Maliny


O plodině...


Maliník obecný (Rubus idaeus) je přirozený druh vyšších oblastí Evropy a Asie, roste na okrajích lesa a všude tam, kde je kyselejší půda. Vyžaduje chladnější a vlhčí stanoviště. Jedná se o popínavé, opadavé, samosprašné keře. Délka jejich života je krátká. Plody jsou velké až 2,5cm, zašpičatělé, červené i když se vyskytují i odrůdy s plody žluté a fialové barvy. U kvalitních odrůd se dají plody snadno oddělit, u méně šlechtěných je sběr obtížnější a často se při sběru rozmačkají, protože jsou velmi měkké. To platí zejména o malinách lesních.


Destilát z Malin...


Žádný jiný destilát z bobulí nedosáhl takové vůně a zřetelného primárního aroma, kterým si právě malinová pálenka získala oblibu. Především z tohoto důvodu se maliny zpracovávají na lihovinu, ačkoliv výtěžek je poměrně nízký.
Pro výrobu pálenek je nejvhodnější odrůda lesních malin, ačkoliv se velmi špatně sbírají a plody jsou menší než u šlechtěných odrůd, mají až o 30% větší obsah cukru. Navíc dávají výslednému destilátu výraznější aroma.






Vaše zkušenosti...

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, tento rok jarný mráz zničil úrodu z celého sadu ovocných stromov, jednoducho povedané nebude čo jesť a kvasiť v sude :-( preto musím zvoliť
Plán B. ovocný destilát (Geist) z malin, ale možem "naložiť" maliny do 40% Lutru ?
Alebo mám lutr vypáliť a naložiť potom maliny do neriedenej 65-75% pálenky ?
ps. malín nebude dosť aby sa urobilo víno či samotný malinový kvas.
Ďakujem za radu.

Anonymní řekl(a)...

Úpřimnou soustrast, to počasí je fact hrozné. Co nezničil mráz, tak to teď zas likvidují kroupy...
*
Vyrábět průtahový destilát z lutru není dobrý nápad. Některé "komerční" publikace to sice doporučují, ale v praxi se to tak nedělá.
*
Používá se vždy kvalitní čistý líh. Suroviny se před destilací podle jejích povahy macerují od pár hodin až dnů a v různých koncentracích.
Ale v každém případě se před destilaci ředí na cca 50%. To je léty prověřená praxe a není žádný důvod v tom směru nějak expedimentovat!
*
Co se týká malin, protože je to velmi měkké ovoce, není žádný důvod je nějak dlouho macerovat ve vysoceprocentním lihu, mohou se destilovat hned s tím cca 50%. lihem.
*
S čím můžete "laborovat" je to zda ty maliny umístit do nějakého košíku nad hladinou aby přes ně procházely jen páry nebo je vařit v lihu.
V tom Vám neporadím, protože nevím. To je na výrobci, jeho technologii a každý to dělá jinak...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Rafael velmi pekne VÁM ĎAKUJEM za rýchlu odpoveď.
Zostal mi lutr (tretiak) zo šípok, myšlienka bola "ušetriť" 2D.

Ivan.

Anonymní řekl(a)...

Nastal čas zberu malín :-)
Chcel by som sa ešte spýtať asi koľko kg malin možem použiť na 1 liter 85% ?

Dík.
Ivan

Anonymní řekl(a)...

Většinou se používá takový poměr:
Ale záleží na Vaši chuti. Pokud by z toho vznikla velká "voňavka", dá se vždy zřezat s čistým lihem. Anebo příště přidat víc malin, ale to myslím nebude potřeba.

6l 85% lihu
6l malin
macerovat několik hodin až dnů, pak přidat
4l vody
a destilovat. Pozadek oddělit podle chuti.

Ať se daří a dejte pak vědět!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Hotovo, už len nechať odvetrať :-)
Snažil som sa držať nápovedy, maliny sa zbierali v 2 vlnách, na začiatku leta sa dali zmraziť a teraz ked začali dozievať neskoré.
Pripravil som si 3o litr. nádobu nalial tretiak zo šipkovice a zasypal mrazenými malinami a postupne 2 týždne dosýpal čerstvé.

Teraz to vypadá že vôňa z malín je ešte silná, hádam po odvetraní niečo zoslabí.

Chuť je "nová" a zaujimavá. Celkovo 8,5 litra v 5o%
Ivan.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, ja sa chcem len pochváliť mojou prvou malinovicou.
Kvas som založil z 90kg malín, pomixoval, pridal 6kg invertovaneho hnedeho cukru (vyrobu ktoreho mi poradil pred rokom pan Rafael na jahodovy kvas ) a kvasinky. Po 4 týždňoch zaviezol do palenice, spolu vyšlo 9,8l 50,5 % malinovice.
Priatelia.... ta vôňa je tak intenzívna a tak dlhá a tak príjemná po malinách... a chuť ( destilat ma asi tri dni) je neopisateľne hutná, na jazyku dlho trvá, vymizne až za niekoľko sekund..druha vlna chuti pripomina rozhryznute zrniečka malin... neskutočnee...

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, mam tady hodne keru malin, jak nejlepe pripravit kvas, delal bych to poprve tak by se mi hodila polopaticka napoveda dekuji ;)

Anonymní řekl(a)...

Ja delam z malin likery (macerace s doslazovanim) s vodkou. Mel jsem par litru starych likeru, tak jsem je prepalil. Vysledek velmi dobry, vonavy, i kdyz ta vodka je tam trochu citit a to by mela byt jemnejsi nez lih. Likery mely 18-20%, vysledek (jedno paleni) neco nad 40% (42-44?), takze idealni.

Delam take malinove vino: na 1 Kg (coz je tak 1.8l?) malin 2.5l svarene vody + 1 Kg cukru. Nechavam tak 2+ tydny kvasit, prefiltruji do soudku, odebiram. Coz odhadem je 25-30% cukernatost pred kvasenim. Po 5 tydnech (moc toho nezbude :) uz cukr nejde moc citit, tak predpokladam, ze to dokvasi kolem 13%. Podle me by bylo idealni na prepaleni.

Tenhle rok chci zkusit cukernatost na cca 32-34% pred kvasenim, nechat dele prokvasit kvasinkami s vetsi toleranci na alkohol a vysledek prepalit. Ma s tim nekdo zkusenost? Jsem zvedav, zda bude lepsi nez prepalovat macerat vodky.

Adam E.

Maro řekl(a)...

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je třeba destilovat nebo stačí jen přefiltrovat, popřípadě upravit % alkoholu a pít? Děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Co vám k tomu říci?
To přeci záleží na vás, co chcete připravit (víno,likér či gheist) a též na tom, jak se vám to víno respektive případný macerát (když to dáte přímo do nějaké pálenky) vydaří.Nutno posoudit případ od případu. Okoštovat a posoudit, zda stačí aby z toho bylo víno (pak stačí jen nechat usadít a stáhnout hadičkou), u macerátu lze případně po té filtraci ještě "dodopovat" dalším alkoholem.
No a tu destilaci bych nechal až jako poslední možnost (záchrana vzniklého alkoholu, když "dílo" vykazuje nějaké vady, bránící jeho přímé konzumaci a náprava by byla složitější). Samozřejmě také záleží na množství takto zpracovávaného výtvoru, to aby naplnil příslušný destilační přístroj.
No asi jsem vás moc nepotěšil; tož vám přeji "čistou hlavu" na to správné rozhodnutí ... Likérům, vínům i pálenkám zdar.

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem to tak dělával. Nebo podobně. Jak šel čas...
Napřed víno, klasické stolní s cca 10-12% alk. Pak fortifikované a doslazené na cca18% alk. Časem destilace malinových vín. A pak ještě likér - macerát z toho základu, cca 40%alk.
Nebo i jiného. (Klasický průtah jsem ve větším množství nezkoušel).
Nejvíc mi a okolí chutnalo to dolihované a docukřené víno a pak ten likér. Hlavně ženám.
Klasické víno a ani čistý destilát z těch malin moc velký úspěch neměly, na rozdíl od výše napsaného.
Ale berte to tak, že "Sto lidí - sto chutí".

Rafael.

Maro řekl(a)...

Díky za info. Mám v plánu do 80% lihu naložit maliny, popřípadě ještě něco, ale možná raději nebudu hned kombinovat. Pak to chci zředit cukrovým rozvarem, právě na těch cca 40%, jen to nechci přesladit, takže dám bokem třeba jen 1dcl a následně to zkusím na takovém množství, ať třeba nepřesladím celou várku a nemusím to zbytečně ředit a přicházet tak o sílu chuti. Ještě bych se chtěl zeptat, jestli to mám nějak uzavírat, s tím, že bych nechal menší otvory nebo jestli to mám nechat otevřené úplně? Každopádně bude moje polovička kroutit hlavou, to je jasné :)

Anonymní řekl(a)...

No u těch „likérů“ se preferuje uzavřená nádoba s násadou v lihu. To aby „neutíkaly“ zbytečně „aroma“ ani líh. Potom naředit na požadovanou lihovitost (s přídavkem cca 1% nahoru, tj. 41%).
Co se týče doslazení, já preferuji postupné doslazení za sucha, tj. vsypání části dávky cukru přímo do již naředěného „díla“. Nechat týden stát a ochutnat. Popřípadě potom znovu doslazovat až na „požadovanou chuť“. Tož asi tak. Časem si vytvoříte vlastní, vám vyhovující postup.
No a pro "vaši polovičku" bych doporučoval, ten likér připravit tak kolem 33% s vyšší dávkou cukru. Uvidíte, že potom bude bez "připomínek".

Maro řekl(a)...

Díky moc za rady :)

Maro řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Maro řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Maro řekl(a)...

Chtěl bych se zeptat, jestli je třeba macerovat v chladu nebo jestli může být pokojová teplota? Už třetí den macerujiv cca 42% při pokojové teplotě, protože to nemám kde dát do chladu a mám strach, ať se mi to nějak nezačne kazit.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, pokojová teplota nevadí (za předpokladu, že máte "sklenici dobře uzavřenou").
Naopak ve "velkém" se využívala zvýšená teplota alkoholu pro lepší a rychlejší maceraci. Tam je potom potřeba ten "unikající alkohol" nechat ochladit a vrátit zpět do "díla". Opět se zde jedná o tom, zda extrahované látky nejsou "tepelně labilní". Ale ta pokojová teplota "domácí extrakci" opravdu neškodí.
Tož ať se daří.

Maro řekl(a)...

Děkuji. Přes nádobu mám přetaženou potravinovou fólií a na ní víčko na zavařování, bohužel nemám takovou tu hlavu, kterou se uzavírá zavařovací sklenice bez závitu. Maliny vypadají zatím v pohodě http://leteckaposta.cz/83000523
Tak vám děkuji a hezký víkend.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: