Slivovica
Slivovica Žufánek je ušlechtilý jemný ovocný destilát s charakteristickou chutí a vůní s obj. alkoholu 50%. Je vyráběna v limitovaném množství z vyzrálého ovoce s pevně stanovenými poměry jednotlivých odrůd, čímž je zajištěna originalita skutečně dobré slovácké slivovice.
Výroba slivovice je složitý a dlouhý proces, který začíná sklizní švestek (u nás zvaných trnek) a jejich tříděním. Pouze zralé a čisté ovoce může být použito jako základ pro slivovici Žufánek. Z ovoce se pak připraví kvas, který se dopraví do uzavřených nerezových tanků o objemu 160 hl. Toto stadium výroby se nazývá kvašení a je nejdůležitějším prvkem ve výrobním procesu. Za nepřístupu vzduchu kvas zraje min. 100 dnů, přičemž tuto dobu nebo intenzitu kvašení můžeme regulovat pomocí duplikátoru, kterým jsou vybaveny všechny naše kvasné tanky.
Proces kvašení v žádném případě neurychlujeme, neboť pouze přírodně prokvašené ovoce dává vzniknout té nejlepší slivovici.
Samotná výroba slivovice se nazývá destilace. Provádíme ji na vysoce moderním zařízení unikátní kolonovou technologií, kdy se z kvasu jediným procesem získává 3x destilovaná slivovice s typickou švestkovou vůní a jemnou chutí. Čerstvě vypálená slivovice má poměrně vysoký stupeň lihovitosti (kolem 56%) a proto se musí ředit pramenitou vodou na konečných 50%. Poté slivovice zraje ve sklepě v nerezových nádržích při teplotě kolem 12°C. Zde v klidu leží 8-12 měsíců aby bylo dosaženo harmonie v chuti a vůni, tolik typické pro slivovici Žufánek.
Vše převzato z www.zufanek.cz
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
5 komentářů:
Po dlouhé době jsem se dostal opět k výrobku "od Žufánka" a opět musím potvrdit výbornou jakost tohoto švestkového ušlechtilého destilátu ! Velmi jemná, voňavá s příjemným decentním dozvukem pecek. Prostě lahoda :)
Bob
Uvedenou slivovici jsem ochutnal a porovnal z některými podobnými výrobky. Moc mne nenadchla. Kvalitnímu domácímu produktu se to ani zdaleka nepřibližuje. Z ostatních komerčních pálenek mi chutanala nejvíce švestka a hruška (s pečetí) od firmy Fleret. Ale cena je trochu vyšší ...
Ještě bych přidal tip na "degustační výlet".
http://www.cstskanzen.cz/slivovicova-stezka.htm
Ano také jsem slivovici Žufánek dostal a jako anonymní vzorek pustil do našeho malého přátelského koštu slivovice. Bohužel se potvrdilo, co jsem už tušil, skončila na posledním místě, se všech testovaných slivovic v dvoukolovém systému. Podle mého názoru tekla moc dlouho a jsou v ní cítit dokapové složky.
Ano také jsem slivovici Žufánek dostal a jako anonymní vzorek pustil do našeho malého přátelského koštu slivovice. Bohužel se potvrdilo, co jsem už tušil, skončila na posledním místě, se všech testovaných slivovic v dvoukolovém systému. Podle mého názoru tekla moc dlouho a jsou v ní cítit dokapové složky.
Okomentovat