Borůvka


O plodině...


Brusnice borůvka lidově nazývána borůvka je rostlina tvořící nízký hustě větvený keř dorůstající výšky 20 až 40 cm. Větve jsou vzpřímené, zelené, listy krátce řapíkaté, s vejčitě okrouhlou čepelí, na okraji jemně pilovitou a zaokrouhlenou bází, které na podzim opadávají. Květy vyrůstají jednotně v úžlabí listů a mají zelenavě červenou korunu. Plody jsou ojíněné modročerné bobule s mnoha semeny.
Borůvka se vyskytuje po celé Evropě, v Severní Asii i Severozápadní Americe. U nás roste jak v nížinách, tak vysoko v horách, na okrajích lesa, na rašeliništích, vřesovištích a pastvinách, kde vytváří souvislé porosty.


Destilát z Borůvek…


Plody se musí opatrně rozmělnit bez rozdrcení peciček, které by výslednému produktu spíše ublížily. Rmut je vhodné vždy kvasit s přídavkem kvasnic, neboť borůvky jsou mírně dezinfekční a brání kvašení přirozenými kvasinkami.
Bohužel podobně jako jahody i borůvky lze v destilátu těžko poznat, výnos je malý, navíc je sběr velmi pracný. Z těchto důvodů je užití borůvek k výrobě destilátu spíše ojedinělé.


Deslik






Vaše zkušenosti...

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

150 L zákvas = 9,5 L 53% boruvkovice

Anonymní řekl(a)...

50 l borůvek + 12l lihu = 19l 50% borůvkovice vyrobené průtahem. Chuť je velmi jemná s tóny lesního ovoce. Borůvky doporučuji.

Roman řekl(a)...

O vykendu sem vypalil svoje borůvky , je to perfektně voňavá palenka sem zvedavy po odvetrani pslenky zda se vune jeste vice zatraktinni chut je noc dobra

Maro řekl(a)...

Dobrý den, nemůžu zde najít, jak je to v případě průtahových destilátů. Pokud udělám borůvkový macerát o síle 40%, musí se postupovat stejně, jako u destilace ovocného kvasu? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
u průtahových destilátů to tak úplně neplatí, úkap může být někdy i nulový. Ale stejně doporučuji první část odebírat postupně do sklenic a do „jádra“ je přidat až po posouzení, druhého dne. Jinak se doporučuje oddělit „dokap“, ten bude přecházet od +/- 91°C. Tedy konec opět jímat do sklenic zvlášť a později posoudit, zda použít.
To je asi tak vše…

Maro řekl(a)...

Moc děkuji za info.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, rad bych se optal zda ma nekdo zkusenosti s vyrobou? Chtel bych jit cestou prutahoveho destilatu. Mam 30 kilo boruvek a 50% vinovici. Premyslel jsem o pomeru 1:1 (tedy 30 litru vinovice), ale nejsem si jisty zda to nebude moc. Dale nemate nekdo zkusenost jak dlouho boruvky pred destilaci macerovat? Predem dekuji za rady. Krel


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: