Dobrý den, jak jsem již napsal k obilninám, je k dispozici kvalitní melasa o cukernatosti 55%, zásoba 20x 30kg kanystrů, cena kolem 13 Kč za kilo. Kdo by měl zájem, ať níže napíše a domluvíme se.
Cena je skutečně dobrá, většinou se melasa prodává přes 20Kč. Ale i tak je to krmný odpad, není lepší cukr který je levnější? Připomínám, že jsem melasu nikdy neviděl a ani v cukrovaru jsem nebyl. Vím jen z doslechu, že obojí příšerně páchne... A kdysi jsem dělal pokus s cukrovkou. Výtěžnost dobrá, ale ta řepovitá chuť a práce s tím:-((((( Nepomohlo ani uhlí a 4D. Skutečně máte s tou melasou dobré zkušenosti? Kvasit díky svému složení bude dobře, ale ta chuť a práce:-(((
Noo, já právě s tím zkušenosti nemám, proto jsem tady vyhledal nějakého odborníka a poté nabídku melasy přes známého, mám zájem to vyzkoušet, chtěl jsem to tady nabídnout, jestli by to někdo se mnou nekoupil naráz, aby toho bylo víc a tudíž levnější. Ale myslím, že by to zas tak zapáchat nemělo... více zkušeností ostatních by se hodilo.
Máte někdo nějaké zkušenosti s nakládáním řepné melasy ? Ve světě se běžně vyrábí rum, ale pouze z melasy třtinové, případně rovnou z melasy a jejích meziproduktů. řepná melasa není doporučována. Několikrát jsem zkoušel nakládat řepnou melasu s přídavkem cukru a výsledný destilát je příjemné chuti, ale jiný než pravé rumy a s tuzemákem to nemá nic společného. Nakládám takto na 25 l : 3 l melasy, 3 kg cukru, 80 g pekařských kvasnic, lžíce kyseliny citronové a 5 g výživy pro kvasinky. Vzduchuji několi hodin akvarijním kompresorkem, ale jen občas, pění to. Při 23 st.C kvasí velice intenzivně, doslova se vaří a vytéká trocha pěny. Pěnit přestane po 1 dni. Za 5 dní vykvasí do cca 13% alk. a pálím na 2 průchody. Důsledně odděluji dostatek úkapů i dokapů. Nechávám destilát několik dní volně na vzduchu. Pak dávám do demižonku, ředím na 45% alk., přidávám na 1 l lžíci kuléru a na cca 2 l částečně zuhelnatělé dubové dřívko cca 200x5x5 mm. Po měsíci ležení a občasném protřepání výborné. Máte-li nějaké zkušenosti, podělte se o ně prosím. Jiří
Cena melasy při větším odběru ca. 0,5-1 tuna je 4,-Kč za kg z cukrovaru. To jen pro představu, proč ji používá většina lihovarů. Optimální je ji naředit vodou, zkvasit pomocí vyšlechtěných kvasinek a dvakrát vypálit. Pokud nebude použitý žádný deflegmátor, rektifikační nástavec a epruveta a jádro se odebere při konstantní teplotě a přesně to, které vám voní a chutná (bez ohledu na ztráty, které se poté dají rektifikovat na nějakou božkovskou pálenku do koly), bude výsledek vynikající. Poté je možné v destilátu macerovat po dobu 14 dní koření a směsy, které tomu dájí výslednou požadovanou chuť a vůni. Podrobný návod uveřejním až skončím s poslední pokusnou dávkou (bohužel odhaduji tak konec března). Trpělivost ... Kakonita
zdravim, zkousel nekdo nalozit primo cukrovku? na poli by se dalo neco ted najit... nevim jestli to staci jen nadrtit a pridat kvasinky a kyselinu?? bude to vubec k piti?aby to nebyla zbytecna prace....poradi mi nekdo jak na to?
Cca před třemi roky měl jeden kolega zájem o recept na řepák. Překopíroval jsem mu z vlákna Destilační přístroj (www.zahrada.cz) příslušný odkaz.: host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39: Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 – 30°C. Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie, ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku, by aj klince človek strávil. Veľa úspechov. Recept byl pak vyzkoušen, ale moc se mu nepovedl, při pálení toho moc nevyteklo … a na vlákně se ozval znovu autor původního příspěvku : Anton Šíma (0) - xxx.xxx.121.50 (?), 1.2.2011 8:17 Ozývam sa ako autor pôvodného příspěvku, podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa, tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať (prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú. To je tak vše, co vám k tomu mohu napsat, sám jsem ho nezkoušel.
diky za odpoved, mam uz doma cca 70kg cukrovky...tak to zkusim.problem ale bude to vareni repy.doma na sporaku to tezko uvarim,jsou to velke hlavy.nejdriv musim dopalit ovoce a az bude cas,jdu do repy.pak dam vedet.
diky za odpoved, mam uz doma cca 70kg cukrovky...tak to zkusim.problem ale bude to vareni repy.doma na sporaku to tezko uvarim,jsou to velke hlavy.nejdriv musim dopalit ovoce a az bude cas,jdu do repy.pak dam vedet.
No já bych ty hlavy oškrabal (hlavně to zelený), a po tom rozkrájel na 4 - 8 kusů, to by se vám potom již do nějakého většího hrnce vešlo. Úplně nejlepší by bylo ty kusy ještě zřízkovat na hrubém struhadle. Čím menší kusy to budou, tím se vám lépe a rychleji povaří. Ale to je již na vás. Držím palec ať vám to vyjde !! PS. Dříve byl na vesnici, skoro v každé chalupě, krouhač na řepu ...
Jsem se nějak na zakecal na zahrada.cz v tom směru. https://www.zahrada.cz/forum/paleni/palenka-z-melasy-431886/?kotva=palenka-z-melasy-431916 * Celkem dobré informace o melase tady: Hledat - PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, nemáte někdo zkušenost ze třtinovým cukrem? 6.2.2019 jsem založil kvas z 10kg tmavého nerafinovaného třtinového cukru, živné soli a kvasinek, rozmíchaného ve 40ti litrech vody. Dnes je 11.6.2019 a kvas pořád kvasí, což je přinejmenším zarážející.
Zdravim. Chcel by som sa opytat na kvas z cukrovej repy. Nepozdava sa mi postup varenia a pitom kvasenie 1 alebo 3 dni. Horko tažko som našiel aj jeden komentar na nete kde jeden pá lič uverejnik svoj postup. Repu postruhal a dal tam neurcite mnozstvo cukru a vody. Nechal to kvasit 6 tyzdnov. Potom to premenil na pálenku 😉. To sa mi pozdava skor. Zdar a česť zberu a kvaseniu.
Dobrý den, než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.
Než se zeptáte:
- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu - zkuste najít odpověď v literatuře - zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti - svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná - nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji - pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině) - vyvarujte se vulgarismů - vkládejte komentář vždy k danému tématu
Dobrý den,
OdpovědětVymazatjak jsem již napsal k obilninám, je k dispozici kvalitní melasa o cukernatosti 55%, zásoba 20x 30kg kanystrů, cena kolem 13 Kč za kilo. Kdo by měl zájem, ať níže napíše a domluvíme se.
Bulgar
Cena je skutečně dobrá, většinou se melasa prodává přes 20Kč. Ale i tak je to krmný odpad, není lepší cukr který je levnější?
OdpovědětVymazatPřipomínám, že jsem melasu nikdy neviděl a ani v cukrovaru jsem nebyl. Vím jen z doslechu, že obojí příšerně páchne...
A kdysi jsem dělal pokus s cukrovkou. Výtěžnost dobrá, ale ta řepovitá chuť a práce s tím:-(((((
Nepomohlo ani uhlí a 4D.
Skutečně máte s tou melasou dobré zkušenosti? Kvasit díky svému složení bude dobře, ale ta chuť a práce:-(((
Rafael
Noo, já právě s tím zkušenosti nemám, proto jsem tady vyhledal nějakého odborníka a poté nabídku melasy přes známého, mám zájem to vyzkoušet, chtěl jsem to tady nabídnout, jestli by to někdo se mnou nekoupil naráz, aby toho bylo víc a tudíž levnější. Ale myslím, že by to zas tak zapáchat nemělo... více zkušeností ostatních by se hodilo.
OdpovědětVymazatTak snad tady nějaký odborník pár postřehů a zkušeností napíše.
OdpovědětVymazatPředem dík.
Rafael
Zdravím,
OdpovědětVymazatbych nějakou tu melasu koupil.
odkud jste?
dík Rob
Dobrý den
OdpovědětVymazatje k dispozici ještě ta melasa? vzal bych 50l ale potřeboval bych to poslat přes ppl nebo tak nějak nemám totiž auto.
Máte někdo nějaké zkušenosti s nakládáním řepné melasy ? Ve světě se běžně vyrábí rum, ale pouze z melasy třtinové, případně rovnou z melasy a jejích meziproduktů. řepná melasa není doporučována.
OdpovědětVymazatNěkolikrát jsem zkoušel nakládat řepnou melasu s přídavkem cukru a výsledný destilát je příjemné chuti, ale jiný než pravé rumy a s tuzemákem to nemá nic společného.
Nakládám takto na 25 l : 3 l melasy, 3 kg cukru, 80 g pekařských kvasnic, lžíce kyseliny citronové a 5 g výživy pro kvasinky. Vzduchuji několi hodin akvarijním kompresorkem, ale jen občas, pění to. Při 23 st.C kvasí velice intenzivně, doslova se vaří a vytéká trocha pěny. Pěnit přestane po 1 dni. Za 5 dní vykvasí do cca 13% alk. a pálím na 2 průchody. Důsledně odděluji dostatek úkapů i dokapů. Nechávám destilát několik dní volně na vzduchu. Pak dávám do demižonku, ředím na 45% alk., přidávám na 1 l lžíci kuléru a na cca 2 l částečně zuhelnatělé dubové dřívko cca 200x5x5 mm. Po měsíci ležení a občasném protřepání výborné.
Máte-li nějaké zkušenosti, podělte se o ně prosím.
Jiří
Cena melasy při větším odběru ca. 0,5-1 tuna je 4,-Kč za kg z cukrovaru. To jen pro představu, proč ji používá většina lihovarů. Optimální je ji naředit vodou, zkvasit pomocí vyšlechtěných kvasinek a dvakrát vypálit. Pokud nebude použitý žádný deflegmátor, rektifikační nástavec a epruveta a jádro se odebere při konstantní teplotě a přesně to, které vám voní a chutná (bez ohledu na ztráty, které se poté dají rektifikovat na nějakou božkovskou pálenku do koly), bude výsledek vynikající. Poté je možné v destilátu macerovat po dobu 14 dní koření a směsy, které tomu dájí výslednou požadovanou chuť a vůni. Podrobný návod uveřejním až skončím s poslední pokusnou dávkou (bohužel odhaduji tak konec března). Trpělivost ... Kakonita
OdpovědětVymazatzdravim, zkousel nekdo nalozit primo cukrovku? na poli by se dalo neco ted najit... nevim jestli to staci jen nadrtit a pridat kvasinky a kyselinu??
OdpovědětVymazatbude to vubec k piti?aby to nebyla zbytecna prace....poradi mi nekdo jak na to?
Cca před třemi roky měl jeden kolega zájem o recept na řepák.
OdpovědětVymazatPřekopíroval jsem mu z vlákna Destilační přístroj (www.zahrada.cz) příslušný odkaz.: host 67.167(?), z 9.11.2008, v 20:39:
Repa sa pred kvasením musí riadne očistiť od všetkých nečistôt a od zeleného povrchu na časti, ktorá vyrastala nad zemou, potom sa musí riadne umyť /dá sa to aj v miešačke/ po umytí sa musí repa uvariť do mäka / tak, že do nej vtlačíte prst/. Potom sa až nastrúha/nakruohá/, pomieša sa s vodou v ktorej sa varila a zakvasí sa pri teplote 27 – 30°C. Na 50 kg repy sa použije cca 150g pekárenských kvasníc. Za cca 2 hod vznikne búrlivé kvasenie, ktoré zväčší objem zákvasu asi 1,5 krát preto treba kvasiť vo väčšej nádobe. Kvasenie trvá približne tri dni. Vykvasenie sa prejaví vystúpením "vody" ktorá má 0% cukornatosti. Ak sa dostaví tento stav treba s tým do "stroja" inak sa môže stať, že je výsledkom kyslá voda. Pre kvasenie je potrebná teplota okolo 20 - 25 stpňov C. "REPÁK" ako mi tento produkt nazývame je u nás obľúbená pálenka a starí ľudia i my sme ho pili hlavne pri zabíjačkách, pretože sa traduje že po repáku, by aj klince človek strávil. Veľa úspechov.
Recept byl pak vyzkoušen, ale moc se mu nepovedl, při pálení toho moc nevyteklo … a na vlákně se ozval znovu autor původního příspěvku :
Anton Šíma (0) - xxx.xxx.121.50 (?), 1.2.2011 8:17 Ozývam sa ako autor pôvodného příspěvku, podľa ktorého ste realizoval výrobu repáku. Priznám sa, tak trochu som takýto výsledok očakával a verte nie ste prvý, ktorý takto skončil. Mne osobne sa to stalo iba raz za 30 rokov, ale stalo sa. Hovorím (píšem) to preto, aby Vás takýto výsledok neodradil. Z toho čo píšete nie je možné analyzovať chybu, ale väčšina príčin takéhoto výsledku je neskoré vypálenie. Robím to už niekoľko rokov a za tých istých podmienok a stane sa mi, že niektorá "várka" kvasí aj 5 dní ale mal som prípady že niekotorá je HOTOVÁ za 24!!! hodín. Treba to sledovať a v prípade že vyjde na povrch voda a nie je pozorovateľné boblinkovanie, odmerať cukromerom a ak je pod 1 tak šup do stroja aj po 1-2 dňoch. Ak sa Vám nehnusí môžete to i ochutnať (prstom) musí to mať kyselo-trplkú chuť - nie sladkú.
To je tak vše, co vám k tomu mohu napsat, sám jsem ho nezkoušel.
diky za odpoved, mam uz doma cca 70kg cukrovky...tak to zkusim.problem ale bude to vareni repy.doma na sporaku to tezko uvarim,jsou to velke hlavy.nejdriv musim dopalit ovoce a az bude cas,jdu do repy.pak dam vedet.
OdpovědětVymazatdiky za odpoved, mam uz doma cca 70kg cukrovky...tak to zkusim.problem ale bude to vareni repy.doma na sporaku to tezko uvarim,jsou to velke hlavy.nejdriv musim dopalit ovoce a az bude cas,jdu do repy.pak dam vedet.
OdpovědětVymazatNo já bych ty hlavy oškrabal (hlavně to zelený), a po tom rozkrájel na 4 - 8 kusů, to by se vám potom již do nějakého většího hrnce vešlo. Úplně nejlepší by bylo ty kusy ještě zřízkovat na hrubém struhadle. Čím menší kusy to budou, tím se vám lépe a rychleji povaří. Ale to je již na vás. Držím palec ať vám to vyjde !!
OdpovědětVymazatPS. Dříve byl na vesnici, skoro v každé chalupě, krouhač na řepu ...
Myslím, že při současné ceně cukru v akci - 9kč/kg nemá vůbec smysl kvasit řepu jako takovou. Práce s cukrem je čistá a výnos velmi dobrý.
OdpovědětVymazatJindra.
Jsem se nějak na zakecal na zahrada.cz v tom směru.
OdpovědětVymazathttps://www.zahrada.cz/forum/paleni/palenka-z-melasy-431886/?kotva=palenka-z-melasy-431916
*
Celkem dobré informace o melase tady:
Hledat - PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice
Rafael.
... našel jsem video o výrobě BANÁNOVICE tak přeposílám, třeba se bude někomu hodit. R.
OdpovědětVymazathttps://www.youtube.com/watch?v=LDtcRnIhzi8
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, nemáte někdo zkušenost ze třtinovým cukrem?
OdpovědětVymazat6.2.2019 jsem založil kvas z 10kg tmavého nerafinovaného třtinového cukru, živné soli a kvasinek, rozmíchaného ve 40ti litrech vody. Dnes je 11.6.2019 a kvas pořád kvasí, což je přinejmenším zarážející.
Dobrý den ,zná tady někdo recept na kvas z melasy aniž by se tam přidával cukr nebo zkoušel to někdo?
OdpovědětVymazatSamotná melasa hůř kvasí. Cukr to chce.
OdpovědětVymazatZdravim. Chcel by som sa opytat na kvas z cukrovej repy. Nepozdava sa mi postup varenia a pitom kvasenie 1 alebo 3 dni. Horko tažko som našiel aj jeden komentar na nete kde jeden pá lič uverejnik svoj postup. Repu postruhal a dal tam neurcite mnozstvo cukru a vody. Nechal to kvasit 6 tyzdnov. Potom to premenil na pálenku 😉. To sa mi pozdava skor. Zdar a česť zberu a kvaseniu.
OdpovědětVymazat