CZ a SK

Zaslané čtenářem blogu.

www.zebrovanetrubky.cz

www.tahokov.cz/mikrotahokov
Nerezová síta apod., částečná a někdy i úplná náhrada za dvouplášťové vařáky a míchadla.

www.farmarik.sk
Bohatý sortiment pro nás (i když drahý, ale za shlédnutí určitě stojí. A nabízí i Turbo kvasinky!)

www.schimansky.cz
Bohatý sortiment

Rafael



Vaše odkazy...

64 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

http://www.tesneni-oken-dveri.cz/tesneni_do_frezovane_drazky.php - alternativní těsnění

http://www.rubena.cz/Default.asp?PgID=194&CatID=1939 - originál těsnění

Anonymní řekl(a)...

http://dubovesoudky.webnode.cz - pár slov k zrání destilátů a moc pěkné výrobky. Asi pošlu ten odkaz i Ježíškovi.

Anonymní řekl(a)...

www.tech-info.cz - Původní technologie výroby likérů, lihovin, piva, vína…. Po Deslíkovi asi nejlepší český web.

www.message.sk/text/likery

www.web.quick.cz/apropos

www.aromka.cz/aromata - jen na ŽL. Ale stejně je to asi hodně o chemii....

http://vino.kvalitne.cz/kniha.html - ing. Valenta, Příprava domácích vín. 1966. Asi nejlepší kniha o domácích vínech co byla kdy napsaná.

Anonymní řekl(a)...

http://www.hadice.info/ - eshop s bohatým sortimentem nejrůznějších hadic. M.j. kategorie pro agresivní chemikálie, vysoké teploty atd.

Anonymní řekl(a)...

www.gastroprofesor.cz/clanky/destilaty - "gastronomie". Zvlášť doporučuji článek o bylinkách a koření k výrobě likérů.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

www.stareodrudy.org - tady vše začíná. Nebudeme přece sbírat ovoce kolem cest nebo krást z cizích zahrad. Bohatý sortiment pro nás vhodných odrůd které ve většině ovocných školek neseženete.

www.bednarstvi-jf.cz/sudy.html - ještě jeden odkaz na zrací soudky. A výrobce nabízí čtyři stupně vypálení.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.paleni-ovoce.cz/index.php nebo
www.conneco.com/ - fermentační aktivanty, kvasinky, atd


http://www.topwine.estranky.cz/clanky/enologicke-suroviny/ - enologické suroviny

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://gorvin.mysteria.cz/pivo/pivo.htm - domácí výroba piva, ale hlavně velmi dobře popsaná výroba a užití sladu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.wine.cz/
- O od "kolegů vinařů" se lze taky přiučít.
Nebo v jejích bazaru něco sehnat:-)))))

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/5-1-Turbo-kvasnice-kvasnice

Anonymní řekl(a)...

http://muj-antikvariat.cz/ - vyhledávač, který prohledává české on-line antikvariáty. 500 000 knih na jednom místě:-))))

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Na těch výše zmíněných alkoholesencich nabízejí taky kuchyňský destilační přístroj.
A i na adrese:

http://www.domacipalenice.cz/domaci-palenice-distill-navody/domaci-palenice-distill-navody

A tak mě napadlo:
Neměli by jsme si vychovat naše nástupce - syny a vnuky. Něco jako kdysi byla souprava Mladý chemik, Merkur, apod.
Vymyslet soupravu "Mladý destiláter:"-))))
Ale trochu jinou než importovanou, výše uvedenou?

Na "takové to domácí pálení", na úplné začátky by sice méně náročným mohla stačit, ale mi osobně,dost vadí, že do ní není vidět, nemá teploměr, má velmi pochybný chladič, nejde připojit deflegmátor, děličku, vývěvu k vakuové destilaci, dokupovat postupně další komponenty, atd.....
A i to, že pochází z oblasti konzumních společností, kde si už někdo i sám neumí vyměnit ani žárovku.
Bohužel i v tom je začínáme "dohánět":-(((
Tak nějaké "nakopnutí" by to chtělo!
A taky ta cena! Za ty peníze jde poskládat z tuzemského laborarního skla slušnou a hlavně variabilní aparaturu.

Mladý destilátor by se tak naučil trpělivosti, šikovnosti, základům práce v laboratoři a hlavně si názorně prohlédne přes sklo destilační pochody a děje a pochopí je.

Zpočátku nám může jen destilovat vodu a určovat množství alkoholu v máčích a likérech, později provádět praktické pokusy s přípravou průtahových destilátů, éterických olejů, vonných esencí a aromat. A pak ho už můžeme nechat pracovat samostatněji. Připravovat pálenky z vlastnoručně vyrobených kvasů, vyrábět 96% líh atd.
*
*
Jako základ českého podobného homedistilleru bych viděl, lze najít na netu, např.:
"Přístroj destilační na ovoce Simax 6000 ml"
Ten mě celkem na první pohled i díky svému
objemu zaujal. Ale vhodného laboratoního skla je nabídka velmi bohatá, tak si každý může vybrat....

Co si o tom myslíte?

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Možná to spíš patří do sekce Úprava lihovitosti, nevím...

Pro ty, kterým se nechce počítat.

http://web.quick.cz/kitten/page/crossrule.html - velmi jednoduchá on-line aplikace k výpočtu ředění kapalin, tzv. křížovým pravidlem.

http://www.labo.cz/mft/koncentracer.php - obdobná aplikace, ale i s možností výpočtů kapalina - tuhá látka a i s databází jejích velkého množství.

(Pozor, aplikace neberou v úvahu objemovou kontrakci lihu a vody. Ta může snížit při ředění 50 l destilátu s 50l vody teretický výsledný objem 100 l až o 4l. Ale pro domácí použití to myslím zas až tak nevadí).

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.kovomat.eu/nerez-vedra/ - velmi levné 12 a 16l vědra vhodné pod chladič, po vyvrtání děr na odkapávání ovoce a bylin po maceracích atd.
(Osobní zkušenost s nimi nemám, jen mně zajala jejích cena v posledním čísle časopisu Včelářství)

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Pár zajímavých stránek o absitní Zelené víle

http://www.absinthemafia.com/
http://www.absinthe-cz.com/?str=ceskyabsinthe

Anonymní řekl(a)...

www.biotox.cz/ecka/
www.emulgatory.cz

Podívejte se, co do svých výrobků cpe většina komerčních výrobců lihovin. A bohužel, nejen oni.....

Anonymní řekl(a)...

http://www.ethnobotanical.cz/ - afrodiziaka, adaptogeny, entheogeny, relaxanty, stimulanty, zkrátka exotické byliny a koření.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

www.schimansky.cz/navody/cl.extrakty.doc - měření cukrů v kvasech a vínech, jednotky, stupnice atd.


http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu - podobný odkaz od Ljz. Navíc ještě s online přepočty cukernatostí

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://botanika.wendys.cz/cherbar/ - Český herbář. (Dle nejlepších pramenů vzdělal dr. V. K.
Třetí opravené a rozmnožené vydání.
V Praze nákladem Aloise Hynka, knihkupce).
[vydáno roku 1899 nebo krátce před ním]
Ke stažení v pdf 895kB
Zvlášť vhodné pro likérníky. Třeba k dohledání archaických názvů drog.

http://botanika.wendys.cz/ - i celý web je velmi zajímavý

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Jsem objevil:
A okamžitě objednal. Podpořte je taky. Za tu jejích záslužnou práci a velmi příznivou cenu ! ! !

http://www.digibooks.cz/12-historicke-kucharky?p=2

Tento soubor obsahuje následující e-knihy:


Výroba ovocných vín v domácnosti - V. Smeykal, Prof. Řada cenných rad pro ty, kdo se zabývají domácí výrobou vín.
----------------------------------------------------------------------
Obsah: Získání šťávy z ovoce, Příprava šťávy ke kvašení, Hlavní kvašení, Dokvašování a uzrávání vína, Jiná vína, Zakvašování moštu ušlechtilými kvasinkami, Čištění, přibarvování a řezání vína, Nemoci a vady vína a jejich napravování, Šumivá vína, Lučebniny používané při výrobě ovocného vína. Jazyk český. Adobe PDF - 44 stran - 4,5 MB.
*
*
Moderní výroba likérů - Jan Soukup. Příručka (1941) pro ty, kdo se zabývají výrobou likérů.
-------------------------------------------------------------
Přehled likérů a jejich vlastnosti. Suroviny, potřebné k výrobě lihu, tinktur a trestí. Přehled bylin a postupy výroby extraktů. Tabulky ředění, přídavky sladidel, barviva, suroviny k výrobě drog a silic. Ovocné šťávy, tresti, bylinné extrakty, tinktury a další přísady. Druhy výroby lihovin, jejich barvení a čištění. 35 originálních receptů. Jazyk český. Adobe PDF - 249 stran - 28,5 MB.
Sbírka nejnovějších receptů z oboru vinařství,
octářství, pivovarství a j. Podtitul - Obsahuje přes 350 nových receptů, jak snadno a lacino lze vyráběti víno, likéry, piva, lisované droždí, mýdla, voňavky a mnohé jiné užitečné a potřebné věci. Kniha (pravděpodobně 1880) řadu receptů, místy i
poněkud bizarních z oblasti drogistické. Jazyk český. Adobe PDF - 159 stran - 2,2 MB.
*
*
Rukověť výroby rosolek a různých lihovin - František Kundrár, Ing. Podtitul - Příprava araku, cognaku, grogu, punče, rumu, octů, limonád, essencí, jakož i velejemných likérů cestou studenou i teplou.
---------------------------------------------------------------------
830 receptů všeho druhu na výrobu alkoholických nápojů. Jazyk český. Adobe PDF - 213 stran - 2,8 MB.
*
*

Zpracování ovoce v domácnosti - Manda František. Výroba ovocných vín, likérů, medoviny...
----------------------------------------------------------------------
Zavařování, nakladání a sušení ovoce, huspenin,  marmelád a lihuprostých šťáv a povidel. Konzervování zeleniny a hub.
Mnoho obrázků a nápadů. Jazyk český. Adobe PDF -  65 stran - 6,8 MB.

*
*


Laboratorní destilace a rektifikace - M. I. Rozengart.
---------------------------------------------------------------
Kniha popisuje různě způsoby destilace a rektifikace a je v ní též krátký teoretický výklad těchto  pochodů.  Značná pozornost je též věnována modernímu zařízení na přesnou rektifikaci — rektifikačním kolonkám, technice jejich zhotovováni a práci s nimi. Kniha je určena chemickým pracovníkům výzkumných a provozních laboratoří. Překlad z ruštiny. Jazyk český. Adobe PDF - 175 stran - 4,6 MB.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dík za upozornění, včera jsem si pro "publikaci" došel k nim do firmy. Přes víkend si ji prohlédnu.
Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Praktický popis výroby cukrového sirupu z mouky.

http://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?f=18&t=2865&p=4558#p4558

http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=2867

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
když jsme u těch Rcp., Rafael připsal jeden, na "konkurenční web" http://www.zahrada.cz/forum/paleni/rum-recept-291331/?kotva=rum-recept-291509
Tentokrát to je Rcp. na Rum Tuzemák. Opravdu stojí za přečtení. Už proto, že na zahradě hned tak něco "neprojde" (není-li to zrovna jejich "kmenový přispěvovatel"). Občas se stane, že i "příspěvek" v nočních hodinách projde, ale je následně dodatečně doupraven, zkrácen či úplně smazán !!
Takže gratuluji. Ať se i nadále daří. Ještě jednou zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím a přidávám další odkaz. Nedal jsem ho tady dřív, až Lojza mně nakopnul, protože jsem si myslel, že takové čtení udělá "více škody než užitku". Úplného začátečníka totiž takové forum musí zákonitě úplně zblbnout:-((((((((

No..., nejsou to DEStiláty-LIKéry a ani jiná odborná fora, ale zahrádkaři.

http://www.zahrada.cz/forum/paleni/

Ale jinak nic proti ním nemám. S mým problémem s kterým jsem tam vlezl, s neznámou slivoňovou podnoží, mi tam poradili a to, co jsem tam pak na "revanž" napsal mi nijak necenzurovali. I když ta "srandička" s tím rumem asi nebyla moc pěkná...

První její část sice nebere v úvahu kontrakci pří smíchání lihu s vodou, ale jinak je úplně z praxe a v pořádku.

Jen na těch "vylepšeních" jsem trochu ujel. Ty jsou sice taky z "praxe, ale trochu jiné...." :-(((((((
*
Rafael

P.S. A ještě něco ke stažení. Ale nic odborného. Jen taky takové oddechové čtení. Všude se dá něco najít. Jen ten začátek, ten popis té první lihoviny je absolutní blábol ! ! !
Ale to už je úděl Absinthe.

http://maxx48.webovastranka.cz/file/2883/7939_Encyklopedie_nápojov.pdf

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
přiznám se, že já na tu „zahradu“ taky občas zajdu, spíše však pro to zjistit, co lze poptávat a hlavně jakým stylem. Pro mne je to fórum pro lidi, kteří nechtějí vkládat příliš energie do „vzdělávání“, což zrovna já nevyznávám …
Zkušenosti s ním mám takové, že i když tam vložíte „odkaz“ dovoleným způsobem přes „zřetězení“ (takže je neviditelný před odklepnutím), stejně tam dlouho nevydrží (třeba nachtějí "odbornější" konkurenci). Když to zopakujete dvakrát, třikrát, dostanete se pod „dohled“ a příspěvek vám jde napřed „ke schválení“ a je na adminovi, zda jej otiskne tak jak byl zaslán, či zda jej upraví, nebo jej „stopne“ úplně.
Ten Rafaelův Rcp. na Rum Tuzemám po ČEZku, mne dostal; tak jsem jej musel „nahlásit“, za což se omlouvám …
Ale jinak, na DESLIK nedám dopustit, díky za něj …
Takže zdravím DESLIKa, Rafaela a ostatní čtenáře tohoto blogu.
Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Máme na "tu" podobný až stejný názor.
*
A dnes přidávám kvalitnější odkaz.
(Omlouvám se za špatnou kvalitu. Naskenoval jsem to tak mizerně, že i profik prohlásil, že s tím nic víc udělat nejde...)

Je to sice většinou jen o silicích, ale pro renezanci zapomenutých starých likérů dostačující. Lze se tím inspirovat a zkusit je vyrobit třeba teplou cestou. Mimochodem, zaznamenal jsem už i u českých prodejců nabídku silic. Čímž nemyslím Alkoholesence ! ! !
Ale míchat něco z trestí a silic je mi silně proti srsti.

Tak ať se případným zájemcům daří!

Rafael

http://www.ulozto.cz/x2JZMQjS/samek-pdf

Výroba likérů dle starých osvědčených a moderních oblíbených návrhů.   
Sestavil L. Samek.

   Z úvodu:
V nasledujícím budiž podán ctěnému odbornému obecenstvu stručný návod k výrobě likérů. Proč se spisovatel do sestavení tohoto dílka dal, jest příčinou čilá poptávka po nějakém přístupném a praktickém návodu k přípravě likérů, jestiť v dnešní kritické době tento obor průmyslový dosti výnosný, při tom zároveň snadný a málo nákladný. Arci, vyskytlo se právě v naší dobé hojně hlasů proti alkoholu, leč tím se na věci jen velmi málo mění. Nejvíce uškodí celé hnutí protialkoholické snad pivu a obyčejné kořalce, likéry utrpí jen nepatrně škodu.
Otázka o škodlivosti alkoholu není ještě dnes rozřešena, a také úplně nikdy rozluštěna nebude, neboť nač se zapomíná, jest, že střídmé požívaní lihu jen prospívá. Naše poměry nesou to již s sebou, že budeme poživati různých dráždidel, vytlačte alkohol a na jeho místo vstoupí morfium a jiné hroznější jedy. V nezdravém postupu velké části lidstva, které si již tak od přírody odchýlilo, jest alkohol bližší přírodě, než ona narkotika, která místo jeho jednu nahradí.
Spisek tento jest rozdělen na dva díly. V dílu prvním jsou se stanoviska vědecko- populárního probrány jednotlivé suroviny, zejména jest vzat zřetel na jich zkoušení. Část druhá podává řadu osvědčených receptů. Mezi oběma díly jest vsunuta kapitola "Výroba likérů", která probírá pouze praktickou stránkou přípravy likérů.

Autor.

Anonymní řekl(a)...

Ještě mně napadlo:
Kde koupit byliny a koření k výrobě likérů. M.j. odkaz:

www.prodejbylin.cz/sortabc.html

se asi někde zatoulal...

Těch eshopů a prodejců je samozřejmě spousta, ale ten mně napadl v souvislosti s těmi silicemi o kterých jsem psal výše. Jejích sortiment se tam rozrůstá a dají se objednat v malém množství.
Na rozdíl od Aromky apod. kteří zásobují jen velkovýrobce a zřejmě i "míchače těch novodobých českých levných konzumních lihovin".

A přitom podle historické literatury byly tyto silice a tresti běžně dostupné ve většině lékáren. A k žádným větším zneužitím a otravám nedocházelo....

Asi je dnes něco špatně....


Rafael

Anonymní řekl(a)...

Mnohé byliny ochotně rostou, dobře se množí a rozrůstají. Časem se můžou některé stát i plevelem. Vlastním pěstováním a sušením získáme nesrovnatelně kvalitnější suroviny! Hlavně proto, že použijeme jen vhodné a nejkvalitnější části rostlin sklizených ve správné době a čerstvé a nevyčpělé.

Likérníková zahrádka např.:

www.osiva-semena.cz

www.plantanaturalis.com - mívají i velmi obtížně sehnatelnou Artemisia pontica, ale jen osobní odběr - Markvartice.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.digibooks.cz/12-historicke-kucharky
přidali několik nových starých skvostů z našeho oboru.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.regom.cz/produkty/ventily-armatury-a-komponenty/hygienicke-ventily-a-armatury/priruby-potrubni-dily-a-komponenty/tri-clamp/clamp

Pro stavitele aparátů-objímky CLAMP jsou pro spojení trubek praktičtější, než příruby či šroubení
Pokec

Anonymní řekl(a)...

Pálenka a jej výroba
Autor: Mikuláš Rosol, 2002, 76 str.
------------------------------------------------
Text distributora:

Pre napísanie tejto praktickej príručky sa autor rozhodol z dôvodu absencie takejto literatúry na našom knižnom trhu.
Pálenky sa vyrábali, vyrábajú a aj naďalej budú a preto je veľmi dôležité, aby sa vyrábali čo najkvalitnejšie. Kvalitu pálenky určuje predovšetkým vyvážený obsah chuťových a aromatických látok. Požívanie alkoholických nápojov by malo byť vždy spojené s kultúrou pitia. Príručka je určená všetkým tým, ktorí pochoúpili, že kvalitná pálenka sa dá vyrobiť len z kvalitného kvasu a na vhodnom technologickom zariadení.

Rafael:

Nečekejte žádné převratné a vyčerpávající informace. Ale při "prolistování" jsem zatím nenarazil na nic co by mně "nadzvedlo". A to se mi u podobných publikací nestává často. Za přečtení
rozhodně stojí. Je m.j. na:

http://www.ulozto.cz/hledej?media=document&redir=0&q=p%C3%A1lenka
*
*
A ještě jsem narazil na:
Společnost přátel slivovice ČR ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti začala vydávat občasník Lihové noviny.
Zatím vyšla dvě čísla a ke stažení jsou na:

http://www.slovackemuzeum.cz/doc/427/

Pěkné:-)))))))))

Anonymní řekl(a)...

Tohle není reklama ! ! !

Jen důkaz, že vinná réva se dá pěstovat všude. Jen si vybrat správné odrůdy.
*
http://bredwine.wz.cz/Odrudy%20tabulka.htm
*
A po rozklikání spousta zajímavých odkazů, zkušeností, fotogalerií atd...

Rafael

Anonymní řekl(a)...

dobry den,
rad bych se dotazal na toto :

Anonymní řekl(a)...
Praktický popis výroby cukrového sirupu z mouky.

http://www.sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?f=18&t=2865&p=4558#p4558

http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=2867

Rafael


odkazy zda se nejsou aktualni, nic tam není k nalezeni, můžete prosím popsat o co slo ? Dekuji, Rastislav

Anonymní řekl(a)...

Odkazy byly správné. Bohužel QNX, majitel stránek nějak změnil filozofii a příspěvky už nejsou veřejně přístupné. Jestli se stačí jen zaregistrovat a přihlásit nevím. Je to škoda, protože články byly velmi kvalitní.
*
V podstatě jde o výrobu SEITANU z pšeničné mouky Je to pšeničný lepek - rostlinná bílkovina zbavená škrobu, kterou vegetariáni apod. používají k přípravě nejrůznějších jídel.

Vyrábí se z těsta, např. 5l vody+10kg hladké pšeničné mouky, které se hněte ve vodě a tím se z něj vymývá škrob. Voda se několikrát vymění až je čistá. Tím vznikne asi 10% seitanu z původního objemu těsta a usazením v "odpadní" vodě škrob. Ten pomocí enzymatických přípravků nebo sladu známým způsobem převedeme na cukry.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Něco málo o škrobovém sirupu je ještě tady:
http://ivanbella.blog.sme.sk/c/72930/Skrobovy-sirup.html

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Recepturní zkratky se kterými je možné setkat se ve starých receptářích. Bez jejích znalosti se likérník badatel neobejde. Měl jsem je sice připraveny k publikování, ty likérníky nejpouživanější, ale pak jsem narazil na:

http://lekarenstvi.apatykar.info/rady-tipy/

A s tím se můj koncept rovnat nemůže:-(((((

Snad to bude někomu k užitku.
Rafael

Anonymní řekl(a)...

I něco takového jako je:
http://www.lekopis.cz/
může likérníkům pomoci při renovaci starých receptur:-)))))
A nejen s latinou....

Praeterita reformare , praesentia bene disponere.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

http://www.ulozto.cz/xd2PmdSA/jak-na-domaci-vyrobu-vina-a-piva-pdf
*
Je to sice reklamní tisk, ale za pohodlné přečtení a stáhnutí stojí.
Rafael

Anonymní řekl(a)...

Knížka "Jak se dělá cidre, calvados, pommeau":
http://uloz.to/xkYp6oZv/jak-se-dela-cidre-calvados-pommeau-pdf

Anonymní řekl(a)...

Třeba to někoho, jako mě zaujme. Jen nevím, jak na to v domácích podmínkách. Na tu vývěvu.
*
Linka na výrobu nealkoholického piva a pivního destilátu vakuovou destilaci.

http://www.ulozto.cz/x9csBykU/opavsky-nabidka-vakuove-destilace-piva-pdf

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zajímavá přednáška p. Lstibůrka na téma medovina, velice zajímavé info okolo výživy kvasinek.
http://www.ulozto.cz/xnswbmf/medovina-1-dil-nasa-wmv
http://www.ulozto.cz/xSgpjr4/medovina-2-dil-nasa-wmv
http://www.ulozto.cz/xnBANFb/medovina-3-dil-nasa-wmv

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odkazy. A přidávám jeden na web p. Lstibůrka:
http://medovevino.cz/

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Název práce:
Analýza ovocných kvasů a destilátů ve vztahu k finálnímu výrobku
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Abstrakt:
Diplomová práce na téma Analýza ovocných kvasů a destilátů ve vztahu k finálnímu výrobku popisuje proces výroby a analýzu ovocných kvasů a destilátů. Při přípravě kvasů je možné do suroviny přidat řadu látek, které podporují alkoholovou fermentaci. V této práci je zkoumán vliv přídavku enzymů, kvasinek a sacharózy na průběh kvašení a složení destilátů. Z jablek a hrušek bylo připraveno 15 variant
kvasů, které fermentovaly za stejných podmínek a destilovaly se na totožném zařízení. Pomocí kapalinového chromatografu s refraktometrickým detektorem byly hodnoceny ovocné šťávy, kvasy a destiláty. Dle chemického složení se stanovily rozdíly mezi vzorky. Kvasy bez přidatných látek obsahovaly více neprokvašených cukrů a méně ethanolu, což se promítlo i do složení ovocných destilátů. V destilátech z kvasů připravených z moštů bylo méně methanolu než z celého ovoce a to potvrzuje, že prekurzorem methanolu jsou pektinové látky. Odlišnosti mezi vzorky byly potvrzeny
i statisticky.
*
Ke stažení na:
http://is.mendelu.cz/zp/portal_zp.pl?prehled=vyhledavani;podrobnosti=46256;zp=25870;download_prace=1;quick=1
*
Pěkné počtení a zajímavé analýzy. Ty nejsou moc běžně dostupné.
*
A pokud trochu odbočím, tak třeba pro zavilé odpůrce doslazování kvasů apod. doporučuji k přečtení.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Kniha: Pálíme ovoce - jak co nejlépe zužitkovat vlastní úrodu
Autor: Klaus Hagmann ; Birgit Essich, 95 stran.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Pro všechny, kteří by chtěli správně porozumět pálení ovoce, zprostředkovává tato kniha uceleně a srozumitelně základní znalosti o ovocných druzích a přísadách, stejně jako o nezbytné fyzice, chemii a mikrobiologii. To umožňuje začátečníkům snadnější první kroky a zkušeným destilatérům informace o pozadí výroby a hodnocení kvalitních ovocných destilátů.
*
Žádný zázrak to není, ale jsou tam pěkné obrázky:-))) a za přečtení stojí.
*
http://www.ulozto.cz/xDo1jY7/palime-ovoce-zip

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Název práce:
Hodnocení těkavých sloučenin v meruňkovém destilátu ze
suroviny rozdílného mikrobiálního poškození
----------------------------------------------------------------------------
Diplomová práce na téma Hodnocení těkavých sloučenin v meruňkovém destilátu
ze suroviny rozdílného mikrobiálního poškození pojednává o celém procesu výroby
ovocných destilátů. Popisuje vlastnosti použité suroviny, přípravu kvasu a vliv
mikroorganismů na kvas, samotnou fermentaci, destilaci a další kroky spojené
s výrobou
http://is.mendelu.cz/zp/portal_zp.pl?prehled=vyhledavani;podrobnosti=55412;download_prace=1

Anonymní řekl(a)...


http://uloz.to/xHUkSbRj/ing-dr-josef-dyr-vyroba-slivovice-a-jinych-palenek-pdf
*
Mělo by to být první vydání z r. 1944.
Ty další jsou doplněny jen o předmluvu a doslov.
A minirecenze je v záhlaví blogu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://uloz.to/x6BXyCV5/lihovarnicka-prirucka-zip
*
Pokud to někdo marně sháněl po knihovnách apod. , (jako já), tak se to na netu objevilo. Legislativa, zákony, normy, měření atd., atd.
Skeny mizerné až hrozné, Mb šílené, ale i tak díky za to:-)))

Praktická LIHOVARNICKÁ PŘÍRUČKA
----------------------------------------------------------
Praktická příručka [MZe ČR]
Vydavatel: Praha : Agrospoj 1998 217 s. : obr., tab.
Identifikátor: ISBN (neváz.)
Široký kolektiv autorů.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

http://www.ulozto.cz/xWVgoTZw/dobre-rady-zahradkarum-pri-pestitelskem-paleni-ovocnych-destila-pdf

Určitě stojí za přečtení.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

http://uloz.to/xJ9mBbxv/vondracek-vyroba-lihu-a-uslechtilych-palenek-z-ovoce-1945-pdf

Zajímavá historická literatura

Kamil

Anonymní řekl(a)...

Pro sběratele a milovníky starých knih:
-----------------------------------------------------------------

Likérnický receptář, Ferdinand Štaffl, I.vydání z roku 1940.

Bohužel sken knihy není úplný. Chybí úvod a pár závěrečných kapitol s doslovem. Jinak obsah té knihy vypadá na první pohled stejně jako její II.vydání z roku 1947. Jen má trochu jinou grafickou úpravu.

http://uloz.to/xyUJt64/likery-1-pdf

http://uloz.to/xRzt5pw/likery-2-pdf
*
Jinak díky Uploaderovi za ten historický sken.


Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Blažek, Kneifl, Pěstujeme slivoně, 2.vyd. 2014.

Monografie přináší nejnovější poznatky o pěstování švestek pro produkční pěstitele i amatérské zahrádkáře.
Jednotlivé kapitoly popisují odrůdy, výsadbu, řez a tvarování stromů, výživu a hnojení i jak pečovat o zdravotní stav stromů a boj proti chorobám a škůdcům. Jedna samostatná kapitola se zabývá i problémy malých pěstitelů.

https://uloz.to/!cA4AnwaIJ7it/blazek-kneifl-pestujeme-slivone-pdf

(Omlouvám za špatnou kvalitu skenu, odfláknul jsem to) :-((

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Kniha Pálíme ovoce - Hagmann Klaus, Essich Birgit

https://uloz.to/!quZkvmU87/hagmann-palime-ovoce-djvu

Příjemná a přínosná knížečka která stojí za přečtení. Určitě si ji kupte nebo stáhněte z:
https://uloz.to/!quZkvmU87/hagmann-palime-ovoce-djvu
*
Osobně mně tam zaujaly zmínky o pasírování jádrového ovoce a zkušenosti autorů s hruškovicemi.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

https://www.ulozto.cz/hledej?q=chemie+potravin+vel%C3%AD%C5%A1ek

Kniha Chemie potravin je rozsáhlým a přehledným souborem informací určených pro výuku studentů magisterských a doktorských studijních programů Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Na více než tisíci stranách textu, zahrnujícího takřka 2000 chemických vzorců, více než 500 reakčních schémat a 300 tabulek, přináší nejnovější informace z moderní potravinářské chemie a dalších souvisejících oblastí potravinářských věd a příbuzných oborů.

Publikace poskytuje čtenáři přehled současných poznatků o chemickém složení potravinářských surovin, potravin a dalších přírodních produktů. Vedle rozsáhlého přehledu fyzikálně-chemických, chemických a biochemických vlastností a významných reakcí, které probíhají při skladování, kulinárním a technologickém zpracování potravin, je pozornost věnována také různým aspektům jejich chemické bezpečnosti. Učebnice vyšla ve dvou dílech, v jednotlivých kapitolách se zabývá aminokyselinami, peptidy a bílkovinami, tuky a jinými lipidy, sacharidy, vitaminy, minerálními látkami, pitnou vodou a vodou v potravinách, senzoricky aktivními sloučeninami, které ovlivňují vůni, chuť a barvu, dále jsou zahrnuty antinutriční a toxické složky potravin, přídatné (aditivní) a kontaminující látky, včetně technologických kontaminantů, a související potravinářská legislativa.
*
Nečekejte proto žádný receptář a ani nic určeného pro domácí nebo praktickou výrobu.
Nicméně nejen kapitola 8, aromatické látky je pro naše zájmy hodně zajímavá. Ale taky jen teoreticky a pro rozšíření obzoru.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Na zahrada.cz se včera objevil příspěvek - "reklama" na nový web o domácích vínech.
Samozřejmě, že rychle zmizel. I s mým pochvalným a podpořujícím příspěvkem tam a možná i dalšími.
Nějak tam nesnesou odkazy, výměnu i nekomerčních informací..
*
Škoda, protože i kdyz je jen v začátcích vypadá to velmi dobře.
Tak koukněte na:

https://domacivino.cz

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mezi další weby zabývající se problematikou domácích vín, kde mimo jiné najdete recepty a výborné videa jak na to atd., patří:

http://vinarum.cz/

Podívejte se,

M.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
když již jsme u "sdělování" tak kdysi byl dobrý i www.wine.cz (tak ještě před 5-6 lety se tam dost diskutovalo, ze začátku i dost bouřlivě - Slopák a spol - z historie, která pak zmizela...). Bohužel po "rekalibraci" tohoto webu se zněj stal jen "čistě výdělečný produkt", kde vám ani neodpoví na případný dotaz, když není přímo "po vinařsku" ... to jen abych "usnadnil nehledání" - je to ztráta času, tož tak...

David Bambušek řekl(a)...

Díky za zmínění mého nového webu Domácí víno - https://domacivino.cz, budu rád za jakoukoliv konstruktivní kritiku, nápady na vylepšení nebo odkazy na další podobné stránky nebo třeba fóra. V následujících týdnech se budu se snažit zapracovat na obsahu - přidat recepty a napsat články, rychlost ale záleží na tom, kolik budu mít volného času takže nový obsah bude přibývat spíše nahodile než pravidelně.

David B.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,může být u nerez kotle ploché dno,nebo musí být vypouklé,jako u měděného? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

vážený, sice tento dotaz patří do sekce „Vařák“, ale odpovím vám zde (admim snad promine, když tak žádám o přesunutí):
Vždy záleží na síle materiálu, resp. i na způsobu ohřevu příslušného kotlíku. Lze použít ploché dno u obou materiálů; u zahřívání na „plotně“ ani jiné nemůžete použít. V domácích sestavách, hlavně když se ten kotlík letoval/svařoval doma na koleně, se používá od nepaměti. Jen je potřeba případný sletovaný spoj trochu „ochránit“. Viz různá videa z US webů - je jich ne YT „hafo“ i s ukázkami zabudování do „kamen“ nebo na PB hořák.
Klenuté/vypouklé dno je na výrobu podstatně náročnější, proto se v domácí „praxi“ objevuje jen tehdy, když jej někde výhodně získáte již hotové (celý kotlík …) a pro ohřev plynem je výhodnější.
Tolik asi tak k vašemu dotazu.
PS. Tu sekci o vařáku (a nejen tu, ale i ty ostatní) by bylo vhodné si alespoň projít, … je to sice dost materiálů ale vyplatí se vám to !!

Anonymní řekl(a)...

Asi to sem nepatří, ale zaujalo mě to. A hodně...
*
Na omluvu - třeba má někdo problém s nevhodnou vodou vhodnou k ředění a možná má v okolí nějakou studánku o které ani neví...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

http://www.estudanky.eu

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, narazil jsem na sadu velmi zajímavých a názorných videí týkajících se fungování destilačních aparátů:
https://www.youtube.com/watch?v=WnYtooA1eL8&index=4&list=PLoph7E2rqj6mPL_IHjj865KZQI0wICZmn
Sice je to v ruštině, ale i pro rusky nemluvící názorně vysvětluje v obrazech jak to funguje.
Tak to snad někomu pomůže.
Jiran

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Mne zaujal návod na domácí koňak. Kompletní postup, vč. filtrace dřevěným uhlím. Ti rusové s tím mají bohaté zkušennosti. Určitě to vyzkouším. R.

Odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=OLXuTCgUHhY

Anonymní řekl(a)...

Institut zážitkové pedagogiky, Dědov 45, 549 57 Teplice nad Metují, IČ: 228 94 853 ***** pořádá 6. - 8.4.2018
Zábavný kurz pěstitelského pálení pro širokou veřejnost
(v rámci projektu NETRADIČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ a Světového dne zdraví)
Určeno všem, kteří se chtějí vzdělávat, či si vyměnit zkušenosti v oblasti výroby ušlechtilých ovocných destilátů.
Preambule:
Kurz není určen pro komerční výrobu. Cílem je prohloubení znalostí v komplexní přípravě ušlechtilých destilátů pro vlastní potřebu z vlastních destilátů legálně získaných v pěstitelských pálenicích, u kterých již byla zaplacena spotřební daň.

Pátek 6.4.2018
15,00 - 17,00 ubytování
18,00 večeře
19,00 pěstitelské pálení, zákonné možnosti domácí "výroby", historie, tradice, právní aspekty
22,00 volná zábava s degustací dovezených vzorků

Sobota 7.4.2018
8,00 snídaně formou bufetu
9,00 výlet vojenským speciálem na Bischofstein. Ochutnávka regionálního piva. Relaxační výstup na hrad Skály.
13,00 oběd
14,00 zásady správné přípravy kvasu a jeho zpracování
15,00 destilace, rektifikace, nezbytná teorie, praktická ukázka, bezpečnost práce, zdravotní nezávadnost pálenek
19,00 večeře
20,00 vystoupení pozvaných hostů, vše o tradičních koštech pálenek, všeobecná diskuse

Neděle 8.4.2018
9,00 snídaně
10,00 likéry, maceráty, unikátní recept na ořechovici a Panenskou švestku
12,00 oběd

Cena (ubytování, strava): 700,-Kč
Kurzovné: 0,- !
Sebou: 1 litr destilátu (nejlépe slivovice i nekvalitní) pro praktickou část kurzu. Pokud chcete prezentovat na velkoplošné projekci fotografie a videa, nahrajte je na flash disk.
V ceně není: pití (čepované pivo Krakonoš, nealko) mimo čaje či kávy u snídaně,
občerstvení na zámečku Bischofstein.
Přihláška na kurz: johan.cz@seznam.cz Tel. 606 888 195 Mgr. Oudes Jiří

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: