnosti kotle i média kotle.<br />Kolonu držím nebo se o to snažím do teploty max 80 C dlouhodobě, přes 80 C dlouhodobě již hrozí zavlečení výševroucích látek a nevalné chuti. Je třeba si ale uvědomit, že při vyšší teplotě na výstupu kolem 82- 85 C máme touto směsí a horší směsí směrem dolů naplněn celý sloupec kolony a přepad, je tedy nutné rychle zaškrtit výstup ventil a teplotu nechat spadnout až k 77 C.<br />Obecně se nejsnáze teplota drží na kolem 78-79-80 C , kdy jede udržet rovnovážný stav, kdy nedělám už žádné zásahy a teplota je stabilní na výstupu. Pokud se dělá nějaký regulační zásah, je třeba na něj velmi dlouhé reakčně-pozorovací doby, aby se projevil, tzn. musí se s např. ventilem na výstupu pohybovat v desetinách mm !!<br />Ano ke konci rektifikace, je možno pokud je chut a čas strávit velmi dlouhou dobu ( hodiny navíc) ždímáním zbylého etanolu, kdy ale hodinový výkap je třeba jen kolem 0,2 L 90 %, na což už ale není většinou trpělivost, protože už předtím logicky výkap jde tempem cca 0,4 L hod.<br />Plánuji koupit cca poloviční průměr (5mm) náplně korálků, to by mělo snad přispět k lepším oddělovacím schopnostem kolony, nebo spíše k tomu že bude hlavně více stabilnější co do chování teploty.<br />Jakou nápln a její průměr či velikost máte vy ??<br /><br />Nejlepších chutových výsledků dosahuji u třešní, dáno množstvím pecek, značnou přezrálostí a dlouhou dobou rektifikace, která je ale zase cca o třetinu kratší než u podzimních druhů ovoce.<br />Mám ještě jablečný kvas o zbytkové cukernatosti 12,5 % Brix a nejsem schopen ho donutit dokvasit ani při nynějších teplotách kolem 25 C. Alkoholovitost se dle počátečního vstupu celkového cukru drží aktuálně kolem cca 8% -9 %, kvas jsem dokyselil v květnu na 3 pH a doplnil živiny síran amonný a živnou sůl "ebroschl", ale nezdá se že by kvasil, plamen nad kvasem nepohasne a nad hladinou sice silně "čpí", ale připisuju to spíše nahromaděným etanolovým parám, které mají přece jen nižší bod výparu než voda. Poradíte ?? Nu uvidím, zda po měsících spadne ještě cukernatost, ale asi ne moc....<br /><br />MaxAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-69873467443308959232018-05-23T18:13:56.475+02:002018-05-23T18:13:56.475+02:00Dobrý den Maxi.
Psal jste zde před časem, ...Dobrý den Maxi.<br /> Psal jste zde před časem, že na Vaší koloně děláte i aromatické destiláty. Blíží se (doufám) čas třešní a meruňek, tak se chci zeptat, který postup je podle Vás ideální:<br /><br />- odběr úkapu – pomalý nástup teploty, malý příkon (výstupní ventil plně otevřen)<br />- po ukončení odběru, dle vůně, chuti (u mě cca 79 - 80 st. C) zavřít ventil (100 proc. Reflex), stabilizovat kolonu (cca 20 minut)<br /><br />A)nastavit opatrně odběr destilátu, začíná téci při cca 79 - 80 st.C, destilát nechám pomalu téci při pozvolném nárůstu teploty až k 85 st.C. Pak dle kvality …dávám zbytek bokem k porovnání …<br />anebo <br />B)nastavit opatrně odběr destilátu, tak, aby byl senzoricky co nejlepší (teplota asi 84 – 85 st.C) a na této teplotě to držet co to půjde , … dle vůně, chutě …<br /> … atd.<br />A ještě se chci zeptat, zda po ukončení odběru jádra vyrovnáte kolonu a snažíte se vyždímat zbytek lihu ? <br /> Dík za rady. R.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-47253214274439777412017-02-25T14:54:26.953+01:002017-02-25T14:54:26.953+01:00...a samozřejmě je na kotli osazen stále druhý poj......a samozřejmě je na kotli osazen stále druhý pojistný termostat ovládající stykač na vstupu do provozní regulace, pro případ selhání nějakého komponentu z provozní regulace "Omron", i když v případě selhání provozní regulace dojde spíše k poklesu teploty kotle, ale jistota je jistota, čert nikdy nespí. Tlakové jistění kotle je zajištěno slabým poklopem kotle, navíc při teoretickém úplném ucpání parního výstupu kotle dochází k podfouknutí silikon těsnění a nadzvednutí materiálově slabého poklopu kotle. Při selhání chlazení dojde k masivnímu úniku páry přes odhozenou pojistnou Cu čepičku na vrcholu kolony/primárního chladiče.<br /><br />MaxAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-63463398493794862972017-02-25T14:42:02.351+01:002017-02-25T14:42:02.351+01:00V průběhu lonského roku jsem dořešil mírné nežádou...V průběhu lonského roku jsem dořešil mírné nežádoucí kolísání teploty kotle, které působil šmejdský noname regulátor teploty. Pořídil jsem si značkový Omron E5CN-Q2T, sice už také japonci dávno nechávaný vyrábět v číně, ale alespon kvalitně. Je velmi přesný, žádná ruční kalibrace není třeba. Měří a reguluje s přesností teploty na výstupu = kotle 0,3-0,5C, pomocí tzv. 2-PID regulace (specialita Omronu). Programy řídí procesor NEC v regulátoru, skutečně tam je osazený jak jsem osobně koukal. Výstup je 12V/21mA na ovládací malé SSR relé aurduino, které následně přes ruč. spínače spíná tři výkonové velké SSR relé. Pokud se zapne v menu Self-Tunning, 2-PID regulace si automaticky nastaví během cca 15min optimální PID parametry spínání pro udržení přesné teploty kotle. Dále mám osazeno na každé fázi za SSR relé triakové výkonové řízení napětí na jednotlivá tělesa, reguluji na napětí cca 150V každou fázi nezávisle, jednak to šetří životnost těles a také nedochází k takovému prudkému překmitu teploty za provozu. Triaky je nutné chladit ventilátorem za ustáleného chodu kotle, při nahřívání kotle na počátku a potřebě 100% plného výkonu jsou jednoduše přemostěny 3-polovým spínačem.<br />Vše doplnuje detektor kouře a vysoké teploty pro případ havárie d. aparátu a vstupní varistory na silovém napájení celé regulace kotle.<br /><br />MaxAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-70488626535141716682016-01-24T22:24:40.506+01:002016-01-24T22:24:40.506+01:00Byl bych rád, kdyby se mi ozval "N", jak...Byl bych rád, kdyby se mi ozval "N", jak jsme si psali cca před 2 roky a má téměř stejnou kolonu. Klidně na mail nebo tady.<br />MaxAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-9670050861186582942014-09-24T11:15:11.150+02:002014-09-24T11:15:11.150+02:00Zdravím, kopil bych hotovou kolonu, kotel mám pave...Zdravím, kopil bych hotovou kolonu, kotel mám pavel83(zav.)centrum.czAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-90592986002445905652014-09-14T22:10:39.857+02:002014-09-14T22:10:39.857+02:00poradte,možem trafo olejom naplneny dvojpašt,ovlad...poradte,možem trafo olejom naplneny dvojpašt,ovladat digitalnym termostatom,cez stykače,čo sa použiva do liahni.dakujem. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-43373806500935153632014-08-23T06:19:14.722+02:002014-08-23T06:19:14.722+02:00Tady: http://www.steatit.cz/kontakt
NTady: http://www.steatit.cz/kontakt<br />NAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-23063328181292192902014-07-31T14:43:21.843+02:002014-07-31T14:43:21.843+02:00Prosím o info, kde lze zakoupit steatitové kroužky...Prosím o info, kde lze zakoupit steatitové kroužky na kg a ne na ks. Nalezl jsem prodej po 50 ev. 100 ks. DíkAnonymousnoreply@blogger.com