Jak vypálit lepší slivovici


Jak vypálit lepší slivovici - Jaroslav Balaštík

Podnázev: Praktická kniha o pálení
Nakladatel: Jaroslav Balaštík
Formát:
Počet stran: 168
Rok vydání: 2010












Vaše zkušenosti...

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kniha vás provede celým postupem od zakládání kvasu až po staření a hodnocení pálenky. Řekl bych s jednostranným výkladem jak se dobrat výsledku. Je zde mnoho tabulek a vzorců, což se hodí mít pohromadě. Nějaké zvláštní podrobnosti fígle a speciální postupy nečekejte. Dvě věci mě překvapily: zákvas s pekařského droždí a postupné přidávání ovoce do rozjetého kvasu (tak jak dozrává). Určitě je zde dost informací které jinak budete shromažďovat dlouho. Nechci hodnotit, jestli koupit nebo nekoupit. Já si jí půjčil a kupovat nebudu. Ztracený čas to nebyl. SIM

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jedno upozornění :
v publikaci na straně 54, pod heslem Alkohol, je popisováno měření lihovitosti a upozornění na měření při nižší či vyšší teplotě, než je kalibrován lihoměr... cituji :

Je-li lihovina chladnější, je skutečný obsah alkoholu nižší a opačně. Skutečná lihovitost je při 20°C a stanoví se podle korekční tabulky.
Naměříme-li na lihoměru např. 51,8% alkoholu při 15°C, je skutečný obsah alkoholu při 20°C jen 50%.
Naopak 50,2% při 25°C je 52% při 20°C, což je skutečný obsah alkoholu (v obj.%).
Při nižší teplotě než 20°C je skutečná lihovitost nižší, při vyšší teplotě než 20°C bude skutečná lihovitost vyšší než naměřená.

Bohužel toto není pravda, autor (či korektor) to trochu popletl. S lihovitostí (koncetrací lihu v %)je to přesně opačně.

Anonymní řekl(a)...

Koupil jsem si tuto publikaci a musím přiznat, že jsem byl zklamaný. Kromě barevných fotografií, které popisují dobrý a špatný kvas a podrobného popisu výroby zákvasu jsem zde žádné překvapivé novinky neobjevil. Očekával jsem nějaké podrobnosti a fígle např. o doporučených teplotách při 1 a 2D (kdy ubrat teplotu, odstavit, přidat atp.)Takže zklamání :-(( Je to asi tím, že kniha je z roku 2003 a to bylo domácí pálení ještě trestným činem aproto se zde píše pouze velmi obecně o pálení v družstevních pálenicích.
Tady na DESLIKU je v diskuzích praktických informací o destilaci mnohem více!

Anonymní řekl(a)...

No on to autor psal hlavně pro Muzeum lidových pálenic, k jeho otevření v roce 2010. Jinak je věnováno pro "ofi" pálení, a to už je samosebou omezení. Navíc při ústyhodném věku autora, je to spíše souhr "rad" a "nařízení" tak jak postupně přicházeli, respektive někde byli poptány. Dá se tam něco najít, ale pro "praktickou destilaci" toho tam opravdu moc nenejdete.
Přeji trpělivost při získávání zkušeností ...

Anonymní řekl(a)...

Na slivku je dobré použít toto: https://www.zanaromi.com/cs/svestkovice-slivovice/106-aroma-svestka-slivovice-1400.html

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že tohle už nemá s Deslikem nic moc společného!
Že to už je jen o výrobě levných konzumních lihovin!
To už žádný koníček a smysluplná činnost není!!!!


Anonymní přidal(a) nový komentář k vašemu příspěvku "Výroba ovocných vín a nápojov": 

Pokud potřebujete vylepšit svoji ovocnou pálenku, tak zkuste tato aromata. Najdete tam i aromata do vína a na jiné typy alkoholických nápojů. Mám odzkoušeno a mohu jen doporučit.
https://www.zanaromi.com/cs/32-vinne-napoje
https://www.zanaromi.com/cs/24-ovoce 

Anonymní přidal(a) nový komentář k vašemu příspěvku "Jak vypálit lepší slivovici": 

Na slivku je dobré použít toto: https://www.zanaromi.com/cs/svestkovice-slivovice/106-aroma-svestka-slivovice-1400.html


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: