Broskve


O plodině...


Broskev byla pěstována v Číně již před asi 1000 lety. Přes Persii se pak dostala do oblasti Středomoří a Římané ji přenesli do střední Evropy. Jedná se o opadavý, menší strom se značně nízkou, avšak široce rozložitou korunou, často též pouze jako malý keř. Letorosty poměrně rovné, hladké, na osluněné straně červenavě hnědé, jinak většinou zelené nebo hnědavě zelené. Listy bývají 5-15 cm dlouhé a pouze 2-4 cm široké, proto velmi úzce kopinaté, nejširší přibližně u prostřed nebo jen málo výš, dlouze zašpičatělé, na okraji jemně zubaté, většinou hladké, příležitostně však svraskalé nebo (při častém onemocnění) silně zkadeřené. Řapíky kolem 1,5 cm dlouhé, se žlázkami. Květy jsou obvykle 2-3,5 cm široké, už před vyrašením listů plně rozvinuté. Korunní lístky bělavé, růžové nebo dokonce sytě červenavé, na vnitřní i vnější straně stejnobarevné. Plody jsou podle odrůdy 4-8 cm velké, kulovité, silně smetanově chlupaté, bledě zelenavé, žlutavé nebo také červenavé. Pecky dolíčkovitě brázdité.



Destilát z Broskve...


Jemné aroma destilátu představuje pro lihovarníky velkou výzvu, pro konzumenty však je jen těžko plně rozeznatelná. To, zda se zpracovávají žlutomasé konzumní nebo bílé zahradní broskve, se zjistí podle aroma nejpozději po kvašení, a navíc to pozná jen vyložený znalec a milovník této pálenky. Přímo z vůně se broskev těžko identifikuje, až teprve na patře se aroma projeví jako masitá a plná chuť. Celkově jde o velmi příjemný dojem. Její identita však stejné není zcela jednoznačná.







Vaše zkušenosti...

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vypálil jsem broskve Redhaven.Odpeckoval jsem je až vykvašené přecezením přes pletivo.(výrazně jednoduší)A dle jiné rady pro pálení broskví,nechal cca 25% pecek.Ty daly broskvovici mandlovou mírně nahořklou chut.Výsledná pálenka je opravdu velmi lahodná,aromatická dosti silně cítit i chutná po broskvích.Mohu jen doporučit!

Anonymní řekl(a)...

Vypálil jsem opět broskve Redhaven a mohu jen vřele doporučit, extra primasimo chut, pálenka je druhá nejkvalitnější hned po merunkovici ))) Krásně voní a chutná po broskvích.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, potvrzuji dobré výsledky s destilátem z broskví. Po praktické stránce jen upozorňuji na nezbytnost poměrně rychlé desilace po vykvašení - prakticky hned jak spadne "čepice" nebo-li pevný podíl mače..v opačném případě rychle padá výtěžnost získaného destilátu.
Jinak velmi chválím tento web, k inspiraci a načerpání jinde nedostupných znalostí je nedostižný:)

Anonymní řekl(a)...

V příspěvcích všichni chválíte pálenku z broskví, já mám zkušenost že u kamaráda jsem chutnal broskvovici a ve vůni i trochu v chuti byl přídomek něco jako hovnovice múže mi někdo říct čím se mu to stalo, nebo to tam má být? Kamarád tvrdí že broskvovice je taková.

Anonymní řekl(a)...

Já ji třeba nechválím. Když ji chutnám tak k ní přistupuju tak, že je to jen broskvovice a hledám tam aspoň to málo, co broskvovice nabízí. Ostatnímu aromatičtějšímu ovoci se podle mě nemůže rovnat. Ono to má asi logiku, když do ní kousnu, tak je to jen sladká voda co z ní vystříkne ale to aroma téměř žádné není. Aspoň ne takové, aby si ji přenesla do pálenky. Ale k dotazu jen to, že já tam žádnou h..... opravdu nemám a myslím, že tam nebývá. Kamarád asi někde udělal chybu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.

Letos chci pálit svou první broskvovici. Poradili by jste mi prosím, jak nejlépe založit kvas? Jestli odpeckovac či neodpeckovat, co kvasinky, atd..

Děkuji.

Jožka

Anonymní řekl(a)...

Vyplatí se vůbec tu broskvovici, neboli broskvovou pálenku vyrábět? Broskve jako takové nejsou nejlevnější ovoce bych řekl, tak zda radši to ovoce nesníst a tu broskvovici nekoupit? :-D googlil jsem a zde jsem ji našel za 300 Kč: https://www.panalfred.cz/destilaty/karfikova-broskvovice/. Při takové ceně nevím zda to fakt radši nezpráskat, než se dělat s domácí pálenkou :-).

Anonymní řekl(a)...

No co k tomu ještě říci, … ta pálenka se vyplatí „dělat“ tomu, kdo má broskvoň ve své zahradě, nebo kdo ty broskve sežene levně, nějaké potlučené s krátkou dobou expirace…
Jinak bych to viděl spíše na „geist“ tj. maceraci ovoce v lihu a předestilování …
To je podstatně úspornější.

Anonymní řekl(a)...

Letos jsem poprvé založil kvas z broskví, nemám z kvašením žádné zkušenosti. Kvas mám založený
již devět týdnů, nevím jak mám poznat, že je hotový pro vypálení alkoholu. Děkuji za radu.

Standa

Anonymní řekl(a)...

Jestli ti spadl koláč a stava je na povrchu zkus to změřit cukromerem. Popř. zapal v becce plamen třeba sirku. Když hoří je hotovo, když zhasne tak to ještě kvasí. S broskvou bych ale moc neotalel, umí se pokazit.

Jožka

Anonymní řekl(a)...

Jakou hodnotu mám cukroměrem naměřit ze šťávy hotového kvasu?

Standa

Anonymní řekl(a)...

Ideálně nad nulu. 2-4°. Pokud to má nulu tak rychle do pálenice.

A co plamen, zkoušels?

Jožka

Anonymní řekl(a)...

Včera jsem provedl test plamenem, sirka zhasne již v horní části 50 litrového sudu, který je naplněn cca do poloviny.Kvas kontroluji jednou týdně, neboť ho mám na chalupě.

Standa

Anonymní řekl(a)...

Broskve dokvasily po 13. týdnech (sirka již nezhasla),ale alkoholu bylo málo.Přestali jsme pálit na 70.procentním alkoholu, po naředění na cca 50 % ho bylo asi 1,5 l. ,Broskve prý mají málo cukru, já přidal pouze 1 kg rafinovaného cukru na cca 30 kg broskví.

Standa

Anonymní řekl(a)...

Ja dnes vypalil hodne pozdni broskve. Bylo teho 100l a mam 13 litru broskvovice. Voni pekne a je moc dobra. Uvidim jak vyvetra. Nevim co je to za odrudu,ale strom me kazdy rok prekvapuje.

Unknown řekl(a)...

Robil som tento rok uslachtilu (bez cukru) z odrody red haven. Ako je napisane v clanku, broskyne je tam rozoznat pre neznalca tazko, ale destilat je to velmi aromaticky ovocny, ma az omamnu aromu a pripomina mi leto. Okysloval som ph Senkerom, po octovateni ani naznak, aj ked vykvaseny cakal na palenie 2 tyzdne.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: