Výrobci destilačních kotlů

Zde uvádíme seznam oficiálních výrobců destilačních kotlů nebo jejich částí. Seznam je pravidelně aktualizován.



www.medienka.sk

Firma MEDIENKA sa zaoberá výrobou, predajom a servisom destilačných prístrojov - domácich páleníc. Pôsobíme ako na Slovensku tak aj v zahraničí. Naše výrobky sú dvojplášťové výklopné stroje vyrobené z medeného a oceľového plechu. Pozostávajú z prietokového chladiča a odkaľovača na metylalkohol. Výhodou dvojplášťa je, že sa surovina nemusí miešať a nedôjde k pripáleniu. Zohrievanie môže byť realizované tuhým palivom, plynom alebo elektricky.



www.kovodel.cz

Zabýváme se výrobou v oblasti destilačního zařízení a mědikovectví, prodejem a servisem kotlů všech velikostí již od 4 litrů až po větší kotle 300 litrů či pěstitelských pálenic. Jsme firma, která se specializuje na tuto výrobu a tak máme velmi bohaté zkušenosti a praxi což dosvědčuje spokojenost naších zákazníku zejména na Rakouském trhu kam vyvážíme naše produkty již 16 let. Destilační zařízení taky vyvážíme do Německa, Švýcarska, Polska, Belgie, Madarska, Ruska, Ukrajiny, Californie, Portugalska, Španělska, a dalších jiných zemí.



medikovectvi.ic.cz

Zhotovujeme kompletní destilační zařízení pro pěstitelské pálenice typ DTDZ 220 x 150 l a provádíme i montáž těchto pálenic. Destilační zařízení je zhotoveno z mědi a nerez oceli.



www.hradeckypacov.cz

Firma J. HRADECKÝ, spol. s r.o., Pacov je česká strojírenská společnost s tradicí od roku 1876 vyrábějící zařízení pro nejrůznější odvětví průmyslu a zemědělství se zaměřením na investiční celky i kusové dodávky pro lihovarnický, potravinářský, zpracovatelský, chemický a pivovarnický průmysl a zakázkovou výrobu z materiálů nerez, uhlíková ocel, měď, mosaz.



www.destila.cz

DESTILA, s.r.o. je výrobním podnikem, zaměřeným na individuální a malosériovou strojírenskou výrobu. Hlavní podíl má výroba zaměřená na zakázky s velkým podílem kvalifikované řemeslné práce v oblasti potravinářských zařízení pro malou nebo střední potravinářskou výrobu, zejména v oboru pivovarnictví a lihovarnictví.



www.durativa.com

DURATIVA s.r.o. je tradičním výrobcem destilačních zařízení, který vyrábí a dodává v různých variantách,přičemž standartní velikost těchto zařízení je pro typy s objemem vsádky 150, 300 L.Dle přání zákazníka lze vyrobit zcela specifický objem kotle a celkově přizpůsobit technologii parametrům objektu. Pálenice je soubor technologického zařízení, které je určeno pro získání destilátu z ovocných kvasů.



82 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za zavedení této rubriky, jednotlivé výrobce jsem měl sice "vygůglované", ale zde mi přeci jen chyběli.
Zdravím Lojza Str.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den Lojzo,
my jsme dospěli k tomuto seznamu úplně stejnou cestou. Doufáme ale, že se najdou nějací malý výrobci, kteří nás kontaktují a my pak seznam rozšíříme o cenově přijatelnější alternativy. Je nám totiž jasné, že někdo s pěti stromy slívek z Horní Dolní asi nekoupí destilační kolonu od Destily za 700 tisíc. Tak snad. :-)

S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, já vloni objevil na sbazaru "firmu", možná přeposilatele (dodávka údajně do 1,5 měsíce) nerezových destilačních aparátů s rektifikační kolonou o objemů od 5O litrů (duplicitní kotle) s cenou od 30 000Kč. Pro mne to bylo, v té době, také příliš moc peněz, takže jsem neinovoval. V současné době již tyto "inzeráty" nejsou funkční (mám jen stažený obrázek). Pravděpodobně to jsou výrobky z Polska.
Zdravím Lojza.

Anonymní řekl(a)...

Také já jsem se zatajeným dechem pročítal, zda se najde 20 let po převratu podnikatel, který dokáže dodat za cca 20.000 Kč soupravu a bude z ČR. Asi jsou to drobné peníze, když to nikomu nestojí za úvahu. Myslím, že by nestíhal vyrábět.

Anonymní řekl(a)...

hezký den
přidávám jeden odkaz na malá destilační zařízení

http://dum.bazos.cz/inzerat/11685305/destilacni-kotel-zarizeni-kolona.php

Anonymní řekl(a)...

Vyžádejte si ceník od shora uvedených firem - budete mile překvapeni, že ceny malých aparatur jsou skutečně lidové.

Anonymní řekl(a)...

Profi výrobci jsou pro "tuleně" co maj zahnutý ruce dál od práce.
Kotel nerez cca 70-120L a to dokonce s rektifikační Cu kolonou, dvěma chladiči a vyhřívacím médiem-fritákem a velmi přesným digi kalibrovatelným teploměrem jde v pohodě vyrobit za cenu materiálu i do 10 000Kč a max. 11 000Kč!
A rozhodně nemusíte svařovat nerez atd. za kterou by vám "odborníci" svářeči nevěděli co chtít....
At se jdou takový odborníci s nerezem bodnout...

Anonymní řekl(a)...

Zkuste se podívat na slovinskou firmu Kebrček /www.kebrcek.com/,
svoje báječné stroje mají v síti
OBI v Rakousku a Slovinsku,40- litrový za 465 euro

Anonymní řekl(a)...

Kotlík Kebrček vypadá slibně, ... jen ten jejich chladič bych asi předělal na "vodní"...

Anonymní řekl(a)...

... omlouvám se ... až při "rozkliknutí" obrázku kotlíku Kerbček jsem zjistil, že je to také chladič vodou chlazený, ale zakroucený pro úsporu místa.

Anonymní řekl(a)...

Moj kamo kupil super kotel,duplikatorovy,na elektriku,110L,komplet s kolonou,chladičem.Provedení super,nerez v kombinaci s mědí.
A goralka je fajna,pripadny kontakt,
sezenu.Kajsi z jihu Moravy.
Stanik J

Anonymní řekl(a)...

Super stránka.Prosím Staníka J.o zaslání kontaktu na výrobce toho superkotle na hydroizol@volny.cz. Moc děkuji.František

Anonymní řekl(a)...

Kebrček je na doma bezva.Máte s ním někdo také zkušenost?(ta uvedená cena je bez DPH)

Anonymní řekl(a)...

Nazdar,
tak já jsem taky něco "vygůgloval"
tak dávám do placu :
http://vyrobapalenic.webnode.cz/sluzby/.Už jsme si nechali poslat prospekt.
Zdravím
Roman

Anonymní řekl(a)...

Jo,to je asi i tato adress:
www.vyroba-palenic.cz
:-)))

Anonymní řekl(a)...

dobrý den, přidám se s prosbou o zaslání kontaktu na výrobce z jižní Moravy, děkuji o zaslání na rade.bartl@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Co tak zkusit firmu Kovoděl Janča z Uh.Brodu? Strýc ze Slovácka.

Anonymní řekl(a)...

Rád bych si pořídil kolonu s kotlem okolo 70l dvoupášť elektrika nebo plyn. Nabídne někdo? stresus@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

něco z Portugalska:
http://a-destillatio.com/

Anonymní řekl(a)...

Kde najdu OBI v Rakousku? Jsem z Břeclavi, Dík

cehunr řekl(a)...

Dobrý den.Zdravím kolegu z Břeclavi.Jsme od břeclavi a tyto kote vyrábíme.Více na cehunr@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

prosim o zaslani kontaktu na vyrobce z jizni moravy na sibrest@seznam.cz dekuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
s pálením nemám žádné zkušenosti, ale chtěl bych se do toho pustit, v malém a pro radost. Pročetl jsem se většinou webu a zbyla mi jedna otázka, mám si pořídit
a) celou kolonu, která nevyžaduje dvojí pálení, nebo prostě
b) sestavu dvouplášť. kotel + chladič ?
Když si pořídím a) je něco, oč v tom výsledku nenávratně přijdu? Díky Jenda

Anonymní řekl(a)...

Kdo by měl zájem o použitý,ale plně funkční talířový chladič,výšky 600 mm,nahoře coulové mosaz šroubení,dole výtok trubka 22 mm.Průměr čtyřech talířů je 220 mm.Info na abfana@seznam.cz

Michal Šimek řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Zdravim schanim nejake zarizeni na zruba 50-100l nasel jsem toto http://dum.bazos.cz/inzerat/27744589/Kolona-Destilacni-zarizeni.php a chtel bych se zeptat vas zkusenejsich co na to rikate nebo by jste mi doporucili radeji jine?Dekuji za pripadne rady na sachmaty@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

"Destilačni přístroj kolona dvoupláštová vše vyrobeno s kvalitní nerez oceli objem nadoby 50lit. 4ks termometru 2ks pojistných tlakových ventilu 3metry chladicí spirály 10cm.plnicí otvor 1ks výpustný ventil velmi kvalitní provedení"
*
Za 22500Kč si můžete nakoupit přes 200kg nerezových polotovarů a nechat si z nich posvařovat kotlů několik. Pokud máte vhodnou svařečku a zvládnete to sám, tak i deset:-))))))
A k obrazu a potřebám svým. Výběr nerezových materiálů je dnes velice pestrý. Až se mi ani věřit nechce.
*
Plnicí otvor ø10cm - ???? , výtokový kohout - ?? to nevypadá na snadné plnění a vypouštění. Vařák použitelný jen na víno apod. Takže nechápu proč je to v tom případě dvouplášť. Ale v každém případě to zařízení používat na husté kvasy musí být utrpení.

Do kolony a chladiče, chladičů...., není vidět tak těžko posuzovat. Podobně jako "čtyři" teploměry. Propojovací hadičky snad jsou odolné, ale dobrým dojmem rozhodně nepůsobí.
Dost chybí údaj o počtu, příkonu topných spirál a jejích případné výměnitelnosti. A taky náplň mezipláště.

Osobně si myslím, že díky velmi omezenému využití užitná hodnota tohoto zařízení = jeho váze, t.j. ceně nerezového šrotu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Kdo má zájem o kvalitní destilační kotle a kolony tady je kontakt: 608010469, nebo destillere@email.cz ceny nejsou nejnižší, ale podstatně nižší než v Uh. Brodě ve srovnatelné kvalitě. Odkaz na jeden z výrobků:
http://dum.bazos.cz/inzerat/31989407/Destilacni-kolona-140-l.php

Anonymní řekl(a)...

Na webu allegro.pl (polské aukro) je nabídka opravdu velká, ale mě osobně zatím asi nejvíc zaujalo zařízení iStill (istill.eu) které nabízí na polském trhu:

http://alkohole-domowe.pl/cat-pl-24-destylatory-kolumnowe.html

Jeho tvůrce se dost pohybuje po zahraničních fórech a je to poctivec, co to má velmi dobře propočítaný a dlouhými léty vyladěný k dokonalosti. Nádhernej kus hardwaru ...

Anonymní řekl(a)...

Chlapi, medikovectvi.ic.cz už několik let nevyrábí. Majitel to zapíchl a šel si užívat zaslouženýho důchodu. Odkaz nemá bohužel význam. Stránky sice jsou funkční, ale firma už ne. Bohužel...

roman buřič řekl(a)...

dobrý den, chtěl bych vědět váš názor na toto zařízení, je to čína, vozí to sem nějaký člověk z moravy , stojí to asi 12t kč
díky roman buřič
http://www.aliexpress.com/item/Large-Capacity-Household-Stainless-Steel-Home-Alcohol-Distiller-45L-Wine-Brewing-Device-Spirits-Alcohol-Distillation-Boiler/1910375431.html

pálenice V.Újezd řekl(a)...

Jen si dejte bacha, ať nenarazíte na zákon o lihu !!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

...potrefená husa...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den!
Nemáte někdo zkušenosti s destilačními kolonami používanými na Pyrenejském poloostrově (http://a-destillatio.com/en/)? Zvažuju jeho koupi, ale mám trošku obavy z připalování.
Děkuji za odpovědi

Anonymní řekl(a)...

No přímou zkušenost nemám, ale již z pohledu na alembik můžete odhadnout, že je určen pouze k destilaci vína, ať již z hrozna nebo ovocného, tj. již stočeného, bez usazených "kvasnic". Tím pádem když ho budete chtít pro destilaci kvasu, tak ten "koláč" musíte odstranit. Na destilaci "máče i s matolinami", je jiné zařízení.
Lze jej ale docela dobře použít na druhou destilaci, tj destilaci lutru, tam již žádné připálení nehrozí.
Nechci vás zrazovat od koupě, tu si musíte rozhodnout sám ... podle toho, co na něm chcete provozovat.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jen jsem teď úplně náhodou narazil na webovou stránky hanita.eu. Je to další výrobce s pěknými nerez přístroji. Budou se ale asi orientovat spíš na ofi pálenice.

Anonymní řekl(a)...

Ty portugalské přístroje vypadají na velmi pěkné řemeslné provedení.A co jsem o nich četl, většinou jsou použivány jen jako repliky, jako ozdoby nebo těžítka na stolech komerčních destiláterů.
*
Funkční asi budou, ale jen v omezené míře jak se to tu už psalo.
*
Ale nic nebrání na jejích dno umístit sítko na nožkách a hustý kvas do nějakého sítka, tahokovu, mikrotahokovu apod. a tak je plnohodnotně používat.
Záleží na Vás na co to chcete....
*
*
Na www.hanita.eu jsem se podíval. A první čeho jsem si tam všimnul byly hrubé pravopisné chyby. A i další obsah se nese v podobném duchu. Nic přínosného pro "nás" tam dle mého názoru není.

Rafael
*

Anonymní řekl(a)...

Odkaz na stránky firmy Hanita jsem dal záměrně do rubriky Oficiální výrobci destilačních kotlů, protože vaše stránky nemusí číst jen domácí paliči. Nechci firmu nijak prosazovat, ale nemyslím si, že se nějak liší od ostatních oficiálních výrobců a dodavatelů pálenic jako např. Destila.
PS: žádnou hrubku jsem na stránkách nenašel

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za včerejší znevážení fa. Hanita. Ale netušil jsem, že takový subjekt pro svou
internetovou prezentaci zvolí takovou formu. Nějaký "eshop rychle" který není schopen zobrazit
na mobilních prohlížečích celý obsah stránek a zvolí něco takového....
*
Tak jsem to dnes zkusil znovu na PC. A zjistil
jsem, že jsem celkem o nic nepřišel. Firma nic nevyrábí, jsou to jen "překupníci", tak nevím
proč se o ní bavit v sekci "Oficiální výrobci destilačních přístrojů"!!!
*
A vzhledem k jejích cenám a sortimentu bych ji nezařadil ani do zajímavých odkazů CZ + SK.
Nemá zkrátka normálním lidem co nabídnout. A tím nemyslím jen HG. I každý vážný zájemce o
provozování oficiální moštárny, potravinářské výroby, pěstitelské pálenice, ovocného lihovaru si
technologií a vybavení pořídí jinde. Nejraději přímo u výrobce, daleko levněji a hlavně tam, kde to působí už na první pohled solidnějším a profesionálnějším dojmem:-)))
*
Tak teď citace:
"Jednokotlové pálenice
cena při objemu 150 l v rozmězí 250 - 547 tis. Kč, při objemu 300 l v rozmězí 400 - 815 tis. Kč
Dvoukotlové pálenice
dodáváme v objemu od 25 do 600 l, jednoplášťové i dvouplášťové
cena 25 - 500 tis. Kč".
*
Další citace, provozují i pálenici a zřejmě i lihovar:

"15. června 2013 byl instalován na naší pálenici nový měděný destilační kotel. Stěny byly
použity ze starého kotle, jen vyčištěny a překuty. Dno bylo nově vyhamrováno a také zhotoveno
nové uchycení míchadla. Vše provedla firma Hradecký Pacov. Po 10 letech máme zcela nový
kotel a těšíme se na lepší konfort destilace. Při té příležitosti bylo zhotoveno také zcela nové
řetězové míchadlo kavasu z masivní mosazy."
*
Nevím jak koho, ale osobně mně taková prezentace na první pohled úplně odradí.
*
Napište když tak, co Vás u ních zaujalo, čím Vás tato prezentace zaujala, obohatila a co by jste si u ních koupil?
*
Já asi jen enzymy, amylázy na škrob. A to i s obavami...:-((((((

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Jaký máte názor na tyto poláky, cena zajímavá. Mohlo by to fungovat, ale nevím jak s čištěním.

http://alembik.eu/146-destylatory-do-bimbru

"J"

Anonymní řekl(a)...

"J" - rozkliknul jsem si ten první a ze svárů na fotkách se mi naježila srst, to je teda hnus velebnosti. Zkusil bych spíš kouknout na produkci třeba Franzmaster.pl (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=28135828) nebo tamtéž trochu pohledat, spousta zkušeností s těmito super přístroji je pak na http://alkohole-domowe.com/forum/

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny, snažil jsem se "vygooglit" nějaké zkušenosti, recenzi, výrobků Kebrček ze Slovinska. Má, prosím, někdo zkušenost, názor na tyto velice pohledné aparáty?
Zkušení poznají podle fotografie princip? Děkuji.
http://www.kebrcek.com/slo/ponudba.html

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl jsem Vás požádat o pomoc při výběru destilačního přístroje. Chci pořídit přístroj jako dárek (nejlépe překvapení), tak se chci poradit nejdříve zde. Zaujalo mě konkrétně toto:

http://aukro.cz/destilacni-pristroj-24l-3x-odkalovac-5-palcu-filtr-i5886483511.html

Zkušenosti s pálením nemám žádné, tak Vás chci poprosit o Vaše názory nebo poznatky, jestli je přístroj technicky provedený dobře, jestli tomu něco chybí nebo eventuelně nechybí a taky ta cena jestli je přiměřená. Letos jsme sklidili cca 300kg jablek a 70kg švestek. Myslíte, že objem kotle je přiměřený nebo koukat spíše po něčem větším aby jsme toto množství nepálili nesmyslně dlouho? Díky za jakýkoliv poznatek, radu nebo názor.

Julio

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
já bych si tohle určitě nekoupil na ovocné kvasy.
Nemá to dvojplášt, bude se připalovat.
Směšně malý objem.
Evidentně polský "přístroj" s přirážkou určený na přepalování vysokoprocetního obilného kvasu, bez hustého podílu, tj. nepřipaluje se.
Nekupovat.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny vespolek, sice vím, že tento dotaz sem až tak moc nepatří, ale chci se Vás zeptat na radu ohledně zřízení oficiální pálenice. Rád bych v tomto oboru začal podnikat, ale nejsem si jistý, jakého výrobce kolony zvolit, zda destilu, durativu, janču, hradeckého či systém holstein či jiného. Nenašel by se zde někdo fundovaný, který by sem na toto téma napsal svůj názor? Mým cílem je dělat kvalitní aromatickou pálenku, tedy spíše orientace na kvalitu a ne kvantitu. Předem všem moc díky za jakýkoliv názor k tématu. JN.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím zájemce o provozování PP.
Na stránkách http://www.palenice.net/ je popsán postup jak začít ... doporučoval bych vám jeho prostudování a hlavně co to znamená po "právní stránce" !! Ty požadavky jsou dosti tvrdé, já když jsem si je před 15 lety prostudoval a zjistil kolik "peněz" bych do toho musel i vložit a jak je to vše "dozorováno" tak jsem radši od toho upustil !!!
Co se týče "aparatury" doporučuji návštěvu několika "pěstitelských pálenic" s různými typy a pohovořit s obsluhou ... po zadání hesla pěstitelská pálenice do vyhledávače vám vypadne hafo odkazů a na jejich stránkách i jakou aparaturu provozují !! Tak si snad i vyberete. Jinak každý výrobce si chválí to co vyrábí ...
Přeji hezký zbytek Velikonočních svátků ... a dobrou volbu.

Anonymní řekl(a)...

Díky za reakci, informace o pálení a pálenicích sleduji samozřejmě dlouho, a to i po právní stránce. Souhlasím pustit se do tohoto projektu bude stát spoustu peněz, vždyť samotná aparatura se pohybuje okolo 1 milionu korun. Vlastní pálenice je pro mě snem již od vysoké školy, spoustu let jsem šetřil a nyní jsem koupil vhodnou nemovitost k rekonstrukci na pálenici.
Projel jsem již spoustu pálenic, všechny jsou vzhledově velice podobné, však co také na pálení nového vymýšlet, že. Problém je ten, že do střev a technologie nikdo nahlédnout nenechá, a střeva jsou podle mého na koloně to nejdůležitější. Takže přemýšlím a tom, zda mít patra 3,4 nebo pět, samozřejmě vím, že čím víc pater, tím méně aroma, ale právě volbou správné technologie i toto padá a dá se regulací ovlivňovat. Uvažuji také o tom, zda kolonu zvenku v mědi, protože hezky nablískaná vydrží chvilku a pak to působí divně, až odpudivě. Měděný katalyzátor vevnitř je jasná volba. JN.

Anonymní řekl(a)...

Osobně si myslím, že na typu a výrobci až tak nezáleží. Na všech, i na "velmi primitivních" aparátech, se dá vyrobit kvalitní destilát.
Problém bych spíš viděl v kvalitách kvasů od pěstitelů a nemožnosti se jim z časových důvodů individuálně věnovat.
(Mimo jiné proto mně ten podnikatelský nápad kdysi hodně rychle přešel).
*
Proto bych dvoukotlový systém v tomto případě úplně zavrhnul. I když ho jinak preferuji.
Nevím zda to legislativa umožňuje, ale v případě nějakých špatných kvasů, abych si nezkazil pověst nebo nemusel s nim někoho přímo vyhodit bych mu navrhnul ovocný líh. K výrobě likérů, macerátů, tinktur apod.

(Žádný pěstitel se nepřizná, že měl velmi nekvalitní kvas a vždy bude vinu svádět na palírnu... a kecat, že doma by si to vypálil líp...)

Proto bych preferoval aparát s větším počtem pater.
(V případě aromatických pálenek se samozřejmě podle potřeby dají libovolně regulovat).
Tu možnost maximální regulace bych hodně preferoval.
Z té úvodní věty mně nedávno velmi rychle vyvedl Martin Ž. Dle mého názoru u nás nejlepší lihovarník.

http://www.zufanek.cz/cs/o-spolecnosti/destilacni-kolony
(Článek určen pro neodbornou veřejnost, zákazníky...).
Jinak jinde tvrdil perfektní čištění, přístup, tloušťka měděné kotloviny 5mm atd....
A že si na to musel nejprve vydělat, že jako své první auto by si taky nekoupil Mercedes... Ale to není pěstitelská pálenice, ale špičkový ovocný a bylinný lihovar!
A i z jiných zdrojů, lihovarnická špička jsou aparáty Arnold Holstein.
*
Měď nebo nerez?
Z hlediska vnitřní údržby a hlavně životnosti jedině nerez. Je absolutně inertní a přežije nejen Vás, ale i Vaše potomky. Mědi časem ubývá. Vlastní zkušenost s děravým chladičem a z literatury. Že měď časem zajde je sice pravda, ale to nerez taky. A myslím, že vycídit měď je snadnější než nerez. A pak už jen samotný pohled na ten měděný aparát v porovnání s nerezem. Určitě na zákazníky zapůsobí líp.
Navíc měď je s destiláterstvím spojována nejen historicky, ale i díky její katalytické funkci. V poslední době, dnes už to pomalu opadá, se objevily etylkarbamáty - dle EU a následnému ještě zveličení naších úřadů, že jde o potenciálně nebezpečnou rakovinotvornou látku. Tak se začaly nad nerezovými vařáky propagovat Cu reakční členy s obrovskou plochou. Nevím zda to z jiného pohledu nepřineslo více škody než užitku. Aparatura je zaplombována, náplň nejde během provozu čistit ani kontrolovat a o účinnosti nějakých zabudovaných vodních sprch si iluze nedělám. Ale jak taková náplň apod. časem díky nejrůznějším usazeným nečistotám vypadá a jak je to schopno někdy destilát znehodnotit vím moc dobře.
Tím chci naznačit, že lepší asi je aparatura měděná a reakční člen - katalyzátor menší nebo žádný.
A chladič nerezový.
Měď se v potravinářství nepoužívá a do styku s potravinami by se dostat neměla. V případě měděné aparatury sice všechny žádoucí i nežádoucí reakce proběhnou už před chladičem a její zplodiny ztečou zpět do vařáku a zůstanou ve výpalcích a kondenzát by už s mědi v chladiči nijak reagovat neměl. Ale i tak nevidím důvod k použití Cu chladiče. Odstávka - měděnka, nižší životnost.
*
Nic konkrétně jsem neporadil, tak se omlouvám za ten monolog.
*
Ještě mně napadlo. Cena energií a vody. Hlavně té vody které bude v budoucnosti ubývat. Hodně by se tak dalo ušetřit v celkem silné konkurenci a zefektivnit provoz pálenice.
Už staří francouzi to tak dělali nejrůznějšími způsoby.
Dnes se dá využitit jen horká voda z chladiče. Určitě bych se nad tím vážně zamyslel.
Použil bych ji k předehřevu další várky a podle podmínek vracel zpět do chladiče....

Ať se daří.

Rafael.

pepa řekl(a)...

Ahoj zdravím poraďte někdo palenici na elektriku do 30 litrů objemu diky

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Problematika ohledně vhodnosti uvedené palírny (a typově podobným palírnám) se zde už řešila. Nicméně uvedu stručně mé zkušenosti.
Já mám tento přístroj - https://stroje.bazos.cz/inzerat/68127667/Destilacni-pristroj-50L-dvouplast-elektr4kW-med-rektifikace.php

Zkušenosti jsou takové, že po zkoušení různých druhů velmi kvalitně připravených ovocných kvasů jsem nedosáhl výsledky jako při klasické dvoukotlové destilaci. Výnos byl srovnatelný, ale chuť pálenky po daném ovoci a kulatost chyběly, anebo byly velmi malé. Pálenice se dá využít na opravu vadných pálenek na líh. Zkoušky jsem prováděl dvě sezóny. Pak jsem přistoupil k jednoduché úpravě.

Úpravu jsem provedl tak, že jsem všechny hadice na vodu odpojil a vstup vody přivedl na vstup (spodek) chladiče, výstup pak je shora chladiče. Nic jiného nezapojovat. Odstranil jsem měděný smotek. Vyrobil jsem si edlektroniku, která umožňuje plynule řídit příkon do kotle a digitální teploměr, kterým mohu skokově regulovat teplotu. Tím vznikla klasická pálenice na přepálování kvasu a posléze lutru. Po odskoušení a osahání jsem spokojen s vůní ovoce v pálence i její tzv. kulatostí. Ať se daří.

PS. Pokud by si někdo uvedenou pálenici pořizoval, tak doporučuji s minimálně 2" vypouštěcím otvorem. R

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
v inzerátu je uvedeno 100 litrů,
pokud vím KEG je na 50 litrů. Na
Aukru se podobných zařízení vyskytuje
hodně, osobně bych do toho asi nešel
a předpokládá se ohřev plynem, pokud
bude PB hrozí nebezpečí výbuchu.
Cena se mi zdá také vysoká.
Petan

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
Chci taky pořizovat "přístroj". Je lepší dvojplášť nebo jednoplášť s motorovým mícháním? Cenově by to mělo byt zhruba srovnatelné. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typu kotlu? predpokládám že u dvojpláště ušetřím za elektriku, ale většina lidí co znám má jednoPlášť s motorem.
Díky

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jsou tu zdatnější odborníci než já, snad se ozvou.
Tedy jen pár myšlenek.
Teoreticky lze předpokládat, že ve dvojplášti nic nepřipálíte,
záleží na médiu pokud použijete např. fritovací olej můžete ho
ohřát na takovou teplotu, že se "něco přichytí".
Komentovat jednoplášť s mícháním nemohu, protože s ním nemám
zkušenosti, vlastním dvojplášť, medium je glycerin a snažím se
neohřívat více než 105°C, nic jsem zatím nepřipálil (glycerin má dle
některých pramenů bod varu okolo 190°C), tzn. že při troše neopatrnosti by se připálit dalo. Ale bohužel ve dvouplášti je kvas bez pohybu a podle mého názoru
trvá déle než se kvas prohřeje. Osobně bych doporučil dvouplášť s mícháním.
Pěkná blbost co ? Ale zvažte argumenty uvedené výše. Moc jsem Vám asi neporadil,
ale můžete přemýšlet a možná se ozve někdo kdo se podělí o zkušenosti s jednoplášti.
Ať se daří a přeji správné rozhodnutí.
Petan

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěl bych upozornit na dalšího poskytovatele (nevím zda i výrobce)"domácích pálenic".
Je to fi KovoSPIN,Zemědělská 334, 698 01 Zarazice.
webové stánky: www.slovacke-palenice.cz; e-mail:info@slovacke-palenice.cz
Na stránkách mají zajímavé materiály ke shlédnutí i ke stažení, které by se mohly hodit, tak se podívejte. Pálenkám zdar.
PS. není to můj objev, jen jsem přepsal "odkaz" z "drbárny ZAHRADA.cz", vlákno:kde sehnat malou pálenici (je to tam s web.adresou, tak bude asi brzo smáznuto !!)

Anonymní řekl(a)...

Dobré deň, zdravim všecky a ptám se jestli má někdo zkušenosti se srbskými kotli DES. S pozdravem Kokeš. http://www.despotstills.eu/

Anonymní řekl(a)...

Záleží na finančních možnostech a schopnostech si něco podobného vyrobit svépomoci.
Trochu by mi vadilo, že Cu kotlina je dost tenká. Že by mé děti nebo vnuky nepřežila.
Ale takové tloušťky materiálu používají všichni výrobci takových "hobby" aparátů.
Ale jinak se mi vše líbí - žádné zbytečné opičárny, dostatečná světlost přestupníku i výpustného kohoutu - prostě na první pohled úplně bezproblémová klasika.
*
Na první pohled, praktické zkušenosti s výrobky té firmy nemám a ani jsem na tom jejích webu moc nepátral - jen takový první můj dojem to je.
Za mě dobrý.

Rafael.

sawe onasis řekl(a)...

Zdravím, chtěl jsem Vás požádat o pomoc při výběru destilačního přístroje, který by jste mi doporučili, nebo ani jeden?
Chci to na pálení třešní cca 100kg a hrušek cca20kg
https://www.gastroeu.cz/index.php?sekce=kontaktni_informace
https://www.gastroeu.cz/cz-detail-902232741-destylex-destilacni-pristroj-elektricky-50-litru-velky-otvor.html

Anonymní řekl(a)...

Raději bych volil něco takového:
https://dum.bazos.cz/inzerat/87753845/Destilacni-pristroj-KOLONA-kvalitni-novy-vyrobek.php

Nebo zkusit samodomo, třeba aparát Adam v galerii.

Prostě klasické provedení, bez "opičáren" rádoby odkalovačů, či zachycovačů metanolu, jak je mnohdy výrobci těchto aparátů inzerováno.

kakamil

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím bezvýhradně s kakamilem. Na první pohled je to opičárna ve stylu,
"Čím víc pruhů, tím víc Adidas".
Ale to tady píšu, píšeme, pořád!!!
*
(A pokud bych si někdy něco takového koupil, tak první co bych udělal, a to jen kvůli nádoby a těsnicímu víku, bych odřezal a zlikvidoval ty odkalovače a odlučovače).
A to jsem ještě nezkoumal, neviděl, jak funguje ta el. spirála v nějakém hustém kvasu).
*
Jinak se mi na odkazu od kakamila líbí velký průměr přestupníku a i to míchadlo.
Výhodu pevných nebo plynných paliv nebo mědi teď nechávám stranou.
(I přes to, že preferuji síta a koše s nechtělo by se mi u stroje sedět a točit klikou. Nebo konstruovat něco co se může kdykoliv zkazit a stavbu a bezproblémový provoz to jen komplikuje).
*
Osobně můj názor je takový, že takovéto "sotisfikované" aparáty mají cenu jen ve výkupech sběrných kovů.

Rafael.

sawe onasis řekl(a)...

nad tím aparátem Adam jsem už přemýšlel hned mi padl do oka, ale otázka je jestli se to nebude připalovat,

Anonymní řekl(a)...

Co říkáte na aparát od medienky 80l ?? Máte s němi někdo zkušenost?

Václav řekl(a)...

Kde je možno vidět aparát od medienky 80L ?

Anonymní řekl(a)...

http://www.medienka.sk/produkty.html tady je odkaz mrkni na to.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny a obracím se s dotazem. Vážně uvažuji o koupi destilačního aparátu. Vlastní výrobu jsem zavrhl. Pročetl jsem většinu příspěvků zde na blogu i, prohlédl profesionální výrobky, které jsou relativně dostupné. Ať již výše zmíněné Des Subotica, nebo i Kovoděl Janča, kde ovšem hrozí při koupi oznamovací povinnost výrobce, jak je na stránkách zmíněno. Ale narazil jsem na bazoši na toto zařízení: https://dum.bazos.cz/inzerat/92686862/Destilacni-pristroj-100L-dvouplast-el4kW-med-rektifikace.php

Mohu Vás požádat o názor? Přece jen mně připadá lepší elektrický ohřev před topením, atd.... oproti klasickému topeništi, i když elegantně u zpracovaného zařízení.

Díky Jarda

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, pečlivě hltam tyto informace a potřebuji poradit nemám čas si postavit vlastní palirnu (jsem pořád v jednom kole) a chci si nějakou koupit pro otce a jeho svestkovy sad poradite jestli jako mam koupit ¿ a nebo by byl mekdo ochotny ji vyrobit? Napadla me tato https://dum.bazos.cz/inzerat/92686862/Destilacni-pristroj-100L-dvouplast-el4kW-med-rektifikace.php

Unknown řekl(a)...

Zdravím všechny. Jak hledám na internetu výrobce nějakého slušného zařízení (funkčního) zabrousil jsem také k Číňanům na Alibabu. tak třeba: www.dayuwz.com , nebo www.towinmachine.com. Nechal jsem si udělat ze zvědavosti nabídku na 100L zařízení (380V s míchačem). Zařízení vychází na 2800 - 3500$. K tomu ještě doprava (která se vyřešit dá za slušnou cenu). Jen klasický problém a to je celnice - hlášení zařízení. Vypadá to, že jediná cesta je udělej si sám...
A jak se vám pozdávají číňanské stroje?
Jarda

Anonymní řekl(a)...

Ak má číňan sklady v Anglicku a posiela k nám, hrozí problém s colnou kontrolou a zabavením prístroja?

Na Ebay sú ponuky na čínske nerezové Moonshine stroje so 70L kotlíkom v cene do 300€:
https://i.ebayimg.com/images/g/y9kAAOSwqj1a8ruS/s-l1600.jpg
je k nim pekná výbava, aj vložka na dno pre hustý kvas:
https://i.ebayimg.com/images/g/ST8AAOSwrpta8rub/s-l1600.jpg
a asi okienka na kontrolu procesu:
https://i.ebayimg.com/images/g/tDAAAOSwRZ1a8ruX/s-l1600.jpg


Oplatí sa to?
Použitie asi len na 1D+2D. Prípadne rátam aj s drobnými úpravami, vloženie medených prvkov katalyzátora a pod.





Anonymní řekl(a)...

Na zahrada.cz, na základě jednoho dotazu na:
https://www.bilimarket.cz/hnce/destilacni-souprava-50-l-copper-inox-eco/
Jsem vyčenichal to samé v maďarském eshopu:
https://www.toparuk.hu/Perfect-Home-55008-Rez-INOX-palinkafozo-keszlet-92-literes
*
Copy odtamtud:
"No konečně jednoduchý a všestranně použitelný aparátek a ne žádná KEG "sotisfikována" Opičárna.
Líbí se mi a nebýt domácí kutil, hned bych ji koupil. Jen ta cena mi přijde hodně nadsazená!!!
Zmiňovaný Bilimarket - 50l -13 613 Kč
*
Tak jsem si dal vizuální vyhledávání a hned první maďarský eshop:
112 890,00 HUF  = 8 886,70 Kč - 50l varianta
157 900,00 HUF = 12 429,89 Kč - 92l varianta
91 990,00 HUF  = 7 241,45 Kč - 18l varianta dvouplášť
*
Kdybych si osobně měl vybrat, určitě bych šel do té větší varianty!
Při 2D destilaci, pokud je kotlík nebo hrnec ohříván jen zespodu může v něm být i malé množství lutru. Ničemu na škodu to nebude. Spíš naopak".

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.

Chci se prosím zeptat. Myslíte že je to regulérní aparát vhodný k pálení jako ostatní pálenice?

Zdá se mi to nějak moc jednoduché.

Jožka

Anonymní řekl(a)...

No, vypadá to, že tam schází teploměr a v chladiči přítok a odtok vody. Ale třeba to jen není vidět, nevím.
Ale to se dá lehce dodělat. Jinak k 1+2D není nic jiného třeba.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
podle mne to je dělané na způsob "staré selské palenice". Jednoduchý kotlík s "poklicí", přestupník a "velkoobjemový chladič". Ten se před destilací zalije studenou vodou; měl by stačit "chladit" po celou dobu pálení. V případě potřeby se část vody odpustí (kohout dole) a doplní další studenou vodou. Dříve "sedláci" průtočné chladiče nepoužívali. Vodu nechávali v chladiči vystydnout do dalšího pálení; vypouštěli ji až při "ukládání" aparatury (kdo by se s tou vodou s putýnkama, furt tahal, čerpadla nebyly a "chasníci" byli "líní"...). Tož ať to teče ...

Anonymní řekl(a)...

V Madarsku som bol u pána ktorý v tom robili vínovicu, ten 92 l má termometer a odtok a prítok chladiacej vody, no neviem či si to neurobili pán sami. Po madarsky neviem, dá sa to vraj kúpit v Tesco no a tie internetové obchody to asi do SR posielat nebudú. Dúfam že pálenie u nás je na dobrej ceste a dočkáme sa vetšej slobody.

Anonymní řekl(a)...

Copy z http://www.tech-info.cz/palenka-destilace.html

"K otázce legality se na webu pana Tony Acklanda dozvídáme, že na Novém Zélandu zvítězil v roce 1996 rozum a veškerá omezení týkající se domácího pálení bylo ze zákona o lihu vyškrtnuto , a domácí pálení bylo přilepeno ke stávajícímu ustanovení o volné výrobě domácího vína, vaření domácího piva a volnému pěstování tabáku pro vlastní potřebu, to vše bez spotřební daně .
Pokud žijete v ČR, jako já, tak mnohým z nás se okamžitě nabízí otázka: „A kolik že je to tedy ta
vlastní potřeba ?“
Ale přátelé , jsme stále na Novém Zélandu. Žádná horní hranice nebyla stanovena z toho samého důvodu jako bylo vyjmutí domácího pálení ze zákona o lihu.
Jakže?
Novozélandská celní správa na základě finančního rozboru z let před úplnou legalizací zjistila, že veškeré kontroly a stíhání přestupků představuje vyšší finanční náklady než zisk pár tisícovek dolarů vybraných na pokutách ........"

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Prosím o názor na kolónu typu "Aabratek" z Poľska:
http://akas.tuba.com.pl/opis/rys_glowicy.jpg


Ďalej mám vo výhľade lacný "Moonshine" s Číny:
https://i.ebayimg.com/images/g/y9kAAOSwqj1a8ruS/s-l1600.jpg

Alebo nakúpiť jednotlivé diely z čínskych eshopov a vyskladať si niečo takéto:
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1lshMaiOYBuNjSsD4q6zSkFXaq.jpg
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1ItmQhj3z9KJjy0Fmq6xiwXXa7.jpg

ďakujem

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to na první pohled dobře, ale není z těch obrázků poznat jestli výrobce něco nezjednodušil. Třeba jestli je u té kloboučkové kolony, teda nad ní, nějaký deflegmátor. Jak se řídí a jak jednotlivá patra případně vyřadit z provozu?
A u toho Aabrateku, odkud se odebírá destilát, má ten aparát vůbec druhý chladič?
Takové věci se na dálku těžko zjišťují a podle toho jaké nesmysly a opičárny prodávají a vymýšlí obzvlášť.
*
Tak jen pár takových zásad. Žádné odpouštědla, žádné lapače metanolu, žádné nádobky v kterých by se destilát bez toho aby nemohl stéci zpět do kotle zdržoval apod.
Náplňové kolony musí být zaizolovany a konstruovány tak aby se refux stýkal s párami na co největší ploše. Nesmí stékat jen, nebo hlavně po stěnách.
Kloboučkové kolony. Jen samotné probublávání nestačí. Nad nimi musí být deflegmator kde vzniká zpětný tok - reflux. Samozřejmě regulovatelný.
Ten musí být samozřejmě i u kolon náplňových.
*
Skeptický jsem i u Liebigových chladičů umístěných svisle. Netvrdím, že nebudou fungovat, jen si myslím, že budou dost neúčinné což se projeví větší spotřebou vody.
*
O KEGech s úzkým nalévacími otvory, topnými spiralami umístěnými vevnitř apod. je SNAD zbytečné psát.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ďakujem Rafael za reakciu.

1. Zostava AAbratek
odber je z toho jazierka pod horným chladičom, určite je potrebné ešte dochladiť

2. Klobúčková kolóna
vždy je nad klobúčkovou kolónou 1.chladič
nevidím možnosť regulácie a odberu - je potrebný?

3. Jednoduchý 1D+2D 70L čína
najjednoduchšia zostava, tu asi nie je čo riešiť, je tam aj sito proti pripaľovaniu
možno doplniť meď do parného domu


Zostavu plánujem na spracovanie mletého jablčného alebo hruškového kvasu. Varák bude pre prvé pokusy osadený jemným sitom proti pripaľovaniu. Ohrev plynovou stolicou. Miešadlu sa tak dúfam vyhnem.
Nebránim sa dodatočným úpravám. Potrebujem sa pre začiatok vyhnúť zváraniu nereze a stráveniu času výrobou detailov.


Anonymní řekl(a)...

1. Úkap odebrat normálně přes hlavní chladič, není k tomu třeba žádné odpouštědlo. Nějak nechápu k čemu tam vůbec je.
Vstup do hlavního, druhého nebo finálního chladiče je z horní části kolony a ne z toho jezírka. To by se tam žádné nevytvořilo a nemohlo by ani docházet k refluxu. Tak to aspoň chápu.
Najděte si třeba obrázek "Psotnica 01" tam je to pěkně vidět. Ale stejně nechápu proč tam nahoře je ten odpouštěcí ventil...

2. Co jsem koukal na profi přístroje tak vodou chlazený deflegmátor je nad kloboučkovými patry vždy a zpětný tok se řídí jejím průtokem. Podobně jako v prvním případě.

A vlastně i u historických přístrojů, Pistoriovy talíře , Deroy víko apod., vše bylo říditelně chlazeno vodou a tím se dosáhlo toho aby se výševroucí složky vracely zpět do vařáku a znovu se podle potřeby provařovaly.
A ani tehdy se žádné odpouštědla nepoužívala. Nízkovroucí složky - úkapy zkrátka vždy a ve všech systémech hlavním chladičem protečou jako první takže není žádný důvod vymýšlet a konstruovat nějaké odpouštěcí opičárny. Teda o jednom důvodu bych věděl. A tou je marketing ve směru, "čím více pruhů, tím více Adidas" anebo ještě lépe čím více takových Opičáren tam výrobce nacpe a čím více to bude zdůrazňovat tím, že je to kvůli "separaci a zachycení a oddělení metanolu", tím větší bude bude mít u neznalých a strašených zájemců v tom směru větší úspěch a prodejnost...
*
Jo, s nerezem se pracuje dost blbě. Pro případné pokusy, ale můžete použít nejrůznější měděné tenkostěnné tvarovky apod. a měkké pájení. Je jich k dostání dost.
Ať se to podaří.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

1. Tomu AAbratek asi nerozumiem. Na konci šikmého chladiča sú len prípojky na vodu.
Poliaci asi vymysleli niečo extra...
https://alembik.eu/index.php?controller=attachment&id_attachment=76

2. veď tak to aj píšem, chladič/deflegmátor je vždy zaradený nad klobúčkovou kolónou
len je prínos takéhoto klobúčkového aparátu vo výsledku chuťovo cítiť?

je rozdiel v prístupe budovania a prevádzky aparátov - buď chceme alkohol bez aróm, alebo s prenesenými arómami pôvodného ovocia v kvase

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, ad 1) není to výmysl Poláků - původně si to vymysleli v USA jako svislou "kolonu", později, pro úsporu místa (snížení výšky) se tato sestava "ohnula" do úhlu cca 30°. No a Poláci si to přisvojili ... no a bod 2) to závisí od toho, kolik je pater a jak se dají popřípadě vyřadit ...
Hezký den ...

Anonymní řekl(a)...

1. OK, ale ako píše Rafael, klasická kolóna to nie je, pretože odber výsledku je z bazéniku v ohybe, pod tým 30° chladičom. Ďalej má byť napojený druhý chladič.
V rúre pod tým je napchatá meď, nerez a iná výplň pre funkciu deflegmátora. Z horného bazénika by mal doprostred stekať kondenzát pre reflux.
Ak je toto dobrá zostava, ktorá zabezpečuje dobrý prenos arómy do výsledku, pôjdem kľudne touto cestou. Je celkom jednoduchá na konštrukciu a naozaj šetrí výšku.

2. vyradenie poschodí tejto kolóny je asi možné len pred destiláciu, vytiahnutím prepážok zhora
Čím viac poschodí ponechám, tým viac prebublá aromatických zložiek do výsledku?

Anonymní řekl(a)...

"Destilační kolony, Jednokotlový systém"
ke stažení částečný návod k použití je např. na http://www.kovodel.cz
Asi i jinde, ale teď si narychlo nevzpomenu.
*
Tím chci říct jen to, že je to v praxi, pěstitelské pálenice, ovocné lihovary apod. nejpouživanější profi systém. A že nemá cenu vymýšlet nějaké podivné alternativy.
https://a-holstein.de asi nejlepší a neprestižnější výrobce destilačních aparatů taky může být inspiraci. V tom směru, že žádné podivné Opičárny na takových principech nevyrábí.
(Čímž nechci nijak odsuzovat kolony náplňové. Jen by měly být stavěny na základě známých a osvědčených principů)!
*
Ale kdo si chce hrát..., chápu to, ale rychle mě to kdysi přešlo, protože jedna věc je hraní si a druhá něco si rychle a smysluplně si sám vyrobit a používat to.
*
Tak si furt myslím, že pro domácí výrobce, amatéry, nadšence, není a nemůže být nic lepšího než léty ověřená klasika - 1+2D i když mnohdy nevypadají ty aparáty zrovna nejlíp.
*
"Čím viac poschodí ponechám, tým viac prebublá aromatických zložiek do výsledku?"
Ne, je to naopak! Velmi účinná rektifikace právě zabíjí aromata a charaktery ovocných, bylinných a průtahových destilátů a při používání k těm účelům takových "sotisfikovaných přístrojů" je třeba k tomu tak přistupovat. Tzn. částečně "omezit" jejich funkci nebo schopnosti a pořídit, postavit si takové které to umožňují...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ďakujem.
Aj napriek poctivému čítaniu stoviek príspevkov a popisov viacerých aparátov, stále sa niečomu novému naučím :-)

Ja viem, klasika je klasika. Na 1d+2d nie je veľmi čo riešiť.
Viedno rozdielny prístup južných a severných susedov. V PL asi viac pália čisté alkoholy, v HU pália viac ovocné destiláty. Preto je v HU viac v ponuke klasika pot-still (husté ovocné kvasy) a v PL pseudo kolóny nad KEG sudmi (riedke cukrové kvasy).


Ale našiel som názory, že kolóna produkuje jemnejší produkt (z rovnakého kvasu), ak je správne postavená a prevádzkovaná. Možno je to aj reakčnými členmi. A dôležitý aspekt, je energetická náročnosť 1D+2D. Proste s kolónou šetrím čas aj energu na 2x ohrev.

Stále platí pri nápňovej kolóne, že pre vnútorný priemer potrubia stačí 1/10 odparnej plochy vo varáku? Tak pre 50cm priemer kotla, stačí použiť 2" nerez potrubie? Nevadí, že náplň v kolóne prierez poriadne zmenší?

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: