1.Destilace

Jak bylo uvedeno v úvodním blogu o destilaci, je smyslem první destilace tzv. zesílení. Získat z kvasu s obsahem etanolu 5 – 15 % obj. (i méně) destilát o obsahu etanolu kolem 50 % obj., který je pak vhodný pro výrobu pálenky. I přesto je 1.Destilace velmi choulostivý proces a může výsledný produkt značně poznamenat. Pozornost je nutno věnovat třem bodům:

Kvalita kvasu: Kvalitní kvas je základní předpoklad pro úspěšnou první destilaci. Žádná vada kvasu nejde stoprocentně odstranit a všechny nápravy na jejích odstranění s sebou přinášejí vady jiné (např. ztráta aroma apod.). Kvas nebude nikdy zásadně vonět, nicméně nikdy by neměl zapáchat (hniloba, zoctění apod.), bude na chuť kyselý, ale bude vždy kopírovat chuť ovoce ze kterého je připraven. Není-li patrná alkoholová vůně a kvas je navíc nasládlý, nedošlo k úplnému prokvašení a destilace takového kvasu je v podstatě předem odsouzena k nezdaru. V takové situaci je vhodné provést destilaci malého vzorku (stačí i 1 litr) a dle koncentrace získaného lutru rozhodnout o dalším postupu. Nutno si uvědomit, že po nezdařené destilaci je kvas pro další kvašení nepoužitelný.

Kvas neředíme: Čím vyšší je koncentrace vstupní suroviny, tím vyšší je koncentrace lutru i jeho celkové množství. Zcela proti matematické úvaze stojí zkušenost, že destilací 100 litrů s obsahem 10% obj. etanolu získáme více lutru než destilací 500 litrů s obsahem 2% obj. etanolu. Při destilaci nízkoprocentních kvasů, je třeba vždy použít deflegmátor a i přesto se spokojit s podřadnější pálenkou. Problém nastává u velmi hustých kvasů, kdy je naředění již nutné z důvodu možného připalování. V takovém případě ředíme jen v mezích nutnosti.

Kvas mícháme: Jednak z důvodu lepšího rozložení tepla v objemu (v některých částech může být rozdíl teplot i několik °C) a také z důvodu případného připálení kvasu. Připálení kvasu je zásadní vada destilátu, kterou již nelze odstranit. Poznamená vjem čichový i chuťový a je důvodem vzniku několika sloučenin, které jsou zdraví škodlivé.

1.Destilace se provádí většinou bez deflegmátoru, získaný lutr se žádným způsobem nerozděluje na jednotlivé frakce, ale bere se od začátku destilace až do obsahu 20% obj. etanolu v jímaném lutru. Při této koncentraci lutru je obsah etanolu v kvasu pod 1% obj. a navíc obsah přiboudliny v jímaném lutru je natolik vysoký, že by mohl negativně ovlivnit následnou pálenku.

Deslik



Vaše zkušenosti...

153 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Na jakou teplotu kvas při první destilaci zahříváte?? Aparatura pouze vařák a chladič. Děkuji

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
to je prosím různé kvas od kvasu. Když byl rmut dostatěčně sladký a kvas je kvalitně veden, obsahuje dost alkoholu. V takovém případě je rozpětí teplot 80 - 90 °C. Jindy je třeba kvas ždímat až do 95 °C. Osobně bych ale jako směrodatné vodítko bral lihovitost jímaného lutru. Pod 20 % vol. etanolu v jímaném lutru nemá podle nás smysl jít.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den,

mam 25L nerez kotlik (15L kvasu), nahrivam neprimo pres slanou vodu. Teplomer v hlave kotlte ukazoval cca 105 stupnu (nevim jestli mu az tak verit).

Vcera jsem zkousel poprve palit a vyteklo cca 1 Litr 40% lutru. Pote i kdyz jsem topil jako blazen, nechtelo uz nic tect, dokonce prestupni trubka byla chladna (hlava kotle byla horka).

Dle me by melo v nejhorsim pripade vytect cca 3,5L cca 35% lutru. Prestupni trubka se ani neucpala, ani jsem se nedocichal jakehokoliv uniku par. V cem by mohl byt problem?

Dalsi vec co me zarazila, ze lutr ma mirne namodralou barvu. Je to v poradku? Po zapaleni hori modrym plamenem.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
teplota 105 °C se mi moc nezdá, řekl bych tak o 10 °C méně by bylo pravděpodobnější, ale to teď nechme stranou.
Trochu počítání s trojčlenkou, tzv. litrprocenta...
Kvas obyčejně má kolem 10 % vol.et pro Vašich 15 litru kvasu je to 150 litrprocent. Oddestilujete-li 5 litrů bude lihovitost lutru 150/5=30 %.
Podle Vás je nejhorší výsledek 3,5 litru lutru tedy dle výpočtu 42 % vol.et. Jsou to samozřejmě jen přibližné výpočty.
Váš výsledek 15:x/1:40 znamená....oalááá... kvas o lihovitosti 2,5 % vol. et. Tomu by odpovídala i chladná přestupní trubka, prostě již nemělo co destilovat.
Otázka zní, jak je na tom kvas ? Je řádne vykvašen, neni ještě sladký, neni zkažený... ?
Namodralá barva lutru NENI v pořádku. Nejpravděpodobnější je měděnka v chladiči (vyčistit) nebo Vám přetekla pěna z kvasu chladičem do lutru (záleží co jste kvasil).
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

No, tech 3,5litru 35% jsem jen tak orientacne tipnul;) Nevim jake jsou ztraty a tak. Medenku jsem cistil roztokem jedle sody, pote roztokem kyseliny citronove, a pote vodou a predestiloval jsem jeste vodu. Tudiz bych cekal ze medenka bude pryc.

Kvas mel pred mesicem 4% cukernatosti. Takze predpokladam ze uz je dostatecne vykvaseny. Po destilaci jsem trochu stavy z vypalku zmeril lihomerem a mel 0% (nicmene to zrejme nemeri dobre, protoze stava neni smes voda+lih).

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
meděnka je zásadité povahy, tedy pouze čištění kyselinami má smysl. Citrónová kyselina na to potřebuje dost času a pokud je chladič závitový je nereálné i mechanické urychlení čištění. Bohužel rovný chladič dnes nikdo nedělá a my nevíme proč. :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
při druhé várce 1D se mi podařilo trochu připálit svestkovy kvas :(. Pochopitelně lutr jsem slival dohromady s prvni varkou, vubec mi nepripadalo, ze by nejak pachl po pripalenine. Prisel jsem na to, az kdyz jsem sel vylejvat kvas z kotle. Byl bych nerad, kdybych to musel vylejt :((. Pokud by byl po 2D destilat treba trochu citit, pomuze 3D ? Nebo je vse v prd....?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
hodně záleží na stavu připálení. Většinou je připálenina v pálence cítit i po 3D a to ani né tak ve vůni, ale v chuti na patře. Bohužel ležením se to ještě zhoršuje.
Pokud se ale kvas jen přichytl a to ještě ke konci 1D, můžete získat celkem dobrý a pitelný výsledek. Nikdy ale né už znamenitý.
Držím Vám palce.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mám tedy v každém případě udělat 3D? Připálenina byla řekněme max na 10% dna, dva ostrůvky, ale normálně černé. 1D probíhala pomalu na malý výkon, tak nevím, jestli se to připeklo hned na začátku nebo až ke konci. Jak velký rozdíl v chuti pálenky (případně v kvalitě) je při dvouch nebo třech destilací? Vždy pálím jen 2x. A teď po 2D se mi stal ještě jeden zajímavý jev - měděné špony v RČ mají bílý povlak a taktéž přestupní Cu potrubí. Při předchozích destilacích jiných kvasů byly špony po otevření RČ po destilaci normálně lesklé a zbělaly až když to bylo nějaký čas na vzduchu. Má to souvislost s připálením? díky

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
zda 3D nebo ne, neni otázka pro nás, ale pro Vás. Vy máte pálenku v ruce a jen Vy jste schopen posoudit, zda je připálenina cítit či ne. Ale podle rozsahu připálení, tedy podle Vašeho popisu, myslím, že to nemůže být znát. 3D bych tedy spíše nedělal, uberete další složky, které dělají z pálenky pálenku a příliž si nepolepšíte. 3D se dělá nejčastěji, když se špatně odřízně předkap nebo dokap.
RČ samozřejmě hodně pomohl, spousta sloučenin vznikajících při připalování se na něm zachycuje a na měděné náplni je to dost vidět. Někdy mnohem více, než jak popisujete.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

No jo, těžko posuzovat, nejsem žádný ostřílený destilatér a upřímně řečeno, nebýt vašeho super webu, tak jsem v lidově řečeno v hajzlu. Předchozí destiláty (všechno švestky) byly při destilaci možná na první dojem trochu "svíravější" v chuti, v této várce naproti tomu jdou cítit více pecky a svírání menší.
Může tedy stav nálně v RČ po 2D (při 1D nápln nedávám) vypovídat o budoucí kvalitě destilátu?
Pokud bych přistoupil k 3D, bude se výrazně snižovat množství předkapu proti 2D, když už byl jednou předek odříznutý?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ano s každou destilací se bude logicky snižovat množství předku a dokapu. Navíc, pokud bude destilace pomalá, budou přechody i dost "ostré".
Stav RČ po destilaci vypovídá o stavu lutru před destilací, o destilátu samotném neříká nic.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se 1destilace(výrova lutru) provádí s reakčním členem nebo jen čistě kotel chladič?? děkuji za rady

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
RČ až u druhé destilace. :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Prosím,jakým nejvhodnějším prostředkem odstraním měděnku?

Anonymní řekl(a)...

pálence zdar. Již sem započal moje první pálení pálil jsem ječmen a končil jsem na 95.5C při 20% etanolu. Takže by to odpovídalo tomu co psal deslik již výše. Je normální že lutr je mírně zakalen do bíla? Jinak destilace bez problému v dvou plášti ohřívaném plynem teplota měřena v slabostěnné jímce rtuťovým teploměrem. Díky za rady. Jan

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Každý lutr je mléčně zakalen. Je to dáno jeho povahou a složením. Nemusíte z toho mít strach ! ! !.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, dnes jsem se konečně dostal na destilaci a chtěl bych poprosit o radu. Při 1D ke konci, destilát měl cca 30%, mi přišlo, že už výsledek tak divně smrdí, nedovedu to úplně popsat ale nebyla to vůně švestek, kterou to předtím mělo krásně patrnou. Tady čtu, že při 1D se má destilovat do cca 20%. Mám tedy i tenhle konec ještě použít, a při 2D ten smrad zmizí? Nebo už to raději nechat na těch 30% cca?? Z dnešní várky jsem tenhle konecc raději už vynechal abych si nezkazil výslednou slivovici..
děkuji za rady

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Budu se opakovat
Každý lutr je mléčně zakalen. A taky, hlavně pod 40 - 30%, už nepříjemně páchne. Je to dáno jeho povahou a složením. Nemusíte z toho mít strach ! ! !.
Při 2D se to ztratí, resp. díky nižší teplotě zůstane ve vařáku.
*
Nebo můžete ty konce oddělovat a znovu předestilovat s další várkou kvasu. V literatuře se o tom moc nepíše, protože to v pálenicích nejde použít. Líh by byl 2x zdaněn.
Ale mi se ten způsob osvědčil. Zvlášť u nízkoalkohových kvasů.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Díky za odpověď, pročítal jsem zde znovu blog a narazil jsem na tuto odpověď :-) Dnešní várku tedy dotáhnu až do těch cca 20% a uvidíme jak to bude vypadat.
Ještě jednou díky

Anonymní řekl(a)...

Prosim,akym chemickym prostriedkom odstranim medienku z chladica.Dakujem.

Anonymní řekl(a)...

Otázka čištění měděných částí destil. přístroje byla již zde několikrát probrána (v jiné části blogu, diskuse ...).
Nejjednoduší (když nejde vyčistit mechanicky) je použít ocet 4 - 8% koncentrace (spodek zašpuntovat , nalít ocet a nechat tak 2 dny působit. Poté vypustit a pořádně propláchnout vodou.)
Lze použít i slabé roztoky min kyselin, nejdostupnější je HCL, naředit na 5 - 10 % roztok (pozor je to žíravina !!!, při ředění použít rukavise, brýle a lít kyselinu do vody, ne naopak !!!) Použití stejné jako v předešlém případě, ale chladič nešpuntovat, roztok nechat působit průtokem, roztok dole chytáte do další nádoby a v případě potřeby použijete ještě jednou. Propláchnutí vodou je zase nutností !!
Čištění měděných částí by mělo být vždy před každou destilací, byla-li aparatura delší dobu odstavena !!

Anonymní řekl(a)...

proč mám na první dest.70%nechápu to.dík

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Včera jsem pálil banány a lihoměr ukazoval hned jakmile to začalo téci 72%.Zdá se mi to mnoho.Možná jsem to mohl naředit protože když jsem otevřel výpust tak to ani neteklo jak to bylo husté.Mám 50l.kotel a obsah byl 25l.tahal sem to do 40%a nateklo 2,5l.celkem 60%.Velice slušně to voní ale ne moc po banánech.Děkuji mnohokráte za radu a pomoc.

Anonymní řekl(a)...

S banány, s jejích destilaci zkušenosti nemám.
Ale myslím si, že jejích vůně je poměrně nevýrazná a žádné zázraky čekat nemůžete.

Nicméně absence aroma v lutru může být způsobeno tím, že jste destilaci přerušil už při 40%. Aromatické látky většinou těkají při vyšších teplotách.
Bohužel i látky nežádoucí - dokapové, chuťově i vonně absolutně nevhodné. A proto to mnohé "vystraší" a jímání lutru přeruší předčasně čimž se sníží i obsah žádoucích látek ve výsledné pálence.
(Není se taky čemu divit když je to jen nízkoalkoholický meziprodukt, mléčně zakalen nevábné chuti a vůně).
Obecně se doporučuje vést první destilaci až do 20% a oddělení pozadku provést až při 2D kdy jsou k tomu lepší podmínky.

(Naproti tomu při potřebě získat chuťově neutrální líh jednoduchou destilací je předčasné zastavení jímaní lutru první podmínkou).
*
Vytekajících 72% na začátku 1D je standardní a svědčí o dobrém kvasu. Cca 6-8% lihu. Stává se, u vysoce lihovitých kvasů, 10-15%, že začíná vytékat i lutr 80-85%. Ale skutečně jen zpočátku. Pak lihovitost rychle padá.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

No odtekl jsem to až na 30%(což ukazoval lihoměr a na teploměru bylo 95,5C) už do vedlejší nádoby hodně to smrdí.Myslíte že při druhé dest.se ten pach odstraní?je toho 0,5l.To co teklo od 72% do 40% cca 2,5l mělo při měření 62% a naředil jsem to na 30%pro přípravu na dr.dest.je toho nyní3,2l.voní to zatim slušně.kolegové z práce tvrdí že jí už od někoho pili a poznali v tom banány.Já tvrdím stejně jako vy že banány bych v tom určitě nehledal.podle mne tam ten dotyčný dal pár kapek banánové esence kterou koupí v každé drog.za pár kaček.Děkuji moc.

Anonymní řekl(a)...

Pach se odstraní určitě. Otázkou ovšem je, zda těch 0,5l 30% bude něčím přínosné. To nejde na dálku posoudit.
*
Esenci můžete použijte. Dělá to většina komerčních výrobců u levnějších lihovin. Ale osobně se mi tento postup nelíbí a vyhýbám se mu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Prosím o radu.Dostal sem kvas z větší části broskve + žluté špendlíky 5kg.Společně v sudu 52l.Na hladině byla jemná žlutá plíseň bez pachu.Kvas krásně voní po broskv.Pálil jsem 27 l.Vyteklo bohužel jen 320ml.Sice pěkné vůně ale málo.Usoudil jsem že nemá cenu pálit druhou várku 27 l.Je možné kvas opět nastartovat přidáním cukru a poté po prokvašení skusit vypálit?Nebo s cukrem skusit prokvasit na víno a poté pálit?Možná je už pozdě a je to na vylití.kvas byl prý zakládán koncem srpna.br.myslim druh Redhaven:Děkuji mnohokrat.
Šmidra.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Chci se zeptat.vzorek jsem naředil na 30% před 2.dest.Celkem bylo 12 l.Při dest.lihoměr ukazoval 82% a vyteklo celkem 3,95l.Ale musel jsem to odstavit na dokap už při 68%.Proč nejde lihovitost postupně třeba až na 40-50%ale drží se mi dlouho poměrně vysoko.Je to tak v pořádku?Dest.jsem prováděl velmi pomalu.
Děkuji mockrát za odpověd.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mám dotaz, dá se pokažená pálenka opravit tak, že se nechá do další sezony, přidá se do lutru ze stejnýho ovoce a znovu se vypálí, nebo je lepší ji nalejt do ostřikovače
Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Záleží jakým způsobem je poškozena. Většinou je bez problemů takto napravit lze. V případě většího množství je, ale raději přidat před destilací do kvasu.
S výjimkou destilátů znehodnocených připálením. Ty se dají rektifikovat jen na "průmyslové" použití.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Naštěstí připálením to není, je to moje prvotina, před druhou destilací jsem nic nečistil, v domění že když mam převodník a chladič z mědi, tak je vše v pořádku, pak jsem to destiloval ještě po 3, ale zase jsem nic nečistil
Teď už vím kde je zakopanej pes, švestky mam 3.5l a hrušky 3l

Pokud bych to měl nalejt do kvasu, předpokládam že po vykvašení

Anonymní řekl(a)...

Jo, čištění je velmi důležité! ! !
Tolik diskutována a probíraná měděnka není jeho hlavní důvod. Ta je rychle poznatelná modrou barvou.

Zvlášť důkladné čištění je nutné hlavně u malých vařáků a várek. Když se destiluje dejme tomu 100l lutru tak předkap přestupník a chladič částečně pročistí více než 10l z kterého je ho minimum.
*
Po 3D už v pálence moc chuti a vůně nezůstane. Je to už pak spíše jen ovocný líh.
Je třeba s tím počítat. Osobně bych to proto raději přidal do kvasu. Něco na způsob průtahového destilátu. Samozřejmě až po jeho úplném vykvašení!

Ale musíte počítat s tím, že požadované vlastnosti nové pálenky se sníží, zředí se. Ale méně než kdybyste to přidal do lutru.

Nicméně hodně výrobců své pálenky ředí. Např. Jelínek se marketingově 3D dokonce chválí. A ještě je ředí lihem - tím se chlubí už méně, ale netají to.

Záleží na Vás jakou kvalitu požadujete...
*
Ale v každém případě si nový výrobek zápachem,vločkami, zákaly apod. toho nepodařeného neznehodnotíte. Ty zůstanou ve vařáku.

Ať se daří.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

prosím o radu:
při 1D hrušek se vytváří spousta pěny. Když to neustále nehlídám, tak mi pěna přejde do chladiče a tedy i do lutru, se spoustou nepěkných kalů. Kotlík musím plnit jen asi na 50% objemu :-((( Poradí někdo, proč kvas tolik pění? Ještě doplňuji, že kvas je dokyselený kyselinou asi na pH2. Je kyselost příčinou pěny? Také kvas obsahuje zbytkové cukry, asi 3-4%. Víte někdo, jak tvorbu pěny omezit? Děkuji za radu. Edar

Václav řekl(a)...

Mne před léty jeden Dr. řekl, že proti pěnění používá přídavek normálního sádla do kvasu před pálením.Používal skleněnou kloboučkovou kolonu ve které pěnění je vidět.Možná, že to opravdu funguje, je to třeba v menším ověřit.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim.
Pěnění jsme řešili loni s Maxem v polovině června v OBILNINÁCH. Snad je to tam dostatečně popsáno. Nebudu to opisovat, zvlášť když od té doby jsme nic nového neobjevili.
Jen pár starých známých věci zopakuji.


-vysoký, štíhlý kotel plněný u pěnivých kvasů jen asi do 50%.

-vysoká a prostorná přilba

-pomalu vedená 1D
*
-rozmíchat při plnění kotle v kvasu nějaký komerční odpěňovací přípravek nebo ošetřit hladinu ve vařáku jedlým olejem. Podobnou službu udělá i to sádlo. Ale osobně se mi to nelíbí a nezkoušel jsem. Ale když je na trhu spousta odpěňovacích prostředků a jsou doporučovány i na homedistillerech tak asi trochu fungují.

-silně se rozšiřující přestupník by mohl způsobit náhlé zchlazení pár i srážení stoupající pěny. Ale taky osobně nevyzkoušeno.

Ať Vám to nepění přeji

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Rozumel som tomu dobre, že pri prvej destilácii nie je potrebný predkap?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, potřebuji radu. mám švestkový kvas založený před pěti týdny. měsíc to kvasilo celkem dost, teď asi týden ani bublinka. je to utěsněné s kvasnou zátkou. otvorem na zátku jsem vytáhl pár kapek. docela pěkně to voní a má to 7 BRIX.
teplota je 16 stupňů. mám to vypálit, nebo to ještě vydrží??
Děkuji.
Honza

Jabberwock řekl(a)...

Mám několik postřehů, které by možná mohly pomoci:

Měděnka - máte-li výsledný destilát zabarvený do modrozelena nepropadejte panice! Destilát v žádném případě není tímto kvalitativně ovlivněn. Zabarvení a případně i jiné pachy (např. připáleniny) odstraníte pomalou filtrací přes dřevní uhlí.

Teploty pálení - je velmi zavádějící sledovat teploty v hlavě či v chladiči, nejlepší je vůbec teploměr nemít, protože vás to nesvádí k nesmyslným závěrům. Teploměry je potřeba mít v sofistikovanějších zařízeních např. pro frakční destilaci. U zařízení vařák-chladič, je to naprosto zbytečné.


1. a 2. destilace (3. destilace) - Je třeba dodržet několik jednoduchých zásad:
1)
Do kotle zásadně nedávejte břečku s podílem pevných částí. Peckové ovoce kvaste vcelku (podrcené, pomačkané) ale před destilací hleďte pevný podíl scedit. Ostatní ovoce nechte před kvašením vymoštovat a kvaste pouze mošt.

2)
U jednoduchého zařízení vařák-chladič je nejdůležitější zajistit naprosto plynulý ohřev o co nejnižším příkonu - pochopitelně to platí především pro fázi před začátkem varu.

3) Oddělení úkapu (předku)
Zásadně nespoléhat na teploměry nebo nějaká udělátka! Byl li kvas dobře prokvašen, což znamená pomalu v rel. chladu a temnu. Pak lze očekávat v úkapu přítomnost ethylacetátu a acetonu, obsah methanolu bývá zcela zanedbatelný, jeho tvorba se zvyšuje při kvašení břeček s pevným podílem (tvoří se totiž nikoliv kvašením ale rozpadem pektinu, který se nachází především v dužnině). Úkap nebo také předek lze proto velmi snadno oddělit na základě organoleptického posouzení - prostě to očicháte a ochutnáte.

Postup: připravte si nádoby menšího objemu a ukliďte si stůl či ponk nebo si na dvě kozy položte prkno. Vytékající destilát zachycujte do sklenic po objemech 0,1 - 0,5 litru a stavte na prkno v pořadí jak byly vzorky zachyceny. První vzorek udělejte spíš menší cca 0,1 litru.
Analýzu vzorků provádějte rozetřením na dlaň a očicháním. Vždy porovnávejte 1. vzorek s ostatními až usoudíte, že je typická acetonová vůně již velmi slabá či ji necítíte vůbec můžete bezpečně začít destilát jímat. Toto je nejspolehlivější způsob jak se zbavit úkapu, pochopitelně to vyžaduje zkušenost, ale je to lepší než se nechat napálit teploměrem! Pokud raději věříte teploměru, můžete obě metody zkombinovat a zjistíte, že chuť a čich jsou velice dobré a bohužel často opomíjené nástroje paliče.

4) Oddělení dokapu (zadku)
"Zadky" oddělujte na základě lihoměru - ukončete jímání nepozději při 40%. Je ale potřeba v průběhu destilace ochutnávat, ale hlavně se neopít! Je třeba vyhodnocovat zda se nedostavuje svíravá chuť (např. jablečný destilát je k tomu náchylný) v takovém případě je nutno ukončit jímání dříve. V destilaci ale pokračujte a jímejte "zadky" do oddělené nádoby, můžete sem i přilít v tuto dobu již oddělené "předky".

5) 3. destilace
Destilovat potřetí je nástroj vhodný pouze pro nápravu nesprávně provedeného oddělení předku či zadku. Tzn. destilujte potřetí pouze v případě že se vám něco ošklivě nepovedlo. Za 3. destilaci je také možno považovat následné přepálení zachycených předků a zadků slitých dohromady, destilát takto získaný sice již nebude dosahovat kvality a množství původního, ale pořád ještě může dosáhnout na kvalitativní stupeň "da sa pražákům". Jsem z prahy tak moc dobře vím co nám sem ti vykutálení moraváci vozí.

Anonymní řekl(a)...

Dalsi dotaz. Zkousel jsem prefiltrovat zavlockovanou palenku pres vrstvu vaty v trychtyri. Vysledek hned po prefiltrovani je ten, ze 10% vlockoviny tam v prefiltrovanem zustalo v rozptylenem mnozstvi. DOTAZ ZNI: Mam rict palenikovi, aby obetoval "posledni litr" palenky pred vytecenim z toho pristroje, kdyz uz ma o stupen vyssi teplotu na teplomeru? Vzdy palenici rikaji, ze kdyz uz se rozmysli, ze ten "litrik" dopali, tak ho zkratka dopali a basta? Kolik mam hlidat max. teplotu na teplomeru, abych mohl rict...Tenhle litr je "prepaleny", ten uz slejte mimo.... Nechci taky pri samostatnem paleni "ziskat" predchudcuv dokap. To si muzu rict, at ho sleji stranou? Ono to vzdy zustava v tom pristroji, co to vyleje po jednom litru... Zustava tam vzdy nejaky zbytek po predchudci a co kdyz je to priboublina? Jedna se o palenici s 1D, zarizeni firmy Destila. Tento prispevek jsem publikoval i ve "vadach palenek", tak trochu omylem. Omlouvam se. Diky V

Anonymní řekl(a)...

Dobry den chtěl bych se Vás optat jak dlouho a v čem skladovat mužu skladovat lutr z hrušek.Mám asi 400 kg kvasu a bojim se abych to stihnul vypalit.Šlo by udělat že bych udělal jenom 1 destilaci lutr schoval do sudu a 2 destilaci až třeba po vanocich kdy budu Mit vice času?.Děkuji

Anonymní řekl(a)...

To samozřejmě lze udělat, dokonce se to i v literatůře doporučuje, napřed jednou předestilovat (zpracovat)veškerý kvas a lutrt (vodku) skladovat společně, nebo v několika nádobách, podle množství. A poté provést druhou (konečnou) destilaci, kde rozdělím na předek, jádro a dokap postupně uložený lutr.
Já osobně lutr skladuji ve skle (demižoy), lze ale i v poravinářských plastech, nebo v nádobách z netečných kovů (antikoro, měď).
Skladovat lze prakticky neomezeně dlouho, francouzi skladují lutr z jablak i rok !! No snad jsem vám "pomohl.
Zdar pálenkám.

Anonymní řekl(a)...

Velmi vhodné ke skladování lutru jsou i staré mlékarénské konve. Líh je na rozdíl od kyselých kvasů k hliníku neutrální. Demižony, zvlášť ty s úzkým hrdlem, se od lutru někdy špatně myjí.
*
Jinak jsem kdysi lutr z "vzácného" ovoce sbíral i několik let.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.
Má někdo zkušenosti s aktivním uhlím?
Předem dík za odpověď

Jabberwock řekl(a)...

Aktivní uhlí, nebo viz můj předchozí příspěvek také obyčejné dřevní uhlí (ovšem z tvrdého dřeva či kokosu) lze úspěšně použít pro filtraci výsledného destilátu za účelem odstranění některých vad.

Dle historika C.A. Coulomba (viz http://www.kosmas.cz/knihy/132599/rum/) vymyslel filtraci na dřevním uhlí (angl. charcoal) praotec paličů - Don Facundo Bacardí Massó.

Aktivní nebo také aktivované uhlí se liší od obyč. dřevního tím že prochází navíc opakovaným procesem paření a sušení, čímž dojde k jeho ještě většímu rozpraskání a zvětšení objemu mikropórů - jinými slovy jedná se o stejný materiál který je ale čistší a účinnější.

Já používám pro filtraci spec. skleněnou filtrační nálevku, ale poslouží vám dobře i polykarbonátová láhev na vodu (distribuuje se v tom voda do fontánek v kancelářích a obchoďácích). Používal jsem to s úspěchem na filtrační pokusy ve škole - Láhev má bezva zátku kterou se nechá provléknout a zahrnout 1cm silikonová hadička a máte paradní filtrační kolonu. Potřebujete jen malý stojan či věšák aby láhev dobře držela, vatu, škrtidlo na hadičku a samozřejmě to uhlí. Já používám granulované aktivní uhlí a je to v pohodě.

Postup je jednoduchý:
0) Odřízněte dno láhve a posaďte (pověšte) hrdlem dolů do stojanu (věšáku), Pro zachování pevnosti doporučuju ve dnu pouze vyříznout velký otvor, ne ho celé odstranit).
1) Zátku s hadičkou pečlivě nasaďte na hrdlo.
2)Do úzkého prostoru hrdla lahve nacpěte co nejmenší množství vaty, ale musí ho být dost aby zabránilo průniku granulek akt. uhlí. Co nejmenší množství proto, že ve vatě vám pak zbyde část destilátu která již samospádem nevyteče. (řekněmě 2-5 cm vaty v hrdle lahve)
3)Na vatu nasypte uhlí alespoň 10 cm vrstvu, čím víc tím líp.
4) Nasaďte a zaškrťte škrtidlo - seženete ho za kačku v lab. potřebách nebo v akvaristice, nebo si ho ti šikovnější vyrobí.
5) Nezapomeňte dolů připravit nádobu na vytékající filtrát odpovídajícího objemu - ideální je skleněný demižon.
6) Nalijte do láhve alkoho určený k filtraci a jemně povolte škrtidlo tak, aby filtrát pouze pomalu protékal, čím pomalejší tok tím lepší účinek. Ideální je nechat to kapat přes noc. Při delší fitraci nezapomeňte zamezit vnikmnutí nečistot do jímací nádoby kolem přívodní hadičky.

Zbývá jen ještě poradit, že uhlí je potřeba čas od času regenerovat, provádí se důkladným vypráním ve vodě a sušením v troubě (řekněte mámě/partnerce, že děláte důležitý experiment pro čištění vody - bude pak míň keců ohledně trouby)

Hodně štěstí

Jabberwock alias Unicornus

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
těch 30% se měří z výsledného množství lutru? Díky za odpověď

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,
Pročetl jsem si články a komentáře k jednotlivým procesům, kterými je potřeba projít a protože jsem úplný začátečník v domácím pálení, měl bych na zde přítomné odborníky několik dotazů.

1. V mém postupu jsem se dostal až za 1.destlilaci, ale v průběhu došlo k situaci, kdy jsem byl nucen destilaci přerušit a pokračovat až za několik hodin. Jímaný destilát jsem pro jistotu rozdělil, kdyby toto přerušení bylo na škodu.
Můj první dotaz tedy zní, zda jsem to tím přerušením pokazil, nebo ne. Z logiky věci předpokládám, že to na škodu není a obě frakce mohu smíchat, aniž by došlo ke znehodnocení destilátu (lutru).

2. Můj druhý dotaz je na ukončení jímání lutru. Zahříval jsem švestkový kvas na 92 -94°C. Teploměr je umístěn ve víku vařáku. Připravil jsem se o hodně lutru? Ve článcích a komentářích se píše, že záleží na kvalitě a druhu kvasu, a že se někdy kvas zahřívá až na 95°C.

3. Všude se píše, že lutr je mléčně zabarven. Můj lutr je naprosto čirý. Jeto špatně?

4. Protože nemám zařízení, které by obsahovalo deflegmátor. Mohu použít toto zařízení i pro druhou destilaci? Podle toho, co jsem se dočetl tady, dojde "pouze" k tomu, že výtěžek nebude tak velký.

Předem děkuji za odpovědi a také za trpělivost, kterou s námi začátečníky máte.
S pozdravem David Rejlek

Anonymní řekl(a)...

Davide, zdravím.

1. Přerušení destilace není na škodu, nic špatného se tím nestane. Spíše, hlavně na začátku, při oddělování předkapu, je to prospěšné. Lehce těkavé složky mají část odejít. Jsou to plyny, kterých se hotová pálenka pak zbavuje odvětráváním nebo někdy poslední dobou UZ.
Ale teď jsem psal o 2D-o finální destilaci-na "hotovo".
Při 1D je to úplně jedno!

2.Jestli jste se zbavil části využitelného lutru nemůžu takto podle teploty ve víku říct. Záleží hlavně na jeho vytékající lihovitosti z chladiče. Ta může být podle složení aparatury někdy dost rozdílná. Teplota-lihovitost záleží na umístění teploměru. A taky podle technologie a aparatury. Ale obecně se dá říct, že destilát pod 30-20%, podle chuti, by se už neměl přidávat k lutru ke 2D destilaci. Max. do další várky do kotle k kvasu.

3. Že ani konec Vašeho lutru nebyl mléčně zabarven svědčí o tom, že jste destilaci zakončil moc brzo. A pokud ne, pokud jste skončil na těch 30-20% a nezkalil se ani ve směsi měl jste velmi, velmi, kvalitní kvas. Ale to se stává velmi zřídka. Pokud vůbec....

4. Kvalitní pálenka se získat i na jednoduchém přístroji. Deflegmátor, kolona apod. není zárukou kvality. V případě nezkušenosti spíš naopak. V podstatě se u druhého způsobu jedná o skutečně o něco větší výtěžnost, úsporu času-destiluje se jen jednou, ale má to svá úskalí.Jako začatečníkovi bych Vám to nedoporučoval. Naučte se napřed destilovat, oddělovat frakce na jednoduché aparatuře a až pak když tak zkuste kolonu. Zjistíte, že pokud nepotřebujete přímo čistý líh nebo zpracovávat velmi nekvalitní kvasy, že se bez ní hravě obejdete.
Ovocné, bylinné, pálenky, průtahové destiláty apod. ji skutečně nepotřebují.
(Spíše se musí její rektifikační schopnost potlačovat, regulovat nebo ji úplně vyřadit.)
Stačí jen pomalý ohřev - šetrná a pomalá destilace. Z chladiče nesmí nic chrlit ani se valit proudem, jen vytékat "tenká nitka".
A při takovém vedení destilace je dost prostoru pro oddělení nevhodných frakcí i při velmi jednoduché sestavě.
Ale ten šetrný ohřev a mírný výtok z chladiče platí i pro kolony.
U ních navíc hrozí přeběhnutí pěny z vařáku, většina kvasů je k tomu náchylná, a tím znehodnocení destilátu. Dalším negativem je pak relativní větší složitost aparatury a větší pracnost při její výrobě, údržbě, čištění apod.

V žádném případě Vás nechci od kolony odrazovat nebo ji zatracovat, je to jen můj názor a zkušenost.
Na rozdíl od dnes hodně "modními", propagovanými kegy s kolonami všude možně inzerovanými...

Rafael.

Ať se daří.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěl bych doplnit (po zakoupení lihoměru) Váš předpoklad, že jsem opravdu ukončil 1D předčasně, protože hodnota lihovitosti lutru byla 52%. Naředil jsem tedy na 30% a získal pouze 2,75 l lutru (protože jsem to dělal poprvé, nechtěl jsem dělat velké množství.
Teď mám ale problém právě s množstvím, protože vařák je 18 l konev na mléko a Vy jste tu někde psal, že lutr nemůže být jen na dně. Protože mám k dispozici pouze jen takhle velkou nádobu řeším jak vyplnit prostor, aby lutr nebyl jen na dně.
Napadlo mě, že prostor vyplním něčím, čemu nevadí takové teploty a neovlivní to lutr ve vařáku. Jako první mne napadly zavařovací sklenice naplněné vodou. Myslíte, že je to možné použít? Lutr by mi teď dosahoval přibližně do 1/3 konve.
Omlouvám se, že porušuji téma, měl bych to řešit asi ve 2D destilaci, nebo na diskusi kolem vařáků, ale když už jsme to téma kolem kolon a jednoduchých přístrojů nakousli, tak mi snad tuto drzost odpustíte.

Předem děkuji za odpověď i odpuštění a jsem s pozdravem
David Rejlek

Anonymní řekl(a)...

Můžete při tom i něco v těch sklenkách zavařit :-)))))
Jen ne maso, na to tam bude nízká teplota a mohl by od něho načichnout destilát.
*
Ale teď vážně! Určitě by to šlo. Jen ty sklenky, pokud používáte přímý ohřev, by měly být na nějakém roštu ať neprasknou. A uzavřené. Ale nevím jakými víčky aby nereagovaly s lihovými párami.
*
Mlékarenská konev má celkem malý průměr dna, možná by šlo i to malé množství v ní odvařit - dosáhnout stejnoměrného výtoku z chladiče.
Nebo lutr uschovat napříště, až se ho nasbírá víc.
Nebo zkusit něco takového:

http://www.driml-napajecky.cz/cz/mlekarstvi/konve-hrnce-na-mleko/konvice-na-mleko-nerez-3-5-l-13061.html

Malý vařáček se vždy na nějaké pokusy hodí:-))))

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Při první destilaci používám deflegmátor i epruvetu a vždy odebírám ÚKAP (výskok) cca 200 ml ze 100 litrů kvasu - je velmi agresívní - cítíte etylacetát = ethylester kys.octové. Na úkapu je ho 4% tj. výrazný podíl. Smrdí to jak aceton, ale nikdy se v ovocném kvasu aceton nevyskytuje. Při druhé destilaci také odebírám ÚKAP vše dle chuti a zápachu. Etylacetát je složka odlakovače společně s acetonem atd.
Pro názornou ukázku jak je lutr složitou směsí uvádím identitu a obsah jednotlivých komponent při rektifikaci slivovicového lutru - stanoveno pomocí plynové chromatografie s hmotnostním detektorem (švestky Stanley, Vizovice)
Složení úkapu (předky, výskočky)

- methanol 0,9%
- ethanol 94,2%
- octan methylnatý 0,1%
- 2-propylalkohol 0,1%
- 2–butylalkohol 0,1%
- octan ethylnatý 4,0%
- isobutylalkohol 0,1%
- ethoxymethoxyethan <0,05%
- ethylpropionát 0,05%
- diethoxyethan 0,05%
- 3-methylbutanol 0,1%
- 2-methylbutanol 0,05%
- octan butylnatý <0,05%
- máselnan ethylnatý 0,05%
- 2x amylacetát 0,05%
- blíže neidentif. Ethylester <0,05% s retenčním časem 6,442 min.
- blíže neidentif Ethylester <0,05% s retenčním časem 9,571 min.

Je zajímavé, že aceton, tak typická úkapová komponenta v jablkovici či calvadosu, nebyla ve slivovicovém úkapu prokázána.

Složení jádra (prokapu)

- methanol 0,5%
- ethanol 98,5%
- 2-propylalkohol 0,1%
- 2–butanol 0,05%
- octan ethylnatý 0,2%
- isobutylalkohol 0,1%
- n–butanol <0,05%
- ethylpropionát <0,05%
- 3-methylbutanol 0,4%
- 2-methylbutanol <0,05%
- ethylhydroxypropionát <0,05%
- isohexanol <0,05%
- blíže neidentif. Ethylester <0,05% s retenčním časem 9,565 min.

Anonymní řekl(a)...

Z vědeckého hlediska je to zajímavé, ale pro praxi již méně; snad jen, že ten obsah metanolu je v min. míře (to co se týče složení jádra). Mě, když jsem měl možnost rozboru destilátu na "chromáku", dělali kluci z laborky, jen ten metanol a dokapové složky. Ostatní bylo pomíjívé. Také to bylo jen za tu láhev destilátu na zkoušku. Dnes je to již tvrdě podle Ekonomických pravidel a takovýto rozbor by stál kolem jednoho až tří tisíc Kč (možná i více, záleží na laboratoři, jaké má "oprávnění či ISO") a té lahve na "zkoušku" samozřejmě také. Takže je to již jen a jen na mém nosu a jazyku.

Anonymní řekl(a)...

Někde jsem už ty samé analýzy v české literatuře viděl. Jen si nemůžu vzpomenout kde:-(((
A celkem by mně to zajímalo. Složení pozadku třeba chybí, což by mohlo být v oblasti některých "nízkovroucích" složek celkem zajímavé...
*
Výše uvedené je jen doslova zkopírováno ze stránek p. ing. Šlosara o ovocných destilátech.
*
Jinak to pro praxi nemá valného významu protože to nejde ovlivnit a většinou ani identifikovat.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny :-)
Může mě někdo poradit, co dělám špatně, nebo proč se stalo to, že při první destilaci hruškového kvasu jsem měl kyselku již při cca 40 % alkoholu a při destilací dalšího kotle tam nebyla ani při 15 % alkoholu. podotýkám, že kvas byl pouze z jedné nádoby. Díky

Anonymní řekl(a)...

Napadlo mně jestli v první várce nebyla víceméně jen drť a v druhé šťavnatější část sudu.
Jinak nevím.
(Ale celý lutr je vlastně nepitná kyselka, takže při 2D se to zlepší).

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím přátele destilace :-)
Potřeboval bych poradit, dnes jsem poprvé destiloval lutr. Kotel je dvouplašť, pouze vařák 25l a chladič. Vydestiloval jsem jednu 20l dávku kvasu a mám 3,8l 46% lutru. Kvas byl ze slivek s cukernatosti 19 Brix a před destilaci byla cuk. 10 Brix, měřeno refraktometrem. Kvašeni se zastavilo a nepodařilo se mi opět rozjet. Menších sudů s kvasem mám více a ve všech je to podobné, zastavené kvašení a 10 Brix, tak jsem vzal vzorek z toho nejmenšího a odestiloval. Co mi nesedí je toto: lihovost kvasu mi vyšla cca. 8,7% (3,8 * 46 / 20), aby kvas měl 8,7% musely by kvasinky prokvasit cca 17 Brix cukru, při cukernatosti 19Brix na začátku a 10Brix na konci, mi to nevychází. Nejdůležitější otázka je jestli začit pálit, nebo se ještě pokusit rozjet kvašeni.
Díky za radu.

Václav řekl(a)...

U švestkového mače je třeba uvažovat s nejméně s 11 proc. pevného podílu, možná více, podle množství pecek.Dále se čtyřmi proc. nezkvasitelného podílu v roztoku, od 19 Brix je třeba odečíst 4 Brix, pak vám vyjdou úplně jiné vstupní údaje pro hodnocení.Zbytková naměřená hodnota cukernatosti u prokvašeného mače je opět zkreslena obsaženým alkoholem a nezkvasitelnými podíly v roztoku.

Anonymní řekl(a)...

Díky za reakci,
po započteni dalších dat mi to vychází o to více podivněji. Mač chutná trochu nasládle, tak by asi snesl další kvašeni, ale nedaří se. Lihová výtěžnost není tak zlá, tak asi začnu pálit. Díky za informace.
Všem přeji pěkné vánoce.

Václav řekl(a)...

Hluboce prokvašný švestkový mač bývá odporně kyselý, bez náznaku sladkosti.Pokud nespěcháte, nechte jej ještě pomalu kvasit, není náchylný na zvrhnutí se jako jiné kvasy.

Anonymní řekl(a)...

Prokvasit švestky na "odporně kyselý" se mě nikdy nepodařilo... Letos mají 10%Brix a CO2 už evidentně neuniká=plamen neuhasne, na rozdíl od sudu s 12% Brix, kde plamen uhasne. Ptám se, měřil někdy někdo refraktometrem na cukr ve šveskovém kvasu a naměřil koncových před destilací méně než cca 10% Brix??? A kolik?? (Z 10%Brix je nutno odečíst cca 4% nezkvasiltelných cukrů a vyjde už jen 6%Brix zkvasitelných)
Děkuji za odpovědi.

Anonymní řekl(a)...

Tekutý podíl z dokonale vykvašeného švestkového kvasu při měření refraktometrem má mít 4-6°Bx. A chuťově ani stopu po sladkosti!
Vyšší hodnoty svědčí o nevhodném vedení kvasu a úměrně podle množství neprokvašených cukrů ke ztrátam na výtěžnosti - 1kg cukru = 1l 50%̌ destilátu.
(Jak tu už psal Václav, při případné úvaze a propočtech zda už pálit je třeba vzít v úvahu i tuhý podíl kvasu - pecky, "suchou" dužinu a počítat víceméně jen s objemem tekuté složky kvasu!!!)

Ale na kvalitu destilátu to to větší vliv nemá.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Díky Rafael,
švestky mám v 50L bečkách, samozřejmě byly sbírány postupně, nemám takový velký sad, abych naplnil bečku v jednu chvíli. A sbírám švestky ze země, minimálně třepu, chci co nejvíce sladké švestky. Tento rok zřejmě pro abnormální sucho držely přezrálě švestky na stromech u všech odrůd.(scvrklé "prdelky" a přesto nespadly) Stanley byla z části na stromě ještě cca v polovině října! Odrůda President dosáhla letos rekordu cukernatosti 32%Brix !! !! po polovině října(díky vyššímu obsahu kyselin i u přezrálých Presidentů není senzoricky extrémní cukernatost patrná), takže možná i proto logicky všechny cukry neprokvasily - vysoký cukr a postupné dosypávání do bečky + poté nic moc teplo.

Anonymní řekl(a)...

Díky za reakce,
můj případ je trochu jiný. Švestky jsem v půlce záři posbíral najednou, rozmělnil míchadlem, přidal ztekucující enzym, výživu, aktivované kvasinky a uzavřel pod kvasnou zátku do dezinfikovaných těsných sudů, cukernatost břečky 19%Brix. Do druhého dne nastoupilo kvašení a po měsíci ustalo, cukernatost byla 11%Brix a do dneška klesla na 10%Brix, Ph bylo 3,8. Sudy staly v místnosti s teplotou od 18 do 20C. Vedle mezitím v pohodě vykvasila nevařená medovina a sudy s jab. moštem.
Nevím jak lépe se postarat o kvas, tak jsem ho vypálil. Výtěžek byl 3,85 l alkoholu z 50 l kvasu. Jeden sud jsem přicukřil na 23%Brix a tam byl výtěžek 4,67 l, jinak vše stejné. Lihovost jsem ověřil druhým lihoměrem.
Podle mého soudu, výtěžek by vypovídal o dobrém prokvašení, ale něco tu není správně.

Kamil

Anonymní řekl(a)...

Udělal jsem test s refraktometrem. Do 10°Bx roztoku cukru jsem přidal líh, aby měl 10% obj. alkoholu. Původně refraktometr ukazoval správně, pak povyskočil na 12°Bx. Cukernatost však dalším rozředěním klesla těsně pod 9°Bx. Takže chyba je asi - 3°Bx pro měření v okolo 10% lihovosti.
Po odečtení chyby a nezkvasitelného zbytku to není tak špatný výsledek.

Kamil

Anonymní řekl(a)...

To vyzkouším...u refraktometru je ale velmi důležitá správná teplota měření(osobně ověřeno na ochlazení či zahřátí refraktometru)...a moc nevěřím té "Automatické teplotní korekci" kterou u refraktometru udává prodejce, nevím JAK by byla účině provedena u skleněného hranolu uvnitř refraktometru, ten přístroj je optický relativně jednoduchý, bez nastavovací elektroniky.
Měřil jsem kvas s alk. kolem 13% objemově- i propočtem počáteční cukernatosti alkholovitost seděla (a ukázal 8% Brix zbytkového cukru na zkalibrovaném refraktometru s poctivě dodrženou teplotou prostoru a roztoku 20C) Poté jsem kvas dal vypálit a skutečně i poctivě téměř do posledku vyždímaný kvas destilací dal odpovídají výtěžnost s cca +/-0,5% Brix chybou na předkap, ztráty a nepatrný zůstatek ve výplacích. Tož tak.

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že jsem na teplotu nebral v potaz, ale dělal jsem ten test dvakrát, jednou doma (teplota cca 21C) a pak v dílně (cca 15C). Oba výsledky stejné.
Kamil

Anonymní řekl(a)...

Mám dotaz. Dávat "koláč" ze švestek do kotle? Je úplně zdravý a bez povlaku.

Anonymní řekl(a)...

když je zdravý, tak si myslím, že ano, já dávám

Anonymní řekl(a)...

Dobry vecer,
Dneska jsem poprve zkousel vypalit svou prvni varku 100litru kvasu. Vyteklo 6litru 30% lutru. Zda se mi to celkem malo. Vim,ze hodne zalezi na kvalite kvasu,typu jablek apod. Chci se zeptat kolik je vlastne zhruba minimum lutru ze 100L kvasu. Resim jestli pokracovat a vypalit dalsich 100L kvasu nebo se na to vyflaknout.Dekuji za jakoukoliv reakci. Skalbe.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý,
to je opravdu žalostně málo, velmi, velmi málo...
Někde děláte chybu...často takové žalostné výsledky mají jedinci co pálí v kotli s netlakovém provedení vodního dvojpláště- voda má jen do 100C což je logicky pro ohřev a přestup tepla do kvasu málo. Nebo jste "dokázal" vyrobit nevykvašený či jinak vadný kvas apod. Podal jste málo informací pro diagnozu, logicky.
Max

Anonymní řekl(a)...

Dekuji za rychlou reakci.Kotel smalt 50L.opatreny medenym celkem vysokym vikem.Primy ohrev plynem.Prestupnik cca 1,5m a 22mm spirala o delce 4metru vse medene.Mozna netesnost,obcas mezi vikem a varakem spadne par kapek. Kvas nalozeny zacatkem rijna a kvaseny ve venkovnich podminkach.Skalbe.asi mnoho chyb najednou!?

Anonymní řekl(a)...

Těžko, těžko určovat dignozu na dálku.
Možná vám kvas nedokvasil když byl venku...změřit kapalinu z kvasu optickým refraktometrem, nebo dát kapalinu do lahve od tatarky a zavřít a do tepla, pokud se za cca 12-24hpd od ohřátí při otevření ozve silné siknutí, kvas je nedokvašen. Případně dát rovnou sud s kvasem do tepla alespon 16-20C a pokud se do pár dní doslova zvedne z hladiny vrchní koláč, tak kvas ještě není vykvašen. Loni díky teplu bylo ovoce všeobecně o 3-6% Brix více cukru, takže ovocem to nebude.
Netěsnosti by musely býti velké a louže kondenzátu obrovské, také by to bylo cítit ve vzduchu.
Přímý ohřev kvasu bez míchadla apod. není moc vhodný.
Max

Anonymní řekl(a)...

Jsem uplny zacatecnik a proto se ptam jako laik. Lze vyrobit pri prvni destilaci palenku anichz bych se nejak ''priotravil''? Samozrejme za dodrzeni a oddeleni jednotlivych frakci tzn. predkap-jadro-ukap s vlozenim medenych podlozek apod.do prostoru kde unikaji do prestupniku pary. Zatim to tak dodrzuji a celkovy vysledek po prvnim destilaci je dobry. Predkap davam pryc, jadro zacina cca 58% postupne klesa na 40% cire barvy a hlidam ukap,ktery pomalu ale jiste zacina mit zakalenou barvu bez vyraznych pachu.Predkap cca 1,3dcl ,jadro 1,5litr a dokap jak kdy.Vse pri hodne pomalem ohrevu, ktery konci pri paleni 40litru kvasu zhruba po 7hod +-.Na dne zadne pripaleniny i kdyz je varak ze smaltu. Mam tam totiz nerezove paraky na knedliky :-D. Moc diky Maxovi za osvetu co vse delam spatne.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny, testoval jsem nový postavený přístroj.
Průměr vařáku 60 cm, výška 50 cm(venkovní plášt pr. 65cm výška 60cm poklička bez těsnění). Defl. průměr 8 cm, délka cca 75 cm(naplněn celý cu kroužky trubky 15 - 22 mm), nad tím refuxní chladič1 délky 60 cm, vnitřní průměr 15 mm pak přestupník délky 10 cm průměr 15mm připájený k chladiči délky 2m průměr 15mm.
Chladiče trubka v trubce 15 - 22 mm
Měl jsem problém. Při 1d chladič1 nezapojen na vodu
Teplota v přestupníku až 90 stupnů, ale moc to neteklo, jen kapalo, chvilkama vůbec.
Po skončení (asi 8 hodin) mi z 60 litrů kvasu nateklo 7 litrů lutru o cca 40 vol.
Po odizolování jsem zjistil mírné netěsnosti, šroubové spoje těsněny koudelí.
Nevím jestli nemám špatně poměry tech součástí.
Nyní jsem vysypal všechny kroužky ven a odmontoval chladič 1. Budu opakovat pokus.
U kolegy jsem viděl 1d a teklo to řekl bych tenkým pramínkem.
Na jakou adresu se posílají fotky Deslíkovi?
Díky

Anonymní řekl(a)...

Zdravím kolegu z předchozího příspěvku.
Patrně děláte chybu v postupu pálení - aparatura bude asi v pořádku. Princip 1D je v tom, že kvas rychle zahřejeme a vzniklé páry zase zchladíme. Nic víc a nic míň. Vše je zde dobře popsáno v sekci 1. Destilace.
Když se kouknete na diagram teploty par a procenta alkoholu (např. zde: http://www.zahrada.cz/forum/obrazek.php?id_zaznamu=309520&identifikator=1223117163145935&nazev=Tabulka+teploty+par+a+procenta+alkoholu&id_oblasti=100) uvidíte, že při 90°C výstupních par je % alkoholu v kvasu ještě 15%. Určitě budete mít nějaké teplotní ztráty v aparatuře, takže odpařovací teploty budou o něco vyšší, než jste naměřil v přestupníku ale pokud jste skončil u 90°C, tak jste nedosáhl optimální výtěžnosti. Proto pouze 7l lutru. Já běžně "ždímu" kvas při 1D do teploty 96-98°C v hlavě přestupníku.
A také je chybou při 1D používat plnění do deflegnátoru a vůbec deflegmátor jako takový.
Prostě přivést kvas do varu (tak, aby se nepřipálila pevná složka kvasu) a páry zchladit.
Všechno ostatní nechat na 2. destilaci.
Ať se daří.
F.H.

Anonymní řekl(a)...

Jen dodám, že taková užitečná tabulka tady je už dlouho!!!
Netřeba ji hledat na "moderované tlachárně" typu zahrada.cz

http://3.bp.blogspot.com/_tlb6BhQBxLY/S1QeyE-cuPI/AAAAAAAAAQA/oRJ1b7jKxTM/s1600-h/def02.jpg

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za informace,
pokusím se o další 1D, kroužky jsou venku, chladič1 taky, zkontroluji těsnost.
1d jsem ukončil, měřil jsem alkohol a měl přes 20 vol proc. Četl jsem na fóru, že někteří končí u 30.
tabulku si vytisknu, díky.
Ještě řeším menší aparát na 2d. Asi udělám z kegu na pivo.
Mám zatím 12 l lutru a ten můj 100l kastrol je velký.
Chci udělat něco takového.
http://aukro.cz/destilacni-pristroj-30l-2x-odkalovac-4-chladici-p-i5948803424.html
Koncepce S těmi prsty v hlavě na defl.,na kterou bych dal na závit,kvůli plnění mědi pod hlavu z těch kroužků do defl. a chladič ten co mám - 2 m rovná trubka z velkého hrnce.
Nevím jestli je toto vhodné pro slivovici.
Ty prsty se mi líbí víc než ten můj 60 cm chladič1, je to pak moc vysoké.
Ty nádobky asi nebudu delat, protože ani nevím jak bych je použil, a řešil bych předkap, jádro ...
Nevím jestli ty prsty splní roli chladiče1. Pořípadě jetli půjde i rektifikace dokapu na alkohol pro likéry. Můžu jich tam přivařit i více.
Co myslíte o této koncepci?
Díky
Lee

Anonymní řekl(a)...

Aha, to je podstatná informace, že jste končil 1D na cca 20% alokoholu lutru. To jste předtím neuvedl. Takže to vypadá, že i ten postup pálení (tedy až na ten naplněný deflegmátor)je v pořádku, ale problém bude v nízkoalkoholovém kvasu. 7l 40% lutru odpovídá cca 60l 5% kvasu. Neuvedl jste, co jste kvasil, ale jestli to byly např. švestky, tak by měly mít cca 2x tolik alkoholu(zvláště vloni).
Ať se daří.
F.H.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,loni jsem začal s pálením jako začátečník, koupil jsem si rektifikační kolonu z kegu a na podzim vypálil hruškovici a kalvádos. Prodejce tvrdil, že s touto kolonou stačí pouze 1D a tak jsem ho poslechl a získal po 1D z 45l hruškového mače a vykvašeného jablečného moštu pokaždé cca 2,5l 70% pálenky čiré barvy. Jak jsem se ale zde dočetl, asi jsem nepostupoval správně, proto bych se rád zeptal na několik otázek:

1. Když budu chtít destilát použít pro přípravu likérů, má smysl udělat 2D?
2. Má smysl udělat 2D pro konzumaci čistého destilátu
3. Jak mám případně naředit lutr pro 2D a jakou vodou - mohu tvrdou vodu z vodovodu?
4. Ze zdejších příspěvků jsem pochopil, že použití rektifikační kolony pro 1D je spíše na škodu, lze tedy dočasně z této kolony udělat obyčejnou?

Předem děkuji za odpovědi. Jarda.

Anonymní řekl(a)...

"... lze tedy dočasně z této kolony udělat obyčejnou?"
Ano lze, zavřete přívod chladící vody na jednotlivá patra kolony a pokud to konstrukce dovoluje patra otevřete naplno (max. průtok par), z kolony se stane přestupník.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň.Priatelia,chcem sa opytat kde by som sa vedel dočítať ako postupovať pri pálení ovocného kvasu.Mám na mysli :1D Prvá destilácia-ako mám kvas zo začiatku zahrievať,ako mám postupne zvyšovať teplotu,po kolko pecent mám vypúšťať pri prvej destilácii.2D Druhá detilácia-ako mám postupne zahrievať lutr,koľko mám pri začiatočnom stekení odliať prvej destilovanej zmesi,tak aby uz neobsahovala metanol(keď výchádzame z toho,že som v prvej destilácii spracoval 100 litrov kvasu,,a,,následne mi zhruba vytieklo 25 litrov lutru,,zhruba)Tak koľko mám v pomere k vydestilovanému lutru v 2D druhej destilácii odliať v začiatočnej fáze z výsledného produktu,,,tak aby uz naozaj neobsahoval žiaden metanol.Na záver až po koľko percent mám pri 2D druhej destilacii púšťať výsledný produkt,tak aby som ho neznehodnotil...Za všetky rady vopred ďakujem....Usedlost..

Anonymní řekl(a)...

Zdravím též, co k tomu říci …
Snad jen to, že o tomto je přeci celý tento web, … kdybyste si jej pročetl (vím je toho spousta …), příslušné jednotlivé kapitoly a diskuzi pod nimi, asi byste tento dotaz ani nepsal, … většinou to bylo již vše někde v něm popsáno !! Bohužel, dávat „lekce na dálku“, kdy dotyčný neví, jaká aparatura bude použita (a i potom se většinou každá chová trochu odlišně), co za kvas bude destilován (a podle toho se i ty úkapy, jádro a dokapy řídí - a hlavně na základě jeho kvality), je jaksi nereálné. Těchto "knížecích rad" je plný YT i s ukázkami videi ...
Přesto vám přeji trpělivost při studiu, a hlavně potom při té vlastní praxi a ta se nedá získat žádným předběžným čtením postupů (to je jen nebytný základ) ale je nutno si to „osahat“ a postupně „naučit na té které aparatuře“.

Anonymní řekl(a)...

Pozdravujem.Ja som to čítal komplet všetko...Len nejako detailnejšie som to nenašiel rozpísané nikde na tejto stránke..Ak to tu je,prosím navigujte ma,kde presne to nájdem.Páliť chodievam do pálenice a tam sú ľudia na informácie skúpy,človek sa dozvie len nepodstatné informácie.Kedže ma zaujala vaša stránka,vnukla mi tiež myšlienku poctivej vlastnej produkcie z dvora :-)...Väčšinou som chodieval páliť slivovičku.Tu mám aj dobré skúsenosti s výrobou kvasu a taktiež trnku obecnú-trnkovicu o ktorej väčšina ľudí čo ju pila,tvrdila,že je oveľa lahodnejšia ako drienkovica.Páliť mám v pláne na maďarskom uzemí,kedže mi tam za to nehrozia žiadne postihy..Aparatúru som vygúglil veľmi kvalitnú,lem musím po ňu odbehnúť trochu vicej na juh.Pridávam odkaz nižšie.Podľa môjho názoru za tú cenu,ktorú pýtajú za túto mašinku sa mi ani neoplatí robiť starosti so zháňaním a kompletovaním nejakej podomácky vyrobenej páleničky..Predsa len je to odskúšaná a naozaj do detajlov prepracovaná mašinka.Za všetky rady vopred ďakujem.Usedlost http://www.destilatori-kazani.com/sr/prevrtaci/80

Anonymní řekl(a)...

No už Vám odpověděl kolega výš. Já taky nevím co napsat, co poradit. Informací je tady na celém Deslikovi myslím dost.
Pokud nestačí samotný blog, tak jsou tu i odkazy buď na knihy nebo na jejích stažení. Nebo odkazy na zahraniční homedistillery. Tam je čtení na týdny, měsíce.., ne jako u nás....
*
Na nějaký konkrétní dotaz se snažíme odpovědět, ale vyrobit nějaký "slabikář" je aspoň nad mé síly, ale hlavně proti mému přesvědčení. Proč bych měl radit někomu o kom si myslím, že neprojevil alespoň elementární zájem o technologii?
Myslím, že by to byla jen ztráta času.
*
Na druhé straně děkuji za http://www.destilatori-kazani.com/sr/prevrtaci/80
Dobrý odkaz. Jeden z těch lepších.
Sice preferuji domácí výrobu, postupné úpravy během provozu na základě zkušeností a osobních potřeb, ale chápu, že ne každý má na to možnosti.
Kdybych chtěl našel bych na tom zařízení několik věci které bych si udělal jinak, ale to nic nemění na tom, že je to podle mně jeden z nejlepších a i nejlevnějších komerčních aparátů na netu co jsem viděl.
V každém případě by si výrobce zasloužil čelné místo v sekci "Oficiální výrobci destilačních kotlů".
*
Ať se daří a pokud budete mít nějaký konkrétní dotaz pište.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zaujíma na hlavne tá 2D druhá destilácia.Podľa toho čo som tu vyčíta 1D prvá destiláci na klasickom prístroji sa môže púšťať až po tých 20%,,menej nie.Potom prichádzame na 2D druhú destiláciu,tam už podľa toho,čo sa opisuje na tomto fóre neviem prečo nemôžeme na klasickom destilačnom prístroji púšťať pálenku až po tých 30% až 20% najmenej(opisujete tu viacerí,že pod 50% už je destilát nekvalitný a zapácha).Podľa mojich informácií,ktoré som získal od nejedného deduška páliča,na konci pálenia pod 50% až do tých 30%-20% doteká najlepšia aróma a chuť destilátu.Tiež sa mi zdá nehospodárne využitie kvasu pri odstavení 2D pálenia pri 50%-40% a potom riedit výsledný produkt vodou.Určite mi dáte za pravdu,že už ste počul o tom ako pri riedení zlá voda narobila viac škody ako osohu a zmenila chuť a aj zamútila výsledný produkt.Nie je lepšie nechať to stiecť po tých 30% až 20% a potom to zriediť po zmeraní čo najmenším množstvom vody?Samozrejme rozhodnutie pri akých percentách,či 30%,alebo 20% záleží hlavne od toho,koľko percentná pálenka tiekla na začiatku pri 2D druhej detilácii a aj koľko litrov lutru sa páli v druhom kole :-) .....Ďakujem všetkým za príspevky a odpovede k mojim komentárom.Dobrých rád nie je nikdy dosť..Usedlost

Anonymní řekl(a)...

Usedlost:

1D je jen o "přípravě" lutru, o zkoncentrování a hlavně oddělení těkavých složek z kvasu. V této fázi není co zkazit a může probíhat i velmi rychle. Limitující jsou jen tlaky v aparatuře a pěnění - nebezpečí přeběhnutí části kvasu do lutru, přip. ucpání přestupníku a havarií s tím spojených. Nic jiného nemusíte řešit a spolu s rychlým naplněním a vypuštěním kotle je to jediná operace kterou lze bez snížení kvality konečného výrobku zefektivnit a zrychlit...
*
Proč se doporučuje, ale není to žádné dogma, jen zkušenosti, vést 2D pod určitou koncentraci, časem praxi zjistíte sám.
Je to dáno chutí vytékajícího destilátu. Podle kvality kvasu, typu aparatury, suroviny začne z chladiče ke konci destilace postupně vytékat destilát nechutný, štiplavý, kalný, smradlavý a i kdyby jste se na hlavu stavěl, nic s tím neuděláte.
A je jen na Vás zda ke "zředění" destilátu použijete kvalitní vodu nebo ten nechutný pozadek.
Co ještě nechat a co vyhodit nebo použít k další destilaci nebo rektifikaci není obecně přenositelné. Je to na Vaši chuti. Někdy lze skutečně vést 2D i k 30% a někdy i 60% je už nepitelný destilát který může zkazit celou várku.

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Na vykvaseny kvas bych refraktometr nepouzival, ono to meri urcite jinak, nez hustomer.

Anonymní řekl(a)...

Refraktometr je kalibrovan na smes voda/cukr. Kdyz je v tom alkac, meri jinak nez hustomer.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,připravuji 1D a surovinou je jablečný mošt.Prosím o radu zda je mutné k destilaci oddělit kal který se usadí pří kvašení
u dna .Moc děkuji .M

Anonymní řekl(a)...

Mázlavá bílá hmota dost pevně lpící na dnech kvasných nádob do vařáku rozhodně nepatří. Jsou to mrtvé kvasinky. Do jaké míry to jejích zanedbatelné množství je schopno narušit destilát nevím, ale nevidím žádný důvod k takové "šetrnosti".
*
Zvlášť když podle některých zdrojů, hlavně francouzských, v souvislosti s výrobou kvalitního Calvadosu se doporučuje k destilaci jen vyčeřené jablečné víno, nebo cider, nevím jak to nazvat..
Taky když je ho zakázano přicukřovat, sířit atd...
A navíc ten "polotovar" musí nějakou dobu zrát....
*
Ale osobně bych nějaký kal, ne tu bílou hmotu, ve zkvašeném jablečném moštu před destilaci vůbec neřešil. Jsou to zbytečné ztráty a rozdíly v té separaci by stejně nikdo nepoznal...
*
Jako důkaz toho mého tvrzení doporučuji přečíst si diskuze na zahrada.cz.
Hodně lidí, nebo i většina nepozná, nebo nechce poznat - to nevím, rozdíl mezi destilátem z jádrovinných drtí a moštů.
A to je už rozdíl hodně velký... A není co k tomu dodat...
*
Francouzským Calvadosům jako domácí nadšenci konkurovat v žádném případě nemůžeme, protože takové výroby jsou založeny hlavně na kvalitě vstupních surovin, t.j. jejích vybraných moštových odrůd jádrovin.
A taky zráním v sudech.
Ale aspoň něco se aplikovat a použit dá i v domácích podmínkách.
Tím myslím hlavně nevyrábět jablečné pálenky z drtě nebo nakrájených plodů, ale jen z moštu!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Pro Rafael) Můj dotaz nebyl rozhodně motivován šetrností ale pouze pohodlností, protože oddělit kal z neprůhedných 40 l barelu s úzkým hrdlem nebude nic moc.Budu to muset opatrně stáčet jako víno. Drtí se nemíní vůbec zabývat . To radši nebudu nic dělat.Moc děkuji za rychlou a obsáhlou odpověď.Milan

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat, několikrát se tu opakuje "nebezpečí přeběhnutí kvasu při 1.destilaci do lutru", co se vlastně stane pokud k tomu dojde a co s tím.

Ptám se proto že se mi to stalo u jablek, zatím je to pořád lutr, mám to dál nějak řešit, nebo vylejt.
Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
V tomto případě, u 1.destilace bych to již neřešil, při 2.D, se to šetrným vedením destilace opraví...
Nebezpečí přeběhnutí kvasu (ale i toho případného přeběhnutí u lutru) spočívá v tom, že vám „zahltí“ chladič, a tím v systému naroste náhle tlak a může dojít k poškození aparatury až k roztrhnutí, není-li proti tomuto na systému nějaká pojistka ...
Tak ať se daří

Anonymní řekl(a)...

Hezký den. Při první destilaci se mi kvas silně přichytává ke dnu kotle, mám strach aby se při další várce nepřipálil. I když mám na dně síto s 3mm dírkami, asi se tam dostává dužina. Na vyřešení míchadla nebo dvoupláště teď už nemám čas, ale našl jsem radu že se na dno nádoby dají Raschigovy kroužky které zabrání přichycení. Rád bych znal Váš názor na toto řešení. Děkuji

http://www.turbokvasnice.cz/Raschigovy-krouzky-keramicke-250-g-8x8-mm-d342.htm

Anonymní řekl(a)...

Jěště bych dodal že to bude dočasné řešení. A myslíte že by se daly použít keramické kroužky z akvaristiky?

Anonymní řekl(a)...

Jsem začátečník a tímto bych chtěl poděkovat všem kdo se podílí na těchto stránkách.
Je zde množství užitečných rad, jen jedno jsem nenašel a to jestli se u 1D odděluje předkap. Tímto prosím o radu a předem děkuji.

Anonymní řekl(a)...

1.D slouží hlavně k oddělení tuhých částí od "kapaliny", tudíž se žádný předkap (úkap) neodděluje ... viz poslední odstavec z popisu 1.D na žačátku tohoto oddílu :
"1.Destilace se provádí většinou bez deflegmátoru, získaný lutr se žádným způsobem nerozděluje na jednotlivé frakce, ale bere se od začátku destilace až do obsahu 20% obj. etanolu v jímaném lutru. Při této koncentraci lutru je obsah etanolu v kvasu pod 1% obj. a navíc obsah přiboudliny v jímaném lutru je natolik vysoký, že by mohl negativně ovlivnit následnou pálenku."
Pálenkám zdar.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, kolik asi má být lutru z 270litrů švestkového kvasu. Nateklo mě 37l 54%. Mám ho naředit na 30%. Děkuji A.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
nevím, zda Vám někdo odpoví, nikdo neví jak bylo ovoce zralé (měřil jste cukernatost kvasu ?), pokud ne, je Vaše otázka planá a odpověď může být pouze teoretická nebo na základě zkušeností - švestky jsou pro mne nedostupné, nemohu proto množství lutru posoudit.
Lutr určitě ředit na 30% - určitě by jste to tu našel v diskuzích.
petan

Anonymní řekl(a)...

No při koncentraci alkoholu v kvasu 6 - 10 %, by mělo být toho lutru (54%-ního) tak 30 - 50 litrů, počítáno hrubě přes palec. Nejsou uvažovány ztráty a případné ukončení destilace předčasně. Vše závisí na kvalitě vašeho kvasu !!

Anonymní řekl(a)...

No já s ředěním lutru na mnohde doporučovaných 30% zásadně po celoživotních zkušenostech nesouhlásím!
A taky mi přijde velmi divné, viz příspěvek nad mým o 54% síle..
Tím se přece připraví o aromaty a chutě....

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Teklo to ze začátku 84% a končil jsem na 22%. Lůtr hodně voní, trochu zakalený to teklo kolem 35%. Kvas byl hodně hustý (jestli budou švěstky, tak kvas naředím, změřím cukernatost atd.) Je to můj první pokus. Mám ještě 150l kvasu a až ho udělám, tak dám vědět co nateklo. Kolik asi bude 50tky z těch 37l 54%? Může to někdo odhadnout? Děkuji a s pozdravem A.

Anonymní řekl(a)...

Opět jen hrubě přes palec: Úkap by se měl pohybovat kolem 0,8 - 2,5 litrů; záleží na kvalitě předchozího kvasu kolik jej odeberete, nutno kontrolovat senzoricky !!;
Jádro tak 30 - 33 litrů (s přepočítáním na 50%), opět nutno hlídat konec odběru senzoricky, konec odebírat do sklenic po cca 0,25 - 0,5 litrů …
Zbytek bude dokap a lutrové vody … ale proboha neberte to doslova, tohle je jen taková „akademická debata a knížecí rady“, v reálu to může být úplně jinak !! Hlavně si nastudujte a odzkoušejte oddělování jednotlivých frakcí. Z jedné či dvou destilací se to jeden většinou nenaučí.
Zdravím a ať se daří ...

Anonymní řekl(a)...

A to jste to počítal s naředěným lůtrem na 30% nebo těch 54%? Díky A.

Anonymní řekl(a)...

no počítal jsem to z lihovitosti 54%; ale naředěním na 30% by se mělo zlepšit oddělení úkapu …

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, spýtam sa aká je dôležitá teplota pary pri 1D ?
či lepšie zvyšovať teplotu postupne a destilovať pomaly alebo navýšiť teplotu na 88-90°C a nechať lutr tiecť ?
Má rýchlosť a teplota pri 1D vplyv na množstvo dokapových látok ?
Jozef.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den mam novou destilacni kolonu s talirovym nerez chladicem a nerezovym dvouplastovym 160l kotlem.chtel jsem se zeptat pri kolika procentech alkoholu mam prvni paleni prerusovat kvas jablka.lihomer mam umisteny podchladicem v epruvete tak at vim do kolika promile mam kvas palit nemam s tim zkusenos.dekuju

Anonymní řekl(a)...

Celkem mě překvapuje, že si někdo pořídí takovou jistě drahou aparaturu, a pak neví co s ní? Jak ji využít?
*
Zkušenosti je třeba získat, ale to už dnes není jako kdysi. Tehdy to bylo fact na dlouho, spousta pokusů - omylů - zklamání...
Dnes stačí jen číst, číst a trochu přemýšlet a furt je to málo.
Co si vlastně myslíte, že Vám kdo poradí když jste už našel tento blog?
Akorát ze sebe, s prominutím děláte blbce a jako takový byste se možná do podobných akcí vůbec neměl pouštět.

P.S. Takový dotaz by byl už dost trapný i na zahrada.cz.

S omluvovou Rafael,
protože takový typ dotazů, aspoň mi, nevím jak komu jinému přijde jako úplná dohenestace všeho co jsme tady kdy napsali. Jako házení hrachu na zeď nebo .....

Anonymní řekl(a)...

Do kamene tesat, Rafaeli...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, protože nerad "tesám" a nechci být ani "ošklivý" k začínajícím,
tak jenom dodám ... stačí si přečíst poslední odstavec "předmluvu 1.destilace, zde před "diskusí" ... jsou to jen 4 řádky ... to snad zvládnete.
Tož tak ... ať vám to teče ...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,chci se zeptat co je lepší při 1D? Výstup par před chladičem na teploměru mi ukazují 80-90stupňů. Při poklesu teploty páry klesnou na zhruba 40 stupňů. Po sepnutí termostatu opět se zahřejí na 80-90stupňu.Může se to takto dělat? Někdo mi říkal že by se teplota měla stále držet na rozmezí 80-90 popřípadě až na 95 stupňů.děkuji za radu

Anonymní řekl(a)...

Během destilace klesá obsah lihu ve vařáku proto i teplota se musí stále zvyšovat aby se destilace nezastavila. Nějaké prodlevy nemají žádný smysl a jen zdržují proces. Ten se má řídit topným příkonem.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za radu,dnes se mi už podařilo zajistit stabilní teplotu,stačilo poupravit termostat,takže proces jede v kuse bet žádných prodlev.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, měl bych další dotaz.kamarád mi říkal že sbírá lutr do 10%.při 2D pak jádro až do 40% dokap do 10%.jsem začátečník a jeho finálním výsledek jsem ještě nezkusil.chtěl bych slyšet názor zkušených na jeho postup jestli je to správné. Ještě mě zajímá, někdo uvádí lutr ředit na 30%? Ředit nebo ne?

Anonymní řekl(a)...

Zapomněl jsem obsluze destilacniho přístroje dát pokyn k pusteni vody do chladiče. Chvilku se objevily bílé kousky jako při odvapneni...lutr tekl že se ž nej kourilo. Vylít? Nebo poslat do 2D?

Anonymní řekl(a)...

Toho bych se vůbec nebál, odstraní, zůstane to v kotli při 2D.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dík moc. ...a ještě jeden dotaz. Na hladině lutru jsem zaregistroval nesouvislou mapku připadalo mi to jako olej. Trošku stiplavy odér. Sebral jsem a vylil. Jinak lutr od počátku jak sklo. Čím jsem byl blíž dnu IBC 1hL tím docházelo k vyššímu zakalení(četl jsem zde že neva - jen postřeh)

Anonymní řekl(a)...

Diky za odpoved

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň

Mám poľský dvojplášť + ten ich systém studených prstov + 2x odkalovač. Skúšal som hruškový kvas na prvý pokus dľa manuálu výrobcu teda všetko na jeden krát - teda zapojením chladenia v deflagmátore - takto som robil cca 60l kvasu.

Druhý krát som skúšal asi 120l kvasu robiť už na dva krát - teda 2x 1D a potom spolu 2D. Výsledky sa mi ale zdajú úplne porovnateĺné, ešte musím zapojiť kolegov a viac členov rodiny nech povedia čo je lepšie. robiť to na 1x je určite časová úspora, ale zase sa treba viac hrať s chladením

Moje otázky čomu úplne nerozumiem:
- prečo pri 1d nemôžem dať do tej rúry medené filtre ale až pri 2d?
- prečo pdi 1d nemôžem vyhodiť úkap - resp aspoň jeho časť? prečo až pri 2d?
- poliak mi odporúčal dať do tej výstupnej rúry 1xoceľový filter a 2x medený. Prečo nemôžem dať tých medených viac?
- kolega pálil v ofic pálenici 2vojkotlový systém. hotovo za 3 hodiny 250l kvasu. Ako je možné že to tam robia tak rýchlo keď sa všade tvrdí ako je dôležitý pomalý postup špeci pri 2d?

ďakujem

Inak výborná stránka, perfektné informácie.

Anonymní řekl(a)...

Též přeji hezký den, trochu odpovědí :
- prečo pri 1d nemôžem dať do tej rúry medené filtre ale až pri 2d?
1D slouží k oddělení pevných částí od kapalné fáze, je proto zbytečné, aby tam ty medené filtre byly.
- prečo pri 1d nemôžem vyhodiť úkap - resp aspoň jeho časť? prečo až pri 2d?
Teprve při 2D se odděluje úkap, jde to podstatně lépe, než když to destilujete zároveň s pevnými částmi – profi přístroje PP jsou na to stavěné !!
- poliak mi odporúčal dať do tej výstupnej rúry 1xoceľový filter a 2x medený. Prečo nemôžem dať tých medených viac?
Čím více tam dáte filtrů, tím bude větší jejich zmáčknutí, a tím i omezení „prostupu“ v koloně a ta se vám může zahltit stékajícím reflexem tak, že přestane být prostupná. Chce to vždy určitý kompromis !!
… Ako je možné že to tam robia tak rýchlo keď sa všade tvrdí ako je dôležitý pomalý postup špeci pri 2d? …
No, jestli to nebude taky tím, že na to mají dimenzované chladiče destilátu !! Jedou tak, co jim jejich zařízení ještě dovolí. Každá aparatura má svá omezení. Nemůžete proto porovnávat profesionální aparatury s těmi pro amatéry …
Hezký den a trpělivost při pokusnictví …

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň

ďakujem za odpoveď. Teda ak to správne chápem nespravím nič zlé ak tam ten medený filter nechám aj pri 1D. totiž ak to správne chápem meď pôsobí ako katalyzátor ktorý je potrebný aby pri tom pálení sa niečo stalo.

Avšak v tej mojej sústave ktorá je celá z nerezu by som mal použiť len 2 filtre - je to niečo ako medená drôtenka. Preto som chcel nech je tam pre istotu prítomná aj pri 1D ak tam nejaká katalytycká reakcia môže nastať....Totiž ako niekto zistil že tie 2 filtre stačia? V praxi pri pálení keď som ich vyberal tak je pravda že ten prvý bol tmavý a postupne menej, ten druhý v poradí bol tmavý menej až ostal úplne čistý...

ďalej v sústave mám jeden teplomer na vrchu kotla a druhý teplomer na vrchu tej hlavnej rúry. Rozdiel v teplotách je cca 2až 5C. ten navrchu je chladnejší. Predpokladám že sa mám orientovať teplotou toho hore....

V ďalších textoch sa uvádza že sa preferuje vyradiť tie poľské odkalovače. Nestačí ich len zaizolovať? Momentálne ich mám tak ako sú - teda nezaizolované a vylievam úvod v momente keď sa prechádza na jadro - toho je málo max 2dcl. A potom po destilácii vylejem obsah - toho môže byť cca aj 5dcl ale obsah alkoholu je nízky takže to nevidím ako zásadnú stratu. Tedea je nutné ich naozaj z toho systému odrezať?

ďakujem

Anonymní řekl(a)...

Při 1D se katalyzátor samozřejmě použít může teoreticky nemá čemu uškodnit. Prakticky to, si asi musí vyzkoušet každý sám.
Dle mého názoru je to ale jen "lapač" látek které destilují z kvasu a způsobují m.j. kalnost a olejovitost lutru.
Otázkou je, zda se tam ten usazený bordel v tom RČ předkapem propláchne nebo tu náplň bude třeba před 2D pořádně vyčistit nebo vyměnit aby to nezasfinilo finální destilát.
*
Nějak mi přijde, že vliv Cu na jakost destilátů se hodně přeceňuje. Dá se to pochopit při destilaci zasířených vín, kvasů, nebo u peckovin když někdo chce echt řešit etylkarbomáty.
(Ale ty poslední zmíněné - bylo to jen bláznění EU které je už přešlo. Podobně jako u jejích našich domácích podporovačů toho nesmyslu).
Jinak si myslím, že nějaké "násilné cpaní" měděných drátěnek špon udělá domácím paličům více škody než užitku. Hlavně v té údržbě při přetržitém provozu....
*
Co se týká těch tzv. "odkalovačů", tak Vás nepotěším:
Nemají absolutně žádný smysl, jsou to jen marketingové opičárny které výsledný destilát jen znehodnotí.
Předkap, jádro, dokap se odděluje úplně jinak a ty "opičí" způsoby to jen ztěžují!!
*
S těmi teploměry je to složitější, záleží to velmi na aparatuře...
Ale obecně napsáno, nejlepší je řídit se svou chuti a nějaké těžko přenositelné údaje brát jen jako hodně velmi orientační!!!
Kotlový, před kolonou, na nejvyšším místě umístěný teploměr..., každý má svou vypovídající hodnotu. Ale ty nejde nijak směšovat, laicky porovnávat, ale časem je pochopit a naučit se s nimi pracovat.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobry vecer
docital som sa tu ze pri 1D bola sila lutru na zaciatku az 84 percent a koncila na 22 percentach. Venujem sa tejto alchymii chvilu a zatial som mal najviac 64 percent. Moze to byt sposobene konstrukciou pristroja? Mam 120 l nerez kotol s klobukom a medenym chladicom. 1D koncim pod 10 percent skuska ci vytekajuci lutr este hori a vysledok ma celkom 20 percent (takto ma to naucil stary otec) Robim to zle ? vysledok z 2D zatial vaetkym chutil a ma aj vemi dobru vonu.

Dakujem

Petr

Anonymní řekl(a)...

Proboha, to jste četl kde??!!!
Podle jednoduché tabulky, tady na blogu je taky, a vůbec každý palič by se s ní měl důkladně seznámit než se do něčeho pustí...
*
Aby při jednoduché destilaci bylo možno získat něco kolem 8O% muselo by být ve vařáku aspoň 50% lihu....

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, pane Rafaeli, měl bych na Vás prosbu, ozval byste se mi na mail kr65@seznam.cz? Moc děkuji Krajiccz

Anonymní řekl(a)...

Zdravim chcel by som sa opytat ked ponorim hadicku do lutru ktory prave vyteka tak buble. To ide vzduch z paraka alebo mi unika neschladeny etanol?? Chladic mam prietokovy.

Václav řekl(a)...

Jsem přesvědčen, že je to suchý vzduch, který se tlačí ven z kotle při objemových změnách. Lihová pára by asi při probublávání studeným lutrem ihned zkondenzovala.Úniky lihových par jsou při úniku z chladiče většinou cítit čichem a také jsou vidět jak kondenzují jako mlha v chladném vzduchu po opuštění chladiče.

Anonymní řekl(a)...

Dakujem budete mat asi pravdu lebo pri konci destilacii uz iba sem tam. Dakujem velmi pekne

Unknown řekl(a)...

Ahoj, netušíte někdo proč je pálenka vypálená před rokem, tehdy průměrné kvality po roce naprosto nedobrá a nepitelná? Skladovaná byla neředená ve skleněném demižonu 30l asi do půlky. Děkuji za Vaše názory.

Anonymní řekl(a)...

Proboha, vždyť ten Váš problém nemá nic společného s 1D!!!!
Proč jste to nenapsal do tématu tomu určenému???
*
Jen si tipnu, protože nevím v jakém prostředí byla uskladněná a o kolik se snížila její koncentrace.
Takže můj odhad trochu, nebo spíš hodně související s mým tady někde několikrát uváděným jednoduchým testem na špatné oddělení pozadku:

Během skladování se odpařila část níževroucích složek včetně jádra a tím pádem se zvýšila koncentrace pozadku a jeho pachuť se tím zvýraznila.
(Nic jiného mě nenapadá).

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Má význam používať deflegmator pri 1 aj 2D?

Anonymní řekl(a)...

Ne

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, mam nerezovy 80L kotol z kuchine 2 plast v plasti mam vodu ohrev kombinujem elektrinou a plynovym horakom namiesto klasickej pokrievky mam na vrchu nerezovu kuzelovu pokrievku vysoku 45 cm taku ako je priemer kotla na vrchu ma priemer 10cm a v strede je 3/4 holender priestuonik mam medeny aj chladic v priemere trubky 18mm....ked som mal predtim klasicku pokrievku a v strede som mal 10cm ruru vysoku asi 70 cm tak pri prvej destilacii mi natieklo z jedneho kotla okolo 10L lutru ktory mal v priemere okolo 30-35% a pri tomto prevedeni s kuzelovou pokrievkou mi z jedneho kotla naplneneho 70l kvasu vyda 5litrov lutru ale v priemere od tych 50 do 65%. Stava sa mi to pri kazdom ovoci vzdy vytecie len okolo tych 5 litrov.... Naposledy pri jablkovici mi vyslo z necelych 400 litrov kvasu vydalo 27 litrov 50% lutru a je aj trosku namodraly kde moze byt chyba... Teplotu dodrziavam.. Teplomer mam v tom kuzeli cca v strede... Pri 87 mi zacne kvapkat a cca na 89 uz tecie a ku konci dosiahnem tych 93-94 stupnov... Skuste mi poradit kde moze byt chyba ked mi to robi pri kazdom druhu kvasu. Dakujem

Anonymní řekl(a)...

Podle toho co tu píšeš, máš výtěžnost přibližně stejnou jako u původního systému, když při téměř dvojnásobné lihovitosti lutru máš poloviční objem. Jablka mají asi 8 %, max. 10 % zkvasitelných cukrů v moštu, v objemu jablečné drti je to ještě méně, u jablek nemůžeš čekat velkou výtěžnost pokud nepřidáš cukr. Co se týká namodralosti lutru, tak to je rozpuštěná měděnka, je třeba odstranit měděnku z trubek ředěnou kyselinou sírovou. Modrá barva po čase sedne ke dnu demižonu. Václav

Anonymní řekl(a)...

Jablka boli zomleté na kasu pridal som do nych distizim na skvapalnenie aj kvasinky a na 200L 2kg cukru Sud bol opatreny kvasnou zatkou "bublatkom" kvasilo to necelyCh 8 tyzdnov v 18° teplote... Medenku som skusal odstanit prevarenim kyseliny citronovej a potom sody... Chaldic bol vypusteny..po kazdom procese vsetko vyplachnem horucou vodou. A teraz ten lutr mam nechat usadnut alebo ho prefiltrovat alebo ho vypalit tak ako je? Vedel by ste mi upresnit cistenie tou kyselinou? Ako ju zriedit a ako postupovať? Ďakujem

Anonymní řekl(a)...

2Kg cukru na 200 l jablečné drti je 1%, což je nevýznamné. Akumulátorovou H2So4 naředím od oka s vodou přibližně 1:5, naliji do měděných trubek a nechám nějakou dobu reagovat, použitou kyselinu pak vyliji nazpět do původní nádoby k dalšímu použití, bývá již namodralá. Po kyselině pak trubky propláchnu vodou, někdy je protáhnu drátěnkou nebo houbičkou na tažném drátu. Takto čistím měděné trubky tak přibližně jednou za 2 roky. Václav

Anonymní řekl(a)...

Pokud nespěcháš, nech usadit měďnaté soli v lutru ke dnu a pak opatrně stáhni hadičkou k další destilaci. Vzpomínám si, že mi kdysi dávno tekl modrý destilát z počátku destilace, tak jsem ho oddělil mimo a dále již tekl čistý. Modrý destilát oddělený do PET flašky se po nějaké době vyčistil sedimentací. Nejsem si jistý, ale při druhé destilaci modrého lutru by mohly měďnaté soli zůstat v kotli a nepřecházet párou do již vyčištěného chladiče a měl by téci již čistý destilát. Václav

Anonymní řekl(a)...

Nechcel som davat vela cukru aby som neskazil destilat.aj vodu som nalial asi 30L lebo bol dost suchy.. Kolko by som teda mal dat cukru na 200L sud? A k tej kyseline pochopil som to tak ze nariedim ju s destilovanou vodou nalejem zaspuntujem koniec chladica a necham posobyt par minut a potom poriadne preplachnem horucou vodou? Ale ten "Modry" destilat mi siel pri kazdej destilacii a to som mal asi 4 kotli a po ukonceni ked som preplachol trubky tak z priestupnikivej trubky mi vyplavilo ako keby taky "medeny prach" mam aj odkalovac.. Lutr je priezracny len tak namodraly... Vyskusam a snad sa to napravi. Dakujem.

Anonymní řekl(a)...

Pokud jsi jablečnou drť, která má sama o sobě válo zkvasitelných cukrů, ještě zalil 30 L vody, pak nemůžeš čekat, že z takové naředěniny ti něco nateče. Jeden kg cukru ti ve 100 L zvýší cukernatost o 1%. Kyselinu sírovou řeď normální vodou. Měděné trubky při čištění ještě protáhni drátěnkou nebo houbičkou a přestupníkovou trubku skloňuj směrem ke kotli. Václav

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, tak jsem prošel již publikované příspěvky, a nikde jsem nenarazil na zmínku o výkonu hořáku, kterým by se vyhřívala nádoba s kvasem....Jde mi o to, jak výkonný hořák použít třeba na nádobu 50l, nechci čekat 5 hodin, než se nádoba s kvasem nahřeje a nechci zase použít moc předimenzovaný aby se hořák nemusel moc škrtit....Můžete prosím poradit..děkuji, Karel

Anonymní řekl(a)...

Tak ještě by mě zajímal jeden názor a to, destilační přístroj v nerezu, nebo částečně v mědi....Na trhu je destilační přístroj z Maďarska, kde je vařák nerezový a kopule s chladičem měděná, nebo tzv.kolona za polovic, ale komplet nerezová....Karel

Unknown řekl(a)...

https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-vypocet-doby-ohrevu-teple-vody

Zkuste odkaz výše. Celkem intuitivní a pro orientaci snad postačující. Obsah lihu místo vody můžete zanedbat, bude to "na straně bezpečnosti".

Anonymní řekl(a)...

No ten vypocet se me nezda regulerni,protoze kvas neni voda a nemuzes ho podle me ohrivat az tak rychle,hrozi pripaleni. Ja si to zkusil vypocitat na svuj hrnec a vysel mi vykon 15kw a doba ohrevu 12 minut a realita je hodina nez zacne neco kapat. Mam cca 35l kvasu v hrnci a plynovy horak 5,5kw. Miloš

Anonymní řekl(a)...

A jedu na plny vykon,udelal jsem si dvojiti dno,aby cca 5cm ode dna byla je voda z kvasu a zadny ovoce,takze pripaleni nehrozi. A keste pro upresneni hrnec ma psany objem 42l,plnim ho na tech zminenych cca 35.
Miloš

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Dotaz k 1. destilaci - má někdo podobnou zkušenost jako já, že při vyšším výkonu (ohřevu) kvasu se uvolní více aromatických látek, než při destilaci kvasu pomalé s nižším výkonem ?
Anebo se mi to jen zdá a bylo to kvalitou kvasu? Bohužel jsem to nestačil rozdělit na dva díly a samostatně vydestilovat a následně porovnat.
Samozřejmě, že destilaci lutru jedu velmi pomalu, malým výkonem.
R.

Anonymní řekl(a)...

Reaguji na divné chování chladiče / kolony - probublávání, přehřívání chladiče v jednom z předchozích příspěvků. Trkla mě tam jedna věc: Před týdnem jsem zpracovával v 1. D směs švestkového a mirabelkového kvasu (ten měl mimochodem nádherně meruňkovou vůni). A proč reaguji, stalo se mi naprosto to samé ... někde v polovině procesu mi páry profoukly jednak do chladiče a jednak mi zvedly i víko kotle (mám těsnění "jenom" přes drážku naplněnou vodou, při problémech slouží jako citlivá pojistka). Prudce jsem zvednul výkon chladiče (i v normálním stal chladí tak 1/10 kapacity) a dochladil jsem i víko aparatury postřikem ledovou vodou. Systém měl ještě asi 5 minut tendenci to opakovat, pak se proces vrátil do kolejí a byl klid. Vloni jsem experimentálně pálil pivo, tam se tento stav vyskytuje skoro 15-20 minut na začátku vždy, prudce se uvolňuje CO2 a pivo v kotli pění, bílkovina ucpává hlavu, přestupník atp. Tedy, mě to vede k myšlence, jestli špendlíky / mirabelky nemají nějakou vyšší vazbu CO2 v sobě a v určité chvíli ji expanzivní neuvolňují. Díky za jiné postřehy.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Chtěl bych se prosím zeptat, zda někdo neví proč mám po prvním pálení v lutru cerné kousky nějakých částic? Aparaturu mám jen nerez hrnec a chladič měď. Díky za případné reakce.
Pišta.

Anonymní řekl(a)...

Tipnul bych si, že se jedná o nějaké splaveniny z měděného chladiče. O nějaké oxidy Cu.
V případě 1D, lutru bych to nijak zvlášť neřešil. Podobně jako něco namodralého v něm.

Ale u 2D už to za velké zamyšlení a odhalení příčiny doopravdy stojí!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za reakci. Musí to být z té mědo, ještě jsem myslel jestli mi nevlítla pěna do chladiče a nebo jestli se mi netaví nějaké těsnění, ale ani jednímto není. Zajímavé je že je to jen v lutru a po druhém pálení je to ok.
Pišta

Anonymní řekl(a)...

Zajímavé je že je to jen v lutru a po druhém pálení je to ok.
No při té 1D jste si ten Cu chladič vypláchnul a byl čistý pro 2D. To ovšem nemusí platit za měsíc či dva pro případnou další destilaci, opět vám může nakorodovat.
Tož asi tak.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Dobré lidi, zabývající se tradičním způsobem zpracování ovoce :-)... Mám dotaz. Nateklo 15l lutru, ale mám 100l kotel, kolik do toho musím dát vody, aby se kotel při 2D nepoškodil? Díky za odpověd.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
když máte 15 litrů lutru, po 2D vám tam tak polovina (možná menší polovina) objemu zůstane. Jsem přesvědčený že když budete s citem ohřívat, kotel tím nepoškodíte. Při takovém množství se ani neoplatí divoce fajrovat.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
nechci zrovna "prudit"; ... ale nechce to napřed trochu počítat předem? Když mám 100 litrový kotlík, tak musím mít tolik kvasu, aby mi to dalo tak 30 až 50 litrů lutru (pro bezpečný provoz aparatury), při 8 až 10 % alkoholu v kvasu.
Máte-li 15 litrů lutru, tak si z průměru kotle alespoň spočítejte, jestli vám to zaplní dno a do jaké výšky. No a podle toho se zachovejte ... tož asi tak.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: