Výrobci destilačních kotlů

Zde uvádíme seznam oficiálních výrobců destilačních kotlů nebo jejich částí. Seznam je pravidelně aktualizován.



www.medienka.sk

Firma MEDIENKA sa zaoberá výrobou, predajom a servisom destilačných prístrojov - domácich páleníc. Pôsobíme ako na Slovensku tak aj v zahraničí. Naše výrobky sú dvojplášťové výklopné stroje vyrobené z medeného a oceľového plechu. Pozostávajú z prietokového chladiča a odkaľovača na metylalkohol. Výhodou dvojplášťa je, že sa surovina nemusí miešať a nedôjde k pripáleniu. Zohrievanie môže byť realizované tuhým palivom, plynom alebo elektricky.



www.kovodel.cz

Zabýváme se výrobou v oblasti destilačního zařízení a mědikovectví, prodejem a servisem kotlů všech velikostí již od 4 litrů až po větší kotle 300 litrů či pěstitelských pálenic. Jsme firma, která se specializuje na tuto výrobu a tak máme velmi bohaté zkušenosti a praxi což dosvědčuje spokojenost naších zákazníku zejména na Rakouském trhu kam vyvážíme naše produkty již 16 let. Destilační zařízení taky vyvážíme do Německa, Švýcarska, Polska, Belgie, Madarska, Ruska, Ukrajiny, Californie, Portugalska, Španělska, a dalších jiných zemí.



medikovectvi.ic.cz

Zhotovujeme kompletní destilační zařízení pro pěstitelské pálenice typ DTDZ 220 x 150 l a provádíme i montáž těchto pálenic. Destilační zařízení je zhotoveno z mědi a nerez oceli.



www.hradeckypacov.cz

Firma J. HRADECKÝ, spol. s r.o., Pacov je česká strojírenská společnost s tradicí od roku 1876 vyrábějící zařízení pro nejrůznější odvětví průmyslu a zemědělství se zaměřením na investiční celky i kusové dodávky pro lihovarnický, potravinářský, zpracovatelský, chemický a pivovarnický průmysl a zakázkovou výrobu z materiálů nerez, uhlíková ocel, měď, mosaz.



www.destila.cz

DESTILA, s.r.o. je výrobním podnikem, zaměřeným na individuální a malosériovou strojírenskou výrobu. Hlavní podíl má výroba zaměřená na zakázky s velkým podílem kvalifikované řemeslné práce v oblasti potravinářských zařízení pro malou nebo střední potravinářskou výrobu, zejména v oboru pivovarnictví a lihovarnictví.



www.durativa.com

DURATIVA s.r.o. je tradičním výrobcem destilačních zařízení, který vyrábí a dodává v různých variantách,přičemž standartní velikost těchto zařízení je pro typy s objemem vsádky 150, 300 L.Dle přání zákazníka lze vyrobit zcela specifický objem kotle a celkově přizpůsobit technologii parametrům objektu. Pálenice je soubor technologického zařízení, které je určeno pro získání destilátu z ovocných kvasů.



156 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za zavedení této rubriky, jednotlivé výrobce jsem měl sice "vygůglované", ale zde mi přeci jen chyběli.
Zdravím Lojza Str.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den Lojzo,
my jsme dospěli k tomuto seznamu úplně stejnou cestou. Doufáme ale, že se najdou nějací malý výrobci, kteří nás kontaktují a my pak seznam rozšíříme o cenově přijatelnější alternativy. Je nám totiž jasné, že někdo s pěti stromy slívek z Horní Dolní asi nekoupí destilační kolonu od Destily za 700 tisíc. Tak snad. :-)

S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, já vloni objevil na sbazaru "firmu", možná přeposilatele (dodávka údajně do 1,5 měsíce) nerezových destilačních aparátů s rektifikační kolonou o objemů od 5O litrů (duplicitní kotle) s cenou od 30 000Kč. Pro mne to bylo, v té době, také příliš moc peněz, takže jsem neinovoval. V současné době již tyto "inzeráty" nejsou funkční (mám jen stažený obrázek). Pravděpodobně to jsou výrobky z Polska.
Zdravím Lojza.

Anonymní řekl(a)...

Také já jsem se zatajeným dechem pročítal, zda se najde 20 let po převratu podnikatel, který dokáže dodat za cca 20.000 Kč soupravu a bude z ČR. Asi jsou to drobné peníze, když to nikomu nestojí za úvahu. Myslím, že by nestíhal vyrábět.

Anonymní řekl(a)...

hezký den
přidávám jeden odkaz na malá destilační zařízení

http://dum.bazos.cz/inzerat/11685305/destilacni-kotel-zarizeni-kolona.php

Anonymní řekl(a)...

Vyžádejte si ceník od shora uvedených firem - budete mile překvapeni, že ceny malých aparatur jsou skutečně lidové.

Anonymní řekl(a)...

Profi výrobci jsou pro "tuleně" co maj zahnutý ruce dál od práce.
Kotel nerez cca 70-120L a to dokonce s rektifikační Cu kolonou, dvěma chladiči a vyhřívacím médiem-fritákem a velmi přesným digi kalibrovatelným teploměrem jde v pohodě vyrobit za cenu materiálu i do 10 000Kč a max. 11 000Kč!
A rozhodně nemusíte svařovat nerez atd. za kterou by vám "odborníci" svářeči nevěděli co chtít....
At se jdou takový odborníci s nerezem bodnout...

Anonymní řekl(a)...

Zkuste se podívat na slovinskou firmu Kebrček /www.kebrcek.com/,
svoje báječné stroje mají v síti
OBI v Rakousku a Slovinsku,40- litrový za 465 euro

Anonymní řekl(a)...

Kotlík Kebrček vypadá slibně, ... jen ten jejich chladič bych asi předělal na "vodní"...

Anonymní řekl(a)...

... omlouvám se ... až při "rozkliknutí" obrázku kotlíku Kerbček jsem zjistil, že je to také chladič vodou chlazený, ale zakroucený pro úsporu místa.

Anonymní řekl(a)...

Moj kamo kupil super kotel,duplikatorovy,na elektriku,110L,komplet s kolonou,chladičem.Provedení super,nerez v kombinaci s mědí.
A goralka je fajna,pripadny kontakt,
sezenu.Kajsi z jihu Moravy.
Stanik J

Anonymní řekl(a)...

Super stránka.Prosím Staníka J.o zaslání kontaktu na výrobce toho superkotle na hydroizol@volny.cz. Moc děkuji.František

Anonymní řekl(a)...

Kebrček je na doma bezva.Máte s ním někdo také zkušenost?(ta uvedená cena je bez DPH)

Anonymní řekl(a)...

Nazdar,
tak já jsem taky něco "vygůgloval"
tak dávám do placu :
http://vyrobapalenic.webnode.cz/sluzby/.Už jsme si nechali poslat prospekt.
Zdravím
Roman

Anonymní řekl(a)...

Jo,to je asi i tato adress:
www.vyroba-palenic.cz
:-)))

Anonymní řekl(a)...

dobrý den, přidám se s prosbou o zaslání kontaktu na výrobce z jižní Moravy, děkuji o zaslání na rade.bartl@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Co tak zkusit firmu Kovoděl Janča z Uh.Brodu? Strýc ze Slovácka.

Anonymní řekl(a)...

Rád bych si pořídil kolonu s kotlem okolo 70l dvoupášť elektrika nebo plyn. Nabídne někdo? stresus@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

něco z Portugalska:
http://a-destillatio.com/

Anonymní řekl(a)...

Kde najdu OBI v Rakousku? Jsem z Břeclavi, Dík

cehunr řekl(a)...

Dobrý den.Zdravím kolegu z Břeclavi.Jsme od břeclavi a tyto kote vyrábíme.Více na cehunr@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

prosim o zaslani kontaktu na vyrobce z jizni moravy na sibrest@seznam.cz dekuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
s pálením nemám žádné zkušenosti, ale chtěl bych se do toho pustit, v malém a pro radost. Pročetl jsem se většinou webu a zbyla mi jedna otázka, mám si pořídit
a) celou kolonu, která nevyžaduje dvojí pálení, nebo prostě
b) sestavu dvouplášť. kotel + chladič ?
Když si pořídím a) je něco, oč v tom výsledku nenávratně přijdu? Díky Jenda

Anonymní řekl(a)...

Kdo by měl zájem o použitý,ale plně funkční talířový chladič,výšky 600 mm,nahoře coulové mosaz šroubení,dole výtok trubka 22 mm.Průměr čtyřech talířů je 220 mm.Info na abfana@seznam.cz

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Zdravim schanim nejake zarizeni na zruba 50-100l nasel jsem toto http://dum.bazos.cz/inzerat/27744589/Kolona-Destilacni-zarizeni.php a chtel bych se zeptat vas zkusenejsich co na to rikate nebo by jste mi doporucili radeji jine?Dekuji za pripadne rady na sachmaty@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

"Destilačni přístroj kolona dvoupláštová vše vyrobeno s kvalitní nerez oceli objem nadoby 50lit. 4ks termometru 2ks pojistných tlakových ventilu 3metry chladicí spirály 10cm.plnicí otvor 1ks výpustný ventil velmi kvalitní provedení"
*
Za 22500Kč si můžete nakoupit přes 200kg nerezových polotovarů a nechat si z nich posvařovat kotlů několik. Pokud máte vhodnou svařečku a zvládnete to sám, tak i deset:-))))))
A k obrazu a potřebám svým. Výběr nerezových materiálů je dnes velice pestrý. Až se mi ani věřit nechce.
*
Plnicí otvor ø10cm - ???? , výtokový kohout - ?? to nevypadá na snadné plnění a vypouštění. Vařák použitelný jen na víno apod. Takže nechápu proč je to v tom případě dvouplášť. Ale v každém případě to zařízení používat na husté kvasy musí být utrpení.

Do kolony a chladiče, chladičů...., není vidět tak těžko posuzovat. Podobně jako "čtyři" teploměry. Propojovací hadičky snad jsou odolné, ale dobrým dojmem rozhodně nepůsobí.
Dost chybí údaj o počtu, příkonu topných spirál a jejích případné výměnitelnosti. A taky náplň mezipláště.

Osobně si myslím, že díky velmi omezenému využití užitná hodnota tohoto zařízení = jeho váze, t.j. ceně nerezového šrotu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Kdo má zájem o kvalitní destilační kotle a kolony tady je kontakt: 608010469, nebo destillere@email.cz ceny nejsou nejnižší, ale podstatně nižší než v Uh. Brodě ve srovnatelné kvalitě. Odkaz na jeden z výrobků:
http://dum.bazos.cz/inzerat/31989407/Destilacni-kolona-140-l.php

Anonymní řekl(a)...

Na webu allegro.pl (polské aukro) je nabídka opravdu velká, ale mě osobně zatím asi nejvíc zaujalo zařízení iStill (istill.eu) které nabízí na polském trhu:

http://alkohole-domowe.pl/cat-pl-24-destylatory-kolumnowe.html

Jeho tvůrce se dost pohybuje po zahraničních fórech a je to poctivec, co to má velmi dobře propočítaný a dlouhými léty vyladěný k dokonalosti. Nádhernej kus hardwaru ...

Anonymní řekl(a)...

Chlapi, medikovectvi.ic.cz už několik let nevyrábí. Majitel to zapíchl a šel si užívat zaslouženýho důchodu. Odkaz nemá bohužel význam. Stránky sice jsou funkční, ale firma už ne. Bohužel...

roman buřič řekl(a)...

dobrý den, chtěl bych vědět váš názor na toto zařízení, je to čína, vozí to sem nějaký člověk z moravy , stojí to asi 12t kč
díky roman buřič
http://www.aliexpress.com/item/Large-Capacity-Household-Stainless-Steel-Home-Alcohol-Distiller-45L-Wine-Brewing-Device-Spirits-Alcohol-Distillation-Boiler/1910375431.html

pálenice V.Újezd řekl(a)...

Jen si dejte bacha, ať nenarazíte na zákon o lihu !!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

...potrefená husa...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den!
Nemáte někdo zkušenosti s destilačními kolonami používanými na Pyrenejském poloostrově (http://a-destillatio.com/en/)? Zvažuju jeho koupi, ale mám trošku obavy z připalování.
Děkuji za odpovědi

Anonymní řekl(a)...

No přímou zkušenost nemám, ale již z pohledu na alembik můžete odhadnout, že je určen pouze k destilaci vína, ať již z hrozna nebo ovocného, tj. již stočeného, bez usazených "kvasnic". Tím pádem když ho budete chtít pro destilaci kvasu, tak ten "koláč" musíte odstranit. Na destilaci "máče i s matolinami", je jiné zařízení.
Lze jej ale docela dobře použít na druhou destilaci, tj destilaci lutru, tam již žádné připálení nehrozí.
Nechci vás zrazovat od koupě, tu si musíte rozhodnout sám ... podle toho, co na něm chcete provozovat.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jen jsem teď úplně náhodou narazil na webovou stránky hanita.eu. Je to další výrobce s pěknými nerez přístroji. Budou se ale asi orientovat spíš na ofi pálenice.

Anonymní řekl(a)...

Ty portugalské přístroje vypadají na velmi pěkné řemeslné provedení.A co jsem o nich četl, většinou jsou použivány jen jako repliky, jako ozdoby nebo těžítka na stolech komerčních destiláterů.
*
Funkční asi budou, ale jen v omezené míře jak se to tu už psalo.
*
Ale nic nebrání na jejích dno umístit sítko na nožkách a hustý kvas do nějakého sítka, tahokovu, mikrotahokovu apod. a tak je plnohodnotně používat.
Záleží na Vás na co to chcete....
*
*
Na www.hanita.eu jsem se podíval. A první čeho jsem si tam všimnul byly hrubé pravopisné chyby. A i další obsah se nese v podobném duchu. Nic přínosného pro "nás" tam dle mého názoru není.

Rafael
*

Anonymní řekl(a)...

Odkaz na stránky firmy Hanita jsem dal záměrně do rubriky Oficiální výrobci destilačních kotlů, protože vaše stránky nemusí číst jen domácí paliči. Nechci firmu nijak prosazovat, ale nemyslím si, že se nějak liší od ostatních oficiálních výrobců a dodavatelů pálenic jako např. Destila.
PS: žádnou hrubku jsem na stránkách nenašel

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za včerejší znevážení fa. Hanita. Ale netušil jsem, že takový subjekt pro svou
internetovou prezentaci zvolí takovou formu. Nějaký "eshop rychle" který není schopen zobrazit
na mobilních prohlížečích celý obsah stránek a zvolí něco takového....
*
Tak jsem to dnes zkusil znovu na PC. A zjistil
jsem, že jsem celkem o nic nepřišel. Firma nic nevyrábí, jsou to jen "překupníci", tak nevím
proč se o ní bavit v sekci "Oficiální výrobci destilačních přístrojů"!!!
*
A vzhledem k jejích cenám a sortimentu bych ji nezařadil ani do zajímavých odkazů CZ + SK.
Nemá zkrátka normálním lidem co nabídnout. A tím nemyslím jen HG. I každý vážný zájemce o
provozování oficiální moštárny, potravinářské výroby, pěstitelské pálenice, ovocného lihovaru si
technologií a vybavení pořídí jinde. Nejraději přímo u výrobce, daleko levněji a hlavně tam, kde to působí už na první pohled solidnějším a profesionálnějším dojmem:-)))
*
Tak teď citace:
"Jednokotlové pálenice
cena při objemu 150 l v rozmězí 250 - 547 tis. Kč, při objemu 300 l v rozmězí 400 - 815 tis. Kč
Dvoukotlové pálenice
dodáváme v objemu od 25 do 600 l, jednoplášťové i dvouplášťové
cena 25 - 500 tis. Kč".
*
Další citace, provozují i pálenici a zřejmě i lihovar:

"15. června 2013 byl instalován na naší pálenici nový měděný destilační kotel. Stěny byly
použity ze starého kotle, jen vyčištěny a překuty. Dno bylo nově vyhamrováno a také zhotoveno
nové uchycení míchadla. Vše provedla firma Hradecký Pacov. Po 10 letech máme zcela nový
kotel a těšíme se na lepší konfort destilace. Při té příležitosti bylo zhotoveno také zcela nové
řetězové míchadlo kavasu z masivní mosazy."
*
Nevím jak koho, ale osobně mně taková prezentace na první pohled úplně odradí.
*
Napište když tak, co Vás u ních zaujalo, čím Vás tato prezentace zaujala, obohatila a co by jste si u ních koupil?
*
Já asi jen enzymy, amylázy na škrob. A to i s obavami...:-((((((

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Jaký máte názor na tyto poláky, cena zajímavá. Mohlo by to fungovat, ale nevím jak s čištěním.

http://alembik.eu/146-destylatory-do-bimbru

"J"

Anonymní řekl(a)...

"J" - rozkliknul jsem si ten první a ze svárů na fotkách se mi naježila srst, to je teda hnus velebnosti. Zkusil bych spíš kouknout na produkci třeba Franzmaster.pl (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28135828) nebo tamtéž trochu pohledat, spousta zkušeností s těmito super přístroji je pak na http://alkohole-domowe.com/forum/

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny, snažil jsem se "vygooglit" nějaké zkušenosti, recenzi, výrobků Kebrček ze Slovinska. Má, prosím, někdo zkušenost, názor na tyto velice pohledné aparáty?
Zkušení poznají podle fotografie princip? Děkuji.
http://www.kebrcek.com/slo/ponudba.html

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl jsem Vás požádat o pomoc při výběru destilačního přístroje. Chci pořídit přístroj jako dárek (nejlépe překvapení), tak se chci poradit nejdříve zde. Zaujalo mě konkrétně toto:

http://aukro.cz/destilacni-pristroj-24l-3x-odkalovac-5-palcu-filtr-i5886483511.html

Zkušenosti s pálením nemám žádné, tak Vás chci poprosit o Vaše názory nebo poznatky, jestli je přístroj technicky provedený dobře, jestli tomu něco chybí nebo eventuelně nechybí a taky ta cena jestli je přiměřená. Letos jsme sklidili cca 300kg jablek a 70kg švestek. Myslíte, že objem kotle je přiměřený nebo koukat spíše po něčem větším aby jsme toto množství nepálili nesmyslně dlouho? Díky za jakýkoliv poznatek, radu nebo názor.

Julio

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
já bych si tohle určitě nekoupil na ovocné kvasy.
Nemá to dvojplášt, bude se připalovat.
Směšně malý objem.
Evidentně polský "přístroj" s přirážkou určený na přepalování vysokoprocetního obilného kvasu, bez hustého podílu, tj. nepřipaluje se.
Nekupovat.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny vespolek, sice vím, že tento dotaz sem až tak moc nepatří, ale chci se Vás zeptat na radu ohledně zřízení oficiální pálenice. Rád bych v tomto oboru začal podnikat, ale nejsem si jistý, jakého výrobce kolony zvolit, zda destilu, durativu, janču, hradeckého či systém holstein či jiného. Nenašel by se zde někdo fundovaný, který by sem na toto téma napsal svůj názor? Mým cílem je dělat kvalitní aromatickou pálenku, tedy spíše orientace na kvalitu a ne kvantitu. Předem všem moc díky za jakýkoliv názor k tématu. JN.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím zájemce o provozování PP.
Na stránkách http://www.palenice.net/ je popsán postup jak začít ... doporučoval bych vám jeho prostudování a hlavně co to znamená po "právní stránce" !! Ty požadavky jsou dosti tvrdé, já když jsem si je před 15 lety prostudoval a zjistil kolik "peněz" bych do toho musel i vložit a jak je to vše "dozorováno" tak jsem radši od toho upustil !!!
Co se týče "aparatury" doporučuji návštěvu několika "pěstitelských pálenic" s různými typy a pohovořit s obsluhou ... po zadání hesla pěstitelská pálenice do vyhledávače vám vypadne hafo odkazů a na jejich stránkách i jakou aparaturu provozují !! Tak si snad i vyberete. Jinak každý výrobce si chválí to co vyrábí ...
Přeji hezký zbytek Velikonočních svátků ... a dobrou volbu.

Anonymní řekl(a)...

Díky za reakci, informace o pálení a pálenicích sleduji samozřejmě dlouho, a to i po právní stránce. Souhlasím pustit se do tohoto projektu bude stát spoustu peněz, vždyť samotná aparatura se pohybuje okolo 1 milionu korun. Vlastní pálenice je pro mě snem již od vysoké školy, spoustu let jsem šetřil a nyní jsem koupil vhodnou nemovitost k rekonstrukci na pálenici.
Projel jsem již spoustu pálenic, všechny jsou vzhledově velice podobné, však co také na pálení nového vymýšlet, že. Problém je ten, že do střev a technologie nikdo nahlédnout nenechá, a střeva jsou podle mého na koloně to nejdůležitější. Takže přemýšlím a tom, zda mít patra 3,4 nebo pět, samozřejmě vím, že čím víc pater, tím méně aroma, ale právě volbou správné technologie i toto padá a dá se regulací ovlivňovat. Uvažuji také o tom, zda kolonu zvenku v mědi, protože hezky nablískaná vydrží chvilku a pak to působí divně, až odpudivě. Měděný katalyzátor vevnitř je jasná volba. JN.

Anonymní řekl(a)...

Osobně si myslím, že na typu a výrobci až tak nezáleží. Na všech, i na "velmi primitivních" aparátech, se dá vyrobit kvalitní destilát.
Problém bych spíš viděl v kvalitách kvasů od pěstitelů a nemožnosti se jim z časových důvodů individuálně věnovat.
(Mimo jiné proto mně ten podnikatelský nápad kdysi hodně rychle přešel).
*
Proto bych dvoukotlový systém v tomto případě úplně zavrhnul. I když ho jinak preferuji.
Nevím zda to legislativa umožňuje, ale v případě nějakých špatných kvasů, abych si nezkazil pověst nebo nemusel s nim někoho přímo vyhodit bych mu navrhnul ovocný líh. K výrobě likérů, macerátů, tinktur apod.

(Žádný pěstitel se nepřizná, že měl velmi nekvalitní kvas a vždy bude vinu svádět na palírnu... a kecat, že doma by si to vypálil líp...)

Proto bych preferoval aparát s větším počtem pater.
(V případě aromatických pálenek se samozřejmě podle potřeby dají libovolně regulovat).
Tu možnost maximální regulace bych hodně preferoval.
Z té úvodní věty mně nedávno velmi rychle vyvedl Martin Ž. Dle mého názoru u nás nejlepší lihovarník.

http://www.zufanek.cz/cs/o-spolecnosti/destilacni-kolony
(Článek určen pro neodbornou veřejnost, zákazníky...).
Jinak jinde tvrdil perfektní čištění, přístup, tloušťka měděné kotloviny 5mm atd....
A že si na to musel nejprve vydělat, že jako své první auto by si taky nekoupil Mercedes... Ale to není pěstitelská pálenice, ale špičkový ovocný a bylinný lihovar!
A i z jiných zdrojů, lihovarnická špička jsou aparáty Arnold Holstein.
*
Měď nebo nerez?
Z hlediska vnitřní údržby a hlavně životnosti jedině nerez. Je absolutně inertní a přežije nejen Vás, ale i Vaše potomky. Mědi časem ubývá. Vlastní zkušenost s děravým chladičem a z literatury. Že měď časem zajde je sice pravda, ale to nerez taky. A myslím, že vycídit měď je snadnější než nerez. A pak už jen samotný pohled na ten měděný aparát v porovnání s nerezem. Určitě na zákazníky zapůsobí líp.
Navíc měď je s destiláterstvím spojována nejen historicky, ale i díky její katalytické funkci. V poslední době, dnes už to pomalu opadá, se objevily etylkarbamáty - dle EU a následnému ještě zveličení naších úřadů, že jde o potenciálně nebezpečnou rakovinotvornou látku. Tak se začaly nad nerezovými vařáky propagovat Cu reakční členy s obrovskou plochou. Nevím zda to z jiného pohledu nepřineslo více škody než užitku. Aparatura je zaplombována, náplň nejde během provozu čistit ani kontrolovat a o účinnosti nějakých zabudovaných vodních sprch si iluze nedělám. Ale jak taková náplň apod. časem díky nejrůznějším usazeným nečistotám vypadá a jak je to schopno někdy destilát znehodnotit vím moc dobře.
Tím chci naznačit, že lepší asi je aparatura měděná a reakční člen - katalyzátor menší nebo žádný.
A chladič nerezový.
Měď se v potravinářství nepoužívá a do styku s potravinami by se dostat neměla. V případě měděné aparatury sice všechny žádoucí i nežádoucí reakce proběhnou už před chladičem a její zplodiny ztečou zpět do vařáku a zůstanou ve výpalcích a kondenzát by už s mědi v chladiči nijak reagovat neměl. Ale i tak nevidím důvod k použití Cu chladiče. Odstávka - měděnka, nižší životnost.
*
Nic konkrétně jsem neporadil, tak se omlouvám za ten monolog.
*
Ještě mně napadlo. Cena energií a vody. Hlavně té vody které bude v budoucnosti ubývat. Hodně by se tak dalo ušetřit v celkem silné konkurenci a zefektivnit provoz pálenice.
Už staří francouzi to tak dělali nejrůznějšími způsoby.
Dnes se dá využitit jen horká voda z chladiče. Určitě bych se nad tím vážně zamyslel.
Použil bych ji k předehřevu další várky a podle podmínek vracel zpět do chladiče....

Ať se daří.

Rafael.

pepa řekl(a)...

Ahoj zdravím poraďte někdo palenici na elektriku do 30 litrů objemu diky

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Problematika ohledně vhodnosti uvedené palírny (a typově podobným palírnám) se zde už řešila. Nicméně uvedu stručně mé zkušenosti.
Já mám tento přístroj - https://stroje.bazos.cz/inzerat/68127667/Destilacni-pristroj-50L-dvouplast-elektr4kW-med-rektifikace.php

Zkušenosti jsou takové, že po zkoušení různých druhů velmi kvalitně připravených ovocných kvasů jsem nedosáhl výsledky jako při klasické dvoukotlové destilaci. Výnos byl srovnatelný, ale chuť pálenky po daném ovoci a kulatost chyběly, anebo byly velmi malé. Pálenice se dá využít na opravu vadných pálenek na líh. Zkoušky jsem prováděl dvě sezóny. Pak jsem přistoupil k jednoduché úpravě.

Úpravu jsem provedl tak, že jsem všechny hadice na vodu odpojil a vstup vody přivedl na vstup (spodek) chladiče, výstup pak je shora chladiče. Nic jiného nezapojovat. Odstranil jsem měděný smotek. Vyrobil jsem si edlektroniku, která umožňuje plynule řídit příkon do kotle a digitální teploměr, kterým mohu skokově regulovat teplotu. Tím vznikla klasická pálenice na přepálování kvasu a posléze lutru. Po odskoušení a osahání jsem spokojen s vůní ovoce v pálence i její tzv. kulatostí. Ať se daří.

PS. Pokud by si někdo uvedenou pálenici pořizoval, tak doporučuji s minimálně 2" vypouštěcím otvorem. R

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
v inzerátu je uvedeno 100 litrů,
pokud vím KEG je na 50 litrů. Na
Aukru se podobných zařízení vyskytuje
hodně, osobně bych do toho asi nešel
a předpokládá se ohřev plynem, pokud
bude PB hrozí nebezpečí výbuchu.
Cena se mi zdá také vysoká.
Petan

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
Chci taky pořizovat "přístroj". Je lepší dvojplášť nebo jednoplášť s motorovým mícháním? Cenově by to mělo byt zhruba srovnatelné. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typu kotlu? predpokládám že u dvojpláště ušetřím za elektriku, ale většina lidí co znám má jednoPlášť s motorem.
Díky

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jsou tu zdatnější odborníci než já, snad se ozvou.
Tedy jen pár myšlenek.
Teoreticky lze předpokládat, že ve dvojplášti nic nepřipálíte,
záleží na médiu pokud použijete např. fritovací olej můžete ho
ohřát na takovou teplotu, že se "něco přichytí".
Komentovat jednoplášť s mícháním nemohu, protože s ním nemám
zkušenosti, vlastním dvojplášť, medium je glycerin a snažím se
neohřívat více než 105°C, nic jsem zatím nepřipálil (glycerin má dle
některých pramenů bod varu okolo 190°C), tzn. že při troše neopatrnosti by se připálit dalo. Ale bohužel ve dvouplášti je kvas bez pohybu a podle mého názoru
trvá déle než se kvas prohřeje. Osobně bych doporučil dvouplášť s mícháním.
Pěkná blbost co ? Ale zvažte argumenty uvedené výše. Moc jsem Vám asi neporadil,
ale můžete přemýšlet a možná se ozve někdo kdo se podělí o zkušenosti s jednoplášti.
Ať se daří a přeji správné rozhodnutí.
Petan

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěl bych upozornit na dalšího poskytovatele (nevím zda i výrobce)"domácích pálenic".
Je to fi KovoSPIN,Zemědělská 334, 698 01 Zarazice.
webové stánky: www.slovacke-palenice.cz; e-mail:info@slovacke-palenice.cz
Na stránkách mají zajímavé materiály ke shlédnutí i ke stažení, které by se mohly hodit, tak se podívejte. Pálenkám zdar.
PS. není to můj objev, jen jsem přepsal "odkaz" z "drbárny ZAHRADA.cz", vlákno:kde sehnat malou pálenici (je to tam s web.adresou, tak bude asi brzo smáznuto !!)

Anonymní řekl(a)...

Dobré deň, zdravim všecky a ptám se jestli má někdo zkušenosti se srbskými kotli DES. S pozdravem Kokeš. http://www.despotstills.eu/

Anonymní řekl(a)...

Záleží na finančních možnostech a schopnostech si něco podobného vyrobit svépomoci.
Trochu by mi vadilo, že Cu kotlina je dost tenká. Že by mé děti nebo vnuky nepřežila.
Ale takové tloušťky materiálu používají všichni výrobci takových "hobby" aparátů.
Ale jinak se mi vše líbí - žádné zbytečné opičárny, dostatečná světlost přestupníku i výpustného kohoutu - prostě na první pohled úplně bezproblémová klasika.
*
Na první pohled, praktické zkušenosti s výrobky té firmy nemám a ani jsem na tom jejích webu moc nepátral - jen takový první můj dojem to je.
Za mě dobrý.

Rafael.

sawe řekl(a)...

Zdravím, chtěl jsem Vás požádat o pomoc při výběru destilačního přístroje, který by jste mi doporučili, nebo ani jeden?
Chci to na pálení třešní cca 100kg a hrušek cca20kg
https://www.gastroeu.cz/index.php?sekce=kontaktni_informace
https://www.gastroeu.cz/cz-detail-902232741-destylex-destilacni-pristroj-elektricky-50-litru-velky-otvor.html

Anonymní řekl(a)...

Raději bych volil něco takového:
https://dum.bazos.cz/inzerat/87753845/Destilacni-pristroj-KOLONA-kvalitni-novy-vyrobek.php

Nebo zkusit samodomo, třeba aparát Adam v galerii.

Prostě klasické provedení, bez "opičáren" rádoby odkalovačů, či zachycovačů metanolu, jak je mnohdy výrobci těchto aparátů inzerováno.

kakamil

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím bezvýhradně s kakamilem. Na první pohled je to opičárna ve stylu,
"Čím víc pruhů, tím víc Adidas".
Ale to tady píšu, píšeme, pořád!!!
*
(A pokud bych si někdy něco takového koupil, tak první co bych udělal, a to jen kvůli nádoby a těsnicímu víku, bych odřezal a zlikvidoval ty odkalovače a odlučovače).
A to jsem ještě nezkoumal, neviděl, jak funguje ta el. spirála v nějakém hustém kvasu).
*
Jinak se mi na odkazu od kakamila líbí velký průměr přestupníku a i to míchadlo.
Výhodu pevných nebo plynných paliv nebo mědi teď nechávám stranou.
(I přes to, že preferuji síta a koše s nechtělo by se mi u stroje sedět a točit klikou. Nebo konstruovat něco co se může kdykoliv zkazit a stavbu a bezproblémový provoz to jen komplikuje).
*
Osobně můj názor je takový, že takovéto "sotisfikované" aparáty mají cenu jen ve výkupech sběrných kovů.

Rafael.

sawe řekl(a)...

nad tím aparátem Adam jsem už přemýšlel hned mi padl do oka, ale otázka je jestli se to nebude připalovat,

Anonymní řekl(a)...

Co říkáte na aparát od medienky 80l ?? Máte s němi někdo zkušenost?

Václav řekl(a)...

Kde je možno vidět aparát od medienky 80L ?

Anonymní řekl(a)...

http://www.medienka.sk/produkty.html tady je odkaz mrkni na to.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny a obracím se s dotazem. Vážně uvažuji o koupi destilačního aparátu. Vlastní výrobu jsem zavrhl. Pročetl jsem většinu příspěvků zde na blogu i, prohlédl profesionální výrobky, které jsou relativně dostupné. Ať již výše zmíněné Des Subotica, nebo i Kovoděl Janča, kde ovšem hrozí při koupi oznamovací povinnost výrobce, jak je na stránkách zmíněno. Ale narazil jsem na bazoši na toto zařízení: https://dum.bazos.cz/inzerat/92686862/Destilacni-pristroj-100L-dvouplast-el4kW-med-rektifikace.php

Mohu Vás požádat o názor? Přece jen mně připadá lepší elektrický ohřev před topením, atd.... oproti klasickému topeništi, i když elegantně u zpracovaného zařízení.

Díky Jarda

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, pečlivě hltam tyto informace a potřebuji poradit nemám čas si postavit vlastní palirnu (jsem pořád v jednom kole) a chci si nějakou koupit pro otce a jeho svestkovy sad poradite jestli jako mam koupit ¿ a nebo by byl mekdo ochotny ji vyrobit? Napadla me tato https://dum.bazos.cz/inzerat/92686862/Destilacni-pristroj-100L-dvouplast-el4kW-med-rektifikace.php

Unknown řekl(a)...

Zdravím všechny. Jak hledám na internetu výrobce nějakého slušného zařízení (funkčního) zabrousil jsem také k Číňanům na Alibabu. tak třeba: www.dayuwz.com , nebo www.towinmachine.com. Nechal jsem si udělat ze zvědavosti nabídku na 100L zařízení (380V s míchačem). Zařízení vychází na 2800 - 3500$. K tomu ještě doprava (která se vyřešit dá za slušnou cenu). Jen klasický problém a to je celnice - hlášení zařízení. Vypadá to, že jediná cesta je udělej si sám...
A jak se vám pozdávají číňanské stroje?
Jarda

Anonymní řekl(a)...

Ak má číňan sklady v Anglicku a posiela k nám, hrozí problém s colnou kontrolou a zabavením prístroja?

Na Ebay sú ponuky na čínske nerezové Moonshine stroje so 70L kotlíkom v cene do 300€:
https://i.ebayimg.com/images/g/y9kAAOSwqj1a8ruS/s-l1600.jpg
je k nim pekná výbava, aj vložka na dno pre hustý kvas:
https://i.ebayimg.com/images/g/ST8AAOSwrpta8rub/s-l1600.jpg
a asi okienka na kontrolu procesu:
https://i.ebayimg.com/images/g/tDAAAOSwRZ1a8ruX/s-l1600.jpg


Oplatí sa to?
Použitie asi len na 1D+2D. Prípadne rátam aj s drobnými úpravami, vloženie medených prvkov katalyzátora a pod.





Anonymní řekl(a)...

Na zahrada.cz, na základě jednoho dotazu na:
https://www.bilimarket.cz/hnce/destilacni-souprava-50-l-copper-inox-eco/
Jsem vyčenichal to samé v maďarském eshopu:
https://www.toparuk.hu/Perfect-Home-55008-Rez-INOX-palinkafozo-keszlet-92-literes
*
Copy odtamtud:
"No konečně jednoduchý a všestranně použitelný aparátek a ne žádná KEG "sotisfikována" Opičárna.
Líbí se mi a nebýt domácí kutil, hned bych ji koupil. Jen ta cena mi přijde hodně nadsazená!!!
Zmiňovaný Bilimarket - 50l -13 613 Kč
*
Tak jsem si dal vizuální vyhledávání a hned první maďarský eshop:
112 890,00 HUF  = 8 886,70 Kč - 50l varianta
157 900,00 HUF = 12 429,89 Kč - 92l varianta
91 990,00 HUF  = 7 241,45 Kč - 18l varianta dvouplášť
*
Kdybych si osobně měl vybrat, určitě bych šel do té větší varianty!
Při 2D destilaci, pokud je kotlík nebo hrnec ohříván jen zespodu může v něm být i malé množství lutru. Ničemu na škodu to nebude. Spíš naopak".

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.

Chci se prosím zeptat. Myslíte že je to regulérní aparát vhodný k pálení jako ostatní pálenice?

Zdá se mi to nějak moc jednoduché.

Jožka

Anonymní řekl(a)...

No, vypadá to, že tam schází teploměr a v chladiči přítok a odtok vody. Ale třeba to jen není vidět, nevím.
Ale to se dá lehce dodělat. Jinak k 1+2D není nic jiného třeba.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
podle mne to je dělané na způsob "staré selské palenice". Jednoduchý kotlík s "poklicí", přestupník a "velkoobjemový chladič". Ten se před destilací zalije studenou vodou; měl by stačit "chladit" po celou dobu pálení. V případě potřeby se část vody odpustí (kohout dole) a doplní další studenou vodou. Dříve "sedláci" průtočné chladiče nepoužívali. Vodu nechávali v chladiči vystydnout do dalšího pálení; vypouštěli ji až při "ukládání" aparatury (kdo by se s tou vodou s putýnkama, furt tahal, čerpadla nebyly a "chasníci" byli "líní"...). Tož ať to teče ...

Anonymní řekl(a)...

V Madarsku som bol u pána ktorý v tom robili vínovicu, ten 92 l má termometer a odtok a prítok chladiacej vody, no neviem či si to neurobili pán sami. Po madarsky neviem, dá sa to vraj kúpit v Tesco no a tie internetové obchody to asi do SR posielat nebudú. Dúfam že pálenie u nás je na dobrej ceste a dočkáme sa vetšej slobody.

Anonymní řekl(a)...

Copy z http://www.tech-info.cz/palenka-destilace.html

"K otázce legality se na webu pana Tony Acklanda dozvídáme, že na Novém Zélandu zvítězil v roce 1996 rozum a veškerá omezení týkající se domácího pálení bylo ze zákona o lihu vyškrtnuto , a domácí pálení bylo přilepeno ke stávajícímu ustanovení o volné výrobě domácího vína, vaření domácího piva a volnému pěstování tabáku pro vlastní potřebu, to vše bez spotřební daně .
Pokud žijete v ČR, jako já, tak mnohým z nás se okamžitě nabízí otázka: „A kolik že je to tedy ta
vlastní potřeba ?“
Ale přátelé , jsme stále na Novém Zélandu. Žádná horní hranice nebyla stanovena z toho samého důvodu jako bylo vyjmutí domácího pálení ze zákona o lihu.
Jakže?
Novozélandská celní správa na základě finančního rozboru z let před úplnou legalizací zjistila, že veškeré kontroly a stíhání přestupků představuje vyšší finanční náklady než zisk pár tisícovek dolarů vybraných na pokutách ........"

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Prosím o názor na kolónu typu "Aabratek" z Poľska:
http://akas.tuba.com.pl/opis/rys_glowicy.jpg


Ďalej mám vo výhľade lacný "Moonshine" s Číny:
https://i.ebayimg.com/images/g/y9kAAOSwqj1a8ruS/s-l1600.jpg

Alebo nakúpiť jednotlivé diely z čínskych eshopov a vyskladať si niečo takéto:
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1lshMaiOYBuNjSsD4q6zSkFXaq.jpg
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1ItmQhj3z9KJjy0Fmq6xiwXXa7.jpg

ďakujem

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to na první pohled dobře, ale není z těch obrázků poznat jestli výrobce něco nezjednodušil. Třeba jestli je u té kloboučkové kolony, teda nad ní, nějaký deflegmátor. Jak se řídí a jak jednotlivá patra případně vyřadit z provozu?
A u toho Aabrateku, odkud se odebírá destilát, má ten aparát vůbec druhý chladič?
Takové věci se na dálku těžko zjišťují a podle toho jaké nesmysly a opičárny prodávají a vymýšlí obzvlášť.
*
Tak jen pár takových zásad. Žádné odpouštědla, žádné lapače metanolu, žádné nádobky v kterých by se destilát bez toho aby nemohl stéci zpět do kotle zdržoval apod.
Náplňové kolony musí být zaizolovany a konstruovány tak aby se refux stýkal s párami na co největší ploše. Nesmí stékat jen, nebo hlavně po stěnách.
Kloboučkové kolony. Jen samotné probublávání nestačí. Nad nimi musí být deflegmator kde vzniká zpětný tok - reflux. Samozřejmě regulovatelný.
Ten musí být samozřejmě i u kolon náplňových.
*
Skeptický jsem i u Liebigových chladičů umístěných svisle. Netvrdím, že nebudou fungovat, jen si myslím, že budou dost neúčinné což se projeví větší spotřebou vody.
*
O KEGech s úzkým nalévacími otvory, topnými spiralami umístěnými vevnitř apod. je SNAD zbytečné psát.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ďakujem Rafael za reakciu.

1. Zostava AAbratek
odber je z toho jazierka pod horným chladičom, určite je potrebné ešte dochladiť

2. Klobúčková kolóna
vždy je nad klobúčkovou kolónou 1.chladič
nevidím možnosť regulácie a odberu - je potrebný?

3. Jednoduchý 1D+2D 70L čína
najjednoduchšia zostava, tu asi nie je čo riešiť, je tam aj sito proti pripaľovaniu
možno doplniť meď do parného domu


Zostavu plánujem na spracovanie mletého jablčného alebo hruškového kvasu. Varák bude pre prvé pokusy osadený jemným sitom proti pripaľovaniu. Ohrev plynovou stolicou. Miešadlu sa tak dúfam vyhnem.
Nebránim sa dodatočným úpravám. Potrebujem sa pre začiatok vyhnúť zváraniu nereze a stráveniu času výrobou detailov.


Anonymní řekl(a)...

1. Úkap odebrat normálně přes hlavní chladič, není k tomu třeba žádné odpouštědlo. Nějak nechápu k čemu tam vůbec je.
Vstup do hlavního, druhého nebo finálního chladiče je z horní části kolony a ne z toho jezírka. To by se tam žádné nevytvořilo a nemohlo by ani docházet k refluxu. Tak to aspoň chápu.
Najděte si třeba obrázek "Psotnica 01" tam je to pěkně vidět. Ale stejně nechápu proč tam nahoře je ten odpouštěcí ventil...

2. Co jsem koukal na profi přístroje tak vodou chlazený deflegmátor je nad kloboučkovými patry vždy a zpětný tok se řídí jejím průtokem. Podobně jako v prvním případě.

A vlastně i u historických přístrojů, Pistoriovy talíře , Deroy víko apod., vše bylo říditelně chlazeno vodou a tím se dosáhlo toho aby se výševroucí složky vracely zpět do vařáku a znovu se podle potřeby provařovaly.
A ani tehdy se žádné odpouštědla nepoužívala. Nízkovroucí složky - úkapy zkrátka vždy a ve všech systémech hlavním chladičem protečou jako první takže není žádný důvod vymýšlet a konstruovat nějaké odpouštěcí opičárny. Teda o jednom důvodu bych věděl. A tou je marketing ve směru, "čím více pruhů, tím více Adidas" anebo ještě lépe čím více takových Opičáren tam výrobce nacpe a čím více to bude zdůrazňovat tím, že je to kvůli "separaci a zachycení a oddělení metanolu", tím větší bude bude mít u neznalých a strašených zájemců v tom směru větší úspěch a prodejnost...
*
Jo, s nerezem se pracuje dost blbě. Pro případné pokusy, ale můžete použít nejrůznější měděné tenkostěnné tvarovky apod. a měkké pájení. Je jich k dostání dost.
Ať se to podaří.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

1. Tomu AAbratek asi nerozumiem. Na konci šikmého chladiča sú len prípojky na vodu.
Poliaci asi vymysleli niečo extra...
https://alembik.eu/index.php?controller=attachment&id_attachment=76

2. veď tak to aj píšem, chladič/deflegmátor je vždy zaradený nad klobúčkovou kolónou
len je prínos takéhoto klobúčkového aparátu vo výsledku chuťovo cítiť?

je rozdiel v prístupe budovania a prevádzky aparátov - buď chceme alkohol bez aróm, alebo s prenesenými arómami pôvodného ovocia v kvase

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, ad 1) není to výmysl Poláků - původně si to vymysleli v USA jako svislou "kolonu", později, pro úsporu místa (snížení výšky) se tato sestava "ohnula" do úhlu cca 30°. No a Poláci si to přisvojili ... no a bod 2) to závisí od toho, kolik je pater a jak se dají popřípadě vyřadit ...
Hezký den ...

Anonymní řekl(a)...

1. OK, ale ako píše Rafael, klasická kolóna to nie je, pretože odber výsledku je z bazéniku v ohybe, pod tým 30° chladičom. Ďalej má byť napojený druhý chladič.
V rúre pod tým je napchatá meď, nerez a iná výplň pre funkciu deflegmátora. Z horného bazénika by mal doprostred stekať kondenzát pre reflux.
Ak je toto dobrá zostava, ktorá zabezpečuje dobrý prenos arómy do výsledku, pôjdem kľudne touto cestou. Je celkom jednoduchá na konštrukciu a naozaj šetrí výšku.

2. vyradenie poschodí tejto kolóny je asi možné len pred destiláciu, vytiahnutím prepážok zhora
Čím viac poschodí ponechám, tým viac prebublá aromatických zložiek do výsledku?

Anonymní řekl(a)...

"Destilační kolony, Jednokotlový systém"
ke stažení částečný návod k použití je např. na http://www.kovodel.cz
Asi i jinde, ale teď si narychlo nevzpomenu.
*
Tím chci říct jen to, že je to v praxi, pěstitelské pálenice, ovocné lihovary apod. nejpouživanější profi systém. A že nemá cenu vymýšlet nějaké podivné alternativy.
https://a-holstein.de asi nejlepší a neprestižnější výrobce destilačních aparatů taky může být inspiraci. V tom směru, že žádné podivné Opičárny na takových principech nevyrábí.
(Čímž nechci nijak odsuzovat kolony náplňové. Jen by měly být stavěny na základě známých a osvědčených principů)!
*
Ale kdo si chce hrát..., chápu to, ale rychle mě to kdysi přešlo, protože jedna věc je hraní si a druhá něco si rychle a smysluplně si sám vyrobit a používat to.
*
Tak si furt myslím, že pro domácí výrobce, amatéry, nadšence, není a nemůže být nic lepšího než léty ověřená klasika - 1+2D i když mnohdy nevypadají ty aparáty zrovna nejlíp.
*
"Čím viac poschodí ponechám, tým viac prebublá aromatických zložiek do výsledku?"
Ne, je to naopak! Velmi účinná rektifikace právě zabíjí aromata a charaktery ovocných, bylinných a průtahových destilátů a při používání k těm účelům takových "sotisfikovaných přístrojů" je třeba k tomu tak přistupovat. Tzn. částečně "omezit" jejich funkci nebo schopnosti a pořídit, postavit si takové které to umožňují...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ďakujem.
Aj napriek poctivému čítaniu stoviek príspevkov a popisov viacerých aparátov, stále sa niečomu novému naučím :-)

Ja viem, klasika je klasika. Na 1d+2d nie je veľmi čo riešiť.
Viedno rozdielny prístup južných a severných susedov. V PL asi viac pália čisté alkoholy, v HU pália viac ovocné destiláty. Preto je v HU viac v ponuke klasika pot-still (husté ovocné kvasy) a v PL pseudo kolóny nad KEG sudmi (riedke cukrové kvasy).


Ale našiel som názory, že kolóna produkuje jemnejší produkt (z rovnakého kvasu), ak je správne postavená a prevádzkovaná. Možno je to aj reakčnými členmi. A dôležitý aspekt, je energetická náročnosť 1D+2D. Proste s kolónou šetrím čas aj energu na 2x ohrev.

Stále platí pri nápňovej kolóne, že pre vnútorný priemer potrubia stačí 1/10 odparnej plochy vo varáku? Tak pre 50cm priemer kotla, stačí použiť 2" nerez potrubie? Nevadí, že náplň v kolóne prierez poriadne zmenší?

Anonymní řekl(a)...

Citace:
...Novozélandská celní správa na základě finančního rozboru z let před úplnou legalizací zjistila, že veškeré kontroly a stíhání přestupků představuje vyšší finanční náklady než zisk pár tisícovek dolarů vybraných na pokutách ........"

Tady jde spíše o to, o kolik by stát přišel na sp. dani. ČR svým občanům rozhodně nehodlá nic "darovat":-(

Anonymní řekl(a)...

Pokud se nepletu, na slovensku je cerstve nyni domaci paleni legalni pro vlastni spotrebu. Ale u nas to pod totalitou milionove armady statnich byrokratu, povalecu a parazitu nehroz, neb je treba drzet 30ti letou zlocineckou linii stihani drobnosti a naopak tolerovat mnohamiliardove tunely , podvody a defraudace vyvolenych ala Bures, Bakala, Klaus, Kelner, Rittig, Langr, Bem atd.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
uvažuji o koupi destilačního zařízení primárně pro pálení ovocných kvasů. Dále bych rád vyzkoušel výrobu esenciálních olejů či ochucených destilátů. V průběhu hledání jsem objevil kategorii "alembiků" se všemi jejími druhy. Po dalším hledání objevil i maďarského výrobce https://www.hazaipalinka.hu/distillers/distiller-with-column/distiller-with-column-hazai-HPFA.
Je mi zřejmé, že u tužších ovocných kvasů je zde riziko připalování, které lze částečně omezit vložením síta, které také nabízejí. Napadlo mě případně přidělat další kotel(např. ze staršího hrnce), do kterého bych vložil vodu a přes vodu ohříval. Máte prosím někdo zkušenosti s podobnými zařízeními zejména s ohledem na pálení jablečných kvasů (z rozdrcených jablek)?

Děkuji
S pozdravem
Rudolf

TomFin řekl(a)...

Dobrý den, má někdo zkušenosti s kolonou z Číny. Viz odkaz, zanedlouho by mi měla přijít ta prostřední. Klasické pálení s jedním kotlem a dvakrát přepalování mám zvládlé ale chtěl jsem to popostričit trochu dál a pohrát si s vyvážením aroma a jemnosti.

https://www.alibaba.com/product-detail/50l-100l-150l-200l-home-copper_60238577205.html?spm=a2700.7724838.2017115.19.59b3333cR0YNCI&s=p

Anonymní řekl(a)...

Jsem narazil na:
https://www.palirnicka.cz/profici--100-200-l-/
Přístroje hezké, všestranně použitelné, jen ty ceny:-(((

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ještě doplnění k předchozímu příspěvku.
Stránky přímo výrobce DES Subotica:
https://www.despotstills.eu/cz/

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, co si myslíte o tomto produktu. Zda-li by jste ho mohli doporučit.
http://www.medienka.sk/elektricky_destilacny_pristroj.html

Anonymní řekl(a)...

Tlachy typu odlučovač methanolu na mě působí jako červený hadr na býka. Tohle u mě výrobce silně degraduje!
*
Trafo olej se mi sice osobně nelíbí, ale jinak nic proti němu...
*
Jinak je to klasika na které nejde nic zkazit.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mám dotaz ohledně tohoto zařízení. Má s ním někdo nějaké zkušenosti.
Případně co si o tom myslíte?
http://destilacni-pristroje.cz/cely-sortiment/647-dvouplastovy-automaticky-destilacni-pristroj-destilator-palirna-kolona-automaticky-elektricky-spodni-plast.html

http://destilacni-pristroje.cz/destilacni-pristroje/645-aroma-de-lux-dvouplastovy-automaticky-destilacni-pristroj-destilator-palirna-kolona-automaticky-elektricky-spodni-plast.html

Děkuji
Mira

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den co si myslíte o tomto? - Perfect Home Duplafalú Pálinkafőző 18l. Madarský za 300eur. Děkuji
odkaz zde https://edenyaruhaz.hu/szin-szerint/ezust-silver-line/konyhafelszereles/perfect-home-28223-palinkafozo-duplafalu-18-literes.html












Anonymní řekl(a)...

narazil jsem na pl stránku, měděná policová kolona, na slivovici prý výborná

https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolumna-polkowa/98-kolumna-polkowa-5907222624036.html

co si o tom myslíte?

Anonymní řekl(a)...

Podobnou mám z Číny, no zatím se s tím učím, je to složitější než pouze obyč. trubka a cena teda pěkná jestli je to v přepočtu 15 000 Kč tak je to dobré, bude to jen kolona bez kotle.

Anonymní řekl(a)...

to je základní cena, samotná věž s nějakou výbavou je kolem 4500zl a dvouplášť 50l cca 1800zl, takže 35-40tis podle výbavy

Anonymní řekl(a)...

na čínu jsem se taky díval, ale když to pak jde přes celnici tak to asi není moc dobrý.....

Anonymní řekl(a)...

Jo tak to je stejné jako Čína, mě stála cca 35 kolona, kotel jsem řešil tady. Takže to polské je to cca o 10 levnější, já mám obal chladiče z nerezu, měděný by byl ještě dražší. Ale víc k tomu nepovím, mám za sebou první pálení a mám problémy s dvouplášťovým kotlem, tak musím provést nějaké úpravy. Ale tak jak jsem viděl u souseda klasický kotel a zdálo se to pálení jednoduchá, tak s tímto se mi zdá extra složité.

Anonymní řekl(a)...

Celnice je v pohodě, je ale potřeba to platiti ze dvou účtů, jinak člověk doplatí daň, což jsem já právě zvoral tak mě to přišlo na těch 35. Do JSD jsem napsal, výukový model tepelného výměníku. Jediné co řešili, bylo zaplacení daně, jinak co v tom je jim bylo fuk zdá se mi že když člověk zaplatí dojde i tank. Přijde to rozložené (je nutné správně poskládat kloboučky-to jsem při prvním pálení taky zvoral).

Anonymní řekl(a)...

tak pak napiš jak se daří, jestli to bude lepší

Anonymní řekl(a)...

ta měděná polská sloupková kolona / https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolumna-polkowa/98-kolumna-polkowa-5907222624036.html / vypadá jako zmenšená drahá německá pálenice Holstein, kterou mají tady vedle v dědině.
http://www.palenice-pravcice.cz/pestitelske-paleni

zkusím tam zavést 100 lt kvasu z durancií jestli bude rozdíl ve slivovici pálené 1D na Holsteinu nebo na 2D co je u nás v pálenici kde vždycky pálím

Anonymní řekl(a)...

Mám dotaz k příspěvku z 10.10.2019 ve 13:59, nevím jak se dá vyhnout placení daně při platbě ze dvou účtů. Celnice požaduje doklad o zaplacení a potvrzenou objednávku od dodavatele.

Anonymní řekl(a)...

Tak potvrzení od číňana nedostanou (psát do té firmy fakt nebudou), číňan napíše na fakturu částku jakou si řekneš a napíše tam zboží jaké si řekneš, nakonec se mi ale stejně číňanova faktura nelíbila a už jsem ho nechtěl po čtvrté otravovat, tak jsem si fakturu vyrobil sám, tak aby se celníkům líbila (popis a fotky toho co je v balíku) no a chtěli potvrzení o platbě (obyč PDF co vygeneruje každá banka, jenže tam bylo 1000USD a to upravovat mi přišlo už přes čáru. Kdybych čínanovi řekl že to pošlu ze dvou účtů, z jednoho 150 USD (aby to nebylo tak okaté) a z druhého (ideálně na jiného člověka) zbytek, tak čínan to vezme a mám origoš neupravený doklad o tom že jsem zaplatil za ten balík opravdu jen 150USD a celníci se mohou klouzat. Jasně člověk musí věřit čínanovi, že si ty platby spáruje, ale stejně jsem mu musel věřit s platbou předem a mohu říct, 99% firem v ČR by se od nich to jednání měli učit. Tam opravdu náš zákazník náš plán. Psal jsem si s ním měsíce (a nevěděl že něco koupím), než jsem vyzkoumal co vlastně chci a usmlouval cenu a vždy naprosto ochotný vstřícný a slušný, kdyby se pro to někdo rozhodl, tak předám kontakt a pomohu jako za těch 26% co k tomu přirazí to stojí.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, ještě k obdobným výrobkům.
Při "couraní" po netu mi vyskočil odkaz na e-shop: Ruskaja Dymka (adresa Cihelny 5,
364 64 Karlovy Vary), web: https://rusdym.cz/, kde nabízejí zajímavé aparáty (a i jiné produkty), mimo jiné i Wein5, což by měl být údajně "automat". Vypadá to zajímavě.

Jediná stinná stránka je "odstaveček dole na stránkách" cituji:
Oznamovací povinnost – Zákon o lihu 61/1997 Sb. § 16
Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství a místně příslušnému správci spotřební daně z lihu do tří dnů jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno.

V případě, že zakoupíte destilátor jsme povinni tuto změnu nahlásit. Po zakoupení destilátoru se stáváte vlastníkem destilátoru a jste povinni nahlásit jakýkoliv přesun zařízení tzn. v případě, že zboží vrátíte, prodáte, darujete, nebo jej přemístíte na jinou adresu. Tak jak určuje Zákon.

Nevím zda posílají i inkognito... (jde-li se s nimi dohodnout ?!). Tož přeji hezký den ...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, máte někdo doma přístroj Aroma De Lux 100L nebo 50L (dvouplášťový automatický destilační přístroj). Moc se mi líbí, jenom mám trochu obavy z "neověřeného" internetového obchodu. Mohl by se případný majitel podělit o své zkušenosti s tímto přístrojem? Případně na můj mail fhouska@volny.cz.
Děkuji. F.H.

https://destilacni-pristroje.cz/destilacni-pristroje/645-aroma-de-lux-100l-dvouplastovy-automaticky-destilacni-pristroj-destilator-palirna-kolona-automaticky-elektricky-spodni-plast-0000000000645.html

Anonymní řekl(a)...

Musím všechny bohužel varovat před CÚ, jako správcem daní. Téměř nikdo netuší, že ze zákona má správce daně právo požádat vaši banku o výpisy z účtu pokud se CÚ nezdá deklarovaná cena zboží z faktury a plátcem dodaný výpis. Mají v tom bohatou praxi, usvědčili dost plátců cla a daně při dovozu z Číny z falšování faktury a výpisů z účtu a vyměřili tučné pokuty. Mají přístup do "centrálního registru účtŮ" občanů u ČNB. Výhodné je mít velké množství účtů. Více zde pochopitelně psát nebudu, celý web monitorují.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak jak píšete. Je potřeba platit po částech z více účtů ideálně cizich. Číňan si to spojí

Anonymní řekl(a)...

Tak další zářez danové kobry na "velkovýrobce metanolu". Kotel je studený, tzn., že majitel musel celníkům sám přiznat, že na něm pálívá pálenky. Přitom takový archiv pálenek má doma kde kdo z darování nebo minulých let pálení v pěstitelských palírnách se zaplacením daní a doklady....Udělal chybu...a soused má jistě patřičnou radost. Ještě schází reportáž na Nova TV s vysvětlením odborníka redaktorky, že byl zlikvidován další černý palič jedovatého metanolu. Příznančné pro tento režim chytání maličkých rybek,(aby velké ryby mohly dále tunelovat a šmelit) jsou také namátkové kontroly automobilů ve vnitrozemí v okolí dálnic a na, kde Orgáni sem tam zjistí převážení většího než malého množství (z vyhlášky nad 10L)nekolkované pálenky a pokud nemá dotyčný nebožák u sebe danový doklad dosvědčující původ a zaplacení státního výpalného pálenky jest zabavena na místě a nebožák postoupen do danového a přestupkového řízení Orgány. Mizivé precento lidí limity a pravomoce Orgánů ví konkrétně. https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/palenka-alkohol-celnici-jizni-cechy.A200103_142446_budejovice-zpravy_mrl

Anonymní řekl(a)...

hmm...no Udavač a na důchodce šli asi jako GESTAPO, tak přiznal vše i když nemusel, vždyt to měl jak vidno, archiv a teploměr na nule. Nemohli jej vyhmátnout ani dle kouře z komína, měl el. kotel, leda by Orgáni měřili na sloupě nebo v HDS ampérmetrem s Vaniš komandem NTZ, ale to je rozpuštěné, tak pracovníkem ČEZ, EON. No ubohý zásah Orgánů ve stylu výrobce pervitinu. K rektifikačním kolonám z CN. Cokoliv v nerezu a vel.4" a 4 patry nad 500 USD je předražené, smlouvat, rádi také matou kupující že si přirazí tučnou dopravu, 500 i s doprava, jinak nebrat. Měd nebrat, jinak pořád leštit a čistit od měděnky i ve vnitř.

Václav řekl(a)...

Podle článku o odhalení domácí palírny celníci destiláty a destilační přístroj zajistili, spotřební daň mohou doměřit jen z z nalezených destilátů, pokutu za přestupek mohou v tomto případě vyměřit max. ve výši 3000Kč a po ukončení řízení vyzvou postiženého aby si v celním skladu převzal obaly od destilátů a destilační přístroj mu také vrátí.

Anonymní řekl(a)...

„Využíval k tomu destilační přístroj bez typového označení s chladičem. Celníci toto zařízení bez prodlení zajistili



Nelegální výrobce ovocných pálenek musí počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně ve výši bezmála 30 tisíc korun.

„Také se bude zodpovídat ze spáchání přestupku. I když od roku 2010 již samotná nelegální výroba lihu není trestným činem, stále za ni hrozí uložení sankce až do výše deseti milionů korun,“ dodal mluvčí

Anonymní řekl(a)...

Jistě, od doby metanol Mafie a 50-ti povražděných, které měla na svědomí Mafie co patlala DESÍTKY roků běžný komerční alkohol v milionech litrů ročně z technického lihu pocházejícího z ropy, je novináři s klikou pěstitelských pálenic neustále dáváno do příčinné souvislosti domácí podloudné pálení pálenek s tímto metanol patláním Mafie z technického lihu=rakovinotvorný produkt, vyrobeného chemicky z ropy většinou a baleného v profi stáčecích linkách a etiketovačkách vč. originálních celních kolků. Ještě schází opravdu reportáž odborníků z TV Nova o černém metanolovém podloudníkovi co pálil metanol doma a naštěstí nikoho neotrávil.
Je nesporné, že profi kotel od nejmenovaného českého výrobce bude v rámci řízení nebožákovi bez náhrady zabaven nebot se na něm dopouštěl nelegální činosti s "velkým" danovým únikem a zdravotními riziky. Klidně se vsadím, že pán už svoji milovanou palírničku neuvidí. Hnus velebnosti, jdu bele.t.

Anonymní řekl(a)...

jediná možnost je pálit si výhradně sám pro sebe, max pro blízkou rodinu, na ostatní se vykašlat, co oči nevidí........

i tak se člověk neubrání otázkám souseda, třeba kdy budeš pálit nebo kde budeš pálit, už máš vypálený? myšleno v pěstitelské pálenici, proč nepáliš u nás v pálenici atd....

tím to začíná......

Anonymní řekl(a)...

Udavači a závist to je ta metla nejen domacích palírníček. Vžijte se do psychologie takového udavače, je konsternovaný z nekončících zlodějen těch nahoře u Koryt. Jenže, jenže na tyto velké ryby nemůže, souseda za jeho podnikání taky udat nemůže, když podniká legálně. A přitom on je nebo se mu zdá že je chudší, má starší auto a vůbec už mu ani zdraví neslouží... a tak alespon šmíruje toho souseda, co on to tam potmě kutí a v takové zimě něco přenáší, vždyt on v té prádelce, komoře furt svítí, prosvítá světlo přes špatné zatemnění...mámo vždyt jsme ho neviděli roky vozit bečky do palírny, že on ta k.rva zlodějská pálí doma metanol ! Mámo zapni ten internet, sepíšem to. :@)))

Anonymní řekl(a)...

Spíše by mě zajímalo, zda Orgáni můžou v rámci zminovaného "předběženého opatření" bez bumážky kulaté soudu vstoupit do soukromé budovy a porušit institut jedné z občanských svobod - domovní svobody. Pochybuji totiž, že Orgáni měli kulatou bumážku k domovní prohlídce od soudu. Myslím, že se spíše ohánějí nějakým zákonem o bezprostředně hrozícím nebezpečí ohrožení veřejného zájmu a zdraví a zejména tedy o předběžném opatření k jeho odvrácení, zabránění tzv. bez odkladu. Pokud by je majitel nemovitosti nepustil, že nemají příkaz soudu k domovní prohlídce, použili by tedy násilí k vniknutí do objektu "metanolového kartelu". Bud v tomto článku nebo jiném na googlu vztahujícím se k tomuto případu, jasně Orgáni mluví o "předběžném opatření". I když je asi pravda, že po 50-ti metanol vraždách soudy při zmínce o černém alkoholu = palírně = metanolu (oni to tak mají v mozkovně spojené v jedno i díky masmédiím) soudce dává kulátou bumážku na příkaz k domovní prohlídce automaticky.

Anonymní řekl(a)...

co jsem se dočetl tak po těch malých co pálí sami pro sebe plánovaně nejdou, je to spíš náhoda když třeba policie pálenici odhalí v rámci zásahu k jinému případu


spíš jdou po těch větších, co dělají na kšeft

https://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/cerna-palenice-pro-nelegalni-koralku-ve-velkych-pavlovicich-si-prisli-v-kuklach-20190614.html

Anonymní řekl(a)...

Přesně jak říkáte, ale proč nekomentovat, vsichni tušíme že to je kovodel Janca (fakt preciznost) ale musel to preci prodat a vykaslat se na oznamovaci pivinnost. Jinak souhlasím. Hnus

Anonymní řekl(a)...

Vždyt je to kotel na povidla nebo zabijačkový kotel. Je ale zmíněno tady v článku něco ve smyslu "zařízení bez typového označení", tzn. že samo, Orgáni jdou i po výrobci a sami tuší podle provedení kdo, ale nedokáží bez výrobního štítku nebo obchodní značky. Mě by jenom zajímalo, jak to pánovi prokázali, že pálí ?? Podle mě v tomto případě nijak, sám se v šoku doznal. Neměli mu to jak dokázat, pokud tedy nebyl úplně hloupý a myslel "na zadní kolečka". V policích má vyloženě archiv, dle označení, klidně ze zdaněné pálenky. Tak "vo co go"

Anonymní řekl(a)...

kotel by okecal, ale bez klobouku

200lt slivovice má na moravě doma kde kdo. chce to mít doklady od pálení schovaný aspoň nějaký

pokud na tebe nad ránem vletí zásahovka v kuklách tak to není psychicky nic moc bych řekl a přiznáš aji cos neudělal :-)

Anonymní řekl(a)...

Ne tohle na takové evidentně malé ryby jako tato, to je megasv.nárna Orgánu danové správy či dokonce OČTŘ. Krást v milionech i dotace nevadí, viz. Bureš aj. Co vím a tuším, oni se neštítí nasadit i odposlechy a to samo i mobilů, StB hadra. Ročně je v česku povoleno několik desítek tisíc odposlechů, vč. samo štěnic v objektech. Pomocí "triangulace" mobilu vás obecně i zaměří s přesností stovky metrů cca, nemusíte mět vůbec tzv. chytrý mobil, zaměří vaši aktuální polohu i na starém tlačítkáči, pomocí pravidelných impulsů kterými se každý jen zapnutý mobil v určitých několikasekundových intervalech hlásí do sítě operátora. To jsou ubožáci, jen rozpoutají na vesnici Peklo, a udavač si taky nepomohl, neb na venkově se ví...a čas pracuje proti udavači a jednou....
Kotel okecá vždy, je to přeci tradiční folklorní kulturní venkovská tradice a má ji jako dekoraci a sem tam na povidla a zaváření okurek apod., přeco by neriskoval pálit ten metanol jak povídali na Tv Nova.
Přiznání pod psychologickým nátlakem uprostřed noci ke komandu černoodenců, to by i průměrný advokát roznesl na kopytech u soudu, kdyby to ovšem nebožák hnal k soudu.
Obecně si dávejte pozor i na netu, na obyčejné lidi mají tvrdé páky. Maličkému hostinskému přijeli Orgáni vyhrožovat, protože si na faceboku pod svým pravým jménem dovolil nadávat na Bureše a jeho EET, která nemá v jeho obci s 50-ti obyvateli vč. chalupářů, pro jeho hospůdku žádný význam. Zle pochodil, vyhrožovali mu státní Orgáni možností stíhání pro pomluvu a urážku jeho majestátu premiéra.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím diskutéry, prochu si také přisadím ...
... Chce to mít doklady od pálení schovaný aspoň nějaký …
No ono to dnes již moc nepomůže … všechny ofi pálenice musí mít svoje záznamy uloženy 10 let zpátky, pak se předávají do archívu. Navíc je to již i na PC, takže dohledat množství legálně vypáleného destilátu, když na někoho opravdu zakleknou, není pro celníky tak velký problém. Navíc existuje ze Zákona O lihu, max. množství, kolik může mít normální občan doma „nekolkovaného“ alkoholu !!
Pro „malého človíčka“ není ta dnešní doba, moc příznivá. V rámci jeho „ochrany“ nebude moc za pár let vůbec nic.

Anonymní řekl(a)...

Však tady myslíme doklady, samozřejmě pravé origo doklady z pálenice, tady nejsme žádná mafie, co si falšuje takové doklady, nejsme padlí na hlavu a víme, že to mají v systému, však tak sledují celoplošně i ty neznalce či hlupáky co překročí pálením jeden rok 30l 100%. Pokud je v zákonu o lihu něco takového o max nekolek. alkoholu doma, tak je to v logickém rozporu s povoleným množstvím ročního množství PP. U soudu by s tím pohořeli, můžu si doma dělat archív vlastních pěstitelských zdaněných pálenek, když doložím ze svého účetního archivu zaplacení daně. Orgánům jde primárně o to, zda byly zaplaceny daně "uhlíři, co daně, máš zplacené" a sekundárně (propagandisticky masmediálně primárně) "o zdraví lidu" po metanol vraždách v počtu 50 lidí, tj. počet jako někde na Dálném Východě, kde se pije dny i polárními nocemi a pančuje ještě více, další důkaz že jsme se asi spíše posunuli stylem na Východ jako stát.

Anonymní řekl(a)...

DES Subotica? sk bazoš pěkné mašinky 80tis+

https://dom.bazos.sk/inzerat/105564614/95l-jednostupnovy-destilacny-pristroj-s-rektifikacnou-kolono.php

Anonymní řekl(a)...

Od 1. 1. 2021 bude dle nařízení EU sojuz komis, všechny zásilky mimo EU, typicky z CN, spadat pod plnou palbu DPH, tedy bude zcela zrušen limit do 22€ pro osvobození od DPH (cla). Takže se předzásobte. Bohužel náš segment zboží nebude běžně dostupný v nově zřizovaných velkoskladech CN obchodníků uvnitř EU.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Vás kolegové.

Mám tu na Vás dotaz. Nikde v komentářích jsem to nenašel tak se táži rovnou. Nevíte někdo, respektive neexistuje výrobce destilačních zařízení nebo někdo znalý a zručný kdo by byl schopen vyrobit destilační kolonu bez té nechvalně známé ohlašovací povinnosti 67/1997sb.

Přál bych si kolonu tak na 100L, s výpustním ventilem a ohřev nejlépe kombinace plyn/elektrika.

Ví někdo? poradí někdo?

Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

No nevím, nevím, v CZ asi již nikdo z renomovaných výrobců do toho nepůjde, nebude riskovat "pokutu" popřípadě i odejmutí "nějakého toho oprávnění". Zde vám dnes asi nikdo neporadí, internet není "bezpečné prostředí". Když již po tom toužíte, musíte si to "zbastlit" sám doma, nebo využít různých "polotovarů", popřípadě zainteresovat nějakého toho klempíře,nebo pro jistotu si to obstarat mimo CZ. V dnešní demokratické době nevíte, kdo to na vás práskne, pardon splní svou občanskou povinost. Na Moravě na to mají, dokonce již několik let, bezplatný ohlašovací telefon. Tož přeji hezký den a ať se vám "přání" vyplní ... (měl jste napsat Ježíškovi, bohužel tohle jste již prošvihl)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím

dostal sa ku mne podobný prístroj ako je tu na obrázku - klasický prístroj z poľska - dvojplášť, destilačný stĺpec, elektronická regulácia. Skäšal som v tom páliť či už 1D s refluxom alebo aj 2D. Výsledky sú celkom OK a myslím si že chápem kde sú slabiny a výhody toho stroja.

Čo ale nechápem je prečo mám vždy menšiu výťažnosť ako kolegovia ktorý idú do oficiálnej pálenice. Jasné že každý kvas je iný, preto to nepíšem po prvom pálení. Pálil som jablká, hrušky, slivky a viac krát porovnával s výsledkami kolegov a vždy mám slabšiu výťažnosť cca 10 až 20 percent.

v úvode vyhadzujem viac ako v ofico pílenici - toto akceptujem ale to neurobí ten rozdiel a ten záver, proste keď už je to slabé a je to kalné tak tam už, respektíve predtým to už ukončujem.

Môj dotaz teda smeruje je možné že profesionálny stroj dokáže z toho konca, ktorý mne tečie už kalný a má cca 20 - 30 percent dostať viac, teda destiluje to dlhšie, pričom to kalné nebude mať?

ďakujem za názor zdatnejších.

Anonymní řekl(a)...

v Polsku se dá pořídit cokoliv ohledně destilace. od malého 50l jednopláště keg až po aparatury 200l dvoupláště s mícháním, patrové kolony, prostě cokoliv

allegro.pl hledat destylacja, destylator

Anonymní řekl(a)...

Lidi neblázněte a nekupujete triclamp kolony od překupníků z polska nebo polské KEG trubkové náplnové kolony "s chladícími prsty" :@))) na výrobu vysokostupnové vodky. 4 coulová nerez 4 patrová kloboučková nerez kolona, okny, plně rychlo rozebiratelná triclamp!!!!, se v číně nechá pořídit i pod 500 USD, klidně za 350 USD i s dopravou. Fakturu si nechce vystavit na třetinovou cenu, tu zaplatte z vašeho účtu a druhou část zaplatte z účtu jiné osoby nebo z virtuální karty zahraničního poskytovatele (Revolut- nejlevnější devizy, apod.) Na celnici zaplatíte pakatel, kolona přijde velmi dobře zabalená a rozložená na prvočinitele jako vodovodní fitinky. Zásilka jako všechny jde přes rentgen a doložíte fakturu, případně objednávku, potvrzení o bankovní převodu z vašeho IB. Přes celnici takto jsou tisíce zásilek denně, nemají čas pitvat každou zásilku, pouze je obejde pes na drogy a rentgen pro detekci zbraní, elektroniky apod. při celně deklarované podezřele nízké ceně-typicky u elektroniky, mobilů.

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak to je až na tu cenu. Takolona neni za 500 ale asi 1200 ale i tak ok

Anonymní řekl(a)...

Klidně rád prodám svoji, myslím že je na dobré úrovni. Nemám na ni misto, mam moc zvídavé sousedy. Napiste svuj mail

Anonymní řekl(a)...

patrovou kolonu v CN seženeš, horší je to s nádrží na 80-100L. dvoupláště s mícháním jsou kolem 1000 USD a doprava od 500. takže když to má celé nějak vypadat tak žádná láce

nevím co na to celníci, když uvidí destilační kotel v bedně :-)
na faktuře může být napsaný cokoliv....

Anonymní řekl(a)...

4" nerez 4 patrová kolona triclamp, s okny, Cu klouboučky, dvěma chladiči, zkrátka komplet funkční kolona, samo že bez kotle, cena vč. dopravy !! z CN od 350-500 USD. Chce to ale čas na smlouvání a tvrdě tlačit na cenu. Nainstalovat doplněk, který zobrazuje cenu zboží v průběhu roku a bude valit oči. Aliexpress, Alibaba. Výrobní cena dle mě není ani 200 USD v CN. Pšonek propašuje do PL a přirazí až 200%, zejména na ty jejich KEG "zázračné" trubkové náplnové kolony. Pozor na čínana, rád se namastí na předražení dopravy o 100%.

Anonymní řekl(a)...

http://formspaw.pl/cennik/

120 l dvouplášt olej voda beztlakový s mícháním, odnimatelná poklice

možno použít i na vaření pasterizaci zabijačku atd

Anonymní řekl(a)...

Predává sa na SR pálenica ECO PERFECT HOME 50 l a 92 l. Má vraj dvojité dno. Známená to, že sa tam nič nespálí, lebo sa tam mosí urobit vložka?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, dvojité dno není dvojplášť, takže bude třeba zhotovit míchadlo nebo distanční síto proti připálení. Pálenice ECO 50 - 92 L je jednoduchý primitivní destilační přístroj

Václav

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, co říkáte na tento odkaz: https://dum.bazos.cz/inzerat/124372015/destilacni-pristroj-100l-dvouplast-el4kw-med-rektifikace.php

Koupili by jste si ho?
Děkuji za reakci.
Ondra

Anonymní řekl(a)...

známej má ten menší od něho 50l a je spokojenej, hruškovice i slivovice slušná

nevýhoda že se u toho prý musí pořád sedět a hlídat teplotu co sem slyšel

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, můžete mi prosím na něj poslat kontakt emailem na taron@centrum.cz
Měl bych pár dotazů.

Anonymní řekl(a)...

galerie videa a fotky od pálenice 95l, patrová, pálenky z ní úspěšné na soutěžích v maďarsku.

https://schnapsbrennanlage.at/bilder-und-videos-von-schnapsbrennanlagen-destille-brennkessel

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, sháním dvouplast kol. 70 l a víc, nemá prosím někdo na prodej. Diky
728 039 390

Anonymní řekl(a)...


Teď ještě ne ale tak v breznu jo. Vypalim a jde to z domu. Nenechavi sousedi a málo místa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o názor na destilační zařízení od firmy Kovodel, jedná se o dvouplášťový kotel https://www.kovodel.cz/getattachment/93a69546-f7ee-445c-b29d-b232cc5cc806/dvouplast_25l_plyn_web/ -30l, ohřev plynovým hořákem, přes vodní lázeň + nerezový talířový chladič s epruvetou.
Jedná se mi o obecnou zkušenost a případně konkrétní postřehy na daném zařízení.
Zařízení má manuální míchaní, u větších kotlů možnost parního dómu pro bohatší aroma - nevím, na jakém principu ale funguje..
Také otázka, zda je lepší plyn, nebo elektrika? Ze mé zkušenosti se mi lépe reguluje plyn.

Děkuji za případné názory.
J.

Anonymní řekl(a)...

Přímou zkušenost s tímto aparátem nemám, dle mého úsudku: - odkaz je na dvouplášťový kotlík, který většinou míchání nemá, zde možná bylo přidáno, na obr. není přímo vidět, ale na jiném vyobrazení ve firemním „katalogu“ je patrné… https://www.kovodel.cz/destilacni-zarizeni/dvouplastove-kotle/, pomáhá „homogenizaci“ obsahu kotlíku a rychlejšímu dosažení příslušné teploty pro destilaci
- Parní dóm je vlastně již klobouk nad kotlíkem, u fi Kovoděl je někdy ještě rozšířen do kulovité části, čímž se tento prostor zvětší. https://www.kovodel.cz/destilacni-zarizeni/dvouplastove-kotle/ Praxe ukázala, že čím větší/prostornější „klobouk“ je, tím koncentrovanějčí „páry“ mohou ze systému odcházet …
- Co se týče ohřevu, preferuji též plyn, neb nemáte-li již větší el. spotřebič v domácnosti, zvýšená spotřeba elektřiny v letním, či podzimním období vás může zařadit do „podezřelých“ z nekalé činnosti … - Chladič neřeším, ten je daný svou konstrukcí …
Co se týče práce na tomto aparátu, musíte si jej osahat, neb každý se chová trochu odlišně a tzv. „mouchy“, si musíte vychytat sám.
Přeji Šťastnou ruku při případném nákupu i práci s ním.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za reakci.
Jak správně uvádíte, většinou malé dvouplášťové kotlíky míchání u tohoto výrobce nemají, ale já bych předci jenom preferoval alespoň manuální, které by mělo být v nabídce.
Co se týče kulového klobouku, jak jsem následně zjistil, dostupnost je až od 50l kotle. Je však k dispozici kónusový aromaklobouk.. jaký skutečný efekt má, těžce posuzovat, ale vzhledem k tomu, že mi jde především o jakost výsledné pálenky, tak jsem rozhodně pro všechna vylepšení, která tomu přispějí.
Chci se zaměřit především na menší objemy kvasů, cílem je zkoušet různé typy ovoce. Z toho důvodu se rozhlížím po možnostech destilačního zařízení.

Anonymní řekl(a)...

Pročetla jsem tu snad vše od začátku až sem, proklikala se různými odkazy (mnohé již neexistují), v hlavě z toho mám sice už menší guláš, ale ještě nějaký chaos tam je. Spíš jsem nenarazila na kolonu s objemem kolem 20 litrů (max), která by mne zaujala svou funkčností i kvalitou provedení. Sama mám kolonu měděnou 5l https://copper-pro.com/product/essential-oil-distilling-kit-5-l-advanced-set/ , skvěle řešené těsnění mezi komínem a kotlem. Tu používám na destilaci bylin = výroba éterických olejů a použila bych na druhé pálení destilátu (vzhledem k tomu, že nemá síto na dně). Můžete mi, prosím, doporučit odkazem nějakou kolonu pro ryze domácí pálení do objemu 20 l? Moc děkuji. Už jsem napsala dotazy na možnosti dvěma našim výrobcům ze zdejších odkazů, pak sem případně vložím pro ostatní. R :-)

Unknown řekl(a)...

Myslím, že jsen tu neviděla odkaz na tuti kolonu. Ta se mi líbí. Má široké "hrdlo" = hrnec a vše co má mít (až na míchání, ale je v ní síto, tak by to mělo být ok. Psali mi že veškeré spoje jsou těsněny silikonovým těsněním. Má někdo prosím, zkušenosti s touto kolonou? https://www.hotair.cz/detail/ostatni/destilacni-pristroje/domaci-destilator-palirna-20l.html?gmc&gclid=CjwKCAjwyvaJBhBpEiwA8d38vOb-gwga5vy-ojIQ12eN5dv1Z2ma-wfYueD-eE4NXOuTvcazjUsgQxoCN3kQAvD_BwE

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

jeden příspěvek zde, z 21.10.2019 uváděl odkaz na e-shop Ruskaja Dymka. Snažil jsem se od nich koupit nějaké doplňky a musím bohužel říci, že mám špatnou zkušennost a tak chci varovat. E-shop nefunguje normálně, tak že vložíte vybrané do košíku a zaplatíte. Přes tel. (opravdu se jedná o Ruský obchod) mě odkázali na objednání přes e-mail. Přes zdlouhavou domluvu jsme se dostali až tomu, že jsem jim zaslal adresu, na kterou chci zboží poslat. Poté se už nic nedělo, žádná odpověď na opakovanou žádost přes mail a není možné se ani dovolat. Nepříjemná situace, kdy mají mojí adresu, kterou mohli poskytnout dále (přestože tvrdili, že mnou vybrané zboží ohlašovací povinnosti nepodléhá), a já nemám, co jsem potřeboval. Proto dejte pozor, kdybyste od nich někdo objednával. Na mapách jsem následně našel, že jejich adresa se nachází v golfovém a welness centru u Karlových Varů. Jistě velmi luxusní podnik. Pokud máte někdo jiné zkušennosti, dejte prosím vědět. Můj mail je jdrbal@atlas.cz.



Kopíruji příspěvek na který reaguji, včetně podrobností a odkazů na obchod:

Při "couraní" po netu mi vyskočil odkaz na e-shop: Ruskaja Dymka (adresa Cihelny 5,
364 64 Karlovy Vary), web: https://rusdym.cz/, kde nabízejí zajímavé aparáty (a i jiné produkty), mimo jiné i Wein5, což by měl být údajně "automat". Vypadá to zajímavě.

Jediná stinná stránka je "odstaveček dole na stránkách" cituji:
Oznamovací povinnost – Zákon o lihu 61/1997 Sb. § 16
Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství a místně příslušnému správci spotřební daně z lihu do tří dnů jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno.

V případě, že zakoupíte destilátor jsme povinni tuto změnu nahlásit. Po zakoupení destilátoru se stáváte vlastníkem destilátoru a jste povinni nahlásit jakýkoliv přesun zařízení tzn. v případě, že zboží vrátíte, prodáte, darujete, nebo jej přemístíte na jinou adresu. Tak jak určuje Zákon.

Nevím zda posílají i inkognito... (jde-li se s nimi dohodnout ?!). Tož přeji hezký den ...

21. října 2019 12:12

Anonymní řekl(a)...

Napada me,proc utracet 10k,kdyz to jde koupit za cca 4k na aliexpressu. Ja sam mam z ali kolonu,sice jinou,ale prislo to v poradku a funkcni. Sice to chytli celnici,takze jsem musel rict,ze to je vyfukove potrubi k automobilunale proslo to a produkt z toho tece dobry ��.
Tady je vyhkedavaci text na aliexpressu na 20l palirnu:
Moonshine Homebrew Distiller Brewing Alcohol Mashine Distiller 20L
https://a.aliexpress.com/_mM0IrCr

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
poprosil bych o kontakt na Vámi popsané zařízení. 777955362 , nebo modrá beruška.
Díky

Anonymní řekl(a)...

Na stránce jednoho prodejce máte formulář, který máte vyplnit, při zakoupení jejich výrobku. http://www.domacipalirna.cz/legislativa/
CO NASLEDUJE PO KOUPI DESTILAČNÍHO ZAŘÍZENÍ:
Níže přikládám formulář hlášení o přemístění destilačního zařízení:

Hlášení o přemístění destilačního zařízení
Dne……………………….. jsem zakoupil destilační zařízení typu ………………. s kapacitou varného kotle ... litrů od firmy FRESHWATER4YOU s.r.o.
Zařízení je umístěno na adrese ………………………………………………………………….
Zařízení budu využívat k …………………………………..
Jméno a příjmení - ……………………………………
Adresa - …………………………………………………

V …………………. dne …………………………. Podpis ………………….

Vyplňte den pořízení destilačního zařízení, typ a kapacitu stroje, adresu umístění stroje, účel použití (výroba hydrolátů, vyvařování včelího vosku, destilace vody, dekorace, případně nebudu využívat) a vyplňte Vaše personálie.

Domácí výroba lihu je v ČR trestná, ale v okolních státech je legislativa většinou mírnější a lze destilátor převézt a dočasně nebo i trvale používat k destilaci např. pálenky tam.

Vyplněný formulář odešlete emailem nebo do datové schránky místně příslušnému celnímu úřadu https://www.celnisprava.cz/cz/o-nas/kontakty/Stranky/kontaktujte-nas.aspx

Rozhodující je kraj, pod který spadá obec umístění.

Rovněž odešlete na ministerstvo zemědělství http://eagri.cz/public/web/mze/e-podatelna/ministerstvo-zemedelstvi/

Tím by měly být Vaše povinnosti splněny.


Přejeme mnoho radosti s tím krásným strojem.


moje Poznámka: no a pak již očekávejte návštěvu pracovníků celní správy, na zjištění skutečného stavu použití vámi zakoupené aparatury (a to namátkou několikrát do roka) nebo úřední znehodnocení aparatury, aby nemohla být používána (v případě když ji budete mít na pouhou dekoraci, již jsem podobnou aparaturu viděl, v prodejně v Zelená Bohdaneč, kde bylo v kotlíku naděláno několik velkých otvorů) ! No nekupte to !!!

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

to je velmi důležitá informace.
Přemýšlím že zakoupím přístroj ve slovenském eshopu.
Můžete mi prosím někdo poradit jak to funguje v tomto případě?
Má slovenský prodejce také oznamovací povinost?

Anonymní řekl(a)...

neví někdo jak je to s bonzováním dodavatelů el energie celníkům? mám v merku bazmek na destilování vody a je tam příkon 12kW když naplno, stupně topení na 2+4+6kW, bavím se o cca 1000lt kvasu ze zahrady ročně. Je lepší si pořídit radši topení na PB? to snad nikdo nikam nehlásí

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

odpovím si na dotaz ze dne 10. listopadu 2021 v 9:36 sám.
Zakoupen přístroj Des 100l s výpustí na slovenském eshopu.
Platba na dobírku, odesílatel maďarská firma.
Vše proběhlo hladce bez následků.:-)

Poznámka k DES:
Funguje dobře, výsledný produkt velmi dobrý.
Výpusť je zbytečná, stejně je třeba kotel nadzdvihnout aby vyteklo vše.
Motor míchadla zbytečný, rmut se nepřipaluje ani s velkým podílem pevné složky. Použitý hořák 11kw místo 15kw který nebyl skladem.
I při použití silnějšího hořáku by stačilo zamíchat ručně.
Délka destilace je 8-12h, né výrobcem uváděných 4,5h.
Vodní těsnění funguje skvěle, nabízené verze s přírubami a silikonovým těsněním nebrat-dle prodejce hodně reklamací.

Uvažuji o zakoupení menšího přístroje kolem 30l na pokusy.
Našel jsem tohoto výrobce z Itálie kterého zde nikdo nezmiňuje:
https://www.alambiccorame.it/product.php~idx~~~28~~alambicco+30+litri+fungo~.html
Zajímal by mě Váš názor na typ Fungo v odkazu.
Chladič je umístěn přímo nad kopulí.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim. Mam zajednanu palenicu z Medienky(Krupina). Ma niekto tuto mašinu a vie dat nejaku recenziu?
Zberu a kvaseniu zdar.

Anonymní řekl(a)...

https://www.despotstills.eu/cs

mě by se líbila rektifikační kolona 100l, elektro plyn, celá v mědi

https://www.despotstills.eu/cs/brandy-pot-still/vykonny-hobby

Anonymní řekl(a)...

Pro zájemce jednostupňové destilační kolony mám jednu na prodej.
Jedná se o https://www.fiedor.cz/domu/2-aroma-de-lux-100l-dvouplastovy-automaticky-destilacni-pristroj-destilator-palirna-kolona-elektricky-spodni-plast.html

Kdo by měl zájem napište na m11liux@seznam.cz

Cena 40k.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: