Ostružiny


O plodině ...

Původní oblast ostružiníku neni zcela jasná, víme ale, že již ve starém Řecku byly známy pro léčivý účinek svých listů. Dnes je ostružiník rozšířen zejména v lesích, křovinách a na pláních. Šlechtit se začaly až poměrně nedávno, k prvním odrůdám patří např. ´Bedford Giant´ a ´John Innes´. V přírodě roste mnoho druhů i kříženců. Plané ostružiníky jsou povětšinou zařazovány pod jménem Rubus fruticosus. Mají lichozpeřené listy, tenké, rudé nebo zelené stonky, bílé nebo světle růžové květy a malé tvrdé plody. Ty jsou velké až 2cm, černé, peckovité, s velmi rozmanitou chutí. Mezi další druhy patří ostružiník jilmolistý (Rubus ulmifolius), ostružiník sivý (Rubus caesius),´Bedford Giant´, Himalayan Giant´, ´John Innes´,´Merton Thornless´ a mnoho dalších.

Destilát z Ostružin...

Plody ostružin stejně jako plody malin je třeba trhat až zcela zralé, protože po utržení již nedozrávají. Ostružiny se melou, při plné zralosti stačí jen zamíchat, neboť plody jsou měkké a samotným mícháním se dostatečně rozmačkají. Plody mají poměrně velký obsah cukrů a zároveň dostatečný obsah kyselin, což optimalizuje proces kvašení. Destilace nemá žádná úskalí. Pálenka je velmi aromatická již jako mladá, a ačkoliv ležením poněkud ztrácí a svého vrcholu dosahuje kolem 4 let, je pro svou chuťovou výjimečnost velice zajímavá.
Deslik



Vaše zkušenosti...

Žádné komentáře:

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: