Černý Jeřáb


O plodině...

Černý jeřáb (Aronie) se pěstuje jako keř, bývá vysoký asi 2 m a široký 1,5 m, nebo roubovaný na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny. Keře však na volném pozemku v zimě zničí zvěř!
Aronie začíná plodit brzy a hodně. Poměr velikosti dřeviny a úrody je někdy až neuvěřitelný. Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Pro svou nenáročnost pěstování a ošetřování a pravidelnou úrodu je vhodná i pro pěstitele s menším pozemkem. Dosahuje pěkných výnosů i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Plody uzrávají v srpnu - první polovině září.
Plody jsou podobné malvicím jedlých jeřábů, jen jsou temně fialové až černé. Jsou trvanlivé, natrhané vydrží měsíc i déle. Mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 60% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené barvy.

Destilát z Černého jeřábu...

Velký obsah vitamínů a chuťově velmi výrazných látek je černý jeřáb předurčen k výrobě likérů, ačkoliv plody nejsou pro některé lidí chutné. Podobně jako zavařeniny, mošty, sirupy, vína apod.
Ze šťavnatých černých jeřabin, třebaže poměrně hůře kvasí se dá taky získat i pálenka. Výsledný destilát je originální jemně řepovou vůni a charakteristickou natrpkle svíravou chuti.


2 komentáře:

  1. Likér z černých jeřabin.
    Udělej něco pro sebe - pijme zdravě!


    -Díky vitaminu P zlepšují jeřabiny pevnost a pružnost cév.
    -dále obsahují jód a umí harmonizovat činnost štítné žlázy.
    - podporují jaterní funkce a provádí jejich detoxikaci
    - snižují zvýšený krevní tlak
    - snižují cholesterol a cukr v krvi
    - čistí ledviny a podporují jejich funkci
    - používají se jako podpůrný prostředek při chudokrevnosti
    - předpokládají se preventivní účinky proti některým nádorům
    - účinně působí proti stresu
    - příznivě ovlivňují křečové žíly a hemoroidy

    Proto se jim často říká malá vitamínová bomba.
    *
    Nejšetrnější způsob konzervace ovoce při kterém je zachováno nejvíc jejích cenných látek je jeho macerace v lihu. A taky nejchutnější, protože syrové plody aronie nejsou zrovna lahůdkou.
    Ale to už tak v oblasti ovocných likérů je. Čím méně chutné, čím více trpké, kysele a hořké ovoce, tím lepší likér.

    Proto doporučuji výrobu Černého jeřabinového likéru. Patří mezi mé nejoblibenější. Postup stejný jako jsem psal v Trnkách, nebudu to tu opisovat.

    Rafael

    OdpovědětVymazat
  2. Dělal jsem z něj "ovocné víno", tak před 5 lety; celkem cca 10 litrů, nebylo špatné a po půlročním odležení bylo ještě lepší.
    Bohužel mi tento "strom" v rámci sadovnických úprav "odřízly". Byl na veřejném prostranství a asi někomu překážel. Od té doby jsem zatím náhradu nenašel.

    OdpovědětVymazat

Dobrý den,
než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.

Než se zeptáte:

- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu
- zkuste najít odpověď v literatuře
- zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti
- svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná
- nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji
- pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině)
- vyvarujte se vulgarismů
- vkládejte komentář vždy k danému tématu

Děkujeme.