Aparat Martin_H

 Foto zaslané čtenářem blogu.





15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vařák:
50l nerezový hrnec k dostání třeba na aukru za přijatelnou cenu.
Doplněn o teflonové těsnění na poklici a vývodem pro odvod par. Ohřev např. el. plotýnkou.

Kolona: Necelý metr dlouhý deflegmátor, refluxní hlava s ventilem na dělení destilátu a cca 40cm dlouhý Dimtothův spirálový zpětný chladič. Jedná se o laboratorní zábrusové sklo (konce pasující do sebe) určené k rektifikaci kapalných směsí.

Regulací refluxu v hlavě se mění teplota par - složení destilátu.
Tedy se nejedná o čistou rektifikaci!

Ač se zdá býti aparát vhodný pouze pro laboratorní měřítka, funguje i při 1500W ohřevu. A to podstatné - při troše trpělivosti destilace 1D (-:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den chtěl bych se zeptat: Není mi zcela jasné jak je to se zpětným chladičem.Pro páry je průchozí a zajímá mě právě jestli je na konci uzavřen či nikoli. Pokud by totiž byl uzavřen v celém systému by musel stoupat tlak je to tak? Ale zase ochlazením par a jejich zkapalněním by se tlak měl opět vrátit na normál.To by však mělo platit při totálním refluxu ale v tomto režimu většinou soustava nepracuje protože část se odvádí jako zjískaný destilát. Takže je zpětný chladič na konci uzavřen či nikoli? Děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Chladič je nahoře otevřený, přikrytý ubrouskem proti prachu.

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuji za pohotovou odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat jak se oborně nazývá ta skleněná trubice se zábrusy na konci ze které máte vyroben deflegmátor? Nebo je to přímo vedeno třeba v laboratorní technice jako deflegmátor? Uvažuji o stejné koncepci jako je ta vaše.
Děkuji Libor

Anonymní řekl(a)...

Tak už jsem zjistil že je to prostě KOLONA. Našel jsem i celkem levného prodejce. Takže poslední dotaz ještě zní: Jakou máte v koloně náplň? Uvažoval jsem o skleněných kuličkách 16mm. Jsou na netu snadno dostupné a za pár kaček. Děkuji Libor

Anonymní řekl(a)...

Ano, je to destilační kolona. Na fotce je se skleněnými trubičkami, které se dají sehnat za nějakou tu stokorunu. Kuličky by se daly samozřejmě použít taktéž, akorát mám obavy, že nebudou mít takovou účinnost přepalování jako ony trubičky.

Snažte se vybrat kolonu co nejvyšší, tedy aspoň kolem 1m. Při nízkém obsahu ethanolu v kotli (pod 3%cca) totiž spodní půlmetr kolony špatně přepaluje, výševroucí látky (pachutě) kapalní příliš vysoko a mohou se tak s menší kolonou dostat až do refluxní hlavy.

Anonymní řekl(a)...

Plánuji deflegmátor-rektifikační kolonu z tradiční mědi.Trubka 54mm x 2mm je vyráběna v Evropě, ne jako nerez v číně.Navíc cena nerez trubky dosahuje 60% ceny mědi.Trubka 54mm (dvoupalcová) je dostatečně silná a dimenzovaná na 50L kvasu(tj. cca 70 kotlík)Čím tenší a vyšší trubka, tím lépe deflegmátor rektifikuje a odděluje frakce...
Je nutno uvažovat že nerez si jen málokdo svaří doma, ale měd trubku si spájí doma kapilárním pájením téměř každý....
Avšak prodávají jí po 5 metrech(podobně jako nerez)
Proto kdo má zájem, rád odprodám zbytek cca 3 metry za velmi příznivou cenu 600Kč za metr. jeanch@centrum.cz

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Zajímalo by mne jak je to s tím refluxem při destilaci na Vašem lab. destiláku. Jestli se nemýlím, měla by se při totálním refluxu (tedy max průtok vody v chladiči 1 a všechny páry se ochladí a vracejí se do kolony)destilovat látka s nejnižším bodem varu. Toto je ale nežádoucí protže bychom jistě odebírali právě methyl a kdoví co ještě. Pak je tedy nutné snížit průtok vody tak, aby se všechny páry neochlazovaly a tedy reflux zpět do kolony bude menší. Tím by měla vyrůst teplota v refluxní hlavě - jak jste psal někde okolo 83 stC a změní se tedy i složení destilátu. A teď přichází to co mi jaksi není jasné. Co se děje s párami které tedy chladič 1 neochladí??? Je přeci nahoře otevřený takže prostě část par odchází otevřeným koncem chladiče volně do prostoru?? Pokud ano nezdá se mi to jako efektivní a co pak taky bezpečnost,nedostává nafrak? Nemůže se tímto zvyšovat nebezpečí třeba i nechtěného výbuchu? Pokud si představím celou palírnu někde v uzavřených prostorech?
Děkuji za odpověď

Anonymní řekl(a)...

Princip:

Pára stoupá přes kolonu a refluxní hlavu až do zpětného chladiče. Tam zkapalní vždy všechny páry. Z chladiče stéká horká kapalina a naplňuje refluxní hlavu.

V refluxní hlavě se vytvoří jakési ,,jezírko´´.

Jezírko se odpouští ventilem v hlavě (vlevo na té trubičce). A to je horký destilát, který jímáme do nádoby (lépe můžeme dochladit malým chladičem).

Díky přiškrcenému ventilu se nestačí jezírko odpouštět a přeteče do deflegmátoru - a to je právě zpětný tok.

Pára stoupající deflegmátorem vzhůru olizuje zpětný tok a dochází k přepalování. Pokud jezírko budeme odpouštět celé a nic nepřeteče do deflegmátoru, k přepalování nedochází.

Martin H.

Anonymní řekl(a)...

Pár čísel dodám.....

Průměr deflegmátoru je 32mm, se skleněnými trubičkami průměru 5mm (max. 1500W výkon)

S trubičkama 7mm je deflegmátor vzdušnější a lze překročit i 2kW aniž by došlo k zahlcení!

Příklad:

Kvas cca 8%ethanolu, výkon 2kW, trubičky 7mm: Zpočátku reflux jen 30%, teče 80%vol. (předkap je vůní jako parfém-odstranit cca 50ml na 40l kvasu)

Obsah ethanolu ve vařáku klesá. Postupně se přidává reflux a udržuje se výstup na 80%vol.

Při cca3% ethanolu ve vařáku je reflux značný, kolem 80% (1díl odebíráme, 4 díly vracíme do deflegmátoru). Nastává dokap i přesto, že stále držíme 80%vol.

Konec můžeme ještě zostřit na 90-95%vol pro odstranění dokapových látek. Lépe vypneme, neboť je to neekonomické.

Závěrem: Perfektní aparátek na destilací nepitelných domácích vín v demižonech. Na pálenky to chce vlivem nízkoprocentních kvasů chvilku víc času.

Na zdraví.

Martin H.

Anonymní řekl(a)...

dobry den chcel by som sa spytat na presnejsi popis toho varaku a hlavne na tu prechodku od kovu na zabrusove sklo jak a cim to tam je napojene , dalsia vec ak to pouzijem bez tej kolony co sa stane ?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakým způsobem hrnec utěsňujete,píšete že používáte teflonové těsnění, používáte nějaké šroubení na přitáhnutí poklice k hrnci nebo nějaký jiný systém? děkuji

Anonymní řekl(a)...

Přechodka mezi kolénkem hrnce a skla je teflonová potravinářská hadice (kovové pletení je mimojiné pro velký tlak, tady je zbytečné). Tenká hadice moc velký výkon nezvládne - probublává, chce to aspoň 20mm průměr na 2kW.

Teflonové těsnení pod poklicí je v podobě nalepovací gumy tloušťky 1-2mm, s obyčejnou tenkou páskou by to unikalo.
Poklice je zatížena cca 20kg závažím.

Bez kolony je to jen jednoduchá destilace, tedy se musí destilovat více krát a stejně takto nejde oddělit to dobré od špatného na konci. Kolona násobí destilaci.

Martin H.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Váš aparát se mi líbí, lze zakoupit
refluxní hlavu v laboratorních potřebách? Pod jakým názvem? Děkuji za odpověď, pěkný den
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

našel jsem něco podobného na http://www.helago-cz.cz/set/predloha-na-odber-refluxu-podle-junga/


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: