Pomerančová kůra


Mezi časté ingredience k přípravě celé řady bylinných likérů patří bezesporu pomerančová kůra. Přidává do likérů příjemné tropické tóny, které jsou sice poněkud těžké nicméně velmi oblíbené.
Při přípravě pomerančové kůry je třeba dodržet některá pravidla, která zásadním způsobem rozhodují o konečném výsledku. V prvé řadě je třeba pomeranč před samotným loupáním řádně omýt, v obchodech bývá totiž ovoce silně konzervované. Doporučuji ovoce omýt alespoň 80%-ním lihem a následně velmi pečlivě "drhnout" kartáčem pod tekoucí teplou vodou.
Loupání pomeranče se provádí standardní škrabkou na brambory. Neni žádoucí, aby získané slupky obsahovaly bílou vrstvu, která je při standardním loupání součástí slupky. Tato bílá vrstva nemá vliv na vůni samotné suroviny, ale zanáší silnou hořkou chuť do likéru na jehož přípravu se takováto slupka použije. Nejlépe to vystihuje přiložené foto.
Sušení slupek by nemělo probíhat příliš pomalu ani příliš rychle. Vyhovující doba sušení je 48 hodin. Používání sušiček nemůžu doporučit, většina z nich proudící vzduch ohřívá, což má za následek únik většího množství vonných esencí, než při normálním sušení. Sušení je u konce, když se slupka při ohnutí zlomí.
Sušená pomerančová kůra by měla být stejně jako všechny ingredience pro výrobu likérů uchovávána v tmavém skleněném obalu, mě osobně se nejvíce osvědčily hnědé prachovnice se zábrusným uzávěrem.

Deslik

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer. Jaké doporučujete použití kůry, samotnou nebo s nějakými bylinami? Případně jakými? Kolika % líh použít?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pomerančová kůra je vždy jen jednou z ingrediencí pro výrobu likéru. Např. v ořechovce, kterou uvádíme, je obsažena jen na dokreslení chuti.
Koncentrace lihu, obsah bylin apod. je tedy u každého receptu specifikováno zvlášť. My jsme zatím zveřejnili jen výrobu ořechovky a mapujeme, zda je o likéry mezi čtenáři vůbec zájem. Zatím jste první zvědavec z oblasti likérů k asi padesáti zvědavcům z říše pálenek. Tomu odpovídá i naše rozšiřování tématu "likéry".
Děkujeme za dotaz.
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
po delším čase jsem opět na tomto vebu. V reakci na Deslika bych chtěl říci asi toto : zájem o likéry může být menší také tím, že je poměrně hodně receptů publikováno jinde a i "literatůry" je poměrně dost, já vlastním minimálně 5 - 6 různě vydaných, ručně opisované z dřívějších "kuchařek" již k tomu nepřičítám. Zde nevidím problém v "technice" přípravy likérů, ale spíše v nemožnosti některé důležité ingredience sehnat. To ale neznamená, že by se Deslik touto tématikou neměl zabývat. Byl-li by zájem, mohu některé recepty zaslat do "fóra" k diskusi. Zdravím vyznavače "ostřejších nápojů". Lojza.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den Lojzo,
blahopřeji Vám pokud máte více než pět receptů na dobrý likér. Osobně jsem jich četl mnoho, ale byly to většinou slátaniny typu... do lihu dejte kávu a máte kávový likér apod... :-(
Pokud máte recept na likér, který je skutečně receptem a jste ochoten se se čtenáři podělit, zašlete jej (je) přímo na "deslik@seznam.cz" a mi rozšíříme mnou uvedenou ořechovku dalšími likéry. Je pak věcí diskuze recepty doplnit o získávání samotných ingrediencí.
Osobně dávám zejména bylinným likérům velmi vysoké hodnocení. :-)
Moc děkuji.

Jaz řekl(a)...

Zdravím amatérské páleničáře a likérníky. V předchozí reakci bylo zmíněno , že je problémem sehnat ingredience. Mnoho bylin je na : http://www.prodejbylin.cz/
Posílají velice spolehlivě.
Překvapivě dobrý bylinný likér vznikne naložením čaje Stomaran z lékárny a pár dalších ingrediencí. Trochu to připomíná bechera.Recept se lehko najde na inetu.
Ať se daří a chutná !


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: