2.Destilace

Druhá destilace je z hlediska výroby destilátu nejnáročnější krok. Špatně provedená 2D může zcela znehodnotit výsledný produkt, i když se nejedná z hlediska procesů o nevratný děj. V případě, že se nepovede destilace provést k plné spokojenosti, je možné destilaci zopakovat a učinit destilaci třetí. Bohužel opravná třetí destilace je prostě jen oprava. Každou následující opravou se z destilované směsi odstraní i mnoho žádoucích složek. Proto, aby nebylo třeba destilace zbytečně opakovat, platí pro 2D pomocná pravidla, která umožní z dobře připraveného lutru (viz „Úprava lutru“) získat to nejlepší, co jde.

1/ Je bezpodmínečně nutné proces neurychlovat. Zejména z počátku 2D je nutné destilovat velmi pozvolna. K takovém plynulému a pomalému řízení celé destilace je vhodné měřit teplotu nad lutrem (teplotu par) a v okamžiku kdy se začne teplota zvyšovat, stáhnout ohřev kotle na minimum. Zvláště při začátku destilace nesmějí páry z kotle unikat pod velkým tlakem, ale velmi pozvolna. Díky tomu dojde k postupnému vytlačení par předkapových látek před parami samotného destilátu a né k jejich vzájemnému promíchání. Z pohledu výtoku destilátu to znamená, že předkap má z chladiče odkapat nikoliv odtéct.
Množství předkapu je velmi rozmanité. Někdy je z každých 10-ti litrů lutru nutno odstranit jen 200ml, někdy i 600ml a více. Množství předkapových složek závisí na druhu ovoce, na jeho kvalitě a na provedení celého kvašení. Navíc pokud se při 1D kvas připálil (zejména při konci destilace), je množství předkapu ještě vyšší. Ačkoliv je v běžných podmínkách přesné rozdělení lutru na jednotlivé složky nemožné, je to z hlediska vznikajícího destilátu i nežádoucí. Část předkapu se podílí na esterifikačních procesech při ležení a jejich absolutní absence je nežádoucí. I přesto není doporučováno odlévat při 2D méně než 100ml (myšleno na každých 10l lutru). O přesné dělící hranici by ale měl rozhodovat senzorický vjem jímaného destilátu.
Test vzorku čichem se provádí v dobře větraném prostoru nebo na volném prostranství neboť v místnosti, kde se destilace provádí, je ve vzduchu již velké množství par z destilace a nos je na tuto hranici již po velmi krátké době adaptován. Vhodnou malou nádobku, naplněnou z půlky jímaným destilátem zahřejeme v dlani a zvolna přičichneme. Vzorek bude vždy mít silný alkoholický pach, nesmí jej ale přetloukat nepříjemná ostrost připomínající aceton, odlakovače a ředidla. Ačkoliv se jedná o jiné chemické sloučeniny, jejich čichový vjem je velmi podobný.
Pro ochutnávku vzorku je vhodné vzorek naředit vodou v poměru 1:1. Předkapové látky silně drhnou na jazyku, působí svíravou chutí a nepůsobí v žádným případě chutným dojmem. Protože navíc mohou obsahovat i nebezpečné množství metanolu, vzorky v žádném případě nepolykáme!

2/ Při přepnutí na jádro je možno ohřev kotle trochu zvýšit, ale vždy jen o tolik, aby vytékající destilát tekl z chladiče v „tenké nitce“ mírně pokřivený proti ose chladiče.

3/Překročí-li teplota par vstupujících do chladiče 80 °C provádíme test na dokap. Test se provádí též čichem i chutí, ale dokonce i zrakem.
Test vzorku čichem se opět provádí v dobře větraném prostoru nebo na volném prostranství. Vhodnou malou nádobku, naplněnou z půlky jímaným destilátem zahřejeme v dlani a zvolna přičichneme. Vzorek již nebude mít tak silný alkoholický pach, navíc se přidávají pachy možná zprvu připomínající ovocné tóny záhy ale spíše mláto pro krmení prasat (omlouvám se za tu podobnost). Pach se ještě více prosadí po chvíli nebo po vylití vzorku a zahřátí nádobky v dlaních. Zbytek alkoholu se odpaří a zbude koncentrovaný zápach. Ten do výsledného produktu rozhodně nepatří.
Pro ochutnávku vzorku již není třeba vzorek ředit, mívá obvykle kolem 50% vol. etanolu. Dokapové látky působí na jazyku pachutí připomínající zapařenou trávu či zmoklé seno a již z této podobnosti nepůsobí v žádným případě chutným dojmem.
Pro zrakovou zkoušku je vhodné vzorek rozředit 1:5. Pokud bude vzorek již obsahovat přemíru přiboudliny jisto jistě se zakalí.

4/ Přepnutí na dokap není zcela zbytečný krok. Ačkoliv jímaný destilát již nelze na výrobu kvalitní pálenky použít, lze jej shromažďovat do nádoby a poté rektifikovat na etanol pro výrobu likérů. Osobně ani nedoporučuji přidávat dokap do lutru na další pálení, jednak se tím dost zásadním způsobem zvýší množství dokapových složek v onom lutru a pak muselo by se vždy jednat o stejné ovoce, což nelze vždy splnit.


Protože senzorické vnímání je silně individuální jsou i výsledné produkty takové. Proto se traduje jedna mimo technická a mimo senzorická pomůcka.

- Destilát tekoucí z chladiče jímáme pro využití jen do koncentrace, která je dostatečná (je rovna koncentraci) pro toto využití.
o 1D jímáme do 30% vol etanolu neboť lutr pro 2D ředíme na 30%vol.
o 2D jímáme do 50% vol etanolu neboť pálenku poté ředíme na 50%vol.

Ačkoliv se stále častěji setkávám s daleko benevolentnějším a šetrnějším přístupem, ne vždy se ale jedná o kvalitní pálenky. Prodejní řetězce nevyjímaje. Berme tedy tuto mimo senzorickou pomůcku než jako vodítko spíše jako jednu z možných cest a podklad pro diskuzi.

233 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 233 z 233
Anonymní řekl(a)...

Možná to bylo studeným vedením kvasu.

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den tyhle stránky mě prostě dostaly už je čtu snad dva měsíce a jsem vším nadšenej i v mém už pokročilém věku (51) a vím že budu určitě experimentovat.Mám dotaz před koupi zařízení,někdo tvrdí že jednoplášť se připaluje jiný ho používá nechci vyrábět na kvantitu bude to pro mě hra.Moje otázka první zní jestli je něco špatně na tom ,že bych kvas před pálením cedil a zbavil ho koustků zbylé dužiny a pecek a tím vyloučil v jednoplášťivém kotli připálení a druhá otázka zní jestli do jaké míry musím naplnit vařák při první a druhé destilaci? Mockrát děkuji ptám se z důvodů že u jefnopláště jsou úplně jiné ceny a moc se nedělají v menším provedení čírka 30-40litrů co bych si já představoval.

Anonymní řekl(a)...

U 1D nemusí ohřev probíhat pomalu, tak max. do 2/3. Kvůli pěnění, nebezpečí ucpání přestupníku, přebíhání pěny do destilátu.

U 2D je to celkem jedno. Vyzkoušel jsem kdysi oba extrémy. Skoro vrchovatý vařák anebo jen cca 15l lutru v 150l vařáku a šlo to.
Jen je k tomu třeba příspůsobit ohřev který musí být velmi šetrný!
Ale nedoporučuji, těžko se mi to hlídalo. A navíc přece jen by měl být ve vařáku nad lutrem nějaký prostor pro páry.
*
Na zbytek dotazu nelze jednoznačně odpovědět - to záleží na místních podmínkách a potřebách. Jen dodám, že husté, vlastně většinu ovocných kvasů cedit nejde. A pokud v kvasech tekutých něco plave nebo je ponořeno nemusí to znamenat, že se to připálí.
Však v menším množství v kuchyni vyzkoušejte na sporáku. Jsou věci které se připálí velmi rychle a některé ne.

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Mockrát děkuji tak já pořídím něco s míchadlem pro jistotu a uvidíme jak to v budoucnu půjde a pak to můžu vždy vylepšit.

Anonymní řekl(a)...

Chystam se poprve destilovat postaru, tj 1. a 2. destilace v 100l kotli dvojplast s olejem. Budu takto destilovat 60l merunek. To znamena cca 20l i mene lutru pro 2. destilaci, bude takove male mnozstvi lutru stacit na 2. destilaci aby probehla optimalne z technologicko-kvalitativniho hlediska? Muzu sice lutr naredit vodou aby jej bylo vice, ale to snizi stupnovitost a bude se muset zvysit teplota ohrevu kotle coz asi negativne ovlivni chut a kvalitu. Za posledni v kotli mam trvale urcitou vysi hladiny oleje a musi byt
dodrzena urcita min vyska hladiny naplne klasickeho kvasu u rektifikace vycenasobnou kontinualni destilaci, u lutru toto sice vzhledem k vodnate konzistenci zcasti odpada, ale i tak mam strach ze se zakaleny lutr muze povlakove pripalovat pri tak nizke hladine. Mam zkusenosti jen s rektifikaci s kolonou. Dekuji.

Anonymní řekl(a)...

Dělal jsem párkrát i cca třeba 10l lutru v 150l kotli a šlo to. Jednoplášť s ohništěm na tuhá paliva. Jen jsem musel topit malými třískami a klacičky a sedět u toho. Až jsem chtěl dát do topeniště svičku, lihový kahan nebo nějaký malý plynový hořáček od páječky...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

No bývaly doby, kdy páleničáři (provozovatelé domácích pálenic) při provozu jediné destilační aparatury pro I. a II. D, počítali vždy se 3 – 4. náplněmi na I. destilaci, od jednoho kvasu; to aby měli dostatek suroviny na tu druhou (rektifikační) destilaci. To bývalo také ve starší literatuře i uvedeno. No což, po staru se žíti nedá … dnes každý domácí palič, musí mít, pokud to jde, předimenzovaný vařák …
Nu co se dá dělat, budete muset topit méně a hlídat to …

Anonymní řekl(a)...

Zdravím

mám k dispozícii "poľský" stroj. 100l dvojplášť regulácia výkonu cez regulátor na 2 špirály. Dlhá cca metrová rúra s refluxným chladičom a potom následne výsledný chladič.

V tomto stroji som skúšal robiť všetko na 1 krát - tj zapnutý reflux, ale aj na 2D bez refluxu... Avšak nesedia teploty ktoré tvrdáí manuál k stroju stými čo sú uvedené tu. Manuál tvrdí:

na vrchu toho stĺpca - horná časť kolony má byť nasatavená teplota 86C a túto elektronika stále udržuje, na vrchu kotla je limitná teplota na 98C, pri tej sa to vypne.

Ale tu sa píše že od teploty 80C máme byť na pozore - tu pri tomto stroji to pri 80c len začína kapať.

Môžem to takto ako tvrdí manuál prevádzkovať?

ďakujem

Deslik řekl(a)...

Zdravím,
hodnoty uvedené zde na blogu v tomto článku, jsou v pořádku, přímá aplikace však neni vždy možná. Když se podíváte v článku deflegmátor na Tabulku ukazující závislost teploty par a jejich složení v závislosti na složení destilované směsi etanol-voda, zjistíte, že při destilace např. 10% kvasu by měl z chladiče vytékat destilát o lihovitosti 51% (pro jednoduchost uvažujeme destilaci bez deflgmátoru). Tato hodnota je správná. Ale každý kdo destilaci pozoroval, tak potvrdí, že lihovitost destilátu je zpočátku výrazně vyšší. To je způsobeno tím, že už samotný destilační aparát vykazuje určité vlastnosti rektifikační kolony. Víko vařáku, RČ i přestupník samotné páry trochu ochlazují a dochází tak k zpětnému toku. Existuje pro to i určitá korekční tabulka, ale do takové hloubky opravdu neni nutno zacházet.
Pro Vás to znamená, že stroj z Polska, Číny nebo třeba Marsu bude vždy svým způsobem unikát a Vy se s ním musíte naučit pracovat. Držel bych se tedy návodu dodaného výrobcem. I když u některých aparátu z Polska mám určité pochybnosti.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím a ďakujem za odpovoeď

Ak na danom stroji destulujem na 2D, tj luter robím bez refluxu. Pri 2d začínam bez refluxu, oddelím predok, začínam jadro bez refluxu a tento spustím ať ke´d jadro začne klesať napríklad okolo 60. Následne sa výstup zvýši a tento odoberám až kým zase nezačne klesať a tam to ukončím.

Je to OK alebo ak robím na 2D tak mám aj to druhé celé ísť bez refluxu?



Anonymní řekl(a)...

Zdarec, tři měsíce bez příspěvku, tak to trochu oživím.
Jednak mě zajímá, jestli používáte při 2D míchadlo. Prakticky není potřeba, lutr se nepřipálí, ale může pomoci při rovnoměrném prohřátí objemu kotle.ne?
Dál otázka k dokapu, v celým vláknu se zmiňuje senzorický test a různé příměry k popisu zápachu který dokap má(mláto, zapařená tráva...)co když ale cítím ze sklenky i po odvětrání spíše povidla nebo sladký kompot???
Díky V.

Anonymní řekl(a)...

četl jsem tady na desliku i na polských forech teplotu par při destilaci držet kolem 80-85stC i na rektifikačních kolonách, v návodu od janči k rektifikační koloně je uvedena teplota v parním dómu cca 95stC, jak je to tedy správně? má teplota par v hlavě kolony vliv na kvalitu destilátu?

Anonymní řekl(a)...

Obávám se že zaměňujete místa, kde se ta teplota měří …
… v návodu od janči k rektifikační koloně je uvedena teplota v parním dómu cca 95°, … no „parní dóm“ je těsně nad kotlem, pak následuje ta rektifikační kolona, kde se teplota postupně, na jednotlivých patrech, snižuje a nad ní je již jen chladič/deflegmátor, u aparátů Janča je průchozí; nad ním by měla být teplota odcházejících par do dalšího chladiče kolem 80 - 85°C. Takže není v uvedeném žádný rozpor.
Ano, ta teplota určuje „koncentraci“ odcházejícího alkoholu. I ta samozřejmě postupně klesá, tak jak klesá koncentrace alkoholu v kotli, i když podstatně pomaleji (díky zesílení v rekifikační koloně) než u klasické „dvoustupňové“ destilace.
Přeji hezký den …


Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

musím Vám pochválit web a vystřihnout poklonu, samotného by mě bavilo spravovat tyto stránky, zabývat se a mít zmáknutou do podrobna problematiku destilace a navazujících procesů. Díky Vám!

Teď k mému dotazu, prohledal jsem web, ale nenašel jsem odpověď na následující dotaz:

Lze nějakým způsobem snížit množství předkapu, respektive co ovlivňuje toto množství? Kvalitní kvas je samozřejmostí, ale jedná se mi spíš o konstrukci kotle, např. výška klobouku (viděl jsem kotle, které klobouk vůbec nemají, jen rovnou poklici) nebo přidáním druhého chladiče nad klobouk? Lze snížit předkap dochlazením par v době kdy jde předkap? Mám koupený kotel od p. Janči na dva přepaly s talířovým chladičem, dvouplášťový. S předkapem jsem se nikdy nedostal pod 4-5%, čili ze 100 litrů lutru mi vypadne minimálně 5 litrů předkapu, spíš více, většinou automaticky oddělím 4% a následně odděluji po menších částech a hledám důsledně hranici mezi předkapem a jádrem. Předkap oddělují výhradně dle chuti a vůně.

Předem děkuji za odpověď, našemu sportu zdar!

Anonymní řekl(a)...

Mám stejnou zkušenost.Na druhou stranu musím říct, že na rozdíl od pálenek z ofiko pálenic po mojí nebolí hlava i při občasném překročení míry. Takže jsem si zvykl a beru to jako něco za něco. Předkap odděluji velmi, velmi opatrně a když už necítím čichem nežádoucí pachy opatrně naředěné koštuji. Takže až teče jemná chutná kořalka,beru jádro.

Anonymní řekl(a)...

Teplota se musí neustále zvyšovat protože jak klesá obsah lihu ve vařáku tak stoupá i bod varu směsi.
Kdyby se teplota nezvýšovala destilace by se zastavila.
*
Barva plamene je mýtus. Tím se vůbec neřiďte!
*
*
Metyl, jeho oddělování podle teplot varu je další mýtus a absolutní blbost.
Už se tady o tom napsalo dost.
A furt se ten mýtus udržuje a přiživuje!

Pravdou sice je, že nejvíce ho je v předkapových složkách.
Poměrně nejvíce. Ale on těká v průběhu celé destilace a je ho dost i v jádru nebo kupodivu i v pozadku.

(Teplota varu jednotlivých složek v různorodé směsi, pro jejich důkladné oddělení doopravdy nefunguje!)

Nejde běžnými způsoby ho úplně odddělit!!!
Fact ne! Nějaké výdrže teplot a podobnými opičárnámi se ho na začátku destilace doopravdu nezbavíte.
Každý ovocný kvas dá jisté množství toho metylu. U kvasů obilních, vinných, melazových je ho míň. Způsobeno to je menším obsahem pektinů z kterého během kvašení vzniká.

Taky jsem už tady, a i jinde psal, že jistý obsah metylu je jedním ze znaků pravých ovocných destilátů.
Ve smyslu, že se jedná o opravdu poctivý ovocný destilát a ne jen o potravinářský líh ochucený nějakým umělým aromatem + části pravého destilátu.
*
Ještě k tomu předkapu. Ten se vyznačuje dosti odpudivou chuti a vůni a to nemá s metylem vůbec nic společného. Ten je senzoricky absolutně nezjistitelný. A ani nějakým plamenem nebo podivnými domácími praktikami.
Zkrátka tam je a bude i kdyby jste se na "hlavy stavěli".
Ale jen v neškodném množství.
*
*
Druhá věc a to velmi nebezpečná je pokud by se někdo chtěl z nějakých podivných směsek, ten metyl odstranit.
Viz. metanolová aféra apod.
Běžné destilační metody v těch případech, body varu, doopravdy nefungují!!!!!
A určitě by se v takovém případě každu otrávil nebo v tom lepším by jen oslepnul.
*
*
Ze 100l lutru je 4-6l, nebo i víc, podle kvasu, množství předkapu celkem standard.
Jak snížit jeho množství konstrukci aparatury nevím. Ale myslím si, že je to nereálné. Ty špatné, smradlavé složky musí každopádně pryč a jisté fyzikální zákonitosti obejít nelze.
*
Samozřejmě, že to první co vyteče, ať už z jakéholiv přístroje je nepitelné.
Ale po úplně těch prvních vytečených frakcích, ty se doopravdy hodí jen jako podpovače, dezinfekce, náplň ostřikovačů v autě dají se ty některé další nástupné přidat do dalších várek.
Dle uvážení do lutru nebo kvasu...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám 80L kotel od medienka.sk na elektriku. Mám asi 15L lutru meruňky . Všude se uvadí, že kotel musí byt naplněn min z poloviny. Na dotaz u medienky.sk jak takoveto mnozství vypalit, me bylo receno dolit do poloviny vodou, tj. Dilit do 15L 35% lutru 25l vody. Je možné takto nizko procentni lutr? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Zde je jakákoliv rada drahá…
Máte asi tak 3 možnosti:
1)Seženete si kolegu s menším aparátem (objem 30 – 40 litrů) a destilaci provedete na něm, obvyklým způsobem a bez problémů …
2)Druhá možnost je ponechat lutr až na podzimní pálení a přidělat k němu v létě dalších 20 až 30 litrů meruňkového lutru; a nebo jej nastavit, což je ale již trochu „hambaté“, lutrem z cukernatého zákvasu, abyste tam dostal alespoň nějaký další alkohol. (je to dostupný materiál i v současné době a nemusíte čekat až na zralé meruňky do července.) Kvalita destilátu bude sice trochu jinde, ale zpracujete svůj lutr.
3)Při třetí možnosti dle rady fi Medienka - Když naředíte váš lutr na těch min objem 40 litrů, bude jeho koncentrace kolem 13 %. Při následné destilaci vám začne odcházet alkohol při cca 91°C a koncentraci kolem 56%. Skončit byste měl, opět dle doporučení fi M. při 40% jímaného destilátu, tj. cca na teplotě 95°C ve vařáku. Množství nejsem schopen odhadnout (kvůli nutným ztrátám – předek a pozadky), ale koncentrace by měla být asi tak 46-48% … což už může být pro někoho málo.
Pro další vaši činnost bych doporučoval nasadit vždy dostatečné množství kvasu tak, aby vám vydestilovaný lutr zaplnil alespoň tu polovinu vařáku pro 2. destilaci. Tož asi tak… rozhodnout se budete muset sám. Držím palec ať to zvládnete

Anonymní řekl(a)...

Dobry den prajem. Chcel. By som. Sa opytat mam nerezovy kotol 80 litrovy 2plast priestupnik mam 18tku CU trubku a hada cca 5metrov fajziez 18tky.trubky na priestuoniku mam aj odkalovac blizsie ku chladici priestuonik mam sklanany smerom ku kotlu pretym som mal na nom obycajnu pokrievku trosku vypuklu a v strede som mal nerezovu ruru s priemerom 10cm vysoku 70cm...a na vrchu 3/4 holender... A pri prvej destilacii mi natieklo viacej lutru z jedneho kotla cca 20litrov ktory mal v priemere okolo 30% Kamos mi poradil nech spravim namiesto tej pokrievky nerezovy kuzel ako keby "KUPOLU" povedal mi nech ten kuzel je vysoky taky ako priemer kotlta cize ma sirku aj vysku 45 cm a na vrchu je zuzeny na 10cm a v strede mam 3/4 holender kuzel je z vnutra prázdny ... A teraz mi pri prvej destilacii vyda z jedneho kotla cca 5 az slabych 7 litrov lutru ktory ma od tych 50% vysie podla ovocia najsilnejší ma tusim 63%..chcel by som sa opytat ci to mam riedit pred 2D alebo nechat tak.. Ak riedit tak docital som sa ze na 30% ale neviem akou vodou... Moze byt z vodovodu chlorovana alebo nejaka kojenecka?... A este jedna otazka pri poslednej destilaci kvasu mi vysiel lutr trosku namodraly pravdepodobne "medenka" mam ho 25litrov a ma priemerne 55% mozem ho takto vypalit pri 2D a zmyzne to zafarbenie alebo da sa to nejak upravit? Dakujem za skoru odpoved.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
na těchto stránkách píší, že při 1D se lutr jímá až do 2-3% alk. to mi přijde trochu moc naředěné. Naopak, zde uváděných 20% zas trochu "plýtvání". Opravdu je při nižším % v roztoku již tolik škodlyvých látek, kterých je nutno se v této fázi zbavit a nestači je oddělit až při 2D?. Děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Prosím o radu. Před 2D sem redil na 30% jak bylo doporučeno a zakalil sem. Teda ne já, ale lutr (snad to pišu správně).
Je to v pořádku, nebo si mám jít kopat umírací jamu?
Díky

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Prosím o radu, spíše je to dotaz na pana Deslika a zkušené.
Před 2D sem redil na 30% jak bylo doporučeno a zakalil sem. Teda ne já, ale lutr (snad to pišu správně).
Je to v pořádku, nebo si mám jít kopat umírací jamu?
Díky

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

neni to nic neobvyklého a dochází k tomu povětšinou, pokud se 1D dosti "ždímá". Nenechte se tím ovlivnit, pokračujte dál v práci. Pouze si u 2D dejte záležet, aby jste dobře odřízl jádro od předku a zadku. Vřele doporučuji ty přechody jímat zvlášť a použít je či vyřadit třeba až časem. O tom zde na blogu najdete informací dostatek.

Mnoho zdaru.

Unknown řekl(a)...

Asi záleží na čem kdo pálí, ale já končím při 80°C a lihovitosti 80%, netvrdím, že je to správně, ale pálenka je luxusní.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, jdu si sem pro radu, protože po pravdě mě už nenapadá ode hledat chybu. Mám celonerezovy aparát. 80l kotlík. Veškeré potrubí také nerez. Za krátkou přestupnou trubkou je svislá 80cm vysoká 10cm prumer, náplnova kolona která je nyní komplet vyplněná mědí a slouží tak jako RČ. Pak už následuje jen primární a sekundární chladič.

Nyní jsem ve fázi 2D. Kvas z jablek byl podle mě vedený úplně bezproblemove, přidal jsem na bezproblémový rozjezd trochu vonných kvasinek. 1D s trochou zápaseni ohledně výtěžnosti, ale kvas nebyl pripaleny a koncil jsem na 28% a.a. do 2D šlo 30l lutru naředěného na 30%a.a. začátek destilace 100% reflux a postupně ubírat. Predkap byl oddělen opravdu pomalu asi 800 ml, pak zkouška a bylo to čistě lihové. Následně jsem zcela zastavil reflux a pomalou destilací oddestilování cca půl litru. Destilát má cca 80% a.a. a je extrémně hořký na jazyku a po zředění se zakalí, jako by obsahoval vysokénozstvi dokapu. Ale má 80%. To mi zkrátka nedává smysl.

Napadá vás cokoli, co by mohlo tohle chování způsobit?

Díky Jakub

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
... a jaká byla teplota v kotlíku ?! Tím, že jste zastavil reflex, tak vám přestala „kolona“ vymývat dokap ze systému a ten se vám dostal až do konečného produktu…
Máte-li „kolonu s reflexem“, nemůžete jej úplně „vyřadit“, vždy tam nějaký musí zůstat, jinak vám s jádrem půjde i ten dokap !!
Tož asi tak můj úsudek k vašemu problému …

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

teplotu v kotli nevím, neměřím jí, nicméně on tam vždy nějaký přirozený reflux zůstane z toho jak se vzestupná část ochlazuje. V každém případě teplota v hlavě kolony bude odpovídat +- směsi obsahující 80% ethanolu, jehož koncentraci jsem měřil.

Nicméně problém co "pachuť" vneslo jsem identifikoval, ale nerozumím tomu. Byla to právě ta měď, která se během chvíle obalila černým povlakem (tak jak s ní reagovali nežádoucí látky) což je asi v pořádku, ale tahle chuť se dostala až do produktu a tomu už nerozumím, protože zmíněné sloučeniny by neměli již dále destilovat. Když jsem celou kolonu vyřadil, byla chuť podstatně lepší, bohužel už v té době bylo v kotli značné množství nežádoucí pachuti, která se tam dostala refluxem z předchozího kroku, takže výsledek stejně nepoužitelný :-(

Nicméně plyne mi z toho následující:
1) během kvašení a 1D destilace se muselo stát něco, co způsobilo velké množství sloučenin reagujících s mědí. Kvas byl z jablek, ovoce zralé bez hniloby. Kvas byl vedený stabilně, bez problémů. 1D probíhala pomalu, protože jsme měl slabé míchání a když bych to oroštoval, tak se mi to připálí (nimcéne nepřipálilo se), takže se destilovalo dlouho do cca 25% a.a. , ale taky nevidím problém. Možná jsem to zbytečně moc ždímal a tím do 2D šel lutr s vysokým obsahem nežádoucích dokapových látek.

Takže moc nevím, kde ten problém vzniknul. Nicméně stačilo půl hodiny procházejících par a měď byla černá a velmi nevábně smrděla. Na začátku procesu byla komplet zregenerovaná, leskla se jak psí ...

2) mědi tam bylo docela velké množství. 2x měděná drátěnka, poté vrstva asi 30cm tenkých kroužků z vodovodní trubky a nakonec smotaný měděný plech, celková výška měděné náplně kolem 50cm. Viz výše přestala během půl hodiny působit a navíc ty sloučeniny se dostali z vzestupné části kolony až do chladiče a tím i do produktu.

No zkusím ještě jednu várku komplet bez mědi, zda se zmíněná pachuť objeví, nebo ne. Cílem bylo do celonerezového uspořádání vnést dostatečně výkonný reakční člen což se ale s úspěchem nesetkalo.

Pokud byste kdokoli měl nějaké podobné zkušenosti, nejlépe s tím, jak jste si s tím poradili, budu moc rád.

Jakub

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, jak muzete prosim psat takoveto nepravdy. Copak neznate zavislost bodu varu roztoku smesi ethanol/voda na obsahu ethanolu ve vrouci kapaline (v parach)?
Dekuji: nohavica.vlastimil@gmail.com

Unknown řekl(a)...

Zdravím, robil som palenku z hrozna, po nariedeni na 53%,pouzite tabulky na teplotu a liehovitost a teplota palenky a dojceneckej vody bola +-2c rovnaka. Po nariedenie krásna ale cca po tyzdni som si vsimol ze sa mi na spodku vsetkych demizonov zacala vytvarat ako keby biela "usadenina" po .... po preliati palenky do druheho demizonu sa na spodku toho demizonu spravilo po par dnoch to iste! cim to moze byt? Vďaka.

Anonymní řekl(a)...

Ten kal jsou „vypadlé“ minerální soli, obsažená v ředicí vodě. Postupoval bych jako u vína. Destilát bych držel v chladu, aby co nejvíce toho kalu vypadlo/se usadilo. Cca po měsíci, bych potom do čistého demižonu, stáhl hadičkou čirý destilát tak, abych ten kal dole nezvířil. A zbytek přefiltroval přes nějaký filtr (vatu, látku, papírový filtr na kávu …). To je tak vše, co lze k tomu dodat.
Zdravím. Ať se vám to podaří "opravit".

Unknown řekl(a)...

Prefiltroval som to vsetko cez filter na kavu, staci to len takto? A ako sa tomuto do buducna vyhnuť? Stači riediť len s prevarenou pitnou vodou? Zdroj vody mame celkom fajn,
Riedene s vodou s nasledujucim rozborom:

Katióny mg/l
Ca2+ 80.20
Na+ 2.10
Mg2+ 41.80
NH4+ <0.02

Anióny mg/l
SO42- 18.30
NO3– 4.75
NO2– <0.01
Cl– 2.8

Anonymní řekl(a)...

"... staci to len takto?" - to poznáte až po určité době, když alkohol zůstane čirý !!
"Stači riediť len s prevarenou pitnou vodou?" - zákal a sediment tvoří soli Ca2+ a Mg2+ v podobě síranů či uhličitanů.
Převařením by se měly z větší části odstranit "vysrážením". Chce to provést "pokus", jak se po tom bude chovat po "naředění" ...
Tohle je opět taková "hraběcí rada", může se to povést, ale taky nemusí ... vždy záleží na konkrétní situaci !!
Takže držím palce ...

Anonymní řekl(a)...

Poridil jsem si novy kotel. Nerezovy dvouplast. Pri 1D bylo vzdy vse v naprostem poradku, ale 2D se mi ansolutne nedarila. Predkap pronikal stale hluboko do jadra a nedarilo se mi oddelit predkap
a jadro. Zaroven jsem bojoval u 2D s neustalym kolisanim tlaku.

Stejny problem byl i v sestave s deflegmatorem.

Vzpomel jsem si na skolni laborky a varne kameny. Problem totiz byl "utajeny var". Vse jsem vyresil vhozenim inertniho predmetu do kotle s lutrem. Pri prvnim pokusu jsem vzal co jsem mel zrovna po ruce - konretne poslouzil nerezovy trychtyr.

Od te doby je po problemu a ani kolisani tlaku se nedeje.

«Nejstarší ‹Starší   201 – 233 z 233   Novější› Nejnovější»

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: