Diskuze

Zde můžete pokládat dotazy z oblasti Destilatérství a Likérnictví. Je možné, že dříve než se k tomu dostaneme my, Vám odpoví jiný čtenář našeho blogu. To si prosím nevykládejte špatně. Nejen že se totiž s touto problematikou ještě stále poznáváme, ale věnujeme většinu času rozvoji celého blogu DESLIK a to je jediný důvod naší případné opožděné reakce na Vaše dotazy.
I přesto se nebojte se zeptat.

S pozdravem.
Deslik

320 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 320 z 320
baron řekl(a)...

pro pana o tri prispevky nahoru ,,lepe bych to nenapsal,diky, samozrejme kazdemu vyhovuje neco jineho to nebudu nikomu vymlouvat vyskousel jsem jak kolonu tak klasiku , ma klasika nerez 120 l klobouk med samozrejme mychani,nerikam ze z kolony je koralka spatna jen ma malo aroma a to na koralce mam rad

Anonymní řekl(a)...

Dotaz na Rafaela:

Jak dlouho necháváte odvětrat jablečný lutr? .. a s přístupem vzduchu nebo zadeklovaný?
U mě po 1.destilaci jablečného moštu je lajtr dost cítit sirovodíkem, a asi dělám chybu, že barel zavíčkuju (z obavy ztráty % alkoholu)a provádím 2.D třeba druhý den. To je asi špatně, že?

Anonymní řekl(a)...

V nějaké knize jsem kdysi četl, že francouzi nechávají jablečný lutr ležet v sudech rok. Stejně jako vyčištěný cidr před 1D. Bohužel už nevím v které. Snad časem najdu a napíšu tady.
Na netu jsem se dočetl, jen, že lutr nechávají odležet jen "nějakou" dobu, ostatní bylo potvrzeno.
Zdal se mi ten způsob přece jen moc přísný, tak jsem si ho zkrátil na 3-4měsíce.

Bohužel pak přišel velký boom pálenic, jejích "dovezte 10kg ovoce a dostanete 1l pálenky" a ten způsobil spolu s chamtivostí některých lidí naprostou degradaci tohoto ušlechtilého nápoje na úroveň tuzemáku z tržnice:-(((
V mém okolí ho většina lidí už jen ze zásady naprosto odmítá. Tak jablka zpracovávám už jen na likérový líh:-(((((

A teď k dotazu:
-Odvětrání lutru je ke kvalitě pálenky určitě přínosné. Proto jsem se tak rozepsal o tom calvadosu. Jinak to dokázat bohužel nemůžu.

-Ztrát lihu v lutru bych se vzhledem k jeho koncentraci nebál.
Osobně mám nádobu jen jemně přikrytou víkem aby se do ní "neprášilo".

-Doba odležení lutru je většinou určena časem potřebným k jeho nashromáždění, aby byl při 2D využit celý užitný objem vařáku. Od asi týdne až třeba v případě neúrod až po několik let. Ale to už třeba nádoby lépe utěsnit.

-Vy píšete o barelu. Zřejmě o tom starém 50l z podivné umělé hmoty. Ušlechtilé pálenky, byť i lutr si zaslouží ušlechtilý materiál. Já osobně bych v něm ani nezaložil kvas. Na trhu je dnes spousta nerezových kádi, tak proč používat takové věci?
To se hodí jen "na vodu k míchačce":-))))

Celkem opomíjeným materiálem je taky smalt. Pokud není jeho vrstva někde poškozená je skvělým materiálem. Dokonce i příznivci extra zdravé výživy jej staví daleko před nerezem, pocínovanou mědí atd....

-Se sirovodíkovým zápachem Vám bohužel nepomůžu. Nemám v tom směru zkušenosti.
*
*
Na závěr ještě. Nikomu nic nevnucuji, to psaní je jen o diskusi a zkušenostech.
Jen doporučuji nevyrábět jablečnou pálenku z drtě, ale vždy jen z moštu!!!!!!!
A nemusí být ani odkalen jak to dělají francouzi. Kvalita výsledného produktu pak bude někde úplně jinde. A tu dřinu u lisu pak i vyváží lehce vypustitelný vařák.

Přeji mnoho úspěchů s jabličkovicí.

Rafael¨

baron řekl(a)...

nazdar vsem ,dnes jsem cetl na zahranicnim foru destilat z mrkve mate nekdo skusenost diky

Anonymní řekl(a)...

Jsem na netu kdysi četl, že i nějaká pálenice se tím zabývá, nebo zabývála a že i prodávali hotový výrobek z ní. Za cca 300Kč/0,5l a že je vyprodaná a udělají novou várku. Mrkev obsahuje, podle odrůdy, cca 7% zkvasitelných cukrů, takže zákon o doslazování ovocných kvasů neporušují. Což potvrzuje i jejích další údaj:
Cituji - z 1500kg mrkve jsme vyrobili necelých 100l 42%pálenky.
*
Velmi nízká výtěžnost, celkem pracné domácí pěstování ve větším množství a už vůbec mě neláká chuť a vůně výsledného produktu..., do toho bych nešel ani v laboratorním množství. To by mi asi připomínalo klasické využití této zeleniny do polévek, pod maso atd..

Asi ten nápad vznikl v Anglii, protože tam vyrábějí domácí vína snad ze všeho. Podobně jako dánové kořalky a likéry.
*
Ale je to jen můj názor, tu pálenku jsem nikdy neochutnal a ani se k tomu nechystám, neláká mě to.
Je přece jen spousta netradičních a neprávem opomíjených surovin a hlavně vhodnějších!!!

Více se ještě o mrkvi můžete dočíst, ale je tam ta diskuse nějaká zmatená, na webu zahrada.cz
*
Ještě můj takový poznatek. Pro základ pro výrobu netradičních "destilátu" je skutečně nejlepší už několikrát tady mnou vychvalovaná kniha ing. Valenty - Příprava domácích vín. Z roku 1966, útlá brožovaná knížečka.
Pan inženýr tam popsal skoro vše využitelné:-))))
Děkuji mu za to!
(A o mrkvi se nezmínil...)

Ty poslední dobou vydavané, barevné, zahraniční překlady, díky jejích obsahu, ne, že se s ní nemůžou rovnat ani náhodou, ale ani poblíž by s ní být v regálu či v knihovně být uloženy neměly!!!

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s Rafaelem, že mrkev jako plodina je záležitost UK.
Koupil jsem kdysi (kolem roku 1997)publikaci Výroba domácích vín od Judit Irwinové, kde je recept zařazen. Publikaci jsem koupil pro srovnání s výše uvedenou publikací od ing. Valenty. Je to prostě odlišný pohled na "přípravu ovocného vína" již z těch dalších přísad, které do vína přidávají (vinný koncentrát, koření, tanin, pektináza ... ).

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jak se časem změní obsah alkoholu v pálence. Např. po 5 letech.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
rád bych se zeptal na pár věcí ohledně konstrukce vařáku:
1)Mám starý měděný prádelní kotel 50l,na dně byl proseklý. Zapájel jsem jej zevnitř cínem a přeplátoval kouskem mosazi,myslíte že při přímém nahřívání plamenem se udrží teplota dna kotle pod 200stupňů, aby se cín neroztavil?
2)Jaké je nebezpečí výbuchu kotle při netěsnosti nad hladinou mače?
Jen by hořel plamínek nad dírkou, nebo by chytly lihové páry v kotli?
Děkuji!

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafael. Mám pařák a chci ho zprovoznit.Mám v úmyslu horní část kotle zaizolovat minerální vatou a opláštit, aby to neprochládalo jak to máte vyřešeno Vy? Dík Pepa.

Anonymní řekl(a)...

Nazdraví.

1.) Pokud nebudete zahřívat prázdný kotel tak cín vydrží:-))
Ale jestli máte na mysli ten samý prádelní zazděný kotel co já, tak ten bych díky svému tvaru, rozměrům a materálu použil jako ideální víko Jako vařák ne. Navíc když je poškozen. (Taky z důvodu, že pracuji někdy s vysokoprocentními lutry a nejsem sebevrah).

2.) Aby páry v kotli vybuchly, musela by v něm být díra "jako" prase". Páry z menšího otvoru by zvenku po zapálení jen hořely. Princip hořáků a plynových fakul...
*
*
Ani Pepu asi moc nepotěším. protože já ohřívám skoro celou část kotle. Ten vyčnívá z pláště jen asi 10cm.
(Nepoužívám dvouplášť ani míchadlo, kvas separuji a ten tuhý mám v "nerezových pytlích", tak aby byl zajištěn jeho dobrý ohřev).

Zateplit by se mělo při el. nebo plyn.ohřevu z ekonomických důvodů. Anebo když se ohřívá jen dno kotle a u dvouplášťů Jinak je to zbytečné.
Navíc dřevo mám své a místnost slouží i jako kvasírna, tak se ji snažím vytápět a ne aby mi "teplo utíkalo komínem".

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Proč (kromě tvaru) pokládáte měděný kotel na prádlo za nevhodný?
Příliš tenký/křehký materiál?
Je to ten, jak říkáte, ale nechci ho používat v orig. peci, ale s vytápěním zespodu plynovou stoličkou.
Děkuji, Ondra

Anonymní řekl(a)...

Ondro, hlavně proto, že má velký průměr a malou výšku. Budou problémy u pěnivých kvasů. Ale pokud budete pracovat s malým množstvím tak to vadit nebude.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jsem také příznivec klasiky dvakrát destilovat jednoplášť. Podívejte se na youtube zadejte rakija nebo kazan a uvidíte Srby, Bosnu atd. jak pálí doma u baráku venku výpalky vysypou vedle kotle a jede se dál.Do kasu přilijí vodu, aby to šlo v kotli dobře míchat a je to. Podívejte se na peče čiča rakiju a roljo rod moj a další

Anonymní řekl(a)...

Jo v Srbsku, tam je zatím hej ... tam pro svou potřebu mohou pálit doma všichni, kteří vlastní nějaký ten pozemek (státu to odvádějí v dani z půdy). Proto tam seženete "destilák" v každém Kovomatu. Obdoba byla ve Slovinsku a Chorvatsku (ale po vstupu do EU jim to myslím chtějí sebrat).

Anonymní řekl(a)...

Řeším problém jak zabudovat nerezový hrnec 70 l do zabijačkového kotle. Hrnec má menší průměr mám dát kus železa přes kotel vyřezat díru a pak naohýbat pásovinu a do toho hrnec dát anebo postavit na kamna?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny, ze zvědavosti jsem brouzdal internetem a našel na netu výrobce v Srbsku, který vyrábí pálenice a mezi kotlem a chladičem má tzv. separátor. Na jeden,dvě i tři patra, není mi jasné jak to funguje a jestli to má vůbec smysl jen mě to zajímá. Najdete to na www.kazanimandaric.com Pepa

Anonymní řekl(a)...

Jako informace fain,
ale bohužel zatím stále nejsou v EU, tak to na "hranicích" musíte proclít a už se to s Vámi veze ... Dával bych si velký pozor, abych neskončil v nějaké databázi, ke které můžou naše "správní" orgány (celníci).

Anonymní řekl(a)...

Jen mě zajímalo jak to funguje ten separator. Je mi jasné, že nevezmu trakař a půjdu za čáru EU pro výrobek. Radši klasika. Pepa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den pánové,

delší dobu jsem zvažoval jestli pustit do stavby vlastního destilačního přístroje a nebo šáhnout po osvědčeném výrobci. Nakonec jsem se rozhodl a obědnal jsem si výrobek o firmy Kovoděl Janča. K odebrání v červnu. Pánové, jak to s hlášením úřadům - celníkům?? Kamarád mě vyděsil tím, že pakliže si kupuju takový stroj rovnou u výrobce oficiální cestou, že se snad dostávám do evidence úřadů...? Tím pádem mám počítat s přepadovýma kontrolama? Nebo je to jenom babský tlach a snaha mě vystrašit? Samozřejmě nemám v plánu provozovat černou palírnu pro cizí. Objednával jsem sem si to čistě pro vlastní potřebu, s tím, že ročně zpracuju cca 500 litrů kvasu. Předem díky za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Bohužel tohle je celé v režii výrobce, ze zákona (který byl sice již novelizován) měli povinnost toto hlásit "státní správě". Nevím jak se to v současnosti dodržuje, ale stále budete v evidenci u výrobce (protože ten to musí vykázat ve svém "hospodaření"). Sice jsem slyšel, že se s Jančou dá dohodnout, ale nevím jak to dopadne v případě kontroly jeho účetnictví. Je to vždy taková sázka do "loterie". Proto radši stavím všechno sám.

Anonymní řekl(a)...

Potřebuji poradit, i když nejsem alkoholik potřebuji schovávačku pro pár lahví před manželkou nyní už babkou všechno by rozdala potomkům a na dědka nic pomalu nezbude. Máte radu kam báby nelezou? Venkovská chalupa plus kolna klasika. Dík za inspiraci.

ladis1 řekl(a)...

Zdravim vsetkych..
prosim Vas pomoze mi niekto, nakresom, napadom ,radou ako vlozit miesadlo do nerez paraku, resp vyriesit utesnenie prechodu samotnej osky miesadla...dakujem

Anonymní řekl(a)...

Ahoj ,nevíte někdo kde sehnat vínometr a aktivní uhlí ? Díky za tipy,ať se daří.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Já jsem vínoměr dostal "na dobírku" od fi. Vinum Znojmo spol.s.r.o., mail: vinum@tiscali.cz
a web : www.vinumznojmo.cz. Když si o něj napíšete, tak Vám jej rádi pošlou na dobírku (cena byla kolem 120 Kč + poštovné).
Lze jej získat i u firem zabývajících se zasobováním Chem. laboratoří, ty si však již musíte "vygůglit" sám. Když zadáte do vyhledávače heslo "vinoměr", tak vám vyběhne "hafo" nabídek. Zde byste měl získat i aktivní uhlí.
Při potřebě jen malého množství, jej lze nahradit některým druhem "živočišného uhlí" z lékárny.
Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
rád bych zaslal fotky svého přístroje a požádal s ním o radu. Bohužel nikde jsem nenašel email na který bych toto mohl zaslat. Můžete mi poradit jak na to.Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Stačí zadat adresu deslik@seznam.cz a "fotky" přiložit.

posila řekl(a)...

Zdravím Deslik. Mám takový návrh.Poslal bych Vám nějaký vzorky z naší kuchyně s čísly /3 nebo čtyři/ Na vás by bylo pokoštovat a vyřknout nějaký ortel.Já bych následně dodal komentář ka vzorkům. Moc mě zajímá názor někoho nezávislého a nezaujatého. Posila

Deslik řekl(a)...

Dobrý den posilo,
nejste první vtipálek, kdo s tímto návrhem přišel, ale chápete jak by vypadaly naše játra, kdybychom koštovali pálenky všech čtenářů projektu DESLIK?
A na druhou stranu, Vy přece nepotřebujete říct, jestli Vám Vaše pálenka má chutnat či nikoliv. Pokud pálíte pro sebe, musí pálenka chutnat především Vám, pokud jí pálíte pro druhé, pak o její kvalitě rozhodují ti druzí. Proč bychom měli o Vaší pálence rozhodovat my, když jí nepijeme?
Pokud si ale myslíte, že Vaše pálenka je opravdu něco, zůčastněte se soutěže. Určitě se ve Vašem okolí nějaká pořádá.
Možná by se mohl zde na blogu vyvěsit nějaký seznam akcí podobného typu, ale to by museli čtenáři něco předhodit...
S pozdravem.

ladis1 řekl(a)...

Zdravim
Chystam sa toho roku zacat ceresnami..vedel by mi niekto poradit ako na to , coho sa vyvarovat a pod?..Niekto kto ma skusenost s ceresnovym kvasom..Dakujem

Unknown řekl(a)...

10.1.2012 jsem pozbíral jablka a jelikož do tohodle datumu ještě nemrzlo tak jsem je sešrotoval a přidal zákvas. Bečka se krásně rozbublala(nechávám kvasit uzavřené s hadičkou do vody)a bublá a bublá.17.6 to bylo 160 dní a konečně z hadičky přestaly probublávat bublinky.Tak jsem pálil.Výsledek je velice chutný.Chtěl bych se zeptat je možné aby kvašení probíhalo tak dlouho?(Doplním že teplota se po celou dobu 19ºC)

Anonymní řekl(a)...

dobry den, chtel bych se zeptat, jaky je idealni pomer susenych vinnych kvasinek do 40-45l kvasu + kdy je optimalni doba kvasinky do kvasu pridat. dekuji

Anonymní řekl(a)...

Pro Standu Bukiho: Příčiny pomalého kvašení můžou být např. málo kyselý mošt (když jsou jablka hodně vyzrálá), málo živin, příliš hustá směs..nevím..jak bylo uvedeno výše, pálenka z moštu je něco jiného než z drtě, úplně vystoupí chuť a vůně jablek.

anonym: Na balení sušených kvasinek bývá uvedeno na jaké množství jsou určeny a též jak se mají naklíčit. Např. balení kvasinek Vinka je určeno na 10 l moštu a mají se 2-3dny před nasazením naklíčit např. v jablečném moštu. Nasazujeme samozřejmě ihned na začátku. Když začne samovolné kvašení, pozbývá symslu přidávat kvasinky.

Bob

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

Mám možnost provést proces výroby ovocného destilátu v laboratorních podmínkách a jelikož jsem začátečních měl bych několik dotazů:
1. Je podle vás vhodné po ukončení fermentace rmut odstředit a tím se zbavit pevného podílu, když mám tu možnost? Do destilace tedy pujde poze kapalný podíl.
2. Kolona bude sestavena celá ze skleněných komponentů včetně varné nádoby, je nutné zařazovat reakční člen (měď)?
3. Jaké maximální koncentrace alkoholu % vol. lze dosáhnout po 2. destilaci bez použití rektifikační kolony (deflegmátoru)?

díky za odpovědi,

Alex

Anonymní řekl(a)...

1.) Odstranit pevný podíl před destilací je zbytečné a hlavně neekonomické. V pevném podílu zůstane ještě líh. Pokud preferujete destlilaci kapaliny, odstřeďte ovoce ještě před kvašením a zakvašujte jen mošt.. Ale toto bych doporučoval jen u jádrovin. U těch se takto získá na rozdíl od peckovin kvalitnější destilát. Pokud máte z břečky u peckovin strach z připálení zahřívejte varnou baňku ve vodní lázni nebo dejte na její dno sítko, skleněné kuličky, Reischigovy kroužky apod.

2.) Reakční člen u jádrovin není potřeba, ale jeho použitím nic nezkazíte. Etylkarbamáty, které odstraňuje vznikají hlavně při zpracovávání peckovin a jejích dlouhém kvašení. Ale v laboratorním množství bych to osobně neřešil. Nejsou jedovaté, jen při delším užívání údajně karcinogenní. Ale co dnes není?
Jsou senzorický nezjistitelné, chuť pálenky neovlivňují a jejích výskyt v ovocných destilátech se začal řešit relativně nedávno. Na druhou stranu se ani řešit nemusel, protože destilační aparáty byly kdysi vždy z mědi a ta je odstraňuje...

3.) Při koncentraci lutru 30-50% vám při 2D začne vytékat destilát cca 85%. Jeho koncetrace bude postupně klesat, takže výsledná lihovitost je na Vás a Vašich potřebách. Pokud chcete získat ovocnou pálenku je třeba destilovat až asi do 50% vytékajícího produktu, protože většina chuťových a vonných látek přechází do destilátu až v této fázi. Bohužel i vyševroucí, nežádoucí alkoholy, tzv. pozadek, který senzoricky znehodnotí výsledný produkt. Takže musíte ochutnávat...
Ale pokud chcete získat výšeprocentní "likérový líh", měl by jste jímání destilátu zastavit daleko dřív a obohatit lutr právě o ty pozdní "pálenkové" frakce.
Předkap, nebo aspoň jeho první část, ale odstranit vždy a použít jen k čištění, do ostřikovačů nebo jako podpalovač. A i ten pozadek před přidáním do lutru moc neždímat. Max tak do 40%. A hlavně si uvědomit, že tímto postupem neustále vzrůstá koncentrace nežádoucích složek a tak musíme postupně více oddělovat a po jisté době vylít. Jedná se o azeotropické směsi, které nejde jednoduchou destilací na základě jejích bodů varu úplně oddělit.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím páleničáře, v pátek 14.9. bude na tv. Discovery v 20:00 hod dáván dokument o „černém pálení“ whisky (Moonshiners) v USA – stát Viržinie (Apalačské pohoří), opakování bude v sobotu 15.9. v 0:55 hod. Bohužel první díl byl již tento pátek 7.9. (ale to bylo jen zahřívací kolo, skoro nic tam nebylo, jen výběr místa pro pálení; tam pálí mimo svá obydlí, většinou přímo v přírodě, někde v skrytu u potoka). Z hlediska „historie“ by to mohlo být zajímavé (již ty destilační zařízení, pálí přímo z nádrže, ve kterém předtím dělali kvas). Některé podrobnosti lze najít i na webu : http://www.blueridgeinstitute.org/moonshine/an_introductory_taste.html
Při použití překladače lze i trochu porozumět jak receptu, tak i způsobu pálení (je to sice trochu kostrbaté, ale zvídavý člověk se zbytek dovtípí a us jednotky si přepočítá). Nevěřím sice, že by někdo z CZ tuto techniku následoval, ale mohlo by to být zajímavé. Ukázky z dokumentu jsou na webu : http://dsc.discovery.com/tv/moonshiners/
Tak se nezapomeňte dívat.
Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Zaznamenal jsem již útoky "vzdělaných" novinářů a i reakce v diskuzích ohledně aktuálního metylalkoholvé smrtící smršti v čr i na černé pálenice prý plné metylalkoholu .... )))) "Udej svého souseda, posílíš všeobecné zdraví" vůbec nezáleží na tom že všechen metylalkohol co zatím oslepuje a usmrcuje je vyroben říměsí z ropných lihových frakcí a nebo denaturovaného lihu... Udavači budou mět žně a TV Nova bude informovat o vysoce nebezpečné černé pálenici v RD a rekordním množství ovocného metylakoholu 30L !!! )))) A ovčani u TV beden budou spokojeni, jak toho zlého záškodníka celníci pěkně chytli...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

jakým způsobem lze nejlépe po pálení regenerovat měděnou náplň katalyzátoru ?

FEKOTA

Anonymní řekl(a)...

K metylalkoholové smršti ...
Jo také jsem to zaznamenal, a jsem zvědav kam až to dojde ... akcí "udej svého souseda, splníš svou ovčanskou povinnost" jsem se setkal již několikrát (na Moravě a Valašsku běží tato akce, i s bezplatným telefonním číslem, cca 10 let).
Přišla zase taková malá doba "Temna", o to horší, že době "informačních technologií", může "trest" přijít podstatně rychleji než před rokem 2000 (celníci vám taky můžou vlést do baráku na pouhé tzv. udání i bez příkazu k prohlídce).
Proto opět platí, nechlubit se, nevyčnívat z davu ... dávat si pozor na sousedy. Snad se to přežene (ale nějaké následky jistě zůstanou).
Zdravím

Anonymní řekl(a)...

Na případě tvrdých reakcí státu na udání malých černých domácích pálenic(do desítek litrů pálenky), je vidět zvrhlá zločinecká podstata režimu. Protože již 23let nepřetržitě ten samý stát více méně přehlíží černé velkovýrobce-velkochemiky přeměny denaturovaného lihu a chemického lihu z ropy na "bezvadnou a kvalitní stolní lihovinu". Je to tím, že mnoho význačných státníků a podnikatelů zbohatla právě organizovaním prodejů nebo "výroby" nezdaněného lihu z ropy a denaturáku.

Anonymní řekl(a)...

Je to totální zklamání státu, jak jsem někde v TV slyšel.

Např. není to tak dávno, co se na novinkách.cz objevil dost podrobný rozhovor s jedním z těch, co se na pančování lihovin aktivně podílel. Řekl m.j. "Panáka si v hospodě už nikdy nedám". A popisoval dost podrobně celý ten byznys. Dovoz nejrůznějších průmyslových lihových směsí, jejich "čištění" Savem apod. a dochucování lehce dostupnými umělými esencemi a i systém distribuce takto vyrobených lihovin. Myslím, že i dnes se dá ten rozhovor na netu ještě najít....
Taky jsem nedávno zaznamenal v Tescu automat s levnými konzumními kořalkami likérky Drak. Cena cca 160Kč/l. Podivná cena i způsob prodeje. A jak jsem kouknul na jejích web, tak to se mnou málem seklo. Mimo klasických láhví nabízejí své výrobky i v PLASTOVÝCH 6l kanystrech!!!! Vypadá to příšerně. Asi jako nemrznoucí směs do ostřikovačů na benzinkách.
Vůbec nechápu, kdo si něco takového může koupit!!! A jak se vůbec může něco takového legálně distribuovat a prodávat třeba v těch trafikách. Vždyť to pančovatelé přímo k jejích činnosti navádí...
Jen podotýkám, že výrobky fy Drak znám jen z výše napsaného. Jejich kořalky jsem nikdy nepil, takže proti ním nic mít nemůžu. Ale nic podobného nikdy pít nebudu.
Samozřejmě, že konkrétně Drak neviním z pančování! Asi jich jen někdo díky jejích marketingu zneužil.
Jde mi jen o to, že musela vzniknout až taková aféra, tolik mrtvých a postižených lidí, aby stát konečně začal něco dělat. A s věcí která je dlouho a všeobecně známá......
Osobně se podobným lihovinám už přes 20 let vyhýbám. Piju jen domácí výrobky, drahé zahraniční značkové lihoviny nebo likéry typu Praděd, Klášterní tajemství atd., příp. produkci důvěryhodných rodinných lihovarů které se nikomu z důvodu jejích malé prodejnosti nevyplatí pančovat. A poslední dobu si nekoupím už ani Becherovku.
Nechci ze sebe dělat chytrého, ale bylo to jen otázkou času, kdy to pančovatelská mafie se svou chamtivostí a bezohledností skutečně přežene:-(((((((
A o "drobných", zatím neprojevených poškozeních konzumentů takových lihovin se dozvíme až časem...
*
P.S.
Ljz. díky za odkaz. Pěkně jsem si početl. Daleko lepší zážitek než u nějakého filmu o gangsterech z doby prohibice. Nezasloužilo by to dát do "Zajímavých odkazů"?
*
Ještě k dotazu regenerace RČ: Velmi jednoduché. Vyměnit nebo očistit a oškrábat až na lesklý kovový povrch.
(Katalyzátorů pří chem. reakcích nijak neubývá jen je svou přítomností urychlují a způsobují jejích vznik. )

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Ten článek byl a je na centru.cz.
Problém "výroby" a prodeje denaturovaného či technického lihu z ropy je starý již 22let a je tu stále...na jeho prodeji zbohatli již tisíce lidí, politiků a podnikatelů. Metanol se do tohoto lihu dostal chybou při "výrobě" a to tak, že došlo k záměně nebo strhnutí etiket na 1000L plastovém kontejneru nebo někde v polsku, ukrajině upustily se železniční cisterny metanol v domění že mají zdarma etanol na kšeft a pak došlo k jeho promíchání z etanolem před stáčením. "Vzdělaní" novináři všude píší jen o metanolu jak jej někdo prodává, ale rozhodně se nejdná o 100% metanol, to by takovou konzumaci nepřežil vůbec nikdo!!! Alkoholová mafie tohle nedopatření přežije, odnesou to nižší stupně mafie. Je to neštěstí i pro ně, klesnou jim zisky. Ale vzhledem k tomu, že jak se píše na Seznamu.cz dnes, tak černý technický alkohol z příměsí metanolu se již dostal i s originál kolky do lahví značkového alkoholu- Hanácká vodka-Starorežná Prostějov... Mafie má desítky milionů zisků a dokáže si koupit i originál kolky, celníky, regionální politiky atd...pokud tito nejsou přímo organizátory jak tomu bylo, je a bude...do roku se velkovýroba a velkodistribuce technického alkoholu vrátí tam kde byla a ještě do větších zisků...neb celý 22letý společenský systém je prakticky od počátku založen zločinci....

Anonymní řekl(a)...

Jo, to jsem zapomněl napsat. V tom rozhovoru dotyčný ještě uvedl, že získání kolků není pro ně vůbec žádný problém. Podobně jako sehnat si, zadat, výrobu určitého specifického typu láhví....

Takže nebezpečí otravy v naších podmínkách hrozí u nejprodávanějších značek v podstatě kdekoliv...

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Společenský systém je u nás založen na "za prachy cokoliv". Tedy vytisknutí kolků nebo výroba-dovoz lahví? no problem.
Strana a vláda nyní zvažuje nejen prohibici venkovního rozlévání lihovin, ale plošené prohibice... v případě dalšího růstu obětí vlivné alkoholové mafie. Inu jako v USA za prohibice 20.-30.let, kdy alkoholová mafie díky prohibici posílila na neporazitelnou organizaci, silnější jako stát...Jak symbolické pro česko...

Anonymní řekl(a)...

PROHIBICE.
-------------------
Zoufalý pokus státních úředníků a zaměstnanců zakrýt svou neschopnost a provázanost se zločineckým podsvětím trvajícím přes více než 20 let..
Už jim to díky posledním tragickým událostem nemohlo projít.
Jak jinak to mohlo dopadnout když tento problém všeobecně známý tak dlouho neřešili? ? ?
O daňovém zatížení ani nechci psát. A ani o dalších "euro výrobcích"..
Za monarchie, samostatného československého státu, za protektorátu, za budování komunismu se nikdy nic podobného v takovém rozsahu nestalo.

http://www.blisty.cz/art/64972.html

http://www.petrol.cz/aktuality/archiv/2012/30/kapaliny-do-ostrikovacu-toxicita-kontra-cena-1223.aspx

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Už jenom čekám, kdy na Hradní TV Nova vystoupí Tuneddědek Klaus a vyjádří soustrast rodinám po otrávených...ON hlavní strůjce, kápo celého zločineckého ekonomického a hospodářského systému neviditelné ruky trhu...za jeho premiérování v polovině 90. let stát prakticky přehlížel MJ. i tzv. rumovou aféru...
Nu což, TV Nova nás ve svých bombastických bulvárními znělkami uváděných zprávách jistě již brzy bude infomovat o velkém odhalení zločince- domácího destilatéra ovoce s obrovskými zásobami "metylu" v řádu 50L....

Anonymní řekl(a)...

No oni už ti reportéři začali s masáží při "hlášení", že se podařilo policii odhalit dvě konspirační likérky. Zásadně říkali, že byli odhaleny dvě "černé palírny" a přitom ze záběrů bylo vidět, že tam žádný destilák nebyl, jem míchací nádrže a ruční plnicí linka !!
Prostě se aféra využije k dalšímu "přitažení šroubu", kdoví zda nebude opět nelegální a tudíž trestné, vlastnit destilační aparaturu !
Zdravím páleničáře (pro vlastní potřebu) ...

Anonymní řekl(a)...

A je to tady, nastává doba temna pro nás, jako za Protektorátu...
http://www.novinky.cz/krimi/278854-policie-dopadla-prodejce-zavadneho-alkoholu-pres-internet.html

http://www.novinky.cz/krimi/278855-polsko-zakazalo-obchod-s-alkoholem-z-cr-metanol-ale-muze-byt-z-polska.html

Všimněte si hlavně té fotky u druhého odkazu...ačkoliv je zřejmé že minimálně v tomto případě a ve většině ostatních jde o průmyslové lihoviny vyrobené z technického lihu nejspíš z ropy, tak ti imbecilní novináři vytrvale píší o palírnách a házejí ilustrační fota chladičů od destil. kotlů...

Anonymní řekl(a)...

A je to tu znovu - Novinky.cz - článek o mísírně alkoholu na Chebsku, ale ilustrační foto domácí varny z pařáku brambor !!
http://www.novinky.cz/krimi/279043-policiste-na-chebsku-odhalili-nelegalni-stacirnu-zadrzeli-v-ni-tri-cizince.html
Ti novináři jsou prostě prestituti ! Zdá se že stát využije tuto aféru proti domácím páleníkům !! A "míchací byznis" pojede dál, jen s menšími obměnami (a zvýšenou korupcí)!
Tak se držte, přátelé ... bude asi ještě hůře!

Anonymní řekl(a)...

Pro nás je ta celá hysterie katastrofa...20let zločinecký systém systematicky vůbec nepostihuje černé míchárny a stáčírny technického průmyslového lihu z ropy(v tisících litrů), neb vše dle Tuneldědka Klaus přece zařídí neviditelná ruka trhu a zařídila... Ted se zločinecká politická lůza bude v médiích kasat jak zasahují proti "palírnám" černého technického lihu a prosadí zákon, který znovu zavede nedovolenou výrobu lihu do trestního zákoníku...
Zdejšímu aminovi důrazně doporučuji začít přemýšlet nad tím, zda jsou všechny zdejší příspěvky a fotky opravdu nedohledatelné dle IP adres. Mám jasné zprávy že, komando "metanol" či jak si říkají jdou po všem na netu...

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
samozřejmě, že dohledání IP adresy je možné, nikdy jsem si nemyslel opak. Nevidím v tom ale žádné nebezpečí ani pro sebe ani pro čtenáře.
Osobně jsem přesvědčen o tom, že celý blog je veden na teoretické bázi a že se čtenáři této činnosti nevěnují, jen o ní diskutují. Diskuze je anonymní a já nemám žádný důkaz o tom, že by se páchalo cokoliv protizákonného.
Ke kauze methanol se vyjadřovat nebudu. Je mi líto všech obětí a vyslovuji pozůstalým upřímnou soustrast. Ačkoliv to tak možná nevypadá a rozhodně to tak ani nakonec nebude vyhodnoceno, doplatili na chybu systému.
Vidím v tom další indícii pro následující volby.
Mnoho zdaru všem.

Anonymní řekl(a)...

Dávejte si velký POZOR na udavače sousedy, ti nejmazanější s váma jednají jako míliusi a za zády udavači...úryvek z příspěvku z jiné velmi aktuální diskuze k včera mrtvému "metyláři" na Zlínsku:"Zrovna jsem se dozvěděl co se stalo známému, kterému tady věnovali pět řádků, že se zastřelil. Znám ho jako slušného člověka, který roky podnikal v elektronice i vyráběl paraboly pro satelity. Sám kupoval trnky na kvas pro slivovici. Jenže soused (přistěhovaní učitelé) se soudili o nějakou cestu. Soused u udal a proto jela policejní razie. Nic nenašli, neměli co !! Jenže asi nervově to nevydržel a šáhnul (56let) si na život. Mohlo dojít k daleko větší tragedií. Neboť jeho rodiče, otec šel na ně z nožem neboť ho mají na svědomí. Dokonce jsou oba rodiče asi v nemocnici, psychika. Udavačí to teď budou mít velmi těžké." alerouth

Anonymní řekl(a)...

Pozdrav všem čtoucím, velectěnému DESLIKovi,lihovarníkům a příznivcům svobodného paličství!!!
Při studiu publikace Malleová, Schmickl: Domácí výroba lihovin jsem narazil na problém konstrukce přestupníku u aparatury typu „pot still“. Autoři uvádějí dvě ideální varianty provedení:1, přímé SESTUPNÉ vedení trubky z víka vařáku dolů do chladiče. 2, co nejkratší vzestupný, vertikální oddíl následovaný zlomem vedeným šikmo dolů (SESTUPNÉ vedení). Vertikálně projektovaný přestupník prý vykazuje rektifikační účinek: podporuje sice separaci ethanolu a vody a zesiluje tak koncentraci alkoholu, ochuzuje však destilát o aromatické komponenty, které se vracejí zpět do vařáku…. Vnitřní průměr trubek má být dostatečně dimenzován a odpovídat průměru otvoru na víku vařáku. Např. u nádoby objemu 20 litrů by měl činit 3-5 cm. Menší průměr a delší vedení trubky k chladiči působí ztrátu tlaku, pára překonává větší odpor což zvyšuje tlak ve vařáku a bod varu. Vyšší teplota pak degraduje ušlechtilá aromata…..
U Vámi představovaných aparátů (RomanL.,Míra 1, Vít), ale i výrobků firem kovoděl Janča, mědikovectví atd. se setkáváme s přímo opačnou konstrukcí přestupníku - krátké vertikální vedení trubky o MALÉM PRUMĚRU střídá VZESTUPNÉ (případně horizontální) a poměrně dlouhé VEDENÍ k chladiči. Vysvětlete mi prosím záhadu a objasněte problematiku ideální konstrukce přestupníku. Děkuji za odpověď, vznešeným paličům zdar !!!
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

Dodávám jen,že Josef Pischl, autor publikace Vyrábíme ušlechtilé destiláty doporučuje vzestupné vedení přestupníku k chladiči...
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.

Podle praktických zkušeností je úplně jedno jak přestupní potrubí vede. Pokud vede k chladiči směrem nahoru tak na jeho stěnách ke srážení pár v malé míře sice dochází, ale rektifikační účinek je velmi zanedbatelný a nemá cenu ho řešit.
Dělal jsem v tom směru pokusy při jednoduché destilaci, teplota ve vařáku - lihovitost vytékajícího destilátu z chladiče a žádný rozdíl jsem taky nezaznamenal.
Podobně jako přestupník klesájící směrem k chladiči. Úspora chladící vody je taktéž zanedbatelná.
Teda pokud nemáte potrubí dlouhé několik metrů...:-)))
Raději opatřete vařák helmou.
Potrubí udělejte podle místních podmínek a své potřeby.
Osobně bych doporučoval vést trubku kousek svisle nahoru a pak pod potřebným úhlem dolů. Ať chladič není moc vysoko a sběrná nádoba se nemusí moc podkládat. A její délku volit jen nezbytně nutnou ke spojení komponentů.
S argumenty k nepoužívání trubek malých průměru souhlasím. Ale úplně stačí, když budou stejného průměru jako trubka ve vinutém chladiči. 20-30mm stačí.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
zdravím Vás a moc děkuji za odpověď. Váš názor se shoduje s náhledem Ing. Petra Šlosara, kterému jsem, podobně jako firmě Kovoděl Janča položil tutéž otázku. Zástupci Kovodělu prozatím nereagovali. Pro úplnost cituji Ing. Šlosara:
"Sestupně vedený přestupník považuji za vhodnou konstrukci k chladiči. Někteří se však domnívají, že vzestupná konstrukce nabízí nějaké "výhody". Samozřejmě, že žádné, protože během několika minut, řekněme 3 se tato trubka tak rozpálí, že na ní nikdo neudrží ruku. Tedy páry destilátu, obvykle jsou to úkapové komponenty acetaldehyd b.v. 20 °C, methylformiát 31 °C, aceton 56 °C, methanol 64 °C a ethylacetát ca 77 °C, procházejí trubkou, kondenzují a vrací se zpět tak dlouho, až se trubka tak rozehřeje, že již nezkondenzují a odcházejí do chladiče. Podobné je to i s kolmou trubicí, vhodné světlosti (při nevhodné se samozřejmě zvyšuje v aparatuře tlak). I tato část zařízení se během procesu značně zahřívá a až dosáhne finální teploty někde kolem b. v. ethanolu 78,3 °C, přestane kondenzace par úkapových komponent. Na rektifikaci příliš nevěřím, vnitřní povrch je velmi malý a k žádným žádoucím rovnováhám kapalina - plyn tam nedochází."
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

Prosím ještě o radu při stavbě rektifikační kolony pro D2.
Plánuji použít níže popsané laboratorní komponenty, nevím však, zda jsou správně dimenzovány pro vařák o objemu 30l?
1.Destilační kolona dle Hempla s izolačním pláštěm a náplní Raschingových kroužků (DEFLEGMÁTOR): d=34mm, d1=46mm, výška plnění 1m

2. Destilační hlava pro odběr refluxu (SYSTÉM PRIMÁRNÍHO CHLAZENÍ)

3. Chladič dle Liebiga, délka 1m
(SEKUNDÁRNÍ CHLADIČ)

Nedoporučí někdo srozumitelnou literaturu týkající se designu a stavby malé rektifikační kolony?
Díky za odpověď
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Sestavu lze použít, ale počítejte, že je to "laboratorní sklo" (potřebuje také řádné upevnění do stojanu) a proto nemůžete od něj čekat nějaké velké litrové výkony za hodinu (musíte hlídat topení v kotlíku, abyste kolonu nezahltil, a přetlak par vám ji pak nerozbil). Počítejte také, že 1 m náplně, bude-li vám opravdu dobře pracovat, vám spíše odstraní i převážnou část chutí a vůní v destilátu (je to spíše na přečištění alkoholu). Co se týče literatury, existují sice monografie k rektifikaci, někde jsou i popisy stavby (převážně laboratorní), ale nic co by vyšlo v posledních 10 - 15 lety pro "domácí praxi" !! Takže vás asi nepotěším. Teorii lze i po zadání "rektifikace" vygůglovat (část je i zde na DESLIKu), ale to vám moc nepomůže(stejně si budete muset tu svou "kolonu" otestovat sám, co umí a snese, k tomu teorii nepotřebujete).
Takže držím palce.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji moc za odpověď.
Zdraví
Saxoferratto

Anonymní řekl(a)...

Nesouhlasím v tom, že rektifikační kolony jsou vhodné jen k přepálení špatné pálenky nebo kvasu. Samozřejmě vyžadují větší odbornost obsluhy a zájem, než je tomu u primitivní metody přerušované 2D. Kdy se obsluha leckdy ochutáváním doochutná k silné opilosti... Na zesilovací koloně běžně pálím aromatickou třešnovici, broskvovici a merunkovici.A srovnával jsem s broskvovicí z primitivní 2D a jednoznačně je brosvovice z rektifikační zesil. kolony jemnější. Z primitivní 2D sice broskvovice jakoby více voní, ale taky má chrubší chut.
U zesilovací kolony je samozřejmě složitější obsluha a hlídání přesné teploty v hlavě kolony.
Max

Anonymní řekl(a)...

Technika laboratorní destilace a rektifikace M. I. Rozengart
SNTL, 1953 - Počet stran: 177

Kniha obsahuje popis různých způsobů destilace a rektifikace a krátký theoretický výklad těchto pochodů. Značná pozornost je věnována modernímu zařízení na přesnou rektifikaci - rektifikačním kolonkám, technice jejich zhotovování a práci s nimi. V závěru jsou připojeny tabulky, nomogramy, návody a předpisy na výrobu tmelů, mazadel, stříbřicích lázní atd.
*
Kniha je dostupná ve vědeckých kníhovnách, spec. antikvariátech a ve fotmátu djvu i na netu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Díííky!!!
S.

Anonymní řekl(a)...

ZDRAVÍM PO ROKU VŠECCHNY PÁLENIČÁŘE A CHCI SE VÁS ZEPTAT KDO MÁ SKUŠENOSTI S DESTILOVÁNÍ JABLEČNÉHO KVASU A PORADIL MI.LETOS BYLO MÁLO TRNEK A DOST JABLEK TAK JSEM UDĚLAL JABLEČNÝ KVAS A PŘI PRVNÍ DESTILACI JSE MI KVAS TROCHU PŘIPÁLIL PROTOŽE BYL DOST HUSTÝ TAK JSEM HO ZŘEDIL JENOM ŽE ŘÍDKÉ VYSTOUPLO NA HORU A HUSTÉ BYLO OPĚT DOLE A ZES TROCHU PŘIPÁLENÉ.MÁM KOTEL 100 L A S MÝCHÁNÍM TAK 3cm NAD DNEM.TOPÍM DŘEVEM A OPATRNĚ.JEŠTĚ JEDEN DOTAZ JESTLI MÁ PŘIPÁLENINA VLIV NA KONEČNÝ VÍSLEDEK DESTILÁTU.PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.ZDRAVÍM TAKÉ DESLIKA.HEZKÝ DEN-PIPLAS

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
jak už zde bylo několikrát řečeno, připálení je pro kvalitu pálenky fatální.A to nejen z hlediska chuti a vůni, ale i ze zdravotního hlediska. Připálený lutr rovnou vylejte a 2D vůbec nedělejte. Náprava neni možná!
Až budete připravovat další sud (ještě to určitě stihnete), dělejte kvas jen z moštu. Za celý tým Deslik Vám garantuji, že se kvalitou výsledku posouváte úplně na jinou úroveň. A když by jste nechal jablečné víno dlouho ležet (řekněme rok) jste zase úplně někde jinde.... to už je úplně jiná hra. :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Proto jsem míchání ani já nepreferoval, není spolehlivé.Lepší je dvojplášt ideálně tlaková voda nebo alespon rostliný olej a ochytat si správné rozmezí provozní teplot média v plášti kotle, ideální průmyslová automatická regulace digi termostatem elekřinou nebo alespon plynem a ručním škrtícím kouhoutem.Pokud jsou výpalky nebo lutr cítit připáleninou náprava pálenky nebude možná jinak než živočišným uhlím a i tak spíše na okrajové použití-požití.Pokud se kvas jen velmi slabě takřka neznatelně přichytil, tj. přichycenina není hnědočerná po odškrábnutí nehtem, tak v pálence není nic cítit, nedošlo k připálení.Vlastní zkušenost.Pokud jste musel kotel drhnout nástrojem-škrabkou nebo kartáčem, jedná se o připáleninu.

Anonymní řekl(a)...

Mohl by sem nekdo dat videa.Napr destilace,kvaseni atd.Bylo by to rychlejsi nez to popisovat.A pak nemate nekdo destilacni kolonu z labor skla?Nebyla by nejaka fotka?Vadi hodne kdyz se destilak nedela z medi?Dekuji moc MJ

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jsem v tomto oboru ještě začátečník a tak prosím někoho kdo mně poradí jaký je vzorec na výpočet na zředění destílátu. Samozřejmě sistémem pokus omyl to jde také ale není to ono.Já mám 10 litrů pálenky 74% a chtel bych ji naředit na 52%.Dekuji za radu. Gigi

Anonymní řekl(a)...

Lze to řešit několika způsoby.
Ten nejjednodušší je úměrou : Máte 10 litrů 74%ní pálenky a chcete z ní udělat 52%ní. Po naředění ji bude proto více, je to nepřímá úměra : celkové množství po ředění bude (10x74)/52= 14,23 litrů. Po odečtení původního množství pálenky je to 4,23 litrů, což je vámi požadované množství přídavné vody !! Zanedbávám zřeďovací kontrakci lihu, v domácí praxi by to nemělo mít takový vliv. Tu vodu bych já přidával postupně a pořádně promíchal (za občasného přeměření koncentrace alkoholu).
Takže držím palce při ředění, ať vám to vyjde. Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

V sekci "Úprava lihovitosti" se to řešilo. I když chápu, že to tam může být pro někoho dost nesrozumitelné.
Ale v sekci "Zajímavé odkazy CZ a SK" jsou linky na online výpočty.
*
Jednoduchý výpočet by ve Vašem případě vypadal takto:

(10l x 74%) : 52% - 10l = 4,2l

Vzorec není úplně přesný, protože m.j. nezohledňuje objemovou kontrakci lihu a vody. Na to jsou alkoholometrické tabulky a speciální programy. Ale ty jsou pro domácí použití zbytečně složité a přesné.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, stále se učím a raději se zeptám zkušenějších.Mám aparát s deflegmentací ale né vždy se mně podařilo uhlídat dokap a tak dost často přišlo trochu přiboudliny do hotové pálenky.Většinou se po čase chuť i vůně vičistili.Dnes provádím 2D a je to skvělé. Akorát neumím odhadnout kolik ůkapu je třeba odstranit. Je totiž tak silný že neumím odhadnout to správné množství ůkapu.Do 2D nedávám ůkap ani dokap z první destilace.Děkuji za každou radu.Gigi

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
obvykle se z první D žádný úkap ani dokap neodstraňuje a bere se 1D jen jako zesilovací destilace. Je i mnohem praktičtější hlídat jeden proces než procesy dva.
Jak dělit jednotlivé frakce je zhruba uvedeno v článku 2.Destilace. Ovšem nečekejte absolutní odpověď. Přesný okamžik rozdělení je poměrně subjektivní proces a je závislý na mnoha faktorech.
Ponechme to tak a mějme možnost mít výjimečné produkty i za cenu mnoha těch zcela podřadných. Je to dle mě lepší cesta než mít vždy a všude průměrné.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Vážený kolego, přiznám se, že vaší citaci :
Akorát neumím odhadnout kolik ůkapu je třeba odstranit. Je totiž tak silný že neumím odhadnout to správné množství ůkapu. Do 2D nedávám ůkap ani dokap z první destilace...
zrovna moc nerozumím. Původně jsem nechtěl reagovat z několika důvodů, 1) dotaz by měl být v části buď o destilaci, nebo 2) na všeobecné diskusi (tímto se DESLIKovi omlouvám, že pokračuji na nevhodnodném místě, třeba to přehodí tam kam to patří).
Než destilujeme kvas, tak si napřed vybereme způsob destilace. To může být a) dvojstupňová jednoduchá destilace, v první destilaci (1D) postupně oddestilujete lutr až do cca 10% alkoholu (v pálence co odtéká z chladiče), úkap ani dokap se zde vůbec neodděluje. Dává se jen pozor, aby se nám nepřipálil kvas a tím abychom si „neponičili“ lutr. Po úpravě lutru na 22 – 30% alkoholu, se ve druhé destilaci (2D), odděluje úkap (to je vše co překape do cca 76°C). Potom se jímá jádro, srdce, prokap … a to až do cca 91-92°C (ale může to být někdy i dříve, záleží na kvalitě předchozího kvasu !!). Od této teploty se jímají jednotlivé frakce po cca 2 dc do samostatných sklenic (očíslovaných postupně tak jak jdou za sebou),až do teploty cca 95°C (opět záleží na předchozím kvasu, kdy se objeví „kyselka“) . Později sám rozhodnete „okem“, čichem, ochutnáním … které sklenice lze ještě vrátit zpět do jádra, nebo je vyloučíte) . Když začne téci „kyselka“ nebo již přímo dokap, většinou se již tato část nejímá !!!
Další způsob „zpracování“ kvasu je jednokotlovým „rektifikačním“ způsobem. Zde se již úkap odděluje (samozřejmě musíte dát zařízení čas aby se ustanovila tzv. rovnováha, tj. „reflux“ teče zpět do „kolony“ minimálně po dobu půl hodiny a nic z „destilační hlavy“ neodebíráme. !!!). Úkap oddělujeme opět do teploty kolem 76°C (ale může být i vyšší, protože by měl být odcházející alkohol podstatně silnější, něž při jednoduché destilaci). Co se týče jádra, platí pro něj stejná pravidla jako v předešlém případě ! A totéž u dokapu (zde ty teploty mohou být podstatně „ostřejší“ než u jednoduché destilace !!!). Zhodnocení co patří do jádra a co do dokapu, je nejlepší nechat až na druhý den, kdy máte již „čistou“ hlavu a tím i „ostřejší“ smysly.
Třetí způsob, sice málo u nás v praxi používaný je ten, že jednoduchou destilací oddělíme z kvasu tuhé části, tj. oddestilujeme lutr (úplně stejně jako v při prvním způsobu 1D. Opět dáváme pozor jen na připálení kvasu a tak topíme jen přiměřeně !!.
Druhou destilaci (rektifikaci) provedeme na přístroji s rektifikační zesilovací kolonou (po naředění lutru na 22-30% alkoholu). Postupuje se opět jako v předešlém případě.
Na závěr bych chtěl podotknout, že každá aparatura má trochu odlišné vlastnosti a ten, kdo na ni „pracuje“, si ji musí „ošahat“ a to povětšinou za jednu nebo dvě destilace nestihnete. Chce to čas, píli a chuť pozorovat děj destilace tak jak probíhá, jednotlivé údaje si zapsat a později vyhodnotit, co bylo „dobré“, co je potřeba napříště zlepšit, nebo poopravit.
Taky je vhodné, než se takzvaně vrhneme do „víru vášní praktického pálení“, si o tom pořádně něco prostudovat ! Zde na DESLIKu je to docela dobře popsáno, takže se ještě jednou omlouvám, že jsem tímto příspěvkem tak trochu „zanesl dříví do lesa“.
Když se vrátím zpět k vašemu dotazu, … ve druhé destilaci (lutru) budete mít asi úkapu již minimálně, pakliže jste ho odebral již při první destilaci. Konec úkapu musíte odhadnout podle teploty odcházejících par do destilační hlavy.
Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den Vše co jste napsal je určitě pravda při použití klasické kolony. Jen nesouhlasím s teplotním měřítkem pro určení úkapu a dokapu při použití deflegmátoru.Mám takovou sestavu s možností vrácení lutru do deflegmátoru a tím proudící páry chladit,čistit a zesilovat množství alkoholu v páře.A má zkušenost je že teplota páry těsně před vstupem do chladiče je poměrně stabilní (72-75ºC)
jelikož procento vytékající mi vytéká stále kolem 90% od začátku do konce a tak nezbývá nic jiného než první část úkapu oddělit cca 4dc a poté jímat do sklenic po 1,5dc (tak 5x) po té naředit na hodnotu 50% a po ustálení vyzkoušet čichem a chutí .A při dokapu beru vzorky postupně do malé kádinky a po naředění zase na cca50 % zase chuťově rozhoduju co patří do jádra a co ne.Jelikož mi vytéká stále 90% tak těch „kyselin“je tam tak málo že dokap je opravdu pouze v řádech dc.Ale jak jste už napsal každou aparaturu je třeba osahat a po praktických zkouškách si vytvořit svůj postup.Tady na webu můžeme jen rady nastudovat a do svého postupu zařadit dle zdravého rozumu. Tak zdravím všechny „paliče „ a díky za tento web…

Anonymní řekl(a)...

Nezlobte se ale poslední příspěvek před mým nedává moc smysl. Jednak v rektifikační koloně není lutr, ale reflux.(lutr je "pálenka" po první destilaci ale nikoliv u kolony)Dále teploty 72-75C jsou u kolony úplný nesmysl, ty jsou jen na počátku při oddělování předku(teplota před chladičem v hlavě kolony) Dále už je ale úplný nesmysl (pokud to snad tak děláte):Napřed kvas destilujete klasicky v destilačním kotli bez rektifikační kolony a vzniklý lutr pak zesilujete na rektifikační koloně na 90% !! Pokud to tak děláte, tak to nedává vůbec smysl, protože je to nesmyslně pracné a nakonec vám z potencionálně dobrého lutru(pro druhou destilaci v destilačním kotli)zůstane po prohnání na rektifikační koloně pálenka o síle 90%(jak sám píšete) což je dosti velmi čistý LÍH. To je daleko lepší, kvas ihned rovnou rektifikovat v rektifikační zesilovací koloně a mám to rovnou a s méně práce a o síle kolem 80%-90%. Max

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.Teplota je opravdu odečtená s teploměru ,ale neměřím jí v hlavě ,ale v stoupajícím potrubí těsně před vstupem do chladiče.Jsem v této oblasti nováček(druhá sezona) a tak prominte výrazy jako reflux a lutr normálně nepoužívám ale s textu jste určitě poznal co přesně myslím.
Vidím že máte skušenosti a víte o čem píšete nedalo by se s vámai popovídat i mimo tento veřejný web?

projablko@seznam.cz
Tak zatím...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
rád bych kohokoliv požádal o radu,
postavil jsem si úplně prymitivní kolonu z kegu a několika metrů Cu trubek 12mm, chladič pozink kastrol,převodní trubka je dl.130cm, spirála 250cm, redukce vytočená z nerez tyče. Ohřál jsem to ve vodní lázni v brutaru.Z 35 litrů kvasu mi nakapalo 7,5 litru lutru a trvalo to 13 hodin.Ze začátku kapal lutr přes 60%, ke konci 20%. Je normální aby to telko tak málo a tak dlouho, nebo jsem někde udělal chybu?
Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Musíš víc topit

Anonymní řekl(a)...

Topim jak šílenej, uhlí a dub,brutar skáče,práve vařím hrušky, a teče to o trochu líp,3 litry za 2 hodiny,když vytočím z rtedukce přetlakovej ventil a měřím teplotu lab. rtuťovým teploměrem tak mi to ukazuje 96c. Neměla by mít převodní trubka větší průměr, nebo určitej sklon?

Anonymní řekl(a)...

Musíte víc topit:-)))))), jak psal kolega výše.
A když už to nejde musíte se zamyslet nad sestavou aparatury. Nad přenosem tepla.

Máte celý KEG nebo aspoň jeho větší část ve vodě?
Máte ten Brutar nějak utěsněn a neuniká z něj volně pára?
Naši předci to řešili tak, že mlékarenská konev byla v pařáku utěsněna např. vrstvou hader aby se zvýšil tlak a tím i teplota ohřívací vody. U 2D, díky nižšímu bodu varu lutru se to až tak řešit nemusí, ale při 1D ve vodní lázní je přínosný každý °C ! ! !

Směr a tvar spojovacího potrubí nic neřeší. Zvětšením jeho průměru a hlavně chladiče se sice ve vařáku sníží tlak a tím i teplota varu, ale nikterak razantně. Zkuste ješte, zda k neúměrnému nárustu tlaku nenastává díky špatnému sklonu spirál chladiče. Zda se nezahlcuje špatně odtékajícím kondenzátem?

Ideální by bylo dosáhnout v meziplášti tlaku několika atm. Ale to s Vaší nynější sestavou asi nepůjde.

Mnoho zdaru.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
děkuji za vaši reakci, to mne už taky napadlo, a tak jsem z velkého hadru a silného alobalu sroloval roly a tou jsem ucpal mezeru mezi sudem a kotlem. Sud je ponořen po druhé žebro,takže hladiny by mněli být vyrovnány, a nad těsnění kouká asi 6cm, vršek sudu jsem zakryl alobalem a zaházel hadrama, redukci a převodovou trubku jsem zakryl top. mirelonem až ke chlaďáku, a do vody jsem nasypal 3 kg soli(prý to zvene teplotu vrucí vody o několik stupňů), je pravda že se to zlepšilo, ale stejně teče (když teče) čůrek tak 2mm silný a rychlost se zvedla na počátku 3litry za hodinu, poté klesá na polovinu.
Co se týče spirály, nevím jaký je ideální sklon, ale jestli máte namysly aby nebyla do protiproudu, tak to není.
Ještě bych se rád zeptal, momentálně jsem dovařil hrušky, bylo toho 100 litrů kvasu, který měl napočátku kvašení 16% cukru, nakapalo mi 18 litrů lutru zdán.lihovatost 25% při 18C, je toto množství v normě, nebo je to málo.
Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

ČOVEČE KAMARÁÁÁDE TY JSI MĚL PRAVDU!!! A já jsem úplnej debil, tovíš že byla do protiproudu, v místě kde přechází ze svisla do spiráli byla mírně nahoru, a já si toho nevšim, dneska jsem ji natáhl, a rychlost- první litr za 8 minut!!! Za 3,5 hodiny vyteklo 10 litrů, ukončil jsem to při 15%.
Díííííííky a smekám!!!

Anonymní řekl(a)...

Tak to jsem rád, že se ten problém vyřešil.
Celkem mně to totiž zaujalo. Proč když to fungovalo naším předkům a Vám ne...
???
A zdědil jsem k tomu vinutý chladič průměru cca 5 mm a fungovalo to........
Takže ten Váš sklon, nebo zlom musel být fact velký.
*
A k těm hruškám a výtěžnosti:
Takový trochu horší průměr.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, můžu použít nerez 1.4305, jako součast na míchaní kvasu vo vařáku konkrétně jsou to nerezová kuželová soukolí. Táto nerez je legována sírou. Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Nerezové oceli typu 1724x jsou nejvíce používané spotřebiteli.
Jejích chemické složení je:
C < 0,1%
Cr 17 - 19%
Ni 8 - 10%,
ostatní a mikrolegury zanedbávám.

Běžně jsou názývány potravinářské nebo 18/10. (Podle % Cr/Ni.)
Vyhovují hlavně poměrem cena / dobrá korozivzdornost.
(Odolnost v běžných podmínkách je zaručena už od 10% chromu).

"Vaše ocel" dle DIN 1.4305 nebo taky AISI 303, ČSN 17 243 nebo hutní označení X8CrNiS 18-9 příp. AKVU mezi ně taky patří.
Jedná se o chrom-niklovou austenitickou nestabilizovanou ocel.
Je nemagnetická a nekalitelná
Častým jevem je zbytkový magnetizmus.

Od ostatních se liší obsahem síry 0,15 - 0,35%
Ta způsobuje:

-Velkou vhodnost pro třískové obrábění. Proto se jí taky říká Automatová a používá se výhradně pro ty účely.

-Velmi obtížnou svařitelnost. Její svářování se nedoporučuje.

-Leštitelnost Leštění zásadním způsobem zvyšuje korozní odolnost. O tom leštění jsem už tady někde psal. To je základní podmínka korozivzdornosti! Jakákoliv nerezová ocel musí být mimo to taky zbavena zbytky brusiva, náběhových barev po svařování, žíhání atd.

-Odolnost proti plošné korozi a důlkové korozi je nižší, v oblasti ovlivnění teplem je náchylná k mezikrystalické korozi. Ale toto platí pro chem. průmysl a teploty nad 400°C, ne pro Vás.

Ať se daří.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Děkuji Vám za odpověď a nemůže ta síra reagovat s párami ve vařáku.

Můžu použit měděné trubky na topení nebo to musí být trubky určené pro rozvody pitné vody. Zajímá mě zdravotní hledisko, zda měděné trubky na topení neobsahují nějaké složky, které by reagovali s párami.

Jaké pájení použít tvrdé nebo měkké.
Předem děkuji za odpověď.



Anonymní řekl(a)...

Některé mědi se legují do 3% např Ag, Si, Mn, P, As, Ni. Nad tuto hranici již hovoříme o bronzech.

Oproti čisté mědi mají lepší vlastnosti.
-pevnost
-odolnost proti oxidaci
-u pájení zatékavost
-snižují nebezpečí tzv. vodíkové nemoci

Myslím, že použití těchto druhů je pro nás vhodnější a těch prvků se nemusíme bát. Jsou vázany ve struktuře a s ničím reagovat nebudou.
Vůbec bych to z hlediska jejích možné reaktivity neřešil. Stejně jako tu síru ve Vaší oceli".
Nemá to smysl.

(Mimochodem tuším, že zrovna vodovodní trubky se legují kvůli lepší pájitelnosti fosforem...)

Ale i "čistá" měď se vyrábí v několika jakostech podle obsahu doprovodných prvků, kterých obsahuje desetitisíciny až desetiny procenta.
Její hlavní použití je, ale pro elektrotechniku, kde každé "znečištění" zhoršuje její vodivost.
*
Ale čemu bych se ve větším rozsahu vyhnul jsou
mosazi. Obsah zinku se v ních podle druhu
pohybuje až do 44%. Existují sice i mosazi s daleko menším obsahem Zn, ale jak to poznat a posoudit jejích vhodnost?
*
Ale když jste identifikoval tu Vaši ocel tak to jistě všechno víte a chcete to jen potvrdit....
Tak to snad bude někomu k užitku..
*
Pájku bych raději použil tvrdou. Z důvodu trvanlivosti a pevnosti spoje. Její složení bych u drobných komponentů taky neřešil. M.j. přichází do styku s agresivním prostředím jen minimálně. A u spojů které jsou přeplátovany nebo zafixovány do sebe a jedná se jen o jejích utěsnění bych v domácích pomínkách preferoval jednoduchší pájení cínem.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Děkuji Vám pane Rafael za vysvětlení. Typ nerezu je napsán v opisu soukolí. Do reakcí kovu s párami z vařáku se nerozumím. Proto jsem chtěl znát názor odborníka. Miloš

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den pan Deslik, chtěl bych Vás poprosit, zda by jste neukázal schému Vašeho přístroje nebo jen rozměr deflegmátoru, výšku náplně, rozměr chladiče 1, chladiče 2 a schému ovládání míchaní kvasu (vrtule ventilátoru Škoda 120). Byl by jsem Vám moc vděčný.
Chtěl bych Vám vyjádřit upřímný obdiv k Vašemu webu, za rozdávání rad a ještě to všechno děláte z Vaší vlastní vůle. MartinP

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den a hezké Vánoce vespolek. Pánově jak nejlíp odstraňujete připálenu? Dělal jsem teď obilí v jednoplášti, chtěl jsem to jen vyzkoušet jak to půjde, no a teď teda...vlasy bych si vyrval. Celej spodek kotle je přiškvařenej... používal sem nějaky cify a podobny věci, ale skoro to s tím nepohlo. Máte někdo nějakou babičkovskou radu?

Anonymní řekl(a)...

Taky se mi to stalo. A nepomohl ani hydroxyd. Natož nějaké odmočování, kuchyňská chemie nebo babičkovské rady.
Musel nastoupit sekáč, kladivo, masivní špachtle, drátěný kartáč v rotační brusce, hrubý smirek ve vibrační brusce a den práce.
Tak hodně trpělivosti.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den chci se zeptat nemáte někdo tabulku,když odečtu na lihoměru hodnotu třeba 75% lihu ,ale teplota vzorku je 9ºC kolik je ve zkutečnosti% lihu?Našel jsem pouze nějaké složité vzorečky ,ale přece tabulka by byla jednoduší...Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
k určení přesné lihovitosti slouží Úřední alkoholometrické tabulky, ale blbě se schání, sám je nemám a nejsem si jist jetli je nějaký prodejce prodá člověku ktrerý nemá v tomto oboru IČO. Já jsem to řešil tak, že jsem nechal ohřát pálenku doma na 20c ( měřeno rtuťovým lab. tep.) a pak jsem měřil %, ale možná to dělam špatně.

Anonymní řekl(a)...

Když sem dáte mail, tak vám přepošlu Exc. tabulku k přepočtu koncentrací. Přeťukal jsem ji kdysi z publikace "Výroba slivovice" od J.Dyra, vydání z roku 1996. Jsou sice vztaženy k cejchovní teplotě 15°C (pánové se při reeditaci nenamáhali s převodem), ale pro "hobby" to není zase až taková chyba. Někdy bych měl mít sice i ty vztažené k 20°C, ale nemůžu je najít. Jinak ty "oficielní" by měly být k sehnání na MZe, ale budou stát fůru peněz. Ty moje "překlepané" udělají stejnou službu.
Zdravím Lojza.

Anonymní řekl(a)...

Jo tak jako obvykle, když jsem to odklepnul, tak jsem si vzpoměl, jsou uvedeny také v publikaci "Vyrábíme ušlechtilé destiláty" od J. Pischla (zde jsou již vztaženy k 20°C) a měla by jít stáhnout z Uložto :
http://www.uloz.to/xbqMTdw/vyrabime-uslechtile-destilaty-pdf

Tak to zkuste, nevím však je-li tam i ta tamulka. Já mám doma "papírové vydání", tak jsem ji neztahoval.
Tak přeji hodně zdaru. Zdravím Lojza.

Anonymní řekl(a)...

Má to vůbec význam v domácich podmínkách prakticky řešit?
V domácích!
(Je to jen o výběru daní za každou kapku lihu v lihovarech a pálenicích, reklamacích, atd.. S technogii a kvalitou to nijak nesouvisí..)

Osobně dost pochybuji, že má doma tazatel velký,dlouhý, drahý a přesný lihoměr a teploměr v ceně řádu sta až tisíce korun a že potřebuje tak přesné výsledky měření podle nějakého úředního etalonu.
Pokud ano, tak se omlouvám!!!
*
Ale v tom případě si ty Tabulky může koupit, nebo přímo PC program pro pálenice, který ty všechny kontrakce zohledňuje. Např. na www.palenice.net
jsou na to odkazy. Nebo si je půjčit v nějaké knihovně a potřebné údaje si oskenovat.
*
Osobně si myslím, že většína používaných "levných a krátkých "lihoměrů je tak nepřesných, že ty teploty měřených vzorků ani nemá cenu moc řešit..
*
Osobní zkušenost:
Jednou jsem zmršil várku, jsem to tu už někde psal, protože se mi rozbil teploměr na vařáku, nemohl jsem jako řidič ochutnávat a na lihoměru se mi posunula stupnice. Zdálo se mi sice časem divné, jak to pěkně teče..., ale už bylo pozdě:-((((

Tak jsem pak vytáhl všechny zásoby starých těch levných lihoměrů a ještě jsem přikoupil a všechny se pak shodly jen na 0% - voda. A v tom zmršeném produktu byly rozdíly měření cca 3-10%. Vyzkoušel jsem jich tehdy asi šest a každý ukazoval jinak.
*
A nepotřebuji ředit destilát např. přesně na 48,5% nebo 50% příp. 52,5%. Stačí mi, že má "asi 50%" nebo kolik potřebuji a na to doladění stačí chuť.
*
Když tak se ještě jednou omlouvám, je to jen můj osobní náhled...

PS. anebo jak psal kolega kousek nahoře, ještěb lepší. Pálenku si ohřát na 20°C a porovnat si sám %.

Rafael

Anonymní řekl(a)...



Pálil, rektifikoval jsem třešně v rektifikační náplnové koloně s X teoretickými patry. Vzhledem k úzkosti hlavní rek. trubky samozřejmě celková doba přepalování je delší. Cca 8-10hodin, protože zvláště konec skutečně již kape a je přitom nejlepší. Výsledná pálenka je výtečná, velejemná, konec na jazyku je cítit třešněmi a peckami. Překvapil však i výrazný "závan" chuti po merunkách. Ten však po cca měsích zmizel. Ptám se zda dlouhá doba rektifikace a varu kvasu, může do pálenky přenášet nejen více chutových a voných složek, ale také třeba kyanidy (napadlo mě dle té chuti po merunkách) a jiné škodlivé látky ve větší míře než při klasické rychlé destilaci nebo rektifikaci. Zvláště třeba z těch pecek, kterých mají třešně požehnaně na poměr dužniny. Nebo i jiné škodlivé látky vznikající při kvašení a pak také chem. reakcemi při varu kvasu.

Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za tip.Stáhl jsem si soubor s uvedenou knihou a je tam přesně ta tabulka kterou jsem hledal Dik Lojzo...A kpříspěvku od Rafaela .Samozřejmě že na těch pár stupních zase tak nezáleží ale mám sestavu s deflegmátorem a vysoce účiným chadičem.Takže když chladící voda má 7ºC tak teplota pálenky je také 7ºC a při 50% na lihoměru jsem si tedy vyhledal že skutežná lihovost je 54,7 a to už je pdsttný rozdíl .Ale taky vám děkuji za názor.Standa

Anonymní řekl(a)...

Zadejte si Allegro.pl a je to polské aukro zadejte bimber a szukaj tj hledej a najdete aparáty a mnoho dalšího hlavně kolony. Nevím jak to funguje. Pepa

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den všem,
mam dotaz, když provedu 3.D. zachová si pálenka rozeznatelné ovocné aroma a chuť, nebo z toho bude jen líh? Ptám se proto že jsem před třemi tejdny pálil švestky, a nezdá se mi ta chuť, tak jsem včera dal vzorek do mrazáku a ten se mi přez noc zakalil a plave v tom i sraženina v podobě šupinek, takže podle zdejších příspěvků, asi chyba při oddělování frakcí.
Ptám se i proto že jsem minulou sobotu pálil 2.D hrušky, a ta mi ze začátku smrděla kanagonem, tak jsem ji jel až na 30%, prvních nesmradlavějších 6dcl jsem vylil, zbytek nalil zpět do vařáku znovu přepálil.
Při 3.D se mi už jednotlivé frakce rozpoznávali snáž a i chuť je jemnější, ale pokud z toho bude jen líh, je to jedno, sice mam ze 100kg hrušek jen 3litry 70% pálenky, ale jako zkušenost k nezaplacení, tak ty švestky by mě mrzeli, těch mam 13litrů 50%.
Díky Pepin

Anonymní řekl(a)...

Moje zkušenost s tím že po 2D je cítět po nějaké technické látce(aceton).
Pokud destilujete opravdu pomalu tak tak ten (acetonový) ton jde zpočítku.Tak jestli odlijete předkap tak další část cca tak 2l při 50L kotli dám bokem zředím na 50% a pak dám do ultrazvuku s vyhříváním a zahřeju na 40ºC a poté pustím ultrazvuk na 90s.Po schladnutí není po pachuti ani památka.Pokud nemáte možnost ultrazvuku(ceny šli suprově dolů 2,5litrový s vyhříváním výjde už na 2500kč.Kolega ho kupoval před 10.roky za 18000kč)je mužno destilát zahřát v hrnci a nebo dokonce v mikrovlnce ale tam pozor na přehřátí a vzplanutí par.
No chutí ovoce se to nedotkne.Tak snad nedělám nic špatně.Standa

Anonymní řekl(a)...

chcem sa spytat deslika,na 75 l kotol ,aky priemer trubky pouzit na defflegmator a vysoky.dakujem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Z jablečného moštu vyrobené doslazením víno, které má nahořklou příchuť, ne špatnou. Tak trochu vermuthovou. Destilát je také hořký, ale vcelku příjemě. Jiná jablkovice tuto hořkost neměla. Netušíte důvod? Mošt vylisován v moštárně. Kvašení v 60 l barelu k tomu účelu od výrobce určenému, teplota cca 20-23 °C. Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Vzhledem k tomu, že se nikdo nemá k odpovědím na vznesené dotazy, pokusím se jen uvést svůj názor na poslední 3 příspěvky.
Jak známo, tak součástí předkapu jsou různé látky vonící po acetonu. Je běžnou praxí, že se tento předkap nekonzumuje, naopak se vylévá, bývá tam i metylalkohol. Množství předkapu lze snížit pomalou destilací, případně pokud to jde, zapojením refluxu. S ultrazvukem nemám zkušenosti, dle mého názoru je to na úpravu, či staření pálenky zbytečná a neúčinná věc. Bez oddělení dostatečného začátku a konce destilace nejde vyrobit dobrá pálenka.
Nyní k průměru trubky na deflegmátor ( velice špatný výraz pro češtinu, deflegmátor je vlastně něco jiného než roura s náplní něčeho). Od průměru trubky s odvíjí vlastní výkon soustavy. Záleží na tom, jaký bude příkon pod kotlem. Pokud malý a s dlouhou dobou destilace, tak dle mého názoru postačuje tak 2" (cca 50 mm), jinak bych trochu na rozměrech přidal. Výška v poměru k průměru se odvíjí od požadované možnosti komprese lihovitosti alkoholu, bývá uváděno jako teoretický počet pater kloboučkové(?) kolony. Čím vyšší, tím vyššího procenta alkoholu lze dosáhnout. Záleží i na nápni kolony, nerez drátěnka má zhruba dvojnásobnou účinnost oproti keramickým nápním. Takže výšku bych si typnul na nejméně 0,6 m nápně roury a z praktického hlediska omezil na maximum 1,5 m.
Nyní k nahořklé chuti pálenky. Aby se se hořkost destilovala do pálenky se mi nezdá, myslím si, že destilací se to přenést nedá, spíš ta hořkost bude z povrchu aparátu, zoxidováno, špatný materiál, netuším. S podezřelou hořkostí jsem se před lety setkal pouze jednou, když jsem cca půl roku nestočil víno z višní a ta hořká mandlová chuť tam byla velice intenzivní, vylouhované pecky. Sice se to vypilo, ale ty účinky..., to nebyl asi jen alkohol... A ještě jedna příhoda z dob totality. Vyráběla se šťáva z rybízu s přídavkem kyseliny citronové a už nebylo kam to naložit, tak se použil pozink zavařovací hrnec. Trochu mě zarazilo, že z hrnce zmizalo pozinkování, tam kde byla tekutina. Šťáva se pila a kdykoliv jako kuřák jsem si zapálil cigaretu, tak jsem měl nepříjemně sladko v puse. Vzpomněl jsem si, jak kamarád referoval, že nerad sváří pozinkované trubky, že si pak nemůže pro sladkost v puse zapálit. No, šťávu dostala prasata. Takže vysvětlení hořkosti destilátu nemám, ale po předchozích zkušenostech bych byl opatrný.
Jiří

bobb řekl(a)...

Dobrý den.
Může mi někdo poradit recept na kontušovku?
Chtěl bych to zkusit.
Děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Prosím o pomoc s oxidací slivovice:

Mám 5 lahví slivovice, rok 79 – 83, 1 lahev vínovice rok 86, všechny lahve byli asi špatně zazátkované a proto mají oxidaci. Některá slivovice je na chuti hořká, některá lihová, vínovice je nejhorší lihová s pachutí, skoro až nepitelná. Prosím o vaši radu, jedná se o lahve, které jsem sbíral svému synovi a nechtěl bych se s nimi rozloučit.

Luboš, Brno

Deslik řekl(a)...

DD,
recept na Kontušovku byl přesunut do sekce Likéry.
Děkujeme Rafaelovi.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
Chcel by som poprosiť DESLIKa a ostatných prispievateľov na tomto blogu o radu.Chystám sa na stavbu kolóny no potreboval by som poradiť aký princíp riadenia kolony je čo sa týka účinnosti vhodnejší taký ako je v sekcii defegmátor alebo ako má MAX aké sú výhody a nevýhody jednotlivých systémov.
Ďakujem za každý názor a radu.

Anonymní řekl(a)...

Já bych asi sáhl po tom co tu prezentoval Jiří. Na uvedeném "odkazu Boka", najedete-li ho přes překladač, máte všechny podrobnosti pro stavbu, připouštím, trochu kostrbaté co se mluvy týče, ale dá se porozumět. A navíc, potřebuje nejméně pájení (zapájí se jen dva řezy a dva kulaté výstupy pro teploměr a odběr pálenky. Při dostatečném prostudování by neměl vzniknout problém !!
Zdravím Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,dá se použít jako náplń deflegmátoru elektrikářské pojistky z nichž se vysype náplń a vyvaří se,děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Pojistky se určitě použít dají, jestliže jsou keramické a chemicky inertní. Záleží taky na velikosti, běžné pojistky mi připadají dost velké a proto bych nedoporučoval toto řešení. Když už jste se rozhodl pro keramiku, tak třeba v akvaristice se prodávají vhodné keramické náplně do filtrů, nebo na internetu se dají nalézt Raschigovy kroužky přímo k tomuto použití. Smysl náplně kolony je ten, aby byla vytvořena co největší plocha na které ulpívá zkondenzovaný alkohol, který se stoupající párou opět vypařuje, tedy hlavně jeho těkavější část. Čím větší plocha smáčeného povrchu materiálu v daném objemu roury, tím vyšší bude účinnost koncentrování alkoholu. Samozřejmě se zase nesmí ucpat průchod páry. Ve světě jsou doporučovány hlavně nerez a měděné drátěnky a minipletiva, mají dvojnásobnou účinnost oproti Raschingovým kroužkům. V našich podmínkách jsou použitelné nerez drátěnky na nádobí za pár korun, po mnoha destilacích jsou v naprosto stejném stavu. Čínským výrobkům bych ale moc nevěřil, nerezů je hodně druhů.
Jiří

Anonymní řekl(a)...

Náplň deflegmátorů:
------------------
Dovolím si tady dát k uvážení a posouzení:

Jeden z mnoha důvodů proč jsem ho kdysi zavrhnul a vrátil se ke klasice 1D-2D.

Měl jsem jeho náplň z nařezaných skleněných trubiček o výšce cca 1,3m a jeho váha a obtížná manipulace s ním byla dost náročná a zdržovala. Podobně to asi bude i s nejrůznější keramikou, skleněnými střepy a Raschigovymi kroužky. Ty jsou sice pro ty účely vyráběny, ale zas ta jejich cena..

Tak si myslím, že by bylo lepší použít nějaké ty "drátěnky". Hlavně z důvodu hlediska manipulace s tím deflegmátorem.
Ale praktické srovnání účinností nemám. Skončil jsem už u toho skla.
Tak jen taková osobní zkušenost...

Ideální by asi bylo použít výplň měděnou díky jejím schopnostem! Ale to její čištění:-((((

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, chystám se na pálení švestek a chtěl bych poprosit o radu.Včera jsem měřil cukernatost kvasu a počítal jsem že se bude pohybovat kolem 1% a byl jsem překvapen, když jsem naměřil 5-6%. Teď nevím jestli kvasinky už nemůžou zbylý cukr zpracovat (hodně lihový kvas) a už chcíply, nebo proč se to zastavilo? Kvas mám cca od září a při asi 15°C, to znamená že času to mělo dost. Na hoře byl takový tužší klobouk, tak jsem to celé promíchal. Mám ještě počkat, nebo to naočkovat rozjetými kvasinkami, nebo zvýšit teplotu, nebo zkusit vypálit vzorek a podle výtěžnosti se rozhodnout? Děkuji za jakoukoliv radu. b0b

Anonymní řekl(a)...

Pro deslíka , stratil se odkaz na diskuzi!!!!

Anonymní řekl(a)...

Já bych pálil hned .loni jsem řešil podobný problém ale já jsem měl skoro 10 % zbytkového cukru a tak jsem se pokusil rozředit a znovu rozkvasit a výsledek byl že se mi to všechno zkazilo a proto já bych dnes vypálil o pár litru méně ,ale alespon něco.Samozřejmě pokud se rozhodnete pro variantu rozkvasit tak doporučuju použít nějaké kvalitní kvasinky s živnou solí aby start proběhl rychle .Já jsem tehdá použil pekařské kvasnice a rozkvašení trvalo několik dní a tam se to muselo zkazit.Tak pokud budete mít dobrý start tak by to mohlo vyjít. Ale jak už jsem psal nevím jestli výsledek v množství stojí za to riziko.

Anonymní řekl(a)...

Dobrí večer, uvažujem nad kúpov tohoto aparátu v 20l verzii. Poprosil by som o váš názor naň.http://dom.bazos.sk/inzerat/52806758/Domaca-palenica-destilacny-pristroj-2v1.php ďakujem. LuMo

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, nemáte někdo zkušenosti jaké použít lepidlo na nalepení těsnění na kotel? Tak aby samozřejmě vydrželo teplotu, a bylo na potraviny?Děkuji

ladis1 řekl(a)...

ja to tesnim take male netesnoti cestom..polohruba muka a voda

Unknown řekl(a)...

No, já tam těsnění mám ,ale pořád padá, tak jo nějak přilepit ať drží.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, měl bych dotaz ohledně sklonu přestupníku. Nikde jsem se nedočetl jaký sklon má mít. Někde ho mají směrem do vařáku, někde rovně a někdo směrem do chladiče. Většinou ovšem směrem do vařáku, přijde mi to nejrozuměnjší, ovšem určitě dochází k částečné kondenzaci výparů už v přestupníku a ty se vrací zpět do kotle.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny příznivce tohoto krásného řemesla. Prosím o radu: kvas (švestky) sladký a voňavý bez plísně. Při 1 D teče lehce zakalený ale sladký. Při 2 D krásně voní a je čirý dokap končím v 50%. Při ředění destilátu do cca 60% čirý a pak se začne dělat mléčný závoj (řeďím na 52%) zkoušel jsem kojeneckou vodu,destilku z lékárny, různé balené vody z nízkým obsahem Ca. Už si nevím rady proč to dělá. Palírna je nerez, převodník taky a chladič šnek taky nerez. Chladič chladí velice dobře a palírna má elektrickou regulaci velmi citlivou tak že pomalá destilace žádnej fofr. Děkuji Vám za každou radu.

Anonymní řekl(a)...

Ještě jsem zapomněl napsat že se zakalený destilát asi do dvou měsíců vyčeří.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 320 z 320   Novější› Nejnovější»

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: