Domácí výroba lihovin


Domácí výroba lihovin - Helge Schmickl, Bettina Malleová

Podnázev: Praktická kniha o pálení
Nakladatel: Pavel Dobrovský - BETA
Formát: 14,5 x 21,5 x 10 mm
Počet stran: 160
Rok vydání: 2003











Vaše zkušenosti...

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kniha podrobně probírá všechny fáze výroby pálenky.
Rmut a jeho příprava 33stran: zajímavá je kapitola vysokoprocentní kvasy.
Destilační zařízení 16stran: nic zásadního ale pěkně vysvětlena rektifikace.
Destilace: 17stran: Pěkně, popsáno vše jednoduše vysvětleno i tabulkami a potřebnými údaji.
Další kapitoly 50stran: Přípravy různých ovocných kvasů, a další kapitoly jsou spíš zajímavosti.
Doporučuji. SIM
PS: jsou zde odkazy na kvasinky Turbo které dokážou vykvasit kvas na 20% obj. alkoholu. Což je asi blbost.

Anonymní řekl(a)...

sopse

Anonymní řekl(a)...

Stránky originálního výrobce Turbo kvasinek:
www.turbo-yeast.com

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Prosím, nemá niekto túto knihu v elektronickej forme ?

Anonymní řekl(a)...

Autoři razí cestu jediné destilace s využitím prosté "pot still" aparatury. Takový přístup je možný pouze díky přípravě vysokoprocentních kvasů získaných umělým přídavkem 4 ingrediencí: 1.propagačních kultur alkoholuvzdorných kvasinek (turbo,sherry), 2.živných solí, 3.pektin zkapalňujících enzymů 4. cukru (v ČR nelegální). Postoj je zřejmě diktován ekonomickými zájmy pisatelů, protože jsou zároveň přímými prodejci zmíněných přísad:viz www.schnapsbrennen.at
Paradoxně nejkvalitnější částí je kapitola 2. Rmut a jeho příprava, v elektronické formě dostupná zde:http://www.ulozto.cz/xEqTzT/domaci-vyroba-lihovin-kapitola-rmut-a-jeho-priprava-36-stran-rar
Velkou slabinou knihy je rubrika č.4 Destilace, rovněž kapitola č.3 na téma destilační zařízení bude pro příznivce 2D pálení nedostatečná. Přes uvedené výhrady stojí kniha za přečtení.
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

oprava:
přídavkem 1. kultivovaných alkoholuvzdorných kvasinek
S.

Anonymní řekl(a)...

K příslušné knize autorů B.Mallerová & H.Schmickl. Je to taková přípravka pro "kursy domácího pálení", které nabízeji a provozují (lze najít na jejich webu). Používají pot still aparatury 2 - 5 litrové, popřípadě různé jejich náhrady. Neznám přesně rakouské zákony k tomuto problému (jsou-li tyto aparatury povoleny, nebo jen tolerovány). Proto také propagace víceprocentních kvasů a jak získat z malého množství kvasu co nejvíce destilátu !! Ale ostatní kapitoly lze aplikovat i na "páleničářské podmínky" tj. množství kolem 200 litrů a více.
Někdy před 2 roky jsem chtěl tuto poblikaci přepsat do Wrd (mám jen recepty, tj. kpt.6 a 7), ale sešlo z toho (hlavně k vůli obrázkům), takže nemohu elektronickou verzi nabídnout.
Zdravím

Anonymní řekl(a)...

Přímo tu knihu jsem nečetl a ani o její koupi neuvažuji. Ale ty ostatní tady uvedené jsem přelistoval. Netvrdím, že jsou špatné, ale je to přece jen komerce....
A je tam bohužel dost zavádějících informací a polopravd. Doporučuji je brát s rezervou a sporné věci porovnávat s jinými důvěryhodnějšími zdroji!
Na druhou stranu si, ale musíme si uvědomit, že takový druh literatury byl za minulého režimu běžně nedostupný. A pokud něco takového vyšlo, tak to byly knihy určené jen pro odbornou veřejnost. pracovníky v oboru, studenty VŠCHT, atd. a byly vydávané v malém nákladu a v knihkupectvích se vůbec neobjevily.
Podobně tomu bylo i za R-Uherska a i za první republiky.
Tak díky za ně.
*
Ještě něco k jednostupňové destilaci bez použití rektifikační kolony "vysokoalkoholických kvasů":

Pokud někomu záleží na kvalitě a nechce pít jako někteří balkánci kalnou rakiji, v našem případě lutry, tak se těmto postupům zdaleka vyhněte. Protože i u nás se začínají objevovat takové firmy. Alkoholesece.cz apod. kteří propagují a nabízejí komponenty pro takové "patlání". Stolní, kuchyňský destilační přístroj za cca 9tis. Kč. Pracuje automaticky, nepotřebuje teploměr ani chladicí vodu atd....
Psal jsem o tom už v Zajímavých odkazech a nabízel tam i velmi levnější a daleko kvalitnější sestavu aparatury. Mladý destiláter:-)))

Destilát z toho přístroje se čistí aktivním uhlím a po jeho smíchání s chemickými esencemi a barvítky dostanete kvalitní domáci pálenku či likér.....

Snad jsem žádného čtenáře k takové výrobě tímto nenavedl...
Ale přesto doporučuji si ty stránky a i podobné přečíst. Hlavně v souvislosti s metylovou aférou a výrobou lihovin z technického lihu. Pokud si někdo myslí, že se dá jednoduše zpančovat jen vodka, tuzemák, zelená atd., tak po přečteni těch stránek určitě změní názor!
A zvlášť doporučuji se podívat na esenci Český bylinný likér. Co Vám to připomíná???
Ještě připomenu obrovskou marži prodejců těch esencí. Pančovatelé při velkých odběrech si je koupí za zlomek tam těch cen. Samozřejmě ne u nich, ale přímo u jejích výrobce nebo distributorů.
*
Zpět k jednoduché destilaci přímo z kvasu. K dosažení přijatelného produktu by bylo třeba bez použití rektifikační kolony dosáhnout v kvasu alespoň 30% lihu. Tzn. zkvasit ve 100l roztoku asi 60kg cukrů. Což je absolutní nesmysl. Takový roztok už je vyloženě konzervační.

20% koncentrace lihu v kvasu by možná dosáhnout šla. Ale jen v obrovské násadě speciálních a drahých kvasinek, živných chemikálii a za ideálních podmínek. A při jednoduché destilaci z takového kvasu vznikne opět jen nepitelný lutr, který je nutno uhlím vyčistit.

A to snad nikdo z čtenářů tohoto blogu nechce!!!
Děláme si to pro sebe a své blízké a proto používáme jen ty nejlepší postupy a suroviny. A taky i proto se vyhýbáme levným konzumním kořálkám a jakoby likérům.
*
Alkohol je totiž úžasný konzervant a rozpouštědlo pro kvaltitní bylinky, koření a ovoce z domácí produkce. Tak snad nikdo z domácích pěstitelů
se k ničemu podobnému nesníží!!!!

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Kniha v elektronické podobě:

http://adf.ly/12dvil

http://adf.ly/12dx0W

Anonymní řekl(a)...

Odkazy na knihu v el. podobě jsou podfuk. Jenom někomu pomůžete zvýšit jeho zisk z reklamy. Nejspíš nějaký zoufalec :-)

Anonymní řekl(a)...

No taky jsem se divil, když na "uložto" :https://uloz.to/hledej?q=Dom%C3%A1c%C3%AD+v%C3%BDroba+lihovin jsou čtyři kompletní pdf soubory této publikace ke stažení bez problémů a jedna částečná ...
Tak nevím proč jít ne předcházející uvedené adresy ?! Pálení zdar ...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.
V této knize, kterou jsem si také koupil je velké množství nesmyslů a bludů, takže bych ji moc nedoporučoval. S pozdravem.
Martin

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
... no víte každá publikace je "poplatná svému vzniku v čase a prostředí, či pro koho je určena". V tomto případě je to převážně Rakouským, Bavorským či německy mluvícím amatérům, pro které navíc autoři pořádají kurzy, viz:http://www.schnapsbrennen.at/.
Našinci si to musí trochu upravit, respektive vybrat to potřebné ...
Zravím Ljz.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: