Medový včelařský likér





Přesný soupis ingrediencí by vypadal asi takto:

1/ 35kg, (24,5l), medu
2/ 100l 50% jemného lihu

Důkladně rozmíchat a přidat

3/ 5ks nalámaných panenských včelích plástů
4/ 30l víček z odvičkovávání plástů

Po vyčeření získáme cca 115-120l 40% likéru. (Dle množství kalů a způsobu čištění)

Kal můžeme po přecezení přes jemné sítko předestilovat s podobnými "zbytky", nebo si ho léta schovávat a použít ho pak někdy na něco na způsob medové pálenky. To jsem, ale nezkoušel.
(Ještě varuji šetřílky před destilováním zbytků vosku a plástů. Líh do nich nevsákne, stačí je jen nechat okapat. Jinak si zaneřádíte vařák tak, že budete mít na delší čas o "zábavu" postaráno)!
Aby likér mohl být označen jako medový musí mít podle nějaké normy nejméně 25% medu. Horní hranice kdy lze med ještě rozpustit, vyčeřit a pít je asi 50%.
A tu už vidím první problém a taky důvod proč u podobných typů likérů neudávám přesná čísla a poměry. Zkoušel jsem kdysi obě extrémní množství. Variantu 5Okg medu vyžadují někteří ještě i po létech a naopak někteří o variantě s 25kg tvrdí, že je to "babské pití a lepidlo".
Podobné je to i s plásty a víčky. Dám jich tam tolik kolik jich mám. Raději více, ale zas ne tak aby to bylo v kádi nalisované. Ale zas si kvůli tomu nebudu ničit dobré plásty jen proto abych jich měl plnou káď. Ten vosk do likéru vnáší jen svou vůni a plásty vůni po včelách. Jejích množství není důležité a trvat na nějakých přesných množstvích by v tomto případě bylo puntičkářství.
Jen se ještě přiznám, že s těmi víčky je to ode mne i částečně lenost. Někteří včelaři je lisují, vymočují ve vodě,atd.. a já si je takhle před přetavováním elegantně "vyperu":-))))))
Jo, a ještě takhle "vylisovaný" med přidávají k vytočenému a zaneřádí si ho tak jemnými částečkami a výsledkem jejích chamtivostí pak je med mírně zakalený a bez "jiskry".
Víčka totiž ještě obsahují něco medu.
Já někdy maceruji i přímo v medometu, čeřicích nádobách se síty ať je nemusím pracně mýt. Samozřejmě, že vše je z potravinářské nerezi.
S kořením, bylinami atd., je to stejné jako s množstvím medu. Ať si tam každý dá co chce a co mu chutná. Inspirací je všude dost, chce to jen zkoušet a najít si to své..
Já osobně, i když jsem velký ctitel bylinných likérů, je tam nepotřebuji. Když je to medový likér tak má chutnat medově a vonět včelínem a plásty!
A ne skořicí, hřebíčkem, mandlemi. citrusy atd....!!!


Rafael






Vaše zkušenosti...

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ještě pár slov k Včelářskému medovému likéru:

Med se v lihu špatně rozpouští proto ho používáme v té koncentraci okolo 50%. Na rozdíl od bylinných a ovocných likérů z plodů, med už v něm zůstane a i sedimentace kalů probíhá bezproblemově, takže k vysoké koncentraci při maceraci není žádný důvod.
Ale i tak je rozpouštění medu poměrně pracné a zdlouhavé.
A buďte připraveni na to, že polotovar bude vypadat příšerně. Asi jako bahnitá voda z kaluže.
Ale kal dobře sedimentuje a během 6 týdnů se vyčistí.
*
Podotýkám, že řepkový med není moc k přípravě likéru moc vhodný. Použijeme raději jarní, smíšený nebo medovicový med nejlépe přímo od včelaře. Od něho lze taky získat zdarma pár poničených plástů a víčka, protože vosk není pro včelaře ekonomický zajímavý.

Při použití černého medovicového medu je likér tmavší a mírně nahořklý. Likéry bledé z jarních medů lze přibarvit kulérem.
*
Bohužel i ve vyčeřeném likéru bílkoviny, vosk, propolis a stopová množství vosku a tuku v medu způsobují sedimentaci. Proto tento likér není vhodný k uskládnění v soudcích nebo láhvování. Měl by být přechovávan ve vysokých demižónech a opatrně stahován protože rozvíření sedimentu způsobí zakalení celého čistého obsahu. Příčinu
není možné díky výrobnímu postupu odstranit běžnými metodami používanými v likérnictví.
Každý kvalitní a tudiž studenou cestou vyrobený medový likér má upozornění na časem možnou tvorbu usazenin uvedenou na etiketě. Já osobně to beru jako známku kvality.
*
Pokud by někdo chtěl získat likér stabilní nesměl by přidávat žádný vosk ani plásty a roztok medu s vodou několik hodin vařit a sbírat pěnu. Ale teplota už jen 50°C udělá z medu pouhé sladidlo a dojde ke zničení všech jeho cenných látek a enzymů.
Jako včelař považuji tento způsob za vyložené barbarství!

Ještě pár čísel o medu:

-1kg medu má objem 0,7l
-1l medu váží 1,4kg

-a typické složení medu
Fruktóza 38 %
Glukóza 31 %
Sacharóza 1 %
Jiné cukry 9 %
Voda 17 %
Popel 0,17 %

Rafael

Unknown řekl(a)...

Velmi mne to zaujalo. Pokusím se to udělat z Čistého medu, tedy s vskem, propolisem, ... :-)

Anonymní řekl(a)...

Ten likér bude dobrý i bez těch víček, nicméně je doporučuji.
Více o tom, co to je - např. tady:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Co-s-vicky-po-odvickovani

Pro včelaře je to "odpad", určitě Vám je v sezoně dá.
Jinak na netu se prodávají šíleně předraženě:-((((

http://www.vceli-produkty.eu/katalog/medova-vicka/medova-vicka-200g

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych nabídnout našim destilatérům med s pylem a trochou
> vosku, na vypálení medovice. Osvědčený recept - v 100 L vody v kotli rozehřát 36 kg medu, po rozpuštění
> nechat vychladnout, sebrat sítem z vrchu pyl a vosk. Tento medový roztok 22°
> Bx 120 L dát do kvasné nádoby s cca 300 g rozmixovaného NPK a 400g pekařského
> droždí. Po vykvašení destilovat, medovice má trochu nahořklou příchuť, která se
> ležením vytratí. Mám této medové suroviny větší množství , mohu zájemcům
> nabídnout za nízký peníz. Zájemci mně mohou kontaktovat na cermak.vaclav@seznam.cz
>


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: