Aparát Majkl


Foto zaslané čtenářem blogu.

Asi před 3 roky jsem koupil '' rádo-by '' Destilační kolonu..Ovšem po prvním pálení a hlavně důkladném studovaní nejen tohoto blogu jsem zjistil, že jsem koupil ( v tomto provedení ) takřka nepoužitou věc pro 1D. Jako jasně, vypálíte v tom,ale na tom co z toho teče si teda nepochutnáte. Na jedné fotce je přistroj před úpravami - nepostradatelný odkalovač, výkonné a regulovatelné chladící prsty ( :-D ) ,absence míchání, které je při 1D dost podstatné z hlediska stejnoměrného rozložení teplot. Zejména pak u tohoto přístroje, kde je dvouplášt pouze do 1/3 výšky vařáku..Takže k parametrům a mým úpravám...


Kolona před úpravami

Objem vařáku 50 L ,dvouplášt do 1/3 výšky, medium voda,ohřev 2 x spirála 2000 W s jemnou regulací výkonu ( jedna z mála věcí, kterou bych výrobci nevytknul ), přetlakový ventil 1,6 bar. Deflegmátor průměr 85mm ,výška 800mm - naplněn odspoda měď - keramické válečky a nakonec skleněné kuličky až do 1/3 pruhledítka na reflux pod CHL.1  (krásně vidím množství zpětného toku ), CHL. 1 nad pruhledítkem je chlazen průtokem vody, který je regulovatelný citlivým ventilem. Má průměr 55mm, délku 200mm a prochází skrz něho nerez trubička 12/9.







 V nejvyšším bodě trubičky ( přechodníku ) před CHL.2 je čidlo na teplotu par vcházejících do CHL.2. Chladič 2 má průměr 105mm, délku 330mm a uvnitř je do spirály stočena zmiňovaná nerez trubička průměr 12/9, 3m dlouhá. Oba chladiče svou kapacitou bohatě stíhají a chladící voda vytéká jen v tenké nitce a mírně vlahá. Doba destilace jedné várky ( od studena ) - 6h . Teploměr mám v kvasu, pak na víku spolu s tlakoměrem a poslední mezi CHL.1 a CHL.2







Teď jsem teprv spokojen s kvalitou pálenky, chuť výborná, příjemné aroma.
Práce se vyplatila.

Pálení zdar :-)






Majkl


92 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Majkle.
Vaše úprava se mi moc líbí. To míchadlo je také bezva. Já mám úplně stejnou kolonu. Po nezdařilých pokusech jsem ji upravil - doplnil upravenou polskou kolonou AABRATEK. Využívám ji většinou na výrobu čistého lihu - přepalování kořalky, co mi nechutná atp. Při pálení ovoce se mi to jevilo jako velmi čistá ovocná vodka (Na ovoce používám klasickou dvojitou destilaci). Výplň deflegmátoru mám měděné smotky a nerezovou vlnu.
Chci se zeptat pár věcí:
-výplň deflegmátoru byla v originále nerezová vlna a měď - jeví se Vám keramické kroužky vhodnější než nerez - vlna ?
-Míchadlo - jak máte provedeny lopatky míchadla? Z čeho je ta převodovky (kloubový spoj) mezi motorem a hřídelí?
-Můžete popsat postup destilace ovocného kvasu? Nahřívání, teploty odběru úkapu, do kolika jedete jádro ? Díky R.





: í sice velmi jemně

Majkl řekl(a)...

Ahoj ,jj mate pravdu byly tam ty dratěnky a nerez vlna..Vymenil jsem to hlavne z toho duvodu,že at ty dratěnky tak i ta vlna nejde pořadně čistit,vždycky v tom nejakej bordel zustane..Nejlip se mi jeví ty skleněnne kuličky od firmy VERKON .Stavim ted větší aparát na 85 L ,tam dam asi pouze ty kuličky ( a RČ ) samozřejmě ..Míchadlo - hřídel lopatky je nerez pruměr 20 mm ,lopatky 3mm silna nerez pasovina cca 50mm široka a ještě trochu vytvarovana,to se spatně vysvetluje..Napište mi svuj mail a ja vam to nafotim detailně..jinak ten kloub jsem tenkrat demontoval z nějakeho stroje co se likvidoval,už si nevzpomenu co to bylo..ALe na každem autovrakovišti si z kloubuu budete moct vybrat,idealni jsou klouby z řízení,nacházeji se nekde nad pedálama :-)..Motorek je stěračový z autobusu 24V ,ma dvoji otačky cca 20 ot/min a cca 50 ot/min. Neco mezi mi přijde akorát..Na ten vetši aparat jsem ted koupil elektromotor s převodovkou a ma 30 ot,to bude myslim ideal..Postup destilace ..Ono ja se s tím taky zatim učím,ale poslední 2 varky už jsem si s tim tak nejak vedel rady.Nejdřív mam zaple obe spirály naplno.Když teplota par nad kvasem vystoupá na nějakejch 73° C tak jednu spirálu vypnu uple a tu regulovatelnou stahnu asi na 25-30 % výkonu a čekám až se v průhledítku začnou oběvovat páry.CH 1 mam na plný výkon,všechny páry vracím zpět a čekám až se teplota ustálí .Potom uberu uplně nepatrně výkon CH 1 , po případě přidám trochu výkon na spirále a sleduju teplotu nad CH 1 .Jak azčne dosahovat 78-79° začne kapat ukap,snažím se při odběru udržet tu teplotu kolem těch 80 .ukapu odebírám většinou to 1% z objemu,ale samozřejmě čuchám a ochutnávám..Dokat mi skače jazyk po patře,tak to nebrat..No pak jadro -trošku zvednu teplotu aby to nee kapalo ale teklo v tenké nitce a vracel se nějaký reflux. Pak už si toho moc nemusim všimnout,teplota pomalu stoupa sama jak ubývá oběm ve vařáku.Měřím lihovitost a když se začne blížit 50% alk tak měřím po každé natekle odměrce a dělám test ředěním 1:5 s vodou.Jak se to začne trochu kalit,končím s jádrem ..Neřikám,že muj postup je super,ale jsem s výsledkem opravdu spokojenej.A to nejsem z těch,co by chválili pálenku jen proto,že ji vyrobili oni..Když piju pálenku od jiných,málokdy řeknu,že mě nechutná..Když jsem vždy něco vypálil,málokdy mi to chutnalo :-D..ALe ted po těch upravách jsem fakt překvapivě spokojen :-)...

Majkl řekl(a)...

Omlouvam se,ten ukap samozrejme NE 78,ale 68 ° a udrzuju kolem 70,proste aby odkapal a ne odtek ..

Anonymní řekl(a)...

chcem sa opytat.v tom chladiči 1, nad deflegmatorom.mate aky priemer trubky.

Majkl řekl(a)...

Jak jsem psal v popisu 12/9 . slovy velkej prumer 12 a dira 9mm ..

Anonymní řekl(a)...

kde se kupil sklenene pruhledko.

Majkl řekl(a)...

Vyrobil ze sklenicky ..nerikam ze jsem na to potreboval jednu :-D... Upnete si na stul diamant rezak,sklenicku postavte na stul tlakem a otacenim ji co nejvice nariznete kolem dokola.Pak si napustte studenou vodu do kbelika a zapalte svicku.Nad svickou v bode rehu nahrivejte a pak ponorte kolmo,ale fakt kolmo do vody..postup opakujte do doby,nez bude videt,ze sklo vlivem tepelneho soku s miste rezu prasklo..pak uz staci poklepem treba malym kladivkem dno urazit..Ja jsem to jeste trochu zabrousil o bok brusneho kotouce (co nejmin otacek) ,ale to asi neni uplne potreba,nejakou nerovnost vezme silikonova guma (v mem pripade 3mm silna ) mezi kterou pruhleditko upnete.

Majkl řekl(a)...

Jinak jeste pro R. : ten kloub se da sehnat na netu nebo nekde v mototechne pod nazvem KŘÍŽOVÝ KLOUB..

Anonymní řekl(a)...

Majkl, jsi šikovný!
*
Já to kdysi zkoušel nějak takhle:
Tenčí bavlněný provázek jsem párkrát obtočil v místě plánovaného řezu, zavazal a stáhnul.
Pak jsem ho namočil do petroleje a vrátil na místo řezu. Poté zapálil a se sklenkou točil aby to hořelo stejnoměrně. Po dohoření rychle ponořil do vody s ledem.
Ale výsledky nebyly dobré. No, holt nebyl jsem a nejsem moc manuálně zručný. Na vše jsem potřeboval stroje nebo spec. přípravky.
A tak jsem to nakonec vyřešil návštěvou sklenáře. Sice se zpočátku moc nadšeně netvářil, ale zvládnul to bravurně.
(2l odměrné válce ze skla Simax)


Rafael.

Majkl řekl(a)...

Diky ;-)..taky jsem slysel par postupu jak to udelat,ale tento se mi jevil jako nejrealnejsi ..Ja jsem jednu sklenicku dal taky sklenarovi..ale kdybych takovou prasecinu udelal ja,radsi bych zakaznikoj rekl,ze to prasklo....hamba blit,melo to uhel,ze by se to skoro prevratilo postavit to na ten jeho profi rez :-D....No hrdej na to nebyl asi ani sam,nic po me totiz nechtel :-D....

Majkl řekl(a)...

A to je sklenar,kterej remeslo delal kdyz ja jsem jeste tahal pred barakem kacera na provazku...

Anonymní řekl(a)...

čim ste zvaral nerez trubky.elekrodamy,alebo tigom.

Majkl řekl(a)...

Tigem

Anonymní řekl(a)...

Pro Majkla:
Posílám odkaz pro inspiraci. Stejný typ kolony, podrobný postup . Ať se daří. R.


https://www.youtube.com/watch?v=-jgVY5ixaGs

Majkl řekl(a)...

Mas recht,je to jak muj aparat :-). Akorat ten zpetnej to k tece po stenach a ne pres napln ..

Anonymní řekl(a)...

Ne. To náplň tam je. Jsou tam nařezané měděné trubičky a dole je to utěsněno smotkem nerezové vlny. R.

Majkl řekl(a)...

Jo to ja vim že napln tam je,ale jde o to,že reflux by měl ztekat do středu naplně aby mohlo dojit k výměně teplot..Na tom videu vidíte,že destilát teče hlavně po stěnách a s náplní tudíš nepřijde skoro do styku jestli si rozumíme.Navíc ten deflegmator neni ani tepelně zaizolovaný,což ochlazení na stěnách a né v náplni jestě umocní..Jinak to vypada supr.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Majkl,

než si sem dál svůj aparát tak jsem byl rozhodnutý, že koupím od stejného ,,výrobce" jako si pořídil ty, jen jsem chtěl 100 L verzi, která je podle všeho stejná jen objem je jiný. Teď si tou koupí nejsem ani trochu jistý a podle toho jak to popisuješ bez úprav, na které nemám čas ani vybavení to asi nemá cenu... Není možné pořídit podobný funkční aparát na 1D destilaci za rozumný peníz? Něco jsem našel v Polsku, ale pro polskou kvalitu taky nejsem přesvědčený o funkčnosti.

Případně děkuji za nějaký jiný tip.

Hezký svátky

Tom

Majkl řekl(a)...

Ahoj no opravdu ti to nedoporucuju ,pokud nemas moznost to upravit..Ja ted dokoncuju aparat vetsi,na stejnem principu a pokud s nim budu spokojen az ho vyzkousim,tqk by ten muj byl mozna na prodej ..

Vojtech řekl(a)...

Dobrý deň. Mal by som prosbu, ktorý z tých dvoch destilačných zariadení by som si mal kúpiť.
https://dom.bazos.sk/inzerat/92205268/Domaca-palenica.php

https://dom.bazos.sk/inzerat/92179112/Destilacne-zariadenie-Domaca-palenica-destilator.php

Pokiaľ viem kotol by mal byť medený, aby sa zabránilo väčšiemu množstvu metylalkoholu.
Za radu dopredu Ďakujem.
Vojtech.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Majkle, díky za radu. Chtěl bych ale větší cca kolem 100 L. Pro info na kolik tě cca přijde ta stavba většího zařízení?

Tom

Majkl řekl(a)...

No tak me na moc neprijde,protoze kotel jsem pouzil ze stareho varneho dvouplastoveho 90L kotle na polivku ze zavodni kuchyne meho zamestnavazele .takze kotel zdarma,ale da se koupit treba na bazosi kolem 15-20000 kc . No a pak je za potreby nerez material,motor na michani ,napln deflegmatoru ,termostaticky regulator vykonu spiral a par drobnosti .Ty me vysli na 7000 kc .co se tyce veskerej prace,delam si to sam a vetsinou v pracovni dobe ,takze jsem za to jeste placenej :-))...

Anonymní řekl(a)...

Majkle, není jak tobě :-) díky za info.

Co říkáš/te na tento aparát?: http://www.vyroba-palenic.cz/palenice-maloobjemove

Tom

Anonymní řekl(a)...

Vojtechu, pokud věříte takovým blábolům jak jste napsal, cituji:

"Pokiaľ viem kotol by mal byť medený, aby sa zabránilo väčšiemu množstvu metylalkoholu."

Tak si nekupujte žádný. Čtěte, studujte, myslím, že to moc potřebujete a třeba až někdy časem...
(Nezlobte se, taky za OT tady, ale na takové bláboly jsem fact alergický. Měď a ani žádná běžná páleničářská technologie nemá na obsah methanolu vliv).
*
Jinak těm aparátům nemám vcelku co vytknout. Taková klasika která si v popisu, až na pár nepodstatných tlachů na nic nehraje a bude dobře použitelná.
(Osobně bych si vybral ten druhý).

Rafael.

P.S. Tome, jen pozor na to, že oficiální výrobci mají povinnost informovat o přemístění, prodeji, takových výrobků příslušné úřady...

Majkl řekl(a)...

Aparat se mi hodne libi,ale jestli je to tak jak pise Rafael,je to docela zadrhel :-/..Informuj se na to a dej vedet ;-).Docela by me zajimala cena,to asi nebude 30000 :-/..

Anonymní řekl(a)...

Aky cca objem zabera vypln koralky + keramicke valceky.

Majkl řekl(a)...

4,54 L .

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Majkle, tak cena je za aparát je 42 tis. a mělo by to jít koupit jakou jiné zboží např. kotel na povidla a tím odpadá ohlašování.

Tom

Majkl řekl(a)...

Cau,diky za info ;-), to jsem si tak nejak myslel kolem 40 no..to uz je pekna raketa :-/.. Jdes do toho?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Majkle, jo je to dost, ale zas to bude snad funkční aparát. Nenašel jsem bohužel jinou funkční alternativu té tvoji o obsahu cca 100l na 1D. Kdybych měl možnost si ji postavit sám je to jiné, ale tu možnost nemám :-/
Tom

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Zde jsou nějaké alternativy:

http://www.vyroba-palenic.cz/palenice-maloobjemove

http://www.kovodel.cz/destilacni-zarizeni/dvouplastove-kotle/

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, první odkaz je již mnou vloženy aparát :-) a kovodel nevyrábí kotel cca 100l jen na 1D tj. jedno pálení.
Tom

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
jestli tím 1D myslíte aparát s rektifikační kolonou, tedy pouze jednostupňovou destilaci, tak tu u Kovodělu dělají.
http://www.kovodel.cz/destilacni-zarizeni/destilacni-kolona/
Destilační kolony do objemu 200 Litrů
Destilační kolony vyrábíme o obsahu 100L,150L,170L, a 200 Litrů. Kolony jsou samopřepalovací, čili druhé pálení je vyloučené. Destilační kolony jsou jedno, dvou a tří stupňové, každá kolona má deflegmátor a je možné ji vybavit také katalyzátorem. Všechny části kolony jsou opatřeny oplachy, průzory (DN 100) a osvětlením…
No jen ta cena, že …
Hezký den

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ano myslím aparát s rektifikační kolonou na jednostupňovou destilaci.

Mám stránku kovodělu prostudovanou a je tam i napsáno následující:

Orientační cena destilačních kolony je od 199 000 Kč bez DPH, ceny se ale vždy liší v závislosti na provedení a individuálních požadavcích zákazníka.Tyto technologie jsou určeny do zahraničí, pro tuzemský trh neprodejné, jen pro pěstitelské pálenice nebo ovocné lihovary s příslušným povolením.

Takže tam bohužel nic :-(
Ale i tak děkuji za reakci :-)

Tom

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mohl bych poprosit o email na Majkla? Rád bych s ním něco zkonzultoval.
Můj meil hknejlevneji@email.cz

Děkuji L

Anonymní řekl(a)...

Proc nekonzultujes tady? Od toho tenhle blog je .

Anonymní řekl(a)...

Dobry den
Můžete me prosim poradit kde sehnat tu sklenenou trubku co mate nahoře.
dekuji

Majkl řekl(a)...

Nebudu odpovidat na to,co uz tu bylo zodpovezeno ;-)..kouknete o par radku vyse..

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Majkl,

prosim Ta, to miesanie mas poriesene ako? Tak ze je navarena duta tycka skrz parak po "skoro" dno aby sa tam zmestilo miesadlo a do nej je vsunuta oska s miesadlom? Jedna sa mi to ako je zarucena tesnost a ci to je rozoberatelne. Ta duta tycka je asik na pevno. Z fotiek to nevidno. Kamos to ma podobne s tym rozdielom, ze je to takto na dekli kolko na dno. Niekedy ked sa dostane do dutej tycky kvas a ten zovrie pri 1D tak to vyviera von :(

Dakujem za odpoved.

Čviro

majkl řekl(a)...

Cau Čviro .V plášti mám zavařený domeček se dvěma ložisky.Domeček ma pruměr asi 50mm a je dlouhý tak 100 mm ,z obou stran jedno ložisko ( oboustraně krytované - 2RS ) a dvoubřitý simering ( gufero ) .Nema šanci nic unikat .Je to samozřejmě rozebiratelny .

Anonymní řekl(a)...

Cao,

dakujem za odpoved. Je to super, este jedna vec pre upresnenie: ten domcek je vlastne rurka, kde mas vyfrezovany otvor (alebo skor zuzeny priestor) na tie dva ložiská do ktoreho tie loziska vlozis z oboch stran a potom prikryjes guferami. Spravne chapem?

Č.

Anonymní řekl(a)...

Majkl, este jedna vec ma napadla. Kedze mas tu rurku, ktora sa toci a pohana lopatky sikmo ako to mas poriesene? Z fotky to nevidno ale akokeby bola ta tycka rozrezana a ta plocha lopatka mohla chodit hore dole na oske. Alebo na pevno do sikma s tym ze jedna strana stiera dno a druha je vyssie?
Dik.
Č.

Majkl řekl(a)...

Jj chapes to spravne .Jinak ty lopatky jsou na te hřideli na pevno přišroubovane.Dno to nestira,neni to potřeba když je to dvouplast - připaleni nehrozí.To michani je tam opravdu jen z duvodu stejnoměrneho rozložení teplot..Pokud bys mel problem ten domeček někde necht vyrobit,mužu ti ho případně vyrobit a poslat.Musi byt samozřejmě z nerezu .Nebo ti ho mužu aspon nakreslit a mužeš to zadat někde u vas..

Anonymní řekl(a)...

cviro19@azet.sk tak nechavam kontakt, ozvi sa
diky

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Moc se me líbí tva uprava. Ja upravoval take, ale mam ten 100l KEG.uprava šla na klasiku.Míchadlo mam docela podobne udělané. A teď mi kolona leží bokem. Ja udělal nove víko z mědi. Co kdybych ti ji dodal a ty jsi mi to upravil stejně. Ale prva bych Chtěl ochutnat vysledek.

Majkl řekl(a)...

Odkud jsi?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Jsem kúsek od hodonína. Není problém někam dojet. Vzorek na výmenu vemu take. Ochutnavat az doma.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Majkle.
Všiml jsem si, že máš na každý chladič přívod samostatně.
Na maďarském vebu kde je stejný typ kolony a i u české kolony od fy Durativa je voda vedena do sekundárního chladiče a z něj do primárního a pak do odpadu.
Proč to máš jinak ? Máš s tím zkušenost?
Dík za odpověď. R.

Anonymní řekl(a)...

Pěkný večer.
Ještě na Majkla:

-celková výška je 80 cm? I s chladičem č.1 a průhledítkem?
-Ch1 - je chladič dle Liebiga? Z čeho je ten kužel?

Díky. R.

Majkl řekl(a)...

Ahoj R. ,omlouvam se za velmi pozdni odpoved :-(..Do chladice 1 mam opravdu privod zvlast,proste me napadli to tak udelat,protoze pokud bych tam navedl vodu z chl 2 ,tak ta voda uz je ohrata ( pokazdy jinak ) tudiz bych tezko reguloval vykon chl 1.Takhle mi tam jde porat studena voda a muzu postupne pridavat a ubirat.I prutok muzu diky tomu mit mensi .Jinak vyska celkova od vika po nejvyssi bod je presne 1m .samotny deflegmator ma 60 cm .kuzel je vysoustruzen z nerezu.Pozor ale na velikost dirky,cim vetsi,tim lepsi .

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Majkle.
Dík za odpověď. Já mám kolonku už také hotovou.
Volil jsem pro mne jednodušší cestu - koupil jsem materiál, nakrátil, vyvrtal potřebné díry a nechal svařit. Náplň mám skleněné kuličky o pr. 1 cm, dole smotek měď. drátu z opletení. Celková výška je cca 80 cm (jsem omezen výškou místnosti) z toho náplně je cca 55 cm. Snad to bude stačit. Ještě musím zateplit svislou trubku a zapojit ventil a hadice na vodu.
Ještě mám na Tebe dotaz ohledně odběru úkapu:
-psal jsi, že nejprve uvedeš kolonu do rovnováhy při plném výkonu CH1 a až potom odebíráš úkap. Na více místech zde a i v jiných zdrojích se uvádí postup (i Já to tak dělám u kolony typu Aabratek) tak, že napřed při velmi pomalém ohřevu a vypnutém CH1 se odkape úkap a až pak se pustí voda do CH1 a odebírá jádro. Např. MAX zde na foru uvádí,že pokud se úkap neodebere uvedeným způsobem (při vypnutém CH1), tak se může stát, že úkap může "zasvinit" velkou část z jádra.
Jde bezpečně poznat konec úkapu? Kolik průměrně odebereš ? Pěkný večer. R.

Majkl řekl(a)...

S tim ukapem..Kdyz jsem se rozhodl pro paleni s deflegmatorem,tak jsem si procital zde tu sekci DEFLEGMATOR a tam hned v uvodu prave pisou ,ze se to ma nejdrive ustalit pri plnem vykonu chl 1 ,tak to tak delam.Ukapu je samozrejme pokazde jine mnozstvi,jednou se mi stalo,ze nebyl skoro zadny,jindy je ho hodne.Ze zacatku jsem se drzel pravidla,odebrat aspon 1% objemu..Odebrat ukap a pak teprve uvest v cinnost chl1 jsem nezkousel,ale nerikam,ze nezkusim :-D..

Max řekl(a)...

Dávám to sem, protože je to aktuální a a hlavně je toto vlákno na začátku webu. Rumunsko v rámci svého předsednictví chce prosadit EU novelu o domácím pálení: https://www.vitalia.cz/clanky/rumunsk-navrh-eu-domaci-paleni-alkoholu-pestitelske-palenice/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Max řekl(a)...

Náplnové kolony (NK) jsou sice konstrukčně jednoduší než kolony s fyzickými patry, ale dle mých zkušeností jsou NK náchylné k nežádoucímu zahlcování celého sloupce kolony vroucí kapalinou, která již neskapává dole ale naopak varem je vynášena nahoru a dochází tak k zanesení níže a částněčně i výše vrouaucích složek až na vrchol kolony, náchylné na to jsou právě úzké NK do asi 2". Dále je značnou nevýhodou NK její váha v případě keramiky nebo u nerez vlny zase těžké čištění nebo zvýšení tlaku při namačkání více nerez nápně. Další nevýhodou je potřeba vyvážení NK, což dělá minimum lidí a reflux pak má tendenci stékat po stěně.
Proto se přikláním ke konstukci patrové a nejl=pe z nerezu, který se dá i pájet, dokonce i měkkou pájkou s Ag nebo tvrdou s Ag.
Na ebay je báječné množství tri clamp armatur vč, těsnění za velmi rozumné peníze. https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_nkw=tri+clamp+3%22&_sacat=0&_sop=15&_pgn=2

Honza řekl(a)...

Dobrý den. Už dva měsíce studuji... a našel jsem nakonec tohle... čímž už vážně uvažuji o jejím pořízení. Principiálně je to podobné té Vaší, takže by mne zajímal názor... díky. Honza

https://destilacni-pristroje.cz/destilacni-pristroje/644-aroma-de-lux-dvouplastovy-automaticky-destilacni-pristroj-destilator-palirna-kolona-automaticky-elektricky-spodni-plast.html

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, o toto zařízení se také zajímám. Dotaz na něj jsem sem dával cca před měsícem (rubrika oficiální výrobci), zatím se k tomu nikdo nevyjádřil. Mě jako laikovi se zdá, že by to mohlo fungovat dobře. Kontaktoval jsem již i prodejce, každý týden tvrdí, že příští týden bude dodávat a stále nic. Moc důvěry nebudí. Díky za názor. Zdraví Mira

Majkl řekl(a)...

Dobrý den.V žadnem připadě se nepovažuji za odborníka,ale mě se to líbí .Jen ta doba destilace 4 - 7L za hodinu se mi zda uplne nesmyslná,nerealná..

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Majkle, díky za názor na výše uvedenou kolonu. Nakonec jsem to nevydržel a uvedenou kolonu pořídil. První pálení nic moc, nepodařilo se stabilizovat kolonu. Nevěděl jsem jestli je problém u mě a nebo v koloně, učil jsem se s tím zacházet. Po konzultaci s dodavatelem mě dodavatel poslal nová (jiná) sítka do kolony. Další pokusy proběhly podle představ, výsledek lahodná meruňkovice. Řízení kolony dělá jednotka která sleduje teplotu v plášti, sudu, reflux a hlavě kolony. To funguje dobře. Jako nedostatek vidím to, že dvouplášť je pouze do 1/3 výšky sudu. Problém jsem neměl nic se nepřipalovalo. Jo a tvoje poznámka o rychlosti destilace je správná. To by musel být kvas vysokoprocentní a u destilace velmi spěchat, ale pokud chceme mít vůni a chuť tak je to nereálné. Zdraví Mira

Honza řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Honza řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Honza řekl(a)...

Zdravím všechny. Musím konstatovat, že jsem to také nevydržel a také objednal... Ten s tím skleněným válcem. Jenom soufám, že se výrobce poučil a já nebudu muset řešit problém, co řešil Míra. Dotaz na Miru máš ten skleněný, nebo ten kovový válec? Až nastane den D, mohl bych mít pak konkrétní dotazy? Švestky zatím stále kvasí... Děkuje a zdraví Honza

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Zajímal by mne ten "návod k obsluze v češtině", který dodavatel inzeruje na své "stránce“ v pdf (kde však ale není ke stažení); máte-li ho někdo k dispozici, mohli byste jej někde „pověsit“ ?!
Díky a zdravím.

Anonymní řekl(a)...

Pro Honzu, mám ten skleněný, tam je kolona typu police a teoreticky jdou přidávat další patra, ta druhá je sloupcová kolona. Já jsem byl asi mezi prvními kteří to objednali, proto tam byly ty problémy. Jaký máš slíbený termín dodání od objednání? Jak budeš mít dotazy ozvi se.

Co se týká návodu, který jsem dostal tak moc neodpovídal skutečnosti, dodavatel slíbil, že to upraví. Proto asi není důvod ten původní publikovat. Zdraví Mira

Anonymní řekl(a)...

Já ty nabídky výrobců a prodejců sice moc nesleduji, ale přijde mi, že koupit, sehnat kolonu kloboučkovou, síťovou apod. byl problém. I když v profi praxi se používají výhradně jen ty.
Oproti velmi lehce vyrobitelných náplňovým které zcela ovládly homedestiller trhy a domácí výrobu.
Na velmi málo eshopech apod. je šlo najít.
A už je objevili Číňané jak jsem tak pochopil.
Můžeme si o nich myslet cokoliv, ale pravdou je, že jsou velmi šikovní a moc dobře vědí co vyrábět, skopírovat a co má budoucnost a čím můžou inovativně převálcovat trh.
*
Je to, ale jen můj názor, nechci nikoho ovlivňovat, odrazovat od stavby nebo koupě náplňových kolon. Jen ty co se u nás propaguje, ty nejrůznější "polské systémy" apod. na mě vůbec nedělají dobrý dojem.

Čímž se stotožňuji s - 8.června 2019, příspěvekem od Maxe výše.
*
Číňané moc dobře vědí co a proč to dělají.
*
Jinak se omlouvám za OT v tématu, ale nějak mi to nedalo a taky jsem nevěděl kde s tím....

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Pánové, jež jste si pořídili přístroj se skleněnou rektifikační kolonou se síťovými policemi, jak ty police vypadají a fungují ve srovnání s kloboučkovou rektifikační kolonou nebo naplnovou ? Děkuji za info. Václav

Anonymní řekl(a)...

U skleněné kolony jsou jednotlivá patra tvořena jemně děrovaným plechovým sítkem s přepadovou trubičkou. Princip bude stejný jak u kloboučkové kolony. Náplňová kolona obsahuje "různá tělíska."

Anonymní řekl(a)...

Zdar a dobrému pití zvlášť.
Chci se zeptat nenastal-li nějaký posun co skleněného průzoru se týká. Konkrétně skleněný válec. Zatím se mi nedaří výroba ze slenic. Nějaký link kde ho umějí a prodají by nebyl? Řekněme proměr 50 mm výška 100 mm síla stěny 3 mm vše cca.

Anonymní řekl(a)...

ten skleneny valec,ide kupit na aliexpresu.

Anonymní řekl(a)...

Tak na aliexpresu nic nemají, jen dlouhé trubky a to jsem tam kde jsem byl, řezat. A to mi nejde. Přesto děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Dá se to na aliexpressu najít
https://www.aliexpress.com/item/32948504881.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.6b4a7c41abxVtS&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=6b430ee7-1dfd-4c86-90b7-5ac17d13eb17

Případně na allegro.pl

Anonymní řekl(a)...

Díky za nakopnutí.
Myslím, že za ty prachy to doma nevyrobím.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=1.5%22+Tri+Clamp+Clover+Sanitay+Flow+Sight+Glass+Diopter+Fit+38mm+Pipe+OD+SUS+304+Stainless+Steel+Fitting+Homebrew+Diary+Product&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_osacat=0&_odkw=Borosilicate+glass+80mm+x+5mm+x100mm.+Column+for+distillation.

Má to i aliexpress.

Unknown řekl(a)...

Zdravim Honzo, chtel bych se zeptat, zda jiz mate odzkouseno na vasi nove kolone? Jak dlouho jste cekal na dodani a mate 50 nebo 100l? Jaky Ja vysledny produkt, jsou nejake problemy pri paleni nebo vse funguje, jak prezentuje prodejce? Zvazuji koupi, ale rad bych nejake reference. Diky za odpoved, Gabriel

Honza řekl(a)...

Zdravím Gabo. Aparát budu mít až v pondělí. Tak trochu moje chyba ( 3t v lázních), pak na mne prodejce zapomněl (protože jsem zapomněl já)... Holt tak nějak se to sešlo... Objednal jsem si 50-ku, protože nemám sady a hektolitry kvasu a tudíž bych pro svoje účely stovku nevyužil. Až dorazí, “pochlubim” se... Honza

Honza řekl(a)...

Pro Míru. Mohli bychom se kontaktovat? Mám pár konkrétních dotazů. Návod jsem měl již před časem, zaslaný s přístrojem je stejný, neupravený, poněkud zmatečný... 604975676 a díky. Honza

Janovlk řekl(a)...


Dobrý den, sleduji celou diskusi ke koloně, též jsem nebyl spokojen, dle vašich pokynů jsem ji
upravil, nyní mi chybí informace co se týká náplně do kolony. Kolik váhy mědi, kolik váhy keramických válečků, a skleněných kuliček a jaký rozměr kuliček. Děkuji za radu.

Janovlk řekl(a)...

Pro Majkl.
Chtěl bych jen upřesnit, že moje předcházející žádost o radu se týká aparátu Majkl, uvítám i rady a doporučení od jiných. Předem děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Mohl bych vám zavolat jaké máte zkušenosti? Díky 606190159.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Majkle, dříve než jsem si přečetl tento tvůj blog jsem zakoupil kolonu, kterou máš ty. Pálenka z ní sice teče, ale máš pravdu, že bez chuti. Prosím tě o mailový kontakt - rád bych se na tebe obrátil s pomocí úpravy. Děkuji Honza. mail: heroldhery@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...


Ahoj, parádní práce!
mělbych dotaz ohledně CH1,
máš v něm spirálu nebo stačila
rovná trubka 12/9mm, dík za info

Anonymní řekl(a)...

Zdravim Majkle. Mel bych dotaz a mel bych dotaz na napl deflegmatoru. U "male" aparatury mate sklenene kukicky s keramickymi krouzky a do vetsi plánujete jen kulicky,jestli jsem to dobre pochopil. Co vas k tomu vede a v cem ma sklo výhodu oproti keramice?
Diky za odpoved od kohokoli :-)
Milos

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.
Jaký materiál jste použil na tepelnou izolaci?
Díky

Anonymní řekl(a)...

To měření se dá řešit eupruvetou a ne každou nateklou kadinkou

Anonymní řekl(a)...

"To měření se dá řešit eupruvetou a ne každou nateklou kadinkou"
Ty kádinky se používají proto, aby se zachytil přechod jádra do pozadku/dokap.
To přímo na epruvetě nezjistíte, když si ty vzorky nacháta na druhý den, kdy již máte "čistou hlavu a nos" máte větší šanci posoudit, co ještě do jádra přidat a co je již dokap. Samozřejmě to platí pro to "pálení v domatíně". V ofi pálenicích vás k tomu moc nepustí, nebo na vás nedají.
Tož asi tak ... hezký den.

Anonymní řekl(a)...

Klasicky topenarsky mitlrelon (tubex ) prodava se v rumerech,i v plose 👍

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,jak uz jsem tu nekde psal,kulicky jsou praktictejsi kvuli cisteni,precejen keramicke valecky jsou porezni..

Anonymní řekl(a)...

CHcem vymenit v dvojplašti vyhrievani elek.špiralov, trafo olej za glykolový koncentrát do -60°C, bod varu >180 °C,neni to pod tlakom.bude to fungovat.

Anonymní řekl(a)...

Můj názor - no fungovat by to mělo, jen je potřeba zajistit, aby ta „tělesa“ neohřívala ten koncentrát až na tu teplotu 180°C. I když ten přímý přestup tepla (mezní vrstvu) z tělesa do koncentrátu asi moc neovlivníte a koncentrát se vám bude postupně pomalu degradovat !! Nějaký čas to ale bude trvat. Ta průměrná teplota náplně by asi neměla překročit +/- 130 °C

Anonymní řekl(a)...

Ono aj ten trafo olej sa degradoval.Ta teplota v trafo oleji bola tiež do 130C.

Anonymní řekl(a)...

Zkušenosti se vhodnou náplní v meziplášti nemám. Snad jen s tou vodní. A ta díky jejímu varu, jen 100°C je velmi neefektivní.

Proto naši předci v zemědělských pařácích v kterých měli třeba mlékarenské konve, se snažili zvýšit bod varu té vody, že to všelijak ucpávali. Hadry, pytlovinou aby tam zvýšili tlak a tím pádem i aspoň trochu zvýšili bod varu a efektifitu ohřevu.

Proto si myslím, že KAŽDÁ výševroucí kapalina než voda musí v dvoupláští efektivně fungovat.
Která je nejlepší netuším. Ale asi bude záležet na ceně, dostupnosti, možné toxicitě, nebezpečí požáru a tak...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ma niekto skusenost z hydraulicky olej OHHM 46.teplota vzplanuti je 190 C.

Anonymní řekl(a)...

Aby nedošlo k nějakému nepochopení!

Nechtěl jsem tvrdit, že nějaká výševroucí a částečně hořlavá kapalina v dvouplášti může způsobit nějaký požár. Nemůže protože je ochlazována - předává své teplo dovnitř a ohřívá tím ten vnitřní vařák.
Myslel jsem tím hlavně něco jako výbuch "parního kotle" a sekundární škody s ním spojené.
A to je příčina většiných neštěstí s těmi domácími aktivitami spojených.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

CS EKOTERM SOLAR PLUS -30 °C je moderní nemrznoucí kapalina na bázi netoxických vícesytných alkoholů, které jí přináší vyšší teplotní odolnost než obyčejný propylenglykol. Je vhodný do všech solárních zařízení včetně konvekčních i vakuových. Oproti běžným kapalinám obsahuje inhibitory do parní fáze a poskytuje podstatně vyšší bod varu. Produkt je použitelný i v potravinářství, díky své netoxické exklusivitě, navíc obsahuje zhořčující přísadu, která brání náhodnému požití.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: