Praděd

 
1/ 2,0 g   Semen angelicae
2/ 0,7 g   Skořice
3/ 0,25 g Pomerančového květu
4/ 0,15 g Kůry hořkých pomerančů
5/ 0,1 g   Yzop
6/ 0,1 g   Pelyňku
7/ 0,05 g Muškátového květu
8/ 60 ml   Líhu 60 %

Macerujeme 14 dní. Zfiltrujeme a doplníme lihem 60 % do objemu 60 ml.

Likér připravíme takto :
1/ Macerát 60 ml
2/ Líh 96,5 % 347 ml
3/ Vinný destilát 50,0 ml
4/ Sirup 250,0 ml.

Přidáme vodu do 1 l, barvu upravíme na žlutou.



Zaslal čtenář blogu: Lojza Strnadl
Zdroj: Domácí výroba alkoholických nápojů - V.Demel, M.Krystych







Vaše zkušenosti...

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bohužel není tam samozřejmě originální receptura tohoto skvělého likéru. Ale i tak si myslím, že likérnici si tam pěkně počtou:-)))))
Ale je tam volně ke stažení bakalářská práce o výrobně likérů, firmě Siegfried Gessler v Krnově, původním výrobci Praděda.

http://muzeum.krnov.cz/document.asp?lib=1&style=2&mid=5

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Díky za upozornění, již jsem si ji dal do "archivu". Měl jsem kdysi i receptury z let 40-cátých (pro drogisty a likérníky), bohužel jsem o ně přišel ... (co nechceš mít, tak zapůjči ...). Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Jestli máte na mysli knihu Likérnický receptář od Ferdinanda Štaffla, tak mám pro Vás dobrou zprávu.
Je v pdf na serveru ulozto.cz.
Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ještě jednou děkuji za upozornění, není to sice úplně to co jsem měl já (již jsem zapoměl autora), ale "dědictví otců a dědů" se musí ctít.
Už ho mám stažený v "archivu".
Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Andrzej Sarwa, Velká kniha o domácí výrobě lihových nápojů. 350 stran, 600 receptů.

Ale skvalitou předchozího se srovnat nedá.
Nicméně za za přečtení stojí. A jsou tam pěkné obrázky:-))
A díky ní jsem pochopil rčení, pije jako dán, případně, je ožralý jak dán. Ti lidé jsou asi skutečně schopní do alkoholu naložit skoro vše. A taky to pak vypít:-)))

http://www.uloz.to/9320031/velka-kniha-o-domaci-vyrobe-lihovych-napoju.rar

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Hledá se Praděd!

Hořký likér typu Praděd - 100l - 40% obj. alkoholu, 30% cukru.
Zdroj: Uher, Grégr, Průmyslová výroba lihovin*

Macerát:
200g semen angeliky
70g skořice
25g pomerančových květů
20g irisového kořene
15g pomerančovýh slupek hořkých
10g yzopu lékařského
10g pelyňku
5g macisových, (muškátových) květů
4l jemného lihu 96,5 % obj. alkoholu
1l změkčené vody

Maceruje se 14 dní , pak se zfiltruje a doplní 60%-ním lihem na 6l.

Likér:
-34,7 l jemného lihu 96,5% obj. alkoholu, t.j. 33,48 a.a.
-6 l macerátu 60% obj. alkoholu, t.j. 3,6 l a.a.
-5l vinného destilátu 60% obj. alkoholu, t.j. 3,0 l a.a.
-30 l normálního sirupu

Doplní se změkčenou vodou (asi 27l) na 100 l,dokonale se promíchá a barva se upraví na jasně žlutou.
*
*
*
Recept na Praděd à la Gessler, 100 l, 38%, obj. alkoholu, 4% cukru.
(Zdroj: tech-info.cz)

1. Macerát:
Květ levandule 400 g
Pomerančová kůra 600 g
Mařinka vonná 400 g
Heřmánek římský 300 g
Kořen angeliky 200 g
Mateřídouška 100 g
Čistý líh 96% 6 l
Voda 6 l

Maceruj po 28 - 30 dní v teplé místnosti, slij, vylisuj,
sfiltruj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 36 l
Celý macerát ad 1.
Cukrový sirup 4 l
Voda 52 l
Barví se jemně žlutě oranžovou žlutí.
*
*
*
Recept na Praděd à la Gessler, 100 l, 38%, obj. alkoholu, 4% cukru.
(Zdroj: F. Šteffl, Likérnický receptář)

1. Macerát:
Květ levandule 400 g
Pomerančová kůra 600 g
Routa zahradní 400g
Mařinka vonná 400 g
Heřmánek římský 300 g
Kořen angeliky 200 g
koriandr 200 g
Mateřídouška 100 g
Mýdlový kořen 10 g
Čistý líh 96% 6 l
Voda 6 l

Maceruj po 28 - 30 dní v teplé místnosti, slij, vylisuj,
sfiltruj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 36 l
Celý macerát ad 1.
Cukrový sirup 4 l
Voda 52 l

Barví se jemně žlutě oranžovou žlutí.
*
*
*
Likérnická maturita dle F.Šteffla. Prakticky doplňte a vyrobte.

Receptura na Praděd, s násadou bylin na 100 l likéru :

150 g dřevo muší - Lignum Quassiae
150 g květ divizny -Flores Verbasci
100 g květ pomerančů - Flores Aurantiorum
25 g yzop - Herba Hyssopi
50 g iva - Herba Ivae
100 g kořen citváru - Radix Zedoariae
250 g kalkánu - Radix Calangae
100 g kurkuma - Radix Curcumae, (barví)
250g anděliky - Radix Angelicae

Pozn.
* Knihu mám jen v "xeroxu" a některé stránky mi chybí, hlavně titulní, tak pravost zdroje zaručuji jen z 96,5%. Když tak mně opravte.

Lojzo, ten Váš zdroj, Domácí výroba alkoholických nápojů - V.Demel, M.Krystych. Je to takový ten útlý bledě modrý sešitek vydaný někdy v devadesátých létech?

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Ano, je to ten sešitek, sehnal jsem ho někdy v 92 roce (vydali ho v ENTRI, spol. s r.o., Havířov, 1991). Mám ho též přepsaný do Wrd, když tak mohu poskytnout.
Zdravím Lojza

Anonymní řekl(a)...

Ještě Praděd:
(dle F. Šteffla)
104 l - 36% obj. alkoholu, 32% cukru

Tinktura na Praděd:
70g listí máty kadeřavé
20g kořene kalkánového
35g šalvěje
20g pomerančové kůry
20g kořene hořce
70g hořkého jetele
8l čistého 96% lihu
maceruj 14-21 dní, načež zfiltruj

2. Tresť na Praděd:
40g Karlovarského hořkého oleje*
760g čistého lihu 96%

3. Likér Praděd:
2l tinktury ad 1.
37l čistého lihu 96%
80g tresti ad 2.
32l destilované vody
32l cukrového syrupu

Barva velmi lehce zlatožlutá

(*Bohužel zatím jsem nezjistil složení Karlovarského hořkého oleje. A mám obavu, že se jednalo o hotový výrobek, který si likérníci kupovali.)
*
Lojzo, dík za nabídku. Ale ten sešitek jsem si kdysi koupil v trafice. A našel jsem ho. Jen jsem byl zvědav jestli ti autoři nenapsali nějaké rozsáhlejší dílo.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Gesslerův Medicinal Bitter dle receptu z 3. dubna 1932:

Zdroj: archív, internet a bakalářská diplomová práce, Pavel Petr - Výrobna likérů Siegfried Gessler v Krnově.

100l likéru, 47% obj. alkoholu, 16% cukru.

Pro přípravu násady:

1250 g kořene sladkého dřeva,
1225 g „curacaových“ slupek,
75 g Radix gentianae (kořen hořce),
75 g Radix zedoarinae,
65 g Radix calami crud (kořen puškvorce),
25 g Radix Angelice (kořen anděliky lékařské),
40 g Herba absinthii (pelyněk),
250 g sladkého lusku,
250 g semen anýzu,
50 g semen koriandru,
100 g hřebíčku,
10 g Gummi myrhae,
3 g Crocus (šafrán setý),
50 g topolových poupat,
1500 g sladké pomerančové kůry,
2900 g chininové kůry,
2900 g Cortex cascara sagrada.

Výroba násady ještě dále pokračovala. Na lihový extrakt připadlo:
25 l lihu
25 l vody,

na destilát
15 l lihu
15 l vody.

V rámci výrobního procesu docházelo
k přirozeným úbytkům, se kterými se počítalo do výše 15%. Skladba výroby likéru proto byla následující:

65 litrů takto získané násady bylo doplněno:

kávovým destilátem (1 l),
lihem (13,9 l),
cukrem (16 l),
vodou (7,8 l),
hřebíčkovým olejem (10 g),
skořicovým olejem (10g)
muškátovým olejem (10 g).


(Existovala i druhá varianta, která počítala s 15 litry připravené násady „Praděd“, která
byla doprovázena přípravky, které byly vyrobeny z části surovin, které tvořily výše
zmíněnou násadu.
Jednalo se o:

10 l násady „pomeranč“,
10 l násady lékořicové,
3 l chininového výtažku,
3 l výtažku „Cascara“,
1 l kávového destilátu,
30,1 l lihu,
25 l cukru,
4,9 l vody.

Následně byly přidány oleje:
10 g hřebíčkového,
10 g skořicového
10 g muškátového.

Výsledným produktem bylo 103,7 l likéru s 25% cukru. Druhá“ varianta, navíc nebyla ve své podobě neměnná. Její další úprava spočívala ve
změně poměrů, při stejném výsledném množství likéru. Množství násady „pomeranč“ bylo
zmenšeno o dva litry, násady lékořicové bylo o tři litry méně, naopak bylo přidáno lihu o
dva litry více a cukru dokonce přibylo o pět litrů. Obsah vody byl navýšen o 0,6 litrů.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

A ještě pro zajímavost dvě receptury.

Dodávka pro New York, srpen 1931:

810 l „Altvater Medicinal Bitter“, upraveného pro americkou chuť,
? % alkoholu, 16% cukru.

82 l lihu,
70 l násady „India“,
232 l násady z chininové kůry,
232 l násady z rebarbory,
7 l násady z hřebíčku,
4 l násady ze skořice,
8 l násady z angostury,
10 l násady z muškátového květu,
20 l násady z citrónové kůry,
8 l rumové tresti,
1 l„Limusin“,
3 l „Malaga“,
128 l cukrového sirupu,
4 l cukrového kuléru, 1 l vody, která
dávala likéru červenou barvu.
a
160 g hřebíčkového oleje
80 g skořicového oleje.
*
*


„Medicinal – Bitter“ pro „Severní Ameriku“, jehož kalkulace nese datum 30. října
1931.

100l, 47% obj. lihu, 16% cukru
Násada se skládala z:

2,9 kg chininové kůry,
2,9 kg kořene rebarbory,
0,35 kg hřebíčku,
0,10 kg ceylonské skořice,
0,20 kg angosturové kůry,
0,15 kg muškátového květu
0,40 kg citrónové kůry.
Celkem tedy 7 kg surovin.

Výroba takové násady se uskutečňovala formou třech nálevů. Doba působení prvního
nálevu byla stanovena na osm dnů (7 kg surovin, 20 l lihu, 10 l vody)
Následující nálev byl pětidenní (15 l lihu, 10 l násady „India“, 10 l vody).
Třetí nálev po dobu třech dnů tvořilo deset litrů vody. Druhá fáze výroby, již za spoluúčasti právě vyrobené násady, vyžadovala spoustu dalších doplňků.
Mimo 75 l připravené násady se přidalo:

1 l rumové trestě,
7,3 l lihu,
0,1 l „Limusin“,
0,4 l „Malaga“,
0,5 l cukrového kuléru, 0,2 l vody (likér měl získat červenou barvu),
16 l cukru,
7 g vanilky,
8 g hřebíčkového oleje
5 g skořicového oleje.

Tož tolik o originálních a jedinečných receptech....

Rafael

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: