tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post3560564503080429065..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: 1.DestilaceDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger153125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-16801193654273559812022-11-03T21:09:59.268+01:002022-11-03T21:09:59.268+01:00Dobrý den,
nechci zrovna "prudit"; ... ...Dobrý den, <br />nechci zrovna "prudit"; ... ale nechce to napřed trochu počítat předem? Když mám 100 litrový kotlík, tak musím mít tolik kvasu, aby mi to dalo tak 30 až 50 litrů lutru (pro bezpečný provoz aparatury), při 8 až 10 % alkoholu v kvasu.<br />Máte-li 15 litrů lutru, tak si z průměru kotle alespoň spočítejte, jestli vám to zaplní dno a do jaké výšky. No a podle toho se zachovejte ... tož asi tak.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-8197896006386301962022-11-03T12:23:41.123+01:002022-11-03T12:23:41.123+01:00Dobrý den,
když máte 15 litrů lutru, po 2D vám tam...Dobrý den,<br />když máte 15 litrů lutru, po 2D vám tam tak polovina (možná menší polovina) objemu zůstane. Jsem přesvědčený že když budete s citem ohřívat, kotel tím nepoškodíte. Při takovém množství se ani neoplatí divoce fajrovat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-91922729763804682362022-10-31T18:12:16.405+01:002022-10-31T18:12:16.405+01:00Zdravím Dobré lidi, zabývající se tradičním způsob...Zdravím Dobré lidi, zabývající se tradičním způsobem zpracování ovoce :-)... Mám dotaz. Nateklo 15l lutru, ale mám 100l kotel, kolik do toho musím dát vody, aby se kotel při 2D nepoškodil? Díky za odpověd.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-63405264615462627392021-12-07T19:45:59.117+01:002021-12-07T19:45:59.117+01:00Zajímavé je že je to jen v lutru a po druhém pálen...Zajímavé je že je to jen v lutru a po druhém pálení je to ok.<br />No při té 1D jste si ten Cu chladič vypláchnul a byl čistý pro 2D. To ovšem nemusí platit za měsíc či dva pro případnou další destilaci, opět vám může nakorodovat.<br />Tož asi tak.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-43275773630017646992021-12-07T16:28:12.374+01:002021-12-07T16:28:12.374+01:00Děkuji za reakci. Musí to být z té mědo, ještě jse...Děkuji za reakci. Musí to být z té mědo, ještě jsem myslel jestli mi nevlítla pěna do chladiče a nebo jestli se mi netaví nějaké těsnění, ale ani jednímto není. Zajímavé je že je to jen v lutru a po druhém pálení je to ok.<br />PištaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-51193757948838538572021-12-06T21:12:40.103+01:002021-12-06T21:12:40.103+01:00Tipnul bych si, že se jedná o nějaké splaveniny z ...Tipnul bych si, že se jedná o nějaké splaveniny z měděného chladiče. O nějaké oxidy Cu.<br />V případě 1D, lutru bych to nijak zvlášť neřešil. Podobně jako něco namodralého v něm.<br /><br />Ale u 2D už to za velké zamyšlení a odhalení příčiny doopravdy stojí!<br /><br />Rafael.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-12524654733175247152021-12-06T20:07:12.518+01:002021-12-06T20:07:12.518+01:00Zdravím.
Chtěl bych se prosím zeptat, zda někdo ne...Zdravím.<br />Chtěl bych se prosím zeptat, zda někdo neví proč mám po prvním pálení v lutru cerné kousky nějakých částic? Aparaturu mám jen nerez hrnec a chladič měď. Díky za případné reakce.<br />Pišta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-48050231278161592872021-11-04T14:19:19.167+01:002021-11-04T14:19:19.167+01:00Reaguji na divné chování chladiče / kolony - probu...Reaguji na divné chování chladiče / kolony - probublávání, přehřívání chladiče v jednom z předchozích příspěvků. Trkla mě tam jedna věc: Před týdnem jsem zpracovával v 1. D směs švestkového a mirabelkového kvasu (ten měl mimochodem nádherně meruňkovou vůni). A proč reaguji, stalo se mi naprosto to samé ... někde v polovině procesu mi páry profoukly jednak do chladiče a jednak mi zvedly i víko kotle (mám těsnění "jenom" přes drážku naplněnou vodou, při problémech slouží jako citlivá pojistka). Prudce jsem zvednul výkon chladiče (i v normálním stal chladí tak 1/10 kapacity) a dochladil jsem i víko aparatury postřikem ledovou vodou. Systém měl ještě asi 5 minut tendenci to opakovat, pak se proces vrátil do kolejí a byl klid. Vloni jsem experimentálně pálil pivo, tam se tento stav vyskytuje skoro 15-20 minut na začátku vždy, prudce se uvolňuje CO2 a pivo v kotli pění, bílkovina ucpává hlavu, přestupník atp. Tedy, mě to vede k myšlence, jestli špendlíky / mirabelky nemají nějakou vyšší vazbu CO2 v sobě a v určité chvíli ji expanzivní neuvolňují. Díky za jiné postřehy.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-59368184979846367242021-11-01T20:44:19.650+01:002021-11-01T20:44:19.650+01:00Zdravím.
Dotaz k 1. destilaci - má někdo podobnou ...Zdravím.<br />Dotaz k 1. destilaci - má někdo podobnou zkušenost jako já, že při vyšším výkonu (ohřevu) kvasu se uvolní více aromatických látek, než při destilaci kvasu pomalé s nižším výkonem ?<br />Anebo se mi to jen zdá a bylo to kvalitou kvasu? Bohužel jsem to nestačil rozdělit na dva díly a samostatně vydestilovat a následně porovnat.<br />Samozřejmě, že destilaci lutru jedu velmi pomalu, malým výkonem. <br />R.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-59568012100446158642021-08-28T06:44:56.008+02:002021-08-28T06:44:56.008+02:00A jedu na plny vykon,udelal jsem si dvojiti dno,ab...A jedu na plny vykon,udelal jsem si dvojiti dno,aby cca 5cm ode dna byla je voda z kvasu a zadny ovoce,takze pripaleni nehrozi. A keste pro upresneni hrnec ma psany objem 42l,plnim ho na tech zminenych cca 35.<br />MilošAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-41722137913495085682021-08-28T06:41:45.880+02:002021-08-28T06:41:45.880+02:00No ten vypocet se me nezda regulerni,protoze kvas ...No ten vypocet se me nezda regulerni,protoze kvas neni voda a nemuzes ho podle me ohrivat az tak rychle,hrozi pripaleni. Ja si to zkusil vypocitat na svuj hrnec a vysel mi vykon 15kw a doba ohrevu 12 minut a realita je hodina nez zacne neco kapat. Mam cca 35l kvasu v hrnci a plynovy horak 5,5kw. MilošAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-18206501704107503572021-07-19T21:40:49.598+02:002021-07-19T21:40:49.598+02:00https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-...https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-vypocet-doby-ohrevu-teple-vody<br /><br />Zkuste odkaz výše. Celkem intuitivní a pro orientaci snad postačující. Obsah lihu místo vody můžete zanedbat, bude to "na straně bezpečnosti".Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10096461627315233104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-66374312190238317132021-07-16T10:32:48.783+02:002021-07-16T10:32:48.783+02:00Tak ještě by mě zajímal jeden názor a to, destilač...Tak ještě by mě zajímal jeden názor a to, destilační přístroj v nerezu, nebo částečně v mědi....Na trhu je destilační přístroj z Maďarska, kde je vařák nerezový a kopule s chladičem měděná, nebo tzv.kolona za polovic, ale komplet nerezová....KarelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-66619587758302697942021-07-16T09:34:43.710+02:002021-07-16T09:34:43.710+02:00Zdravím, tak jsem prošel již publikované příspěvky...Zdravím, tak jsem prošel již publikované příspěvky, a nikde jsem nenarazil na zmínku o výkonu hořáku, kterým by se vyhřívala nádoba s kvasem....Jde mi o to, jak výkonný hořák použít třeba na nádobu 50l, nechci čekat 5 hodin, než se nádoba s kvasem nahřeje a nechci zase použít moc předimenzovaný aby se hořák nemusel moc škrtit....Můžete prosím poradit..děkuji, KarelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-67505549847696144252021-03-07T22:01:27.065+01:002021-03-07T22:01:27.065+01:00Pokud jsi jablečnou drť, která má sama o sobě válo...Pokud jsi jablečnou drť, která má sama o sobě válo zkvasitelných cukrů, ještě zalil 30 L vody, pak nemůžeš čekat, že z takové naředěniny ti něco nateče. Jeden kg cukru ti ve 100 L zvýší cukernatost o 1%. Kyselinu sírovou řeď normální vodou. Měděné trubky při čištění ještě protáhni drátěnkou nebo houbičkou a přestupníkovou trubku skloňuj směrem ke kotli. Václav<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-8466366064898985582021-03-07T21:13:06.454+01:002021-03-07T21:13:06.454+01:00Nechcel som davat vela cukru aby som neskazil dest...Nechcel som davat vela cukru aby som neskazil destilat.aj vodu som nalial asi 30L lebo bol dost suchy.. Kolko by som teda mal dat cukru na 200L sud? A k tej kyseline pochopil som to tak ze nariedim ju s destilovanou vodou nalejem zaspuntujem koniec chladica a necham posobyt par minut a potom poriadne preplachnem horucou vodou? Ale ten "Modry" destilat mi siel pri kazdej destilacii a to som mal asi 4 kotli a po ukonceni ked som preplachol trubky tak z priestupnikivej trubky mi vyplavilo ako keby taky "medeny prach" mam aj odkalovac.. Lutr je priezracny len tak namodraly... Vyskusam a snad sa to napravi. Dakujem. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-80574985272708284912021-03-07T20:41:54.577+01:002021-03-07T20:41:54.577+01:00Pokud nespěcháš, nech usadit měďnaté soli v lutru ...Pokud nespěcháš, nech usadit měďnaté soli v lutru ke dnu a pak opatrně stáhni hadičkou k další destilaci. Vzpomínám si, že mi kdysi dávno tekl modrý destilát z počátku destilace, tak jsem ho oddělil mimo a dále již tekl čistý. Modrý destilát oddělený do PET flašky se po nějaké době vyčistil sedimentací. Nejsem si jistý, ale při druhé destilaci modrého lutru by mohly měďnaté soli zůstat v kotli a nepřecházet párou do již vyčištěného chladiče a měl by téci již čistý destilát. VáclavAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-36832346861175927472021-03-07T20:24:21.422+01:002021-03-07T20:24:21.422+01:002Kg cukru na 200 l jablečné drti je 1%, což je nev...2Kg cukru na 200 l jablečné drti je 1%, což je nevýznamné. Akumulátorovou H2So4 naředím od oka s vodou přibližně 1:5, naliji do měděných trubek a nechám nějakou dobu reagovat, použitou kyselinu pak vyliji nazpět do původní nádoby k dalšímu použití, bývá již namodralá. Po kyselině pak trubky propláchnu vodou, někdy je protáhnu drátěnkou nebo houbičkou na tažném drátu. Takto čistím měděné trubky tak přibližně jednou za 2 roky. VáclavAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-9076201231519729382021-03-07T16:17:55.449+01:002021-03-07T16:17:55.449+01:00Jablka boli zomleté na kasu pridal som do nych dis...Jablka boli zomleté na kasu pridal som do nych distizim na skvapalnenie aj kvasinky a na 200L 2kg cukru Sud bol opatreny kvasnou zatkou "bublatkom" kvasilo to necelyCh 8 tyzdnov v 18° teplote... Medenku som skusal odstanit prevarenim kyseliny citronovej a potom sody... Chaldic bol vypusteny..po kazdom procese vsetko vyplachnem horucou vodou. A teraz ten lutr mam nechat usadnut alebo ho prefiltrovat alebo ho vypalit tak ako je? Vedel by ste mi upresnit cistenie tou kyselinou? Ako ju zriedit a ako postupovať? Ďakujem Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-79784276510485431822021-03-07T13:53:45.092+01:002021-03-07T13:53:45.092+01:00Podle toho co tu píšeš, máš výtěžnost přibližně st...Podle toho co tu píšeš, máš výtěžnost přibližně stejnou jako u původního systému, když při téměř dvojnásobné lihovitosti lutru máš poloviční objem. Jablka mají asi 8 %, max. 10 % zkvasitelných cukrů v moštu, v objemu jablečné drti je to ještě méně, u jablek nemůžeš čekat velkou výtěžnost pokud nepřidáš cukr. Co se týká namodralosti lutru, tak to je rozpuštěná měděnka, je třeba odstranit měděnku z trubek ředěnou kyselinou sírovou. Modrá barva po čase sedne ke dnu demižonu. VáclavAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-85185788599306757582021-03-07T10:01:22.021+01:002021-03-07T10:01:22.021+01:00Dobry den, mam nerezovy 80L kotol z kuchine 2 plas...Dobry den, mam nerezovy 80L kotol z kuchine 2 plast v plasti mam vodu ohrev kombinujem elektrinou a plynovym horakom namiesto klasickej pokrievky mam na vrchu nerezovu kuzelovu pokrievku vysoku 45 cm taku ako je priemer kotla na vrchu ma priemer 10cm a v strede je 3/4 holender priestuonik mam medeny aj chladic v priemere trubky 18mm....ked som mal predtim klasicku pokrievku a v strede som mal 10cm ruru vysoku asi 70 cm tak pri prvej destilacii mi natieklo z jedneho kotla okolo 10L lutru ktory mal v priemere okolo 30-35% a pri tomto prevedeni s kuzelovou pokrievkou mi z jedneho kotla naplneneho 70l kvasu vyda 5litrov lutru ale v priemere od tych 50 do 65%. Stava sa mi to pri kazdom ovoci vzdy vytecie len okolo tych 5 litrov.... Naposledy pri jablkovici mi vyslo z necelych 400 litrov kvasu vydalo 27 litrov 50% lutru a je aj trosku namodraly kde moze byt chyba... Teplotu dodrziavam.. Teplomer mam v tom kuzeli cca v strede... Pri 87 mi zacne kvapkat a cca na 89 uz tecie a ku konci dosiahnem tych 93-94 stupnov... Skuste mi poradit kde moze byt chyba ked mi to robi pri kazdom druhu kvasu. Dakujem Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-63013489993685821142021-01-21T16:17:31.830+01:002021-01-21T16:17:31.830+01:00Ne Ne Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-66975207079540510902021-01-10T21:18:32.248+01:002021-01-10T21:18:32.248+01:00Má význam používať deflegmator pri 1 aj 2D?Má význam používať deflegmator pri 1 aj 2D?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04858898287567111336noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-41893127438260617072019-11-30T17:22:04.435+01:002019-11-30T17:22:04.435+01:00Proboha, vždyť ten Váš problém nemá nic společného...Proboha, vždyť ten Váš problém nemá nic společného s 1D!!!!<br />Proč jste to nenapsal do tématu tomu určenému???<br />*<br />Jen si tipnu, protože nevím v jakém prostředí byla uskladněná a o kolik se snížila její koncentrace.<br />Takže můj odhad trochu, nebo spíš hodně související s mým tady někde několikrát uváděným jednoduchým testem na špatné oddělení pozadku:<br /><br />Během skladování se odpařila část níževroucích složek včetně jádra a tím pádem se zvýšila koncentrace pozadku a jeho pachuť se tím zvýraznila.<br />(Nic jiného mě nenapadá).<br /><br />Rafael.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-19302319561013018052019-11-30T10:20:25.916+01:002019-11-30T10:20:25.916+01:00Ahoj, netušíte někdo proč je pálenka vypálená před...Ahoj, netušíte někdo proč je pálenka vypálená před rokem, tehdy průměrné kvality po roce naprosto nedobrá a nepitelná? Skladovaná byla neředená ve skleněném demižonu 30l asi do půlky. Děkuji za Vaše názory. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16224839704948981845noreply@blogger.com