tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post3884407142735311886..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: TřešněDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger112125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-77168035846319358592024-03-04T19:21:01.671+01:002024-03-04T19:21:01.671+01:00Super dekuji
Super dekuji<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-52415854707621134362021-07-05T10:10:35.684+02:002021-07-05T10:10:35.684+02:00Dobrý den.
Odpověď máte již od Rafaela, v příspěvk...Dobrý den.<br />Odpověď máte již od Rafaela, v příspěvku z 9. června 2012 19:50 . U kvasu nezáleží tak úplně na barvě materiálu, ale na „intenzitě chuti“. Z barvy při destilaci nezůstane v pálenci vůbec nic. To pouze aroma přechází spolu s alkoholem. V dřívějších dobách (za minulého režimu, se někdy využívaly i ty méně „charakteristické třešně“, jen se v nich rozbilo třeba více pecek pro nahrazení „buketu“. Můžete to vyzkoušet také. No vždy se dá ta pálenka, nebude-li mít přímo tu pro vás dostatečnou třešňovou chuť, využít na macerace (když to tedy nepřeženete s těmi peckami … ). Jak z tohoto problému, je tedy opět jen na vás, … přeji hezký den a „šťastnou ruku“ při přípravě kvasu a následném zpracování …Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-17730021001631520512021-07-03T09:09:38.335+02:002021-07-03T09:09:38.335+02:00Dobrý den, prosím jde třešňovice i ze světlejší od...Dobrý den, prosím jde třešňovice i ze světlejší odrůdy Napoleonova? Má s ní někdo zkušenost? Děkuji za odpověď. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12596787843010914848noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-63916823994398974702020-08-03T14:14:31.257+02:002020-08-03T14:14:31.257+02:00Dobrý den,
nepíšete kolik toho máte, ale pokles cu...Dobrý den,<br />nepíšete kolik toho máte, ale pokles cukernatosti z 8 na 6 není nikterak velký a nicmoc nepoteče. Jestli toho máte alespoň 100 litrů, dosladil bych na 10, přidal kvasinky, a pak, jakmile se kvašení zastaví, počkal bych ještě týden a jel bych do palírny.<br />J.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-90375294234227184272020-08-02T22:27:27.812+02:002020-08-02T22:27:27.812+02:00Ahoj, jsem novic v pálení a nakládání, mám třešně ...Ahoj, jsem novic v pálení a nakládání, mám třešně do soudku rozmackano brix 8 do cukreno na 16 pH upraveno na 5 bouřlivé kvašení po 14 dnech klid brix 6 na povrchu koláč cca 15cm otázka zní pálit? Nebo znova kvasinky používám klasiku pekařské a čekat až koláč padne dolů? Nikde jsem nenašel co dělat děkuji za odpověďAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-61878868181038780582020-05-25T11:03:58.381+02:002020-05-25T11:03:58.381+02:00Zkoušel jste někdo do kvasu přidat klasický Pangam...Zkoušel jste někdo do kvasu přidat klasický Pangamin z lékárny, který obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-11593312135524528642019-10-21T17:44:44.411+02:002019-10-21T17:44:44.411+02:00Líh nemám. Alespoň, že je to zdravoně nezávadné. N...Líh nemám. Alespoň, že je to zdravoně nezávadné. Nechám odležet a uvidím. Jak jsem psal, nevím jesli mi chutná nebo nechutná. Ta chuť je opravdu silná, připomínající až nesladký likér ale ne nějak obzvlášť nepoživatelná. Děkuji zareakci.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-76364199308606143262019-10-21T14:40:53.029+02:002019-10-21T14:40:53.029+02:00Zdravím,
No z "pecek" se zatím nikdo neo...Zdravím,<br />No z "pecek" se zatím nikdo neotrávil, je to jen "senzorický defekt" dříve využívaný i ve státních palírnách při náhradě jistého druhu třešní, aby "pálenka dostala ten správný šmak". Dnes jsou chutě trochu odlišné a preferují se ty jemnější, bez pecek, nebo jen s trochou přidaných. No je to na vás, jak s tím naložíte. Alkohol na naředění samozřejmě asi nemáte.<br />Tož asi tak...<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-37926466990806013192019-10-21T14:01:29.141+02:002019-10-21T14:01:29.141+02:00Zdravím,
od června jsem měl naloženy třešně. K pál...Zdravím,<br />od června jsem měl naloženy třešně. K pálení došlo až teť koncem října. Pálenka má výraznou peckově hořko mandlovou chuť. Zatím nevím zdali mi to chutná nebo ne. Otázkou ale je nemůže destilát po tak dlouhém ležení kvasu i s peckami pod bublákem obsahovat nějaké škodlivé néli jedevaté látky?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-3237043994957173102019-07-01T16:38:04.504+02:002019-07-01T16:38:04.504+02:00No co stím.
1) Sundejte víko a zkuste promnutím p...No co stím. <br />1) Sundejte víko a zkuste promnutím prstů, předtím smočenými v kvasu, zda již "nelepí", mělo by to jít trochu ztuha ... <br />2) zkusil bych ten kvas ochutnat, zda je "trpký" tj. za veškerý cukr prokvasil.<br />To je tak vše, co s tím jako "zatím neznalý" můžete udělat.<br />Jinak, při tomto teple bych docela věřil, že vám ten sud již prokvasil (když jste tam dal jen to 1,5 kg cukru navíc) a pospíchal bych s ním do "stroje" (ať v PP, nebo někde v Domatíně) než se vám to zvrhne.<br />Plení zdar a hezký den. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-68284466067795698842019-07-01T11:58:10.338+02:002019-07-01T11:58:10.338+02:00Zdravím.
Tak jsem se pustil do svého prvního kvasu...Zdravím.<br />Tak jsem se pustil do svého prvního kvasu. Bečka 120L, víko uzavřené kovovou sponou osasený bublák. Třešně podrcené a bečka naplněná asi 70-80L kvasu. Přidal jsem 1,5kg cukru. Kvas sem založil 23.6. Umístěn je v nejchladnější místnosti (nemám sklep), ale i tak je tam kolem 24°C. Kvasný proces začal a bublák pěkně bublal, ale teď 1.7. v podstatě po týdnu už bubliny nejdou. Je možné že je za týden hotovo? Co s tím zkusit udělat teď?<br /><br />Díky za raduAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/09137217356590559506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-70477412526123229832018-09-03T17:48:04.051+02:002018-09-03T17:48:04.051+02:00Dobry den,tak jsem letos poprve delal tresnovici,z...Dobry den,tak jsem letos poprve delal tresnovici,z cca 80l kvasu,5kg cukru a kys.citronovou,vypalil jsem lajtr a z duvodu casu jsem se dostal k vyslednemu paleni az dnes,lajtru bylo 8l naredeneho na 30%,po vypaleni mam 4l 52% tresnovice,v krku neskrabe a hreje na hrudi,trosku postradam aroma tresni.Je to u tresnovice normalni?dekujiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-6224910534867420442018-07-14T20:56:46.352+02:002018-07-14T20:56:46.352+02:00Ja jsem si vyrobil z nerezu noze na spusob mixeru ...Ja jsem si vyrobil z nerezu noze na spusob mixeru mam je na tycce dl.70cm kazde ovoce s tim dokonale rozdrtim bez poskozeni pecek.Staci k tomu silnejsi vrtackaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07734263374961840339noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-50965782121437222722018-07-13T14:56:03.771+02:002018-07-13T14:56:03.771+02:00Za mě klidně pecky do kotle ano. A taky bych nahra...Za mě klidně pecky do kotle ano. A taky bych nahradil vinne kvasinky těmi na kvasy. Já používám třeba ty Schim.. ale můj názor laika. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-16631039146106822282018-07-13T12:44:13.998+02:002018-07-13T12:44:13.998+02:00Dobrý den,
právě jsem se vrátil z pálenice, kde j...Dobrý den,<br /><br />právě jsem se vrátil z pálenice, kde jsem byl se 160l třešňového kvasu.<br />Kvas byl nízké cukernatosti 14brix ve třech bečkách se sponou a kvasnou zátkou. <br />Celková doba kvašení 5 týdnů. Jedna bečka už skoro 3 týdny nekvasila. Další ještě pouštěly cca po 1-2min proud bublinek. Byl jsem nervózní co se děje s tou první, že jsem raději šel pálit.<br />Teplota 18°C Kvas nedocukřený.<br />Velmi příjemné zjištění, že všechny kvasy byly zdravé a chuťově asi jak mají být, trpké, nesladké, mírná kyselinka. Zbytkový brix 5,5-6, vínoměrem 6-7% alk. Na dobrou výtěžnost to nevypadalo, ale o tu mi nešlo.<br />Chci se podělit o zkušenost, že čisté zdravé ovoce a fest poctivě podrcené ovoce, sterilita nádob a náčiní, vinné kvasinky (při tak nízké cukernatosti asi zbytečné?) a hlavně kvasná zátka co nejdříve to jen jde, teplota, a do kvasu nelézt asi ani pomocí trubičky otvorem po hadičce by mělo stačit k dobrému a stabilnímu kvasu. Takže za sebe bych cukr pro zvýšení stability asi nedoporučoval.<br /><br />Ještě bych poprosil o zodpovězení dotazu ohledně pecek, který jsem zde nenašel. Už samotný sběr třešní je dostatečný očistec takže o odpeckovávání žádná. Argument, že pecky do třešňovice patří hold beru jako fakt. Nicméně pálenice mi před nasátím do vařáku kvas odpeckovala. To mě zaskočilo. <b>Patří nebo nepatří pecky třešní do vařáku?</b> Připravil jsem se tím o oné žádané peckové aroma v třešňovici?<br /><br />Děkuji<br /><br />PS výtěžnost dle vstupní cukernatosti, předpokladu zbytkového cukru i dle %alkoholu byla nijak překvapivých 7,3l 53%<br /><br />pavelmicekAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-52848978484732540262018-05-03T11:39:00.765+02:002018-05-03T11:39:00.765+02:00Voda potažmo cukr není u třešní v podstatě vůbec p...Voda potažmo cukr není u třešní v podstatě vůbec potřeba . <br />Ale osobně dávám cca pul kila cukru rozmíchaného v 2l vody na 75l bečku natrhaných třešní . <br />Uzavřu sud s bublákem a jak dokvasí (překontroluji refraktometrem) tak jedu pálit . Loni jsem byl dokonce první v palírně :) . A výsledek parádní. <br />Samozřejmě zákvasem se nic nepokazí ale potřeba není.<br /><br />PavlajsAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-28928258942815104092018-05-02T10:32:19.102+02:002018-05-02T10:32:19.102+02:00Zdravím. chci si tento rok vypálit třešně
Kolik vo...Zdravím. chci si tento rok vypálit třešně<br />Kolik vody a cukru dat na 100 kg třešní?<br />Jak dám rozmačkané třešně s cukrem do hoboku, tak mam je nechát rozkvasit a nebo je hned uzavřít víkem?<br />Za jak dlůho možu pálit hned jak to vykvasí?sawehttps://www.blogger.com/profile/12934079073702010612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-40610090248235989082018-05-02T10:22:22.213+02:002018-05-02T10:22:22.213+02:00Tento komentář byl odstraněn autorem.sawehttps://www.blogger.com/profile/12934079073702010612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-37953856980066800272018-02-04T17:57:36.161+01:002018-02-04T17:57:36.161+01:00Takže znovu: co mi tvrdil kamarád - že je tam citi...Takže znovu: co mi tvrdil kamarád - že je tam citit druhé kvašení...já tedy necítím nic tož sa chci zeptat muže to zkasit ješte raz??????? Nebyl by to už ocet??????<br /><br />Ochutnal a tvrdil - citím tam druhé kvašení/také nevím co tím myslel,řekl jsem mu definuj co tam citíš, asi chtěl být zajimávý.../ - myšleno tím, že to po vykvašení, začalo kvasit ještě - jednou, což si myslím že je nemožné, to by z toho byl asi ocet.............Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-87129858459780589002018-02-04T13:59:28.051+01:002018-02-04T13:59:28.051+01:00V tom případě v pořádku. Neřeším tedy stopky, ale ...V tom případě v pořádku. Neřeším tedy stopky, ale Váš dotaz moc nechápu. Jak je cítit druhé kvašení? A cože chcete znova zkvasit ještě raz? Výslednou pálenku? nebo výpal??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-50997906379896350272018-02-04T13:37:29.280+01:002018-02-04T13:37:29.280+01:00Proč se stopkama???
No protože třešně byly ve stav...Proč se stopkama???<br />No protože třešně byly ve stavu skoro tekoucím a představa přebírání 4,5 metráku mě vcelku děsila a palič tvrdil že je to v podstatě jedno................<br />Prioritní otázkou je to druhé kvašení a ne stopky, ať si to každý pálí jak chce třeba i s bedýnkou. Nic tam necítím kromě lihu a závanu třešní............ DěkujiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-54137064171034571082018-02-04T13:36:16.202+01:002018-02-04T13:36:16.202+01:00Dobrý den, omlouvám se ale...
proč se proboha zas...Dobrý den, omlouvám se ale... <br />proč se proboha zase "tlačí" švestky a slivovice do složky TŘEŠNĚ ?!!!<br />Hezký denAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-61695185586099578312018-02-04T12:25:02.032+01:002018-02-04T12:25:02.032+01:00Zdravím,rok 2017 byl z pohledu úrody ovoce dost šp...Zdravím,rok 2017 byl z pohledu úrody ovoce dost špatný.U nás na Jižní Moravě se tady podepsaly pozdní mrazy.Na krásně nakvetlé stromy přišlo šest stupňů toho posledního mrazu.Takže normálně mívám v sadu kolem šesti set kilo úrody švestek,loni to bylo tak stopadesát.A to nevalné kvality.Chtěje mít něco k pití byl jsem nucen přisladit.Ve výsledku je slivovice dobrá,má jen méně výrazné aroma.<br />JiříAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-38416061590022812622018-02-04T08:34:25.362+01:002018-02-04T08:34:25.362+01:00Proboha proč kvasite třešně se stopkama? Proboha proč kvasite třešně se stopkama? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-2615473271903622032018-02-03T22:31:47.342+01:002018-02-03T22:31:47.342+01:00Dobrý den,
měl jsem 461 kg třešní, koupil jsem ke ...Dobrý den,<br />měl jsem 461 kg třešní, koupil jsem ke konci července, nechal jsem to i se stopkama,dal jsem je do sudú dodal 4 kg cukru / na všechno/ na prudko, trošku porajboval sekáčkem na zemáky,po vykvašení jsem je uzavřel igelitem s gumou, v září dovezl kolega sudy se šroubovacím uzávěrem a kvas odevezl na jih, čekal jsem že vypálí a doveze zlato, na dotaz proč již není hotovo řekl, že by to neuchladil a nechá to na zimu / tvrdil mi že se nemuže nic stát a nezoctovatí/, trocha strachu a obav že se to zvrhne a pude to na vylití - no neprožival jsem to tak moc, ale přece to stálo něco a bylo s tím i trochu práce, vypalil je 13-14.1.18, vysledek 46 litrú 50 stupňové, tak a teď co - měl jsem štěstí, nebo je to normální......<br />A teď dotaz - co mi tvrdil kamarád - že je tam citit druhé kvašení...já tedy necítím nic tož sa chci zeptat muže to zkasit ješte raz??????? Nebyl by to už ocet??????Anonymousnoreply@blogger.com