Aparát MAX

Foto a info zaslané čtenářem blogu.









Kotel nerez je 70L, vytápěn přes netlakovou olejovou lázen.
Je celý mobilní(kotel s kolonou) právě kvůli rychlé rozložitelnosti kvůli udavačům.
Celková výška jen sloupce kolony je 1,7m z cu trubky 54mm, vlastní náplnová kolona má necelých 110cm a čistá nápln elektroizolačních steatit korálků je 90cm.Úplně dole v mosazném šroubení je nerez síto a 5cm nastříhaných měděných zakroucených plíšků.
Nad náplní je dvakrát redukce a pak 40cm trubka chladiče s 30cm navinutého dvojtého primárního chladiče(6metrů cu trubičky).Druhá redukce v chladiči je zároven minizásobníčkem na reflux, kde přepadem(s odstinujícím téčkem) reflux přepadává slabší vsazenou trubkou přímo do středu náplnové kolony.Na hladině refluxu je umístěno skleněné oko na kontrolu hladiny refluxu.
Z reflux nádržky ustí cu trubička na odvod destilátu přes malý kulový ventil do horizontálního sekundárního trubkového chladiče, kde se horký destilát dochladí na studeno.Regulace reflux poměru se děje velmi jemně malým kulovým ventilem za sledování reflux oka a teploměru a to hlavně na počátku a konci destilace.
Reflux vyšteluji po odebrání předkapu a to tak že běžně teče destilát 85-90% celý několikahodinový střed destilaci.Doběh a ocas je třeba znovu zvýšit reflux a tím snížit teplotu par v hlavě kolony.Na počátku a na konci destilce je samozřejmá niží teplota a výkon pod kotlem.
Nerez poklice kotle je spolehlivě zatěsněna potravinářským těsněním a jištěna pevně litinovými stahovacími svorkami-za provozu několikrát "objeto" chladným zrcátkem a aniž by se zamlžilo, navíc při úniku se objevuje většinou už kondenzát a i výtěžek destilátu je vysoký, takže k úniku par rozhodně nedochází.
V hlavě kolony je také umísten v jímce teploměr, podle kterého řídím celou kolonu a hlavně reflux poměr, zvýšení refluxu vede okamžitě ke snížení teploty par v hlavě kolony.Destilát je dle očekávání velmi přesně dělen na frakce(díky výšce kolony a náplni) a je bez obvyklých ostrých acetonových a octových pachů a pachutí, velmi jemný.Je třeba však počítat s prakticky celodením pálením jedné vsázky, pokud budeme spěchat destilát bude podobný jako z průmyslové pálenice-zasmrádlý a drsný.
Plánuji zaměnit kulový ventil za mnohem přesnější drahý jehlový ventil.Musím také pořešit vytápění olejové lázně, klasická topná tělesa jsou nevhodná-krátká životnost, navzdory regulaci teploty termostatem a dělením výkonu na třetiny.A ohřívat nádobu s hořlavým olejem na postaveném velkém průmyslovém plynovém vařiči nemám odvahu, z důvodu otevřeného ohně a hořlavosti oleje a i v případě havarijního úniku etanolových par...i když v zahraničí je ohřev plyn. vařičem většinový, ale tam ohřívají přímo kvas(přecezenou obilnou "vodu", tedy bez pevných částic)
Rovněž potřebuji někde sehnat použitý trafo olej, bohužel překupnické firmy vykupují od ČEZu tento olej na "ekologickou" likvidaci a prodávají ho jen od kontejneru 1000L...

Závěrem, kolona splnila moje očekávání nad kvalitou destilátu a množstvím, je však třeba obětovat více času než se zprvu zdá.



Doplnění na žádost čtenářů...



Téčko 22/28 i s propojovací trubkou kolony a chladiče může být i jiných rozměrů.Téčko je na dvou koncích 22 seřezáno, tak aby se vešlo do trubky 54 chladiče i s rezervou na každé straně cca 5-10mm na průchod páry.Téčko má hlavní důvod v tom, že má zabránit-odstínit zchlazenou kapalinu-reflux a hotový destilát, aby nesmyslně neregulovaně přímo nestékal zpátky do kolony.Samozřejmě slouží ke vstupu páry do chladiče a současně k regulovanému toku refluxu zpět do kolony.Čím užší propojovací trubka do chladiče, tím vyšší komprese par, kdy při následné dekompresi v prostorách chladiče se ještě rychleji schladí.
Téčko je k propojovací trubce 28 připájeno, tak aby se náhodně neuvolnilo při manipulaci, kdyby nebylo připájeno.Místo téčka lze použít z cu plechu adekvátní funkční stříšku.
Hladina- výška umísténí téčka v p.chladiči je taková, že max.chladina má obsah jen 0,05L.Pozor nákres je rychle provedený a jen schématický,umístění hladiny je výše oproti nákresu, je ve výšce kontrolního oka,logicky.
P.chladič je dvojtě vinutý z cu trubičky 6mm a předimenzovaný o výšce vinutí cca 30cm.Nahoře je k cu trubičkám připájna cu zátka,ale zátka je jen volně nasazena na konec p.chladiče.(pro snadné čištění vinutí a vnitřku p.chladiče-54 trubky.Pára kondenzuje jen do výše cca 1/2 p. chladiče.


V případě výpadku chladící vody může pára ucházet jak 54 zátkou nahoře p.chladiče, tak pro jistotu instalovanou 12 zátkou na 54 zátce, obě jsou volně pouze nasazeny.12 zátka je tam protože 54 zátka nese váhu p.chladiče a proto se může zvednout až při větším nárustu tlaku.

Jímka teploměru je umístěna také logicky, bokem- mimo tok zchlazeného refluxu, potřebuji měřit vzestupující páry a ne zpětný tok-reflux.Je umístěna bokem vsazené propojovací 28 trubky, která zasahuje cca 10cm do prostoru rekt. kolony.

Odvod destilátu z reflux nádržky je logicky u jejího dna cu trubičkou 8mm, přes regulační reflux ventil se šroubovým adaptérem(reguluje otevření v desetinách mm pohybu páky ventilu) a následuje přímý s. chladič.

MAX

119 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zapoměl jsem dodat, že stále mám volnou-zbytek, novou dvou metrovou měděnou trubku 54mm x 2mm, ze které je hlavní trubka kolony na mých fotech.Cena 600Kč za metr je hluboce pod cenou obvyklou.Již jsem prodal 2 metry, takže jednejte rychle, doku ji mám. jeanch@centrum.cz

Anonymní řekl(a)...

Pěkné.

Zkuste jít s alkholovitostí níže na 80%vol. Mělo by se přenést více doprovodných látek. Příliš dokonalá pálenka bez minimálního množství pahutě je dobrá teď, ale při zrání se ta pachuť mění.

Trafoolej je k dostání na Oleje.cz.
Netuším co je na něm dobré? Krom toho že je to nejvíce zapáchající olej vůbec, nedá se dostat ani z rukou. Zápalná teplota je, pokud mě paměť neklame, kolem 160°C.

Martin H

Anonymní řekl(a)...

Ano, můžu zkusit jít níže,ale vždy mě reflux dobře "držel" reflux rovnováhu(nemusel jsem celý několikahodinový střed destilace regulovat nepřesný kulový ventil a teplota stále držela na 78-80C)právě kolem cca 85-90% etanolu, záleží hodně na lihovotosti kvasu-kvas ode dna 220L bečky je nejvíce lihovitý v % - teče až 92%.
Navíc pálenka není rozhodně bez chuti jako vodka nebo líh.Neškrábe,není kyselá ani teplá není protivná-smradlavá(jako většina slivovic při pokojové teplotě), navíc chut ještě více vynikne při "poválení" pálenky nějakou sekundu v ústech podobně jako u vína.Vůně je jemná a je cítit hodně po klasickém prolnutí kapek v dlaních a vyprachání etanolu, podobně jako u vypité skleničky.
Nejvíce je vůně ovoce cítit právě na počátku destilace- prchají nejtěkavějsí voné a esenciální oleje a ty nejsou nikdy tekuté(vždy jsou cítit daleko před první kapkou předku destilace), ale zřejmě se něco vždy ještě strhne do středního destilátu, protože ten je první hodiny po destilaci mimořádně vonavý a hodně moc cítit po daném ovoci,ale postupem hodin ty nejtěkavější vůně i při zavřené lahvi uniknou nebo zreagují.
Trafo olej lejí do dvojpláštů profi výrobci - slovenská Medienka a Kovoděl atd.Existují i speciální teplopřenosné oleje právě a jen pro tepelný ohřev.
Ale testoval jsem i obyčejný kompresor a hydoaulika olej a sám se nikdy nevznítil, a to ani u vzorku nahřátého na více jak 300C, jen olej nahřátý nad 250C při dodání otevřeného ohně na hladinu, ochotně chytnul na celé hladině nádobky.Pod 250C nechtěl prakticky hořet a hořel jen v okolí dodaného zdroje otevřeného ohně.
Plyny(kouř) unikající z oleje také není rozhodně výbušný a hořlavý velmi těžce, prakticky se mě jej nepodařilo zapálit, jen když olej již hoří dochází asi k rozkladu na frakce a jejich zplynování a následnému prošlehnutí plamenů zapálených plynů.
Max

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych upřesnit teploty jímaní destilátu na mé rektifiakční koloně.
Počátek předkap odstranuji při velmi opatrném zahřívání a pomalém vzestupu teploty(pohmatem) na náplnové trubce kolony, při kvalitním kvasu jen plynují vůně a acetony,metyl žádný nekape(teplotu není možné udržet na 65C) a bud stoupá nebo při snížení ohřevu klesá.Stoupne na 77C kde je octan etylnatý-ten kape a je cítit pořád i aceton.Do ted mám reflux 0 a ventil vypouštění otvřen na 100%,protože předkapových látek je objemově tak málo že by mě nenaplnily zásobníček refluxu a ani nevytvořily dostatečný reflux zpětný tok.Pak začínám jímat destilát(napřed uzavřu zcela výstupní ventil aby se naplnil reflux zásobníček a vytvořil reflux rovnováha a poté pomalu začínám ventil otevírat) při 78C,samozřejmě dle chuti,vůně a celý střed se zvětšiny teplota pohybuje mezi 78C-82C a někdy těsně před záshem regulujícím reflux poměr stoupne na 85C,ale neustále měřená % síla destilátu nikdy neklesne pod 75% a konečný průměr celé várky destilátu je kolem 85%.S blížícím se koncem destilace se teplota pohybuje blíže k 85C a jde snížit jen extrémním reflux poměrem, takže pak na výstupu může kapat JEN 60kapek destilátu za minutu, což je časově a enegeticky již nevýhodné.Takže držím reflux poměr na rozumné míře a snažím se držet teplotu kolem 85C a neustále vonět a chutnat kapající destilát.Teplota ale většinou již po pár minutách stoupá nad 85C, kde je možné dále jímat do další nádoby a chutnat a vonět.Nad 90C již destilaci ukončuji a rychle vypouštím 0,05L reflux zásobníček ven z kolony, aby se mě poměrně ještě vysokoprocentní destilát neznečistil vodou a silným ocas pachem.O posledním díle destilace většinou rozhodnu až další den, po ochutnání a vonění, zda vylít do odpadu nebo destilátu a zatím jsem jej vždy použil do destilátu.
Vše je o čase a logičnosti, pokud jímám X minut(nebo dokonce desítek) ocas kolem 90C a nad a čekám že bude OK, tak se můžu dočkat kanál pachu.A POZOR pach přiboudliny-kanálový vystupuje z destilátu a je indentifikovatelný třeba až po měsíci-cích ležení destilátu!!Samozřejmě pokud jej bylo jímáno do destilátu jen menší množství, při větším obsahu je cíti hned.
Jinak Cu trubka 54 již je prodaná.

Max

Anonymní řekl(a)...

Prosim bylo by možno získat nákres vnitřku primárního chladice?
Joe

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
z důvodu nemožnosti vkládání obrázků čtenáři blogu, byl Váš dotaz zodpovězen v hlavním článku výše...

Anonymní řekl(a)...

Dobrá práce! Jakým způsobem se dá 6 mm Cu trubička takhle pěkně dvojitě stočit? Každý ušetřený cm do výšky se počítá.

Anonymní řekl(a)...

Geniálně jednoduše!
Chce to velmi jednoduchý naviják z trubky cca 21mm.Tu připevnit plech. objímkami na špalíky a celé na malý hranol-trámek.Na počátku trubky provrtat a dát očko do kterého se strčí začátek trubičky při začátku navíjení.A pak jednoduše navíjet vnitřní spirálu.Venkovní spirálu navineme na vnitřní sprálu na kterou předtím omotáme silnější vrstvu tvrdého papíru,dle propočítané potřebné tlouštky venkovní spirály.Použijeme měkou chladařskou cu trubičku.Ale ani náhodou není tak měká aby šla navinout pěkně bez navijáku.
A já jsem pro jistotu nezplacatění a tím nezmenšení velmi důležitého vnitřního průměru cu trubičky si dal tu piplačku a do trubičky 6M dlouhé postupně doslova naklepával přesátou jemnou sůl...malý trychtýř lep.páska a topůrkem kladiva poklepem na rovnou trubičku sůl dokonale za 2-3hod naklepal až se sypala druhým koncem trubičky.Sůl trubičku dokonala zabetonuje a nezlacatí.Ven z hotového navinutého chladiče se sůl dostane jen opravdu velkým tlakem vody, nebo jako já voda+tlakování kompresorem+trpělivost monoha hodin )))

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl sem se zeptat jestli by neměli být oba chladiče pocínovány ? nebude tam problém s uvolnováním mědi do pálenky ?,
a jakým způsobě je provedeno to skleněné oko?, napadá ně na bok chladiče napájet uzký kroužek trubičky a do ní pak zalepit sklíčko?

Anonymní řekl(a)...

Chladiče si pocínovat můžete,ale je to zbytečné a pracné a nespolehlivé(jak zjistíte dokonalé pocínování sek. chladiče-trubičky 8mm uvnitř?)
Pokud se vám měd nelíbí pořidte si nerez,ten sice uvolnuje také ale žijte v tom že ne.
Oko je konicky vybroušené ze skla a vsazené na silikon do konicky upravené celkem 3mm silné cu stěny redukce a trubky chladiče.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, možná blbá otázka ale jak velké cca by měli být ty elektroizolační kroužky, počítám že když budou příliš malé bude ve vařáku narůstat dost tlak , nebo se mýlím?

Anonymní řekl(a)...

Já mám kroužky o průměru 8mm.
Nárůst tlaku není významný, těsnění hrnce nebo šroubení by velký tlak ani dlohodobě neudrželo.
Později jsem našel na netu lehce zapamatovatelný vzoreček průměrů vařáku ku trubce rektifikační kolony- 10:1, trubky kolony ku náplnovým kroužkům také 10:1.
Tj. u mé kolony by to mělo býti ideálně -45cm mám vařák, trubka kolony 4,5cm (mám 5,4) a 0,45cm kroužky(mám 0,8)
Ale stejně s nejmenší námahou bez neustálé regulace pálím až 97 pálenku,tzn. že náplnová kolona dokáže bez problémů udělat X pater a oddělit frakce a zesílit na maximum pálenku.(myšleno u horších kvasů kde nepotřebuji moc aromatu,chuti a můžu tedy bez starostí nechat téci až přes 90%vol.
Moje kolona však bez problému pálí i aromatickou merunkovici o síle průměrně jen 80-75%vol. s teplotou par průměrně regulovanou mezi 82-85C
Jinak bych dnes asi zkusil skleněné kuličky, z výhodou hladkosti a absolutní neporéznosti skla-snadná sanitace po sérii pálení.Keramiku po rozdělání trubky kolony musím převářet v octové vodě,abych ji zbavil závadných pachů.
Ale zase je pravda,že duté keramické kroužky mají mnohem větší celkovou povrchovou plochu než stejné kuličky,což je ku prospěchu rektifikace.(Nutno připočítat vnitřní polochu kroužku+zvláštní nelineární vykrojení elektroizoalčních kroužků)A také trochu nižší váhu kroužků.
Zapomente ale že vám poteče pálenka proudem jako v profi kombinátech-"pěstitelských pálenicích", kde jedou na čas a výkon! Je nutná trpělivost a záliba v rektifikaci a poměrná střízlivost v koštování....
A také investování peněz do poloautomatického hlídání teploty par před kondenzátorem nebo ve vařáku, pokud vás unaví nutné neustále puntičkářské štelování reflux ventilu nebo vypínaní stupnů vytápění.Konvenční termostaty s hysterzí kolem 5-8C jsou pro přesnou automat regulaci teploty par k ničemu!Musí být elektronický průmyslový termostat s displejem a čidlem...

Anonymní řekl(a)...

Velmi děkuji za rozsáhlý rozbor bude se hodit:-), s pálením chci teprve začít,tak sbírám informace, kdysi sem pálil se švárou v koupelně v hliníkový bandasce od mlíka s obyč skleněným chladičem a moc mě to bavilo, ted mám čas a chuť k dílu tak se chystám si něco takového pěkněho pro radost postavit a vyzkoušet to:-) nejsem nějakej velkej píč tvrdého alkoholu, ale co by člověk pro zábavu neudělal, že:-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, zajímalo by mě jak máte zajištěn vršek náplnové kolony proti tomu aby vám steatitové ktoužky nepřepadávali do primárního chladiče při položení a defakto i při plnění? (zas nějaké nerez sítko?)
Děkuji za odpověd

Anonymní řekl(a)...

Žádné sítko atd. nemám protože by se na něm zbytečně usazovali nečistoty a takto jde teoreticky i slabá propojovací trubka protáhnout i dlouhým úzkým páskem textilu a tahy vyčistit,ale není třeba stačí cotové páry jednou za Uhrský rok.
Naplněnou kolonu neotáčím a max pokládám vodorovně, tak aby kroužky nepadla do primárního chladiče.
Plnění po sanitaci kroužky dělám velice jednoduše a elegantně.Mám vyzkoušený kousek textilu jako "špunt" do propojovací trubky.Textil navážu na provlečený provázek(provlečený závažíčkem) a zatáhnu až do Téčka v primárním chladiči, kde už vidím počátek textilu a v klidu druhou stranou sypu kroužky...

Anonymní řekl(a)...

To T spodní hrana tvoří max. výšku kapalinové hladiny t.j. pokud kapalina stoupne cca nad 0,05 l tak jako přepadem projde zpět trublou 28 do spodní části s náplní. Pak z tohoto kapalného objemu se odebírá kapalina a odvádí přes reg. ventil k sek. chladiči.Pokud jsem správně pochopil odeberu li více kapaliny a odvedu li tuto ven na sek. chladič , tak nebude žádný zpětný tok a obráceně budu li odebírat ven k sek. chladiči méně kapaliny bude zvýšený zpětný tok/reflux/Neberu ted nějakou vyváženost,beru jen princip. Prosím pochopil jsem správně/teprve se zaučuji,prominte/ Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
nepřidal byste nějaké informace (spíše co nejvíce :-) o konstrukci a výrobě kotle? Vypadá to na pěknou práci.. Jaké materiály jste použil, letování/sváření atp... Díky Pavel

Anonymní řekl(a)...

Ano, pochopil jste správně-tj. refluxní princip a i princip mé kolony.

Kotel je z china nerez hrnce 100L z Aukra od prodejce Bergland.Dá se vydražit při mazaném přihazování za 50% ceníkové...pokud se magoři nezblázní a nepřihazují jak na masivní nerez profi hrnec...
A je vsazen do pozinkovaného 220L zkráceného sudu se zahlými zaletovanými okraji a podložen v meziplášti v průměru 100mm 4-mi vodař pozink trubkami- nohami,vysokými cca 100mm, vzájemě k sobě sešroubovanými, takže ani stěny pláště ani hrnce nejsou upevněním noh a ani hrnce narušeny.A přitom nohy jsou v meziplášti stabilní a ani se nehnou, právě díky rozepření propojovcími šroubovicemi.(nohy jdou snadno demontovat v případě nějakých úprav, právě díky vzájemnému jen sešroubování a ne svaření.Pod hrncem jsou topná tělesa do fritovacího olej-jedno s (bočním) horním vyvedením kabelů a druhé přídavné(záložní) s bočním vyvedením hlavice a kabelu(u tohoto je plášt narušen montáží hlavice tělesa)
Výška vlastního pláště(sudu) je cca 60cm a výška pláště+hrnce se spodním prvním dílem 2" mosaz šroubení v poklici je 70cm,horní Cu kolona je 150cm(170cm původně), takže se dostaneme na slušných celkových cca 220cm , což se už vejde pod většinu stropů...
Nic složitého a bez svařování,jen letování pájkou SnPb zahlého horního okraje pláště a letování tvrdou pájkou AgCd nerezových uch (uřezaných z hrnce) a vsazených do děr v plášti a vlastní zaletování konců uch s podložkami v meziplášti a s podložkami proti vysunutí konců uch.
I s novým fritákem se celá kolona dá pořídit do 10 000Kč.A to je dvojplášt, s velmi přesným digi kalibrovatelným teploměrem vč.Ne jako se už začínají objevovat profi výrobci pouze destil kotlů 50-70L za cenu 10-15 tis., ale bez chladiče a ještě k tomu se nejedná ani o kolonu, ale pouze kotel na starou přerušovanou dvojdestilaci!

Anonymní řekl(a)...

Ještě jsem zapoměl dodat, že pokud bude mět někdo zájem, tak prodám 70L nerez hrnec-kotel, protože jsem původní kolonu předělal na 100L. 70L kotel je samozřejmě už s perfektní 2" dírou na mosazné šroubení a uřezanými uchy(aby šel zasunout co nejhlouběji do pláště(sudu).Kotel prodám i s drahým kupovaným potravinářským silikon těsněním, ale samozřejmě bez 2" mosazného šroubení.
Kotel+poklice+těsnění za 1500Kč.
Kotel 70L je ideální na vsázku do 50L, ale párkát jsem z nouze spotřebování 5-10L zbylého kvasu pálil i 60L a to bez ucpání trubky kolony vroucím kvasem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den , mohu se zeptat proč jste zkrátil kolonu, mám jí postavenou dle vašeho vzoru ale ještě jsem jí nevyzkoušel, právě dodělávám vařák.
Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Potřeboval jsem jí zkrátit, aby mě vešla do jiné místnosti...Jinak čím vyšší a užší kolona tím lepší a jemnější čistší destilát.Platí vzorec průměrů komponent 10:1-10:1.Kolona je kratší cca o 10cm a primár kondenzátor-plášt také, navíc jsem zkrátil na minimum i propoj Cu trubku 28.Primár vinutý chladič jsem pouze stlačil závity co nejvíce na sebe.Ale moc záleží na náplni kolony, daleko vyšší činnou plochu má nerezová drátěnka než keramické kroužky.(www -homedestiler USA forum všude uživatelé doporučují prakticky jen nerez drátěnku) Ale zase jako už téměř vše je i nerez drátěnka vyrobena v číně, tak kdo ví jaké "kvality" co do složení i nepatrném nežádoucích kovů nebo látek...
Cu 5cm vrstvu katalýzátoru(cu plýšků nazohýbaných) zruším úplně, protože při destilaci třešní nebo letních jablek docházelo k nežádoucímu nárustu tlaku a pak vzkypění pěny až do trubky kolony.(v koloně bylo v tu dobu slyšet jemné tiché "zvonění" pěnou do sebe narážejících keramic. kroužků)Stejný jev jako při vaření brambor v hrnci s poklicí a při varu dochází k pěnění a pěna unikne až s hrnce.Ale pokud je poklice dostatečně netěsná nebo pooddělaná, zpěnění se nekoná.Cu katalyzátor myslím dostatečně nahradí Cu trubka kolony o výšce 100cm.Ale časem bych možná někde v obchodě mohl sehnat Cu drátěnku-vyrábí se,ale v česku málokde prodává.I nazohýbané do U - Cu plýšky totiž dokáží klást ve vrstvě 5cm řádný odpor vzestupující páře v úzké 50mm Cu trubce a dle mě pak může u letních řídkých kvasů docházet k pěnění a vzkypění.Jen částečnou záchranou je plnění kotle u letních kvasů do poloviny nebo max 2/3 výšky nebo přilití trocha jedlého oleje proti pěnění.

Anonymní řekl(a)...

Děkujii za informace, ještě ke kotli: vnitřní nerez "vložku" máte k plášti také přiletovanou, nebo je těsněná jinak - třeba nějak rozebíratelně? Zdraví Pavel

Anonymní řekl(a)...

Není jakoliv pevně nainstalovaná, z důvodu rozebiratelnosti a hlavně z důvodu tenkosti nerez hrnce 0,7mm a tak tenky nerez by se tvrdým pájením značně zdeformoval a nakonec i vyhřál a změnily by se možná i antikoro vlastnosti.Jedině TIG možná.Takto se ale snadno dostanu v případě problémů jak k L tělesu z průmyslové fritézy, tak k oleji, k těsnění termostatu a druhého pod hladinou těsněného tělesa.Hrnec drží jen vahou kvasu nebo vody nebo třeba do stuhnutí palmového oleje závažím... navíc mám na zahlých zpájených okrajích cca 6ks 2cm kousků silikon těsnění nalepených potravin. silikonem a zasunutých do okrajů zapájeného zahnutí, takže nerez hrnec mě neklepe do okrajů zapájeného zahnutí pozink sudu.A hrnec jen pevně vahou obsahu sedí na 4 nohách a ani se nehne!
Levně z dostupných materiálů jsem vyrobil netlakový systém, který samozřejmě není pro pohodlné osoby.Výpalky se musí vybírat šufanem do kýblů, né ventilem.

Anonymní řekl(a)...

Pěkný den

Uvažuji o kotli vyhřívaném el. spirálou přes lázeň. Vy jste použil olej. O kolik stupňů jste měl teplotu oleje vyšší než teplotu kvasu při varu a jaký jste měl výkon spirály při varu?
Není mně jasné proč se spirály tak kazí?

Martin H.

Anonymní řekl(a)...

Klasické el. těleso do vody má násobky výkonu W/cm2 el tělesa do frit. oleje a tak se na tělesu do vody v oleji připaluje a karbiduje olej až se těleso roztrhne.
Nahřívání kvasu skutečného obsahu cca 75L jedu na plný výkon 6,8kW cca do 105C kdy zvolna jímám předek.Střed jedu na stupen 1600W a občas dohřívám na dva stupně 1600W na 110-117C, vždy myšlena teplota oleje.Měřím jen a pouze teplotu oleje a teplotu par v reflux. hlavě před primár chladičem, protože to je zcela logické a dostačující, zvláště pokud mám teploměry umístěné zcela logicky správně a měřím tedy bud nejvyyšší dosaženou teplotu v určité hladině nebo teplotu jen par.Ke konci teplotu spíše zvyšuju, zvýší se tím rychlost ždímání zbývajících decilitrů cca 90% etanolu do refluxní hlavy, jinak by se u jedné rektifikace nestrávilo 10-12hodin ale třeba až 18hodin jak píší běžně třeba na homedestilier.org. Vše mám rozepsáno bud zde někde nebo na Zahrada.cz.Každý kotel a kvas se chová jinak, logicky dle konstrukce a dílů a hlavně obsahu etanolu a jiných látek v kvasu, kvas vře při jiné teplotě a to dokonce i v průběhu rektifikace, logicky.
Velmi záleží na výšce hladiny oleje, pokud je nízko nahřívání a var trvá dlouho a musí být vyšší teplota oleje, pokud je moc vysoko hrozí a dochází ke "karamelizaci" vroucí pěny kvasu po obvodu kotle nad hladinou kvasu(NE připalování)Navíc jsem na dno dodělával nerez síto z 0,5 plechu, aby náhodně nedocházelo byt jen k bodovému slabému nepatrnému přichycování slupky nebo stopky apod. a opravdu již nedochází ani k tomu.Míchadlo je v amatérských domácích podmínkách složitě upravovatelné a zatěsnovatelné a navíc elektřina pár cm od výbušných par vně kotle...možnost úniku nemůže nikdy nikdo zvláště doma vyloučit.Navzdory tomu necítím doma typický silný pach jaký je cítit ve většině průmyslových kombinátních pěstitelských pálenicích.
Musí to bavit, jinak to hodně amatérů odradí, protože si myslí že za 4hodiny budou mět vypáleno(dle průmyslových kombinátů pěstitelských palíren), ale cca 1,5-2hodiny nahřívání, hodina předkap atd.

Anonymní řekl(a)...

Díky za dlouhou odpověď.

Ten olej má tak malou tepelnou vodivost? Hrnec-z Aukra je docela tenký a dle výpočtu, přes teplotní vodivost nerezi, vychází výkon i několik kW na jediný stupeň mezi olejem a kvasem na dně.

Kvas na dně jde při varu okamžitě do tlaku a etanol z něj jde vzhůru. Tady teplotní odpory/vrstvy jistě nemůžou být.

Třeba Kovoděl Janča dělá kotle s vodní tlakovou lázní několik kW a míchadlo prohlašuje za zbytečnost.

Vy píšete o oleji 117°C (např. vroucí kvas 98°C , rozdíl činí 19°C) při 3,2kW ?
Máte nějaké podrobnější výpočty nebo měření? Jaký máte rozdíl teplot v destilaci moštu-vína nebo ohřev obyčejné vody a naopak jablečné drtě, hustých švestek?

Anonymní řekl(a)...

Jak jsem naposled psal střed jedu od cca 110 do max 117C- ale to je až u konce rektifikace.tj. střed spíše 112-115C dle digi multimetru.Nevím čemu se divíte, od více lidí jsem osobně četl při pročítání na Zahrada a tu, rozdíl teplot média a kvasu cca 10-20C.Navíc ohřívám v plášti 40L oleje a cca 75L kvasu. Nejvíce času nepřetržitě mám zaplý výkon jen 1600W a občas na udržení teploty zapnu druhý stupen 1600W.Mám sice termostat ale má samozřejmě vysokou hysterzii, takže je spíše jako havarijní.Lze pořídit i digi průmyslový termostat s nastavitelnou libovolnou hysterzíí, ale při mobilitě celého zařízení je další změt kabelů naobtíž, navíc kabel čidla digi termostatu není ze zkušeností právě nejodolnější, stejně jako elektronika digi nastavitelného průmyslového termostatu.Dokonalou izolací pláště bych jistě ještě snížil spotřebu elektřiny, ale kotel mě současně v chladné místnosti slouží i k mírnému ohřátí prostoru na cca 15C.Náklad cca 15Kč na 1L 50% pálenky ale považuji za velice příznivý, vždyt za to nepořídíte v nálevně ani pívo.
Zvyšováním teploty oleje v průběhu rektifikace středu a ke konci vlastně řídím množství páry v rektifikační trubce a hlavě tak abych udržel teplotu par v hlavě pod prim chladičem na požadované úrovni cca 78-82C, max 85C a nemusím si pořád "hrát" s refluxním ventilem nebo omezeně i regulací průtoku chladící vody do prim chladiče.
Dále lze jistě spotřebu elektřiny snížit a celkově rektifikaci várky urychlit zvětšením průměru rektifikační trubky na cca 70-80mm,(okapová Cu jen zafacovaná netěsná trubka-nutnost zapájet celou délku švu trubky) ale na úkor jemnosti a kvality pálenky.Pokud totiž budu chtít trubku 80mm naplnit keramickými korálky a to tak aby řádně a kvalitně přepalovala na jemnou pálenku, bude nápln již značně těžká suchá, natož nasáklá kapalinou po pálení a tudíž značně namáhat jak víko, tak obsluhu při montáži a nutné demontáži pro výběr výpalků a kontrolu stavu kotle a těsnění.Nehledě k neřešitelnosti šroubového standartního vodařského mosazného šroubení na okap trubku 80mm.A jen tak volně do sebe vsazovat trubky, to není řešení odborné.
A nerez drátěnky se mě při pokusu značně neosvědčily.Jednak se špatně vsouvájí do trubky 54 a navzájem se do sebe "háčkují" a i vyndávání byt navázané na drátu je horor.Navíc při pokusu přepalování s nerez drátěnkou v trubce, docházelo k velkému nárustu tlaku a nešlo uregulovat reflux tak aby současně kapalo a teklo obvyklé množství na výstupu cca 0,7L 80-90% pálenky za hodinu.Nerez drátěnka totiž musí být v trubce doslova velmi volně nandána a to ale zase dle mě nevyplní dokonale daný prostor trubky.Navíc se dle mě nerez drátěnka bude špatně čistit a kontrolovat od nečistot.Takže jsem se vrátil k osvědčeným steatit keramic elektro izoalčním korálům.
Množství pálenky na výstupu jedu ve středu cca 0,7L za hodinu při průměrné 85% vol. pálenky, z Cu trubičky bud velmi rychle za sebou kape nebo teče velmi velmi tenká nitka pálenky.
Nic jsem nepropočítával, praxe je praxe.Stačí jen dobře studovat CZ zdroje na netu nebo ještě lépe http://homedistiller.org
Navíc frit olej je rozehřátý jeden z nejřidších olejů vůbec, takže i nejlépe předává teplo, což je vidět i dle tabulky výkonů W/cm2 u výrobců a prodejců topných těles.Nejnižší výkon na cm2 mají vždy tělesa do průmyslových ropných olejů, ve středu je frit olej a voda má nejvyšší výkon.
Rektifikoval jsem i merunky v pohodě na teplotu par spíše 82-85C a to byla lahodná "vonavka", takže není pravda že rektifikovat je výhodné jen špatné kvasy a ovoce, dělám převážně jabka kde mě jemnost na 85% ale zcela vyhovuje, nepotřebuji smrady, tak typické právě z jabkových kvasů.(NE vylisovaných moštů)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám zájem o Váš (vařák)hrnec s poklicí.Děkuji Svoboda

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Chci se zeptat jaký máte ten termostat a kolik Vás zhruba stál?

Anonymní řekl(a)...

aNakonec jsem ted regulaci teploty prakticky zautomatizoval a jen ted vychytávám jiné chování kolony při cyklování 0/1 napájení těles.Ted mám havarijní termostat český bimetalový TH 160 či 167? z rezerv domácího skladu(dříve sloužil jako provozní term. kolony)A dokoupil jsem elektronický průmyslový termostat s hysterzí jen od 1C.Dá se na něm nastavit více funkcí, ale po testování jsem zjistil že nejspolehlivě funguje v režimu jasného 0/1 cyklování s hysterzí 1C.Je za 1000kč z Aukra, samozřejmě za tu cenu se jedná o čínský, v ceně je i čidlo.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl sem se zeptat jesli můžu na těsnění víka vařáku použít potravinářskou gumu, a pak ještě k prvotnímu čištění aparatůry po zapájení - všude kde jsem se dostal tak jsem provedl nejprve mechanickou očistu ale jsou místa kde se dostat nedá a je vidět že je tam trochu připálené pájecí pasty, někde jsem četl že se používá 10% kyselina chlorovodíková, když jsem leptal měděné plošné spoje tak jsme používali vždycky chlorovodíkovou s peroxidem vodíku - pravděpodobně fungoval jako okysličovadlo - leptalo to nádherně tak by to mohlo i čistit, prosím o Váš názor, Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Já mám potravin. silikon, p. gumu jsem ani nezkoušel.Pájku i pastu jsem používal instalatérskou na pitnou vodu,mj. bez Pb, takže přehnané čištění není třeba.Stačí předestilovat směs cca 1L octu a 1L vody a pak chvíli jen čistou vodu, nebo aparatuturu jednodušeji od octu vypláchnout hadicí s horkou vodou. Ostatně rektifikační kolonu hadicí s horkou vodou vyplachuji po každé destilaci-rektifikaci, protože mě takto alespon agresivní zbytky v koloně neoxidují zbytečně měd a celkově se takto udrží větší čistota v koloně a NÁPLNI! Toto je samozřejmě možné jen u snadno a rychle rozebiratelných rektifikačních lehkých kolon, jako mám já.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, měl bych pár dotázků:-)
aparaturu dle Vašeho vzoru mám už komplet hotovou, akorát mírné úpravy první zkouška však nedopadla jak bych zrovna chtěl ikdyž po zamyšlení jsou naměřené hodnoty asi logické, tak že bych spíš potřeboval potvrdit mé závěry.
místo oleje jsem použil jako médium pro ohřev vodu, tak že nikdy nedosáhnu plného varu páleného kvasu, první zkouška byla pouze s vodou, tak že nedosáhnu varu ale jen nějakých 93 stupnů (teplota kvasu) nezačne se uvolňovat tolik vodní páry a tudíž se mi neprohřeje kolona až k vrchu a proto v hlavě kolony naměřím pouhých dvacet stupnů. další změnou je náplň kolony - použil jsem místo keramických kroužků skleněné kuličky o průměru 7mm - zde si nejsem zcela jistý jestli to nemá třeba vyšší odpor pro ty vodní páry a menší tepelnou vodivost a proto je problém s tím prohřátím ve vrchu kolony?,(nemáte to někdo s těma kuličkama odskoušený?) další má teorie je že když tedy v hrnci už nějaký ten alkohol bude tak ten se bude vařit při nižší teplotě, čili kolonu prohřejí až páry tohoto akoholu a po té bude vše ok ?
děkuji za odpovědi, s pozdravem M.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,var samotného etanolu vám kolonu s náplní nikdy nenahřeje! V koloně musí být teplota blízko varu směsi vody,etanolu a ostatních složek kvasu!Koncetrace etanolu v kvasu není taková aby masivně unikaly jen etanolové páry. Rektifikační kolona je zesilovací kolona a tudíž zesiluje směs vodních a etanol. par a ostatních ve výsledné etanolové složky. Netlaková voda v plášti je k ničemu. Z kuličkami nemám zkušenost, jen pokud je nápln kolony příliš těsná-hutná, klade zvýšený odpor parám= v kotli je větší tlak a je náchylná na zpěnění=vzkypění pěny do kolony!Ale to záleží i na výšce nevyužité mezery mezi kvasem a samotným vstupem do úzké trubky kolony-čím je nevyužitá výška vyšší tím je kolona odolnější na vzkypění pěny až do trubky kolony.Čím drobnější-menší jsou jednotlivé části náplně(kroužky,kuličky)tím sice kolona lépe rektifikuje a zesiluje, ale tím také klade vyšší odpor parám a roste tlak a také čím vyšší je celková výška náplně v koloně. Jinak obecně varuji před využitím měděné náplně do kolony-měd je naprosto nevhodná jako nápln-brzo se povrchově zoxiduje do tmavě hněda až černa a při delší odstávce kolony-stačí už týden atd. agresivní zbytky par měd zoxidují na zelenou měděnku.A tato nápln jde velmi těžko očistit do barvy zdravé nové mědi! Vyzkoušeno na měděné náplni katalyzátoru, kdy měd nešla dokonale očistit ani octem, kyselinou chlorovodíkovou, ani louhem, zkrátka ničím.Jiná situace je to ale z hlavní měděnou trubkou kolony uvnitř-ta je prakticky povrchově prvotními oxidy mědi do tmavě hněda pasivována a měděnku jsem na ní nezaznamenal, zvláště když kolonu vždy vypláchnu několikrát horkou vodou po destilaci a při delším stání měsíc apod. jednoduše nápln kroužků vysypu aby trubka kolony vyschla a nebyla zbytečně vystavena vlhkosti, je to dobré i pro nápln a její vyvaření v octové vodě.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám dotaz na steatitové kroužky. Jaký Jste použil rozměr a jaký objem má 1kg kroužků?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
použil jsem steatit kroužky 8x8mm, asi 1,25-1,5Kg záleží na výšce náplně/na jak vysoké procenta chcete převážnou část kvasů přepalovat.Mě se nakonec osvědčila výška náplně od cca 65 do 75cm.
Max

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpověď. Pro začátek zkusím cca 2kg steatiových korálků 6,5x5x4, (průměr x výška x díra). Pak se uvidí jestli nebude třeba ubrat.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jaký byl Váš důvod přechodu ze 70-ti litrového hrnce na 100-litrový? Málo etanolových par v koloně plynoucí z menší plochy hladiny 70-ti litrového hrnce? Případně projevila se změna velikosti na množství etenolových par? Pokud ano, můžete k tomu něco napsat. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,větší kotel jsem musel dát, aby jsem mohl rektifikovat větší množství kvasu.(z 50L až 75L, ale to je silně dle druhu kvasu)Pálenky více za jednotku času neteče, jen samozřejmě celkově za jeden cyklus. Více pálenky za jednotku času obecně teče jen u řídkých kvasů a také velmi alkoholových(sladové a docukřované)
Max

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, pájel jste Cu komponenty mezi sebou měkkou či tvrdou pájkou, Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
Cu zásadně měkou pájkou CuSn či AgSn, tvrdé pájky jsou často na bázi toxického Cd !! Stejně jakou měké pájky staré s většinou Pb. Ale tvrdou pájkou CdAg jde výtečně pájet nerez s mědí či ocelí dohromady v jednom kuse, vyzkoušeno na kotli v částech které ani náhodou nehrozí kontaktem s vnitřkem aparatury. A touto tvrdou pájkou jde pájet s obyčejným topenářským malým hořákem na PB, prohřeje do rudohněda na tavnou teplotu pájky 800-900C, samozřejmě menší části.

Anonymní řekl(a)...

Pokud ještě prodáváte Kotel+poklice+těsnění, tak bych měl zájem: fhouska@volny.cz

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Dobrý den, je možno se ještě ptát? Vím, že jste zavalen hromadou dotazů. Nerozumím moc tomu, proč se ze stejného obsahu zkondenzované kapaliny v nádržce 0,05L vrací část přepadovým téčkem dolů na kroužky a zároveň se z téže nádržky odvádí kondenzát pryč. Nemělo by to být spíše tak, že v primárním chladiči má kondenzovat podíl páry bohaté na molekuly vody, které by se vracely dolů na kroužky a páry, které nezkondenzují, tak projdou do sekundárního chladiče? Pochopil jsem z vašeho popisu, že z vašeho zařízení odchází už jen kapalina. Není liž pravda? Díky. Zdeněk

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
musíte lépe a déle číst. Já řídím kolonu refluxem = kapalinou. Co popisujte vy, je řízení chlazením. Existuje ještě řízení odběrem části páry. A pak kombinace všech tří. V pěstitelských průmyslových kombinátních palírnách "na čas ve frontě" v česku je u velkých kolon pouze řízení chlazením. V USA, na Západě kolony řídí těmi třemi způsoby.
Max

Unknown řekl(a)...

Moc děkuji. Zd.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím se Zdendovými pochybnostmi. Nemyslím si, že by měl odcházet z prostoru primárního chladiče kondenzát, který se tvoří v jímce 0,05L. K čemu je potom sekundární chladič? Co vlastně chladí?
Páry by se měly dostat nad PCH, tam by měly být měřeny a odcházet do SCH, kde budou kondenzovány. Teplotu odcházejících par řídí právě průchod H2O v PCH, který rozhoduje jak teplé páry se nad něj dostanou (nepustit nad 84-85°C).
Max měří teplotu v místě, která nám nic neříká. Pokud umístím teploměr v místě vyustění (T odbočka z komína) par do SCH, znám přesně jejich teplotu a stoprocentně vím co potom piju. Toť vše co jsem chtěl sdělit. Váš Nešpor.

Anonymní řekl(a)...

To je zase ale hrubá neznalost fungování kolon od p. Nešpor. A k tomu nepozorné čtení. Jasně jsem princip kolony vysvětlil výše. Ale dle p. Nešpor je to špatně, zkrátka to mají špatně všichni destiláteři na homedestilater.com , že ))) co takto destilují nejčistší vodku, burbon že...snad nás všechny může p. Nešpor poučit, jak ON tedy destiluje na SVÉ koloně... ))) Nebo je jen teoretik???
Ve zkratce znovu speciálně pro p. Nešpor: Sekundární ch. chladí logicky velmi horký destilát, aby se jako velmi horký na výstupu rychle nevypařoval,že...
Náplnová kolona s X teoretickými zesilovacími patry spolu s regulovatelným refluxem a odstítěným teploměrem v hlavě kolony zajištuje plné a rychlé řízení děje v koloně a jeho kontrolu na základě přesné teploty...

p. Nešpor opět krásně popsal z neznalosti úplně jinou kolonu, než mám já. Popsal kolonu řízenou hlavně regulací chladící vody. Asi proto že, JEN takové kolony jsou v česku v pěstitelských kombinátních rychlopalírnách pro malopěstitelské pálení ve frontách a dle pořadníků- "rychle honem už čeká další v pořadí at si vyděláme"
Avšak kdyby déle studoval a překládal www stránky cca homedestilater.com, tak by pochopil, že existují minimálně 3-4 různé principy hlavního řízení zesilovacích kolon. Řízené kapalinou-refluxem, řízené chladící vodou, řízené odběrem části páry, atd.
Děkuji za správné pochopení a snad i námahu při vyhledávání správných zdrojů.
Max

Anonymní řekl(a)...

Speciálně pro další případné oponetny správný(opravený) a jednoduchý obrázkový megaodkaz: http://www.google.cz/search?hl=cs&q=http://homedistiller.org/&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.41867550,d.d2k&biw=1280&bih=927&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=IecMUdLLKoySswaAsoDgBg

Max

Anonymní řekl(a)...

Vážení, zklidněme "hormony", k „neshodám“ došlo podle mne z důvodu nepochopení systému kolony, kterou provozuje Max.
Abychom si to „vyříkali na rovinu“. Jsou konstrukčně dva systémy rektifikačních kolon.

První typ je vyobrazen v části „Deflegmátor“ (zde na DESLIKu), kde páry prochází chladičem č.1. Část par zde kondenzuje a jde jako „reflux“ (zpětný tok) zpět na „kroužky“, patra či „drátěnku“ v rektifikační koloně a „vymývá“ výše vroucí podíly ze stoupajících par. Jeho množství (řídí se teplotou 1ch) ovlivňuje výkon, ale taky se jím „řídí“ účinnost (rozdělovací schopnost) rektifikační kolony. Zbytek par z 1ch odcházejí k dochlazení na chladiči č. 2. a odebírá se jako destilát.
Tento systém je použit v pěstitelských pálenicích, kde se používá 3 – 4 zesilovacích pater. Většinou se jedná o „kloboučková“, nebo „sítová provazová“ patra.

Druhý typ je odvozen od laboratorní rektifikační kolony, kde chladič č.1. (někdy se mu říká i destilační hlava, ta není průchozí, jen „odvzdušněná“) zkondenzuje veškeré páry odcházející z rekt. kolony a ty se shromažďují v prostoru pod chladičem (kvůli tlakovým poměrům je odvzdušněn úzkou trubicí do atmosféry). Odtud se část destilátu vrací jako reflux (zpětný tok) do kolony (na „kroužky, patra či „drátěnku“) a zbytek je odebírán přes dochlazení 2ch (kvůli omezení ztrát odparem) jako destilát. Poměrem reflexu ku odebírané části se řídí hlavně „účinnost“ rek.kolony. Platí zde, že čím menší je tento poměr, tím je méně refluxu (zpětného toku) v koloně a tím je taky menší rozdělovací schopnost kolony.
Konstrukčně je to provedeno tak, že 1ch je buď v ose nad kolonou (takové konstrukci se říká provedení „X“, nebo též „přesýpací hodiny“) … tuto konstrukci provozuje Max (ale také Jiří). Nebo se nachází mimo osu kolony, a potom to je „h“ provedení. Jsou sice ještě možné další „variace těchto konstrukcí“, ale zde se hlavně „hádáme“ o tyto dva systémy.
Vše ostatní, je již věcí „řízení“ (neboli regulace rekt.kolony) a její možná automatizace, tak jak ji popsal Max .
Pro lepší ozřejmění by to asi chtělo nějakou skicu, ale nemám k dispozici skener, tak snad toto bude stačit. Mimochodem, na odkazech od Maxe, najdete tyto „systémy“ vyobrazeny.
Zdravím a přeji hezký zbytek víkendu. Lojza.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za cenné poučení, pane Lojzo. To znamená, že v poslední fázi destilace množství zkondenzovaného refluxu (který je regulován chladící vodou) mi ochladí nahoru jdoucí páry natolik, že je vyloučeno, aby mi vysokovroucí složky (přiboudlina) nezkondenzovaly v hlavě nad jímkou a tím se nedostaly do destilátu? Je to tak, že pokud mi teploměr umístěný dle Maxe ukáže např.84°C, začnu chladit v PCH natolik, že vyvinu tolik refluxu k ochlazení stoupajících par přes náplň, že udržím tuto teplotu teoreticky konstantní a docílím toho, aby se mi složky vroucí nad tuto teplotu nedostaly nad horní úroveň náplně?
Jakým způsobem se v praxi "odvzdušňuje" hlava? Znamená to, že je možný únik par do atmosféry?
Děkuji, Nešpor.

Anonymní řekl(a)...

Pro některé "praktiky" zde platí více než cokoliv jiného "Číst, číst, číst a Učit se , učit se , učit se" Neb nevědomost a lenost Světu vládne, že Nešpor )))
Je nanejvýš trapné kritizovat kolonu, o které jsem si nic z pohodlnosti nepřečetl(ač je tu na celém blogu dostatek informací i o tomto typu) Nu a poslední inteligentní dotaz, ten tomu nasadil Korunu...)))
Ano, takových pohodlných líných dotazovačů je tu více, ale tento tomu nasadil svým poučováním "praktika" Korunu...
Max

Anonymní řekl(a)...

... a ten praktik je jako kdo? Vy Max?
Pane kdybyste byl praktik, tak nenaplňujete Cu trubku 6mm hloupě solí, ale vodou a volně svinutou ji necháte přes noc v mrazáku a druhý den ji namotal na ty svý "jednoduše geniální" trubky . Možná, že byste ušetřil čas, nervy a peníze za vapku. Nešpor.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den znesvářeným stranám,
vážím si všech názorů vedou-li k nějakému cíli, byť každý k jinému. Vaše štěkání ale k ničemu nevede.
Ukončete to prosím!
Nenuťte mě k cenzuře, k zakazování jednotlivých komentářů nebo zablokování celého blogu.
Děkuji Vám a přeji mnoho zdaru v práci.

Anonymní řekl(a)...

zero zdravim vas z moravy moc krasnej aparatek na konzervovani ovoce snazm se o neco podobneho a diky vam sem si usetril spoustu omylu a chyb jen bich potreboval pomoct a jiste spousta dalsich fandu se sehnanim tenke cu trubycky v metrazi nemohu kupovat 50m baleni potrebuji kolem 10m muzete prosim zverejnit naky kontakt nebo nabidku moc dekuji jesli jsem udelal neco spatne tak se omlouvam

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,
cu trubičky 6mm vedou všechny servisní chladařské firmy a odprodají.Cu 8mm a výše vede celkem levně Hornbach.
Max

Anonymní řekl(a)...

moc dekuji i za ostatni snad se mi to podari casem poskladat jeste se zeptam vyska naplne je kolem 70cm ma vyrazny vliv zmena krouzku z 6mm na 9 mm a zmena vnitrniho prumneru na 55mm ve skle simax stena 5mm jo a pro olejare vyhrivani naplne je lepsi nechat vsechny telesa zapnuty a ridit vykon plynule elektronikou nejlepe to de pomoci ss rele to je optycky rizene rele a jednoduche stavebnice pvm regulatoru na 12v pvm je pulznesirkova modulace gdy impuls trva treba jednu sekundu a ridi se pomner vypnuti a zapnuti vteto periode ridit de temner bez strat od 1 do 99 procent mam vyskouseno 400v 3 faze 8 kw cena rele je kolem 2000kc aregulator kolem200kc plus nake drobnosti celkem asi 2500 az 3000 kc matros

Anonymní řekl(a)...

Pokud se nepletu a je to tu i někde napsané, mám kroužky 8mm. Širší hlavní trubka nevadí, naopak trochu se zrychlí délka přepalování, u 55mm jen nepatrně. Přiliš široká hlavní trubka a malá výška však může vést k slabému přepalování a tím méně kvalitní pálence, zvláště u nekvalitních kvasů, u kvalitních kvasů by naopak měla být pálenka vonavější-teoreticky. Vlastní kolonu si stejně musíte sám "ochytat" při provozu.
Mám 3ks SSR relé na tři spirály, řízené digi průmyslovým termostatem s ex. čidlem. Nové SSR relé 15A/250V stály jen 3x250Kč a 1000Kč stál digi termostat. Termostat si po "najetí" optimální cyklovací křivky naučí během minut držet teplotu v nastavené hysterzi +/-1C. Termostat má množství nastavení, optimální nastavení je na cyklování, které si však termostat optimálně časově řídí. Řídí oba časy 0/1, samozřejmě s rozdílnou vzájemnou délkou pro 0 a 1.
Tělesa na střed destilace stačí dvě 2x1600W cyklující, v létě i jedno.Plný výkon tří těles se mě neosvědčil, jednak se kotel přetápí a jednak se SSR relé v malém rozváděčku zbytečně přehřívají. Optimálně totiž každé SSR relé potřebuje vlastní žebrovaný Al chladič o velikosti stykače 3f/40A. Já mám SSR relé instalované na 3mm pozink plechu v rozváděčku, s ohledem na malé rozměry nelze dát velké plechy-chladiče. Při nahřívání kvasu chladím seplé všechny tři SSR relé malým ventilátorkem. Za cyklování dvou SSR relé není třeba chladit ventilátorkem.
Levnější jsou jednopolová SSR relé než jedno trojpolové za 2000Kč. Také je značně výhodnější ovládací napětí na SSR koupit 230V, nemusíte instalovat trafo a usměrnovač 12-24V.

Anonymní řekl(a)...

zdravim tady zero plne s vami souhlasim je vydet ze to mate vychytane po vsech strankach jen sem chtel rict ze co se tyce pretezovani teles v oleji tak je lepsi pvm regulace z duvodu nizsi povrchove teploty teles pri snizovani vykonu skoda ze nejsou nake srazy docela rad bych poznal lidi co neco umneji

Anonymní řekl(a)...

jeste jestli muzu poprosit slo by zverejnit nake foto toho ovladani kuloveho ventylu pomoci sroubu moc dekuji mam take v planu ventyl nerez jedna osmina

Anonymní řekl(a)...

CHcem sa spytat maxa,o kolko krat ma spetny tok,čiže reflux tiec na keramicke kružky,ako destilat na vystule, pri jadre.

Anonymní řekl(a)...

Tak si tak piju ted lonskou broskvovou domácí pálenku a musím si jí pochválit...není tedy pravda že na rektifikační koloně nejde přepálit kvalitní kvas ve výtečný destilát...ještě po hodině po vypití půldeci broskvové je z prázné skleničky cítit broskvičky... )))
Max

Anonymní řekl(a)...

ahoj Max chtěl bych od tebe ziskat nějaký info.spoj se prosím semnou V.Maxxx@seznam.cz

Maxxx

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že nemám kolonu jako MAX ale mám regulátor, který ač se to nezdá, dokáže uregulovat teplotu v rozmezí půl desetiny stupně. A nejedná se o laciné řešení jak již zde napsal MAX. Chci tím říct, že výsledky s obyč.aparaturou bez rektifikace se mi zdají obdobné. Jen škoda, že se tu nedají vkládat obrázky, protože jinak bych vložil graf ze získaných dat při samotném druhém pálení. Z grafu se dá totiž vyčíst spousta zajímavých souvislostí. Všem paličům zdar!

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Obrázek, graf, bohužel může vložit jen Deslik. Máme jen blog. Ale jak ho pošlete na:
deslik@seznam.cz on to udělá. Určitě by to bylo přínosné, protože osobně nějak nechápu význam tak jemné regulace ohřevu při klasické 1D+2D.

Bohužel, spíše mi to přijde jako snaha o napadnutí Maxe, že preferuje v oblasti výroby kvalitních ovocných destilátů rektifikační kolonu oproti klasice. Ale srovnávání těch technologií by bylo na samostatnou sekci a s velmi nejistým výsledkem. Asi by to jen skončilo vzájemnýmnými spory bez konstruktivních výsledků a poznatků... I když.....

Osobně i když jsem spíše likérník, tak paradoxně preferuji klasiku, protože mi více vyhovuje. Takže vůbec nemám problém pochopit výrobu ovocných destilátů kolonovou, 1D rektifikací. Záleží co komu vyhovuje. Stejně při pečlivé práci vždy dojde ke kvalitnímu výrobku

Rafael

Ať se daří

Anonymní řekl(a)...

Ne, ne, v žádném případě nechci, aby to bylo bráno jako napadání Maxe, spíš jsem chtěl dát najevo, že dobrá regulace ohřevu je předpokladem k dobrému výsledku. Dokonce jsem sám přemýšlel o podobné aparatuře na způsob Maxe, ale díky této regulaci od toho (zatím) upouštím.Mám-li být podrobnější, tak jako senzor teploty používám KTY10, který se dá odporem 5K6 zlinearizovat tak, že v nejhorším případě se odchyluje o -0,2 stupně v rozmezí do 55 stupňů v rozmezí 55-100 o +0,2 stupňů. Mikroprocesor snímá teplotu 1000x za sec a zobrazuje průměr jednou za vteřinu s přesností jedné setiny. Je to z toho důvodu, že tak rychleji pozná, jestli teplota klesá či stoupá a může se dopředu rozhodnout jak prostřednictvím SSR relé má přitopit pod vařákem či ne.Ve zkratce, procesor bere v úvahu zpoždění soustavy a neustále toto zpoždění koriguje tak, jak se mění poměry ve vařáku(ubývá ethanolu) je třeba se zmínit taky o tom, že svůj postup koriguje taky podle teploty v klobouku aby včas například omezil příkon(je to jeden z nastavitelných parametrů) S.

Anonymní řekl(a)...

Nevím jestli jsme si rozumněli. Jedná se o regulaci při 2D bez použití kolony?

V tom případě mi, ale uniká její smysl. Co, proč, z jakého důvodu taková automatizace? Čím je přínosná tak přesná regulace při 2D?

Taky jsem kdysi zkoušel podobné, bohužel před 30 léty s tehdy dostupnými primitivními součástkami, takže to bylo příšerné "heblo". Pěkně jsem si sice vyhrál, ale v praxi to použitelné nebylo. Teda fungovalo to, ale žádný přínos to nebyl. Navíc, když už tehdy byla pro mně elekřina drahá... Tak jsem el.ohřev definitivně opustil a dál jsem šel cestou maximální minimalizace. Vše nepotřebné, potenciálně poruchové, náročné na údržbu šlo z aparatury pryč.
*
Napadá mně jen plně automatický provoz. Že se aparatura v době nočního proudu sama zapne, sama si oddělí úkap a dokap a pak se vypne a čeká na další várku.


Pro inspiraci...Nevím jestli znáte třeba:
www.amit.cz/cz/amitsys_junior/doc/expert/2007-2.pdf
nebo
https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handle/11012/18054/DP_Chlad_Petr_2012.pdf?sequence=2

A i mnoho dalších podobných "hračiček" by šlo najít.
*
Nijak zvlášť jsem po tom nepátral, ale celkem by mně to zajímalo. Dá se nějak elektronický měřit lihovitost, Existuje nějaké takové čidlo? Nebo je nutné si ho vyrobit sám? Lihoměr+optoel. čidlo, lihoměr v cívce - změna indukčnosti atd....

Rafael

P.S. Asi to tady nepatří, ale tak mně to napadlo. Když tak se omlouvám.

Anonymní řekl(a)...

Ano, jedná se o regulaci při 2D bez použití kolony. A čím je přínosná? Především jsem chtěl zjistit, jestli je možné podle teploty oddělit předek od jádra.Někde jsem tu četl,že stačí
nastavit teplotu 76stupňů a nechat to téct dokud všechno nevykape,
samozřejmě při co nejmenším topení. Ale při jednoduché(ruční) regulaci to nejde udržet. Dále jsem chtěl dosáhnout podobného výsledku jak zde popisuje Max. Vzhledem k tomu, že každých 10 vteřin mě systém ukládá veškeré teploty , nastavené parametry,čas i příkon do vařáku a je možné tyto hodnoty zobrazit nejen v tabulce ale i v grafickém zobrazení, ukázalo se,kdy je předek jakžtakž
oddestilován a kdy se může přejít k jádru. Pokud totiž tekl předek,
teplota byla na nastavené hodnotě
jako "přibitá". Ale jakmile se předek oddestiloval, graf teploty se začal vlnit až o 2stupně nahoru a zpět k nastavené hodnotě s periodou asi 50 sec. Prakticky ukáplo tak 5 kapek za minutu. A totéž se opakovalo při jádru. Předesílám, že vařák,klobouk i přestupní trubka je tepelně zaizolovaná. Samozřejmě, že mě taky napadlo proces zautomatizovat, ale zatím spíš věřím svému jazyku :-))
Automatizovaný mám jen zapínání vody do talíř. chladiče na kterém jsou dva teploměry, jeden v horní třetině a druhý ve spodní třetině. Pokud teplota vystoupí v horní třetině na 50 stupňů, tak se otevře pračkový ventil,zavře se při poklesu o 20st. Uspora vody je značná. Spodní teplota je jako havarijní a odepne topení.

Jinak taky přemýšlím o elektronickém lihoměru, jeden nápad mám a to uzavřený válec, který ponořený do kapaliny je nadlehčován podle hustoty
destilátu a byl by zavěšen na
tenzometru. Obdobné zařízení na
podobném principu je již vyvinuto.
Průtokoměr se dá sehnat již od 400Kč.

Závěrem chci říct, že výsledný
destilát je skutečně jemný a voňavý, jenže tohle se tu bohužel nedá zprostředkovat a každý může napsat cokoli :-))) Možná by stálo za to, kdyby tu byl blog, který by se zabýval zkušenostma ostatních jak to dělají jiní.

Všem zdar! S.

Anonymní řekl(a)...

Díky S. a

Oddělit spolehlivě předek od jádra pomocí výdrže na nějaké teplotě nejde. Píšu "nějaké" protože záleží v kterém místě se měří. Ale praktický je to jedno, jen je ten údaj nepřenosný pro ostatní a použitelný jen pro vlastní potřebu... (*Např. u mně při 50% lutru to je 78-80°C)
Nicméně jsem touto cestou taky šel a jdu.
A osvědčila se.
Pevná hranice mezi frakcemi žádná není, je to vždy jen o kompromisu.
Ale v každém případě je to přínosné. I když z chladiče skoro nic nekápe. Sám se o tom může každý přičichnutím přesvědčit, že i v této fázi se oddělují a unikají nevhodné a páchnoucí látky byť i jen ve formě pár. Ty by se jinak při klasický vedené destilací dostaly do jádra. Z něj by pak vyprchaly až po delší době ležení a nejsem si jist zda tak důkladně. Nehledě k tomu, že tento postup napomáhá už při výrobě k částečnému zestaření destilátu.
Podobně jako uležení lutru, který je třeba nashromáždit k efektivnímu využití kotle k 2D, což někdy trvá dost dlouho....
*
Po minimalizáčních úpravách vypadá má technologie následovně:

-V podvečer ohřev na 78 a postupně až na 80°C a odebrání 3-5l předkapu z 100-130l 50% lutru

-Přes noc nechat "vydýchat"

-Ráno pokračovat, ale předek už přidat podle kvality k dalšímu lutru nebo kvasu. Taky cca 3-5l.

-2D, jímání jádra pak trvá cca 12-14hod.
*
S pozadkem jsou už větší problémy. Podle typu výrobku a kvality lutru se odděluje někdy už kolem 70% a někdy kolem 60%. Až k nebo pod 50% velice zřídka.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafael
Jsemrád, že s tím "pozadkem" jsem na tom stejně. Taky končívám někde kolem té šedesátky a průměr mi naposledy vyšel 76%. Musel jsem sice ředit více než je možná zdrávo, ale chuť byla výtečná.

Něco málo jsem prošel na googlu a zjistil jsem, že elektr. lihoměr by byl lepší asi na capacitním principu, protože voda má permitivitu 80 a ethanol kolem 24, což je dost velký rozdíl a dala by se tím dosáhnout hravě kapacita kolem 200-600pF. Podstatné je , že změna je lineární a veškerá kalibrace by sestávala v ponoření do vody a pak do 100%lihu.

Jinak všem "hloubavcům" zdar!
S.

Anonymní řekl(a)...

poradi my niekto.kamarad ma taky isty aparat,ako ma max.destiloval my slivky a nejak je tam malo aroma.v kolone mal 90 cm keramickych kruzkoch.nemal bych ich ubrat a asi na kolko,aby dostal viac aroma.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
co k tomuto říci … snad jen to, že každá doma postavená kolona je „originálem“, který si musíte „osahat“; zde záleží nejen na průměru kolony a výšce náplně, ale také jak velký je zpětný tok na tuto náplň. Tyto vlastnosti zjistíte jen „experimentálně“. Bohužel metoda „pokus-omyl“, je v tomto případě, skoro jedinou použitelnou metodou v praxi (pominu-li matematický, či grafický výpočet, kolik má daná kolona teoretických pater, ten však laik asi těžko odhadne). A na dálku to nelze posoudit. Co se týče náplně, když snížíte výšku, projde vám sice více „aroma“, ale na druhé straně klesne „zesilovací účinek“ kolony. Je proto na provozovateli, aby si rozhodl co je pro něj výhodnější, zda více „aroma“ nebo vyšší procento získaného destilátu.

Já preferuji „kolonu“ spíše pro zpracování zbytků alkoholu z destilací (směs předkapů a dokapů) na získání dalšího neutrálního alkoholu, který lze potom použít na likéry. Tam potom ta výška náplně má svoje opodstatnění.
Takže držím palce, ať Vám to „pokusnictví“ vyjde.
Destilacím a likérům zdar.

Anonymní řekl(a)...

Jestli můžu poradit předchozímu tazateli, pro své ovoce hledejte jiný typ aparatury. Pro destilaci ovocných kvasů jsou vhodnější dvoukotlové kolony. Při druhé destilaci řídit opatrně reflux např. chladící vodou. Důležitá je pruměrná lihovitost výtěžku z II.destilace, která by rozhodně neměla být větší než 80%. Kolona maxe je vhodná pro výrobu lihu a maximálně pro obilné a kukuřičné kvasy.

Anonymní řekl(a)...

...pro lepší názornost přidávám odkaz kolony vhodné pro ovoce pracující na tomto principu:
http://wiki.homedistiller.org/File:Stillanimation2.gif

Anonymní řekl(a)...

Já mám v koloně nakonec optimální 70cm sloupec steatit korálků. Znovu opakuji že i na mé koloně jde vyrobit aromatickou ovocnou pálenku. Je to otázka pouze cviku a delší doby rektifikace, než při přepalování horších kvasů na téměř čistý 92% etanol. Samozřejmě dnes bych lecos udělal na koloně jinak, především bych asi zvolil širokou hlavní trubku min. 80mm, protože doba přepalování by se tím výraznji zkrátila.Jenže taková trubka je nerálná k rychlému operativnímu rozebrání a vypláchnutí po skončení destilace. Bude značně těžká s náplní a také prakticky neexistuje šroubení na takový průměr. Jedině nechat vyrobit na zakázku nerezovou s rychlo upínacími "pouty". Myslím že konkrétně třešnovici mám z kolony excelentní, díky dlouhé době přepalování jsou výrazně cítit jemné třešnové pecky. Přátelé, kolikrát za rok běžný uživatel pálí? Aby to stálo za to investovat do poloprofi nerez kolony s patry?
Jinak odkaz na obrázek v posledním příspěvku přede mnou je prakticky stejný princip kolony s refluxem, pouze reflux přímo vytváří regulace chladící vody v primárním chladiči.
Osobně dávám přednost velmi jemné pálence pokojové teploty, před sice hodně aromatickou ale na chut ne až tak dobrou pálenkou co je raděj podávána z chladničky chlazená, jak je vcelku rozšířené doposud.
Max

Anonymní řekl(a)...

Maxi, zdravím.

Měl bych dotaz. Asi ze čtení víte že, nejsem moc příznivcem kolon. Hlavně z důvodu praktických. Ale o to teď vůbec nejde!
*
Protože jsem likérník tak by se někdy čistý, vysokoprocentní líh z kolony hodil. Částečně bez 3D, filtrací s uhlím a podobných opičáren

Ale mám kotel kvůli snadnému vypouštění samospádem vyvýšen. A nechce se mi po žebříku šplhat s těžkou náplňovou kolonou. Ta keramika a sklo je těžká jak prase......

Co tak nahradit tu nerezovou trubku nějakým skružencem z velmi tenkého a lehkého plechu. Nebo polovarem-okapovou rourou z vhodného materiálu apod...
A místo keramiky použít velmi jemná vlákna a lehká. Skleněná, měděná, nerezová...

Co si o tom myslíte?
Dík za poznatky a zkušenosti..
Rafael

Anonymní řekl(a)...

To MAX:
Nemyslím si,že je nutné pro zvýšení průtoku zvyšovat průměr na 80 a více mm. Mám něco podobného v nerezi. Průměr trubky 52mm (světlost 49mm). Dokončil jsem ji nedávno takže zatím nemám tolik zkušeností nicméně při posledním pokusu kdy jsem zpracovával nekvalitní jablečný kvas z roku 2012 po odebrání předkapu jsem vydestiloval 1L 92% a 2L 90% a dokapu cca 0,4l. Rychlost 2L/hod příkon topných těles 3kW. Zbytkový alkohol v hrnci 2%. Vůně pravda už moc nezbylo, ale chuť je velmi jemná.

Anonymní řekl(a)...

Buduji aparát dle vzoru Max ovšem jen klasiku na dvě destilace s kolonou nemám zkušenost, tím nehaním kolony a jejich provozovatele jsem toho dalek. Ať se Vám daří. Mohu na deflegmator použít 70 cm vysokou měděnou trubku 28 nebo trochu větší a pak přestupník do chladiče nebo vytvořit větší klobouk atd?

Anonymní řekl(a)...

Pro MAX
důležité informace o vztahu průměru kolony a potřebného výkonu topení pro optimální průtok par v koloně:
http://www.artisan-distiller.net/phpBB3/viewtopic.php?f=11&t=7100

Anonymní řekl(a)...

zdravim tady zero zacatecnik mam takovou uvahu co se stane jestli udelam rizeni refluxu obracene to znamena ze ventylem nastavim stabilni reflux a prepadem mi pujde odber do sekundarniho chladice teoretycky na pocatku nastavim odber 1 l za hodinu a postupem casu by mel klesat odber pri stabilnim refluxu takto bych nemusel cely cas menit nastaveni maximalne ke konci mirne zvisit vikon topeni jaky mate na to nazor dekuji za pripominky omlouvam se za cestinu snad me nekdo neukamenuje dik

Anonymní řekl(a)...

"Nemyslím si,že je nutné pro zvýšení průtoku zvyšovat průměr na 80 a více mm. Mám něco podobného v nerezi. Průměr trubky 52mm (světlost 49mm). Dokončil jsem ji nedávno takže zatím nemám tolik zkušeností nicméně při posledním pokusu kdy jsem zpracovával nekvalitní jablečný kvas z roku 2012 po odebrání předkapu jsem vydestiloval 1L 92% a 2L 90% a dokapu cca 0,4l. Rychlost 2L/hod příkon topných těles 3kW. Zbytkový alkohol v hrnci 2%. Vůně pravda už moc nezbylo, ale chuť je velmi jemná. "

Nu tedy to mě velmi, velmi překvapuje ta rychlost u trubky 54mm a teče 2L 90% za hodinu ??? Opravdu ??? To je až k neuvěření.... Mě u nejlihovitějších kvasů teče max. 0,75 až výjmečně 1L 92% za hodinu. Výkon cykluje elektronicky 0/1 bud 1,6 nebo 3,2kW. Pokud zvýším teplotu ohřevu kotle nad míru, tak se kolona postupně začně doslova zahlcovat zkapalněným líhem a ten postupně provařuje probublává celou náplní sloupce kolony až dosáhne nižších "pater" kde ve stopovém nepatrném množství strhne svým varem níže vroucí složky a postupně je dokáže zavléci až do hlavy kolony( ač teplota v hlavě kolony je pořád kolem 78C) tak může postupně natékat na výstupu velmi mírně zakalený destilát(bez chutové závadnosti) Ostatně i když do kolony nevidím, tak zahlcení kolony při zvýšení teploty dole v kotli nad míru obvyklou, je jasně postupně slyšet v "zvonění" kemamických kroužků u hlavy kolony. Proto se mě nechce věřit že vám teče ze stejné 54mm(venkem) trubky 2L 90% pálenky za hodinu... to bud nemáte nápnovou kolonu ale klouboučkovou či jakou... Nemáte náhodou jako nápln nerez drátěnky??? To mě ještě tak napadá že hodně volně vložené drátěnky možná nekladou takový třecí a tlakový odpor parám a že snad teoreticky tím se možná zvýší výtok destilátu.... Je pravda že dole u 2" mosaz šroubení mám na vstupu do kolony tímto šroubením vstup zůžený na cca 40mm ale že by to o polovic stáhlo výtok se mě nechce věřit. I na tom zahraničním foru jsem před roky četl že u trubky 54mm je výtok do 0,7-1L obvyklý....
Díky za zpřesnění vaší konstrukce, jsem zvědavý, na vaši konstrukci.
Max

Anonymní řekl(a)...

Konstrukce je "téměř" shodná s Vaší. Provedení nerez, hrnec 100L-nerez šroubení DN65-trubka 52x1,5mm, délka 1m-zúžení 38mm-nádžka na reflux cca 20ml-primární chladič nerez trubka 70x1,5 mm a v ní kombinace 8mm Cu trubky (3,5m) navinuté na 42mm Cu trubce dlouhé 220mm. Ceková plocha prim chladiče odpovídá cca 6,5 metru 6-ti mm Cu trubky. Vývod-ventilek-druhý chladič Liebig 450mm s vniřní 10 mm Cu trubkou. Náplň steatitové korálky 6,9x6,7x4,6 mm Průměrxvýškaxdíra, cca 800 mm. Topení plotýnka z velkokuchyně průměr 450 mm, 3x1,5kW z toho dvě topná tělesa řízená PID regulátorem dle teploměru umístěném ve zúžení. Spínání topných těles pomocí SSR relé.
Topení lze ještě dále mechanicky zapínat/vypínat ve třech stupních 1,5-3-4,5kW přičemž první dva jsou regulovány PID regulací.

No a k tomu průtoku. Jak jsem říkal zkušenosti téměř žádné. Zařízení jsem dokončil na silvestra 2013. Jablečný kvas z roku 2012, 70L (téměř na vyhození) pomalé zahřívání asi 2hodiny, pak odběr předku asi 4 hodiny (stále to smrdělo) se zapnutým 1. stupněm výkonu, natekl asi necelý litr vhodný leda tak do lihového kahanu. :) Teplota kolísala kolem 77°C. Až začalo téci něco co by se dalo po zředění pít jsem zavřel ventil, zvýšil teplotu na 79°C a zapnul i druhý stupeň tj. 3kW (bylo 23:45 a druhý den jsem musel do práce) Pootevřel ventilek a v 01:30 byl konec. Teplota začala stoupat k 80°C a výš, odebral dokap a v 01:45 byl v posteli. :) Během procesu bylo značně slyšet zvonění korálků v koloně a celkově musím zmínit, že jsem pravděpodoně jel na plný plyn :)))) Nejen k pokročilé hodině, ale i s přihlédnutím k tomu, co jsem zpracovával. Takže v podstatě situace, při které jsem si mohl vyzkoušet, jak se kolona chová, dnes musím říct, že v mezní situaci. A nemusel litovat, když se něco nepodaří. Jednalo se o můj druhý pokus. První výtvor byl z trochy švestek, jehož výsledek sa dal pít. Ale že bych se s ním chtěl chlubit, tak rozhodně ne!

Anonymní řekl(a)...

Díky. Takže je jasné že jste kolonu dosti šílěně zahlcoval. Zahlcení náplnové kolony NENÍ žádoucí. Je to k nalezení i někde na netu, sám jsem to předtím nevěděl. Jen mi bylo divné že při onom známém cinkání keramických steatit korálků cca 8x8mm se začas na výtoku v sklenici začne objevovat velmi mírně mlhavě zakalený destilát, takže jsem logicky reguloval teplotu oleje ohřevu na teplotu při které nedocházelo k onomu cinkotu korálků u hlavy kolony(logicky vrchní vrstva korálků) Při zahlcování kolony vysoký výkon topení=teploty se dokáže doslova zahltit postupně celý sloupec trubky kolony vroucím etanolem a výše vroucími nežádoucími látkami , kdy ale gravitačnímu stékání výše vroucí kapaliny zpět do kotle částečně brání zvýšený tlak par z dola z kotle. Takže tento vroucí etanol je postupně kontaminován nežádoucími výševroucími látkami- výše a výše v koloně, se kterými se vlastně provařuje a postupně jsou vnášeny až do hlavy kolony vroucí kapalinou- etanolem aspol. Zahlcení kolony vroucí kapalinou-etanolem vlastně logicky znemožnuje řádné fungování kolony a předávání tepla a zpětné stékání nežádoucích výše vroucích látek do kotle v plném rozsahu. Takže výsledkem je sice že teplota v hlavě kolony se pohybuje pořád kolem 78C, ale pálenka je stopově kontaminována výševroucími nežádoucími látkami(tyto vzhledem k stopovému množství v 90% etanolu-jeho parách nedokáží zvýšit teplotu v hlavě kolony o celé stupně celsia ale max. o desetiny), které jsou na vadu hlavně vzhledově. Do 14dní se sice usadily na dně, ale rozhodně je žádoucí přepalovat v koloně bez zahlcování. A 2L 90% za hodinu výtoku to se divím že to tlakově kotel a kolna utěsnila, může se začít objevovat kondenzát kolem víka kotle, nebo kondenzát destilátu nahoře u víčka chladiče apod., to vám museli doslova ty menší keramic. korálky vystřelovat k hlavě kolony a až k prim. chladiči. V každém případě mě zajímá jaký budete mět výtok při NEzahlcování kolony při normálním výkonu a teplotě ohřevu. Obecně platí že velmi řídký kvas o převážné hustotě vody a současně dosti lihový, teče na výtoku podstatněji rychleji než hustý kvas o podobné lihovitosti - až 1L 93% max.
Ještě sem napíšu.
Max

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že příčinou zakalení vytékajícího destilátu (podotýkám, že v mezních tedy nevhodných podmínkách) ve Vašem případě jsou mírné rozdíly v náplni a větší v materiálu trubky. Je použita hrubší náplň, která sama o sobě má lehce horší oddělovací schopnost. Dále je to materiál. Srovnám-li tepelnou vodivost mědi a nerezu, tak je vidno, že nerez má více než 10x menší tepelnou vodivost. Pokud bychom teoreticky postavili nad hrnec dvě trubky z těchto materiálů s náplní (řekněme že stejnou), tak Vaše Cu trubka bude v horní části teplejší vlivem mnohem lepší tepelné vodivosti a větší síle stěny než nerez. Tento fakt má rovněž nepříznivý vliv na separační schopnost kolony.
Samozřejmě tímo neobhajuji provoz s tak velkým výkonem! Jak uvádějí na cizojazyčných fórech, tak optimální výkon bez započtených ztrát by se v daném případě měl pohybovat od cca 850 do 1350W (dával jsem tu odkaz). Okolnosti proč jsem použil toho výkonu jsem už napsal. Zároveň chci ještě říct, že samotný hrnec s poklicí zatím není tepelně izolován (trubka kolony samozřejmě ano). Takže z příkonu 3kW je potřeba odečíst ztráty v podobě tepla vyzářeného do okolí, které dosáhnou i stovek wattů a ještě odečíst dobu, kdy jsou topná tělesa vlivem regulace odpojena. Odhadem topení hřálo na 70-80%? Je to jen odhad nijak jsem to příliš nesledoval a hodnota může být i vyšší.
Nicméně mám ještě cca 80 litrů jablek. Až je budu zpracovávat použiju výkon jen 1500W a po odečtení ztrát bych se mohl pohybovat kolem doporučované horní hranice. Materiál na izolaci hrnce zatím dávám dohromady. :))
A k těm jablkám ještě musím poznamenat, že bohužel nejsou drcená, ale pouze nakrájená a stála v uzavřeném sudu venku až do začátku ledna. Poté jsem je přemístil do prostoru s teplotou kolem 16°C přidal rozkvašené kvasinky ve sladké vodě s pár litry jablečného džusu a zatím stále mírně kvasí. Jsem veeelmi zvědavý na výsledek. N

Anonymní řekl(a)...

Moje Cu trubka má sílu stěny jen 2mm...Bude zajímavé vědět kolik vám dá kolona na výtoku při nezahlcování a necinkání korálků u hlavy kolony....Jinak já mám elektronickou regulaci s čidlem průmyslového digi termostatu PID v ohřevném oleji. Protože jak jsem sám pozoroval a je to logické, při umístění čidla v náplnové koloně nad náplní, tj. v hlavě kolony je čidlo negativně ovlivněno setrvačností kolony a zpozděním. Zpožděním a setrvačností z toho že reaguje na původce vzrůstu teploty dole 1 metr níže v kotli. Nejhorší vliv bude patrný právě při počátku zachytávání destilátu na výtoku a zvyšování teploty, výkonu, poté se dokáže vlivem ustalování teploty a výkonu udržet bez výkyvů až zase ke konci destilace kdy bude tento problém taky. Špatně se to vysvětluje, ale v principu je to tak. Samozřejmě záleží zda vám kolonu reguluje jen to čidlo nebo hlavně kapalina-reflux a jeho ruční regulace ventilem. Někde před pár roky byly fotky kolony ze Slovenka kde tvrdil že ji řídí jen PID regulátorem a čidlem v hlavě a že to funguje, ale nejsem si jistý zda měl plnohodnoutnou náplnovou kolonu nebo spíše trubku protínající "prsty" chladící slabší trubky.
Samozřejmě záleží na přesnosti PID termostatu a udržení této přesnosti pořád během provozu, pokud ho máte na zobrazovači v desetinách stupnů C a je značky Omron apod, tak je asi schopen regulovat dobře i teplotu par v hlavě kolony. Já mám levný čínský PID kde lítají +/- třeba i tři stupně C a musím často korigovat chybu měření v PID nastavení.

Anonymní řekl(a)...

PID regulace je velmi dobrá-nejlepší. Omron je kvalitní, ale ne jediný. Ve zúžené části je umístěn snímač Pt100 s třívodičovým připojením a PID regulátor WATLOW 965 a rozlišení na desetiny. Nejde ani tak o přesnost regulátoru, jako o přesnost snímače, jeho vhodného umístění a vhodného nastavení regulátoru.
Regulaci mám jenom skrze regulátor. Reflux má samozřejmě vliv a není vhodné během odběru prudce měnit reflux tok.
Nastavení hodnot regulátoru je celkem problém vzhledem k setrvačnosti soustavy a není to nic pro neznalé. Něco o tom vím a bohužel se nedá v několika větách popsat nastavení. Čínský regulátor bych nezatracoval, zkuste kouknout sem: http://www.controlengcesko.com/hlavni-menu/artykuly/artykul/article/ladeni-termalnich-smycek-pid/ Je tam celkem srozumitelně popsáno jak postupovat při nastavování PID regulace. Ale znovu opakuji, že to není nic pro neznalé. Pokud máte manuál s popisem jednotlivých nastavitelných parametrů lze se dobrat nějakého výsledku. Pokud vám "lítá" měřený údaj velmi rychle o hodnoty jak píšete, pak bych se zaměřil na jeho umístění. Pravděpodobně ovlivňování blízko umístěným topným tělesem (nebo naopak :)))

A k těm jablkám, jsem sám zvědavý na výsledek. Bohužel zatím jsem zpracovával ne příliš kvalitní kvasy (diplomaticky řečeno) :)) a i ten poslední nevěstí nic dobrého. Může to znít jako výmluva :( No nechám se překvapit. N

Anonymní řekl(a)...

Problém není určitě v umístění čidla apod., ale v tom že regulátor je špatně zkalibrovaný. Nastavení cyklování a prodlev mezi 0 a 1 a délou samotné 0 a 1 je možné bez problému a postupně si regulátor i sám umí nastavit optimum a držet nastavenou teplotu. Ale pod jedinečným dvojstiskem dvou tlačítek je bohužel ukryto kalibrování(což jsem nevěděl) Obsahuje kalibrační dvě hodnoty-čisla evidentně pro spodní kalibrační rozsah- 0C a horní 400C (regulátor i dle návodu měří od 0 do 400) A tyto dvě calibrační hodnoty jsou evidentně uloženy pod odpovídajícími anglickými zkratkami "Low ..." a "hig..." V návodu tyto dvě položky přístupné speciálním dvojzmáčknutím tlačítek nejsou vůbec zmíněny. Zkalibrování "low" jsem provedl bez problému 0C ledem při současném měření přesným digi. teploměrem ledové tříště, ale hodnotu 400C jsem dokázal jen přibližně v roztaveném olovu a pomocí teploměru do 360C, ale to rozhodně nebylo přesné zkalibrování. A právě proto se mě NEPRAVIDELNĚ třeba jednou za půl hodiny(nebo ani jednou za hodinu) rozhodí přesnost o 1-2 nebo až 3C, což regulátor dokáže v jiném podmenu zobrazit a i já to poznám podle toho že reálně slyším nižší var v koloně nebo naopak se může začít zahlcovat. Tato rozhozená přesnost jde ručně v podmenu stáhnout zpátky na 0C, ale zkrátka nevydrží a rozhodí se do delšího či kratšího času zase. Kdybch aspon věděl jaká calibrační čísla odpovídají těm dvou hodnotám tak bych pomocí nahřívaání nebo zchlazováí je tam dostal a uložil do paměti, ale takto... Ale rozhodně je to lepčí regulace jak termostatem bimetal s hysterzí třeba až 8C-10C... )))
Max

Anonymní řekl(a)...

Co se týká kalibrace horní hranice pak je v domácích podmínkách skutečně problém jak ji nastavit. Snad by pomohl někdo kdo má např vypalovací pec na keramiku,... Ale nejde o absolutní přesnost, ale o stabilitu. Je celkem fuk jestli displej ukazuje 77°C a teče 95% etanol, pak je jasné, že skutečná teplota je cca o 1,5°C vyšší. S tím se dá žít :)
Co se týká tzv. rozhození o 1-2 až 3°C. Zkontrolujte přívodní kabel ke snímači, přechodové odpory (studené spoje) případně zkuste vyměnit kabel. Má regulátor možnost změny snímače? Pokud ano zkusil bych přepnout na jiný typ (J, K,t,n,S, RTD) a pak vrátit zpět, měl by si načíst standardní hodnoty od výrobce. Kalibrace je určena ke spárování regulátor-snímač pro zajištění maximální absolutní přesnosti. Např termočlánky stejného typu se od sebe už z výroby liší víc než např. snímače RTD (Pt100, Pt500, Pt1000), které jsou shodné (nebo téměř shodné)

Anonymní řekl(a)...

Ještě mě napadlo, proč kalibrovat na 400°C, potřebujete takový rozsah?
Zkusil bych 0-200°C. Olej zahřát na 200 měřit dobrým teploměrem zároveň se snímačem a jako high nastavit 200°C. Pokud ovšem výrobce nemá stanoveny jiné kalibrační hodnoty/postupy, pak by mohlo dojít k dalšímu zhoršení. N

Anonymní řekl(a)...

Všechno, tedy i čidlo s kablíkem je nové a utažené. Mám dosti vypozorované vážné podezření že rozhození regulátoru je z části ovlivnováno i okolní teplotou, což je divné asi ta čína...Samozřejmě pálím opravdu občas a při zapnutí systému se v chladné místnosti o teplotě cca 5-10C objeví na regulátoru rozhození klidně o 20C, stáhnu jej na 0C ale dokud není teplota kotle stabilizovaná a teplota okolí trochu vyšší tak se regulátor rozhazuje o více jak 1-2C...Regulátor je dle návodu jen na jeden typ čidla typu K...

Anonymní řekl(a)...

MAX:
Zkuste jednoduchý pokus - při výrobě destilované vody kolik se odpaří vody za hodinu při zapnuté jedné topné spirále 1600W.
N

Anonymní řekl(a)...

Bohužel destilku nevyrábím. Jednak téměř vroucí chladící voda zbytečně zanáší zevnitř závity chladiče a jednat o cca 23C teplejší páry tepelně ničí izolaci trubky kolony. A za poslední destilka není příliš kvalitní, pokud se neprovede velmi pracné pečlivé vyvaření hlavně náplně v octu. Navíc více zdrojů uvádí jako vhodnou šířku menší kolony kolem 80mm pro výrobu pálenek.

Max

Anonymní řekl(a)...

Na plášť chci také použít pozink sud. Vjaké výši jste ho odřízl a kolik cm mám udělat zářezy před ohnutím a aletování okraje?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, měl by někdo zájem o nerezovou trubku délky cca 1400mm o průměru 70mm a síle stěny 1,2mm? Cena 515,-Kč (tj. 369,-Kč/m)
N

Anonymní řekl(a)...

Prosím o info, kde lze zakoupit steatitové kroužky na kg a ne na ks. Nalezl jsem prodej po 50 ev. 100 ks. Dík

Anonymní řekl(a)...

Tady: http://www.steatit.cz/kontakt
N

Anonymní řekl(a)...

poradte,možem trafo olejom naplneny dvojpašt,ovladat digitalnym termostatom,cez stykače,čo sa použiva do liahni.dakujem.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, kopil bych hotovou kolonu, kotel mám pavel83(zav.)centrum.cz

Anonymní řekl(a)...

Byl bych rád, kdyby se mi ozval "N", jak jsme si psali cca před 2 roky a má téměř stejnou kolonu. Klidně na mail nebo tady.
Max

Anonymní řekl(a)...

V průběhu lonského roku jsem dořešil mírné nežádoucí kolísání teploty kotle, které působil šmejdský noname regulátor teploty. Pořídil jsem si značkový Omron E5CN-Q2T, sice už také japonci dávno nechávaný vyrábět v číně, ale alespon kvalitně. Je velmi přesný, žádná ruční kalibrace není třeba. Měří a reguluje s přesností teploty na výstupu = kotle 0,3-0,5C, pomocí tzv. 2-PID regulace (specialita Omronu). Programy řídí procesor NEC v regulátoru, skutečně tam je osazený jak jsem osobně koukal. Výstup je 12V/21mA na ovládací malé SSR relé aurduino, které následně přes ruč. spínače spíná tři výkonové velké SSR relé. Pokud se zapne v menu Self-Tunning, 2-PID regulace si automaticky nastaví během cca 15min optimální PID parametry spínání pro udržení přesné teploty kotle. Dále mám osazeno na každé fázi za SSR relé triakové výkonové řízení napětí na jednotlivá tělesa, reguluji na napětí cca 150V každou fázi nezávisle, jednak to šetří životnost těles a také nedochází k takovému prudkému překmitu teploty za provozu. Triaky je nutné chladit ventilátorem za ustáleného chodu kotle, při nahřívání kotle na počátku a potřebě 100% plného výkonu jsou jednoduše přemostěny 3-polovým spínačem.
Vše doplnuje detektor kouře a vysoké teploty pro případ havárie d. aparátu a vstupní varistory na silovém napájení celé regulace kotle.

Max

Anonymní řekl(a)...

...a samozřejmě je na kotli osazen stále druhý pojistný termostat ovládající stykač na vstupu do provozní regulace, pro případ selhání nějakého komponentu z provozní regulace "Omron", i když v případě selhání provozní regulace dojde spíše k poklesu teploty kotle, ale jistota je jistota, čert nikdy nespí. Tlakové jistění kotle je zajištěno slabým poklopem kotle, navíc při teoretickém úplném ucpání parního výstupu kotle dochází k podfouknutí silikon těsnění a nadzvednutí materiálově slabého poklopu kotle. Při selhání chlazení dojde k masivnímu úniku páry přes odhozenou pojistnou Cu čepičku na vrcholu kolony/primárního chladiče.

Max

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den Maxi.
Psal jste zde před časem, že na Vaší koloně děláte i aromatické destiláty. Blíží se (doufám) čas třešní a meruňek, tak se chci zeptat, který postup je podle Vás ideální:

- odběr úkapu – pomalý nástup teploty, malý příkon (výstupní ventil plně otevřen)
- po ukončení odběru, dle vůně, chuti (u mě cca 79 - 80 st. C) zavřít ventil (100 proc. Reflex), stabilizovat kolonu (cca 20 minut)

A)nastavit opatrně odběr destilátu, začíná téci při cca 79 - 80 st.C, destilát nechám pomalu téci při pozvolném nárůstu teploty až k 85 st.C. Pak dle kvality …dávám zbytek bokem k porovnání …
anebo
B)nastavit opatrně odběr destilátu, tak, aby byl senzoricky co nejlepší (teplota asi 84 – 85 st.C) a na této teplotě to držet co to půjde , … dle vůně, chutě …
… atd.
A ještě se chci zeptat, zda po ukončení odběru jádra vyrovnáte kolonu a snažíte se vyždímat zbytek lihu ?
Dík za rady. R.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafael,?

nu víte určitě, že každá kolona je trochu jiná co se týká konstrukce, vytápění, média atd. a tak se i trochu jinak chová, to vztaženo ke všemu níže napsanému.
Já počátek nebo li předek odděluji s plně otevřeným ventilem na výstupu a velmi, velmi mírným vytápěním kotle, kdy elektřinu střídavě úplně vypínám a spínám pouze jednu či max dvě fáze a to celé trvá min. hodinu, tedy je to zdlouhavé, protože musím udržet teplotu spíše pod a kolem cca 76-77-78 C, samozřejmě někdy se stane, že teplota může růst i nad 78 C (je těžké odhadnout někdy čas sepnutí vytápění), pak ale rychle ochladím mokrou hadrou víko kotle. Ke konci předku, samozřejmě teplota roste směrem k 78 C. To je k oddělení předku.
Po ukončení předku, zavřu ventil výstupu, naplním pomalu přepad a pak najedu plný provozní výkon, až mi spadne teplota pod přepadem na cca 77,5 C a počkám cca 10 minut a mezitím už si začínám regulovat nastavení výstupního ventilu, tak aby tzv. velmi rychle kapal, trvá to právě tak 10 min.
Teplotu pod přepadem, schovanou "pod stříškou" držím spíše níže, kolem 78-79-80 C, jinak reálně hrozí zavlečení výše vroucích látek o čemž jsem se nesčetněkrát přesvědčil a musí se směrem nahoru pohybovat velmi, velmi pomalu, jinak taktéž hrozí co jsem psal. Vytápění musí být po ustálení po cca 30 min regulováno na odběr středu tak, že nejde na plný výkon, ale jakýsi zlatý střed, záleží na druhu vytápění. Já mám celý systém vytápění předělaný na dvojitou regulaci, kdy reguluji jak teplotou média kotle, tak množstvím příkonu nepřímo přes potenciometry na fázích a triaky, ty nastavím na obvyklou pozici. (respektive ještě můžu rovnou vypnout jednotlivou fázi či fáze) Regulace teploty dle případného čidla pod přepadem (někdo to tady i jinde psal i provozoval) se mě nejeví jako účinná, z důvodů teplotní setrvačnosti kotle i média kotle.
Kolonu držím nebo se o to snažím do teploty max 80 C dlouhodobě, přes 80 C dlouhodobě již hrozí zavlečení výševroucích látek a nevalné chuti. Je třeba si ale uvědomit, že při vyšší teplotě na výstupu kolem 82- 85 C máme touto směsí a horší směsí směrem dolů naplněn celý sloupec kolony a přepad, je tedy nutné rychle zaškrtit výstup ventil a teplotu nechat spadnout až k 77 C.
Obecně se nejsnáze teplota drží na kolem 78-79-80 C , kdy jede udržet rovnovážný stav, kdy nedělám už žádné zásahy a teplota je stabilní na výstupu. Pokud se dělá nějaký regulační zásah, je třeba na něj velmi dlouhé reakčně-pozorovací doby, aby se projevil, tzn. musí se s např. ventilem na výstupu pohybovat v desetinách mm !!
Ano ke konci rektifikace, je možno pokud je chut a čas strávit velmi dlouhou dobu ( hodiny navíc) ždímáním zbylého etanolu, kdy ale hodinový výkap je třeba jen kolem 0,2 L 90 %, na což už ale není většinou trpělivost, protože už předtím logicky výkap jde tempem cca 0,4 L hod.
Plánuji koupit cca poloviční průměr (5mm) náplně korálků, to by mělo snad přispět k lepším oddělovacím schopnostem kolony, nebo spíše k tomu že bude hlavně více stabilnější co do chování teploty.
Jakou nápln a její průměr či velikost máte vy ??

Nejlepších chutových výsledků dosahuji u třešní, dáno množstvím pecek, značnou přezrálostí a dlouhou dobou rektifikace, která je ale zase cca o třetinu kratší než u podzimních druhů ovoce.
Mám ještě jablečný kvas o zbytkové cukernatosti 12,5 % Brix a nejsem schopen ho donutit dokvasit ani při nynějších teplotách kolem 25 C. Alkoholovitost se dle počátečního vstupu celkového cukru drží aktuálně kolem cca 8% -9 %, kvas jsem dokyselil v květnu na 3 pH a doplnil živiny síran amonný a živnou sůl "ebroschl", ale nezdá se že by kvasil, plamen nad kvasem nepohasne a nad hladinou sice silně "čpí", ale připisuju to spíše nahromaděným etanolovým parám, které mají přece jen nižší bod výparu než voda. Poradíte ?? Nu uvidím, zda po měsících spadne ještě cukernatost, ale asi ne moc....

Max

Anonymní řekl(a)...

Nějak vašemu příspěvku nerozumím, jablečný mošt mívá před kvašením 12,5 Brix (10°NM),z této vstupní cukernatosti moštu nemůžete nikdy docílit 8 - 9% alkoholu objem., max.4,5%.Patrně jste měl počáteční cukernatost 22% a nyní se kvašení zastavilo na zdánlivých 12,5% ?
Václav

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Maxi.
Dík za obsáhlou odpověď. Nejsem Rafael, naopak i on je pro mne zdrojem bohatým na informace.
Co se týká mé kolony, je kompletně z nerezu, průměr 60 mm, délka cca 70 cm, vyplněna smotkem měděných opletení a nerezovou vlnou. Mám koupeny i keramické akvarijní kroužky, zatím jsem je ale nevyzkoušel. Vyhovuje mi nízká hmotnost nerezové vlny. Principiálně je moje kolona podobná té Vaší. Koupená byla v Polsku, původní délka cca 120 cm, z důvodu výšky stropu jsem ji zkrátil.
Ohřev ve vařáku (spirály) řídím plynule regulátorem (SSR Relé) které jsou ve dvou fázích. Každou fázi mohu také samostatně vypnout. Teplotu měřím asi 2 cm nad výstupem z trubičky, kterou se vrací destilát na nerezovou vlnu (reflux) a zpět do vařáku. Dále mám druhé čidlo ve víku vařáku. Čidla mohu přepínat, zkusím tedy při příštím pálení řídit teplotou pomocí čidla ve vařáku.
Odběr úkapu dělám při opatrném ohřevu, průběžně očichávám a po naředění i ochutnávám vytékající produkt. Úkap ukončuji, jakmile je pálenka bez rušivých vjemů (ostrost, pachutě).
Kolik v průměru odeberete Vy úkapu ?
Chybu asi dělám – dle vašeho postupu - když při odběru jádra nechávám teplotu jít až k (82 – 85) stupňů. Mám nějak zafixováno - odebírat jádro až teče na výstupu pálenka 60 procent, aby se do výsledné pálenky dostalo i co nejvíce aroma. Vyzkouším to tedy jak píšete.
S kvasem Vám bohužel neporadím. Snad lehce naředit vodou ...
Hezký den. R.

Max řekl(a)...

Tak kvas se zbyt. cukrem 12,5%, jsem úspěšně dokvasil a tou "pouhým" naředěním vodou +20% vody, ihned začal kvasit samovolně, vysoký podíl alkoholu v něm, zabranoval divokým kvasinkám jej dokvasit nebo možná vlivem nízké teploty přes zimu hybernovali ušlechtilé kvasinky a snad, snad se pak nezmohly díky vysoké hladině alkoholu na znovu rozkvašení v létě a pomohlo až to naředění, ale podle velkým bublinám a pěně bych tipoval na rozkvašení divokých kvasinek.
Předku odeberu cca 2dcl z cca 65-70L kvasu. Jak už jsem psal, záleží na konkrétní konstrukci každé kolony i velmi malá konstrukční či jiná změna může hrát velkou roli v teplotách na výstupu, tedy provozních teplotách pitelné pálenky, je třeba zkoušet, zkoušet a zkoušet.(různé teploty) Ještě je velmi důležitá izolace trubky kolony, aby se páry na plášti nochlazovaly a nekondenzovali předčasně a vnitřkem trubky nestékal reflux, protože má téci logicky přes nápln. Z tohoto důvodu je také velmi důležité mět trubku kolony "ve váze". Mě se osvědčila velmi plynulý, opakuji velmi plynulý a pozvolný přechod teploty na cca 81-83 max., to teče luxusní merunkovice, bohužel kolona je při těchto teplotách poněkud dosti nestabilní a musí se hlídat, jinak hrozí překročení teploty nad 83C a nepitelnost. Výstupní lihovitost je u mě kolem 85% u výborného kvasu ovšem, tj. pak aromatická pálenka. Nad 83C se do pálenky dostává citelné množství vyšších alkoholů, které jsou sice částečně absolutně nejaromatičtější, ale naprosto nepitelné, pálenka má příchut pronikavě "chemickou", jaksi paličivou či jak to napsat.
Já kolonu řídím zejména regulací výtokového ventilu, částečně jde řídit i teplotou kotle a nejméně jde řídit množstvím chladící vody. Učinil jsem zajímavé zjištění, že pokud ještě v kotli po dlouhém ždímaní přesto zbývá odhadem cca několik deci pálenky a kotel a topení odstavím s cílem ukončit již rektifikaci, můžu ještě 10-15min jímat pálenku, protože teplota výstupu nestoupá, ale naopak klesá. Ale pokud je kotel již téměř úplně vyždímán od pálenky, a odstavím topení, tak teplota výstupu začne okamžitě růst a výstup musím uzavřít, ale záleží i na teplotě kotle, pokud je vysoká (jak jsem se snažil jejím zvyšováním ke konci rektifikace zvýšit rychlost ždímání) začne teplota po odstavení topení téměř vždy stoupat, bez ohledu na míru vyždímání kotle.
I z toho důvodu si nedovedu představit řídit teplotu na výstupu, čidlem umístěným na výstupu, či pod jímkou výstupu. Kolonu bych takto zkrátka neuřídil, u tohoto typu s jímkou na výstupu se řídí hlavně přepadem z jímky do zpětného reflux toku do kolony.
Rektifikace je dosti věda, záleží na mnoha a mnoha faktorech, často opomenutých jako nepodstatné. Záleží dokonce i na okolní teplotě, na hustotě kvasu i na jeho lihovitosti a samozřejmě kvalitě.

Nakoupil jsem před lety hodně steatit korálků jako nápln kolony i jsem kolonu poněkud ještě zkracoval, takže mě přebývá kolem 2kg bílých steatit korálků 8x8mm, prodám za 500 Kč. Jedná se o kvalitní český seatit (neglazurovaný porcelán), který jeho výrobce prodává za násobek mé ceny, alespon tedy pro maloodběratele.

Max

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,
jestli jsou korálky ještě k mání, měl bych zájem.

Max řekl(a)...

Dobrý den,
ano zatím je mám, poslal jsem vám pozvánku v Hangouts Google, odepište tam, pro upřesnění dat.

Max

Anonymní řekl(a)...

Prosím vysvetlite mi rozdiel v odoberaní pár na konci 1. chladiča, alebo odoberanie refluxu z vaničky pod 1. chladičom.
Keď som sa tu alebo na Záhrade pýtal na funkciu koóny AABRATEK, tak mi bolo vysvetlené, že by sa z nej mali brať pary nad 1.chladičom a nie reflux v tom zalomení.
Je asi rozdiel v regulácii výkonu chladenia a v regulácii odberom refluxu pod chladičom...

Ďakujem

Max řekl(a)...

Tu kolonu neznám, vím jen, že moji kolonu mám správně a beru výstup, kde se má u tohoto konstrukčního řešení brát. Obecně nevidím rozdíl v tom brát reflux přímo nebo nedochladit primárem vše a pak brát zkondenzovanou páru kdesi za primárem, z mého hlediska je reflux a případná pára za primárním chladičem to samé, při dodržení teploty páry před vstupem do primáru, zdůraznuju páry nikolov refluxu, protože někteří lidé jsou stupidní a měří třeba spad refluxu. (já ale žádnou páru za primárem normálně nemám, musel bych prakticky nechladit primár, abych měl nějakou páru za primárem či nad ním a to mám ošetřeno vizuálně jednoduše bílou teflon páskou nad zátkou primáru, která když zprůhlední, tak je jasné že dodávaám málo vody do primáru nebo žádnou vodu, tedy samozřejmě na počátku problému, jinak později vzroste i teplota na vstupu do primáru, což je nežádoucí, ale to by musela chladící voda být stoplá úplně nebo reflux velmi malý zpět.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj MAX,

Aabratek je v podstate to čo máš ty, len je primárny chladič zahnutý, pre úsporu celkovej výšky. A záchyt refluxu má jednoduchou polmesiačikovou prepážkou v tom ohybe. Reflux tečie dole trubičkou zústenou do stredu nad náplňovou kolónou. A odber na sekundár je zo spodku toho jazierka pod primárom.
Diskusia je na konci tejto stránky Deslik:
http://deslik.blogspot.com/2011/07/vyrobci-destilacnich-kotlu.html
Aabratek kolóna je trochu vyobrazená tu:
https://alembik.eu/index.php?controller=attachment&id_attachment=76

V tej diskusii bol asi Rafael podivený odberom na sekundár z jazierka pod primárom. Tak som to bral ako niečo zlé, až som si lepšie pozrel tvoj aparát MAX.

Chápem ale, že pri odbere pary nad stiahnutým chladením primáru, tá bude mať iné zloženie, teplotu ako jazierko kondenzu pod primárom.

ánry

Anonymní řekl(a)...

K dotazu z 30. října 2018 14:16 :
Pro upřesnění - rektifikační kolony jsou dva druhy: první - půchozí 1CH (zde zkondenzuje jen část par pro reflux), tak jak je schéma u Deslika v záložce Deflegmátor, tam se odebírají „páry“ za chladičem (tj. to co projde chladičem), které potom zkondenzují v 2CH a odtud již jde „studený“ destilát (pálenka). Tento systém je použit u všech profesionálních pěstitelských pálenic. A také u většiny „polských výtvorů“ …
A druhý systém - odvozený z „laboratorních rektifikačních kolon“. Zde je 1CH chlazen tak, aby veškeré páry odcházející z rektifikační kolony zkondenzovaly a „spadly“ zpět. (aparáty AABRATEK, Max či BOKA…). Zde se odebírá kondenzát pod tímto chladičem z „jezízka“ a dochlazuje se většinou dalším 2CH, odkud odtéká k posouzení a k případnému „uschování“ v jímadle …
Máte-li AABRATEK či obdobu, odebíráte to správně … tož ať vám to teče …

Anonymní řekl(a)...

Ďakujeme za vysvetlenie.

A teraz prosím prezradiť to tajomstvo, ktorou z týchto dvoch druhov sa lepšie reguluje kolóna/reflux, prípadne ktorá poskytuje lepší výsledok pri ovocných destilátoch?


ánry

Max řekl(a)...

Otázkou je který systém ze dvou zde popsaných dává lepší ovocnou pálenku.
Na anglicky psaných stránkách byly tuším popsány tři základní regulační principy kolon: kapalinou-refluxem-to mám já, pak řízení množstvím chladící vody- to jsou kolony v pálenicích a pak řízení odběrem přímo páry a nakonec jejich kombinace.

Unknown řekl(a)...

Pane Lojzo mohl bych s Vámi mluvit po telefonu. Stačí prozvonit. 604595909 děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dorý den,
zavolal jsem na uvedené číslo a pokoušel jsem se s majitelem tlf. domluvit o jakou záležitost jde. Bohužel nevěděl o co se jedná. Blog Deslik mu nic neříkal. Většinou přes telefon nic nevyřizuji, udělal jsem pro tentokrát vyjímku. Poslední. Takže příště jen přes blog. Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Max a vsetkych diskutujuich,

Vasa kolona funguje na principe viď video?

https://www.youtube.com/watch?v=4a8ZDH4kZFI

Co myslite je nejaký rozdiel, ze troska to ma chlapik upravene:
1. tak ze ma vopchaty taky plech v tvare dazdnika, po ktorom steka vypal do maleho zasobnicka.
2. Zo zasobnicka ma vypust na spodku zasobnicka a Vy mate na vrchu.

Co myslite?
Dakujem za odpoved.
Čviro

Max řekl(a)...

Zdravím, ano je to stejný princip, jen pracnější konstrukce. Výstup z refluxní jímky mám také úplně dole, logicky by jinak nešel při ukončení destilace vypustit do dna a obsah by se zbytečně vylil do kanalizace, cca 0,1L.

Max řekl(a)...

Prodám jednu ze dvou těchto rektifikačních náplnových Cu 54mm kolon, co vlastním. Prodám včetně náplně cca 2L steatit 6mm dutých trubiček, a sekundárního horizontálního chladiče, "samce" bronz 2" šroubení do víka vařáku, klíče-vzpěry na povolení vícenásobného 2" bronz šroubení k jednoroční regeneraci steatit náplně. Celá kolona i s chladiči jede rychle sestavit do 5 min. pouhou rukou, díky potravinářskému silikon těsnění není třeba dotahovat klíči. Bez teploměrů a regulace topení. Stavba, Cu profi tvarovky apod. nebyla úplně levná, stačí se podívat na ceny těchto 54mm trubek a tvarovek, ale měd je měd zkrátka, kolona netrpí na tzv. měděnku, je přirozeně pokryta ochranným nahnědlým povlakem oxidu mědi. Po rektifikaci stačí kolonu jak je, jen cca 3-5x propláchnout a zaplavit na chvíli vodou, nejlépe již sundanou z vařáku. novaknovak27@gmail.com


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: