Borůvka
O plodině...
Brusnice borůvka lidově nazývána borůvka je rostlina tvořící nízký hustě větvený keř dorůstající výšky 20 až 40 cm. Větve jsou vzpřímené, zelené, listy krátce řapíkaté, s vejčitě okrouhlou čepelí, na okraji jemně pilovitou a zaokrouhlenou bází, které na podzim opadávají. Květy vyrůstají jednotně v úžlabí listů a mají zelenavě červenou korunu. Plody jsou ojíněné modročerné bobule s mnoha semeny.
Borůvka se vyskytuje po celé Evropě, v Severní Asii i Severozápadní Americe. U nás roste jak v nížinách, tak vysoko v horách, na okrajích lesa, na rašeliništích, vřesovištích a pastvinách, kde vytváří souvislé porosty.
Destilát z Borůvek…
Plody se musí opatrně rozmělnit bez rozdrcení peciček, které by výslednému produktu spíše ublížily. Rmut je vhodné vždy kvasit s přídavkem kvasnic, neboť borůvky jsou mírně dezinfekční a brání kvašení přirozenými kvasinkami.
Bohužel podobně jako jahody i borůvky lze v destilátu těžko poznat, výnos je malý, navíc je sběr velmi pracný. Z těchto důvodů je užití borůvek k výrobě destilátu spíše ojedinělé.
Deslik
Vaše zkušenosti...
7 komentářů:
Dobrý den,
než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.
Než se zeptáte:
- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu
- zkuste najít odpověď v literatuře
- zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti
- svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná
- nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji
- pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině)
- vyvarujte se vulgarismů
- vkládejte komentář vždy k danému tématu
Děkujeme.
150 L zákvas = 9,5 L 53% boruvkovice
OdpovědětVymazat50 l borůvek + 12l lihu = 19l 50% borůvkovice vyrobené průtahem. Chuť je velmi jemná s tóny lesního ovoce. Borůvky doporučuji.
OdpovědětVymazatO vykendu sem vypalil svoje borůvky , je to perfektně voňavá palenka sem zvedavy po odvetrani pslenky zda se vune jeste vice zatraktinni chut je noc dobra
OdpovědětVymazatDobrý den, nemůžu zde najít, jak je to v případě průtahových destilátů. Pokud udělám borůvkový macerát o síle 40%, musí se postupovat stejně, jako u destilace ovocného kvasu? Děkuji
OdpovědětVymazatZdravím,
OdpovědětVymazatu průtahových destilátů to tak úplně neplatí, úkap může být někdy i nulový. Ale stejně doporučuji první část odebírat postupně do sklenic a do „jádra“ je přidat až po posouzení, druhého dne. Jinak se doporučuje oddělit „dokap“, ten bude přecházet od +/- 91°C. Tedy konec opět jímat do sklenic zvlášť a později posoudit, zda použít.
To je asi tak vše…
Moc děkuji za info.
OdpovědětVymazatDobry den, rad bych se optal zda ma nekdo zkusenosti s vyrobou? Chtel bych jit cestou prutahoveho destilatu. Mam 30 kilo boruvek a 50% vinovici. Premyslel jsem o pomeru 1:1 (tedy 30 litru vinovice), ale nejsem si jisty zda to nebude moc. Dale nemate nekdo zkusenost jak dlouho boruvky pred destilaci macerovat? Predem dekuji za rady. Krel
OdpovědětVymazat