tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post1053120090144236646..comments2024-03-09T21:09:17.373+01:00Comments on D E S L I K: Skladování a ležení pálenekDeslikhttp://www.blogger.com/profile/04931561357742991941noreply@blogger.comBlogger140125tag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-17762840105171156842023-09-27T23:44:49.266+02:002023-09-27T23:44:49.266+02:00Jak jsem už jednou napsal a byl jsem pro jistotu s...Jak jsem už jednou napsal a byl jsem pro jistotu smazán tady kolem by jsi tou srážkou nikdo neudělal ani výplach sudu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-20406190486600419412023-09-27T23:00:19.262+02:002023-09-27T23:00:19.262+02:00To je jako sranda,tady kolem by tu sračku ani na v...To je jako sranda,tady kolem by tu sračku ani na výplach nedal.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-76276264977937112712022-10-01T09:44:28.108+02:002022-10-01T09:44:28.108+02:00Ahoj, máte někdo zkušenost se vkládáním sušeného o...Ahoj, máte někdo zkušenost se vkládáním sušeného ovoce do pálenky? Setkávám se s tím, ale zatím popravdě jsem neměl u nikoho pocit nějaké supr pálenky, spíš snahy něco zakrýt. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-85491879774414006122022-09-20T09:40:53.127+02:002022-09-20T09:40:53.127+02:00Nezalepi ty póry ??Nezalepi ty póry ??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-23710618012021856382022-09-20T09:40:12.745+02:002022-09-20T09:40:12.745+02:00Dobrý den chtěl jsem se zeptat prodávají se jasano...Dobrý den chtěl jsem se zeptat prodávají se jasanove sudy s povrchovou voskovou úpravou nezáleží ten vosk prave ony ty póry má s tím někdo zkušenost udávají ze je to úprava do studených vlhkých sklepů Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-75430143418954271932022-08-30T19:44:59.191+02:002022-08-30T19:44:59.191+02:00Tak jsem stočil tu meruňku z jasanového soudku a z...Tak jsem stočil tu meruňku z jasanového soudku a za mě nic moc,ale dal jsem ji třrm lidem a těm to moc chutná....za mě to stratí moc to ovocné aroma i když loňské meruňky byli takové nijaké ani ty co jsem nechal ve skle tak nebyli tak aromatické jak bývají holt každý rok je jiný.Mirdahttps://www.blogger.com/profile/06439374181062554476noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-76371943795671393022022-08-10T07:54:29.258+02:002022-08-10T07:54:29.258+02:00Dobrý deň, prosím o radu. Po prinesení z pálenice ...Dobrý deň, prosím o radu. Po prinesení z pálenice som dala marhuľovicu odvetrať do nerezovej nádoby so širokým hrdlom. Chuť aj vzhľad boli v poriadku. Na šiesty deň som zistila, že je destilát zakalený. Čím to môže byť spôsobené? Ako zákal môžem odstrániť? Ďakujem Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-40030709543076926122022-01-10T17:31:32.947+01:002022-01-10T17:31:32.947+01:00Díky za informace. Já jsem slyšel, že meruňka se d...Díky za informace. Já jsem slyšel, že meruňka se do soudku moc nehodí, tak jsem zvědavý, jak to u tebe proběhne. Ale s tím jasanovým soudkem by to asi jít mohlo. Ostatně, sám chci ten jasan zkusit na slivovici, taky aby mohla dozrát a přitom to nebylo z dubového dřeva. Ale jablko jsem dal te´d do dubového udu podruhé, ta první várka nebyla marná, a to se nesnažím nic napravovat, prostě jsem to chtěl zkusit. Ale chystám se na kalvados, ten chci pak dát do dubového soudku, ale část nechat čistou a pak porovnat.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08682836648711610658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-53123316864689172912022-01-06T21:55:23.158+01:002022-01-06T21:55:23.158+01:00Na zkoušku jsem dal v prosinci meruňku do jasanové...Na zkoušku jsem dal v prosinci meruňku do jasanového soudku bylo jí letos hodně v nejhorším ji rozdám😀tak dám vědět jak to dopadlo.Mirdahttps://www.blogger.com/profile/06439374181062554476noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-41835817904914037802022-01-02T20:58:25.411+01:002022-01-02T20:58:25.411+01:00Dobrý den
Dubový sud pouští třísloviny za mne tam ...Dobrý den<br />Dubový sud pouští třísloviny za mne tam patří jen špatný destilát na opravu.<br />Mám zkušenost s Jasanovým soudem 10 l rok jsem v něm nechal vínovici chytla zlatavou barvu a žádné pachutě tak jsem ryskl slivovici dal jsem 54% a po měsíci kostival cca,po pěti měsících jsem stáčel do lahví 50% destilát Byl mírně nažloutlý a velice chutný žádná pachuť.Mam že stejně várky deset litrů ve skleněném demižonu a i teď po roce se to nedá srovnat.Tak za mne ke staření dřevěný soudek ano,ale jen ze dřeva , které tolik nelouhuje různé látky a musíte pravidelně sledovat chuť ať zbytečně neunikne moc alkoholu.Mirdahttps://www.blogger.com/profile/06439374181062554476noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-16800884563157159582021-12-27T18:48:39.242+01:002021-12-27T18:48:39.242+01:00Zdravím všechny a mám dotaz - můj první pokus s pá...Zdravím všechny a mám dotaz - můj první pokus s pálenkou v soudku je jablkovice (záměrně nepíšu calvados), vypálený 5l dubový soudek z ekonadobi.com, soudek jsem 14 dní vyplachoval, leželo to v něm pak cca 4 měsíce. Teď před vánoci jsem to vytáhnul, nádherná barva, chuť méně ovocná, ale není to špatné a teď jsem tam dal další várku. Jak dlouho mám nechat ležet tento druhý pokus? Doba se prý může prodlužovat, s tím, jak dochází k opakovanému používání sudu a prý je maximum 7 opakování, pak už je sud ,,prázdný,, a je potřeba přidat dubovou štěpku. A s jakou pálenkou máte lepší zkušenost a v jakém soudku? Je lepší třeba kombinace akát/trnka nebo jablko/dub nebo obráceně apod.? Máte to někdo vyzkoušené? A můžu měnit pálenky v soudku, jednou jablko, příště trnka? A co se týká výrobce soudků - máte někdo s tou firnou ekonadobi nějakou delší zkušenost? Já to vzal poprvé víceméně náhodně, zatím všechno vypadá pohodě, ale radši si nechám poradit, přece jen je za tím trochu práce než se ten destilát dostane nakonec až do sklenky. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08682836648711610658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-55220858636820091722021-11-22T13:14:19.873+01:002021-11-22T13:14:19.873+01:00Meruňka není koňak, brendy či whisky, ta nepatří d...Meruňka není koňak, brendy či whisky, ta nepatří do žádného "dubového" ani jiného sudu. Tu můžete mít jen ve skle, kamenině nebo v antikoru. Vše ostatní ji "pokazí". Pochybuji, že by se dala teď něčím vylepšit. Možná tak se slitím něčeho dalšího, ale tím opět pokazíte ten další alkohol a zvětšíte "množství destilátu na likvidaci". Já bych do toho nešel. Jedině snad postupně separátně "vypít" a neříkat co to je ...<br />No držím palce ať vám to vyjde ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-9722051062694429912021-11-21T23:16:23.665+01:002021-11-21T23:16:23.665+01:00Dobrý den. Měl bych dotaz.
Mám meruňkovici v dub...Dobrý den. Měl bych dotaz. <br />Mám meruňkovici v dubovem sudu. Je tam 18 měsíců má to teď Teda chuť zvláštní. Čím to zlepšit. Dik za radutroll1349https://www.blogger.com/profile/01417141943721709559noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-46880750974340480042021-04-21T23:05:36.089+02:002021-04-21T23:05:36.089+02:00Také zdravím,
Po Ořechovici Slivovice ?! no nevím ...Také zdravím,<br />Po Ořechovici Slivovice ?! no nevím … bez důkladného vyčištění vnitřku a po deseti letech sušení?<br />Co se týče obnovy soudku, záleží na tom, jak byl původně postaven. Když nepomůže samotné „stažení“ obručemi, asi bych požádal „bečkáře“ o renovaci, co já vím, tak mezi „dužiny“ se vkládaly listy rákosu, snad orobinec … musíte si rozhodnout, zda ten soudek za to stojí. Co se týče včelího vosku použijete-li ho i vnitřně na "zatažení" bude celý soudek "inertní" a bude sloužit jen jako "láhev" bez možnosti "předat" pálence něco ze svého charakteru dřeva. To je můj úsudek, zkuste se optat nějakého výrobce soudků, v současné době je jich již opět dost ... no přeji "šťasnou ruku" při obnově.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-60400018291231537122021-04-20T22:53:56.955+02:002021-04-20T22:53:56.955+02:00Zdravím, chcel by som sa poradiť s ošetrením dubov...Zdravím, chcel by som sa poradiť s ošetrením dubového súdku.<br />Súdok som kúpil ako použitý, údajne ležal v obývačke 10 rokov ako dekorácia. Predtým v ňom bola orechovica. Po naplnení súdku vodou neustále preteká. Nechal som ho na 24 hodín ležať v lavóry s vodou napustený asi do 1/2 no nepomohlo. Súdok nie a nie napučať. Výplň medzi drážkami je miestami povypadávaná. Súdok je isto rozsušený. Rád by som ho naplnil slivovicu. Bola by ho škoda. Súdok je od kvalitného výrobcu. <br />Viete mi prosím poradiť, akým spôsobom resp. čím vyplniť drážky? Dočítal som sa informáciu, že sa to dá vyriešiť včelým voskom? Máte s tým niekto skúsenosť? <br />Vopred ďakujem za Vaše odpovede.<br />S pozdravom<br />JozefAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-8361199464760070952021-04-07T09:27:07.232+02:002021-04-07T09:27:07.232+02:00Děkuji za rady a vyzkouším to.Děkuji za rady a vyzkouším to.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-90158981260388840602021-04-01T17:00:50.912+02:002021-04-01T17:00:50.912+02:00Diskuze o odstraňování etiket z láhví na zahrada.c...Diskuze o odstraňování etiket z láhví na zahrada.cz:<br /><br />https://www.zahrada.cz/forum/paleni/sejmuti-etiket-z-lahvi-0718/?retezec=etiket<br /><br />https://www.zahrada.cz/forum/reva-vinna/jak-odstranit-lepidlo-po-etiketach-403773/?retezec=etiket<br /><br />RafaelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-45031607609476158092021-03-31T12:21:31.722+02:002021-03-31T12:21:31.722+02:00To je jednoduché, dám do nádoby s horkou vodou i d...To je jednoduché, dám do nádoby s horkou vodou i dovitř lahve, nechám tak hodinu máčet. Potom vyndám, vyleji láhev a vinětu ošrábnu (neodlepí-li se sama) obráceným nožem; zbytek utkvělého lepidla pomažu stolním olejem. Nechám chvíli působit, vezmu hadr a čitím ... popřípadě postup s olejem zopakuji, až je láhev čistá.<br />No a nakonec láhev opláchnu jarovou vodou. <br />To je asi tak vše. Místo oleje lze použít i sádlo, či máslo ... tož ať se zadaří. Cvičení dělá mistra ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-9621118089968833012021-03-29T20:11:16.925+02:002021-03-29T20:11:16.925+02:00Čím odstranit viněty z lahví? Např. od rumu apod. ...Čím odstranit viněty z lahví? Např. od rumu apod. Potřebuji uschovat pálenku pro potomky a chci čisté sklo bez vinět. OAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-34063089845709042482021-03-03T07:37:06.158+01:002021-03-03T07:37:06.158+01:00Dobrý den,
Já bych to asi řešil kombinovaným způs...Dobrý den, <br />Já bych to asi řešil kombinovaným způsobem. Napřed bych demižon zašpuntoval novou korkovou zátkou (samozřejmě vyvařenou) a zařízl ji na hrdle nebo zatlačil pod úroveň hrdla. Už zde bych zátku zakápl voskem. Potom bych ho uzavřel ochranným šroubovacím uzávěrem. Nakonec ještě dal ochrannou vrstvu vosku i na tento uzávěr, popřípadě na něj ještě převlékl "klobouček" z plastu. Zde bych upozornil na to, že některé plasty, užívané v současnosti na odnosové tašky a pytlíky, podléhají degradci a po nějaké době se rozpadnou (podle platné legislativy !!).<br />Musíte si to "ošahat" a popřípadě v průběhu skladování pálenky "ohlídat". <br />Tož asi tak k této problematice.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-46789363885782473292021-03-01T10:31:28.698+01:002021-03-01T10:31:28.698+01:00Dobrý deň prajem,
Volám sa Peter, a chcel by som V...Dobrý deň prajem,<br />Volám sa Peter, a chcel by som Vás poprosiť o radu pri dlhodobejšom skladovaní domácej pálenky – slivovica, marhuľovica a jablkovica. <br />Aký typ uzáveru je vhodnejšie použiť pri sklenených 5l demižónoch? Mechanický, zavoskovaný korkový, alebo šróbovací kovový?<br />Predpokladaná doba uskladnenia 5-25 rokov <br />Vopred ďakujem za odpoveď<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16164681302809535565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-35987126883382078132021-02-26T13:41:53.278+01:002021-02-26T13:41:53.278+01:00Dorrý den.
Obávám se, že vymražením toho moc nenap...Dorrý den.<br />Obávám se, že vymražením toho moc nenapravíte, sice dostanete koncentrovanější "pálenku", protože vám vymrzne "voda" obsažená v pálence a něco málo, co je rozpuštěné v této vodě. Jednotlivé nevhodné organické látky povětšinou toto nerespektují, takže je spíše zakonzervujete a tím že odstraníte "led" snížíte celkový objem destilátu a příslušné "nevhodné látky" naopak zkocentrujete. No ale za pokus nic nedáte. Zkuste to a posuďte si svůj postup sám, stačí na malém vzorku v mrazničce.<br />Zdravím a držím palce ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-86514231892328291922021-02-25T13:58:47.062+01:002021-02-25T13:58:47.062+01:00Dobrý den,
myslíte, že je možné provést nápravu ne...Dobrý den,<br />myslíte, že je možné provést nápravu nekvalitního destilátu pomocí mražení. Tj.destilat částečně zmrazit a to tak, aby se oddělily jednotlivé složky a ty se následně z destilátu odstranily?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-8629070759986618272021-02-22T19:56:03.450+01:002021-02-22T19:56:03.450+01:00Když se tu nakousnul ten Žufánek, tak jestli nezná...Když se tu nakousnul ten Žufánek, tak jestli neznáte tak koukněte na jeho a jeho přiznívců spolek.<br /><br />Např. téma Skladování:<br />www.absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=806<br />nebo<br />Ovocné destiláty:<br />www.absinthemafia.com/viewtopic.php?f=16&t=803<br /><br />atd.<br />P.S. Martin Capo di tutti capi je Martin Žufánek.<br /><br />Rafael.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-321737802814525637.post-75787195467481053382021-02-22T12:33:02.134+01:002021-02-22T12:33:02.134+01:00Pro "jak dlouho lze skladovat …"
Šťastn...Pro "jak dlouho lze skladovat …" <br />Šťastný to člověče, vy máte na Žufánky a dokonce jste od nich něco sehnal ?! To se mě zatím nikdy nepovedlo … to, o co jsem měl zájem bylo „na pořadník a hned pryč“ a to co zůstalo „na skladě“, o to jsem neměl zájem já … co se týče fi Jelínek – to je skoro opačný pól od předchozí firmy. Není to sice úplné „dno“ ale pro mne neakceptované. Ten dotaz by patřil asi na tyto firmy, zkuste to, co vám odpoví ...<br />No k vašemu dotazu, samotný alkohol nemá „spotřební dobu“je skoro nezničitelný … no výrobky z něho; ovocné destiláty pravé by se měly vypít tak do 3 – 4 let, potom již jejich aroma (duch ovoce) slábne. Pil jsem stejnou slivovici v prvním roce po pálení a po deseti letech, nedalo se to srovnat. Ta stará byla sice uhlazená, usedlá, ale ta původní chuť a vůně byla pryč (přešla spíše k Meruňce).<br />Co se týče ostatních pálenek Absintu, ginu … když je „kvalitní“ tak většinou nepřežije lhůtu 1-2 let, má „vysoukou tenzi vypařování“ !!<br />Já mám doma sice 20-cetiletou whisku (stáčenou v roce 2005) stále nenačatou, protože mi ji bylo líto pít sám a dosud jsem nenašel dobrý důvod ji otevřít. Tož asi tak ...<br />Anonymousnoreply@blogger.com