tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post4747155596283090461..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: Kontušovka (Kontuzsowka)Deslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-79830606112691103312017-01-05T13:48:16.219+01:002017-01-05T13:48:16.219+01:00Kamile zdravím.
Záleží i na teplotě, síle lihu a s...Kamile zdravím.<br />Záleží i na teplotě, síle lihu a surovinách.<br />Ale obecně týdenní macerace je krátká. Většinou to chce aspoň měsíc.<br />Já jsem maceroval většinou i měsíců víc. Protože jsem to měl ve studeném sklepě a suroviny jen hrubě nadrcené nebo jen jemně pomačkané. Abych minimalizoval množství kalů.<br />(Když se něco semele, velmi jemně podrtí, tak pak vznikne velké množství kalů. Ten se sice dá předestilovat, ale vzhledem k jeho konzistenci jsou s tím někdy problémy).<br />*<br />To myslím všeobecně v likérnictví, nemám teď na mysli jen tu kontušovku.<br />*<br />Jinak ty mnou zveřejněné Rp. jsou myšleny jen jako inspirace. Žádný univerzální, nejlepší Rp. samozřejmě neexistuje. Každý výrobce, i jeho okolí, mají jiné chuťové preference, tak je konečná chuť jen na nich.<br />A v tom je ta likérnická "alchymie" krásná:-))))<br /><br />Ať se daří!<br /><br />Rafael.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-4606473166818233202017-01-05T11:24:01.684+01:002017-01-05T11:24:01.684+01:00Inspiroval jsem se receptem 1-2l destilátu, 7 lžíc...Inspiroval jsem se receptem 1-2l destilátu, 7 lžíc medu, 5 lžíc anýzu, ... a <br />jelikož nebyla uvedena doba macerace, postupným testováním chuti, jsem dospěl k době 7dnů.<br />60% destilátu jsem použil 2l, jinak vše podle receptu. Výsledkem je velice pitný likér, který chutná širokému okolí. Možná trochu snížit dávku medu a výslednou lihovost, ale záleží na chuti každého.<br />V originálním receptu na polském foru http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5448&pid=83935#pid83935 <br />je uvedena cca 4 týdenní macerace, tak zkusím ještě jednu pokusnou dávku podle originálu.<br />Takže pokud někdo chce zkusit chuť anýzu, tak to určitě není špatný startovací bod.<br />KamilAnonymousnoreply@blogger.com