Slivovice zlatá



Tento typ destilátu je světově ojedinělý. Svou vůní připomíná koňak, chutí pak velmi jemně švestky. Jedinečnou harmonickou chuť a zlatavou barvu získává tato slivovice dlouhodobým zráním v kádích z limousinského dubu. Vyráběna je podle tradiční receptury vizovického palírníka Karla Singra (1864 – 1942).

Obsah alkoholu: 45%
Plněno do lahví: 3l, 1 l, 0,7 l, 0,5 l (vysoká láhev i budík), 0,05 l

Vše převzato z www.rjelinek.cz





Hodnocení (2009):   5 DESLIBODU


6 komentářů:

Deslik řekl(a)...

Rok 2oo9 ochutnán vzorek 0,04 l z běžného prodeje.
Ačkoliv by se dle výrobce mělo jednat o vysokou kvalitu, dle nás jde o výsledek ne zcela vydařeného výrobního procesu. Jde o průměrný vzorek, který vzhledem k ceně spíše zklame.

Anonymní řekl(a)...

Napsal jsem v diskuzi "o komerčních lihovinách...." též jednu zkušenost. Od Jelínka nekoupím už ani deci :-((

Anonymní řekl(a)...

"Zlatá slivovice" ochucený zemákový špirák s vůní tankujícího ethanolu E85 u pumpy. Stačilo jen rozetření po dlani a trochu znalý už ví, co je to za kvalitu. Nikdy více kupované slivovice! Ale pražáci si to chválili. Toť zkušenost, trochu, znalého moraváka.

Anonymní řekl(a)...

Já ji "pohaněl", tak před pěti lety, na jejich festivalu "trnkobraní", a byl jsem prohlášen za barbara, který nectí "národní poklad". Poté jsem měl připomínky k její kvalitě na diskusi na servru "Zahrada" a dostal jsem "trvalou kuratelu" pro vkládání příspěvků.
Ne Jelínka opravdu nemusím !!

Anonymní řekl(a)...

Já bych toho Jelínka zas až tak "moc" nehanil...
Jen vyrábí, oblbuje lidi a je schopen ty své šizené a navíc ne moc kvalitně vyrobené destiláty nad cenou prodat. A taky když se ovoce vozí přes půl Evropy dávám k zamyšlení....
A taky, že když už někdo něco ošidí, tak pak už v tom většinou pokračuje. A to chce taky kus umu a "šikovnosti".
*
Jednotné technologické postupy, lihovarské výrobky a lihoviny, I, II díl. Určeno pro vnitřní potřebu. 1968. Technická publikace č.313 a 314.Středisko technických informací potravinářského průmyslu Praha a Liehovary a konzervárne, Odborové riaditelstvo - Bratislava,
-------------------------------------------------------------
jsem v archívu konečně našel. Tam je vše podrobně popsáno jak to dělali Podrobné technologické závazné postupy. Dnes už možná nejsou celostátně závázné a je to už jen na jednotlivých výrobcích, ale tím hůř!
Ale v každém případě svými výrobky nikoho otrávit a ani přímo znechutit nebo těžkou kocovinu přivodit
nemohli. Při svém řezání pravých destilátů jemným rafinovaným lihem ať už za tepla či za studena byl tento pečlivě podle příslušných norem kontrolován a jeho jakost podle normy předepsána.

Zvlášť "rafinovaný" mi přijde Jelínkův způsob řezání za tepla. Ale ten se dělal jen u těch nejdražších, značkových výrobků určených většinou jen na export. Např. ta slivovice zlatá:
Surový švestkový destilát se míchal v poměru 7:3 s lihem a následně rektifikoval. A stáření se dělalo uměle zahříváním a vymrazováním podle potřeby odběratele.

Jinak jsou tam uvedeny jen receptury typu: švestkový destilát, líh podle příslušné normy a změkčená voda v nejrůznějších poměrech. Míchací Rp. pokud to trochu přeženu na úrovní tuzemáků, zelené apod.

Takže si myslím, že si dokážete představit, jakým způsobem vyráběli a vyrábějí "pravé destiláty" pro
tuzemský trh a markety. Zvlášť v dnešní době kdy se vše "racionalizuje"...

Zatím jsem ještě osobně na žádný destilát který bych si z Vizovic koupil i podruhé ještě nenarazil.
A už vůbec ne na žádný pravý, neřezaný destilát, z jejích produkce. Myslím, si, že něco takového možná vyráběli, pokud vůbec, jen v dávné minulosti a pak rychle přešli na komerci....
*

EU rád nemám, ale nějak nechápu, jak si tu svoji "řezanou slivovici" před jejími komisemi výrobce obhájil. Asi velké lobby, marketing, reklama atd...
A na etiketách se o tom lihu píše.
*
Ještě z těch norem, ale to už není o Jelínkovi. Např.:

Slivovice Bošácká 52% -. švestkový destilát ze švestek odrůdy Bystrická a změkčená voda.

Pravá slivovice Gazdovka 52% - totéž

Pravá valašská slivovice Razula 52% - švestkový destilát a změkčená voda
*
*

Pokud se mnou někdo nesouhlásí. nechť si pročte příslušná světová fóra. Jak se tam o naší slivovici díky Jelínkovi píše. Má tam takovou pověst jako Absinty od Hills a podobných patlalů....
*
Ještě mi nedá napsat zkušenost M. Žufánka. Někde psal jak po pražských barech a restauracích nabízel svou pravou slivovici:
"Prosím Vás, vždyť to vůbec nechutná jako Jelínek! To přece nikdo pít nebude ! ! !

Tož tak o reklamě, marketingu, blbosti lidí apod..
Když se jim něco správně podá, tak jsou schopni koupit kdejaký předražený šmejd a ještě ho vychvalovat.

Rafael

P.S. Vůbec nic proti pražákům. Ať si to někdo nedá do špatné souvislosti! To platí samozřejmě všeobecně ! ! !

Anonymní řekl(a)...

Pořád vzpomínám, že jsme jezdili přes Pelhřimov a vždy si tam kupovali před svátky Bošáckou slivovici, takovou barvy čaje. Pak jsem ji jednou dostala v Praze a od té doby jsem ji neviděla. Byla výborná a pořád na to vzpomínám, ale asi už ji nikdy neuvidím. Proto se pořád ptám na její osud. Prý se stáčí jednou za 4 roky. Může mi někdo říct víc? Z tvrdých slkoholů mi nejvíc chutnala sliovice, tedy ne že bych byla alkoholik. Ale zdravím paliče, kteří to umí.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: