Meruňka


O plodině...


Vlastí meruňky je Arménie a severní Čína. Ovoce se dostalo do Řecka s vojskem Alexandra Velkého, později pak bylo přivezeno do Itálie a s Maury do Španělska, odkud se přes Francii objevilo i v alpských zemích, kde zdomácnělo. Dnes se meruňka vyskytuje ve všech oblastech kde se daří i vinařství.
Meruňka je vysoký keř nebo malý strom, dosahující 6-10 m výšky. Koruna značně nepravidelná, široce oválná, spíše poněkud širší než vysoká, s šikmo odstávajícími, poměrně rovnými větvemi, většinou již velmi nízko nad zemí se větvící. Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté, velmi široce oválné nebo přibližně okrouhlé, na vrcholu zřetelně, ale velmi krátce zašpičatělé, na bázi okrouhlé nebo jen málo srdčitě vykrojené, asi 5-10 cm dlouhé a skoro stejně široké, tím také od většiny ostatních druhů peckovitého ovoce této čeledi je dobře k rozlišení. Květy jsou poměrně krátce stopkaté a téměř přisedlé, objevují se krátce před vyrašením listů nebo současně s listy, až asi 2,5 cm široké, bílé nebo bledorůžové. Peckovice bývají 4-8 cm dlouhé, jemné sametově chlupaté, žlutavé nebo sytě žluté. Pecka poměrně velká, hladká od dužiny se dobře odděluje.


Destilát z Meruněk...


Jako ovoce k pálení se těší stále větší oblibě. Vzhledem k vysokému obsahu cukru patří meruňky k nejvydatnějšímu ovoci a jeho zvláštní aroma (lahodně sladké, a přece velmi elegantní a snadno identifikovatelné i pro laiky) přechází výrazně do destilátu.
Pro výrobu pálenek je nejvhodnější odrůda „Maďarská nejlepší". Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují.
Meruňky by měly být před rmutováním nezbytně odpeckovány, v žádném případě by neměly pecky přijít do destilačního kotle. Aroma meruněk se při destilaci rozdělí do všech frakcí. Zatímco na začátku se vůně a primární aroma jednoduše zachytí, ke konci destilace je značně těžké vystihnout nejlepší okamžik k dělení frakcí. Doporučuje se tuto frakci ještě jednou frakcionovat, uchovávat odděleně a o její způsobilosti rozhodnout teprve později.






Vaše zkušenosti...

22 komentářů:

gabo řekl(a)...

Dávam do pozornosti odrodu marhule menom Kioto pre jej vysoký obsah cukru-14% je odolná voči chorobám, mrazuvzdorná, bohato rodí má veľmi veľké plody, rozsiahle využitie, výrobu destilátu nevinímajúc.

Anonymní řekl(a)...

Chystám se poprvé zakládat kvas z meruněk a chtěl bych se zeptat na nějaká základní doporučení - přidávání kvasinek, doslazení apod.
Děkuji.

ladis1 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
ladis1 řekl(a)...

Po dlhšom čase vás opäť zdravim priatelia z východu.

Známi ma oslovil , či by som chcel marhule cca 80 kg, že odchádza a nemá čas na ich spracovanie. Tak som ich zobral aj keď som musel poriešiť kam ich odložiť na týždeň,keďže mi ich doniesol už v prepravkách.Tak som ich v práci dal do mraziaceho boxu zmraziť.Čo myslite spravil som dobre?.. Ale dôvod prečo tu píšem je ten, že pomohli by mi nejaké rady, skúsenosti,čomu sa vyvarovať pri zakladaní kvasu a neskoršom palení..Ďakujem za akékolvek Vaše písmenka...

Anonymní řekl(a)...

Prosím deslika o radu nebo někoho jiného chcem vypálit meruňky jak postupovat od založení kvasu a jeho destilaci a jak dosladit kvas ( jaké množství cukru )předem díky Piplas.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim,

tak jak jsem uved v sekci třešně... se povedly, no a teď už je doba meruněk, takže mám 250kg meruněk (padavek) které jsem vypeckoval a rozmixoval uplně stejně jako třešně vrtačkou.. je z toho 200L kvasu který měl brutální bouřlivák (musel jsem odebírat do jiných nádob)to trvalo cca 3dny a pak jsem to slil dohromady.. ted ale z průbehu nadšený nejsem.. po 5 dnech už to ve sklince sem tam zabublá (třešně mi bublaly konstatně 10dní. ale jinak to probíhá podle barvy a vůně normálně.
Tak jsem takovej v rozpacích

rád bych uvíval kdyby se semnou spojil Max (potřeboval bych pár rad Značka: 100l) na můj mail V.Maxxx@seznam.cz

ahoj Maxxx

Anonymní řekl(a)...

Zdar Paliči,
"kamarát" si objednal 4ookg marhul na dalši predaj ale ked som ich nazbieral tak sa už neozýva... Sú ešte tvrde určené viac na zavaranie, chcem sa spýtat či sa daju použiť na kvas po odležaní ?

Peter

Anonymní řekl(a)...

Muj nazor laika je takovy, ze se pouzit daji. Ale zalezi na tom, aby nechytly behem ulezeni hnilobu a aby mely alespon trochu cukru v sobe... Anonym

Anonymní řekl(a)...

Zdarec všem, hledám nějaké info o meruňkovém kvasu, ale je těch informací tady v rubrice zatím málo. Někdo pálí meruňkový kvas s peckama, někdo bez... budu ten kvas dělat poprvé, tak radši asi si dám práci a odpeckuju to ovoce a bude to. No ale odpeckovávat 100kg ovoce, tak to teda nevím.... Ahojte F.

Anonymní řekl(a)...

já jsem dělal meruňky jak bez pecek tak i z peckama a nějaky výrazný rozdíl jsem nepoznal možná bez pecek je trošičku jemnější ale jak píšete tak odpeckovat více jak 100kg meruňek je trošičku náročnější na práci
Mik

Anonymní řekl(a)...

Mixuji meruňky nerez míchadlem na maltu v ruční vrtačce. Rozmixované meruňky po vykvašení s kapkou cukru přelívám přes síto s oky 15x15mm do kotle. odstraní se tím pecky.

Anonymní řekl(a)...

Pokud je řádně prokvašeno, tak pecky sednou na dno bečky. Netřeba tedy žádného síta.

Anonymní řekl(a)...

No když to takhle přivezete do PP a tam mají vakuovou pumpu, tak i ty pecky vám do vařáku nasají ... takže to síto je jen taková pojistka !!

Anonymní řekl(a)...

Po vypaleni nevypeckovanych merunek pres sito je sice merunkovice lahodna, ale chut merunek prerazi mandlova prichut. Je to zrejme zpusobeno peckami z merunek. Da se ta chut nejak ovlivnit, treba dalsim prepalenim, nebo je to zbytecne? Poradi mi nekdo?

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že ani po dalším vypálení, se té "mandlové příchuti" nezbavíte ... a nevidím ani jiný nápravný prostředek (aktivní uhlí...). I když by vám trochu vzalo tu příchuť, zaroveň vám zeslabí i tu meruňku. Prostě chybami se člověk učí, příště si na to dáte pozor. Pálenkám zdar.

Anonymní řekl(a)...

Slysel jsem nekde, ze piti merunkovice palene s kostkami je zdravi skodlive, ze obsahuje Kyanid, ktery se pri paleni pry uvolnuje dvojnasobne, ale nechce se mi tomu moc verit. Jadra z merunek jsme jako deti jedly a nikdy se nikomu nic nestalo.
Jinak je merunkovice velice jemna, lahodna(47%), ale ta prichut mandli ji vevodi.
Poradite prosim, zda je pozivatelna?

Anonymní řekl(a)...

Merunky je třeba vždy zbavit pecek, tedy nejjdnodušeji zbavit pecek přesně merunkový kvas před vypálením. Použít na přecezení "králičí" pletivo a jeto! jednoduché a výrazně méně pracné, než jednotlivé vypeckování plodů....
Max

Anonymní řekl(a)...

Odpověď Anm : Jinak je merunkovice velice jemna, lahodna(47%), ale ta prichut mandli ji vevodi. Poradite prosim, zda je pozivatelna?

Takhle na dálku, od PC, nelze přímo posoudit jak moc ji máte "chycenou". Takže jen "rady - porady" ale rozhodnout se musíte stejně sám. V Hustopečích například přímo nabízejí mandlovici (destilát s příchutí mandlí, nebo z jejich náhrady ?...)
Záleží na tom, jak moc ji chcete konzumovat najednou. Panák ráno a večer v žádném případě nemůže uškodit !! Chcete-li řádově "konzumaci" povýšit, myslím, že přítomný alkohol je nebezpečnější ve svém působení, než případné doprovodné složky z pálení. Dokonce jsem četl (po zadání hesla do vyhledávače - meruňkové pecky proti rakovině ... vypadlo "hafo příspěvků"), že konzumace malého množství "peckových jader" pomáhá v prevenci proti rakovině - metabolity údajně napadají případné defektní buňky v organismu a ničí je. Takže vlastně máte "zdravotní měruňku" !! Jen to dávkování si musíte pohlídat!

Před 25 lety tohle nikdo neřešil, byl rád, že mohl někde tu meruňku vypálit a "kvalita" zbyla na mistra palírníka (... zrovna tak jako dnes, dojedete-li do "ofiko pálenice" a ne do "domatína"). Na té Moravě to měli jednodušší, v Čechách se daly pálenice spočítat na prstech jedné ruky. K vašemu, je-li poživatelná - lidově řečeno - vše co teče je poživatelné, bohužel něco jen jednou ...
Pálenkám zdar.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
potřeboval bych radu co udělat s kvasem,300l meruněk.
Po bouřlivém kvasení jsem přidal trochu cukru-na 8 bx ,uzavřel kvasnými zátkami ,ale po třech týdnech má kvas 7 bx. Přidal jsem vinné kvasinky ,ale nic nekvasí.
Co s tím,počkat nebo vypálit?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, … zde je dobrá rada drahá … víte, přidávat kvasinky do kvasu, kde je již nějaké procento alkoholu, se na něj musí napřed adaptovat; vezmete část kvasu a přidáte již rozkvašené kvasinky, minimálně v poměru 10% objemu odebraného množství, necháte rozkvasit, a teprve když se „rozjede“ opětovné kvašení, teprve potom vlijete do zbývajícího kvasu a promícháte. Ale k vašemu dotazu, v současné době bych to asi neriskoval a vypálil to … Držím palce …

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, minulý rok som zaspal pri destilácii a posledná várka citit dokapom, opravu som nerobil kedže dobrej pálenky bolo dost.
Teraz by som potreboval radu čo je lepšie : dať dokapovú páleku do kvasu pred pálením alebo vypaliť kvas a zmiešať staru pálenku s vodkou po prvom pálení ?
Dík za radu. Michal

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,mám prosím dotaz.Vypálil jsem letos meruňkovici,kvas jsem přecedil abych pálil bez pecek.Při dodělání destilát krásně voněl.Po určité době,asi tak měsíc se mi zdá že aroma se z destilátu vytratilo.Nezasvěcený by řekl při ochutnávce že je destilát z něčeho jiného.Máte někdo podobné zkušenosti.
Jiří

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: