Borůvka


O plodině...


Brusnice borůvka lidově nazývána borůvka je rostlina tvořící nízký hustě větvený keř dorůstající výšky 20 až 40 cm. Větve jsou vzpřímené, zelené, listy krátce řapíkaté, s vejčitě okrouhlou čepelí, na okraji jemně pilovitou a zaokrouhlenou bází, které na podzim opadávají. Květy vyrůstají jednotně v úžlabí listů a mají zelenavě červenou korunu. Plody jsou ojíněné modročerné bobule s mnoha semeny.
Borůvka se vyskytuje po celé Evropě, v Severní Asii i Severozápadní Americe. U nás roste jak v nížinách, tak vysoko v horách, na okrajích lesa, na rašeliništích, vřesovištích a pastvinách, kde vytváří souvislé porosty.


Destilát z Borůvek…


Plody se musí opatrně rozmělnit bez rozdrcení peciček, které by výslednému produktu spíše ublížily. Rmut je vhodné vždy kvasit s přídavkem kvasnic, neboť borůvky jsou mírně dezinfekční a brání kvašení přirozenými kvasinkami.
Bohužel podobně jako jahody i borůvky lze v destilátu těžko poznat, výnos je malý, navíc je sběr velmi pracný. Z těchto důvodů je užití borůvek k výrobě destilátu spíše ojedinělé.


Deslik






Vaše zkušenosti...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

150 L zákvas = 9,5 L 53% boruvkovice

Anonymní řekl(a)...

50 l borůvek + 12l lihu = 19l 50% borůvkovice vyrobené průtahem. Chuť je velmi jemná s tóny lesního ovoce. Borůvky doporučuji.

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: