Ze světa

Zaslané čtenářem blogu.

www.danish-schnapps-recipes.com
Dánské likéry, některé opravdu velmi netradiční.

www.artisan-distiller.net

www.homedistiller.org

www.homedistiller.ru
m.j. recept na slavný Rižský černý balzám.

www.schnapsbrennen.at

www.turbo-yeast.com
Web výrobce Turbo kvasinek.

Rafael



Vaše odkazy...

46 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

http://www.moonshine-still.com/ - stavba domácího přístroje krok za krokem

http://www.guntheranderson.com/liqueurs.htm - likéry

http://www.liqueurweb.com/

http://www.makas.de/Eingang/Likore/Likore_ABC/likore_abc.html - německý web o likérech

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

http://www.feeverte.net/ - největší a nejprestižnější světové fórum o Absinthech

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://alkohole-domowe.com/ - polský destilátorský web

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.fairesagnole.eu - francouzský web
Ale vzhledem k tomu co vše světu dali a jací to jsou gurmáni.......

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ještě jednou se vracím k tématu americké „na černo pálené“ whisky Moonshine (i když jak se zdá, tak pod tento pojem zahrnují veškerý „načerno pálený“ alkohol; i pálenky z ovoce, či přímo „cukerné“ zápary).
Seriál skončil a mám z toho takový smíšený pocit. Nějaké „informace“ lze ze seriálu vytáhnout, občas však byly i dost zavádějící. Pominu různé „hlášky“ od představitelů „paličů“, či představitelů „ruky zákona“. Ekonomika mi tam zrovna nevycházela (asi mají v USA trochu jiné počty) a některé praktiky jsem bral spíše tak, že se jednalo o „šou“. Nicméně byly tam překrásné scény (ty co se týkaly „legendy“ moonshinera Popcorna Suttna). A i některé jiné „informace“ tam obsažené, by se po úpravě, daly použít. Ale ne vtom uváděném rozsahu (ne že by nešlo „postavit“ kvasnou káď a zároveň destilační přístroj typu "ponorka" o velikosti kolem 1800 litrů – rozměry nerezových plechů 1 x 2 m by to umožňovaly), v CZ by to těžko prošlo, museli byste mít odbyt na pálenku, v řádu tisíců litrů (což už není koníček, ale živnost !!).

Takže na závěr - odkazy na stránky, kde se „Moonshine“ nachází :
http://www.blueridgeinstitute.org/moonshine/an_introductory_taste.html
průřez historií,
http://dsc.discovery.com/tv/moonshiners/
stránky o seriálu ,
http://www.clawhammersupply.com/
samostatný web zabývající se jak destilačními přístroji na“ moonschine“, tak „technologií“ přípravy kvasu a jeho destilací, případně i „zlepšením“ již vytvořené pálenky.

Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Lojzo díky za velmi pěkné odkazy.
*
Bylo by to krásné. Vymlátit obiloviny, vzít si 3 týdny dovolené, psa a odjet do Apalačských hor:)))
*
A v Česku?
Snad se toho nedožiju. Až Discovery odvysílá pořad "Moonschine Bohemia". ( Naše TV na to nemají..,,
Napadlo mně to v souvislosti s fa.Hill a podobnými patlaly, kteří nám se svými "absinty" udělali ostudu po celém světě)..

"Czech Bohemian schnaps liquer" se to asi bude jmenovat.

Scénerie:
Opuštěné tovární haly, zchátralé kraviny a podobné zemědělské objekty, plastové kontejnery a nádoby, čerpadlo jako míchačka a poblíž pár láhví s chemickými ochucovadly a esencemi.
A k tomu návod jak se zbavit denaturačních příměsí v lihu pomocí chlornanů a proč je ještě lepší používat k výrobě levných konzumních lihovin technický syntetický líh. A v dalším díle se třeba divák dozví, že technický líh je pro tyto účely příliš drahý, že se dá částečně nahradit daleko levnějším metylalkoholem, isopropylalkoholem atd,,,,,
A to vše s tichým souhlasem státu.
*
A taky jsem si vzpomněl jak kdysi můj otec posílal svým kamaradům, emigrantům, do Kanady mé likéry. Ti to brali jako nostalgii, vzpomínky..., ale místní se nemohli dočkat nové zásilky, protože tam nic takového neznali. (Jeřáb, rybíz, med...)

Ale dnes, pokud by otec ještě žil, tak by asi z toho balíčku z Česka asi nesnědli ani rumovou pralinku...
*
*
A teď už něco lepšího:
Na oplátku taky něco posílám.

Jak to dělali staří francouzi v předminulém století.

ČTENÍ NA DLOHÉ ZIMNÍ VEČERY
---------------------------------------------------
http://www.wormwoodsociety.org/index.php?option=com_content&view=article&id=177:19th-century-distillers-manuals&catid=100:historic-documents&Itemid=225

Nevím jak jste na tom jazykově, ale já jsem si musel stáhnout čtečku OCR a přehnat to překladačem,

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dík za odkaz,
bohužel mi však vyhledávače "hlásí" chybu a "dílo" není nalezeno. No co se dá dělat, třeba se to postupem času opraví.
Co se týče "jazyků" jsem na tom jako podstatná část dříve narozených, tedy zvládám ruštinu (i když, v poslední době, mě z těch "bukvic" bolí oči) a trochu němčinu. Takže většinou používám taky napřed "strojový" překladač a z těch "puzzlí" si skládám smysl dávající text (převážně však po korekci výrazů).
Zdravím Lojza.

Anonymní řekl(a)...

dravím.
Lojzo, to fungovat musí. Teď jsem to znovu zkoušel. Ale nedávejte to do vyhledávače. Je to přímy odkaz na stránku, kde se dají stáhnout následující knihy:

A TREATISE on the
MANUFACTURE AND DISTILLATION of
ALCOHOLIC LIQUORS
* * *
with the
DISTILLATION AND RECTIFICATION OF BRANDY, WHISKEY, RUM, GIN, SWISS ABSINTHE, ETC.,
* * *
TRANSLATED AND EDITED FROM THE FRENCH OF
MM. DUPLAIS, AINE ET JEUNE.
by
M. McKENNIE, M.D. THE MANUFACTURE of
LIQUORS AND PRESERVES.

TRANSLATED FROM THE FRENCH of
J. DE BREVANS.
Chief Chemist of the Municipal
Laboratory of Paris.

1871 English translation
746 pages.
33MB
1893 English translation
200 pages, fully searchable.
6.1 MB


Ať se daří.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Pokud to někoho zajímá, tak jsem při neúspěšném pátrání po knize od Boba Emmonse, Vodky a Giny narazil na následující - "A Professional Guide for Amateur Distillers, John Stone".
Taková zajímavost aneb jak to dělají, nebo co se z našeho oboru vydává v Kanadě...
*
A prosím, pokud má nějaký link na stažení toho Emmonse ať ho napíše. Ale i na homodestileru to zkrachovalo. Jsou tam jen linky na zakoupení té knihy..
Ale co kdyby.....
*
Sice bych ji do archívu chtěl - cca 25 USD, ale nemám zkušenosti s nákupy v zámořských eshopech.
*
Tak aspoň zatím přidám to první:
Je to přímý odkaz, nemělo by se už nic rozklikávat..

*
http://www.google.cz/gwt/x?gl=CZ&hl=cs-CZ&u=http://api.ning.com/files/947WjO9QElFPtmjIfFNq1f9K42IR2yhao9esGvgeXHsI5*9ux5QA45yO4HhAzVlFC8yPYna3MXtNf5F2i6jIjvVNNKFm*nzm/MakingGinVodka.pdf&q=The+books+of+Gins+vodkas&sa=X&ei=xSSrUJ7AE-TZ4QSPvID4Bg&ved=0CDkQFjAH

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím v Novém roce.
Pro fainšmekry, ještě jednou se vrátím k Moonshine …
„coural jsem po netu“ (hledal jsem ale úplně něco jiného) a najednou jsem „narazil“ na videa o legendě moonshinera Popcorna Suttna, o jeho „posledním pálení v klasické pot stills aparatuře“, natočeno v roce 2002. Prvních jedenáct dílů se údajně z distribuje v US jako celek, zbylých 5 videí je dodatek, údajně ze záběrů, které nebyli v první sadě použity. Obojí stojí za shlédnutí i pro ty, co nevládnou angličtinou (já k nim patřím též). Bohužel nejsou pod jednou adresou, proto jsem je seřadil.
První sada:
http://www.youtube.com/watch?v=hXkoc5-9a-Y http://www.youtube.com/watch?v=kuh_z6DQ0-Y
http://www.youtube.com/watch?v=_90Nm8cVYJY
http://www.youtube.com/watch?v=SAAehMnLaEU
http://www.youtube.com/watch?v=oIMr1Jf51wM
http://www.youtube.com/watch?v=vwYk-PLCCWw
http://www.youtube.com/watch?v=PUcGBhG05JQ
http://www.youtube.com/watch?v=6VkU4YLiZCE
http://www.youtube.com/watch?v=pr9RT3g-XQU
http://www.youtube.com/watch?v=9uC91uwxKiY
http://www.youtube.com/watch?v=0Z98nFPQMtE

Dodatek po 10 letech: 5 dnů v kempu
http://www.youtube.com/watch?v=nL8p5faKy6U
http://www.youtube.com/watch?v=mRU4LrjFCSY
http://www.youtube.com/watch?v=S8gsvXqEBZs
http://www.youtube.com/watch?v=WsLRW_XqOzc
http://www.youtube.com/watch?v=5Wz4FK3EXFA
Tak se pokochejte, zdravím Lojza.
PS. Při prohlížení těchto stránek lze najít i něco pro naši činnost, od „klempířiny“ až po „pálení“, ovšem vše v rámci US zvyklostí !! Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Lojzo moc děkuji za za Vaši práci - za seřazení a vyčmuchání těch odkazů.
Jsem díky Vám i na "stará kolena" vlezl na YouTube, což bych asi jinak neudělal... Protože to musím vidět ! ! !
Jenže mám jen GPRS nebo denní limit 100MB, tak to jde pomalu.
Ale proč to píšu?
Na oplátku:
Konečně se mi podařilo oskenovat Josefa Brože, Receptář chemicko technický. Cca 200 stran které by mohly likérníky zajímat. Celá ta vyjímečná a cenná kniha jich má
cca 1000 z nejrůznějších oborů.
A taková "bichle" se skenuje dost blbě.
Tak díky horší kvalitě, latině a formátu stran se mi to nepodařilo převést do Wordu, je to bohužel jen v pdf.

-40 str. Aromatické látky - 35MB
-124 str. Likérnictví - 31MB
-37 str. Slovník latinsko-česko-německý - 18MB

Všechny ingredience v knize uvedené jsou totiž jen v latině. Ale není to moc na škodu. Alespoň se tam dají identifikovat nějaké archaické názvy drog.
Jinak je samozřejmě zbytek česky.
Horší je, že hodně Rp. je určena pro "míchače"
Ale i tak je tam myslím i něco pro nás použitelného - maceráty z drog a likéry vyráběné teplou cestou. Nicméně i předpisy z olejů, silic a tinktur můžou být aspoň inspirativní.
Tak se ptám, i když tady v zahraniční sekci, máte o to zájem a mám to někde uložit? Ať zbytečně neztrácím čas, protože o likérnictví není moc zájem.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafaela,
děkuji za nabídku, co se týče mé maličkosti, tak já bych o ty skeny zájem měl. Ať již by to bylo přes nějaké úložiště, nebo případně i přes mail. No nechám to ma Vás.

Zatím ještě jednou děkuji. Lojza

Anonymní řekl(a)...

Tak opožděné PF 2013 likérníkům, mlsousům a podobným....

http://www.ulozto.cz/xJXR1gG/receptar-broz-aromaticke-latky-pdf#download

http://www.ulozto.cz/x41bwEb/receptar-broz-likernictvi-pdf#download

http://www.ulozto.cz/xUp84Hv/receptar-broz-slovnik-pdf

Píšu to tady proto a ne do odkazů "CZ a SK", kde by to asi
víc patřilo jen proto , abych nenarušil kontinuitu příspěvků. A taky, že zařazení může být i sporné, když je to skoro celé
v latině a autor a kniha je česká...



Rafael

Anonymní řekl(a)...

Velký dík,
soubory už mám stažené a uložené v mojí Literatuře. Časem je prostuduji a uvidím, co se dá použít v "oboru".
Zdravím Lojza

Anonymní řekl(a)...

http://wino.org.pl/forum/ - polský web věnující se hlavně vinařství. Ale dá se tam taky najít dost zajímavých informací o likérech. Včetně praktických zkušeností a receptů. Bohužel destilace je tam tabu, ale i tak velmi doporučuji. Taky pro kolegu který se ptal na Kontušovku.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

http://www.bryggforum.nu - švédské destiláterské a likérnické forum. Pěkné čtení:-))))

Rafael

Anonymní řekl(a)...

www.bimber.info/forum - polské destiláterské forum. Vyžaduje sice registraci, ale ta je jednoduchá a rychlá.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

www.archive.org - spousta historických knih volně ke stažení ve více formátech
Tagy - Liquors, Distillation, Alcoholic Beverages atd.

Např.
http://archive.org/search.php?query=subject%3A%22Distillation%22


http://archive.org/search.php?query=subject%3A%22Liquors%22

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Austrálie - Stilldragon - pro zajímavost, že i někteří protinožci mají podobné zájmy...

Gin:-)))))

Ale po "rozklíkání" se tam dá i pěkně počíst a strávit tam dost času. A myslím, že ne přímo ztraceného.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Tak ještě odkaz:
http://www.stilldragon.org/discussion/146/the-stilldragon-operation-manuals

Anonymní řekl(a)...

http://www.partyman.se/calculator.html


Pro stavitele vodních tlakových dvouplášťů a zájemce o destilace za sníženého tlaku dávám odkaz na on-line kalkulátor, který s využitím Clausiovy- Clapeyronovy rovnice vypočte ze zadaného tlaku teplotu varu, případně k dané teplotě varu dopočítává příslušný tlak.

Pozor, je třeba zadávat reálně dosažitelné hodnoty!
Tento kalkulátor není "blbuvzdorný a vypočte" i nesmyslné hodnoty v oblasti nadkritických teplot a tlaků....

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Domácí výroba absintu v laboratorním množství. I se spoustou obrázků:
http://englishrussia.com/2011/05/21/pure-absinthe-made-at-home/
Ale berte to jen jako inspiraci a zajímavost.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

A zase ten CUKR

Možná to někomu pomůže, já jsem to vyzkoušel a je to dobré.
Pro jistou jsem se opil, (zkouška produktu)jak zákon káže. Nic mně není, žádný bolehlav. Tak kamarádi hurá do toho.

Wineo’s recept, upravený……

Potřebuješ na jednu várku – 24 litrů „kvasu”:
27 – 30 Litrů kvasnou nádobu s víkem a bublákem (kvasnou zátku)
Všechno nářadí a hrnce musí být sterilizované!
4 + 1 kila cukru
1 lžičku kyseliny citronové.
1 lžičku Dihydrogenfosforečnan amonný (fosforečnan monoamonný)
1 lžičku síran vápenatý, (sádra)
1/4 lžičky Epsom sůl
Kvasnice, pokud seženeš dobré, laciné ušlechtilé kvasinky, použiješ 40 gramů.
Jinak použij kvasnice na pečení, 80 gramů.
Ne aby někoho napadlo koupit „Turbo yeast“!

Rozpusť 4 kila cukru ve vařící vodě, přidej kyselinu citronovou, fosforečnan, epsom sůl a sádru, vše pěkně vař a míchej stále, (cukr se nesmí připálit) takových 10 – 15 minut.
Nějací Experti tvrdí, že potřebuješ na vaření cukru nádobu s dvojitým dnem, nepotřebuješ, když budeš míchat a nechlastat při tom.
Pak tuhle kapalinu nalij do nádoby, která má nejméně 27 litrů obsah. Doplň do 23 litrů studenou vodou. Změř teplotu vody, měla by být 30 – 35 *C.
Nasyp nahoru ty kvasnice. Dej víko s bublákem a můžeš jít dělat další várku.
To co jsem tady psal, neznamená, že nemůžeš dělat „kvas” ve větším množství, můžeš, pokud dodržíš poměry.
Na druhý den vše pořadně promíchej a zavři, pozor, musí tam být ten bublák, nebo ti to roztrhne nádobu.
Na třetí den rozpusť 1 kilo cukru, a nalij ho do této nádoby, zamíchej, zase zavři a čekej 7 až 10 dnů. Změř hustotu hustoměrem, měl bys mít 990 na stupnici, je čas destilovat.
Opatrně kvas stoč do čisté nádoby, ten spodek (kvasnice) nesmí přijít do pálenice.
Kolik vyteče „lihu“? To záleží na mnoha věcech, kvalita cukru, čistota, teplota místnosti, ta by měla být okolo 25*C. čím víc tím líp, ale ne přec 30*C.
Pálení: Je to vlastně destilace, já používám věž, která sedí na 50 litrové bečce od piva, pod tím topím plynem.
Zase ti „Experti“ co říkají, že topit plynem je nebezpečné jsou neználkové nebo idioti. Pokud při pálení nechlastáš a máš otevřené okno, keg s věží dobře spojenou, nic se nemůže stát.
První půl litr vyliju, chytím litr a dám na stranu. Chytím prostředek 3 litry, to si schovám, pak už chytám ocas, jak mně teplota vyleze o 3* C nahoru, vypínám.
Ten první litr a ocas si schovávám, pozor je to 80 – 90% hořlavina.
Až mám této kapaliny dost, zředím na 50% a znovu destiluji. Kořalka po zředění dobrou vodou na přijatelnou chuť (42%) je velmi dobrá. Pro milovníky likérů je to bezvadný základ.
A ještě něco, během destilace nic nesmrdí, můžeš pálit i v paneláku.

Jeremyna

Anonymní řekl(a)...

Jeremyna zdravím a dík za Rp.

A chtěl bych se zeptat. Jste z US. a co máte proti Turbo kvasinkám?
*
Já s nima žádné zkušenosti nemám, jen mi přijdou šíleně předražené a myslím si, že je to jen modní hit a způsob jak z neznalých lidí tahat peníze.
*
Možná, možná, kdyby se zvládlo jejích účinné množení a rekultivace..., že by to nemuselo být špatné. Ale jinak za tu cenu ne.
*
Ale to se mi nedaří ani u běžných vinařských kmenů, tak zůstávám u lihovarské klasiky - droždí. Raději použiju větší, předimenzovanou násadu levných, dobře se množících a nevýkonných pekařských kvasnic které jsou nejméně 10x levnější. Přijde mi to pro lihovarskou výrobu dostačující a hlavně ekonomický výhodnější.
S jedinou výjimkou a tou je medovina. Tu když občas vyrábím, tak zainvestuji do drahých speciálních kvasinek a koupím jich doporučené množství, protože med je drahá surovina....., a nedestiluje se.....

Omne novum carum, vilescit quotidianum!

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Rafael, nejsem z US, jsem ze Zlína....
Turbo-kvasinky jsou předražené (Omne novum carum......)
Já jsem zkoušel od různých výrobců, fungují fajn, co se týče kvašení, ale ta chuť finalního produktu stojí za hovno. Jak já pořád kamarádům říkám Shit In - Shit Out.
To co jsem tady nadatloval, je vyzkoušeno, ano, také jsem něco dal na "zahrada.cz" aby lidi věděli, že cukr není špatný....A dík že jsi mně dal odkaz sem na "tu" Becherovku......
Zpět na turbo yeast. Oni tam dávájí spoustu nějakých chemikálijí asi...Normálně to vykvasí, mluvím o mém cukru, ale strašně rychle, za týden je to vykvašeno a můžeš pálit..sorry destilovat. I když jsem to potom přehnal přes activovaný carbon, nebylo to ono. Proto používám normální pekařské kvasnice.
Také existují ušlechtilé vinařské kvasinky, bez žádných přísad, ale ta cena je také trochu moc.
Záleží na každém človíčku co chce dělat a jak.

Aješté sem dám ten návod na cukrový kvas z "rajčatového protlaku" Ano, ano, protlak je jenom žrádlo pro kvasinky....

Anonymní řekl(a)...

Podle Rp. a jednoho psaní, ohledně nedostupnosti pekařského droždí mně ty US. tak napadly..
*
A dík za zkušenost s těmi Turbo kvasinkami.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Jeremyna a Rafaela,
mohu-li přihodit poznámku, tak diskutéři z US, se na ty české weby chodí jen "hádat, či vytahovat" a i ty "odborné specielně zaměřené", jsou pro ně podřadné, nezasluhující jejich pozornost...
Zdravím a přeji hezký víkend

Anonymní řekl(a)...

U mně to bude trvat věčně.....


Discas oportet, quamdiu est, quod nescias

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Rafael, já jsem asi v jednom příspěvku napsal, že nemohu koupit čerstvé kvasinky, tady kde bydlím, proto používám sušené, přesně tak jak ty žvýkačkové huby z US.

Anonymní řekl(a)...

Pán Lojza jsem dál 12. ledna 2013 odkazy na videa o legendě moonshinera Popcorna Suttna.
Moc mu děkuji.
Viděl jsem každou část seriálu Moonshiners na Discovery. Někdy tam ukázali tuhle legendu, ale jenom krátce. Škoda, že nevím po anglicky, ale i tak jsem si to užil.
Nechápu tenhle způsob pálení. Na videu
https://www.youtube.com/watch?v=SAAehMnLaEU čas 9:33 - 9:45 do sudu napouští hadicí vodu a popisuje trubku vyřezanou do tvaru V.
V 2. videu
https://www.youtube.com/watch?v=PUcGBhG05JQ čas 0:15 až 1:13 nalévá cca 8 l pálenky. Potom zasune trubku z vařáku
do sudu až po dno. Trubka má na spodku výřez do tvaru V, asi proto, aby páry mohli lépe procházet ...je tam
pouze pálenka nebo směs pálenka voda??

Můžete mi to prosím lépe vysvětlit princip. Nejspíš je to tak, že horké páry, které vycházejí z vařáku přecházejí
do sudu. Tam se začne alkohol odpařovat, ale nevím zda je to tak. Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, úplně jsem sice tento princip také nevyčetl http://homedistiller.org/equip/designs/thumper (anglicky také neumím, a strojový překladač z AJ je hrůza …). Odvozuji si to asi takhle.
Z “vnějšího úplně stejného pohledu“ může jít o dva různé funkční členy … o zachytávač přestřiků (slintáček … zde jsou obě trubky zasunuty mělce, jen kousek pod víkem) který se také někdy do sestavy začleňuje a nebo zdvojovač („bouchač, tlouk“, odvozeno z jeho činnosti při destilaci, klepe se a rachotí průchodem par do „lázně“, kterou ohřívá, až se začne odpařovat alkohol). Zde je vstupní trubka i silnější a případně s výřezem. Je zasunuta až ke dnu (může být ale i trochu nad). Výstupní trubka může být menšího průřezu (i když to není pravidlem) a začíná těsně pod víkem a odchází do spirály, chladiče...
Objem tlouku, zdvojovače odhaduji na cca polovinu objemu kotle (v materiálu se praví, že by měl být zhruba dvojnásobkem celkového vydestilovaného alkoholu v jednom pálení). Náplň by měla být cca 1/2 objemu nádoby (nutné místo na kondenzaci par z kotle) a měl by tam být lutr, nebo odpovídající koncentrace lihu. Na stránce jsou i nějaké výpočty, ale abych se přiznal, úplně jsem je zatím nestudoval. Jeden čas jsem si chtěl postavit model na 30 – 60 litrů (či menší) a celý „systém“ odzkoušet, jak by se choval. Doposud jsem však na to nenašel čas. Beru to jako "zvláštnost" americké oblasti Apalačských hor.
Zdravím a přeji hezký zbytek předvánočního času. Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Viděl jsem ten princip i v některých francouzských historických knihách. Jak najdu, vzpomenu si kde, tak napíšu.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji pane Rafaeli, za ochotu a Váš čas.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji i Vám pane Lojza za příspěvek, až těd jsem ho všimnul.

Jack.Grave řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Ad turbokvasinky - pro mne nemají smysl, jejich cena/výkon zrovna neodpovídá mým představám, stačí mi jiné, dostupnější kvasinky, které se dají adaptovat pro mé potřeby a kvas.
Ad "thumper"- ne tak doslova, také se tomu říká „zdvojovač, dabler“ … využívá se od cca 60-tých let stále na US venkově, při „domácí“ tudíž nelegální výrobě alkoholu, ať už to je whisky (kukuřičná, či s různými jinými příměsi), rum, ovocné pálenky.
Zařazují jej skoro všude, ať již mají velkoobjemové vařáky typu „ponorka“, nebo méně objemné „tuříny“ či obyčejné válcové destilační nádoby.
V prvním pálení se tam nalévá lutr (či část přecezeného kvasu), při druhém a dalším pálení by tam měl být nachytán vydestilovaný alkohol z hlavního vařáku. Slouží to, aby se v jednom destilačním kroku (slouží jako druhý destilační vařák) přímo vydestiloval alkohol v síle, která je vhodná, většinou po dalším naředění, ke konzumaci. Samozřejmě má to svá úskalí, objem musí být v jistém poměru k objemu vařáku …
V jistém „sitkomu“ z Apalačské oblasti je to skoro jako „perpetum mobile“.
I tam sice vylévají jistý díl „předků“ kvůli „toxicitě“, ale dle mě nemají vůbec o průběhu přehled … je to jen pro efekt natáčení …
Já bych „thumper, dabler, zdvojovač“ ponechal jako „relikvii“ pro „US moonshining“ v oblasti Appalachia.
A u nás bych radši používal osvědčený destilační proces, ať dvoukotlový (dvojnásobná destilace), nebo jednokotlový, na rektifikační koloně. Tam máte podstatně větší přehled, co vám zrovna při destilaci teče …
Tož to je asi tak vše k vašemu „odstraněnému“ příspěvku.

Anonymní řekl(a)...

Trocha "odborného školení" pro posluchače televize NEWS24 v USA.
Téma - jak se vyrábí Borovička na Slovensku. Opravdu stojí za to si to pustit !!
adresa - https://www.email.cz/download/k/ZW2YYwOcCA3SrEREjTCQBGunjoERMmVcJ_mODnsXeUp0VCcLTaXoPiBX6tks4_ZlCW8C8Ww/borovicka.mp4
Dozvěděl jsem se, že za odlesněním Slovenska může obliba Alk.nápoje "Borovička", který se prý vyrábí z borovic ... navíc, že se tím musela zabývat dokonce i EU. Tož přeji hezký zážitek. Překlad z AJ je ve slovenštině, tu snad ještě "zvládáme".
Zdravím ...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím vespolek,
nabízím trochu „kultury z nekulturního světa“ - klip s aparaturou „samogodnyj aparat“. Ač vtipné (text) a možná i funkční aparát ve stylu dosti rustikálním. A máme zde opět, mezi vařákem a chladičem, ty tolik diskutované, „probublávačky“ … no já bych do toho nešel. Tak pokochejte se samy… hezký den… a ten odkaz : https://www.email.cz/download/k/CeY4v2cthKcBzpL30BR0YXBPCv3Gne0DGTijJ5hjXHk7fwP8qY7rk_yzxjUIP9LBJcveTQg/IMG_7167.MP4

Anonymní řekl(a)...

Ty "emailové odkazy" mi nejdou načíst. Nevím jak na ně, vždy a všude mi to napíše něco takového:

Sem nemáte přístup
Pokoušíte se zobrazit přílohu z cizí e-mailové schránky.
Abyste se na ni mohli podívat, poproste odesílatele,
ať vám pošle soubor e-mailem.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafaeli,
Tak to je mi líto … no pokusil jsem to přendat na uložto. Adresa je: https://ulozto.cz/!ntPVx8SARJ7D/img-7167-mp4; heslo: stoličnaja. Tak snad vám to již poběží, já to zkoušel na jiným PC a fungovalo mi to. Přeji pěkný zbytek víkendu.
PS. Snad to za to stojí… když tak se omlouvám, že s tím otravuji „paličskou veřejnost“.

Anonymní řekl(a)...

Jo, určitě to stojí za zhlednutí, dík za sdílení a snahu. Pěkně o něčem asi podobném tady píše 5. října 2016 16:37.

Já bych jen dodal, všimněte si toho proudu tryskajícího z chladiče. Klasický příklad jak si v domácích podmínkách zmršit výsledek sadařské, sběratelské práce a znehodnotit péči s vedením kvasu.
(Podle stupnice lihoměru a pokud jsou výstupní trubky ponořeny a páry probublávají "refluxem" bych si tipnul, že se jedná o jednostupňovou destilaci).
Dobrý a léty prověřený princip jež dal základ všem rektifikačním metodám. Ale jeho chyba spočívá v jeho silném zjednodušení. Stále dokola se provařují složky které v těch nádobách už dávno neměly být - měly stéct zpět do vařáku a ne se tam shromažďovat! Tímto probubláváním se odcházející páry stále obohacují výševroucími, nežádoucími složkami které se tam shromažďují a neustále se tam koncentrují - tzv. pozadkem a tím znehodnocují výsledný destilát.
*
P.S. Já na koukal na tabletu, na třech různých pohlížečích. Na PC a NB jsem to nezkoušel... Tak když tak se omlouvám.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Pěkné video o obsluze kolony.
https://www.youtube.com/watch?v=zdKgtYUDH-0
Kamil

Anonymní řekl(a)...

Na stránce:
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/1182/bws/rosolio-the-italian-liqueur
je ke stažení stará italská likérnická kniha.
A. CASTOLDI LIQUORISTA DUEMILA RICETTE E PROCEDIMENTI PRATICI per la composizione e fabbricazione dei liquori

Anonymní řekl(a)...

Byla tady kdysi někde debata o nejvhodnějším tvaru destilačního kotle. V souvislost s odparnou plochou hladiny. A někdo zmínil i tvar ležatého válce.

Na Absinthe mafii jsem narazil na odkaz na video:

Výroba banánové pálenky Waragi v Ugandě.

https://youtu.be/bnMD1WhdkpM

Neznalost jazyka není moc na škodu, ale následování toho ano.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

No jako "výlet do cizích krajů" jak to kde dělají, to je poučné; jako "převod do našeho prostředí" již nikoliv. Nemáme prostě tu invenci, banány zdarma nejsou, ani ten sud (možná po nějakém palivu do motorů) není dobré používat v této sestavě. Jinak díky za vložení odkazu, vždy se rád poučím, jak dělají i jinde ... Tož zdravím ... Ljz. Nejde mi to odeslat, tak třetí pokus

Anonymní řekl(a)...

Ten člověk co dal ten odkaz žije a pracuje v Ugandě.
A zmínil se i o dalším ovoci - ananas, mango.
A zhodnotil to takto:

"Ale když jsem to zkoušel chutnalo to jako destilovaný prach či kouř"

Rafael.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: