Zaslané čtenářem blogu.
www.zebrovanetrubky.cz
www.tahokov.cz/mikrotahokov
Nerezová síta apod., částečná a někdy i úplná náhrada za dvouplášťové vařáky a míchadla.
www.farmarik.sk
Bohatý sortiment pro nás (i když drahý, ale za shlédnutí určitě stojí. A nabízí i Turbo kvasinky!)
www.schimansky.cz
Bohatý sortiment
Rafael
Vaše odkazy...
http://www.tesneni-oken-dveri.cz/tesneni_do_frezovane_drazky.php - alternativní těsnění
OdpovědětVymazathttp://www.rubena.cz/Default.asp?PgID=194&CatID=1939 - originál těsnění
http://dubovesoudky.webnode.cz - pár slov k zrání destilátů a moc pěkné výrobky. Asi pošlu ten odkaz i Ježíškovi.
OdpovědětVymazatwww.tech-info.cz - Původní technologie výroby likérů, lihovin, piva, vína…. Po Deslíkovi asi nejlepší český web.
OdpovědětVymazatwww.message.sk/text/likery
www.web.quick.cz/apropos
www.aromka.cz/aromata - jen na ŽL. Ale stejně je to asi hodně o chemii....
http://vino.kvalitne.cz/kniha.html - ing. Valenta, Příprava domácích vín. 1966. Asi nejlepší kniha o domácích vínech co byla kdy napsaná.
http://www.hadice.info/ - eshop s bohatým sortimentem nejrůznějších hadic. M.j. kategorie pro agresivní chemikálie, vysoké teploty atd.
OdpovědětVymazatwww.gastroprofesor.cz/clanky/destilaty - "gastronomie". Zvlášť doporučuji článek o bylinkách a koření k výrobě likérů.
OdpovědětVymazatRafael
www.stareodrudy.org - tady vše začíná. Nebudeme přece sbírat ovoce kolem cest nebo krást z cizích zahrad. Bohatý sortiment pro nás vhodných odrůd které ve většině ovocných školek neseženete.
OdpovědětVymazatwww.bednarstvi-jf.cz/sudy.html - ještě jeden odkaz na zrací soudky. A výrobce nabízí čtyři stupně vypálení.
Rafael
http://www.paleni-ovoce.cz/index.php nebo
OdpovědětVymazatwww.conneco.com/ - fermentační aktivanty, kvasinky, atd
http://www.topwine.estranky.cz/clanky/enologicke-suroviny/ - enologické suroviny
Rafael
http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivo.htm - domácí výroba piva, ale hlavně velmi dobře popsaná výroba a užití sladu.
OdpovědětVymazatRafael
http://www.wine.cz/
OdpovědětVymazat- O od "kolegů vinařů" se lze taky přiučít.
Nebo v jejích bazaru něco sehnat:-)))))
Rafael
http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/5-1-Turbo-kvasnice-kvasnice
OdpovědětVymazathttp://muj-antikvariat.cz/ - vyhledávač, který prohledává české on-line antikvariáty. 500 000 knih na jednom místě:-))))
OdpovědětVymazatRafael
Na těch výše zmíněných alkoholesencich nabízejí taky kuchyňský destilační přístroj.
OdpovědětVymazatA i na adrese:
http://www.domacipalenice.cz/domaci-palenice-distill-navody/domaci-palenice-distill-navody
A tak mě napadlo:
Neměli by jsme si vychovat naše nástupce - syny a vnuky. Něco jako kdysi byla souprava Mladý chemik, Merkur, apod.
Vymyslet soupravu "Mladý destiláter:"-))))
Ale trochu jinou než importovanou, výše uvedenou?
Na "takové to domácí pálení", na úplné začátky by sice méně náročným mohla stačit, ale mi osobně,dost vadí, že do ní není vidět, nemá teploměr, má velmi pochybný chladič, nejde připojit deflegmátor, děličku, vývěvu k vakuové destilaci, dokupovat postupně další komponenty, atd.....
A i to, že pochází z oblasti konzumních společností, kde si už někdo i sám neumí vyměnit ani žárovku.
Bohužel i v tom je začínáme "dohánět":-(((
Tak nějaké "nakopnutí" by to chtělo!
A taky ta cena! Za ty peníze jde poskládat z tuzemského laborarního skla slušnou a hlavně variabilní aparaturu.
Mladý destilátor by se tak naučil trpělivosti, šikovnosti, základům práce v laboratoři a hlavně si názorně prohlédne přes sklo destilační pochody a děje a pochopí je.
Zpočátku nám může jen destilovat vodu a určovat množství alkoholu v máčích a likérech, později provádět praktické pokusy s přípravou průtahových destilátů, éterických olejů, vonných esencí a aromat. A pak ho už můžeme nechat pracovat samostatněji. Připravovat pálenky z vlastnoručně vyrobených kvasů, vyrábět 96% líh atd.
*
*
Jako základ českého podobného homedistilleru bych viděl, lze najít na netu, např.:
"Přístroj destilační na ovoce Simax 6000 ml"
Ten mě celkem na první pohled i díky svému
objemu zaujal. Ale vhodného laboratoního skla je nabídka velmi bohatá, tak si každý může vybrat....
Co si o tom myslíte?
Rafael
Možná to spíš patří do sekce Úprava lihovitosti, nevím...
OdpovědětVymazatPro ty, kterým se nechce počítat.
http://web.quick.cz/kitten/page/crossrule.html - velmi jednoduchá on-line aplikace k výpočtu ředění kapalin, tzv. křížovým pravidlem.
http://www.labo.cz/mft/koncentracer.php - obdobná aplikace, ale i s možností výpočtů kapalina - tuhá látka a i s databází jejích velkého množství.
(Pozor, aplikace neberou v úvahu objemovou kontrakci lihu a vody. Ta může snížit při ředění 50 l destilátu s 50l vody teretický výsledný objem 100 l až o 4l. Ale pro domácí použití to myslím zas až tak nevadí).
Rafael
http://www.kovomat.eu/nerez-vedra/ - velmi levné 12 a 16l vědra vhodné pod chladič, po vyvrtání děr na odkapávání ovoce a bylin po maceracích atd.
OdpovědětVymazat(Osobní zkušenost s nimi nemám, jen mně zajala jejích cena v posledním čísle časopisu Včelářství)
Rafael
Pár zajímavých stránek o absitní Zelené víle
OdpovědětVymazathttp://www.absinthemafia.com/
http://www.absinthe-cz.com/?str=ceskyabsinthe
www.biotox.cz/ecka/
OdpovědětVymazatwww.emulgatory.cz
Podívejte se, co do svých výrobků cpe většina komerčních výrobců lihovin. A bohužel, nejen oni.....
http://www.ethnobotanical.cz/ - afrodiziaka, adaptogeny, entheogeny, relaxanty, stimulanty, zkrátka exotické byliny a koření.
OdpovědětVymazatRafael
www.schimansky.cz/navody/cl.extrakty.doc - měření cukrů v kvasech a vínech, jednotky, stupnice atd.
OdpovědětVymazathttp://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu - podobný odkaz od Ljz. Navíc ještě s online přepočty cukernatostí
Rafael
http://botanika.wendys.cz/cherbar/ - Český herbář. (Dle nejlepších pramenů vzdělal dr. V. K.
OdpovědětVymazatTřetí opravené a rozmnožené vydání.
V Praze nákladem Aloise Hynka, knihkupce).
[vydáno roku 1899 nebo krátce před ním]
Ke stažení v pdf 895kB
Zvlášť vhodné pro likérníky. Třeba k dohledání archaických názvů drog.
http://botanika.wendys.cz/ - i celý web je velmi zajímavý
Rafael
Jsem objevil:
OdpovědětVymazatA okamžitě objednal. Podpořte je taky. Za tu jejích záslužnou práci a velmi příznivou cenu ! ! !
http://www.digibooks.cz/12-historicke-kucharky?p=2
Tento soubor obsahuje následující e-knihy:
Výroba ovocných vín v domácnosti - V. Smeykal, Prof. Řada cenných rad pro ty, kdo se zabývají domácí výrobou vín.
----------------------------------------------------------------------
Obsah: Získání šťávy z ovoce, Příprava šťávy ke kvašení, Hlavní kvašení, Dokvašování a uzrávání vína, Jiná vína, Zakvašování moštu ušlechtilými kvasinkami, Čištění, přibarvování a řezání vína, Nemoci a vady vína a jejich napravování, Šumivá vína, Lučebniny používané při výrobě ovocného vína. Jazyk český. Adobe PDF - 44 stran - 4,5 MB.
*
*
Moderní výroba likérů - Jan Soukup. Příručka (1941) pro ty, kdo se zabývají výrobou likérů.
-------------------------------------------------------------
Přehled likérů a jejich vlastnosti. Suroviny, potřebné k výrobě lihu, tinktur a trestí. Přehled bylin a postupy výroby extraktů. Tabulky ředění, přídavky sladidel, barviva, suroviny k výrobě drog a silic. Ovocné šťávy, tresti, bylinné extrakty, tinktury a další přísady. Druhy výroby lihovin, jejich barvení a čištění. 35 originálních receptů. Jazyk český. Adobe PDF - 249 stran - 28,5 MB.
Sbírka nejnovějších receptů z oboru vinařství,
octářství, pivovarství a j. Podtitul - Obsahuje přes 350 nových receptů, jak snadno a lacino lze vyráběti víno, likéry, piva, lisované droždí, mýdla, voňavky a mnohé jiné užitečné a potřebné věci. Kniha (pravděpodobně 1880) řadu receptů, místy i
poněkud bizarních z oblasti drogistické. Jazyk český. Adobe PDF - 159 stran - 2,2 MB.
*
*
Rukověť výroby rosolek a různých lihovin - František Kundrár, Ing. Podtitul - Příprava araku, cognaku, grogu, punče, rumu, octů, limonád, essencí, jakož i velejemných likérů cestou studenou i teplou.
---------------------------------------------------------------------
830 receptů všeho druhu na výrobu alkoholických nápojů. Jazyk český. Adobe PDF - 213 stran - 2,8 MB.
*
*
Zpracování ovoce v domácnosti - Manda František. Výroba ovocných vín, likérů, medoviny...
----------------------------------------------------------------------
Zavařování, nakladání a sušení ovoce, huspenin, marmelád a lihuprostých šťáv a povidel. Konzervování zeleniny a hub.
Mnoho obrázků a nápadů. Jazyk český. Adobe PDF - 65 stran - 6,8 MB.
*
*
Laboratorní destilace a rektifikace - M. I. Rozengart.
---------------------------------------------------------------
Kniha popisuje různě způsoby destilace a rektifikace a je v ní též krátký teoretický výklad těchto pochodů. Značná pozornost je též věnována modernímu zařízení na přesnou rektifikaci — rektifikačním kolonkám, technice jejich zhotovováni a práci s nimi. Kniha je určena chemickým pracovníkům výzkumných a provozních laboratoří. Překlad z ruštiny. Jazyk český. Adobe PDF - 175 stran - 4,6 MB.
Rafael
Dík za upozornění, včera jsem si pro "publikaci" došel k nim do firmy. Přes víkend si ji prohlédnu.
OdpovědětVymazatZdravím Ljz.
Praktický popis výroby cukrového sirupu z mouky.
OdpovědětVymazathttp://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?f=18&t=2865&p=4558#p4558
http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=2867
Rafael
Zdravím,
OdpovědětVymazatkdyž jsme u těch Rcp., Rafael připsal jeden, na "konkurenční web" http://www.zahrada.cz/forum/paleni/rum-recept-291331/?kotva=rum-recept-291509
Tentokrát to je Rcp. na Rum Tuzemák. Opravdu stojí za přečtení. Už proto, že na zahradě hned tak něco "neprojde" (není-li to zrovna jejich "kmenový přispěvovatel"). Občas se stane, že i "příspěvek" v nočních hodinách projde, ale je následně dodatečně doupraven, zkrácen či úplně smazán !!
Takže gratuluji. Ať se i nadále daří. Ještě jednou zdravím Ljz.
Zdravím a přidávám další odkaz. Nedal jsem ho tady dřív, až Lojza mně nakopnul, protože jsem si myslel, že takové čtení udělá "více škody než užitku". Úplného začátečníka totiž takové forum musí zákonitě úplně zblbnout:-((((((((
OdpovědětVymazatNo..., nejsou to DEStiláty-LIKéry a ani jiná odborná fora, ale zahrádkaři.
http://www.zahrada.cz/forum/paleni/
Ale jinak nic proti ním nemám. S mým problémem s kterým jsem tam vlezl, s neznámou slivoňovou podnoží, mi tam poradili a to, co jsem tam pak na "revanž" napsal mi nijak necenzurovali. I když ta "srandička" s tím rumem asi nebyla moc pěkná...
První její část sice nebere v úvahu kontrakci pří smíchání lihu s vodou, ale jinak je úplně z praxe a v pořádku.
Jen na těch "vylepšeních" jsem trochu ujel. Ty jsou sice taky z "praxe, ale trochu jiné...." :-(((((((
*
Rafael
P.S. A ještě něco ke stažení. Ale nic odborného. Jen taky takové oddechové čtení. Všude se dá něco najít. Jen ten začátek, ten popis té první lihoviny je absolutní blábol ! ! !
Ale to už je úděl Absinthe.
http://maxx48.webovastranka.cz/file/2883/7939_Encyklopedie_nápojov.pdf
Zdravím,
OdpovědětVymazatpřiznám se, že já na tu „zahradu“ taky občas zajdu, spíše však pro to zjistit, co lze poptávat a hlavně jakým stylem. Pro mne je to fórum pro lidi, kteří nechtějí vkládat příliš energie do „vzdělávání“, což zrovna já nevyznávám …
Zkušenosti s ním mám takové, že i když tam vložíte „odkaz“ dovoleným způsobem přes „zřetězení“ (takže je neviditelný před odklepnutím), stejně tam dlouho nevydrží (třeba nachtějí "odbornější" konkurenci). Když to zopakujete dvakrát, třikrát, dostanete se pod „dohled“ a příspěvek vám jde napřed „ke schválení“ a je na adminovi, zda jej otiskne tak jak byl zaslán, či zda jej upraví, nebo jej „stopne“ úplně.
Ten Rafaelův Rcp. na Rum Tuzemám po ČEZku, mne dostal; tak jsem jej musel „nahlásit“, za což se omlouvám …
Ale jinak, na DESLIK nedám dopustit, díky za něj …
Takže zdravím DESLIKa, Rafaela a ostatní čtenáře tohoto blogu.
Ljz.
Zdravím.
OdpovědětVymazatMáme na "tu" podobný až stejný názor.
*
A dnes přidávám kvalitnější odkaz.
(Omlouvám se za špatnou kvalitu. Naskenoval jsem to tak mizerně, že i profik prohlásil, že s tím nic víc udělat nejde...)
Je to sice většinou jen o silicích, ale pro renezanci zapomenutých starých likérů dostačující. Lze se tím inspirovat a zkusit je vyrobit třeba teplou cestou. Mimochodem, zaznamenal jsem už i u českých prodejců nabídku silic. Čímž nemyslím Alkoholesence ! ! !
Ale míchat něco z trestí a silic je mi silně proti srsti.
Tak ať se případným zájemcům daří!
Rafael
http://www.ulozto.cz/x2JZMQjS/samek-pdf
Výroba likérů dle starých osvědčených a moderních oblíbených návrhů.
Sestavil L. Samek.
Z úvodu:
V nasledujícím budiž podán ctěnému odbornému obecenstvu stručný návod k výrobě likérů. Proč se spisovatel do sestavení tohoto dílka dal, jest příčinou čilá poptávka po nějakém přístupném a praktickém návodu k přípravě likérů, jestiť v dnešní kritické době tento obor průmyslový dosti výnosný, při tom zároveň snadný a málo nákladný. Arci, vyskytlo se právě v naší dobé hojně hlasů proti alkoholu, leč tím se na věci jen velmi málo mění. Nejvíce uškodí celé hnutí protialkoholické snad pivu a obyčejné kořalce, likéry utrpí jen nepatrně škodu.
Otázka o škodlivosti alkoholu není ještě dnes rozřešena, a také úplně nikdy rozluštěna nebude, neboť nač se zapomíná, jest, že střídmé požívaní lihu jen prospívá. Naše poměry nesou to již s sebou, že budeme poživati různých dráždidel, vytlačte alkohol a na jeho místo vstoupí morfium a jiné hroznější jedy. V nezdravém postupu velké části lidstva, které si již tak od přírody odchýlilo, jest alkohol bližší přírodě, než ona narkotika, která místo jeho jednu nahradí.
Spisek tento jest rozdělen na dva díly. V dílu prvním jsou se stanoviska vědecko- populárního probrány jednotlivé suroviny, zejména jest vzat zřetel na jich zkoušení. Část druhá podává řadu osvědčených receptů. Mezi oběma díly jest vsunuta kapitola "Výroba likérů", která probírá pouze praktickou stránkou přípravy likérů.
Autor.
Ještě mně napadlo:
OdpovědětVymazatKde koupit byliny a koření k výrobě likérů. M.j. odkaz:
www.prodejbylin.cz/sortabc.html
se asi někde zatoulal...
Těch eshopů a prodejců je samozřejmě spousta, ale ten mně napadl v souvislosti s těmi silicemi o kterých jsem psal výše. Jejích sortiment se tam rozrůstá a dají se objednat v malém množství.
Na rozdíl od Aromky apod. kteří zásobují jen velkovýrobce a zřejmě i "míchače těch novodobých českých levných konzumních lihovin".
A přitom podle historické literatury byly tyto silice a tresti běžně dostupné ve většině lékáren. A k žádným větším zneužitím a otravám nedocházelo....
Asi je dnes něco špatně....
Rafael
Mnohé byliny ochotně rostou, dobře se množí a rozrůstají. Časem se můžou některé stát i plevelem. Vlastním pěstováním a sušením získáme nesrovnatelně kvalitnější suroviny! Hlavně proto, že použijeme jen vhodné a nejkvalitnější části rostlin sklizených ve správné době a čerstvé a nevyčpělé.
OdpovědětVymazatLikérníková zahrádka např.:
www.osiva-semena.cz
www.plantanaturalis.com - mívají i velmi obtížně sehnatelnou Artemisia pontica, ale jen osobní odběr - Markvartice.
Rafael
http://www.digibooks.cz/12-historicke-kucharky
OdpovědětVymazatpřidali několik nových starých skvostů z našeho oboru.
Rafael
http://www.regom.cz/produkty/ventily-armatury-a-komponenty/hygienicke-ventily-a-armatury/priruby-potrubni-dily-a-komponenty/tri-clamp/clamp
OdpovědětVymazatPro stavitele aparátů-objímky CLAMP jsou pro spojení trubek praktičtější, než příruby či šroubení
Pokec
Pálenka a jej výroba
OdpovědětVymazatAutor: Mikuláš Rosol, 2002, 76 str.
------------------------------------------------
Text distributora:
Pre napísanie tejto praktickej príručky sa autor rozhodol z dôvodu absencie takejto literatúry na našom knižnom trhu.
Pálenky sa vyrábali, vyrábajú a aj naďalej budú a preto je veľmi dôležité, aby sa vyrábali čo najkvalitnejšie. Kvalitu pálenky určuje predovšetkým vyvážený obsah chuťových a aromatických látok. Požívanie alkoholických nápojov by malo byť vždy spojené s kultúrou pitia. Príručka je určená všetkým tým, ktorí pochoúpili, že kvalitná pálenka sa dá vyrobiť len z kvalitného kvasu a na vhodnom technologickom zariadení.
Rafael:
Nečekejte žádné převratné a vyčerpávající informace. Ale při "prolistování" jsem zatím nenarazil na nic co by mně "nadzvedlo". A to se mi u podobných publikací nestává často. Za přečtení
rozhodně stojí. Je m.j. na:
http://www.ulozto.cz/hledej?media=document&redir=0&q=p%C3%A1lenka
*
*
A ještě jsem narazil na:
Společnost přátel slivovice ČR ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti začala vydávat občasník Lihové noviny.
Zatím vyšla dvě čísla a ke stažení jsou na:
http://www.slovackemuzeum.cz/doc/427/
Pěkné:-)))))))))
Tohle není reklama ! ! !
OdpovědětVymazatJen důkaz, že vinná réva se dá pěstovat všude. Jen si vybrat správné odrůdy.
*
http://bredwine.wz.cz/Odrudy%20tabulka.htm
*
A po rozklikání spousta zajímavých odkazů, zkušeností, fotogalerií atd...
Rafael
dobry den,
OdpovědětVymazatrad bych se dotazal na toto :
Anonymní řekl(a)...
Praktický popis výroby cukrového sirupu z mouky.
http://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?f=18&t=2865&p=4558#p4558
http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=2867
Rafael
odkazy zda se nejsou aktualni, nic tam není k nalezeni, můžete prosím popsat o co slo ? Dekuji, Rastislav
Odkazy byly správné. Bohužel QNX, majitel stránek nějak změnil filozofii a příspěvky už nejsou veřejně přístupné. Jestli se stačí jen zaregistrovat a přihlásit nevím. Je to škoda, protože články byly velmi kvalitní.
OdpovědětVymazat*
V podstatě jde o výrobu SEITANU z pšeničné mouky Je to pšeničný lepek - rostlinná bílkovina zbavená škrobu, kterou vegetariáni apod. používají k přípravě nejrůznějších jídel.
Vyrábí se z těsta, např. 5l vody+10kg hladké pšeničné mouky, které se hněte ve vodě a tím se z něj vymývá škrob. Voda se několikrát vymění až je čistá. Tím vznikne asi 10% seitanu z původního objemu těsta a usazením v "odpadní" vodě škrob. Ten pomocí enzymatických přípravků nebo sladu známým způsobem převedeme na cukry.
Rafael
Něco málo o škrobovém sirupu je ještě tady:
OdpovědětVymazathttp://ivanbella.blog.sme.sk/c/72930/Skrobovy-sirup.html
Rafael
Recepturní zkratky se kterými je možné setkat se ve starých receptářích. Bez jejích znalosti se likérník badatel neobejde. Měl jsem je sice připraveny k publikování, ty likérníky nejpouživanější, ale pak jsem narazil na:
OdpovědětVymazathttp://lekarenstvi.apatykar.info/rady-tipy/
A s tím se můj koncept rovnat nemůže:-(((((
Snad to bude někomu k užitku.
Rafael
I něco takového jako je:
OdpovědětVymazathttp://www.lekopis.cz/
může likérníkům pomoci při renovaci starých receptur:-)))))
A nejen s latinou....
Praeterita reformare , praesentia bene disponere.
Rafael.
http://www.ulozto.cz/xd2PmdSA/jak-na-domaci-vyrobu-vina-a-piva-pdf
OdpovědětVymazat*
Je to sice reklamní tisk, ale za pohodlné přečtení a stáhnutí stojí.
Rafael
Knížka "Jak se dělá cidre, calvados, pommeau":
OdpovědětVymazathttp://uloz.to/xkYp6oZv/jak-se-dela-cidre-calvados-pommeau-pdf
Třeba to někoho, jako mě zaujme. Jen nevím, jak na to v domácích podmínkách. Na tu vývěvu.
OdpovědětVymazat*
Linka na výrobu nealkoholického piva a pivního destilátu vakuovou destilaci.
http://www.ulozto.cz/x9csBykU/opavsky-nabidka-vakuove-destilace-piva-pdf
Rafael
Zajímavá přednáška p. Lstibůrka na téma medovina, velice zajímavé info okolo výživy kvasinek.
OdpovědětVymazathttp://www.ulozto.cz/xnswbmf/medovina-1-dil-nasa-wmv
http://www.ulozto.cz/xSgpjr4/medovina-2-dil-nasa-wmv
http://www.ulozto.cz/xnBANFb/medovina-3-dil-nasa-wmv
Děkuji za odkazy. A přidávám jeden na web p. Lstibůrka:
OdpovědětVymazathttp://medovevino.cz/
Rafael
Název práce:
OdpovědětVymazatAnalýza ovocných kvasů a destilátů ve vztahu k finálnímu výrobku
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Abstrakt:
Diplomová práce na téma Analýza ovocných kvasů a destilátů ve vztahu k finálnímu výrobku popisuje proces výroby a analýzu ovocných kvasů a destilátů. Při přípravě kvasů je možné do suroviny přidat řadu látek, které podporují alkoholovou fermentaci. V této práci je zkoumán vliv přídavku enzymů, kvasinek a sacharózy na průběh kvašení a složení destilátů. Z jablek a hrušek bylo připraveno 15 variant
kvasů, které fermentovaly za stejných podmínek a destilovaly se na totožném zařízení. Pomocí kapalinového chromatografu s refraktometrickým detektorem byly hodnoceny ovocné šťávy, kvasy a destiláty. Dle chemického složení se stanovily rozdíly mezi vzorky. Kvasy bez přidatných látek obsahovaly více neprokvašených cukrů a méně ethanolu, což se promítlo i do složení ovocných destilátů. V destilátech z kvasů připravených z moštů bylo méně methanolu než z celého ovoce a to potvrzuje, že prekurzorem methanolu jsou pektinové látky. Odlišnosti mezi vzorky byly potvrzeny
i statisticky.
*
Ke stažení na:
http://is.mendelu.cz/zp/portal_zp.pl?prehled=vyhledavani;podrobnosti=46256;zp=25870;download_prace=1;quick=1
*
Pěkné počtení a zajímavé analýzy. Ty nejsou moc běžně dostupné.
*
A pokud trochu odbočím, tak třeba pro zavilé odpůrce doslazování kvasů apod. doporučuji k přečtení.
Rafael.
Kniha: Pálíme ovoce - jak co nejlépe zužitkovat vlastní úrodu
OdpovědětVymazatAutor: Klaus Hagmann ; Birgit Essich, 95 stran.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Pro všechny, kteří by chtěli správně porozumět pálení ovoce, zprostředkovává tato kniha uceleně a srozumitelně základní znalosti o ovocných druzích a přísadách, stejně jako o nezbytné fyzice, chemii a mikrobiologii. To umožňuje začátečníkům snadnější první kroky a zkušeným destilatérům informace o pozadí výroby a hodnocení kvalitních ovocných destilátů.
*
Žádný zázrak to není, ale jsou tam pěkné obrázky:-))) a za přečtení stojí.
*
http://www.ulozto.cz/xDo1jY7/palime-ovoce-zip
Rafael.
Název práce:
OdpovědětVymazatHodnocení těkavých sloučenin v meruňkovém destilátu ze
suroviny rozdílného mikrobiálního poškození
----------------------------------------------------------------------------
Diplomová práce na téma Hodnocení těkavých sloučenin v meruňkovém destilátu
ze suroviny rozdílného mikrobiálního poškození pojednává o celém procesu výroby
ovocných destilátů. Popisuje vlastnosti použité suroviny, přípravu kvasu a vliv
mikroorganismů na kvas, samotnou fermentaci, destilaci a další kroky spojené
s výrobou
http://is.mendelu.cz/zp/portal_zp.pl?prehled=vyhledavani;podrobnosti=55412;download_prace=1
OdpovědětVymazathttp://uloz.to/xHUkSbRj/ing-dr-josef-dyr-vyroba-slivovice-a-jinych-palenek-pdf
*
Mělo by to být první vydání z r. 1944.
Ty další jsou doplněny jen o předmluvu a doslov.
A minirecenze je v záhlaví blogu.
Rafael
http://uloz.to/x6BXyCV5/lihovarnicka-prirucka-zip
OdpovědětVymazat*
Pokud to někdo marně sháněl po knihovnách apod. , (jako já), tak se to na netu objevilo. Legislativa, zákony, normy, měření atd., atd.
Skeny mizerné až hrozné, Mb šílené, ale i tak díky za to:-)))
Praktická LIHOVARNICKÁ PŘÍRUČKA
----------------------------------------------------------
Praktická příručka [MZe ČR]
Vydavatel: Praha : Agrospoj 1998 217 s. : obr., tab.
Identifikátor: ISBN (neváz.)
Široký kolektiv autorů.
Rafael.
http://www.ulozto.cz/xWVgoTZw/dobre-rady-zahradkarum-pri-pestitelskem-paleni-ovocnych-destila-pdf
OdpovědětVymazatUrčitě stojí za přečtení.
Rafael.
http://uloz.to/xJ9mBbxv/vondracek-vyroba-lihu-a-uslechtilych-palenek-z-ovoce-1945-pdf
OdpovědětVymazatZajímavá historická literatura
Kamil
Pro sběratele a milovníky starých knih:
OdpovědětVymazat-----------------------------------------------------------------
Likérnický receptář, Ferdinand Štaffl, I.vydání z roku 1940.
Bohužel sken knihy není úplný. Chybí úvod a pár závěrečných kapitol s doslovem. Jinak obsah té knihy vypadá na první pohled stejně jako její II.vydání z roku 1947. Jen má trochu jinou grafickou úpravu.
http://uloz.to/xyUJt64/likery-1-pdf
http://uloz.to/xRzt5pw/likery-2-pdf
*
Jinak díky Uploaderovi za ten historický sken.
Rafael.
Blažek, Kneifl, Pěstujeme slivoně, 2.vyd. 2014.
OdpovědětVymazatMonografie přináší nejnovější poznatky o pěstování švestek pro produkční pěstitele i amatérské zahrádkáře.
Jednotlivé kapitoly popisují odrůdy, výsadbu, řez a tvarování stromů, výživu a hnojení i jak pečovat o zdravotní stav stromů a boj proti chorobám a škůdcům. Jedna samostatná kapitola se zabývá i problémy malých pěstitelů.
https://uloz.to/!cA4AnwaIJ7it/blazek-kneifl-pestujeme-slivone-pdf
(Omlouvám za špatnou kvalitu skenu, odfláknul jsem to) :-((
Rafael.
Kniha Pálíme ovoce - Hagmann Klaus, Essich Birgit
OdpovědětVymazathttps://uloz.to/!quZkvmU87/hagmann-palime-ovoce-djvu
Příjemná a přínosná knížečka která stojí za přečtení. Určitě si ji kupte nebo stáhněte z:
https://uloz.to/!quZkvmU87/hagmann-palime-ovoce-djvu
*
Osobně mně tam zaujaly zmínky o pasírování jádrového ovoce a zkušenosti autorů s hruškovicemi.
Rafael.
https://www.ulozto.cz/hledej?q=chemie+potravin+vel%C3%AD%C5%A1ek
OdpovědětVymazatKniha Chemie potravin je rozsáhlým a přehledným souborem informací určených pro výuku studentů magisterských a doktorských studijních programů Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Na více než tisíci stranách textu, zahrnujícího takřka 2000 chemických vzorců, více než 500 reakčních schémat a 300 tabulek, přináší nejnovější informace z moderní potravinářské chemie a dalších souvisejících oblastí potravinářských věd a příbuzných oborů.
Publikace poskytuje čtenáři přehled současných poznatků o chemickém složení potravinářských surovin, potravin a dalších přírodních produktů. Vedle rozsáhlého přehledu fyzikálně-chemických, chemických a biochemických vlastností a významných reakcí, které probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování potravin, je pozornost věnována také různým aspektům jejich chemické bezpečnosti. Učebnice vyšla ve dvou dílech, v jednotlivých kapitolách se zabývá aminokyselinami, peptidy a bílkovinami, tuky a jinými lipidy, sacharidy, vitaminy, minerálními látkami, pitnou vodou a vodou v potravinách, senzoricky aktivními sloučeninami, které ovlivňují vůni, chuť a barvu, dále jsou zahrnuty antinutriční a toxické složky potravin, přídatné (aditivní) a kontaminující látky, včetně technologických kontaminantů, a související potravinářská legislativa.
*
Nečekejte proto žádný receptář a ani nic určeného pro domácí nebo praktickou výrobu.
Nicméně nejen kapitola 8, aromatické látky je pro naše zájmy hodně zajímavá. Ale taky jen teoreticky a pro rozšíření obzoru.
Rafael.
Na zahrada.cz se včera objevil příspěvek - "reklama" na nový web o domácích vínech.
OdpovědětVymazatSamozřejmě, že rychle zmizel. I s mým pochvalným a podpořujícím příspěvkem tam a možná i dalšími.
Nějak tam nesnesou odkazy, výměnu i nekomerčních informací..
*
Škoda, protože i kdyz je jen v začátcích vypadá to velmi dobře.
Tak koukněte na:
https://domacivino.cz
Rafael.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatmezi další weby zabývající se problematikou domácích vín, kde mimo jiné najdete recepty a výborné videa jak na to atd., patří:
http://vinarum.cz/
Podívejte se,
M.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatkdyž již jsme u "sdělování" tak kdysi byl dobrý i www.wine.cz (tak ještě před 5-6 lety se tam dost diskutovalo, ze začátku i dost bouřlivě - Slopák a spol - z historie, která pak zmizela...). Bohužel po "rekalibraci" tohoto webu se zněj stal jen "čistě výdělečný produkt", kde vám ani neodpoví na případný dotaz, když není přímo "po vinařsku" ... to jen abych "usnadnil nehledání" - je to ztráta času, tož tak...
Díky za zmínění mého nového webu Domácí víno - https://domacivino.cz, budu rád za jakoukoliv konstruktivní kritiku, nápady na vylepšení nebo odkazy na další podobné stránky nebo třeba fóra. V následujících týdnech se budu se snažit zapracovat na obsahu - přidat recepty a napsat články, rychlost ale záleží na tom, kolik budu mít volného času takže nový obsah bude přibývat spíše nahodile než pravidelně.
OdpovědětVymazatDavid B.
Dobrý den,může být u nerez kotle ploché dno,nebo musí být vypouklé,jako u měděného? Děkuji
OdpovědětVymazatvážený, sice tento dotaz patří do sekce „Vařák“, ale odpovím vám zde (admim snad promine, když tak žádám o přesunutí):
OdpovědětVymazatVždy záleží na síle materiálu, resp. i na způsobu ohřevu příslušného kotlíku. Lze použít ploché dno u obou materiálů; u zahřívání na „plotně“ ani jiné nemůžete použít. V domácích sestavách, hlavně když se ten kotlík letoval/svařoval doma na koleně, se používá od nepaměti. Jen je potřeba případný sletovaný spoj trochu „ochránit“. Viz různá videa z US webů - je jich ne YT „hafo“ i s ukázkami zabudování do „kamen“ nebo na PB hořák.
Klenuté/vypouklé dno je na výrobu podstatně náročnější, proto se v domácí „praxi“ objevuje jen tehdy, když jej někde výhodně získáte již hotové (celý kotlík …) a pro ohřev plynem je výhodnější.
Tolik asi tak k vašemu dotazu.
PS. Tu sekci o vařáku (a nejen tu, ale i ty ostatní) by bylo vhodné si alespoň projít, … je to sice dost materiálů ale vyplatí se vám to !!
Asi to sem nepatří, ale zaujalo mě to. A hodně...
OdpovědětVymazat*
Na omluvu - třeba má někdo problém s nevhodnou vodou vhodnou k ředění a možná má v okolí nějakou studánku o které ani neví...
Rafael.
http://www.estudanky.eu
OdpovědětVymazatRafael.
Dobrý den, narazil jsem na sadu velmi zajímavých a názorných videí týkajících se fungování destilačních aparátů:
OdpovědětVymazathttps://www.youtube.com/watch?v=WnYtooA1eL8&index=4&list=PLoph7E2rqj6mPL_IHjj865KZQI0wICZmn
Sice je to v ruštině, ale i pro rusky nemluvící názorně vysvětluje v obrazech jak to funguje.
Tak to snad někomu pomůže.
Jiran
Dobrý den.
OdpovědětVymazatMne zaujal návod na domácí koňak. Kompletní postup, vč. filtrace dřevěným uhlím. Ti rusové s tím mají bohaté zkušennosti. Určitě to vyzkouším. R.
Odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=OLXuTCgUHhY
Institut zážitkové pedagogiky, Dědov 45, 549 57 Teplice nad Metují, IČ: 228 94 853 ***** pořádá 6. - 8.4.2018
OdpovědětVymazatZábavný kurz pěstitelského pálení pro širokou veřejnost
(v rámci projektu NETRADIČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ a Světového dne zdraví)
Určeno všem, kteří se chtějí vzdělávat, či si vyměnit zkušenosti v oblasti výroby ušlechtilých ovocných destilátů.
Preambule:
Kurz není určen pro komerční výrobu. Cílem je prohloubení znalostí v komplexní přípravě ušlechtilých destilátů pro vlastní potřebu z vlastních destilátů legálně získaných v pěstitelských pálenicích, u kterých již byla zaplacena spotřební daň.
Pátek 6.4.2018
15,00 - 17,00 ubytování
18,00 večeře
19,00 pěstitelské pálení, zákonné možnosti domácí "výroby", historie, tradice, právní aspekty
22,00 volná zábava s degustací dovezených vzorků
Sobota 7.4.2018
8,00 snídaně formou bufetu
9,00 výlet vojenským speciálem na Bischofstein. Ochutnávka regionálního piva. Relaxační výstup na hrad Skály.
13,00 oběd
14,00 zásady správné přípravy kvasu a jeho zpracování
15,00 destilace, rektifikace, nezbytná teorie, praktická ukázka, bezpečnost práce, zdravotní nezávadnost pálenek
19,00 večeře
20,00 vystoupení pozvaných hostů, vše o tradičních koštech pálenek, všeobecná diskuse
Neděle 8.4.2018
9,00 snídaně
10,00 likéry, maceráty, unikátní recept na ořechovici a Panenskou švestku
12,00 oběd
Cena (ubytování, strava): 700,-Kč
Kurzovné: 0,- !
Sebou: 1 litr destilátu (nejlépe slivovice i nekvalitní) pro praktickou část kurzu. Pokud chcete prezentovat na velkoplošné projekci fotografie a videa, nahrajte je na flash disk.
V ceně není: pití (čepované pivo Krakonoš, nealko) mimo čaje či kávy u snídaně,
občerstvení na zámečku Bischofstein.
Přihláška na kurz: johan.cz@seznam.cz Tel. 606 888 195 Mgr. Oudes Jiří
České knihovny na jednom místě - hledejte mezi 14 720 012 dokumenty:
OdpovědětVymazathttps://www.knihovny.cz
Rafael.
Vážení kolegové, milovníci likérů
OdpovědětVymazatJe to tak týden, co se mi na „skle PC“ objevil odkaz na Zmlsané dějiny (hlavním aktérem je Roman Vaněk) a následně i díl patřící do sekce Likéry, likér Rosolka (nemá zde samostatný odkaz v Likérech, proto to dávám sem). Spustil jsem si jej a zjistil, že jej připravovali u fi Žufánek. Díl stojí za zhlédnutí (i když tento styl informací přímo nemusím) a i ta informace na webu Žufáne stojí za přečtení.
Co se týče samotného likéru Rosolky, tak ten již asi neochutnáte, vyrobené množství 20 litrů stačili buď vypít na filmovém festivalu v Karlových Varech, nebo rozeslali do různých barů po republice. Poslední láhev z nabídky obchodu u „Žufánka“ také již zmizela. Další přípravu zatím nechystají.
Tak zde jsou ty odkazy: https://www.mall.tv/zmlsane-dejiny/rosolka a https://www.zufanek.cz/2019/vzkrisena-rosolka/
Tož asi tak, hezký den a ať se daří ...
Problém Rosolek je ten, že takovým názvem se nazývalo skoro cokoliv mezi neslazenou lihovinou a likéry. (Proto tady mezi Likéry není a asi ani nikdy nebude).
OdpovědětVymazatLépe napsáno, byly to všelijaké likéry s nižším obsahem cukru.
Beru to tak nejen podle starých českých receptářů, ale i zahraničních.
Odkaz na stažení na jeden italský je v zahraničních zajímavých odkazech...
Ale Rp. přímo s rosnatkou tam není. A vůbec jsem ani jinde na něj nenarazil.
Ale třeba je to tím, že jsem ho přehlédnul protože jsem po tom nikdy cíleně nepátral. Na rozdíl od Martina který se tomu asi věnoval a zná víc.
*
Nazval jsem tu akci na Absinthemafii snobárnou a málem jsme se kvůli tomu dostali do sporu. Ale asi to bylo jen o tom, že vyhověl žádosti p.Vaňka...
Asi.
Rafael.
No a když jsem si zadal Rosolka do vyhledávače, vypadl na mne dotaz jistého „kuby18“, kolik by toho alkoholu mělo být, na těch použitých 40 g Adély/rosnatky; že nemá problém sehnat dostatečné množství té kytky; a že chce udělat hned 50 litrů. Sice neví pořádně jak, ale že to udělá...
OdpovědětVymazatJinak pěkný popis Rosolek (co to vlastně bylo) je na:"STARÁ ŠUMAVA: Zapomenutá rosolka" http://zakrasnejsivimperk.cz/?p=127440
Dalo by se říci, že by se text dal vzít i pro samostatnou stať sem na Rosolku...
Přeji hezký den ...
-V knize F. Kundrát – Rukověť výroby rosolek a různých lihovin ten Rp. zmíňovaný v tom článku není. (Snad jsem ho nepřehlédnul).
OdpovědětVymazat-Množství sladidel se mi zdá velké
-Med bude ten likér kalit
*
To video jsem neviděl, mobilních dat je mi na to líto. Tak nevím jestli použil čerstvou nebo sušenou rosnatku. Ale tipnul bych si, že čerstvou protože tvrdil, že na větší výrobu by nesehnal materiál.
A pak taky tady: https://www.prodejbylin.cz/rosnatka_nat/index.html
Ale zas vím, že takové spolky nemá moc rád a dodavatelé si pečlivě vybírá.
Rafael.
No použili jednu australskou (asi tak 39 g)a několik našich, které doplnili množství do 40 g. Dali to do vinného alkoholu (litr či dva, ne více) na 14 dnů. Potom scedili a přidali trochu cukru, měsíc nechali zrát. Pak koštli ještě neředěné. Ze zbytku se potom udělalo těch 20 litrů. To je tak ve zkratce vše. Bez těch "vopiček".
OdpovědětVymazatZelené čerstvé, nebo sušené rosnatky? To nevím.
OdpovědětVymazat*
Ale nějak mi to nesedí:-(((
Pokud použil k výrobě jen 2l vínovice, řekněme 80% a už pak po základní maceraci žádný nepřidával vychází mi výsledný výrobek na cca necelých 15% obj. V případě výroby 10l - 20 půllitrových láhví.
Ještě je možné, že ty 2l macerátu byly určeny k dochucení jako tinktura do další vínovice....
Rafael.
Byly to čerstvé rostliny; jinak se někde psalo, že tehdejší "dámský likér" měl 8 - 10% alkoholu. Takže by to množství i odpovídalo pro těch 20 lahví (obsah 0,5 litrů). Nebylo zmíněno,že by jej "nastavili" dalším alkoholem. Na videu z něho míchal barman Pavel Tvaroh (má v Lonhdýně bar Lounge Bohemia koktejly, kde ta rosolka byla cca 1/5 celkového nápoje. Poslední láhev stála "u žufánků" 5 900 Kč. Tož zdravím a přeji pěkný den
OdpovědětVymazatDobrý den, ještě jednou se vrátím k rosolce od Žufánka.
OdpovědětVymazatKdyž jsem se pořádně podíval na jeho stránku Rosolka, zjistil jsem, že je deklarovaná jako 35%ní. Takže toho alkoholu teoreticky potřeboval (na 20 lahví po 0,5 litrech) 4,4 litrů 80 %ního, nebo 5,8 60 %ního vinného lihu. Z toho plyne, že původní tinkturu (asi ten 1 litr) museli tímto lihem „nastavit“. Cukr nemá cenu řešit (toho mohlo být tak 100 – 200 g). To je asi tak vše. Hezký den.
Jak se dělá lihovar.
OdpovědětVymazathttps://www.landcraft.cz/uz-mate-povoleni/
Aneb po rozklikaní pěkné čtení od nadšenců.
Závidím jim a fandím.
(Já jsem kdysi zdaleka tolik odvahy, trpělivosti a schopností neměl...).
Rafael.
No přiznám se, že jsem s nápadem na PP také koketoval. Tak v letech kolem roku 1995. Měl jsem již připraveny předběžné skici, co kam a od koho, dám. No když jsem si prostudoval příslušné předpisy a nařízení, spočítal kolik by to stálo, zednické úpravy, nádrže na odpadní vody a dest. zbytky, dohled finančníků (tehdy ještě celníci měli jinou práci, než hlídat „lihové výrobce“), došel jsem k závěru, že tudy pro mne bohužel „cesta nevede“.
OdpovědětVymazatTéž držím palce … udělám si k nim alespoň exkurzi. Hezký den a pálení zdar … Ljz.
Rosolka.
OdpovědětVymazatZdravím,
tak jsem neodolal, a když se mi podařilo v létě sehnat 5 ks rosnatek (sice přesně ne ty co použili pánové Vaněk a Žufánek), tak jsem je na začátku tohoto roku ostříhal; jsou to sice trvalky, ale čas od času „zatahují“ – odhodí nadzemní část a po čase znovu obrazí.
Celkem jsem získal 4,5 g materiálu. Není to sice moc, ale na 1 litr Rosnatky (pro pokus) by to mělo stačit. V půllitrové uzavíratelné sklenici jsem je zalil 42 % vodkou (silnější líh jsem zrovna neměl po ruce a ani 300 litrovou aparaturu, kam bych nalil 10 – 15 litrů vína, pro získání potřebného množství vinného lihu; jak to udělali ve „skeči o Rosnatce“ oba, výše zmínění pánové.). Nechal macerovat 14 dnů, potom slil a zalil ještě jednou 0,5 litrem 42% vodkou, na dalších 14 dnů. Po následném slití a dodání cca 10 g cukru jsem nechal opět měsíc odležet/dozrát.
Moje Rosnatka má medovou barvu, ale nijak výraznou vůni a chuti je spíše zemitější … ?! Asi nedosahuje té kvality, co odvedl pan Žufánek (neměl jsem možnost ji nikde ochutnat pro porovnání), a ani jsem neměl tu Adélu z Austrálije - R.dvojitou, či Rosnatku obvejčitou, se slzami „Sluneční rosy“. No mám již semínka té původní, správné R. okrouhlolisté zasázené, tak jsem zvědav kolik mi jich vzejde a jak rychle vyrostou. Počítám, že tak kolem letošních vánoc bych mohl udělat další pokus, již ze svých čistě doma vypěstovaných Adélek. Na to si již odložím 60%-ní alkohol.
Zdravím,
OdpovědětVymazatbezesporu nyní je doba, kdy silnější pálenku a nebo dokonce i silný předek "kolenomazaní" rektifikace jako když najdeš. Řádí nám "hen ten nebezpečný kolenavírus" a silný předek a v nouzi i silný střed nad 60% lze s úspěchem použít i jako dezinfekci rukou apod., o vnitřním užívání dobrého středu ani nemluvě. Tak se poctivě desinfikuj, posílíš mír !
Jo, ano, díky špatné dostupnosti a drahotě lihu a ted́ i dezinfekcí, budou ty nevhodné frakce hodně dobře a efektivně využitelné...
OdpovědětVymazatKdyby tady někdo měl o taková fora zájem:
OdpovědětVymazatUprchlíci, vyštvanci, z
https://www.zahrada.cz/forum/nove-prispevky.php
se začínají stěhovat na, ale je to hodně čerstvé, na
https://zahrada.online/index.php
Rafael.
P.S.
Ne, že by to mělo nějaký význam, ale když chci aby se tady každý pod příspěvek nějak podepsal, tak já jsem na to nahoře zapomněl:-(((
„Jak se dělá lihovar“.
OdpovědětVymazatJe to již něco přes 2 roky, co zde Rafael dal tuto informaci.
https://www.landcraft.cz/uz-mate-povoleni/ (1.11.2019).
Od té doby se tento „rukodělný/umělecký lihovar“ LAND CRAFT SPIRIT,docela dobře rozběhl. I na jeho stránkách https://landcraft.cz … to pěkně rozjeli. Jen mi trochu vadí, že se stali dalším „výběrovým mini-lihovarem pro elitu“ (majitelé přiznali, že se přiučili od „ŽUFÁNKA“).
Ceny jejich výroků tomu odpovídají. V poslední dobu nabízejí „Předplatné na rok 2021“ za 8000 Kč, s nabídkou deseti lahví zasílaných po dvou až třech měsících (jeden destilát a druhá láhev likér či vermut, podle toho co právě vyskladňují …).
Ba i ta prohlídka „lihovaru“ - cena je 1000 Kč/osobu (voucher - max. 5 lidí tj. 5000 Kč na exkursi), tomu odpovídá (no v současné situaci toho asi moc neprovedou !!).
No já to stihl před rokem „na divoko“, ještě „po italsku/zadara…“ , bylo to ale bez ochutnávky, tak o kvalitě destilátů nemohu referovat (v té době neměli zrovna co nabídnout …) Ljz.
PS. jinak přeji všem "deslikářům" pohodové Velikonoce ...
OdpovědětVymazatS Ondrou Kopičkou jsme si tehdy kdysi vyměnili pár emailů. A zapůsobil na mně velmi sympaticky.
Ale nic od nich jsem nepil a ani nebudu.
Jako ID si takové ceny nemůžu dovolit. Ale nevadí mi a chápu je.
*
(Jen nechápu šílenství s Žufánkem, lichváři a alkobazary, aukce s neskutečně
předraženými láhvemi. To už zavání snobstvím a lichvou...).
Rafael.
Pokud si chcete ještě něco stáhnou z úložiště, tak máte nejvyšší čas!
OdpovědětVymazatKoncem měsíce asi skončí:
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/uloz-to-sdileni-soubory-filmy-stahovani.A231124_134347_ekonomika_jadv
Nejvyšší čas udělat si svůj archív u sebe a nespoléhát bláhově na žádná úložiště!!!
Rafael