Vady pálenek



Zakalení destilátu při ředění

Při ředění destilátu může dojít k zakalení nejčastěji ze dvou důvodů:
1/ Použitá voda je příliš mineralizovaná - obsah zejména vápenatých a hořečnatých sloučenin je příliš vysoký a vzhledem k tomu, že jsou tyto sloučeniny v lihu téměř nerozpustné, dojde k jejich vyloučení v podobě bílé sraženiny. Sraženina nemusí vždy klesnout ke dnu, ale může způsobit trvalé mléčné zakalení, které jde jen těžko odstranit.
Doporučujeme používat jen kvalitní vodu pro ředění destilátu nebo vodu destilovanou. Pokud si nejste jisti s vhodností vaší vody, nechte v dobře umytém skleněném hrnci na plotně odpařit 1 dcl vody a pozorujte množství solí, které zůstanou po odpaření vody. Zůstane-li vám v hrnci jen mírný povlak viditelný jen proti světlu nebo není-li povlak vůbec patrný, je voda z tohoto hlediska vhodná. Zůstane-li na dně hrnce dobře viditelná vrstva solí, raději se této vodě pro ředění destilátu vyhněte nebo ji řeďte vodou destilovanou.
V žádném případě nepoužívejte destilovanou vodu určenou pro technické účely, destilovaná neznamená vždy pitelná.

2/Váš destilát obsahuje příliš přiboubliny - dokapové látky jsou v málo koncentrovaném lihu prakticky nerozpustné a při ředění se vyloučí v podobě bílých vloček. Většinou klesnou ke dnu a jdou opatrným odlitím čirého destilátu odstranit, otázkou ovšem zůstává, zda takto destilovaná pálenka neni dokapovými látkami poznamenána i na chuti.

V amatérské praxi bychom v obou případech doporučovali, pokud je to jen trochu možné, udělat další destilaci a chybu napravit. Filtrace s sebou nese rizika hlavně z hlediska zanesení nepříjemných chutí a pachů z filtračního materiálu. Přidávání srážedla apod. je z našeho pohledu nepřijatelné ze stejných důvodů.



Kovová příchuť

Příspěvek zaslal pan Gabo

Kovová príchuť je spôsobená rozpustenými ťažkými kovmi, najmä železom.Príchuť pochádza z vody použitej pri riedení destilátu alebo z destilačného prístroja. Železo býva prítomné v podobe octanu železnatého ktorý časom oxiduje na octan železitý, farbí destilát do žlta a vytvára hrdzavú usadeninu. Dá sa to odstrániť vyzrážaním prídavku tanínu asi 1 g tanínu na 100 l destilátu.

My jen dodáváme:
Kovová příchuť se může dostat do kvasu a následně přes octovou kyselinu i do destilátu volbou nevhodné nádoby na kvašení. Z těchto důvodů všem doporučujeme nepoužívat kovové nádoby na kvas (železné barely apod). Držte se chemicky odolných nádob z plastu, skla nebo kameniny případně nerezu.
Další možná skulina kudy se dostane kovová příchuť do destilátu je při samotné destilaci. Jedná se zejména o měděné chladiče, které nemají vnitřní stěny cínovány bezolovnatou pájkou. V takovém případě musí být buď samotný vařák z mědi (vznikají chuťově hořké sloučeniny ale netěkavé) nebo musí být mezi vařák a deflegmátor vložen reakční člen někdy označován jako katalizátor. Bude probráno v samostatném článku o destilačním přístroji.
Ačkoliv jsme se s kovovou chutí v destilátech nikdy nesetkali, je třeba zmínit všechny možné příčiny.



Zápach po plísni

Příspěvek zaslal pan Gabo

Silno páchnuce destiláty s chuťovými vadami možno odstrániť filtráciou cez dostatočnú vrstvu aktívneho uhlia alebo znížením obsahu alkoholu a následnou rektifikáciou, pri ktorej je nutné destilát zriediť na 20-30% alkoholu. Pri použití aktívneho uhlia sa bohužiaľ odstránia aj aromatické a buketové látky.



Octová příchuť

Příspěvek zaslal pan Gabo

Vysokú kyslosť destilátu spôsobujú hlavne naoctené kvasy, kde pri destilácii prešlo do dokvapu príliš mnoho kyslých dokvapov do jadra destilátu. K neutralizácii týchto kyselín je možné použiť prídavok uhličitanu vápenatého.



Nepříjemná hořkost
Zápach po "pukavcích"
Nadměrná hořkomandlová příchuť


Na stránce se pracuje...

167 komentářů:

ladis1 řekl(a)...

Zdravim
..da sa neakym sposobom odstranit chut ako po mandliach??..pri pasirovani kvasu zo sliviek sa mi podarilo rozdrvit par kôstiek..
dakujem

Anonymní řekl(a)...

Obávám se, že ani další destilací na jednoduchém (tj. bez rektifikační kolony) destilačním aparátu, tuto chuť neodstraníte. Pouze ji jen zeslabíte, ale zeslabí se vám také i ostatní chtěné aroma. Pálenka pak bude na chuť ještě "řidší". Na rektifikační koloně sice (je-li dostatečně velká a účinná) zase odstraníte tyto chutě a vůně úplně a dostanete "líh" místo pálenky.
Není-li proto tato chuť opravdu moc intenzivní, aby rušila při pití, radši bych to nechal tak jak to je. Do slivovice tato chuť tak trochu patří. Starší literatura dokonce doporučovala až 1/4 pecek podrtit...

ladis1 řekl(a)...

Kdesi som cital ze"aktivne živočíšne uhlie" resp drevene uhlie z listnateho stromu..ale zda sa mi to neake uletene, dat do cistej ,priezracnej palenky cierne drevene uhlie..nesfrbi sa mi potom?

Anonymní řekl(a)...

Ano někdy se používá i "živočišné uhlí", nebo "Carborafin", či jiná obdoba sorbentu. Pohlcují pachy, ale samozřejmě všechny bez rozdílu. Takže přijdete i o ty co byste chtěl zachovat. Je to taková sázka do loterie, chce to provést pokus s malým množstvím (max 0,5 litrů) přidat "sorbent"(přidává se asi jedna tableta na 0,5 litrů), pořádně protřepat, nechat působit nějakou dobu (tak dva dny, za občasného protřepání, kapalina se samozřejmě zbarví do "černa") a poté přefiltrovat přes dvojitý papírový kávový, nebo čajový filtr. Tím by se ten sorbent měl opět zachytit, ne však vždy je přefilrtovaná kapalino průzračně čistá. Potom porovnat, zda to mělo nějaký účinnek, nebo zda to "pálence" navíc ještě "neublížilo". A podle výsledku potom rozhodnout o tom, co udělat se zbytkem.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Při druhém pálení a prvním vykapané
pětilitrové nádoby nám začla kapat kořalka kalná a po vypálení celého kotle se po otevření objevil na vnitřní straně kotle bílý povlak.co to muže znamenat jo a kořalka kapala dál kalná.dík.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Mám dotaz na zakalení pálenky při odvětrání. Z pálenice byla hruškovice čistá, ale po 14-ti dnech odvětrávání se mi zakalila a teď nevím jak to nejlépe vyčistit a proč se mi to vůbec zakalilo.

wlezley řekl(a)...

Zakalení při odvětrávání pálenky jsem už řešil. Nepomohl ani výzkumný ústav! Nakonec se vše profláklo. Syn měl s kamarády oslavu, aby nešel s prázdnou tak si odebral nekontrolovaný díl. Druhý den, až vystřízlivěl se zalekl, že to poznám a nenapadlo ho nic jiného než to dolít vodou. Samozřejmě z kohoutku! Naštěstí kal seusadil a těch pár facek taky nebylo od věci.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud se pálenka zakalí při odvětrávání, je v ní většinou příliž mnoho dokapu. V tomto případě, ale ani nemůže být nic moc. :-(
Náprava: 3D.
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
na vlastní pálence jste vyzkoušel metodu tzv. "vymrazování", kdy se méně rozpustné složky destilátu (přiboublina) vysráží ochlazením pálenky na teploty pod bodem mrazu. Většinou ale za tím účelem přiboublinu odstranit, né ji pak zase nechat v teple rozpustit.
Věřím, že na každý hrnec je poklice a na každý jazýček je pálenka, ale fyzikální zákony obejít nejdou a Vaše pálenka obsahuje přemíru dokapu.
Z mého pohledu je pálenka neprodejná a snad se neurazíte i nekvalitní. Udělejte 3D a zbavte se přiboubliny.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

... nebo alespoň tu "vymraženou" pálenku přefiltrujte (ale to musíte dělat také za chladu, aby zákal neměl možnost se rozpustit), vím je to otrava, ale je to rychlejší než ta 3 destilace. Poté by již žádný zákal, či vločky neměly vznikat (ani při podchlazení v mrazáku).

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpovědi. Třetí destilace je asi nejlepší řešení, leč pro mě momentálně nereálné. Pokud by se mi precizně podařila filtrace, měl by být výsledek stejný, jestli je moje úvaha správná... Jak už jsem psal, v létě jsem filtroval špendlíkovici se šedými vločkami (replota dost nad nulou), ale při přelití přes vatu v trychtýři se vločky hned rozpustily a znova vysrážely v 2. nádobě. Takže jsem trochu skeptický, že teď se to podaří, byť s velmi nízkou teplotou. Poprosím Vás tedy ještě o radu, co mám použít jako filtr ... filtrační papír, obvaz, vatu?
A je kojenecká voda Horský pramen dostačující k ředení? Znova děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
jako filtr je dobré používat jen papírové filtry určené pro chemický průmysl, na internetu jich naleznete spoustu. A i u nich bych nechal filtr pro jistotu 24 hodin louhovat v troše pálenky, aby se z něj odstranily případné pachutě.
Ovšem 3D to nikdy nenahradí!
Kojenecké vody bývají k ředění pálenek většinou vhodné, tím ovšem nemyslím z hlediska ceny. :-(
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Tak to jsou pro mě vcelku dobré zprávy a detektivní pátrání je zdá se u konce - vodou to nebude a přiboudlina je s největší pravděpodobností původce sraženiny. Filtr si obstarám a dokud mrzne, zkusím to přecedit. 3D bych zařizoval až jako druhou možnost.
Na internetu jsem pak zjišťoval co je vlastně přiboudlina a dozvěděl jsem se, že malé množství je žádoucí, protože je nositelem specifické vůně a chuti. Velké množství je silně nežádoucí i z hlediska zdravotní zátěže. Samozřejmě podíl jednotlivých látek v přiboudlině bývá různý. Ještě bych potřeboval vědět, zda existuje nějaká rozumná hranice mezi tím co je vhodné a co už je na závadu. Lze říci, že pokud se objeví v mrazu sraženina, že už jde o nevhodnou či zdraví nebezpečnou pálenku? Nebo myslíte, že malé množství sraženiny v silně podchlazené pálence lze z hlediska zdraví tolerovat?

Anonymní řekl(a)...

Když bylo uvedeno, že je chuťově velmi dobrá....
Tak co si ji nechat pro vlastní potřebu a případy kdy bude pod "kontrolou"?

Ale když píšete, že to není první případ, že se to stalo i v teple je chyba každopádně v technologii.
Ve velkém množství přiboudliny!!!
Své může přidat taky špatně vyčištěný chladič, náplň deflegmátoru atd. To se neprojevuje jen měděnkou.
(Nechal jsem se unést těmi extrémními mrazy.)
*
Určit přesně nějaké množství přiboudliny je nemožné. Je to vždy o kompromisu. Ochutnávat, měřit lihovitost, u rektifikačních přístrojů si zapisovat teploty, míru refluxu a hlavně získat zkušenosti. Každý přístroj se taky chová jinak. A v případě sebemenších pochybností už destilát jímat zvlášť do několika různých nádob a až časem se rozhodnout co s ním. Do jádra se dá přidat vždy.
A to se dá udělat i v pěstitelské pálenici.

Zdravotní nebezpečnosti přiboudliny bych se vůbec neobával. Kdyby k takovémo stavu došlo, byla by taková pálenka pro normálního člověka absolutně nepitelná.
*
Ještě si myslím, že se hodně přeceňuje kvalita vody. Nevidím žádný důvod kupovat drahé kojenecké a potravinařské destilované vody. Je to neekonomické a zbytečné. Udělejte si jednoduchý test jak psal v úvodu Deslik, a dobrá pálenka se Vám ani vlivem tvrdé studniční vody nezakalí. Maximálně se po delším ležení na dně vysráží malé neškodné množství minerálu.
Anebo si vodu převařte či předestilujte sami, V druhém případě se tak i částečně přesvědčite o čistotě aparatury.
Já požívám odjakživa vodu ze studny a nikdy jsem neměl problém.
*
A když tak napište jak dopadla studená filtrace.
Já osobně jsem k tomu bez použití tlakových mikroskopických filtrů dost skeptický.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Pokud je třeba něco řádně zfiltrovat doporučuji filtrační papíry používané v analytické chemii - dodávají se ale ve čtyřech variantách podle velikosti pórů a somozřejmně v různých průměrech. Použijte nejmenší porozitu - bude to trvat, ale používá se pro filtrování velmi jemných částic. Chcete-li se zbavit pocitu, že používáte něco chemického, prolijte filtrační papír nejprve vařící destilovanou vodou. Doporučuji např. http://www.thermofisher.cz/eshop/3122_3155.html (je hustý, tím pádem i pomalý, má průměr 12,5cm). 100 kusů bude stát něco přes 300Kč.

Anonymní řekl(a)...

Nebo mi napište adresu na josetom@seznam.cz a já Vám asi 10 ks těch filtračních papírů pošlu (tedy myslím zdarma). Ať se daří.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. V lutru po 1. destilaci se mi objevil lehký sirný zápach. Jedná se o chemicky neošetřované švestky navíc ze dvou zcela odlišných lokalit. Vyskytoval se ve všech (pěti) várkách. Po druhé destilaci zápach zmizel, ale pálenka má velmi slabé aroma. 2D jsem držel na velmi pomalé destilaci z důvodu důsledného dělení, což jsem asi "přepísknul". Zajímalo by mě ale to sirné aroma. Podobné jsem zažil ve vínovici, hrozny ale byly chemicky ošetřované a větráním se dalo uspokojivě odstranit.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím příznivce ovocných destilátů! Hledám radu jak bojovat s nadměrečnou "trpkostí" jinak dle všeho vydařené pálenky ze švestek, deset let uchované v domnění, že se jedná (tenkrát) o lahůdku. Dnes se mi na jazyku jeví trpkosti až příliš...
Vavra

Anonymní řekl(a)...

Před nějakými razantními zásahy, bych zkusil následujcí a až pak se k ním rozhodnout. Protože když 10 let zrála...
*
Cukřením mohou být ostré, pronikavé tóny v chuti zjemněny, takže destilát se zdá celkově
zaokrouhlenější a harmoničtější. A taky aroma vystupuje silněji. K hotovým ovocným
destilátům smí být přidáno do 10 g cukru na litr. Účelný je ale přídavek nejvýše do 5 g/l,
neboť potom už destilát chutná sladce. Než se osladí celá šarže, je dobré vyzkoušet a připravít si pokusné vzorky s různým obsahem cukru a ochutnávat je.
A až pak v případě neúspěchu přistoupit k "uhlí, 3D, likérovému lihu, atd"

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Díky za tip, předpokládám, že u takového množství "přislazení" nezáleží až tak na druhu použitého cukru, avšak kdo ví? ...
Učinil jsem mezi tím nějaké "křížení" s dobrou Třešňovicí, také to mělo příznivé účinky :-)
Vavra

Anonymní řekl(a)...

Potřebuji radu proč je pálenka štiplavá i po odvětrávání je pálenka štiplavá na jazyku i v krku jinak je sladká a voňavá

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud je pálenka štiplavá před odvětráním a jak se řiká "škrábe" v krku, bude taková i po odvětrání. Sice o trochu méně, ale i tak. Odvětrání totiž vady destilátu nevyruší, jen je trochu "zahladí". Obávám se, že náprava možná jen 3D. :-(
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
potřebuji radu ohledně záhadné příchuti slivovice.
Jak polknete tak ta koncovka má chuť odlakovače na nehty a když k ní čichnete,tak trochu také.Nechali jsme ji po pálení větrat snad 2 měsíce a nic nepomohlo.Je na to nějaká rada,aby vyčichla?Syn říkal,že ta chuť vznikla,když ji v páleničář naředil,je to možné?Nikdy se to předtím nestalo.
Děkuji za radu,
Lenka.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den Lenko,
je mi líto, ale problém který popisujete je způsoben chybou destilatéra. Nadmíra předkapu způsobuje to, co popisujete. I to, že před zředěním nebyl problém patrný, ukazuje na špatnou destilaci.
Připouštím, že kvas mohl být špatný a udělat dobrou destilaci je pak dost velký problém, ale s tím se zkušený destilatér musí umět poprat.
Řešený je jen jediné a to třetí destilace.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Těm destilátorům musí za jedinou sezonu přece projít pod rukama takové množství pálenek jako nám všem tady dohromady za celé životy...
A pokud se s tím poprat neumí nebo to nejde, měli by to zákaznikovi sdělit. Říct mu, že by ten kvas bylo lepší vylít a nepokračovat, nebo vůbec nezačínat s destilací.
By mně moc zajímalo, zda jde takový výrobek reklamovat. Vždyť je to služba jako každá jiná.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpověď.
Tak nevím,páleničář mi další destilaci nejspíš jen tak neudělá a platit se mi znova nechce,co kdyby to zůstalo stejné i tak to stálo dost.
Je to škoda,pálíme jen občas,když se urodí.....nevím jestli byl kvas dobrý nebo ne,nerozumím tomu,sbíráme a děláme to pořád stejně už léta,jak nás to rodiče naučili a nejsem znalec.
Možná jsme ji měli ,,reklamovat" v pálenici rovnou.
Příště si dám pozor.
Přesto moc děkuji za radu a přeji mnoho příjemných chvil nad lahodnou pálenkou.
Lenka.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,má domněnka je ta ,že v ofiko pálenici nemůže (nesmí) páleničář odlít úkap (musel by obejít cejchovací zařízení).A tak ten aceton (odlakovač,kanagom) co mi doma odlíváme a použijem jen na čištění (do ostřikovačů auta,na podpal apod.),tak ten oni musí pustit do jádra kořalky.Kolik toho je záleží na kvasu a použité surovině.To byl jeden z důvodů,proč jsem se do toho pustil sám (mimo to zpracuju kvas, kdy je třeba a nemusím čekat na termín,do kterýho mi to může zoctovatět).Finanční stránka nehraje roli,protože u toho domácího se stráví dost času,takže to ve výsledku vyjde dráž,ale je to krásnej koníček a ta chuť potom.....

Vokoun.

Anonymní řekl(a)...

V ofiko pálenicích je "systém" oddělení úkapu proveden tak, že je zaveden (mimo "měřidlo", tedy se "neplatí") do jímky výpalků. Při správné funci mistra páleníka je to bez problému, pakliže však "spěchá" a přepne na "jádro" dříve než je vše odděleno (závisí to také na jeho zkušenosti i jakosti kvasu který pálí), přechází úkap i do něj.
Vše je otázkou "času" které se "dílu" věnuje a taky jeho ohodnocení.
Přeji hezký den.

Anonymní řekl(a)...

Vokoun:

Vy těm pálenicím neprávem křivdíte!!!

Úkapové a dokapové frakce i když přetečou přes Zehr, vám vnutit nemůžou a ty úplné fujtajbly ani nikdy nenutí!!!
Co s nimi udělají je jejich problém!
(Mimochodem shromážďují je v nějaké zaplombované sběrné nádobě před kterou je taky měřidlo, takže to neplatíte).

Jejích problém je, ale ten, že se musí uživit a tak se chovají ekonomicky. Snaží se vám vnutit destilátu co nejvíc. Tvrdí např., že to ještě pozadek není, že zákal se po odležení ztratí, že je to nutné pro aroma atd...

Osobní zkušenost a pokus. Řekl jsem destiláterovi, že tomu nerozumím, že mi nezáleží na množství, ale, že chci raději méně, ale kvalitu!
A slivovice pak ležela po jeho doporučení asi rok, zákal a pachutě se samozřejmě neztratily a jsem pak neměl "odvahu ji ani přidat do lutru"......
Tak jsem ji raději předestiloval s kvasem...

Takže nenechávat to na destiláterovi a striktně si určit: "To ještě nechci a v případě dokapu, to už nechci!!!!" S tím ochutnáváním by problém být neměl.

Další problém je ten, že předestilují skoro vše. I nekvalitní kvasy. A standardním postupem jako ty zdravé. A aby se zaplatil aspoň ohřev vnucují vám i ty pozadky. Protože jsou vytíženi, mají časové pořádníky, atd., tak nemají čas a nemůžou se věnovat horším kvasům individuálně.

A největší problém, aspoň si myslím, je chamtivost zákazníků. Chtějí mít destilátu co nejvíc a pokud možno co nejrychleji ať nemusí dlouho čekat. A to pálenice k ekonomickému provozu potřebují..

Bohužel do způsobu vedení destilace jim kecat nemůžeme. Ale i tak si myslím, že pokud dovezeme do pálenice kvalitní kvas, nenecháme si vnutit části nekvalitních frakcí získáme velmi kvalitní destiláty.

A už jsem to tady někde i psal. V případě sebemenších pochybnosti destilát separovat do více nádob a až doma a po čase a degustacích se rozhodnout co s tím.

Takže na závěr:
Pálenice disponují velmi kvalitními přístroji, které překoná jen málokterý domácí aparát a vůbec bych je nezavrhoval a nepomlouval! Je to jen v lidech a přístupu k práci.

Ale na druhou stranu: Kdysi jsem vážně uvažoval o zřízení a provozování pěstitelské pálenice. Ale po zralých úvahách jsem zjistil, že bych se svých přístupem velmi rychle zkrachoval:-((((((((

Ještě na závěr: Přivezte 10kg ovoce a dostanete 1l "kvalitního" 50% destilátu. Rychle, efektivní a pro spoustu lidí velmi atraktivní. Dovezou nezralé, podřádné a často i nahnilé ovoce. A co s tím ta pálenice může asi udělat???

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zcela s tímto názorem souhlasím, kdysi jsem si též dělal rozvahu na "ofiko pěstitelskou pálenici", ale po zvážení "pro" a "proti", svých možností a mentalitu "zákazníkú" a přidal "chování celníků" (v té době ještě i "financů") a "státu" jako takového, rychle mne tento nápad opustil !!!
Zdravím všechny paliče a páleníky. Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Jsem úplný nováček v oblasti pálení a prokousávám se odbornou i populární literaturou, internetovými diskuzemi atd. Nicméně 200L kvasu švestek a 200L vykvašeného moštu (a myslím že vše velmi zodpovědně a kvalitně připravené - soudím dle chuti,vůně a konzistence), je převezeno do pálenice. Než pořídíme vlastní zařízení, rozhodli jsme se právě z důvodu začátečnictví pro tento krok. Měl bych na Vás zkušené otázku: Co je třeba ohlídat při vlastním procesu? Při návštěvě pálenice jsem nabyl dojmu, že proces je zautomatizován (tedy univerzální), což si myslím že při rozdílnosti kvasů by být nemělo a navíc že se to "seká jak Baťa cvičky". Myslím že za nekřesťanské peníze které zaplatím, mám nárok do toho "kecat"... Díky za názory

Anonymní řekl(a)...

NAZDRAVÍ

Bohužel v pálenici toho moc neovlivníte. Nenechají si do toho jen tak "kecat". Je to velkovýroba jak jste správně psal! Taky většinou z nekvalitních surovin..., a na nějaký individuální přístup nemají čas ani možnosti.

A páleničář? Je to jen obsluha "stroje". A většinou bez odborných znalostí, jen s nějakým základním kurzem, certifikátem a v případě zaměstnace i bez zájmu a ochoty...
*
Co, ale ovlivnit můžete je kvalita kvasu. Ve Vašem případě oceňuji, že jste z jádrovin přivezl mošt a ne drť nebo nakrájené ovoce. To je základ úspěchu!
*
Oddělení úkapu díky všeobecně rozšířeným mýtům o metylu dělají celkem poctivě. I když o metylu to oddělování nízkovroucích úkapů vůbec není! Ten tímto způsobem oddělit nelze!
Ale i tak bych si toho úkapu nechal odebrat více, než obsluha doporučí. Smrdí...
Ale hlavní pozornost je třeba věnovat dokapu. Nízkovroucí nežádoucí složky se můžou časem částečně odpařit, ale nežádoucí dokapové už tolik ne!
Doporučoval bych proto ke konci destilace jinou, nebo raději více jiných nádob, a až doma a po zralé úvaze a degustacích se rozhodnout co ještě do jádra přidat. Obsluze se to asi moc líbít nebude, nicméně měli by Vám vyhovět. Ať si to přepočítá..., od toho tam je!
Mají sice většinou velmi kvalitní kolony, ale myslím si, že ve většině případů je nedovedou anebo nemají čas a ani důvod je pořádně využít.
*
Nadstandardní služby:

-Staření pálenek UZ
------------------------------
O žádné staření se nejedná.
Je to jen o odplynění destilátu. A to uležení pálenky nenahradí a při něm stejně k němu samovolně dojde takže je zbytečné si ho připlácet.

-Ředění na požadovanou lihovitost destilovanou či jinak upravenou vodou -
-------------------------------------------
na to nemám jasný názor. Ale pravda je, že pálenka s vyšším obsahem přiboudlin, (pozadku) se při zředění pod 50% díky jim zakalí. Zákaly domácí vodou nastávají zřídka.Takže rychlá reklamace hned na místě. Ale kdo si nechá zředit pálenku na 40%?

-Vlastní láhve a etikety dané palírny -
------------------------------------------------
velmi pěkné,za to bych si i rád připlatil.
*
Jinak mně celkem pobavilo, že o pálenicích se diskutuje v sekci "Vady pálenek":-))))))))

Samozřejmě nic proti ním nemám, jen si je třeba najít tu svou, kde se bude člověk rád vracet kde se mu jeho kvasu budou aspoň trochu individuálně věnovat. A dokonce si i kacířský - na tomto blogu, myslím, že je to pro většinu lidí ta lepší volba, než se o to pokoušet doma. Ochutnal jsem už tolik pochybných domácích výrobků, že sběrná odpadní nádrž oddělených frakcí v té nejhorší pěstitelské pálenici by byla hotel Hilton.
*
Nekřesťanské peníze? Pálenicím z nich moc nezůstane, ty skončí jinde...
Jejích zisk ovlivňují, a na to je třeba myslet i při rozvaze zda se do toho pustit doma:

Energie, časová náročnost, voda, likvidace výpalků, závist sousedů.. atd., atd.,
*
A domácí výroba:
-----------------------------
Myslím, že to není pro "normální" lidi, kteří chtějí jen ušetřit, okrást stát a hledají jen levný zdroj alkoholu.
Je to koníček, záliba a životní styl...
Něco jak někdo běhá po horách, skáče padákem, nechá si po sobě střílet airsoftem chová si doma prase, udí maso a klobásy, chová kozy, dělá si sýr, peče si chléb z kvásku atd.... Je to vše velmi časově náročné....
Chce to:
-zvídavost, hravost, manuální zručnost, trpělivost,
-snaha přiblížit se nejlepším výrobkům na trhu, ale nekopírovat je !
-anebo snaha dopřávat si něco podobného, když na to běžně nemám
-vymyslet díky své netradiční výsadbě a nápadech něco vyjímečného co na trhu není

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Rafael:
Mnohokrát Vám děkuji za rady. Poznámka o nekřesťanských penězích se nevztahovala k sazbě za pálení (při vložené investici do pálenice je ještě nízká), ale hlavně k dani :-(. Vlastní zařízení si chci pořídit po zralé úvaze, ne pro šetření atd, ale z důvodu zájmu, zábavy a nadneseně řečeno, završení snahy o samozásobení. Již delší dobu víceméně úspěšně zužitkováváme výpěstky (mošty, cidery, vína, uzeniny atp.), tak pálení je prostě "vrchol snažení" :-))) a úžasná náplň dlouhých zimních (nejen) večerů. Díky také za posouzení nadstandardních služeb...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny vyznavače dobrých pálenek. Pálím si doma na vlastním přístroji víceméně švestky ze svého sadu o 60 stromech. Bohužel minulá sklizeň se díky mrazu nezdařila, koupil jsem švestky někde s Makedonie. Kvašení a kvas byl v pořádku. Po vypálení a nařezení na asi 51.3 % a uložení do chladného sklepa se pálenka do druhého dne mléčně zakalila! Používám stále stejný postup při destilaci a stejnou vodu na řezení. Zakalenou pálenku jsem přefiltroval přes nejjemější filtrační desky , které se používají na víno. Slivovici jsem přefiltrovanou nelil do skleněných 50 l demijonů, a paradox je ten, že v jednom zůstala krásně čirá a ve dvou se zase zakalila!..To mě hlava prostě nebere! Pálím už asi 15 let, ale tohle se mi ještě nestalo! Zkusil jsem použít druhou vodu na řezení, a stále to samé. Ještě jeden poznatek, když slivovici nechám ohřát cca na 10-12 st., tak se krásně vyčistí. Jsem z toho už docela nešťstný, uvažuju o 3D, ale obávám se že to pomůže!? Může mi prosím někdo poradit?..Děkuju Pavel

Anonymní řekl(a)...

Ahoj vsem.CHtel jsem pridat jenom jednu radu.Tez se mi po nejake dobe lehce zakalila hruskovice a pak jsem se docetl,ye je na to dobre mleko.Mam ji uskladnenou v5 litrovich demizonech.Do jednoho jsem dal velkeho panaka mleka a po te co se mleko srazilo (druhy den)jsem prefiltroval prez vatu.Hruskovice kristalova,chut nepoznamenana.Overil soused.Hodne zdaru.Cara

Anonymní řekl(a)...

80 l nerezový kotel s mědeným kloboukem a chladičem.
-doba pálení 80l mače cca 3,5 hod
- při prvním pálení teče zakalený (což prý při prvním pálení neni na škodu)
- při druhem páleni které začína tak na 80proc..teče krásne čirá do cca 50proc
- od 50 proc teče zakalená :(
- odkalit mlékem (zakalilo se to ješte vic a to už čekám 14 dní)
- odkalit zmražením? (48 hodin v mrazáku a stále zakaleno)

Kde je chyba? :(:(:(Děkuji

Anonymní řekl(a)...

80 l nerezový kotel s mědeným kloboukem a chladičem.
-doba pálení 80l mače cca 3,5 hod
- při prvním pálení teče zakalený (což prý při prvním pálení neni na škodu)
- při druhem páleni které začína tak na 80proc..teče krásne čirá do cca 50proc
- od 50 proc teče zakalená :(
- odkalit mlékem (zakalilo se to ješte vic a to už čekám 14 dní)
- odkalit zmražením? (48 hodin v mrazáku a stále zakaleno)

Kde je chyba? :(:(:(Děkuji

Anonymní řekl(a)...

80 l nerezový kotel s mědeným kloboukem a chladičem.
-doba pálení 80l mače cca 3,5 hod
- při prvním pálení teče zakalený (což prý při prvním pálení neni na škodu)
- při druhem páleni které začína tak na 80proc..teče krásne čirá do cca 50proc
- od 50 proc teče zakalená :(
- odkalit mlékem (zakalilo se to ješte vic a to už čekám 14 dní)
- odkalit zmražením? (48 hodin v mrazáku a stále zakaleno)

Kde je chyba? :(:(:(Děkuji

Anonymní řekl(a)...

80 l nerezový kotel s mědeným kloboukem a chladičem.
-doba pálení 80l mače cca 3,5 hod
- při prvním pálení teče zakalený (což prý při prvním pálení neni na škodu)
- při druhem páleni které začína tak na 80proc..teče krásne čirá do cca 50proc
- od 50 proc teče zakalená :(
- odkalit mlékem (zakalilo se to ješte vic a to už čekám 14 dní)
- odkalit zmražením? (48 hodin v mrazáku a stále zakaleno)

Kde je chyba? :(:(:(Děkuji

Anonymní řekl(a)...

80 l nerezový kotel s mědeným kloboukem a chladičem.
-doba pálení 80l mače cca 3,5 hod
- při prvním pálení teče zakalený (což prý při prvním pálení neni na škodu)
- při druhem páleni které začína tak na 80proc..teče krásne čirá do cca 50proc
- od 50 proc teče zakalená :(
- odkalit mlékem (zakalilo se to ješte vic a to už čekám 14 dní)
- odkalit zmražením? (48 hodin v mrazáku a stále zakaleno)

Kde je chyba? :(:(:(Děkuji

Anonymní řekl(a)...

80 l nerezový kotel s mědeným kloboukem a chladičem.
-doba pálení 80l mače cca 3,5 hod
- při prvním pálení teče zakalený (což prý při prvním pálení neni na škodu)
- při druhem páleni které začína tak na 80proc..teče krásne čirá do cca 50proc
- od 50 proc teče zakalená :(
- odkalit mlékem (zakalilo se to ješte vic a to už čekám 14 dní)
- odkalit zmražením? (48 hodin v mrazáku a stále zakaleno)

Kde je chyba? :(:(:(Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Velkým nepřítelem destilátera je nedočkavost a hlavně chamtivost.....
*
Uznávám sice, že hodně aromatických a chuťových látek těká až při vyšších teplotách kdy už destilát začíná být narušován nežádoucími dokapovými, ale to Vás neomlouvá.
Když už z chladiče vytéká zakalený destilát je to VELMI JASNÝ SIGNÁL, že něco není v pořádku ! ! !
*
Vám to chuťově vyhovovalo, že se to snažíte vyčeřit? Zkuste si udělat jednoduchý test na přiboudliny jak jsem tady už párkrát psal. Nechat odpařit v teple asi na polovinu štamprli s tou zakalenou frakci. Jak Vám pak budou po odpaření lihu ty "kyseliny a hořčiny" ve vodnatějším roztoku chutnat?
*
A čiřením a běžnou filtrací se těch těch látek nezbavíte. To jsou jen senzorické nápravy. A není na to univerzální a jednoduchý recept typu mléka, bílku, želatiny apod. Pachutě, a samozřejmě s nimi i chutě a vůně žádoucí, jdou odstranit jen aktivním uhlím typu Carborafin apod.
*
Proto doporučuji tyto narušené frakce jímat zvlášť a až časem se rozhodnout co s nimi. Nemusí se pak přímo vyhodit, ale dají se uschovat a přidat do kvasu nebo lutru před další destilaci. Nebo rektifikovat na likérový líh.
*
Píše se tady o tom pořád dokola a přitom to jsou ty úplně základní a triviální věci kterými lze v domácích podmínkách dosáhnout kvality!.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpoved..ale bohuzel v ni nevidim zadnou "radu" ... "kde je chyba" ?

Anonymní řekl(a)...

Radu jsem napsal: Věnovat pozornost včasnému oddělení dokapových složek.

Chybu neděláte žádnou: Každý i sebelépe vedený kvas obsahuje nežádoucí složky které se destilací zkoncentrují a je třeba je oddělit. Každý kvas je taky jiný, tak pro to není univerzální návod.
Zakalený nebo chuťově nevhodný destilát může začít téct u špatných kvasů třeba už i při 60% a u vynikajících je někdy i frakce kolem 40% ještě použitelná,

Rafael

Anonymní řekl(a)...

No dobře..ale to bych měl ze 200 litru mače.. asi tak 5 litru slivovice..
( a už vidim jak někdo doveze 200 litru mače do pálenice a oni mu daji 5 litru a řeknou že víc nenateklo.. )

Anonymní řekl(a)...

Mám tomu rozumnět tak, že z 200l kvasu Vám nateče jen 5l čistého nezakaleného destilátu?
*
V tom případě je chyba v kvasu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Špatný mač? Mač byl v 50 L plastových sudech.Přidáni 1 Kg cukru rozpuštený asi v 5l teplé vody.
Měřeno cukroměrem...Ze startu bylo cukru cca 20 ...když klesl cukr na 2...šlo se pálit..
(a teklo to zakalený jak u merunky( 2kgcukru ) tak u švestky (1kg cukru ) ... tak už fakt nevim..
Diky za reakce..

Anonymní řekl(a)...

Já už taky nevím:-((((
*
Možná by pomohlo kdyby jste napsal, kolilk jste vytěžil nezakaleného destilátu, jak píšete koncentrace 80-50% a z jakého množství lutru. A zda se tato frakce po zředění vodou na 45-40% taky zakalila?
*
Třeba by se ještě mohlo jednat o splavení usazenin a nečistot z přestupníku, chladiče apod. Čištění před 2D se hodně podceňuje!

nebo

o příliš zředěný nebo přeždímaný lutr po 1D u kterého je díky nízké koncentraci lihu v něm posunutý bod varu směsi a proto "předčasně" těkají výševroucí, nežádoucí a kalicí složky.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

dobry den, chtel bych poprosit o radu. Po vypaleni slivovice zredenou na 50% se pri vetrani po 3 dnech objevuji v demizonech hnede usazeniny jsou na dne ci pluji. Sem ta se ukaze na hladine i nejaka "mastna" mapa. Paleni trvalo asi 2 - 2.5h. Dokap ma palenice autostopem na sile 40%. cimz i skoncila. Redeno studnicni vodou z polskych Beskyd (alespon bylo receno). Poprve filtrovano - prelevano pres platynko. Po dvou dnech se objevilo znova. Dnes 11.3 zkousim pres filtracni papirky tak uvidim.
Diky

Anonymní řekl(a)...

Pokud má sediment snahu se usazovat a pálenka není chuťově poškozena, tak bych pár dnů, ale spíš týdnů počkal a čistý podíl hadičkou stáhnul. Na filtrace je ještě moc brzy. Nač se hned trápit, když pálenka se stejně musí uležet?
Pokud kal samovolně nevysedimentuje až pak bych to řešil.
*
Příčinu je na dálku těžké určit, zvlášť podle toho co jste i jinde psal. Aparát po odstávce, demižon po cideru, voda, autostop - 40%, apod. Je to moc faktorů, ale tipnul bych si na vysrážené železité sloučeniny.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dekuji za odpoved, udelam to jak rikate, sediment se usazuje, chutove neztraci.

Anonymní řekl(a)...

"....Sediment se usazuje, chuťově neztrácí.."
*
Jestli tomu dobře rozumím, tak pálenka je chuťově narušená. V tom případě ji oddělení usazeného kalu nepomůže a bude smrdět pořád. Nejedná se tedy o žádný neškodný zákal a sediment, ale o vážnou vadu :-(((((((

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, poprosim o radu pálenka po nariedení 5o-52% stále pekne čistá, voňavá ale na sklenených fľašiach zostáva slabý povlak, vidieť ho hlavne ked sa z fľaše odleje. Pri skúške 1:5 stále pekne priehľadná a čistá. Zostáva to aj po odvetraní. Riedilo sa kojeneckou nebubliknovou vodou. Ďakujem za radu. Peter.

Anonymní řekl(a)...

Pokud se pálenka i po silném zředění nezakalí musí být chyba někde jinde.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

5 litr. flaše sa umývali vodu zo studne. Voda je velmi tvrdá. Ale po umytí boli 5 litr. fľaše riadne vysušené. Na pohľad čisté. 4x som pálenku prelieval po 24 hod. cez papierový kávový filter a flaše nanovo poumýval. Teraz sa to neobjavuje. Pred pálenkou tam bolo víno tak rozmýšlam či tam nezostal s neho nejaký "drobný" odpad ktorý voda nedokázala umyť a rozpustil sa v pálenke. Peter

Anonymní řekl(a)...


CAUSA LATET, VIS EST NOTISSIMA:

Má zkušenost je taková, že i ta nejiskrnější pálenka opakovaně skladována v napohled čistých demižonech časem způsobí jejích znečištění. Pálenka sice zůstane čistá, ale při razantním čištění nádob zjistím, že v nich nějaký nános byl. Proč se nerozpustil v pálence, potažmo v lihu, jakožto rozpouštědle, ale usadil se na stěnách, nevím. (Na dně to chápu).

Demižony čistím mechamicky ohebnou štětkou, saponátem a teplou vodou. Když to nejde, tak roztokem NaOH nebo KCl. Co nevyčistí louh, nevyčistí už nic!

Ale čistím takto jen jednou za pár let a nikterak pravidelně. Jen v případě potřeby - a pak se vždy divím jaký sajrajt z demižonů vyleji:-(((((((

"Omnia munda mundis".

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Omluva za překlep v předcházejícím příspěvku! Ne KCl - chlorid draselný, ale samozřejmě KOH - hydroxid draselný!!!!

Dē omnibus dubitandum est

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravim vsechny. Pokud cictim louhem sklo, kolikrat to musim vyplachnout? To byla obecna otazka, ale jak mam vedet, jestli jsem si tam nenechal stopove mnozstvi NaOH? Nechci pit palenku s primesi NaOH!!! Diky, V

Anonymní řekl(a)...

Dalsi dotaz. Zkousel jsem prefiltrovat zavlockovanou palenku pres vrstvu vaty v trychtyri. Vysledek hned po prefiltrovani je ten, ze 10% vlockoviny tam v prefiltrovanem zustalo v rozptylenem mnozstvi. DOTAZ ZNI: Mam rict palenikovi, aby obetoval "posledni litr" palenky pred vytecenim z toho pristroje, kdyz uz ma o stupen vyssi teplotu na teplomeru? Vzdy palenici rikaji, ze kdyz uz se rozmysli, ze ten "litrik" dopali, tak ho zkratka dopali a basta? Kolik mam hlidat max. teplotu na teplomeru, abych mohl rict...Tenhle litr je "prepaleny", ten uz slejte mimo.... Nechci taky pri samostatnem paleni "ziskat" predchudcuv dokap. To si muzu rict, at ho sleji stranou? Ono to vzdy zustava v tom pristroji, co to vyleje po jednom litru... Zustava tam vzdy nejaky zbytek po predchudci a co kdyz je to uz priboublina??? Diky V

Anonymní řekl(a)...

Dovetek k poslednimu prispevku: jedna se o palenici s 1D, zarizeni firmy Destila. Diky V

Anonymní řekl(a)...

Destilát robený v kolóne sa mi po nariedení zamútil (ako od mlieka). Predestilované opäť - čisté, po nariedení o 2 dni znova jemne zmútené. Doteraz to nebolo, technológia, postup a osmotická voda ako po iné roky. Nemohlo byť niečo v kvase (broskyňa z veľkosadu)napr.postreky?

Anonymní řekl(a)...

Kdy jste naposled čistil kolonu a vůbec vše nad vařákem?
Nemůže to být tím?

Rafael

Anonymní řekl(a)...

No... Kolóna je nová - má 2 roky, oplach po každom pálení. Ale... menil som chladič - je nový s medenými rúrkami, ale má už hodne dlho po výrobe - stál ako rezerva. Pred pálením som predestiloval dosť litrov vody bola čistá. Bez obáv som začal robiť pálenku a toto. Zistil som to len náhodne, lebo pálenka zostala dáky čas u mňa. Po vypálení bola čistá, ešte aj po nariedení - až na druhý deň som dačo zbadal. Teraz ani neviem koľkým sa to mohlo doma zakaliť... Ani neviem, čo im poradiť ak zavolajú. Skúšal som kávový filter - výsledok nepreukazný. Navyše ako som spomínal urobilo to aj po druhom pálení. Každá rada drahá.
PS: Myslím, že sa to už ukľudňuje a pálenky sú OK - overujem si telefonátmi nových ľudí.

Anonymní řekl(a)...

Pokud máte zvládnutou technologii, což nevím jestli jde za dva roky - záleží na provozu a předchozích zkušenostech, tak si stejně myslím, že na vině jsou usazené nečistoty. Propláchnutí vodou je celkem o ničem. Je oproti horkému lihu velmi slabé rozpouštědlo. Předestilování vody taky moc neřeší. Její pachuť a znečištění upozorní až na fact velké zaneřádění.
Je to obecný problém malých aparatur. Oproti těm velkým přes ně proteče jen velmi malé množství úkapu které ji moc nepročistí....
Podle mých zkušeností je proto třeba důkladně čistit. Nejlépe mechanicky.
Jsem tady už někde psal. I demižony v kterých se uskladňuje jiskrnný destilát po čase získají povlak usazenin. Natož náplň v koloně.
*
Jinak mně při poctivé práci nic jiného nenapadá.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Přátelé, vady ovocných destilátů jsou velmi zapeklitý oříšek a rád bych pro odlehčení vzpomenul ještě jednu kapitolu tohoto problému. A to zavádějící iluzi, "že to něčím" přerazíme... OMYL! Je to marný, je to marný, je to marný! Zejména "hovnovici" anebo "odlakovač" zásadně nepoužívejte jako základ pro sekundární výrobu likérů atp. Už jako malý kluk jsem s obdivem shlížel ke strýcovi Luskovi z Rataj, jak dokázal do švestek "přihodit" kdejaké nahnilé rajčátko, či zdechlou myš :-) ...(nadsázka). Ale fakt je, že ve skříni v ložnici měl demižony hovnovice, kterou se snažil "léčit" Hašlerkami a Lesněnkami, ale hovnovice zůstala hovnovicí. No a já se po letech dopustil podobného omylu, když jsem po neúspěchu s dřevěným uhlím "školil Odlakovač" tím způsobem, že jsem ho použil jako základ pro Becherovku (ze Stomaran čaje).
Odlakovač zůstal odlakovačem..., Je to marný, je to marný, je to marný! Tož tak!
Zdraví Vás Váš Vavra

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ještě k vašemu strýcovi Luskovi z Rataj; ... jak je evidentně vidět, postupoval nesprávně, když tam přihazoval nahnilá rajčátka ... klasik přeci pravil, že správná "ho-novice" má mít poměr 1 kg ho-en na kilo cukru !! Potom nemůžete nic pokazit !! Tož tak !
Likérům a pálenkám zdar.

Anonymní řekl(a)...

Ano, poměr je správný - 1:1.
Ale v žádném případě se nejedná o ušlechtilou pálenku. Bude z toho jen líh, který vzniknul z řepného cukru. Exkrementy v tomto případě slouží jen jako výživa pro kvasinky a během kvašení udržují potřebnou hodnotu pH. Žádné zkvasitelné cukernaté látky neobsahují. Raději bych doporučil se jim vyhnout a použít dražší anorganické živné soli. Zvláště v obytných prostorách a panelových bytech.
Navíc při takto vedeném kvašení vzniká asi 2x více nežádoucích látek s čimž je nutno počítat při oddělování úkapu a dokapu. Jinak, ale tento způsob nepřináší žádná jiná úkalí.
Zvlášť vhodná je tato metoda pro zemědělce a drobné chovatele. Kvasné kádě můžou být umístěny přímo ve chlévě, což se jinak nedoporučuje, a není třeba mít žádné obavy z kontaminace kvasu. Taky tím odpadá pracný sběr, přepravní manipulace apod. Takže pro tuto kategorii výrobců lze tento postup vřele doporučit. Záleží na na místních podmínkách.
Kdo chce nechť sbírá ovoce, šrotuje obilí apod., a komu taková práce nevoní může zkusit ho*novici.

Ať se daří!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Cítím potřebu omluvit se všem nade mnou výše,
za použití termínu, který je pode mnou rozváděn
do literární podoby, kterou jsem věru neměl na
mysli. Byla by škoda, kdyby, se užitečná diskuse
na DESLIKu zvrhla do podoby zdegenerovaných
debat exhibujících diskutérů např.na novinkách.
Vavra

Omlouvám se všem za ten surový vulgární termín,
i za dvojitou citaci klasika, věru jsem se nechtěl
dotknout citlivých témat žádného návštěvníka
DESLIKu, šlo mi skutečně jen o téma „vady pálenek“

Vavra

Anonymní řekl(a)...

Taky se omlouvám, ale ten strýc..., no nedalo mi to...
*
Ale teď vážně. Ten "odlakovač" - špatně oddělený úkap by měl jít oddestilovat. Anebo jen v nějakém hrnci zahřát a nechat odpařit. Ale u toho hrnce by nebyla žádná kontrola, do toho bych nešel.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Mal som komentár 2.10. a 3.10. ohľadne zakalenej pálenky po nariedení ale až na druhý deň. Zistil som, že státím pálenky na vzduchu (v hrnci prikrytom pokrývkou) sa zákal stráca - má to logiku? Žeby sa odparoval ten úkap, ako píšete v posledných príspevkoch? Možno by to bolo trochu zahriať...

Anonymní řekl(a)...

Zakalení úkapem nepřichází v úvahu. S výjimkou jeho první části která může promýt zbytky dokapu po předchozí várce. Jinak úkap žádné kalicí látky neobsahuje. Jen nízkovroucí smrady nevábné vůně a chutě.
(Takže zahřátí a odpaření v tom případě nepomůže. Naopak by možná pomohlo silné podchlazení a filtrace.)
Zákaly způsobují dokapové látky, u některých surovin oleje a silice a dále nečistoty.
Někdy se ztratí samovolně, někdy se utvoří až časem, nelze jednoznačně určit příčinu.
Ještě jeden poznatek. Pokud se něco zakalí už při 50% je něco hodně špatně. Zakalení při 45-40% je "poměrně běžné". Čímž nechci říct, že přijatelné.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Potřebuji poradit. Vrátil bych se rád k vadě pálenky - vyšší ostrosti, štiplavosti. Pálím na 1D. Moje pálenky vykazuje stále dosti vysokou míru štiplavosti (ostrosti) hlavně když ji porovnám s vydařenou pálenkou některého z kamarádů. I když ta moje je voňavá, je cítit jemně ovocem jen ta štiplavost tam je. Pálil jsem kvasy dle dozrávání ovoce ze třešní, potom z meruňek, červených špendlíků hrušek a vylisovaných jablek. Použita kvasná zátka. Ovoce jsem doslazoval cukrem na základě měření refraktometrem.Páleno vždy po dokvašení mezi 2 - 0 cukru (dle refrak. asi 5). Kvas se mi jevil v dobrém stavu. Čístý, bez plísní a pod. Moje zařízení má vařák cca 120 l, dvouplášť, medium voda. Topení spirála 3 x 2 kW. Teplotní čidlo je v hlavě kolony, řízeno přesným termostatem přes stykač. Reguluji skokově po 2 kW. Zahřívám na 6 kW. Po dosažení 50ct. C přepínám na 4 kW a odebírám úkap. Teplota ne termostatu je nastavena na 79 st. C. Takže cykluje asi dvě hodiny. Jádro pak jedu po nastavení refluxu (pomalé puštění vody ) s výkonem 4 kW. Končím když teče pálenka mezi 60 - 50.%. Kde může být chyba ? Je ta štiplavost způsobena úkapem, anebo dokapem? Má na to vliv přidání cukru jak se občas uvádí? Anebo je výkon 4 kW pro odběr úkapu moc vysoký? Uvažuji o tom,že přes zimu doplním do aparatury plynulou regulaci ohřevu pomocí SSR relé(tak jak o tom píše Max). Díky za vaše rady a poučení. Boban

Anonymní řekl(a)...

Z nedostatku zkušeností s 1D jen obecně:
Za ostrost a štiplavost cukr nemůže. Cukr způsobí jen její "zřezání", zředění, ale v žádném případě do ní nevnese žádné pachutě.
Myslím, že chyba bude v pozadku. Zkuste nechat někde v teple samovolně odvětrat cca polovinu štamprle a pak ochutnat. Po odpaření části lihu už budou dokapové složky lehce identifikovatelné. A pokud by byl Váš problém způsoben předkapem, tak ten se odpaří úplně jako první.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dík za radu.
Tak jsem to vyzkoušel a mám dojem že to bude pozadek. Nechám ještě pár měsíců větrat a když tak provedu novou destilaci. Boban

Anonymní řekl(a)...

Len informácia. Mal som posledný príspevok 16.10.2014 ohľadne zákalu pálenky. Ako som písal, zákal sa pomaly vytratil, keď pálenka stála v teple v nádobe nie tesne uzavretej. Pálenka sa časom vyčistila úplne.
Po nejakej dobe som náhodou dal pálenku do chladničky a zrazu sa tam vyzrážali biele obláčiky - predtým v čerstvej pálenke sa to nespravilo. Tieto zrazeniny sa dali pekne odstrániť preliatím cez vatu. Takže: pomohlo odvetranie pri vyššej teplote (izbovej cca 18°C) - vyčíslila sa na pohľad, potom schladenie cca pod 5 °C, keď sa vyzrážala usadenina, ktorá sa dala ľahko odfiltrovať. Možno sa táto informácia niekomu zíde. Neviem však presný dôvod zákalu. Tak veľa zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, mám stejný problém čas od času. Podle mě je chyba v tom že používáme nerez kotel a měďěný chladič. Potom dochází k katalitickým reakcím ( vyplavuje se měděnka o lihu. Postupuji následovně - pálenku podchladím a vločky odfiltruji na papírovém filtru. Pokud necháte vločky na filtru delší dobu dostanou ten charakteristický měděnkový nádech do tyrkysova. Budu předělávat na talýřový chladič celý nerez a bude snad po problému. Pálení zdar.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Měď v souvislosti se zákaly mě celkem zaujala. To se tu myslím ještě neřešilo...
*
Nerezový kotel a měděný chladič, pokud mezi nimi není reakční člen je špatná kombinace. Deslik o tom už psal a řešilo se to i v příslušných sekcích.
*
Tak pro připomenutí a zamyšlení:
Měď totiž nepůsobí jen katalyticky, ale mnoha reakcí se i sama aktivně
zúčastňuje.
(Katalyzátor umožňuje přip. urychluje chem. reakce, ale sám se jich aktivně nezúčastňuje - neubývá ho).
Navíc měď není vůbec vhodným materiálem v potravinářství. Jen v
destiláterství při správném použití se díky svým nenahraditelným vlastnostem
"toleruje" a hojně využívá.

Ale:
-Pokud je vařák měděný probíhají ty reakce v něm a vzniklé nežádoucí
sloučeniny již nedestilují a zůstanou tam.

-U neměděného se nad něj umísťuje reakční člen s měděnou výplní a do
chladiče už jdou taky "vyčištěné" páry, které již s mědi v něm nijak moc
nereagují. Nežádoucí látky ztečou zpět do vařáku.
*
Proto u neměděných aparatur při absenci RČ, (reakčního členu), musí být měděný chladič pocínován anebo vyroben taky z inertního materiálu. Jinak by ty žádoucí, i nežádoucí, reakce probíhaly až v něm a jejích zplodiny by byly splavovány do destilátu.
*
Ale myslím si, že pokud se měděný chladič i v neměděné aparatuře vyčistí, nemůže se stát zdrojem žádných vloček ani zákalu. Nicméně měďnaté sloučeniny v destilátu budou. Jen senzoricky nezjistitelné. Jak moc jsou zdraví škodlivé nevím. Ale pravdou je, že měď jako taková se v potravinářství nikdy nepoužívala a ani nepoužívá. Až na těch pár výjimek je vždy potažena nějakou inertní vrstvou.

Rafael

kutil řekl(a)...

Promiňte že obtěžuji, ale loni sem poprve pálil mirabelkovici v palírně a nejsem spokojen s tou jednostupňovou destilací.
Proto pilně pročítám fórum DESLIK a chytám rozumy ... veliké díky za toto fórum :-)
Letos sem na popud kamaráda založil kvas z obilnin a podařilo se mi ho při zcukřování připálit:-((
I když sem separoval co se dalo, ve kvasu je ta chuť připáleniny stále cítit - grrr
Prosba:
Postačí provést 1D a do lutru dát jedlou sodu před 2D?
Nebo se při 1D ta chuť neprojeví protože sem nepřipálil hotový kvas v kotli?
Nevím, som z toho volaaký zmetený :-((

Děkuji a přeji hezký den
Důchodce z Moravy

Anonymní řekl(a)...

Je celkem jedno zda se připáli kvas při destilaci nebo rmut při zcukřování. Obojí jsou velmi vážné a těžko odstranitelné vady. Soda nepomůže. A většinou ne ani ošetření aktivním uhlím. Snad jen nějakým jeho enormním množstvím což je dosti drahé. S příchutí po saponátu ve slivovici to bude podobné. Navíc se ze slivovice tímto zásahem stane jen ovocný líh.

Rafael.

kutil řekl(a)...

Díky za odpověď, já to tak nějak tušil :-((
Dnes sem juknul do bečky, ještě to buble a kupodivu si ty kvasinky dávají záležet a ta připáleninová chuť již není tak výrazná - jupíí.
Přesto asi provedeme u kámoše raději 3D na čistý líh pro další zpracování....
Ať se všem jejich snažení daří
kutil

Anonymní řekl(a)...

Mi se to jednou stalo taky při zcukřování. Udělal jsem 3D, ale i tak to pak šlo na technický líh. Jenže mi to páchlo i v sudu při kvašení. Aktivního uhlí mi bylo tehdy líto...

Rafael

kutil řekl(a)...

Nésu chemik ale myslím si že ten uhlík při kvašení na CO a CO2 asi na sebe taky něco váže ???? Prostě se ta intenzita připáleniny snižuje. V tom sudu již převažuje pach obilí s kysličníkem, to bude dobrýý :-))
Ještě uvažuju co by se stalo kdybych už při 2D dal nad hladinu aktivní uhlí aby ty páry musely přes něj?
Prostě su smířené s tím že kvalitní pálenka z teho už nebude ......
Ale chybama se člověk učí.. a hlavně furt :-))
Kutil

Anonymní řekl(a)...

Nemůžete srovnávat aktivní uhlí s CO2. Kysličník uhličitý sice při bouřlivém kvašení část aromatu, nebo smradu, odnese, ale skutečně jen malou část!
A CO, kysl. uhelnatý při kvašení nevzniká.
Aktivní uhlí funguje na principu absorpce - má obrovský povrch. Uvádí se, že kávová lžíčka asi jako fotbalové hřiště.
*
Ale jestli by s ním šly čistit horké lihové páry nevím. Zatím jsem na nic takového nenarazil. Ale protože adsorpce je reverzibilní proces, myslím, že to není dobrý nápad.
*
Pěkný článek o aktivním uhlí a purifikaci je např. v časopise Kvasný průmysl č.1/2009, str.16-2O.
Dejte si do vyhledavače frázi:
"PDF přehled metod purifikace lihu využívaných v nápojovém průmyslu"
a můžete si ho stáhnout:-)))

Rafael.

kutil řekl(a)...

Dobrý den,
tož sem si to stáhl, ale hlava mě to nebere páč je těch možností moc. Já nésu profík a zkouším to pálení jako koníčka na dlouhé zimní večery, taková fajnová prácička pro důchodce jak dělaná :-))
Díky za inspiraci, jeden se musí furt učit. Bohužel sem to svý snažení začal špatně :-((. Ale nic se neděje, příště si alespoň dám pozor ....
Ještě jednou díky za toto fórum a užitečné praktické rady které tu dáváte.
kutil

Anonymní řekl(a)...

Taky děkuji za radu. Ten mýdlový zápach je skutečně katasrofickej. Díky tomu je slivovice defacto nepitelná. Takže asi jediná možnost je to vylít nebo mazadlo na kolena? :)) Díky. Marek

Anonymní řekl(a)...

Povlak na sklenych demižonoch...
Po hľadaní chyby v pálení ( vymena teplomera, hustomera, zvačšení množstva predkapu, riedenie iba jadra bez dokapu ), predlžení pálenia ( 0,5 litr/hod ) sa povlak objavil znovu, ale povod chyby nebol v technologii ale vo vode.
Riedilo sa kojeneckou vodou.
Pri "teste tesnosti a prečistenia" systemu vodou som si odložil predestilovanú vodu a pri riedení touto vodou zostala pálenka čistá a sklo bez zákalu.
Takže nie všetky kojenecké vody sú vhodné na riedenie, tak to je moja skúsenosť.
Peter.

Václav řekl(a)...

Nepříjemná hořkost.
Mým úmyslem bylo udělat voňavý lahodný kalvados. Jablečný mošt jsem dosladil na 12,5°NM, prokvasil v plastových barelech.Na hladině cideru byl slabý povlak bílého křísu. Množství cideru cca 220l jsem destiloval dvojstupňovou destilací v celoměděném zařízení od fy.Janča Uh.Brod. Udivilo mne malé množství úkapu a dokapu ve srovnání s jinými kvasy.Úkap a dokap jsem dobře oddělil, 80% destilát jsem naředil na 45%. Výsledek mého snažení mne zklamal, calvados téměř nechutná a nevoní po jablkách a navíc má nepříjemný hořký ocas, hořkost v ústech se jen neochotně splachuje vodou nebo pivem. Pálenka je čirá i po silném ochlazení. Vzorek pálenky jsem ve skle zahřál na cca 90°C a nechal pozvolna vychladnout, výsledkem byl jemná opalescence, která je stejná při teplotě 26°C i při teplotě 5°C. Souběžně s kalvadosem jsem jsem pálil slivovici ze švestky domácí a durancie, výsledkem byla voňavá chutná slivovice bez hořkosti a jiných vad, přímo nádhera! radost jí konzumovat.
Prosím odborníky o názor na hořkost pálenky. Václav

Anonymní řekl(a)...

Pokud jste získal destilát 80% tak hořkost dokapem rozhodně způsobená být nemůže. Spíš si myslím, že jste ho oddělil až moc, ale to s tou hořkostí samozřejmě nesouvisí!
Slabý povlak křísu na cidru pokud dlouho kvasí nebo zraje je celkem běžný, neměl by být příčinou. Větší množství úkapu by taky hořkost způsobit nemělo, ten má jinou chut a navíc nepříjemně páchne...
Nic víc mně z destiláterského pohledu nenapadá.

Tak jen ty barely jestli neovlivnily chut moštu, nějaké usazené nečistoty v aparatuře, nahnilá jablka, nevhodný materál drtiče a lisu...
Jinak nevím. Snad ještě jen - ochutnával jste ten cidr před destilací?
Každý kvas by měl být pitelný. To znamená, že by měl vonět a když si odmyslíte jeho kyselost a trpkost, i lahodně chutnat. Zkušební, degustační, vzorek se může třeba i přicukřit. A pokud se to nedá vypít, tak z toho dobrý destilát vzniknout nikdy nemůže. Jen po důkladné rektifikaci a vyčištěním uhlím to zachránit jako líh.

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Síra v kvase.
Poprosím o názor či je prípustné kvas síriť (tak ako víno) aby prebehlo len alkoholové kvasenie a zastavili sa iné kvasné procesy a plesne (na tieto účely sa dáva 50 mg SO2 na 100 litrov). Samozrejme by sme dodali alkoholové kvasinky. Zachovalo by to kvas svieži a zabránilo oxidovaniu. Dostave sa to do pálenky? Ovplyvní ju to?
Je to bežný prípad,keď si ľudia kúpia kaly, alebo mútne víno z vinárskych závodov. Ten materiál je vždy sírený. Chcel by som to vyskúšať napr. s jablkom. Máte s tým skúsenosti?
Ďakujem.
JV

Anonymní řekl(a)...

Pro Vaclava,
stahl jste vykvaseny most, nebo jste nechal vypalit i s kaly?

Anonymní řekl(a)...

Síra používaná v různých formách je konzervant a antioxidant bez které se většina výrobců, hlavně komerčních vinařů nedokáže obejít.
Ale to není důvod cpát ji i do zdravých kvasů. Ty jsou chráněny CO2, bublátky omezujícím přístupu vzduchu, snížováním pH, použitím rozkvašené kultury výkonných kvasinek atd. A na rozdíl od vín je není třeba dlouhodobě stabilizovat.
Síření kvasů bych viděl jako opodstatněné hlavně v případě havarovaného ovoce. Nahnilého, plesnivého, které nejde rozvařit nebo upravit pařením.
*
V sekci "Úprava lutru" píše Deslik o jeho odsíření. Jinak i měděná aparatura a reakční člen se na odsíření destilátu podílejí.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mám dotaz ohledně chuti vypálené slivovice, která je sladká,ale při polknutí je cítit jako by tříslovinou, ale jen chvilku. Po destilaci zůstal na kotli tmavě černý povlak. Trnky jsou z dovozu, veškeré listí a stopky byly odstraněny. kvas voněl normálně, ale po vypálení nevábně,mám dvouplášt k připálení nedošlo. Pokud jste se někdo s tímto setkal, můžete mě poradit co a jak, čím to může být apod?

děkuji Slivoň

Anonymní řekl(a)...

Zdravím vás ve spolek.
Tak sem se potkal s novým problémem. Průběh destilace na jednoduchém aparátu úplně v pohodě, ale někdy při 40% sem zpozoroval v epruvetě, že mi teče kořalka s mléčným nádechem. Kvas byl z durancií cca 200L, voňavý jako vždy. Při 2D chuťová kontrola při 70% byla překvapující-příjemná, po naředění na 50,3% je podle mě zřetelné, že pálenka je z durancie - příjemě nasládlá a "barvitá" ovocná chuť. Z 200L mi nateklo asi 15L :-(
Setkal se někdo s podobnou situací?

Anonymní řekl(a)...

Já bych se spíš divil kdyby při 40% tekl ještě čirý a použitelný destilát....
*
Tedy pokud jsem dotaz dobře pochopil...
*
Taky mně zarazilo, že dokážete změřit lihovitost na desetiny %̌ - 50,3% a základní věci nevíte.

Rafael.

Karel řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Zdravím pánové pokročilí,
čerpám z těchto článků spoustu informací, které jsem dříve nevěděl, oprášil jsem destilační přístroj po otci a po nějakých vylepšeních bych jej vyzkoušel.
Proč ale píši....před mnoha lety jsem spolupracoval ve fabrice s chemikem který tam odebíral vzorky vody a slovo dalo slovo, přišla řeč na pálení slivovice. Jaký by to byl chemik, aby také nepálil a když jsem se ho ptal na přítomný metyl, jen se usmíval a říkal, že mu všichni co několik deci vylévají mu tento alkohol mají přinést, je to prý to nejlepší.Při správném kvašení a čistotě švestek bez listí prý je v alkoholu tak malé množství, že při smíchání s ostatním alkoholem toto nehraje absolutně roli.Dřevní líh se tam zkrátka nevytvoří.Jako protilátka při otravě metylem se podává v nemocnici etyl, ale řízeně.....V dnešní době kdy je samá metanolová aféra, tak si na toto tvrzení občas vzpomenu, dva pijí jedno a totéž, přitom stačí aby jeden z dvojice šel popíjet ještě jinam, pak se ten další popíjený alkohol smíchá a jelikož etyl se vstřebává rychleji, vyplní místo v játrech a metyl se už neprojeví.
Karel

Anonymní řekl(a)...

Já bych mu ten předek klidně dal))) ať si ho užije)) on v tom předku je spolu s oním metanolem ten "nepoživatelný" zbytek, který se právě pro jeho nepoživatelnost odděluje. A když by dva dny krkal aceton tak by si vzpomněl zase on na mě, až by měl plná ústa toho "nejlepšího", jak on tvrdí..

Anonymní řekl(a)...

Dneska se asi pálí z kdejakého sajrajtu kdoví jak starého a hlavně je neodborné zařízení.....
Jako "mladík"jsem nevěděl proč otec několik prvních deci dává mimo do lahví z kterých potom matka líh používala na otírání lahví před zavařením, masírování, nebo do ostřikovače v autě.Zkrátka otec věděl kolik flašek má a kdyby scházelo, poznal by, tak jsme s kamarády upíjeli z těchto flaší které mamka měla volně ve špajzu, upozorňuji,že je nám všem víc jak 60 let a jsme "snad"scela zdrávi :-)

Anonymní řekl(a)...

Z předkapu se otrávit nejde, metanol se v něm ve větším množství nijak neseparuje - ten těká v průběhu celé destilace.
Problémem jsou jiné nízkovroucí látky. Kvůli pachu a chuti i v malém množství těžko poživatelné. Ale ani ty nejsou na nějakou otravu, jen na bolehlav a těžkou kocovinu.
*
Jak píše Karel o tom starém chemikovi:
Velmi pochybuji, že by ty předky konzumoval. Spíš si myslím, že by je důkladně zrektifikoval a použil jako likérový líh.
Nicméně si myslím, že je to zbytečná práce a šetření na nepravém místě.
I ty "neupravené vyskočky" mají spoustu technického využití.
Např. stačí kouknout na ceny tekutých podpalovačů v marketech nebo zkusit koupit levný technický líh k domácí přípravě nejrůznějších mazání, napouštědel, barev, odmašťovačů, nemrznoucích směsí atd. a apod.
*
Možná více nebezpečná než úkapové látky je dnešní doba "plastová - umělohmotná". Skladování a distribuce potravinářského lihu v naprosto nevhodných nádobách.
Třeba tady je pár aktuálních otřesných fotek:

http://hodoninsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/celnici-nasli-cernou-velkokapacitni-vyrobnu-lihu-zabavili-tisice-litru-kvasu-20151222.html

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,četl sem o použití aktivního uhlí na stažení pachuti z destilátu,ale jak se to používá? Dík za odpověd

Anonymní řekl(a)...

Evidetně v Blatnici vyráběli delší dobu a v areálu bývalého JZD - statku. "Objevení" celníky nebyla náhoda, zřejmě udání a sledování výrobců. Spíš mě udivuje, že měli v dnešní době tak masivní odbyt řádu kubíků, zřejmě hooodně restaurací pořád používá tzv. bezedné originální lahve, nebot v regionu by takové množství jinde neprodali, vždyt tam každá druhá chalupa v zimě pálí sama. Nevím , nevím jak celníci prokazují používání bezedných originálních lahví, to se nedá prokázat. Zvláště pokud hospodský není úplně hloupý a odebírá alespon minimální množství origoš pravidelně a současně nemá někde v restauraci nádoby s tímto černým alkoholem na dolévání. Neboli bezedné origoš lahve doplnuje jinde než ve své restauraci.

Anonymní řekl(a)...

Destilát z mrazáku. Sme pestovateľská pálenica. Destiláty vyrábame prevažne z vlastnej produkcie ovocia pestovateľov. Občas pálime z materiálov, ktoré si pestovatelia nakúpili z ovocných sadov. Možno je to len náhoda, ale všimol som si, že niektoré destiláty inak čisté, keď dám do mrazáku (chcem na efekt - nalievať z namrznutej fľaše) sa v nich vyzrážajú také obláčiky, niečo ako vata (dá sa to odfiltrovať). Pri postupnom opätovnom otepľovaní sa to stratí a destilát je zase číry. Avšak som si už narobil aj hanbu, keď som chcel zamachrovať so zamrznutou fľašou. Dlhším sledovaním a zamýšľaním sa mi vychádza, že obláčiky sa vyzrážajú asi v destilátoch vyrobených z materiálu kúpeného z ovocných sadov. Môže to byť pravda? Nemôže chemické ošetrovanie ovocia v sadoch a skladoch ponechať v kvase látky, ktoré spôsobujú zakalenie (strhnú so sebou niečo z chladiča alebo podobne)? Je napríklad isté, že destilované víno ošetrené SO2 v prvých litroch destilátu púšťa toľko SO2, že je problém si k tomu aj pričuchnúť.
Avšak ovocné liehovary musia páliť z ovocia zo sadov, tak neviem či to nejako ošetrujú, alebo sa mýlim v názore. Aké látky a z čoho môžu byť v inak čistom destiláte, že sa v mraze vyzrážajú. Možno je problém v tom, že tieto kvasy pálim len občas a agresívne chemikálie v kvasoch vyčistia trubky chladiča a keby som to pálil pravidelne tak to bude čisté.
Poprosím o názory, prípadne skúsenosti s podobným problémom.
Ďakujem!

Anonymní řekl(a)...

Dávání destilátu do lednice či dokonce do mrazáku je Zločin. To se zavedlo zřejmě za éry před 89., potlačila se tak chabá chut nekvalitních destilátů, zchlazený nejen destilát totiž přirozeně skryje jakokoliv chut chladem. Vysrážení v destilátu rozpuštěných látek je celkem přirozené a to jak vlivem chladu a dokonce mrazu, tak vlivem zředění na menší % či stářím. Zakaluje se po čase také destilát s "rychlíkovou" destilací- rektifikací, do destilátu se dostane velmi malé množství výševroucích látek, třeba při krátkodobém zahlcení kolony vroucí kapalinou v celém sloupci, kterážto vroucí kapalina(destilát) pak funguje jako nosné médium(výtah) pro výševroucí látky nacházející je níže v koloně, na jejím počátku...Obecně sražený zákal vloček či vaty není na závadu, pokud nemá pálenka chutovou vadu či ve vůni, což většinou nemá. Jinak se do destilátu dostává třeba rozpuštěný ovocný vosk ze slupek ovoce, někdy bývá vysrážený na chladiči. Samozřejmě se prakticky ihned zakalí destilát destilovaný přes doporučené teploty a %.
Max

Anonymní řekl(a)...

Maxi, zdravím.
Ale možná, třeba to je trochu jinak..
Třeba ten dotaz myslí vážně. Mně zaujal.

*
Jako pěstitelská pálenice určitě moc dobře víte jak se chovat k pálenkám a vše o destilaci - výševroucích složkách jakož i o olejích, silicích apod.
A chápu, že je to pro Vás otázka cti a prestiže se takovým věcem vyhnout.
*
Na druhé straně je to na Vás abyste tento jev identifikovali.
Jenže kdo se přizná, že ovoce koupil, přivezl bůhví od kterého ďábla a co do kvasu ještě přidal když je to podle zákona omezeno jen na pálení vlastního ovoce...
*
O vlivu chemické ochrany ovoce na destilát se v klasické odborné literatuře´nedá dohledat nic.
*
Ale pravdou je, že intenzivní produkční sady připomínají spíš chemické továrny, sadaři v "akci" protichemickou vojenskou jednotku a počet nejrůznějších ochranných postřiků je šokující. Ale asi to dnes už jinak nejde:-((((
Přímo jedovaté takto ošetřené ovoce určitě není, ale možná i stopová množství těchto reziduí se můžou při destilaci účastnit nebo být katalyzátory nějakých nežádoucích reakcí.
*
Možná by chtělo prozkoumat a vyčenichat na netu nejrůznější absolventské práce. Bakalářské, disertační, závěrečné atd., apod.,
Nebo aspoň kouknout na konci na jejích zdroje a po nich pátrat ve SVK apod.
Jinak jsou výsledky vědeckých výzkumů těžce dostupné.
Malou výjimkou je třeba časopis Kvasný průmysl, ale ten se věnuje prioritně pivovarství apod.
*
Jestli na něco narazíte, dejte tady vědět. Já, pokud něco objevím, tak určitě napíšu odkaz, protože jinak o tom nic nevím. Ale zajímá mě to.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, je možné aby slivovice vypálená na 72%, přilití 0,5 l destilované vody při odvětrávání cca týden padla na nějakých 40% ? Nebo nevíte, v čem by mohl být problém.

Anonymní řekl(a)...

To ji bylo jen 7 dcl ? pak by to odpovídalo, nebo se odvětrávala za kotlem v kotelně? To by potom též mohlo odpovídat popsané hodnotě ... jinak ne.
Zdravím a "nevěšte hlavu"; občas se něco pokazí, nutno si z toho vzít ponaučení.

Anonymní řekl(a)...

Přeji dobrý den a prosím o radu. Při 2D po oddělení předkapu mi začne, cca při 79°C, vytékat pálenka velice nepříjemné hořké chuti. Poté se hořkost začne ztrácet a před 80°C již cítit není. Takto hořce je poznamenáno asi 0,5 l jádra z 10 l lutru. Toto se mi objevuje u všech druhů pálenek.
Děkuji za jakoukoli radu.
Aleš

Anonymní řekl(a)...

I když je údaj o teplotě těžko přenositelný kvůli rozdílností aparatur a místě měření teploty, zkusím něco napsat.
*
Co se týká teplot je to normální a mám to taky tak.
(Teploměr mám ve víku a jeho čidlo-spodní část zasahuje do horní části vařáku, ale je nad hladinou).
Použitelné jádro mám a obecně bývá až nad 80°C. Takže to máte v normálu.
Jen to Vaše množství je nějaké velké.
*
Ono by možná zas až tak velké ani nebylo kdybyste napsal co jste oddělil před tím. Pokud jen nějaké minimum, neviděl bych v tom žádný problém.
Je přece normální, že co mi nechutná nebo smrdí, to do jádra nedám.
*
Takže napište kolik odebíráte předkapu před začátkem "toho jádra".
*
Pokud to není úplné minimum což si primárně myslím, tak na vině by ještě mohly být nečistoty po předchozích 1D v přestupníku a hlavně v chladiči.
Nekvalitní kvas, pokud se to vyskytuje opakovaně jak píšete, bych vyloučil....

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za reakci a rady.
Aparaturu mám celou skleněnou, asi metrovou kolonu, reakční člen a destilační hlavu s refluxem. Teploměr mám v destilační hlavě. Myslím, že předkapu odděluji dost a přechod na jádro je poměrně ostrý, chuťově i čichově. Nicméně i s rezervou dávám pryč takových 100, 150 ml na 5 litrů lutru. Divné je, že po předkapu jde čistá vysoce lihová pálenka, pak najednou přijde ta odporně hořká příchuť a pak jde zase čistá pálenka.
Začínám mít jednu teorii. Při prvním pálení (bez kolony a refluxu) jsem použil reakční člen. A jelikož je lutr přece jen kyselejší bylo vidět, že když přes RČ prochází, tak měď poměrně dost rozpouští. Nemohly by hořkost způsobit nějaké těkavé sloučeniny mědi?

Děkuji,
Aleš

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Mám v podstatě podobný problém. Vářák nerez vše ostatní měd.Pálenka mi začíná téct 90% pak mírně klesne,ale dlouho se drží přes 80% a výsledný produkt je 84% ovšem všechno hořké. pokoušel jsem se to opravit 3 destilaci ale to samé. Rovněž mám podezření,že na vině je měd a vysoká lihovost.

Unknown řekl(a)...

Ahoj vsem, mám celonerezový dvouplastovy 100 l kotel s diskovym chladicem. Po druhé destilaci má palenka z jablek vždy pachuť bez vyrazneho aroma. Jako úplně podradna vodka. Destilace jedné náplně trvá asi 6 hodin, takže snad docela pomalu. Může to být špatným prohrivanim kvasu, když nemám michani? Nebo to, že nikde není měď? Po třetí destilaci pachut ztratí, ale i dost z vůně ovoce. Je však dost jemnější. Díky za případné rady. Petr

Anonymní řekl(a)...

Jsem amatér a samouk ale aparatura bez mědi proste byt nemůže. Když ne klobouk tak alespoň měděný reakční clen ale kus mědi nad ohrivanym k vašem byt musi!!

Anonymní řekl(a)...

Aparatura bez mědi být samozřejmě může. Její vliv a katalytické schopnosti se mnohdy přeceňují.
Nehledě na to, že při zanedbání její údržby udělá více škody než užitku.
*
A svádět nějaké vady destilátů na její absenci nebo neabsenci je slepou uličkou ten problém neřešící!
(Cu je schopná částečně vyvázat senzoricky nezjistitelné etylkarbomáty nebo částečně eliminovat síru v přesířených vínech a kvasech. Ale jinak nic co by běžný konzument byl schopen identifikovat jako zlepšení kvality...)

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Přeji dobrý den,
mám vařák z nerezu, přestupník i chladič z mědi. Po 1D jablečného kvasu byla chuť destilátu příjemná vonící po jablku. Po provedené 2D je destilát nepitelný, hořký a ostrý. Před 2D jsem provedl čištění sestavy NaOH a kyselinou citrónovou, pak důkladný proplach. 2D byla vedena velmi pomalu, úkap jsem z cca 10 L oddělil 0,5 L.
Netušíte někdo, kde se mohla stát chyba? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Já jsem si tu 15.června 2015 také stěžoval na nepříjemnou hořkost calvadosu, ta se však ležením úplně ztratila. Tak vyčkejte, možná se vám to také napraví.
Václav

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za radu, asi to tak bude, již po pár dnech ležení je ta hořkost o něco menší.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, mám taky problém s hořkostí pálenky. Čerstvá je ok, ale po měsíci začíná vynikat hořký ocásek. Mám podezření na nerezové drátěnky! Je to možné?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jsem úplný začátečník, destiluji poprvé ovocný ( švestkový kvas ) v destilačním přístroji se šesti chladícími prsty a dvěmi odkalovači. Stalo se mi, že z počátku mi kapal krásně čirý destilát o 82%, po cca 2dl se destilát zakalil do nažloutlé barvy. Zřejmě je někde chyba. Prosím o radu, kdo s tím máte zkušennosti. Díky mockrát.
David

Anonymní řekl(a)...

Mám celoměděnou náplnovou kolonu i s Cu chladiči. Žádnou hořkost pálenky za ty roky nikdy nepozoruji. A to je vnitřní stěna kolony samozřejmě zoxidovaná, převážně hnědými oxidy (měd prakticky pasivují) a částečně měděnka. Agresivní páry z kvasu, vždy vnitřek kolony prakticky vyčistí od mírné měděnky, zůstane jen základní hnědá oxidační pasivace. Ale stěna kolony je kolmá a rovná ! , něco jiného bude když má někdo tzv. reakční člen či dokonce nápln kolony z Cu materiálu!!, tam nastává výrazné postižení měděnkou, ta se vytváří až po skončení des. díla a to masivně, když se někdo neobtěžuje důkladným mytím či regenerací náplně. Já osobně kolonu vždy po skončení des. díla důkladně proplachuji vodou a to tak, že voda kolonu zcela zatopí a zaplní v celém výškovém sloupci a to opakuji několikrát. Primární chladič před nových des. dílem vždy prohlédnu, případně doleštím utěrkou od případné mírného měděnkové povlaku na některém místě. Sekundární chladič není třeba vůbec čistit, je pasivován bílým povlakem od pálenky, což není vada, nebot jsem si toho všiml ve všech pěst. palírnách kam pravidelně zavítám. Důležitá je čistota aparatury a to i při její výrobě, nepoužívat nikde kudy putuje přímo des. dílo gumu, SnPb pájky či dokonce plasty, železo, hliník ...
Max

Blf řekl(a)...

Ahojte letos sem koupil svestky a nemel sem cas je prebrat a zkvasily me ze stopkama tim sem to pohnojil palenka ma na konci takovou horcinku ci trislovinu,jde se teto pachute nejak zbavit?

Anonymní řekl(a)...

Nejjednodušeji se toho zbavíte tím že to vypijete nebo prodáte. Jinak aktivním uhlím a získáte čisttý líh a vodu, bez chuti.

Anonymní řekl(a)...

Anebo třetí destilaci. Jenže to taky povede už spíš k lihu než k slivovici.
*
Ale můžete zkusit dát do 1l láhve 2-3kostky cukru. Třeba to trochu pomůže.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim všechny.
Vím, že se uvedený problém zde už rozebíral, ale přesto se k němu vracím.
Mám problém ohledně vyšší ostrosti pálenky. I po více než roce zrání vykazují moje ovocné pálenky (švestka, jablko, hruška) vyšší ostrost než pálenky z komerčních pálenic. Toto se mi stává opakovaně. Jinak je pálenka chuťově v pořádku – voní a chutná po daném ovoci. Po delším době zrání se to trochu zlepší, ale je to pořád ostré.
Kvas je vždy připravován šetrně s kvas. zátkou, dle platných zásad.
Aparatura dvouplášť 50 l , KEG sud, nerez, elektro ohřev s plynulou regulací ohřevu. Při 1D beru do cca 20 proc. Při druhé D končím u 50 , někdy už při 60 proc. (teplota asi 87 až 88 st.C). Snažím se předek odebrat pomalým odkapáním, jádro jedu trochu rychleji,
Kde může být chyba ? Na co se při destilaci zaměřit?
Lze odstranit ostrost provedením pomalé 3D?
Před ovocnou sezónou si mám v plánu zapožit cukerný zákvas a na něm aparaturu „poladit“
Dík za vaše rady. R.

Anonymní řekl(a)...

Pomalou 3D byste získal spíš ovocný líh než ušlechtilou pálenku.
s
Jediné v čem tak trochu můžu tak na dálku poradit je destilát trochu přicukřit.
Ostrost se tím otupí a chuť a aroma díky větší viskozitě se zvýší.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpověď Rafaeli.
U pálenky co mám, oželím aroma, pokud se zbavím "ostrosti". Pokud by to byl opravdu pouze líh, využiji to na výrobu ořechovky, domácího rumu a griotky.
Jde mi o to , zvládnout výrobu kvalitních pálenek. Je to jeden z mých koníčků ...
Letos bude spousta ovoce - doufám - a tak si to vynahradím.
Ještě bych dodal, že při 2D končím odběr jádra a pálenka ještě nemá žádnou pachuť (zapařené seno). Psal jste tady, že někdy končíte při 70 % tak to zkusím taky od 75 % kontrolovat - chutnat.
Občas mám možnost chutnat pálenky, které mají silnou pachuť (pozdě ukončený odběr jádra), ale pokud toto pominu, jsou "kulaté" a nejsou ostré. Tak nevím kde dělám chybu.
Ještě se zeptám - jak rychle doporučujete odebírat jádro ?

PS: Po občasném požití většího množství mé pálenky je ráno vše O.K, tedy "čistá hlava". Pěkný večer R.

Anonymní řekl(a)...

Psát konkrétní hodnoty kdy ukončit jímání jádra je velmi ošidné. Vždy to záleží na jakosti kvasu a lutru. Ano někdy se mi stalo, že jsem musel skončit už při 70%. Ale byly to ojedinělé případy. Stejně jako ty, že bylo jádro použitelné k 40%. Musí se ochutnávat, jinak to nejde.
*
Když budete odebírat jádro pomaleji, nic tím nemůžete zkazit - zkuste to.
(Já jsem odebíral hlavní část úkapu večer, kotel nechal přes noc vychladnout a pokračoval následující den. Destilace jádra pak většinou i víc než 12hod. při cca 120l lutru).
*
3D jsem používal jen pokud by mi při přípravě likéru vadilo aroma nebo chuť násadního destilátu. K vylepšení pálenek nikdy.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Pane R. (z 8.března 2017) ... jakým materiálem jdou lihové páry?
Z čeho je dóm,výplň katalyzátoru,přestupní trubka,chladič?
Ředíte Lutr..kolik má %?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Zařízení je celé z nerezu. Vařák dvouplášť. Svislá trubka o prům 8 cm, výška 60 cm, pak přechod na chladič.
Katalyzátor jsem u dvojité destilace zatím nepoužil, ale mám k dispozici měděnou vlnu a opletení z kabelů. Lutr beru do asi 20 poroc. pak naředím vše na 30 proc.
Pokud jsem pálil jen na 1D, tak tam jsem katalyzátor použil (smotek asi 10 cm vysoký) v trubce a výplň deflegmátoru byla nerezová vlna. Bylo to dost aromatické, ale ta ostrost tam i po delší době (rok, dva) je. S pozdravem R.

Anonymní řekl(a)...

myslím, že je to tím nerezem (s ničím nereaguje). Pokuste se lihovým parám postavit do cesty co nejvíce mědi. Ale kondenzace par a potrubí ať je na nerezu (aby se vám nedostali do pálenky měďnaté soli, měděnka). Podle ochutnávek je lepší pálenka z měděného kotle, rozpálená měď nějak reaguje s kyselinama v kvasu a lutru, ty pak nepřecházejí tak ostré do pálenky. Samozřejmě, když je dobře oddělený úkap a dokap, jinak se to dá zkazit vždy a ve všem.
Pak napište, jak jste to vyřešil.
V

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, do 1 litru pálenky jsem nedopatřením místo 5 gramů cukru dal 5 gramů kuchyňské soli a teď chutná slaně :( Ale není zakalená, teda ještě, je to zhruba hodinu co se to stalo:(( Pomůže vyčištění aktivním uhlím nebo se dá dělat ještě něco pro záchranu? Mám jen jednu flašku kterou jsem dostal od dědy a docela si ji vážím. Dekuji za každou radu.
Honza

Anonymní řekl(a)...

Vážený kolego,
obávám se, že toto je nevratný krok; sůl kuchyňská, neboli NaCl je natolik dominantní, že žádná jednoduchá náprava nepomůže (tedy ani čištění aktivním uhlím; tím maximálně „ořežete“ vůně a „chutě“, tzv. „solnost“ se vám nezmění. Jedině na malém aparátu (cca o objemu tak 2 litry) znovu předestilovat, bez odebírání jakéhokoliv „předku“ či „pozadku“ a ta vaše přidaná sůl, by měla zůstat ve vařáku, ta netěká … lze naředit tak na 35%; ale ani bez naředění, by to nemělo dělat problémy (v tomto případě předestilovat úplně vše až do sucha).
Pro nápravu v „jednoduchém případě“ to lze naředit tak 1: 10 jinou pálenkou, ale bohužel, to již nebude „ta vaše od dědy“.
Zde platí v plném rozsahu: „dvakrát měř a teprve potom řež“ (já si to pro sebe, radši „změřím třikrát“).
Tož držím palce, aby se vám, ta náprava povedla ….

Anonymní řekl(a)...

Mnohokrát děkuji za rychlou odpověď. K takovému malému aparátu bohužel nemám přístup. Zkusím to naředit v poměru 1:1 a budu pokračovat než slanost přestane být tak zřetelná.Snad můžu být jen rád že jsem se pokusil osladit jen litr.

Děkuji
Honza

Anonymní řekl(a)...

Zvrhlo se to na odkalovače, nicméně původní dotaz byl, zda-li pálenka může pár dní po vypálení zapáchat "chemicky" s tím že tento pach ustoupí, a nebo by měla od začátku krásně vonět po ovoci (či páleném produktu), za kterého bude v případě kvalitního mače na první přičichnutí jasné, o jaký jde produkt.
Děkuji

Anonymní řekl(a)...

V každém případě je ten zápach vada. Ani čerstvá pálenka by smrdět neměla.
Pokud se jedná o "acetonový" zápach způsobený nízkovroucími složkami mohlo by pomoci zahřátí pálenky těsně pod bod varu, přip. nevhodnou část oddestilovat. Samovolné odvětrání moc nepomůže.
V případě kontaminace dokapovými složkami je nutná nová destilace nebo předem ještě zkusit aktivní uhlí. Ale to nebude pálenka, ale jen ovocný líh.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, díky za odpověď. Tím zahřátím myslíš prostě hodit do hrnce a ohřát ? následně vypnout a nechat zchladit?

Anonymní řekl(a)...

Šlo by to samozřejmě i v tom hrnci. Ale lepší by to bylo v zadeklovaném vařáku s chladičem. Je tam teploměr a čichem se dá u výstupu z chladiče identifikovat ty odcházející smrady. Případně i část - pár kapek nebo ml oddestilovat.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

a jak dlouho by měl proces odpouštění smradů trvat? pokud půjdu na vysokou teplotu, tak se začne hned tlačit i pálenka do odkalovačů atd, a tam budu zase velké množství tratit..

Anonymní řekl(a)...

To zahřátí je jednorázový proces. Zahřát těsně pod bod varu a nechat vychladnout. A když to nepomůže, tak část oddestilovat. Destilát ochutnávat dokud smrady nezmizí.

Rafael.

Zolo řekl(a)...

Dobry den, chcel by som poprosit o radu. Mam 20 litrov slivovice, ktoru som drzal v drevenom sude asi 3 roky. Sud bol z moruse a z vnutornej strany osetreny parafinom. Vysledok, teda slivovica po troch rokoch mala stiplavu vonu aj chut. Asi pol roka to vetram a vona sa celkom napravila ale chut je stale stiplava. Jedine, co som sa docital, ze by som to mohol skusit s aktivnym zivocisnym uhlim, ale predtym by som radsej pocul radu niekoho kto sav tom vyzna. Neviem, ci ta stiplava chut je z dreva alebo z parafinu.

Unknown řekl(a)...

Zdravím,nemůžu to nikde najít,tak se chci zeptat.Může mi někdo poradit proč se mi dělají v palence něco jako mastna oka?používám kavovy filtr za chladičem a prostě to tam je.

Anonymní řekl(a)...

Z praxe mě napadá jen jeden důvod - zaneřáděný, nevyčištěný přestupník, chladič nebo podobné komponenty které mají sklon k chladiči.

Z teorie mě napadá destilace hodně siličnatých surovin - jalovec, slupky citrusových, některé byliny, koření atd...
Ale to u běžných surovin nehrozí.
*
Jinak mastná oka a podobné věci jsou úplně běžné u lutrů. Ale tam to není třeba vůbec řešit.
(Dokonce i nějakou větší sanitaci před 1D považuji víceméně za zbytečnou...).
Podobně jako nějaké "primitivní" filtrace. Lepší je, pokud to není přímo na úkor chuti nechat to vše vyplavat a pak z hladiny posbírat. Nebo v některých ojedinělých případech nechat usadit na dně.
*
Je těžké tak na dálku radit, ale čím nic nezkazíte je počkat pár dnů až týdnů. Třeba se to vyřeší "samo".
Stejně každý destilát i likér potřebuje nějak dobu ležení k zrání a harmonizaci....


Rafael.

Unknown řekl(a)...

Děkuji za radu,přemýšlím čím by to mohlo být protože v prvním prepalu vím že ovoce pouští nějaké tzv.ovocné vosky ale nevím proč se někdy objevují i v druhém prepalu.každopádně to může být,jak říkáte že to chce čas a pak se to ztratí.

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem, filtraci přes aktivní uhlí lze nahradit použitím filtrační konvice. Mě se osvědčil Aquaphor, na první průtok se z nevyvedené slivovice stala dobrá vodka. Na webu zkoušeli i konvice Brita. Vhodné jsou typy, které mají ve filtru aktivní uhlík. Je ale třeba počítat s výrazně menší životností filtru oproti filtrování vody.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, letošní třešňovice se povedla, je výborná a jemná. Po 2P nechávám vyvětrat při cca 66vol dva měsíce, dále ředím na 52vol vodou o tvrdosti 4 německé škály, ale letos se mi v lahvích udělalo něco co vypadá jako ve sloupci se vznášející sněhové vločky, které sice po zatřepání zmizí a na chuťi nic nepoznávám, ale v počátku to nevypadá 1A. Děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Takové vločky můžou mít sice více přičin, ale nejčastěji jsou způsobeny vodou.
Osobně jsem je nijak nikdy moc neřešil. Ředil jsem vždy jen pramenitou nebo kohoutkovou vodou.
*
Proč skladujete destiláty v láhvích?
Pokud je necháte v demižonech a budete je stahovat jen podle potřeby většina zákalů a vloček se časem usadí na dnech.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Vodu mám také pramenitou a pálenku uchovávám v pětilitrových demižonech od levného vína, ale na popíjení ji stáčím do lahví. Také si myslím, že to sedne, ale když chcete někoho z nejlepších obdarovat, nevypadá to moc dobře a v neznalcích to budí nedůvěru.
Jeník

Anonymní řekl(a)...

Mám dotaz, jak je spolehlivý test na přiboudlinu naředěním destilátu studenou vodou v poměru 1:5 ? Je možno se tímto testem řídit a to co se nezakalí zařadit do pitelného středu? Mám podezření, že tento test tak úplně nefunguje ani když zkoumaný vzorek slině podchladím a tekutina je stále čirá a já v chuti a trochu ve vůni již cítím mírnou přiboudlinu nebo to není přiboudlina a patří tato chuť k destilátu a ležením se přemění v příjemnou chuť a vůni? Z předběžné opatrnosti jsem podezřelou část destilátu již vyřazoval a proto nevím co by to udělalo s destilátem při vystaření. Jaké jsou zkušenosti vás ostatních destilatérů? Děkuji za vaše názory. Václav

Anonymní řekl(a)...


Dobrý den též...
Samozřejmě tento "test" je pouze pomocný, když vám to váš "nos" a "pusa" neodsouhlasí, tak to tam nedávejte !! Je to přeci jen vaše rozhodnutí co k jádru přidáte a co již ne . Já toto posuzuji až druhý den, když mám "čistou hlavu". Ty postupné vzorky, v menších sklenicích, lze skladovat třeba i týden, nezkazí se !! Přeji všem, sem "zabloudivším", hezký den a Veselé Vánoce a také Šťastný Nový rok 2019.

Unknown řekl(a)...

Dá se odstranit mléčné zakaleni

Anonymní řekl(a)...

PROBLEM = Zakalení destilátu po 2D po naředění. Na stejném přístroji pracuji již více roků a výsledky byly vždy OK. Minulý rok ale pauza. Letos se mi po naředění 2D zakalila jak slivovice tak třešňovice. Čištění sestavy jsem provedl asi ledabyle, tak jsem před opravou (= 3D)Vyčistil všechno svědomitě mechanicky (nerez a Cu) a vše z Cu pak navíc .. 24 hod máčením v octu, následný proplach horkou vodu a 30 min pak ještě celá sestava 2D ještě párou. Použitá voda = vlastní destilka vyrobená po vyčištění v zařízení na 2D, při předchozím zakalení byla použita občejná voda kterou jsem dříve vždy používal. Při opravě (3D)jsem bral jádro do 50-ti procent alkoholu (před tím jsem končil cca v 40-ti).
Pro info - mám vařák na 1D i 2D nerez, reakční člen pro 2D je sklo a v něm smotaný starší ale šmirglovým papírem a máčením v octu očištěný Cu drát, pak 50cm CU 15mm trubka, skleněný chladič, provádím měřím (digi teploměrem) teplotu vystupující páry při 1D i 2D.
Zakalení si nesedá na dno ani po několika dnech, pokus o vymražení (48 hod při -15 st.) nepomohlo. Ještě jsem nezkusil filtraci, ale to není řešení. Co dělám špatně ?? Dám "Princeznu a půl královstvví" za dobrou radu !! Zdraví Vás Dave.

Anonymní řekl(a)...

Ještě k mému příspěvu "rinceznu a půl království"
Kvas jako v minulých letech OK - připraven v 60-litrových plastových potravinových sudech s kvasnou zátkou (ve víku pneu ventilek a hadičkou svedeno do sklenice s vodou), deka nevznikla, pecky ze švestek odebrány před 1D. Dave

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, třeba ti to pomůže:
http://www.tech-info.cz/palenka-upravy.html

kakamil

Anonymní řekl(a)...

Ještě k "Princezna a půl království
Měděné (a jinde skleněné) kusy spojuji (po celou dobu) "na tupo k sobě" a těsním je převlekem plastové trubky stažené kovou páskou. Styk PVC a lihových par je tudíž minimální. Celkem ale 4místa na CU jsou podomácku pájena trubičkovým cínem, nikdy dříve to nevadilo. Dave

Anonymní řekl(a)...

jen doplním, postup je popsán v "Filtrace a čiření pálenek"

kakamil

Anonymní řekl(a)...

Nějaké spoje a vnější pásky za to určitě nemůžou.
(Jiná věc by byla kdyby nějakými nevhodnými materiály proudily páry nebo destilát).
Nebo nevyčištěným potrubím.
Ale jinak nevím.
Jen můžu napsat, že mimo spec. výrob ze siličnatých surovin u kterých to většinou jinak bez filtrací a odlučovačů nejde, jsem se takovým stavům snažil na hony vyhýbal. A později i jim.
Zkrátka napsáno, u běžných destilátů jsem už byl kolem 60% obezřetný, ochutnával jsem a třeba i pod 50% vzorek na zkoušku zředil. Pokud se zakalil už šel mimo jádro a do další várky do lutru.
Přišlo mi to, a i dnes přijde jako nejjednodušší postup.
Nějaké filtrace a číření bez potřebného vybavení je trápení.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Poprosím o radu.
Mám víno, ktoré malo sirku a nebola včas ošetrená.
Vytvorili sa z nej merkaptany (dosť to zapácha), ktoré sa z vína už len ťažko odstránia.
Ak to dám vypáliť prejdú tie smrady do destilátu?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jeden problém, který řeším již několik let a to bezúspěšně.

Mám kotel z nerez sudu od piva (nerez ocel 1.4301) a při pálení, třeba i kvasu z cukru, nebo přepálení čistého lihu, se mi tvoří na měděných prvcích přestupníku stříbrný povlak, který jde setřít prstem. Na prstu pak tvoří černou špínu s kovovým zápachem. Výsledný destilát je nahořklý až ostrý. Ne ovšem hned, ale až druhý den, kdy destilát zřejmě začne reagovat s nečistotou. Je ale čirý a to i při podředění třeba na 30 procent, žádný zákal, destilát i voní po ovoci. Nevíte prosím kde může být chyba. Všude vidím, že je běžné používat potravinářskou nerez k výrobě pálenice. Pokud pálím ve skleněné baňce, je vše v naprostém pořádku, ale ta má obsah pouze 6 litrů a nestačí mi. Už si nevím rady a budu vděčný za jakoukoli pomoc. Materiály které používám, potravinářská nerez (kotel), sklo (chladič), potravinářský silikon (hadice pro připojení skleněného chladiče).

Předem děkuji Martin

Václav řekl(a)...

Dobrý den.
Příchuť slivovice po mýdle. Dříve jsem cítil mýdlovou příchuť v některých koňacích, nyní má mírnou příchuť po mýdle i moje slivovice, pálil jsem kvas bez pecek. Čím je způsobená mýdlová příchuť destilátů, má s tím někdo zkušenost?

Václav

Anonymní řekl(a)...

Nazdar... robil som slivovicu, a 2d som robil na 2x lebo sa mi to nezmestilo vsetko do kotla. Prva várka uplne bez problémov.. druhú som potiahol asi zrejme kúsok nižšie a po mesiaci sa mi na dne vytvorili hnedočervené vločky.. sem-tam sa mi stane že sa voda vyzráža , ale kal má inú konzistenciu a určite nema inú farbu ako bielu... Teda domnievam sa že ide o pribudliny...Tá prvá várka bola skvelá(parádne slivky, super kvas) ta druhá(ten istý kvas) kde sa vyzrážali vločky je trošku horšia, ale vôbec to nieje zlá pálenka... dokonca by som povedal že chuťovo dobrá..a vôbec tam necítim dokvap... keď som začínal páliť a ťahal som niekedy aj do 40% tam bolo evidentne cítiť dokvap(mne osobne pripomína kyslú kapustu) nikdy sa mi to nevyzrážalo aspoň nie v takom množstve... ako je to možné? Nemoze ísť predsa len o vyzrážanú tvrdú vodu? Prípadne zanesenú aparatúru?Juraj..

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, udělal jsem kvas z kompotů, džemů, marmelád a také do něho přidal sirup ze smrkových výhonků. Po vypálení v kompotovici převládá vůně a chuť smrkového jehličí, dá se říci,že jsem pálenku chuťově pokazil. Rád bych se té výrazné smrkové chuti alespoň částečně zbavil , třeba dalším přepálením, je otázkou jak destilovat, aby smrková esence zůstala v kotli a nepřešla znovu do destilátu. Dokáže někdo poradit co s tím?
Děkuji Václav

Petr řekl(a)...

Zdravím všechny. Loni mi zemřel otec a našel jsem přibližně 14 litrů min. 50 st. slivovice. Ovšem v plastovém (takový ten modrý hranatý lehce zakulacený) barelu. Doba uskladnění je určitě více jak deset let. Vůně je vynikající po švestkách, tak jak má být, ovšem v chuti cítím něco, co tam být nemá. Vím, že alkohol do plastů nepatří, ale to je teď zbytečné rozebírat či komentovat. Také netuším, jak moc jsou plasty schopny alkohol obecně "znečistit" chuťově či nějakými mikročásticemi a zda pomůže další destilace nebo jiný postup. Poradí někdo, co s ní? Děkuji za případné rady. Petr

Unknown řekl(a)...

Zdravim Vás, mám starosti so zakalením pálenky po 2D, zákal začina už pri 60% alkohole. Teplotu v chladiči mám okolo 10 C. Môže to vplývať na tento zákal? Kotol je nerez, spojka a chladič je meď. Vodka po 1D bola 33%. Neviem čo by som vám mal ešte spomenuť. Budem rád za každý dotaz, radu. Ďakujem. Peter

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, nechci nikoho urazit, ale po pročtení části zdejších textů nechápu... Fakt některým lidem zaleží na tom, aby mohli "zachránit" vypít kde co? Jasně jsou v tom peníze za pálení, náklady na ošetřování sadu, práce při sběru ovoce a mnoho dalších starostí, ale tohle "zachranování" mně opravdu nedává smysl. Použití jedině tak na technické účely.

Vyhlídka

Anonymní řekl(a)...

Třeba chtějí vědět co se udělalo špatně a čeho se příště mají vyvarovat? Já bych ty dotazy moc neodsuzoval.
*
Technický líh, podpalovač, rozpouštědlo apod. je dobré využití nepovedené pálenky.
Ale většinou I tak to chce další zkoncentrování. Další destilaci.

A po ni to může být vhodná surovina pro výrobu likérů.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ještě tady k tomuto. Já se opravdu nechci nikoho dotknout.Uvedu jen dvě zkušenosti. Už to bude dobrých deset let, kdy jsem měl méně šťavnatý kvas. Při přečerpávání v pálenici došlo k porušení části pecek a bylo to už na první pohled viditelné a měl jsem z toho obavu. Výsledek byla sice dosti mandlová příchuť, ale destilát byl a je pořád křišťálově čirý a není to žádný bolehlav. Druhá zkušenost se týká přípravy kvasu z jabloně Borovinka. Tyto jablka rády i při menším větru padají a nejsou ještě úplně zralá a natlučené jablko už se dá těžko nechat dlouhodoběji zaležet. Nebylo čím lisovat, takže jsem krájel. Měl jsem obavu jak to dopadne a taky z většího množství metylalkoholu. Jablkovice nemusím a ani je nemohu porovnávat. Výsledek byl opět čirý destilát i po několika letech a žádný bolehlav. V obou případech kvasy neměly žádné závady jako octovinu, odlakovač a nebo nějaké plísně.
Nedokážu si tedy představit z čeho někdo pálí a nebo jaká dělá zvěrstva, aby byla pálenka kalná, zabarvená a nebo v ní byly vysrážené nějaké vločky něčeho a tak podobně.

Vyhlídka

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň. Ja by som sa chcel spýtať. Destilujeme pomarančovicu. Kvas sme pred destiláciou nepomiešali. Po prvej destinácií má byť destilát akej farby ? Prípadne môžu sa tam nachádzať aj mastné škvrny ? Tri krát sme pálili lutru (lebo máme malý kotol) a zakaždým je iná farba. Prvá lutra je tmavá a na povrchu plávajú mastné škvrny a ďalšie sú bledšiedakujem

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, krátce k vašemu dotazu.
Pomerančovici jsem sice zatím nepálil, ale barva při destilaci nepřechází, max. se může projevit tehdy, když je destilace vedana moc rychle, a jsou tam přestřiky …
Pakliže je přechodová cesta a chladič čistý, tak by lutr měl být bezbarvý, max. zakalený, od oddestilovaných olejů (ty přechází s parami) … zde to vypadá na znečištěný chladič !!
Zdravím …


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: