Medovina


Medovina je mírně alkoholický nápoj o obsahu alkoholu max. do 15%, který je vhodný zvláště k delšímu posezení s přáteli a k zpříjemnění dlouhých zimních večerů. Medovina Žufánek vzniká dvouletým zráním prokvašeného medu s osvědčenými přísadami bylin a koření, které optimálním způsobem zvýrazňují charakteristickou vůni a chuť, připomínající tokajské samorodé. Veškerý použitý med k výrobě pochází pouze z vlastní včelařské farmy.
Medovina patřila již ve středověku k hlavním přirozeným opojným nápojům našich zemí a nahrazovala tehdy všechny lihové nápoje. Byla považována za nejdokonalejší nápoj a jako taková byla i obětním darem bohům. Dodávala se do sklepů panstva, na hrady, klášterům a duchovenstvu. Medovinou se platily i naturální dávky pánům. Již tehdy se vyrábělo několik druhů medoviny - tmavá, světlá, hořká a další. Přesto však s tehdejšími znalostmi mikrobiologie kvasných procesů byl výsledek velmi nejistý. Tato skutečnost a levnější surovina zvýhodňovala výrobně méně rizikové produkty - víno (od časů Karla IV.) a později také pivo.
V současné době je konzumace medoviny na vzestupu. Přiměřená konzumace medoviny je bezesporu nejen příjemným zážitkem, ale do značné míry i jistým dietetickým doplňkem výživy. Podává se chlazená jako aperitiv nebo digestiv, případně s ledem a citronem.


Vše převzato z www.zufanek.cz

Žádné komentáře:


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: