Výroba ovocných vín a nápojov
Výroba ovocných vín a nápojov - František Strelka
Podnázev: Výroba ovocných vín
Nakladatel: Príroda, vydavateľstvo kníh a časopisov. n.p.
Formát: 245 x 165
Počet stran: 229
Rok vydání: 1989
Návod na výrobu ovocných vín, vedení kvasu apod.
Elektronická verze v PDF formátu včetně možnosti vyhledávání v textu (OCR dopadlo velmi dobře) je možné stáhnout na serveru ulož.to viz tento odkaz:
https://uloz.to/file/4EADixws12Jk/vyroba-ovocnych-vin-a-napojov-v-domacnosti-frantisek-strelka-pdf
Jirka
Vaše zkušenosti...
4 komentáře:
Dobrý den,
než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.
Než se zeptáte:
- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu
- zkuste najít odpověď v literatuře
- zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti
- svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná
- nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji
- pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině)
- vyvarujte se vulgarismů
- vkládejte komentář vždy k danému tématu
Děkujeme.
Dobrý teď již večer.
OdpovědětVymazatNo ono je, na netu ke stažení, i to první vydání, z roku 1949.
https://uloz.to/file/ua4rUaWt/vyroba-ovocnych-vin-v-domacnosti-pdf
Tak si je zkuste porovnat, jak se liší.
Zdravím a přeji hodně úspěchů s případnými pokusy ... Ljz.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatdnes jsem si pročítal rubriky a dozvěděl se spoustu užitečných věcí, ale také jsem se dozvěděl jaká to v podstatě je věda, ta naše radost. :-) Některého nováčka neznalého procesu stovky let ověřeného, by ty vědecké komentáře naprosto odradili. :-)
Rozhodl jsem se napsat lidový postup jak se pálí u nás v dědině ( není tu pálenice jen v kostele ).
Ovoce při síle posbíráme a očištěné od listí a stopek uložíme do beček ( dříve to byly dřevěné sudy, dnes už plastové bečky).Po povrchu zasypeme cukrem - cca kilo na 220 bečku.
Kvas necháme do svátků ležet.
Mezi svátkama si nachystáme pálenici a po okoštování a rozhodnutí "idem na to" se jde pálit.
1 destilace - nic se neodlévá táhne se dokud hoří na lžíci.
2 destilace - pomalý rozjezd - výskočky ( úkap ) ze 140 l odkládám 3-5 deci. Po celou dobu pálení Lutru se musí z chladiče tekutina jen pomaličku loudat. Končím až cítím, že jde kyselka (někdy to je u 30ti, někdy u 12ti) Kvas samozřejmě měřím, ale není to to hlavní.
Výsledky koštů mluví za vše!
Tak jen tak pro odlehčení - Pálení zdar Josef
Děkuji za zveřejnění "lidového postupu"; proč jste jej však nenapsal do statí u destilací(kde je vlastně toto již napsáno též, jen se to musí v té diskuzi najít), ale "připíchl" jej ke knížce o vínech, kde se ztratí ?! Přeci jen u "vinaření" předem nepředpokládám, že to víno budu následně pálit. Tož Vinaření i tomu pálení zdar.
OdpovědětVymazatPokud potřebujete vylepšit svoji ovocnou pálenku, tak zkuste tato aromata. Najdete tam i aromata do vína a na jiné typy alkoholických nápojů. Mám odzkoušeno a mohu jen doporučit.
OdpovědětVymazathttps://www.zanaromi.com/cs/32-vinne-napoje
https://www.zanaromi.com/cs/24-ovoce