tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post6537908180562375514..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: Aparát KamilDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-58875167409548960282022-09-26T18:00:01.150+02:002022-09-26T18:00:01.150+02:00Dle chemické teorie a destilátorské praxe by kolon...Dle chemické teorie a destilátorské praxe by kolona měla mít naplň z čisté mědi (sítka stočená do trubiček, …). Skleňené kuličky jsou inertní, ale měď zabrání i stopove oxidaci ethanolu na acetaldehyd. Poznáte to podle postupného černání těch sítek. Můžou se redukovat za horka vodíkem (tak to dělají v palírnách) nebo ten černý kysličník měďnatý rozpustit slabou kyselinou. Např. horkým octem. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-23753008189949231932019-07-11T08:52:03.369+02:002019-07-11T08:52:03.369+02:00Dobrý den, můžete mi napsat kontakt na esetman@sez...Dobrý den, můžete mi napsat kontakt na esetman@seznam.cz<br />Stačí email. Chtěl bych si postavit něco podobného.<br />DěkujiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-15436309209420277922015-02-22T09:40:59.294+01:002015-02-22T09:40:59.294+01:00Dobrý den,
Chtěl bych vás poprosit o zaslání infor...Dobrý den,<br />Chtěl bych vás poprosit o zaslání informací ohledně vaší destilační apartury na krekarik@centrum.cz.Chtěl bych se zeptat jestli už jste na tom zkoušel 2 destilace a při kolika procentech jímaného destilátu oddělujete jádro od dokapu??Budu mít podobně sestavenou aparaturu a hlavně mě zajímá vliv kolony s náplní na kvalitu destilátu, jestli dělat obě dvě destilace s kolonou s náplní a nebo ji při 1D vypojit a namontovat ji až u 2D.Děkuji za odpověd.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-86419688319716894372015-01-04T13:01:10.533+01:002015-01-04T13:01:10.533+01:00Dobrý den,
Chtěl bych se vás zeptat při kolika pro...Dobrý den,<br />Chtěl bych se vás zeptat při kolika procentech alkoholu přestáváte jímat jádro a začíná téct dokap??Chtěl jsem to taky tak udělat jako vy s tou kolonou(bez primárního chladiče a bez izolace atd).akorát mi bylo rečeno že to je jenom kus trubky s nápní a že to tam nemá vůbec žáden význam.Tak jaký z toho máte dojem vy a zkoušel jste na tom 2D??Děkuji za odpovědAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-84792942985847691302014-11-25T21:39:36.375+01:002014-11-25T21:39:36.375+01:00Na aparátu Kamil pálite 2x, když nemá reflux? Nebo...Na aparátu Kamil pálite 2x, když nemá reflux? Nebo po 1D vzniká finální produkt.DíkyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-16666993511895568462014-02-25T18:23:25.044+01:002014-02-25T18:23:25.044+01:00Dobrý den, můžete mi prosím poslat foto jak máte z...Dobrý den, můžete mi prosím poslat foto jak máte zapojenou spirálu? rassak@seznam.cz Marihuannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-84093051491528538972013-10-20T21:58:23.202+02:002013-10-20T21:58:23.202+02:00Musím se kát! to je tak když se u práce pije!-)
O...Musím se kát! to je tak když se u práce pije!-) <br />Oprava k předcházejícímu, prosím ne do 95°C ale do 92°C. To byl překlep a taky se to už nedá pít!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-84045885624864027982013-10-20T13:51:52.965+02:002013-10-20T13:51:52.965+02:00zdravím, mám podobně sestavenou kolonu, jen zatím ...zdravím, mám podobně sestavenou kolonu, jen zatím pro "pokusy". Konev od mléka a v ní ocelovou vložku pro ohřev mače cca 10 litru a tím i bohužel 10litrů vody v konvy, což je náročné na ohřev. Takže dám napřed horkou vodu z bojleru a pak vložku s mačem a kape to dřív a dost dobrý! <br />Nejsem žadnej technik a měl jsem strach z tlaku tak jsem na konev přidělal ventilek z papináku!?<br />Chtěl jsem se zeptat kolik odděluješ předkapu a kolik dokapu? <br />Začíná to kapat tak na 76°c cca malej panák a to už na 79°C. A dokap od 85°C odděluju na tři části do 95°C,pro košt a stále dobré. Lihovost okolo80% a žádné pachutě. První proběhly třešně a teď kapou švestky, oboje lahoda na první pokusy s touto skleněnou aparaturou jsem více než spokojen, jen mne matou ty vysoké teploty na vrchu kolony! A pak co by mne zajímalo co kdo dělá s dokapem? Dalo by se to nějak vyčistit na zevní mazání???-) <br />Všemu ovoci ZDAR<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-46175306356084346652013-06-05T21:25:57.420+02:002013-06-05T21:25:57.420+02:00Nerezová příruba je s kotlíkem spojená standartně ...Nerezová příruba je s kotlíkem spojená standartně přetažením plechu vnitřkem příruby a na dosedací plochu přesah "rozklepán" a sletován cínem. <br /><br />Co se týká "papiňáku" tak už vím, že budu utěsňovat :-)<br /><br />Z chladiče se do kolony nic nevrací. Je 40 cm dlouhý a myslím, že až předimenzovaný. I při minimálním průtoku chladící vody teče čůrek, nebo kape destilát naprosto "ledový".<br /><br />Náplň skleněných trubiček jsem pro jednu experimentální destilaci vína stejného "pětilitru" Irsai Oliver odstranil a porovnával s výsledkem kdy byl deflegmátor naplněn. A laicky posouzený výsledek byl, že destilát pálený s trubičkami byl "voňavější a lahodnější". Takže už je náplň nasypaná zpět :-) Experimentovat mě baví))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-80839454697129088302013-06-05T19:23:09.274+02:002013-06-05T19:23:09.274+02:00Zdravím,
pěkná kolona...sedím teď a počítám si pár...Zdravím,<br />pěkná kolona...sedím teď a počítám si pár věci k rektifikační koloně. K tomu co píšeš (ohřev vodní lázně cca 11 litrů na 80°C pro kvas) trvalo asi 40 min, bych řekl že při tom množství vody, výkonu spirály s účinností tak 85% to dává kolem 20 min, než se jen ta voda ohřeje na 80°C. Když přihlédnu k tepelným ztrátám a hlavně přestupu tepla, tak těch 40 min odpovídá realitě...ale jak bylo již uvedeno, budeš muset "utěsnit" papíňák:-) Tím zvyšíš teplotu nebo bys musel zvolit silnější spirálu...(pro srovnání:na 50litrů varný hrnec pro kuchyně s vodní lázní se používá 7,5kW spirála).<br /><br />Co se týče kolony - pravděpodobně jsi použil onu kolonu s chladičem, která byla dimenzovaná na 5 l "baňku", čímž tvyých cca 7 litrů nedělá asi problémy. Z fotky není patrné, zda z chladiče se vrací část destilátu zpět do kolony - zřejmě ne, takže by se jednalo o jednoduchou destilační kolonu...<br />S kolonou tj. oním válcem naplněným skleněnými tělísky bych nic nedělal a neodstraňoval ho. Tato část je tzv. obohacovací - dochází v ní k protiproudému mísení kapalné a plnynné fáze, což zejména u ovocných pálenek znamená předání aromatických látek parám, které pak kondezují...<br />Pokud bys ho odstranil, k destilaci by samozřejmě také došlo, ale je otázka, jak kvalitní pálenka by to byla (lihovitost by nebyla vysoká tj. nutnost opakovat destilaci tzn. vyšší náklady...) a zda by došlo k zachování cenných vůní...to je prostě otázka experimentu...<br /><br />Petr W.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-25937281268757552282013-06-04T19:13:19.726+02:002013-06-04T19:13:19.726+02:00zdravim
krásná práce také bych si chtěl udělat ně...zdravim <br />krásná práce také bych si chtěl udělat něco podobného mužete mi říct co jste použil za materiál na spojení nerezové příruby s měděným kotlíkem<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-82967048533388145492013-05-31T09:49:59.929+02:002013-05-31T09:49:59.929+02:00Kamile, ubírat kuličky ne! Ten deflegmator je už i...Kamile, ubírat kuličky ne! Ten deflegmator je už i tak krátký. Já myslel udělat jednu destilaci bez něj a porovnat lihovitosti. Myslím, že v takovém stavu je v aparatuře téměř k ničemu.<br /><br />RafaelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-45024604678283394552013-05-30T12:37:09.269+02:002013-05-30T12:37:09.269+02:00Díky za pochvalu. Já zelenáč se za připomínky zkuš...Díky za pochvalu. Já zelenáč se za připomínky zkušenějších rozhodně urážet nebudu :-) <br />- náplň kolony je originál z laboratorních potřeb, kolona byla již naplněná skleněnými trubičkami odhaden průměr asi 8mm<br />- zkoušet trubičky odebrat teprve budu, vše co dělám si důkladně zaznamenávám a budu moci porovnat<br />- po třech pokusech jsem zjistil, že teploty dosáhnu pouze 96°C (jak v hrnci, tak teplotu mají i páry)zkusím tedy utěsnit poklici těsněním. Při varu páry utíkají mezi poklicí a hrncem<br />- o změně způsobu vytápění zatím neuvažuji. Domnívám se že 3 000W spirála je výkonná dost. Třeba ale čas ukáže, že se mýlím. Zaměřím se spíš na jistý "přetlak" v meziplášti<br />- a zda dvouplášť nenahradím ukáže čas. <br />- zatím ale zkouším pouze "pálit víno" protože doba na vlastní kvas a jistě zajímavější pokusy teprve přijde jak TO začne dozrávat :-) mimochodem, výsledek z vína mě velice mile potěšil. KamilAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-68803942015147460302013-05-30T10:13:47.211+02:002013-05-30T10:13:47.211+02:00Zdravím.
Taky musím pochválit pěkně udělaný měděný...Zdravím.<br />Taky musím pochválit pěkně udělaný měděný vařáček. Líbí se mi i ten šikmý vývod z něho. Z destilačního hlediska žádný význam sice nemá, ale velmi usnadní propojení komponentů. Osobně se mi Váš přístup líbí. Taková variabilní aparatura se dá stále rozšiřovat a zdokonalovat. Nejrůznějších vhodných komponentů je na trhu dost. A skla se ve Vašem případě vůbec nebojte a užijte si ho. Je to většinou lepší než TV.<br />*<br />A chtěl bych se zeptat, neberte si to prosím nijak zle. Myslím to pro všeobecnou inspiraci a poučení.<br />*<br />-náplň té kolony je originální nebo jste použil nějakou trubici naplněnou svépomocí a co jste od ní čekal?<br /><br />-má vůbec nějaký význam, zkoušel jste, porovnával lihovitost i při destilaci bez ní? Není její přínos, teda pokud nemá nějakou speciální výplň, zanedbatelný?<br /><br />-doba ohřevu na destilační teplotu se mi zdá moc dlouhá. Možná by stálo za úvahu zaizolovat ten zavařovací hrnec. Anebo použít jiný ohřev, případně se snažit v meziplášti dosáhnout vyššího přetlaku a tím zvýšení a lepšího přenosu tepla.<br /><br />Z kuchyně - <br />-vaříme něco v hrnci bez pokličky<br />-totéž s netěsnou pokličkou<br />-anebo v tlakovém hrnci.<br />*<br />-potřebujete vůbec pomalý a neekonomický dvouplášť? Nestačilo by Vám při takovém množství použít sítko na dně, připadně dát po separaci tuhý podíl do nějakého sítka, vaku či děrované nádoby do vařáčku?<br /><br />Ať se daří přeji<br /><br />RafaelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-22000694029922383122013-05-30T07:41:59.095+02:002013-05-30T07:41:59.095+02:00Jestli dobře chápu dotaz, tak nad přestupní trubko...Jestli dobře chápu dotaz, tak nad přestupní trubkou je teploměr v zábrusu. "deflegmátor, nebo-li kus skleněné trubky s náplní" v mém případě" je před přestupní trubkou. Izolaci zatím neplánuju protože by nebylo vidět do skla) toto je můj první výtvor a začínám, takže na opravdový deflegmátor s primárním chladičem taky někdy dojde. Tato sestava mi myslím na seznámení se s destilací pro začátek stačí. Děkuji za připomínku a postřehy. KamilAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-5962622833148288912013-05-29T22:49:09.008+02:002013-05-29T22:49:09.008+02:00Pěkně udělané,nepochopil jsem však z obrázků, co j...Pěkně udělané,nepochopil jsem však z obrázků, co je to za zařízení nad přestupní trubkou.Vypadá to jako deflegmátor, postrádám u toho tepelnou izolaci a primární chladič.<br />VáclavVáclavhttps://www.blogger.com/profile/04987288239925584583noreply@blogger.com