Výroba nápojů z ovoce



Výroba nápojů z ovoce - ing. Jiří Uher CSc a kol.

Podnázev: praktická příručka
Nakladatel: Nakladatelství SNTL
Formát: 245 x 165
Počet stran: 336
Rok vydání: 1975






     Praktická příručka informuje o výrobě různých druhů nápojů z běžného domácího ovoce. Seznamuje s technologickým postupem a potřebným zařízením pro výrobu ovocných nezkvašených šťáv a moštů, ovocných sirupů, vín, destilátů a lihovin. Při výkladu přihlíží k zachování nutriční a biologické hodnoty, k senzorickým vlastnostem nápojů a k hygienickým požadavkům při výrobě.
     Dle mého názoru skoro zapomenutá, velmi odborná a inspirující kniha.

     Byla by škoda ji nezískat nebo si ji aspoň nepřečíst.


Rafael






Vaše zkušenosti...

4 komentáře:

  1. JIří Uher má něco společného s Helenou Uhrovou?
    DX

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Rafaeli,
    knihu jsem koupil, ale ještě jsem ji nečetl, pouze nakoukl. Dočetl jsem se, že kvas je třeba přecedit a vypálit pouze šťávu. Při čtení příspěvků, jsem došel k závěru, že nejlépe je kvas vypálit i s pevnými částmi pro lepší aroma a chuť. Jak zpracováváš kvas ty?
    Standa

    OdpovědětVymazat
  3. Nechce se mi v té knize hledat o čem konkrétně píšeš, ale myslím, že v ní žádné kontroverze ani nesmysly nejsou. Jestli se ti bude chtít, tak cituj nebo napiš aspoň číslo stránky.
    *
    K cezení kvasů nevidím důvod. Jen u jablek a hrušek jsem kvasil výhradě mošt. Hlavně z důvodu velkého množství balastu a problémem s likvidací výpalků. Kvašením a vařením vznikne z toho mňaga, sračka a síta v kotli si s ní při vypouštění neporadí:-((((
    Ostatní ovoce, včetně třeba i rybíz, angrešt, jeřabiny, třešně apod... to nedělají. Teda pokud se při nakládání nerozemelou. Stačí je jen jemně podrtit.
    (Tebe asi nejvíc zajímají broskve, ale s těmi nemám zkušenosti. Myslím tím odstraňování pecek....).

    Rafael.
    P.S. Tuším, někde jsem snad četl, že Helena Uhrová je dcera toho akademika.

    OdpovědětVymazat
  4. Vážený pane Rafaeli,

    Po mnohaletých zkušenostech s výrobou jablkovice mohu jedině doporučit jako výchozí surovinu mošt.

    OdpovědětVymazat

Dobrý den,
než odešlete svůj komentář, přečtěte si prosím pravidla blogu Deslik nebo shrnutí níže.

Než se zeptáte:

- zkuste najít odpověď na blogu samotném nebo internetu
- zkuste najít odpověď v literatuře
- zkuste najít odpověď experimentováním a pak se s námi podělit o své zkušenosti
- svou otázku si připravte a promyslete, aby její formulace byla věcná
- nebude-li Vaše otázka zodpovězena, neopakujte ji
- pište jasně, spisovně a bez překlepů (ve své mateřštině)
- vyvarujte se vulgarismů
- vkládejte komentář vždy k danému tématu

Děkujeme.