tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post8728562695126483375..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: Aparát "Mladý Rafael"Deslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-65962404166505179072012-04-07T15:53:08.853+02:002012-04-07T15:53:08.853+02:00Max,
Ta el. sesle už má 35 let ...
A nepsal jsem ...Max,<br />Ta el. sesle už má 35 let ...<br /><br />A nepsal jsem ten příspěvek jako konkrétní návod nebo prezentaci, byla to jen taková směs zkušeností co se použít dá a kudy cesta nevede! Např. to kloboučkové monstrum:-((((((<br />Taky jsem se tam myslím i důkladně zkritizoval.<br /><br />Snad to mělo být v sekci Diskuse nebo v nějaké třeba jiné, zatím nezaložené - "Tohle ne!", ale už se stalo...:-((((<br /><br />Fotky kolon, chladiče č.1 apod, tam nejsou protože to byly taky jen pokusy které mým požadavkům nevyhověly a už je dávno nemám. <br /><br />Ale to je věc každého osobní potřeby...<br />Podobně jako laboratorní skleněné chladiče mi přišlo zbytečné fotit 50l smaltované hrnce. Navíc je už sežral zub času. A taky to byl jen pokus. I když ten smalt pár let službu udělal:-))))<br /><br />Psal jsem to hlavně proto ........ aby si někteří před drahou investicí nebo pracnou domácí výrobou zkusili něco "laboratorního, levného" a až pak se rozhodli co jim bude pak bude vyhovovat a do toho se pustili a nebyli pak zklamání jako já.<br /><br />Mně osobně výběr a sestavení nejvhodnější aparatury trval asi 10 let. <br /><br />A taky jsem měl v úmyslu nakopnout lidí k přemýšlení, expedimetování a hledání si vlastní cesty a ne jen k psaní dotazů které tady byly už x krát zodpovězeny!. A taky aby si vážili tohoto webu a práce jejích adminů na něm!<br /><br />A taky jak psal Lojza..., měli jsme kdysi velmi omezené možnosti...<br /><br />Vy teď to díky IT máte velmi jednoduché....<br /><br />A ať chutnají Vaše Velikonoční likéry!<br /><br />RafaelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-82780407077311980262012-04-07T10:04:33.712+02:002012-04-07T10:04:33.712+02:00Zdravím Rafaela i Maxe.
No já bych to zas neviděl ...Zdravím Rafaela i Maxe.<br />No já bych to zas neviděl tak černě ... "čo bolo, bolo" ... je to exkurse do doby, kdy měď nebyla k mání, ... spíše jsem sehnal antikorovou trubku (z chemičky) ale ta váha (tloušťka stěny kolem 3-5 mm, tenkostěnné nebyly k dispozici). Mluvím o 80-tých letech, a to ani v profesionálních palírnách nebyly "rektifikační kolony" (ty se začaly prosazovat až po roce 2000). No a srovnání patrové kloboučkové kolony a náplňové kolony, máte sice pravdu 15 pater v "amatérské praxi" je moc, je to náročné na "práci" a stejně většinou nesplní to "co se od ní očekávalo". To je věcí rozvahy před započetím "stavby", co mohu dát do hromady, na co stačím sám a co si musím "zakoupit" u jiného. Na druhé staně je to cesta "pokus - omyl" a když si člověk z toho vezme ponaučení, je to dobré (a sdělená informace pomůže i ostatním). Co se týče fotografií, ... třeba již nejsou k dispozici ... já o svoje "album destilační techniky" přišel při stěhování a "aparáty" z mých "začátků" jsou již rozebrány a nenávratně pryč (jen tak na okraj, v 80-tých letech jsem počítal "náplňovou kolonu", 20 teoretických pater, fungovala do roku 2003, kdy ji rozebrali a koupili 3 patrovou, kloboučkovou "profi"... taky již od ní nemám nic k dispozici).<br />Díky za info. Přeji hezké velikonoce. Lojza.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-1941070197313323752012-04-06T19:00:26.797+02:002012-04-06T19:00:26.797+02:00Příliš dlouhý a roztříštěný popis a to hlavně bez ...Příliš dlouhý a roztříštěný popis a to hlavně bez toho hlavního-fotek destilačního aparátu a kolony! Ohřívací stolice možná plní svůj účel, ale el. provedení nevypadá vůbec dobře. A 15-ti patrová kloboučková kolona je skutečně monstrum, běžně amatéři vyrábí pater jen kolem 5-6. Profesionální kolony mají ještě méně pater. Proč se však drbat s klouboučkovou kolonou, když stejně a dokonce lépe plní funkci zesilovače náplnová kolona...Běžně na náplnové koloně(když chci)dosahuji stupnovitosti 90% a i přes a to zejména na méně kvalitních jablečných kvasech,u kterých je vyrobení ultra jemné cca 90% pálenky zcela žádoucí.Naopak merunky jsem rektifikoval na výsledný destilát cca 75-80% a ta vůně...<br />MaxAnonymousnoreply@blogger.com