Reakční člen

Reakční člen (katalyzátor) je zařízení obsahující měděnou výplň o velké aktivní ploše a je určeno ke snížení škodlivin v destilátu, zvláště z peckového ovoce. Reakční člen snižuje obsah etylkarbamátů v destilátu, reakcí měděné výplně s kyanidy na nerozpustné látky, které již nedestilují. Zároveň se katalycky podílý na reakcích samotné pálenky již při destilaci. Zvláště vhodné (né-li nutné) je použití reakčního členu v soustavách nerezových, kde se kontakt s mědí nevyskytuje, v celoměděných soustavách neni nutné.


Výplň je nutné pravidelně regenerovat pro zachování plné účinnosti.
Reakční člen pro amatérské použití si lze představit jako 10 cm dlouhý nerezový válec o průměru 8 cm, který je naplněný např. nastřihanými několikacentimetrovými kousky měděného vodiče. Je-li reakční člen používán ve svislé poloze, stačí spodní vstupní trubku utěsnit smotkem jemného měděného vodiče a náplň do válce nasypat bez dalšího utěsňování.Výstupní připojovací trubku je lepší volit většího průměru, aby se nápň mohla dle potřeby měnit.
Reakční člen se umísťuje mezi vařák a deflegmátor.

S pozdravem.
Deslik






Zkušenosti destilatérů...

82 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Píšete, že reakčný člen sa umiestňuje medzi vařák a deflegmátor. Nemal by sa nachádzať až nad deflegmátorom (pred chladičom č.2)?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Jako ve většině reakcí je teplota urychlovací faktor a teplota nad vařákem je nejvyšší. Navíc se reakční člen více čistí zpětným tokem. Jiný důvod to nemá.
Jsou ale i RČ umístěné v deflegmátoru (viz. příspěvky v článku deflegmátor) a také fungují.
Proč byste umísťoval RČ nad deflegmátor ?
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Prečo RČ nad deflegmátor? Videl som to niekde na nete, hlavne pri klobúčikových kolónach. Myslím si, že cez RČ by mali ísť len pary, aby to tam s meďou reagovalo. Keď bude RČ pod deflegmátorom tak po jeho výplni potečie reflux a tak sa para k medi veľmi nedostane. Ja mám nerezovú aparatúru, ktorá je spojená asi 1 meter dlhou medenou rúrkou so skleneným chladičom (8 guličky + špirála) a to je dosť málo medi. Preto si chcem dorobiť RČ a aj deflegmátor.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
osobně jsme netestovali, zda by umístění RČ nad deflegmátor bylo vhodnější resp. účinnější. Bylo by to na poměrně drahou analýzu produktů z různých druhů ovoce. Vycházíme čistě z faktu, že vyšší teplota reakce zrychluje a nad vařákem (pod deflegmátorem) je nejvyšší. Ovlivňování refluxem je i nad deflegmátorem (možná skutečně menší)...
Neberte ale náš názor jako dogma, ale jen jako inspiraci či jedno z možných řešení. Rozhodně se nepovažujeme za chemiky.
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den!
Prosím vás!
Kdybych použíl na smaltovaný 25l. vařák měděné víko, chladiče by byly z měděných trubiček, nahradílo by to reakční člen?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
měděný chladič 1 sice hodně zachrání, ale těžko se odhaduje, kdy by to stačilo a kdy ne (víko moc nezmění).
Pokud budete před každou sezónou chladič 1 zevnitř drhnout, až se bude lesknout jak psí...., pak to bude stačit. Je to ale opravdu jen tak na rok. Pak se pokryje vrstvou chem. sloučenin, které již žádoucí vlastnosti nemají.
Reakční člen má kouzlo v tom, že se rozebere, měď se vysype a nahradí novou.
Záleží na Vás jakou cestou se dáte.
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
bylo by možné jako reakční člen použít přestupní potrubí z vařáku do chladiče (jednoduchá palenice), které by bylo z Cu trubky - řekněme 35 mm o délce 1m, která by se vždy při pálení vyplnila 50 cm Cu drátama nebo klidně i v celé délce? Konstrukčně snadno realizovatelné (na jedné straně rozebiratelný spoj,kvuli vymene naplne). Ale jde o to, jestli by to dostatečně plnilo funkci reakčního členu. Přestupní potrubí by od vařáku k chladiči mírně stoupalo? Z přestupního potrubí do chladiče redukce z 35mm na 14mm chladič.
Děkuji za radu.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
námi uváděné rozměry (válec délka 10 cm, průměr 8 cm) jsou námi považované jako dostatečné. Do válce se vejde 2 dcl nastříhaných měděných drátů průřez 1 mm2.
Pokud se Vám do přestupní trubky vejde stejné množství, musí to logicky stačit. U Vás to bude o to lepší, že budete mít vyšší vrstvu, my jsme bojovali s celkovou výškou kolony.
V obou případech je množství předimenzované a je to z důvodu výměny náplně jen jednou za sezónu.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji, a přetupní potrubí by mělo k chladiči v této variantě s plněním Cu drátem tedy stoupat? Pokud ano, pod jakým minimálním úhlem cca? Ale z vaší odpovědi bych soudil,že má jít přímo nahoru, když jste psal o omezení výšky. Teplotu par bych měl měřit před reakčním členem nebo za ním?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
vždy stoupat, nejlépe kolmo vzhůru.
Měříme vždy teplotu toho, co budeme pít, tady teploměr těsně před chladič 2 (sekundární chladič). Ve Vašem případě za RČ.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Aha, tak už rozumím rozměru RČ :), to budu muset taktéž výškově zredukovat. Ale moc mě nenapadá z čeho v domácí dílně vyrobit odpovídající baňku pro RČ, možná kus Cu okapu....

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.Mám dotaz vlastním nerezovou aparaturu na 100 l.Ohřev je dřevem.Přechod do chladiče a chladič je z mědi.Podotýkám ,že jsem naprostý amatér co se týče destilace.Zajímalo by mě jestli musím udělat na aparatuře katalizátor a jestli se používá při 1D nebo i 2D

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pro úsporu času kopíruji odpověď z jiné části blogu...

1/ Celoměděná sestava - neni RČ potřeba.
2/ Neměděná sestava - doporučujeme RČ osadit (katalyticky ovlivňuje některé žádoucí reakce a odstraňuje některé nežádoucí sloučeniny viz. Reakční člen).
3/ Zcela nutné považujeme použití RČ v sestavách neměděných v kombinaci s měděným necínovaným chladičem 2. To prosím proto, že měď odstraňuje některé nežádoucí sloučeniny tím, že s nimi reaguje a vznikající sloučeniny jsou v etanolu částečně rozpusté. Proto je osazení RČ hned nad vařákem přínosné, ony sloučeniny nedestilují a v místě nad vařákem jsou jen etanolové páry, v těch se nic nerozpustí. Nad RČ jsou již páry "čisté" a v tomto případě již nepocínovaný chladič 2 nevadí.

.... jen doplňuji, i ve Vašem případě bych RČ osadil. I kdyby šlo jen o ty katalytické reakce.
Používá se až u 2D, protože vznikající estery (původ aroma) jsou výševroucí kapaliny a další destilací spadnou do dokapu. A také by docházelo k zbytečnému vyčerpávání RČ.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
nerozumím poslednímu odstavci. Chápu RČ jako náhradu chybějící mědi (měděného kotle) z popsaných důvodů. Pokud ale mám celoměděnou aparaturu, musel bych dostávat také méně aroma, protože RČ (tedy měděný kotel) mám přítomen stále -při 1D i 2D..., nebo ne? Měděná aparatura je ale přitom velmi ceněná pro kvalitu výsledku. Díky za vysvětlení, jsem začátečník.
A ještě: vyčerpáním RČ je myšleno to, že se měděná náplň RČ obalí sloučeninami a páry už nemají k mědi přímý přístup?
Díky PaJa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den , chtěl bych se zeptat ,jak by se choval RČ kdyby se napěchoval měděnýma šponama, které vznikají při soustružení. Ty jsou promně dostupnějsí a pak by to vypadalo jak měděná drátěnka

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
choval by se stejně, jen si dejte pozor na čistotu špon.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Chce to ty měděné špóny pořádně "odmastit" a moc "nepěchovat", aby nebyla v reakčním členu velká "tlaková ztráta". Já bych je ještě "přejel" parou z destilace s vodou.

Anonymní řekl(a)...

dobrý den chtěl bych se zeptat zdali je velikost reakčního členu závislá na objemu kotle.. děkuji

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ještě pro PaJa 6.1.2012...
Ať Vám tvrdí kdo chce, co chce, celoměděná kolona je nedostižná, ač má ze své historické podstaty většinou předem dané určité postupy (dvojitá destilace apod.) Protože nelze srovnávat klasickou a protiproudou destilaci, je článek o RČ pro Vás nepodstatný. Je určen pro celonerezové soustavy, kde se předpokládá "tvrdá" protiproudá destilace, kdy se při jednom pálení objem vařáku vlivem refluxu několikrát vrátí.
Až budeme mít dostatek fotek různých i měděných strojů, blog celý rozdělíme na několik cest. Zatím tomu ale tak neni.
K dotazu z 11.12.2012...
Velikost neni v tomto případě závislá na objemu vařáku, ale na množství par, které skrz RČ projdou. Je třeba RČ vizuálně kontrolovat a je-li náplň znatelně vyčerpána, tak vyměnit (vyčistit).
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

dobrý den mám rozestavěnou kolonu kotel dvojitý nerez vlastní výroba rozměry vnitřní nádoby jsou průměr50 a výška 45cm objem je 88 litrů počítám tak s tím že by se tam mohlo vejít 70litrů kvasu bude stačit reakční člen o rozměrech 10 na 8 jak máte uvedeno v příkladu?? a hned nad reakčním členem bych chtěl oddělávací deflegmátor o délce 1m a průměru 8cm budou mnou uvedené rozměry vyhovující nebo by jste je upravil. dělám v zakázkové výrobě z nerezí takže nemám žádný problém s výrobou a tudíž si chci postavit nějakou slušnou kolonu co mi bude sloužit celí život jo pálenka je pálenka. mnohokrát vám děkuji za vaše rady tento blog je super až budu mít hotovo určitě zašlu fotky a uvítám jakékoliv připomínky.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
rozměry RČ jsou možná větší než by bylo třeba, ale nechte to tak. Rezerva v tomto případě nevadí. Hlavně si udělejte komponenty na příruby nebo šroubení (mlékárenské šroubení apod), když máte tu možnost tak pořádně. A foto určitě pošlete klidně i materiál před a po složení. Prokonzultujeme a anonymně zveřejníme.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den
moze byt reakcny clen umiestneny vo vnutry klobuka tesne pred vyvodom do prestupnej trubky ktora ide do chladca ? alebo by v tomto pripade nebol funkcny a je treba reakcny clen umiestnit az nad klobuk (vonku nad vyvod za klobukom a pred trubku ktora ide do chladica).
Kotol (110 L)+ klobuk je z nerezu, prestupna trubka a chladic je z medi.Stredom klobuka ide nerezova trubka v ktorej je hriadel pre miesadlo. Vystupny otvor je z tohto dovodu umiestneny na okraji klobuka kde by som chcel umiestnit ten reacny clen.
Dakujem
Peter

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
RČ může být umístěn i v klobouku. Jediná podmínka pro skutečně vysokou účinnost je, aby páry neměly možnost jej nějak obejít, takže těsnost. A nezapomeňte na snadnou přístupnost RČ z důvodu čištění či výměny!
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dakujem za info.
ta tesnost a pristup bude asi problem a preto by bolo vhodnejsie umiestnit RC nad klobuk a az do RC napojit prestupnu trubku.
Bolo by mozne pouzit ako RC prechodovu medenu trubku o priemere 35 mm pod sklonom 45 stupnov v ktorej bude medene sitko vyplnene kuskami medeneho vodica ?
Dakujem

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ano či ne, to je těžké. Rozhodně je vhodnější, aby RČ pracoval ve svislé poloze, aby zkondenzovaný destilát neprotékal skrz RČ do chladiče, ale spíše zpět do vařáku. Jde o případné louhování již vzniklých sloučenin alkoholem. Jak se říká, pro jistotu.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Do chladica sa zkondenzovany destilat urcite nedostane pretoze stupanie a dlzka potrubia to nedovoli.
Skusi to urobyt tymto sposobom urcite to bude lepsie ako teraz bez RC.
Este by som rad vedel Vas nazor na dlzku RC pri tomto rieseni.
Vy udavate priemer valca 8 x 10 cm
v mojom pripade by mal byt RC dlhy asi 25 az 30 cm.
Dlzka prepojovacieho potrubia to bez problemou dovoluje co Vy nato ?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud je Vaše přestupní trubka svislá nebo šikmá, jedním slovem stoupá, je vše v pořádku. To nebylo z Vašeho dotazu zcela patrné. :-)
Pozor si ale dejte, aby byly špony(dráty) pěkně upěchované a né jen halabala nasypané. Pak by mohly při provozu klesnout a vytvořit volný prostor pro páry destilátu. U svislého to nenastane.
Tak či onak 30 cm je dost prostoru. Vizuální kontrola náplně RČ po pár destilacích Vám řekne o účinnosti více.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dakujem za informacie.
Trubka ide pod 45 stupnovym uhlom tak si dam zalezat aby spony a kusky medi boli pekne rozlozene a neklesli na spodnu stranu.
Ak nezabudnem dam informaciu ako sa RC v tomto vyhotoveni choval.
S pozdravom Peto

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den chci se zeptat jestli reakční člen musí být i když je jen vařak z nerezu a ve vařáku měděné sítko (proti připálení)a celá soustava z mědi..děkuji za reakce...

Anonymní řekl(a)...

Používám r.č. ze silnostěné skleněné trubky o průměru 8cm a délce 9 cm uzavřené na obou stranách měděným plechem staženým čtyřmi závitovými tyčkami přes silikonové těsnění. jako náplň používám plíšky kruhového tvaru o velikosti cca 15 mm, které jsem ještě stočil do trubiček aby na sebe tolik nedoléhaly a vznikal i prostor pro průchod par. Krabici těchto měděných koleček jsem objevil ve šmelcu co tatík někde nasyslil. Po opláchnutí v HCl to byla krásně "červená" měď. Zajímalo by mě, proč se u některých kvasů v průběhu destilace povrch mědi spíš čistí a u jiných kvasů tmavne?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
barva měděných kroužků je dána sloučeninami vznikajících na povrchu. Je-li kvas čistý dochází pouze k čištění (oxid měďnatý reaguje s etanolovými parami a redukuje se na měď, vzniká acetaldehyd), obsahuje-li velké množství nežádoucích organických sloučenin (např. ethylkarbamátů, kyseliny octové apod.) reaguje měď za vzniku organických sloučenin mědi, které bývají často černé barvy. Tento povlak již neni možno odstranit jinak než silnou anorganickou kyselinou nebo mechanicky. Např. při připálení kvasu dojde ke zčernání mědi téměř okamžitě.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den prosím o názor aparatura ze skla destilace vína ne matoliny.Chci si dát do přestupníku spirálu nebo spirály z cu.Má to cenu? Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Přemýšlel jsem, jak spojit v jedno reakční člen a náplnˇ v deflegmátoru v jeden celek, a přišel jsem na zajímavé řešení. Nepochybuji, že ho vymyslel již někdo přede mnou. Použil jsem oplet ze stíněných kabelů, ke kterým přístup. Tyto však pohříchu jsou zpravidla pocínované. Tož jsem se dovzdělal na Wikipedii, a namíchal kyselinu chlorovodíkovou s peroxidem vodíku. Oplet po dvou vteřinách v lázni je krásně měděný a šup s ním do neutralizační lázně s roztokem sody.
Vyrobil jsem si z měděného drátku a kroužku sítko o velikosti ok asi 6 mm a začátky opletových "hadiček" k nim přiletoval.Sítko jsem umístil nahoru do deflegmátoru, a hadičky nechal viset dolů, ke kotli. Celé to váží jen pár deka, má to vskutku velikou plochu díky tenkým drátkům, ze kterých je oplet utkán.
Rád se s případnými zájemci podělím o zkušenosti.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň.Prosím Vás aké dlhé majú byť priletované hadičky a ako husto vedĽa seba.Ďakujem a prajem pekný deň.

Anonymní řekl(a)...

Já jsem dal pod poklici ve vařáku síto z obchodu a do něj nasypal kousky měděného plechu. Síto je připevněno přes korkové těsnění k poklici šrouby a funguje to bezvadně. Alois

Anonymní řekl(a)...

Ten oplet stíněných kabelů je natolik flexibilní, že není problém jej dřívkem ve tvaru jehlanu upravit ma čtvercový průřez, nechat cca 3 mm trčet přes okraj síta, a pak ohnout o 180 st. Tím docela dobře drží v sítku, a letování se dá udělat na závěr, až jsou všechny hadičky na místě. Délku zvolte dle svého deflegmátoru, je to vlastně náhrada za Raschingovy kroužky. Co nejdřív nafotím a pověsím to tady.

Anonymní řekl(a)...

MÁ NĚKDO ZKUŠENOSTI NEBO MŮŽE MI NĚKDO PORADIT JAK CHEMICKY (BEZ DRHNUTÍ)VYČISTIT = REGENEROVAT MĚDˇ Z REAKČNÍHO ČLENU.DĚKUJI

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
kdybych vyměnil keramické medium z deflegmatoru za kousky měděnných trubiček, mohl by deflegmátor zároveň sloužit jako RČ???
Díky

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chci se zeptat, kde se dá sehnat skleněná tlustostěnná trubka na výrobu RČ. Děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Nevím jak dnes, ale kdysi byl celkem levný a dostupný 2l odměrný válec Simax. A sklenář bez problému uřezal základnu i hrdlo.
(Samozřejmě i jiné rozměry).
Rafael

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpověď, ještě se zeptám, kolik snese ten Simax teploty, aby to neprasklo.

Anonymní řekl(a)...

Simax je varné sklo. Snese až 300°C. Ale jako každé sklo je křehké a nesnáší tepelné šoky!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

OK. Já měl původně na mysli, že si nechám uříznout sklo ze sklenice na zavařování, ale mám obavu, že by to nemuselo vydržet. Ikdyž při zavařování jsou sklenice také vystaveny teplotám kolem 100°C. Tohle bude ale asi lepší. Ještě jenou děkuji za nasměrování na správnou cestu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat jak by se pak ten skleněný RČ spojoval s vařákem nebo deflegmátorem atd.

Anonymní řekl(a)...

Laboratorní sklo má kuželové zábrusy a spojuje se jejích zasunováním do sebe. Všechny komponenty lze zakoupit. Důležité je spoje namazat k tomu určeným mazadlem. Taky běžně k dostání. Jinak se můžou do sebe "zakousnout".
*
V době kdy bylo skoro vše nedostupné jsme to řešili korkovými špunty, měděnými trubičkami a silikonovými hadičkami. Ale jen ve fázi pokusů.
*
Pak jsme vymýšleli a vyráběli, buď svépomocí nebo s pomocí profesionálních kovoobráběčů, následující. Vy si to dnes můžete pohodlně koupit nebo ty systémy pohodlně najít na netu a okopírovat:

Univerzální rychlospojky:
------------------------------------------
-Clamp
-Drintex
-Bauer
-Geka
-Guillemin
-Italský systém
-Kamlok
-Perrot
-Storz
-Tanker
-atd., atd...
*
Co se týká skleněných trubic. Zaslepeny jsou přírubami s vypíchnutými drážkami s těsněním a stáhnuté dlouhými šrouby. Vývody připájeny nebo řešeny šroubovými spoji.
*
Lojzo, napište taky něco z pravěku novodobého HG homedistilleru:-))))

pidi řekl(a)...

přesně tak, já to mám vyřešené těmi 4 nerezovými šrouby zhotovenými z 5mm nerez. elektrody a stáhnuté. 1 strana přímo přes těsnění na měděný klobouk a 2 strana nerez šroubovací příruba (z hrdla KEGU a otvor zavařený měděným plechem) + těsnění. Výhodou je že při výměně náplně se nebudou muset povolovat ty 4 šrouby, ale rozšrouubuje se jen to šroubení.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Díval jsem se na nerezové spojení CLAMP nechal jsem si provést kalkulaci a jedna spojka DN 65 s přírubou přes tisíc korun:-):-)chtělo by to něco levnějšího:-)

Anonymní řekl(a)...

Dobry den
kotlik je z nerezu dvojplast na 80l napln na nerez vyku kolmy deflegmator naplneny keramikou sera biopur (vyska naplne 75cm) v Cu rure d-10cm,stena 0,7 mm ,nad nim chladic1 Cu trubka 15MM zvynuta do 40 cm vysokej spiraly (dlzka 350cm) v Cu rure 10cm ,ktory je ale v 70 stupnovom sklone na deflegmatore ,z kolmov prepazkov (tvar polmesiac) zarezanov zo spodu pod spiralov chladica1 (v sklone) do 1/3 -10cm priemeru vytvoreny zachitny sifon refluxu odvedeny 10mm Cu trubkov nad stred deflegmatora. V najvyssom bode chladica1 meranie etylovich par plus vyvod do chladica2 .Regulacia ohrevom kotla a prietokom vody v chladici1. Cela vyska kolony od dekla je 120 cm .
pan Deslik je to spravne?
potrebujem reakcny clen?
staci palit raz alebo 2-krat?
prosim o odpoved
dakujem

Unknown řekl(a)...

Dobrý den

jsem na počátku procesu vyrobit si kvalitní dest. přístroj... Sháním všechny potřebné informace popř i plány a zkušenosti. Myslím si, slovenský kolego, že přístroj máte asi na dobré úrovni a rád bych vás poprosil o pár informací popř. i pár fotek....
Rád bych při výrobě rději neexperimentoval a vyrobil vše na první dobrou.Můžem se prosím nějak zkontaktovat?
Děkuji a s pozdravemratiss

Anonymní řekl(a)...

http://youtu.be/g_d0tOr32O8 napad som nasiel tu vsetko ostatne som sa docital na tomto fantastickom blogu a upravil na svoje podmienky .Urcite pridam meranie aj dad deflegmator ,ale pozor na chladnejsi reflux a pohravam sa z myslienkou chl1 chladit vzuchom z kompresora .Myslim si ze skoro vsetko je tu prebrate , teba hodne citat .Moje motto:ked nieco chcem chcem to hned (tak makam) z pzdravom

Unknown řekl(a)...

Už to tady bylo napsáno, že velikost - resp.průměr reak.členu nezávisí na velikosti kotle (mmchd. mám v plánu vařák o aktivním objemu cca. 120 L), ale na množství par jím procházející.
Tak pokud můžu ještě jeden příklad:
Mám možnost vyrobit reakční člen a na něj navazujíci deflag. + chladič č.1 ze dvou průměrů nerezové trubky-vpodstatě už roury :) a to 154/2 mm nebo 140/2 mm .
Který z těchto dvou průměrů je vhodnější použít? Popř. bych rád Váš názor na výšku tohoto RČ.
Pozn. Pokud použiji širší-o to můžu uspořit na výšce?

*

Četl jsem také, že protékající reflux může snížit účinnost RČ (což jste komentovali tím, že se to jen těžce dokazuje)... Můžu pro jistotu přidat např. měděnou vatu ještě nad chladič č. 1 ?
Děkuju za názor

Anonymní řekl(a)...

Dobry vecer
Chcel by som sa opytat jestli do 80l. nerez kotla (dvojplast) z nerezovym vikom je do kvasu "utopena" 6m.Cu trubka priemer 15 mm., zvynuta do spiraly, a jej konce 2-krat zafalcovane.
Na nerez viku je Cu.100mm.valec vyska 700 mm. z keramikou a Ch 1 a Ch2 su tiez medene .
Ma ta zvynuta trubka aspon nejaky vyznam ako RC?
Dakujem

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, je možné ako výplň reakčného člena použiť narezanú na 5 mm kúsky medenú rúrku priemeru 8 mm zo starej chladničky? Ak áno, čím ju mám očistiť? V chladničke ňou preteká akýsi olej? Namočil som tieto kúsky do kyseliny chlorovodíkovej no po 30 minútach žiadna extra zmena. Ďakujem za rady

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,pokiaľ cez tú rúrku pretekal olej tak podla mňa HCL nestačí,namoč tie rúrky na 30 min. do 1% roztoku hydroxidu sodného /NaOH/, alebo do hydroxidu draselného /KOH/ potom to prepláchni horúcou vodou,ale poriadne,daj rúrky do hrnca a zalej 2 % roztokom kyseliny citronovej,daj na varič a nechaj 20 min. prevrieť a potom poriadne prepláchni hrúcou vodou a malo by to stačiť, keď nie tak to ešte raz opakuj.
S pozravom Marcel

Anonymní řekl(a)...

Ďakujem za reakciu. Potrebujem to očistiť už zajtra. Nechám to do rana v HCL. Nepomôže ani to? Hydroxid sodný ani draselný už zajtra asi nezoženiem a ani sa mi nebude dať :/. Chémia je pre mňa Španielská dedina ale dočítal som sa, že hydroxid sodný je v podstate silná zásada. Sóda bikarbóna je taktiež zásada i keď neviem či silovo porovnateľná. Nedalo by sa to vyčistiť teda bikarbónou? Jej silne koncentrovaným roztokom? A potom pokračovať ďalej ako píšete, teda varením v kyseline citrónovej (stačí len tak malo koncentrovaná?).Ďakujem za rady a strpenie :) M3c3

Anonymní řekl(a)...

Jestli je to mastné, tak nějaký odmašťovač - saponát, líh, benzín, horká voda...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dávaj pozor s tou HCL lebo je dosť agresívna a môže sa stať že tie rúrky už nenajdeš,ináč keď sa ponáhľaš tak sprav ako píše Rafael, odmasťovač.

Marcel

Anonymní řekl(a)...

Měď s HCl nereaguje!!!!
Žádné její odleptání ani rozpuštění nehrozí. Maximálně při její vyšší koncentraci může rozpouštět její kysličníky. A když se používá v běžně dostupné koncentraci k leptání mědi - plošných spojů, tak to musí být v silně oxidačním prostředí. Ve směsi s H202, peroxidem vodíku. To se pak ta měď "úplně ztrácí před očima". Ale i v tom prostředí musí být ta měď odmaštěna!

Takže s mastnotami taky nereaguje, na ty se používají hydroxidy apod. Nebo saponáty, benzín, líh atd., jak jsem už psal.
Její nejběžnější použití v domácích podmínkách je likvidování vodního kámene - vápenatých usazenín.
*
Jinak pokud by někdo chtěl leptat měď, tak velmi účinný je i vodný roztok FeCl3 - chloridu železitého. Lehce dostupná a relativně bezpečná chemikálie ve formě prášku.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer. Zle som sa vyjadril. Rúrky nepotrebujem len odmastit ale celkovo vyčistit. Sú šinavé kto vie z čoho všetkého, modré... Dnes som sa akoniec k tomu vôbec nedostal. Len som skontroloval rúrky v kyseline. Vyzerajú omnoho lepšie. 80% povrchu sa už ligoce no majú stále nejaké špinavé fliačky. Mysle som si, že si s tým HCL hravo poradí. Lepší mTeriál som totiž nezohnal :/ Čo s tým dalej? Spomínaný prexid s HCL? Ach jaj...ĎAKUJEM ZA RADY, MOC!! M3c3

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Spomínanú výplň katalizátora som nakoniec vyčistil pomocou čistiaceho prostriedku "sifo" ktorý obsahoval minimálne 90% hydroxidu draselného. Potom som to vyvaril v kyseline citrónovej a na záver v čistej vode. Výplň je dokonale čistá a žiarivá :) S pozdravom M3c3

Anonymní řekl(a)...

dorý večer,zajímalo by mě kdybych stočil do spirály měděný drát(i více drátu) a strčil do potrubí nad vařák které je 90cm svisle (bez použití deflegmátoru)zdali by plnil funkci reakčního členu,né li i deflegmátoru?potrubí mám pulcolové nerez jako celý aparát, vařák na80litru.

Anonymní řekl(a)...

zdravím,
vaše úvaha je správná, ale jen částečně. Ta měděná spirála, bude-li opravdu čistá, bude působit jako reakční člen, tj. vázat síru a částečně, bude-li ze shora stékat nějaká část destilátu, také jako deflegmátor. Ale ne úplně stoprocentně, to záleží na mnoha dalších faktorech. Teď ještě jak snadno se vám bude, tato „spirála“, čistit … špinavá, nečištěná měď zrovna moc nefunguje.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.
Chtěl bych se zeptat, jestli náplň reakčního členu (nastříhaný měděný vodič) nebude způsobovat tlakování ve vařáku popřípadě ztráty tlaku par což by mělo nežádoucí vliv na plynulost destilace.Děkuji za odpověd.

Anonymní řekl(a)...

To si musíte vyzkoušet sám. Zkusit tu náplň ústy profouknout.
A máte pravdu v tom, že nutné a přínosné nezvyšovat zbytečně tlak ve vařáku!

Rafael.

Javajava řekl(a)...

Zdar sílu

Chlapi nemám ani reakční člen ani deflegmátor a dokonce ani odkalovač, klobouk je tak na tři litry trubka metrdvacet dlouhá a dvouválcovej průtokovej chladič vnitřní válec voda vnější páry, všechno z nerezu a budete se divit už třicet let pálím kořalu jak cumel. Možná to bude tou "patinou". Tata na tom pálil celej život taky dobrou. Švagr pálí v pálenici a nedá se to pít.
Všechno je to v kvasu. Z hovna bič neuděláš. Zachraňovat sračky nějakou chemií je k prdu. Vypálit to už umí každej trouba. Chce to jen nechvátat a nesnažit se vydolovat každou kapku. A když se to náhodou nepovede což se stává, tak to ořechy srovnají.
Tak ať vám to pálí.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Máte tu nerezovou aparaturu s míchadlem, anebo dvouplášť ?
Jak probíhá hrubá a jemná destilace ? Do kolika proc. chodíte ? Jedete druhou des. do 50 proc, anebo jdete (při kvalitním kvasu) i níže ? Dík za odpovědi. R.

Javajava řekl(a)...

Hergot tak jsem to tu celý popsal a někam se mě to ztratilo.

Tak ještě jednou. Kotel šedesátka je jednoplášť, takže s mícháním. Je to jednoduchý prostředkem klobouku či spíše kuželu je provrtaná díra na ni navařenej kus trubičky a skrz je hřídelka o dvě desetiny menší, nic není třeba těsnit.
První destilace-nedestilace je opravdu hrubá když je dobře nakvašeno tak začíná na osmašedesáti. Zrovna dneska se mi toto dařilo, protože dělám loňský kadlátka. Končím když na mě kouká třicítka tak někde k pětadvaceti. Ono je to jedno ale ne míň. Sice na konci je chuť, ale taky sračky a pak je to hlavně škoda plynu. Tam už pak toho chlastu moc není.
Druhý pálení je už trošku složitější. Musíš hlídat. NECHLASTAT!!!! Já sice nemám žádnej teploměr, ale leta praxe mi říkají co se v kotli dějě. Topíš pořádně aby to zabralo. Sáhneš na trubku a cítíš jak rychle se páry pohybují, protože se hřeje a to fest. Jak se začne blížit teplo k chladiči ubíráš a cítíš jak páry zpomalují, navíc už z chladiče padají pomalu první kapky, stahuješ oheň tak aby fakt jen kapalo, jak nakape ten pullitr, můžeš krapítek přidat aby tekla nitka. Vyleješ metanol a můžeš přidat na dratev - to je silnější nitka a po prvním litru, dvou na tenkej motouz. Musí ti to téct hladce, nešplíchat, nedrncat prostě hladce. Systém máš ustálenej a do padesátky máš klídek. V padesáti zpozorníš a kořalu prohlížíš proti světlu. Když je čirá a poskle teče hladce je to v pohodě, ale jak se v kapalině objeví "jehličky" musíš to uříznout a nelitovat toho co by ti ještě vyteklo. To je celý kouzlo, nic na tom není všechny ty složitosti o kterých ti někdo bude vyprávět jsou blbost.
Jasně, že to jednou dvakrát zprasíš, ale cvik dělá mistra. Ničeho se neboj. A s metanolem si nedělej starosti. Znám paličů a ani jednoho slepýho. To je mnohem horší když netrefíš konec to je pak jak rašpla v krku, když prostě na začátku vyleješ půllitr je klid.
A když se chystáš udělat pro pražáky tak ta se dělá tak, že se do čerstvejch vejpalků hrkme deset kil cukru, dvě kostky kvasnic a necháš to řádně překvasit. Ručím ti za to, že každej pozná kulový, teda až na pár strejců, keří přesně vědí jak to je. Akorát musíš zas dodržet přesně postup pálení. Každej půllitr pod padesátku může bejt důvod k naložení ořechovky takže opatrně.
Základní pravidla: NECHLASTAT U TOHO A POMALU!!
Tak ať ti to pálí.

Javajava řekl(a)...

Jo a ještě něco, chvílu to trvá, připrav se na to, že si u každýho kotla tři hoďky posedíš. Ale pak to stojí zato.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, již jsem koupil potřetí měděné drátěnky v domnění, že to je opravdu měď, ale opět bohužel jen náhražka, po vytažení z kotle černý škaredý hnus. V mém aparátu je použití drátěnek optimální, mám pouze z klobouku část rozšířenou do přestupníku, kam se vejde akorát 6 drátěnek (ty tam drží samy a nemusím je nijak upevňovat). Nemáte někdo přímou zkušenost případně odkaz na 100% měděné drátěnky? Díky všem. Jirka

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny,
taky jsem si naběhl. Chtěl jsem je použít do reakčního členu. Zabránil mi v tom magnet. To je sice knížecí rada, ale jedině tak lze zjistit co nelze použít.
Ať se daří elev

Qvas řekl(a)...

Zdravím,
Je potřeba RČ v jednoduche sestavě: vařák, Cu klobouk, Cu potrubí, skleněný chladič?
Předem děkuji za radu.

Anonymní řekl(a)...

Pokud chcete být moc velký "PUNŤA" a řešit etylkarbamáty z peckovin tak ano.

Pokud budete tomu, že měď má úžasné katalytické schopnosti věřit, nebo pokud kvasy a vína k pálení sířite tak taky ano.
*
Ale z RYZE PRAKTICKÉHO hlediska jsou ty RČ spíš na obtíž.
Aby správně fungovaly MUSÍ BÝT KOVOVĚ LESKLÉ!
Tzn. jejích pravidelné čištění protože rychle oxidují a pak už nefungují.
Ale hlavně jsou ty jejích nečištěné náplně "semeništěm a úložištěm" nejrůznějších látek které když přes ně procházejí páry z nich strhávají ten bordel který narušuje konečný destilát.
*
Tímto nechci nijak zlehčovat katalytické účinky mědi, v mnohých zdrojích autoři, degustátoři apod. je vyzdvihují, a i mnoho výrobců se toho drží - že destiláty z měděných aparatur jsou lepší.

Jen jsem chtěl napsat, že měď nemusí být bezpodmínečně obsažena v destilační aparatuře. Že v mnohých jejích preferencích jde jen o marketing apod.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dala by se měď v RČ nahradit třeba tím, že přímo do vypalovaného média (jabl. víno) nasypu např. měděné nýty?

Anonymní řekl(a)...

Při pálení kvalitativně výrazně horších "vonných esencí" na prakticky čistý etanol 92% na 4-patrové profi nerez koloně bez reakčního členu, ale s měděnými destičkami a s měděnými kloboučky na patrech docházelo v druhé půli rektifikace k mírně nažloutlé barvě výsledného produktu 92% i když jsem se snažil deflegmátorovým chladičem držet teplotu nad tímto chladičem do přesně 78-78,2C a výstupní lihoměr ukazoval skutečně 92%. Po ukončení díla, jsem kolonu rozebral a zjistil, že dodělávaná Cu jímka na triclamp uzávěr je dokonale černá, jako by poprášená jemným povlakem sazí či kdo zná, černou práškovou barvou před jejím vypálením v peci. Tento jemný "sazovitý" povlak šel opravdu velmi snadno setřít a rovněž bylo v koloně nad touto Cu jímkou vidět slabě parami nanesený načernalý film. Je jasné že páry o teplotě 78C částečně stopově zanášeli/strhávali z jímky tento povlak sebou až do druhého chladiče a do výsledného díla. Fotku pošlu správci, měl by jí tady uveřejnit. Tím vším jsem chtěl jednak upozornit na důležitost nejen Cu "katalyzátoru" či RČ v nerez koloně, ale HLAVNĚ taky, že evidentně velmi záleží na umístění tohoto Cu RČ v aparátu či koloně. Protože v tomto případě i před 4ks Cu kloboučková patra tyto se projevili z hlediska odbourání či katalýzy nežádoucích látek jako zcela nefunkční, což se projevilo i tím, že po tomto díle se dál leskly jako psí kulky.(mimo posledního patra kde zapůsobil zpětný nažloutlý tok z deflegmátoru a Cu jímky teploměru) Vyvozuji z toho, že nejlépe reagují s Cu až vysoko etanolové páry, kterým nutně stačí logicky i teplota kolem 78C. Čili umístění RČ přímo hned nad kotel (kde působí zkapalněný reflux stejně tak na patrech) je asi ne moc funkční, ostatně i tady na tomto webu v sekci profi aparátů- diskuzi, je odkaz na slovinsko-madarsko-slovenského? výrobce/prodejce nerez kolon na vysoké úrovni, kde má také RČ umístěn pod deflegmátorem, protože umístění až nad deflegmátor sebou nese riziko znečištění trubičkových stěn deflegmátoru od "sazných usazenin" apod. Celou kolonu jsem dosti pracně čistil, hlavně trubičkové oba chladiče naštěstí mám sadu různých velikostí kruhových kartáčů. Kolona byla zevnitř neznatelně potažena tímto nažloutlým filmem, který se projevil až po přejetí bílou utěrkou. Není mi úplně jasné jaká látka z pošpatného základu v kotli způsobila toto extremní sazné obarvení Cu trubičky jímky teploměru, ale je pravděpodobné, že díky malé ploše Cu jímky teploměru se tato reakce odehrávala na velmi malé ploše a tím i tato usazenina byla koncentrovaná na velmi malé ploše velmi husto až se vznosnými toky par odlupovala při již silnější vrstvičce a byla zanášena na konečného chladiče a dál. Dílo v kotli nebylo octovatělé, jednalo se v podstatě o jakýsi silně tekutý druhák výlisků. Vlivem úmyslného postupného růstu regulace teploty až k 135C ohřívacího media (pro max vytěžení díla) došlo k jednobodovému připálení, které ale není cítit ve výsledném etanolu. Podle této zkušenosti usuzuji, že přes RČ - katalyzátor musí hlavně procházet páry a bud žádná kapalina nebo jen málo, protože nežádoucí látky zdá se reagují nejlépe z Cu za plynného stavu. Ani umístění RČ pod deflegmátor jako u té profi kolony jak jsem ji tady již zminoval, tak zřejmě není úplně optimální, protože je styk s parami během díla přerušovaný refluxem, logicky.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,nevíte, kde bych ho mohl koupit???

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, nevíte kde se dá koupit reakční člen? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

V současné době nenabízí tento "člen" žádný výrobce, alespoň jsem žádného nenašel ...
takže buď "sbastlit" sám doma, nebo angažovat nějakého klempíře či poptat se u malého výrobce, zda by vám neudělal "kusovku".

Anonymní řekl(a)...

na bazoši měděné drátěnky nebo z PL měděné pružinky, co vím tak vždy nad deflegmátorem
https://dum.bazos.cz/inzerat/160039377/Medena-dratenka-993-med.php

na maďarské profi patrové nerez koloně mají nasypané v katalyzátoru kousky cu trubky, a vyhrávají s tím soutěže i když ta reakční plocha nebude tak velká jak u drátěnek nebo jemných sypaných pružinek.

Jestli se ta měď nepřeceňuje, v pěstitelské pálenici je vše měď, ale zašlá, a těch kotlů co denně vypálí, kotel starý 50 let, já když si na každé pálení nevyvařím kloboučky a pružinky tak mám pocit že něco ojebávám, ale asi to tak úplně není

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Zkoušel jsem hledat rozdíly, když nechám větrat neředěnou pálenku (82%), oproti okamžitě naředěné (52%).
Pálenku jsem rozdělil na dva stejné díly, jeden díl ihned naředil destilovanou vodou, druhý ne. Dal vedle sebe v otevřených 10l demižonech do komory. Měsíc jsem zkoušel jen čichat, po měsíci jsem naředil i tu neředěnou, na stejnou voltáž, a zkoušel i chuťově. Nepoznal jsem rozdíl. Ani v množství (že by třeba ta neředěná odpařovala rychleji alkohol). Nevím, možná to opravdu není poznat (u kvalitního destilátu). Ale teoreticky, - myslel jsem, že koncentrovanější destilát bude uvolňovat přednostně "vyšší" složky, kdežto ten naředěný je bude spíš držet...?
Máte k tomu někdo zkušenost? Zajímalo by mě, jestli i větrání má své "fígle" a "mouchy". Děkuji.
MiraS

Anonymní řekl(a)...

Ruzne dily aparatu vcetne pouzder na reakcni cleny jdou, za pomerne rozumne penize, koupit na Aliexpresu.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: