tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00D E S L I KDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger5434125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-87968413233543945572024-03-09T21:09:17.373+01:002024-03-09T21:09:17.373+01:00Dobrý den, krátce k vašemu dotazu.
Pomerančovici j...Dobrý den, krátce k vašemu dotazu.<br />Pomerančovici jsem sice zatím nepálil, ale barva při destilaci nepřechází, max. se může projevit tehdy, když je destilace vedana moc rychle, a jsou tam přestřiky …<br />Pakliže je přechodová cesta a chladič čistý, tak by lutr měl být bezbarvý, max. zakalený, od oddestilovaných olejů (ty přechází s parami) … zde to vypadá na znečištěný chladič !!<br />Zdravím …<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-57247994995994646712024-03-08T08:18:23.748+01:002024-03-08T08:18:23.748+01:00Dobrý deň. Ja by som sa chcel spýtať. Destilujeme ...Dobrý deň. Ja by som sa chcel spýtať. Destilujeme pomarančovicu. Kvas sme pred destiláciou nepomiešali. Po prvej destinácií má byť destilát akej farby ? Prípadne môžu sa tam nachádzať aj mastné škvrny ? Tri krát sme pálili lutru (lebo máme malý kotol) a zakaždým je iná farba. Prvá lutra je tmavá a na povrchu plávajú mastné škvrny a ďalšie sú bledšiedakujemAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-77168035846319358592024-03-04T19:21:01.671+01:002024-03-04T19:21:01.671+01:00Super dekuji
Super dekuji<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-85541801607024936452024-02-29T11:26:36.990+01:002024-02-29T11:26:36.990+01:00My se také snažíme pěstovat co to jde. Je to někdy...My se také snažíme pěstovat co to jde. Je to někdy teda pravda náročnější jak se člověk musí starat o více rostlin, ale zase na druhou stranu asi od toho máme ty další činnosti v životě, že ano? Já se dříve nanosila s tolika konvemi, ale dnes už mám <a href="https://www.zavlazovaci-systemy.net/eshop/" rel="nofollow">zavlažování</a> a to nemusím dělat já alespoň.<br />Martahttps://www.blogger.com/profile/18330299067249545144noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-28749899447891032132024-02-28T23:53:55.960+01:002024-02-28T23:53:55.960+01:00Zdravim,
je to presne tak jak to popisujete. Potvr...Zdravim,<br />je to presne tak jak to popisujete. Potvrdil mi to primo pritel(?) Kateriny. Vinovice, aroma a hroznovy cukr, mozna most. Delam to uplne stejne, akorat z normalniho svareneho cukru. Chut je stejna.<br />MAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-64585709962759061922024-02-28T09:31:29.857+01:002024-02-28T09:31:29.857+01:00Ja tie turbo kvasnice pouzivam, su spolahlive, Do ...Ja tie turbo kvasnice pouzivam, su spolahlive, Do 10% idu rychlo, postupne spomaluju. Do 16% som to nechal iba raz (cca 4 tyzdne cukor) Inak robim hustotu do 24. Kvasinky obsahuju aj zivnu sol, su tam take biele gulky ako keby kyselina citronova.robohttps://www.blogger.com/profile/10985382638158315337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-82593488596019458752024-02-28T09:30:09.882+01:002024-02-28T09:30:09.882+01:00Tento komentář byl odstraněn autorem.robohttps://www.blogger.com/profile/10985382638158315337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-37622052050058737142024-01-28T09:01:15.481+01:002024-01-28T09:01:15.481+01:00No, turbo kvasinky som nekupoval a ani neplánujem ...No, turbo kvasinky som nekupoval a ani neplánujem kupovať, ale predpokladám, že tie polkilové balenia nebudú obsahovať pol kila kvasiniek. Ale viem, ako vyzerá živná soľ(prášok), a viem ako vyzerajú suché kvasinky v klasických malých baleniach, sú to take drobné granulky. Takže ak by niekto kúpil turbo kvasinky a dal fotku, myslím, že by mi bolo jasné, či sú to čisté kvasinky, alebo či tam je len veľa živnej soli.<br /><br />AďoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-47542296627459391842024-01-28T05:14:57.813+01:002024-01-28T05:14:57.813+01:00Ještě tady k tomuto. Já se opravdu nechci nikoho d...Ještě tady k tomuto. Já se opravdu nechci nikoho dotknout.Uvedu jen dvě zkušenosti. Už to bude dobrých deset let, kdy jsem měl méně šťavnatý kvas. Při přečerpávání v pálenici došlo k porušení části pecek a bylo to už na první pohled viditelné a měl jsem z toho obavu. Výsledek byla sice dosti mandlová příchuť, ale destilát byl a je pořád křišťálově čirý a není to žádný bolehlav. Druhá zkušenost se týká přípravy kvasu z jabloně Borovinka. Tyto jablka rády i při menším větru padají a nejsou ještě úplně zralá a natlučené jablko už se dá těžko nechat dlouhodoběji zaležet. Nebylo čím lisovat, takže jsem krájel. Měl jsem obavu jak to dopadne a taky z většího množství metylalkoholu. Jablkovice nemusím a ani je nemohu porovnávat. Výsledek byl opět čirý destilát i po několika letech a žádný bolehlav. V obou případech kvasy neměly žádné závady jako octovinu, odlakovač a nebo nějaké plísně.<br />Nedokážu si tedy představit z čeho někdo pálí a nebo jaká dělá zvěrstva, aby byla pálenka kalná, zabarvená a nebo v ní byly vysrážené nějaké vločky něčeho a tak podobně.<br /><br />VyhlídkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-21678329617908517102024-01-28T00:10:50.346+01:002024-01-28T00:10:50.346+01:00No jasně. V běžných kvasech a vínech nemá to přiži...No jasně. V běžných kvasech a vínech nemá to přiživování kvasinek moc velký význam. Teda ne, že by to bylo na škodu, ale žádný velký přínos se od toho očekávat nedá. <br />Jinak řečeno je to přínosné, ale ne nějak zásadně. Vykvasí to i bez toho. <br /><br />Ale u domácích vín to lze jen doporučit protože na rozdíl od klasických ovocných kvasů to jsou hodně zředěné roztoky, vývary a maceráty.<br />*<br />Já v úvodu toho tématu psal o efektivním zkvašování surovin od kterých se očekává vysoký výnos a až abnormální efektivita.<br /><br />Typický příklad je např. ta v úvodu uvedená medovina.<br />Anebo taky na kvasničnou výživu chudé nejrůznější cukerné roztoky u nich chceme aby po dokvašení měly 15, 20 a možná i více procent alkoholu.<br />A to bez MASIVNÍHO přiživení kvasinek nelze docílit!!!<br />(Samozřejmě i jiné podmínky musí mít aby to zvládly).<br />*<br />A taky trochu nastínit na jakém principu fungují ty tzv. "Turbo kvasinky".<br /><br />Rafael.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-79318935757410413682024-01-27T19:31:32.013+01:002024-01-27T19:31:32.013+01:00Do kvasu jsem nikdy žádnou živnou sůl nedával a vy...Do kvasu jsem nikdy žádnou živnou sůl nedával a vykvasilo dobře všechno od meruněk, broskvoní s renklodama, hrušek až po švestky.<br />Bezová domácí limonáda ("burčák") nepotřebuje nic jiného než vodu, květy a cukr, ani kvasinky tam není potřeba dávat a to platí i pro víno. Někdy samovolně vykvasil i konzervovaný a tepelně opracovaný sirup uskladněný ve sklepě. Jen ty květy nesmí být moc staré, pak tam cítím takovou divnou pachuť jako po chloru.<br />Ale třeba ostružiny na víno i po zakvašení Vinkou byly líné a živná sůl byla potřeba. Takže záleží na surovině, zda je opravdu nutné jí dokrmit. <br />Já se šmakuládám vyhýbám a to ve všech směrech. Nestojí za to mít hlavu sice v oblacích, ale strčenou v záchodové míse... A to se týká i různých náprav něčeho nepovedeného...<br /><br />VyhlídkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-86479788027625509242024-01-26T11:57:49.955+01:002024-01-26T11:57:49.955+01:00Zdravím. Chcel by som sa podeliť o svoje skúsenost...Zdravím. Chcel by som sa podeliť o svoje skúsenosti. Venujem sa pálenke zatiaľ 3 sezóny, skúšal som kvasiť jablko, čerešne, bazu čiernu(kvety aj plody). Skúšal som rôzne kvasinky, živnú soľ používam "FermiHill výživa Active PRO", <br />jej zloženie: Síran amónny 55%, fosforečnan amónny 33%, filtračné adjuvantov 11,8%, tiamín - hydrochlorid 0,2%.<br />Množstvom obsiahnutých látok sa FermiHill zďaleka nechytá na návody, ktoré sú tu uvedené, napriek tomu sa mi podarilo dosiahnuť slušné výsledky. Hlavne čo sa týka bazovice z kvetov. minulý rok som naložil dva 120l sudy. V každom sude navoľno vysypané kvety približne do polovice, tie som potom zalial vo vode rozpusteným kryštálovým cukrom, 20kg do každého sudu. Sud som doplnil vodou na 100l, pridal asi 100g rozpustenej kyseliny vínnej. Potom som si pripravil vo vedre zákvas - kvasinky, cca 60g Fermihill živnej soli, niekoľko polievkových lyžíc cukru. Nechal som to nakvasiť do druhého dňa, kým neklesla teplota v sude pod 20 stupňov C, a vlial do sudu. Rovnaký postup pre druhý sud o 2 dni neskôr. Kvasilo to podľa mňa dosť rýchlo, 3 týždne po založení kvasu som už mal doma výsledok z pálenice(43l 50% destilátu). <br />Rozumiem princípom, bazové kvety veľa žívín neobsahujú, takže pridať živnú soľ pre lepšie kvasenie považujem za nutnosť(aj keď mám známych, ktorí robia kvas z kvetov bazy na divoko, len voda, cukor a kvety, žiadna soľ ani kúpené kvasinky, ale s neistými výsledkami). Moja otázka znie, či sa oplatí pripraviť si vlastnú živnú soľ, ak dosahujem (podľa mňa) skvelé výsledky aj s tou kúpenou?<br /><br />S pozdravom, AďoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-69469049954545881402024-01-22T20:54:34.161+01:002024-01-22T20:54:34.161+01:00Třeba chtějí vědět co se udělalo špatně a čeho se ...Třeba chtějí vědět co se udělalo špatně a čeho se příště mají vyvarovat? Já bych ty dotazy moc neodsuzoval.<br />*<br />Technický líh, podpalovač, rozpouštědlo apod. je dobré využití nepovedené pálenky.<br />Ale většinou I tak to chce další zkoncentrování. Další destilaci.<br /><br />A po ni to může být vhodná surovina pro výrobu likérů.<br /><br />Rafael.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-44321490993745541312024-01-22T19:50:33.145+01:002024-01-22T19:50:33.145+01:00Zdravím, nechci nikoho urazit, ale po pročtení čás...Zdravím, nechci nikoho urazit, ale po pročtení části zdejších textů nechápu... Fakt některým lidem zaleží na tom, aby mohli "zachránit" vypít kde co? Jasně jsou v tom peníze za pálení, náklady na ošetřování sadu, práce při sběru ovoce a mnoho dalších starostí, ale tohle "zachranování" mně opravdu nedává smysl. Použití jedině tak na technické účely.<br /><br />VyhlídkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-75008756543332083442023-12-20T18:53:16.529+01:002023-12-20T18:53:16.529+01:00Byla doba, kdy se z důvodu šárky a nedostatečného ...Byla doba, kdy se z důvodu šárky a nedostatečného výběru v ovocných školkách a nebo než mladé výsadby vstoupily do plodnosti, připravoval na mnoha místech kvas hlavně z Durancií. Navzdory všem zde popsaným nedostatkům má tato odrůda výhodu v tom, že i když není na 100% zralá, na kvalitu destilátu to nemá špatný vliv. Stromy bylo v době nedostatku švestkového ovoce nutné na nehlídané záhumence otřepat dřív, než různé bandy které objížděly kdejakou příkop sklidily za vás. Bohužel sklízení vysokokmenů z odkopků rážením je dřina a ten kdo do kvasu nedává stopky (já nedávám) si vždy užil ruční práce.<br />Pokud se jedná o Durancie koupené v ovocné školce, plody jsou menší než u některých odkopků a ani doba zrání nemusí být stejná na stejném místě. V suchých letech a při přeplození se ale stalo, že plod byl jen "kost a kůže". V našich podmínkách extenzivního zatravněného sadu je úroda střídavá. Přiměřenou násadu je možné udržovat hlavně řezem, ale doslova hrozny plodů nalepených na sobě to neřeší. Na to by pomohla asi jen probírka chemickým přípravkem v době květu.<br /><br />Vím ale o komerčních výrobcích povidel, kteří Durancie pěstují pro svoje produkty a v bio kvalitě. Ptal jsem se tehdy jak bojují s monilií? Prý jen prosvětlovacím řezem.<br /><br />Vyhlídka (300 m n.m.)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-41751101874352395942023-12-20T17:30:56.920+01:002023-12-20T17:30:56.920+01:00Pološvestka Jojo potřebuje pro kvalitu čtyři věci:...Pološvestka Jojo potřebuje pro kvalitu čtyři věci: 1) Důkladnou ochranu proti houbovým chorobám plodů, je velmi citlivá. 2) Probírku plodů při přeplození. Přeplozuje často, přeplozené stromy nedávají kvalitní ovoce. Někdy jako by se zaseknou a nechtějí dozrávat až jim odlehčíte. 3) Příznivé počasí na pozdní sklizeň s ohledem na bod číslo jedna. 4) Postupné sklízení, když otřesete všechno najednou nedosáhnete kvality.<br />Mám 8 stromů pěstovaných extenzivním způsobem v zatravněném sadu, které při splnění všech podmínek dávají výborný produkt pro zakládání kvasu. Bohužel ne vždy se podaří vše dodržet a proto je pak lepší kvas nezakládat. Považuju ji tedy za méně spolehlivou, navzdory její pravidelné velké plodnosti, ale co by se se vší tou slivovicí dělalo, kdyby se pálilo každý rok?<br />Ke slivovici můžu říct, že má jak příjemnou švestkovou chuť tak vůni.Stromy jsem nevykácel a ani nepřeštěpoval a nemám to v úmyslu.<br /><br />Vyhlídka (300 m n.m)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-35273498027920201232023-12-08T18:21:41.240+01:002023-12-08T18:21:41.240+01:00šípek + v mém okolí nejžádanější, jemnější, než tř...šípek + v mém okolí nejžádanější, jemnější, než třeba hruškovice. A druhák, to je teprve slast. Nezabývám se stopkami, větévky odstraňuji, nenařezávám, neodstraňuji okvětní zbytky, používám klidně droždí. Kvasím v al konvích !!! Výsledný destilát jednak "stařím" zahřátím a zchlazením přes chladič, jednak po zředění na 42 nechám týden odvětrat, následně zjemním s využitím aktivního uhlí (https://www.filtracnimaterialy.cz/aktivni-uhli-ficarb-b-2-4-4-5mm/) na cca 3,5 litru dvě vrchovaté polévkové lžíce, protřepávat cca 1 týden v teple, následně sfiltrovat. to nemá chybu, vyzkoušejte, porovnějte s "obyčejným"Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-65289457175222744012023-11-24T18:14:28.520+01:002023-11-24T18:14:28.520+01:00Pokud si chcete ještě něco stáhnou z úložiště, tak...Pokud si chcete ještě něco stáhnou z úložiště, tak máte nejvyšší čas!<br />Koncem měsíce asi skončí:<br />https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/uloz-to-sdileni-soubory-filmy-stahovani.A231124_134347_ekonomika_jadv<br /><br />Nejvyšší čas udělat si svůj archív u sebe a nespoléhát bláhově na žádná úložiště!!!<br /><br />Rafael<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-18308349938839541832023-11-16T21:15:22.305+01:002023-11-16T21:15:22.305+01:00Dobrý den,
mam taky mišpule, jak postupovat při vý...Dobrý den,<br />mam taky mišpule, jak postupovat při výrobě pálenky???<br />josefhttps://www.blogger.com/profile/08595544661755206634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-63443995045171684042023-11-10T10:12:02.874+01:002023-11-10T10:12:02.874+01:00Pro zájemce jednostupňové destilační kolony mám je...Pro zájemce jednostupňové destilační kolony mám jednu na prodej.<br />Jedná se o https://www.fiedor.cz/domu/2-aroma-de-lux-100l-dvouplastovy-automaticky-destilacni-pristroj-destilator-palirna-kolona-elektricky-spodni-plast.html<br /><br />Kdo by měl zájem napište na m11liux@seznam.cz<br /><br />Cena 40k.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-79350657861386286442023-10-08T17:07:36.183+02:002023-10-08T17:07:36.183+02:00Dobry den, rad bych se optal zda ma nekdo zkusenos...Dobry den, rad bych se optal zda ma nekdo zkusenosti s vyrobou? Chtel bych jit cestou prutahoveho destilatu. Mam 30 kilo boruvek a 50% vinovici. Premyslel jsem o pomeru 1:1 (tedy 30 litru vinovice), ale nejsem si jisty zda to nebude moc. Dale nemate nekdo zkusenost jak dlouho boruvky pred destilaci macerovat? Predem dekuji za rady. KrelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-17762840105171156842023-09-27T23:44:49.266+02:002023-09-27T23:44:49.266+02:00Jak jsem už jednou napsal a byl jsem pro jistotu s...Jak jsem už jednou napsal a byl jsem pro jistotu smazán tady kolem by jsi tou srážkou nikdo neudělal ani výplach sudu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-20406190486600419412023-09-27T23:00:19.262+02:002023-09-27T23:00:19.262+02:00To je jako sranda,tady kolem by tu sračku ani na v...To je jako sranda,tady kolem by tu sračku ani na výplach nedal.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-74050928541217640502023-09-13T18:29:18.607+02:002023-09-13T18:29:18.607+02:00https://www.despotstills.eu/cs
mě by se líbila re...https://www.despotstills.eu/cs<br /><br />mě by se líbila rektifikační kolona 100l, elektro plyn, celá v mědi<br /><br />https://www.despotstills.eu/cs/brandy-pot-still/vykonny-hobby<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-35825175479885717612023-08-09T22:49:49.321+02:002023-08-09T22:49:49.321+02:00Zdravím, plánuji spáchat něco podobného, ale nejse...Zdravím, plánuji spáchat něco podobného, ale nejsem si jistý, jak má tento varný hrnec vyřešeno vytápění. Tím myslím to, jestli třeba není dno hrnce tenkostěnné a pod ním těleso menšího průměru,takže by to to topilo jen menší částí plochy dna, což u vody nevadí, ale u mače by to mohlo připékat. Nemáte vypozorováno (třeba podle zabarvení, špinění), jak se v tomto ohledu dno chová?Anonymousnoreply@blogger.com