Chladič

Chladič je zařízení ve které dochází k částečné (chladič 1) nebo totální (chladič 2) kondenzaci par. Protože o chladiči 1 (na vytváření refluxu) je pojednáno v článku o deflegmátoru, budeme se zde zabývat pouze chladičem 2.



Na obrázku je zobrazen chladič podle Liebiga, který je v amatérské praxi nejpoužívanější. Ačkoliv má při stejných rozměrech oproti jiným chladičům (spirálový - Grahamův, kuličkový - Allihnův) nížší účinnost chlazení, snadno se čistí od případných usazenin, což je zejména pro přerušovaný provoz velmi podstatné. Vnitřní trubka chladiče bývá ze slabostěnné, měděné trubky, délky kolem 1000 mm a průměru 16 mm. Vnější trubka nemá žádné bližší nároky na materiál, obvykle se vzhledem k možnosti snadného letování volí materiál stejný, v dnešní době různých silikonů, to neni podmínkou. Doporučujeme všem vnitřní trubku zevnitř pocínovat, pokud je před chladičem Reakční člen (nebo je samotný vařák z mědi) neni tato úprava již potřeba. Prstýnek na vnější trubce zabraňuje tomu, aby při orosení povrchu trubky (při velké vzdušné vlhkosti) nedošlo ke stečení zkondenzované vody do pálenky.
Směr chladící vody musí být vždy proti proudění par. Nejde totiž jen o kondenzaci par, ale i o vychlazení vznikajícího kondenzátu na co možná nejnižší teplotu. Teče-li z chladiče pálenka příliž teplá, dochází k jejímu odpařování a značným ztrátám.

Doplnění článku na žádost čtenářů:

Žebrovaná vnitřní trubka


Pro zvýšení chladícího výkonu např. chladiče podle Liebiga bez změny vnějších rozměrů chladiče. Vyrábí/dodává např. firma Žaba s.r.o (http://www.zebrovanetrubky.cz/).




S pozdravem.
Deslik






Zkušenosti destilatérů...

225 komentářů:

«Nejstarší   ‹Starší   201 – 225 z 225
Anonymní řekl(a)...

Jaké oběhové čerpadlo k chladiči použít? Stačí čerpadlo akvarijní?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Prosím o radu: Mám kotel dvouplášť nerez 60l, vytápěný elektřinou, na klobouku navařená nerez trubka prúměr 60mm, výška 150mm, bude naplněna nasekanými měd.trubičkami 8mm, jako katalizátor. Další trubka 60mm, výška 700mm náplň Raschingovy kroužky 8mm, jako delegmátor. A řeším chladič č.1., zvažoval jsem stejnou trubku 60mm, výška 400mm a do ní zavařít měď. trubičku, vnitřní prúměr 22mm ,chlazené vodou z řádu, regulováno ventilem. Bude umístěno nad deflegmátorem, ale nevím jestli bude stačit na vychlazení a vytváření refluxu, který by měl ztékak zpět na keramiku? Hned za nim bude druhý chladič. Prosím o vaše vyjádření, nebo dobrou radu.
Děkuji a s pozdravem Karel

Anonymní řekl(a)...

Dobrý ďeň. Tiež ma zaujíma či liebig môže byť zvyslo, videl som totiž na jednej strankenz maďarskanže tak je. chcem ho spraviť na 120l kotol, z deflegmatora by išla 22mm truka až liebigovy asi max 600mm dlhá, liebig by mal tiež 22mm a dlžku chladiacej plochy 1m.
Prikladám link aký kotol si chcem vyrobyť.
https://www.palinkafozes.com/oktatas/pmk98%20hasznalati.pdf

Anonymní řekl(a)...

Dobrý ďeň. Tiež ma zaujíma či liebig môže byť zvyslo, videl som totiž na jednej stranken z maďarska že tak je. chcem ho spraviť na 120l kotol, z deflegmatora by išla 22mm trbuka až k liebigovy asi max 600mm dlhá, liebig by mal tiež 22mm a dlžku chladiacej plochy 1m.
Prikladám link aký kotol si chcem vyrobyť.
https://www.palinkafozes.com/oktatas/pmk98%20hasznalati.pdf

Anonymní řekl(a)...

No, když to někdo vyrábí tak to fungovat musí. Nebo by aspoň mělo.. :-(((((
*
Záleží jak často a jak efektivně chcete svisle umístěný Liebig používat?
Všimněte, nebo uvědomte si, že je většinou používán vždy jako nakloněný.
A to je proto aby zkapalněný destilát měl "dost času" se zchladit s co nejmenší spotřebou chladicí vody na požadovanou teplotu.

A když bude horký destilát rychle "padat" tak se stane co?
Buď bude vytékat z takového chladiče horký anebo se bude muset, oproti osvědčeným způsobům, neuměrně zvýšit průtok chladicí vody!
*
Je třeba používat zdravý rozum, nebo si něco expedimentálně vyzkoušet a ne hned všemu na netu věřit i když se takových opičáren vyrábí a prezentuje na něm spousta.
(Anebo se na odborném foru zeptat aby se to tam rozebralo a uvedlo na pravou míru).

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
používám Liebiga svisle bez jakýchkoliv problémů,
900 mm dlouhý vnitřní trubka 18mm, vnější 28, vše Cu.
Pravdou je, že kotlík je max. 30 l a zpravidla "jedu"
zvolna, spotřeba vody cca 18 l/hod.
petan

Anonymní řekl(a)...

Mám u kotle 130l s náplní 104l měděný Liebigův chladič s vnitřní trubkou 28mm účinná délka 1100mm,celková délka cca 1400mm (vyrobeno z topenářských trubek) chladič mám uložený šikmo.Přechodní trubku s chladičem mám zavěšeny na 3 kozích řetízcích ukotvených ve stropě.Chladí bez problému, množství vody neřeším jelikož je z vlastní studny.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, chtěl bych se zeptat zda jsou nějaké doporučené rozměry pro talířový chladič. Tady na fóru jsem jen našel, že by měla být mezera mezi talířem a stěnou trubky 2-3mm, ale mě by spíš zajímalo jaký minimální průměr trubky je možné použít. Stavím si kolonu a chtěl bych v ní použít talířový chladič postavený z 22 nebo 28 Cu trubky a jako talířky by sloužily nerezové podložky na závitové tyči. Techto trubek/chladičů by pak bylo nekolik zapojených paraleleně v odpadní pvc trubce s chladící vodou. Další moje otázka je kolik bych měl použít těchto "chladících elementů" pro uchlazení par z 50L vařáku z KEG sudu.

Vláďa

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, uvažuju na liebigovým chladičem. Nechci vyhazovat vodu z vodovodu. Proto asi není moc rozšířen. Napadlo mne udělat okruh v němž by byl chladič z auta se saharou a čerpadlo. Ono by to tedy zase žralo elektřinu. Máte to tak někdo řešeno ? Nebo použít akvarijní čerpadlo liebigův chladič a vodu brát z bečky ? Odspodu odebírat a vrchem vracet ? Chladilo by to ? Díky za postřehy.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den. Ja to mam riesene samospadom z jednej nadoby, ktora je na stojane az pod stropom cez chladic do druhej nadoby, ktora lezi na zemi. Nadoby pod stropom mam dve 50l, na zemi je jedna 100l. Pospajane to je silikonovymi hadicami priemeru 30mm (treba co najvacsi priemer koli samospadu...). Na konci hadice na vypustu je ventil, ktorym sa steluje intenzita prietoku. Ako poistku mam v tomto okruhu zabudovane cerpadlo (filter) z bazenu, ktore v pripade nedostacujuceho chladenia zopne prilozny termostat umiestneny v urcitom mieste na chladici (v mieste kedy uz nedostacujuco chladic chladi). Vdaka odvzdusnovaciemo ventilu na cerpadle sa da system odvzdusnit. 50 litrova nadoba so studenou vodou vystaci na uchladenie varky 50l kvasu. V pripade nedostatku vody prehodim hadicu do druhej 50l nadoby. Zo spodnej nadoby do vrchnej precerpavam vodu ponornym cerpalom ktore je nastalo ponorene do 100l nadoby. Vsetko funguje ok len to nieje 100% spolahlive v porovnani s chladenim vodou z mestskeho vodovodu. Ale ak chcete usetrit, da sa to. Vodu tocim dookola aj zopar rokov kym nieje moc spinava. Pokazila sa mi iba raz. Hadam som to zrozumitelne popisal :) Nech sa dari, M3C3

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chci si udělat talířový chladič.Mám vnitřní trubku DN100mm a vnější jekl 140x140mm. celková délka asi 1100mm. Kolik talířků a jakého průměru použít? Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Nerez chladič
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký druh nerez trubek je vhodnější na spirálu do chladiče. Je lepší použít trubky bezešvé, nebo stačí obyčejné svařované se švem uvnitř? Chci vyrobit chladič z trubky 10mm a tlouštky stěny 1mm (možná 0,5mm), šířka spirály asi 12 cm. Jde mi o to, aby se trubka dobře ohybala do spirály a třeba ve švu nepraskla, také aby čištění chladiče zevnitř trubky bylo důkladné a nezůstávaly nečistoty ve švu (jestli se to stává). Svařovaná nerez trubka je podstatně levnější, ale jestli stojí za to riskovat komplikace, nevím.
Děkuji mockrát za radu.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, prosím o radu s dimenzováním chladiče. Chystám se stavět jednoduchý aparát na 1D-2D (ale rozebíratelné a případně upravitelné), vařák nerez 80 l, zahřívání dřevo/plyn, pak nějaký reakční člen, přestupník a chladič. Protože nemáme problém s přístupem k vodovodnímu řádu, rozhodl jsem se pro Liebigův chladič, v první řadě kvůli čištění ale i skladnosti, v čem ale nemám jasno jsou rozměry. Představoval bych si tu účinnou chladící dvojvrstvou délku tak kolem 1,5 m, mírně šikmo dolů, a zvažuji rozměry vnější trubka 35 mm, vnitřní 22, s tím že výstup z vařáku bych udělal ze zbytku té 35 mm trubky. Stačí to uchladit, nebo není to naopak už moc tlusté? Jestli třeba líp nechladí tenčí (třeba 18 mm a 28 vnější, případně ještě míň) kvůli lepšímu kontaktu par se stěnami. Myšleno aby páry netáhly "jalovým" prostředkem příliš silné roury. Máte někdo s tímhle zkušenost? Silnější trubky lezou do peněz, ale asi by mi to stálo za to, když to bude spolehlivěji a plynuleji fungovat, nebude se tlakovat vařák, aparatura kuckat a tak. Je nějaký doporučený minimální rozměr na tu mezeru mezi dvěma trubkami chladiče? Nechci tam moc málo vody, aby se stihl udělat teplotní gradient, ale zas ne zbytečnou vodárnu, která bude vážit metrák (zavěsím Liebiga shora).
A pak ještě doplňující otázka - šel by reakční člen vyřešit i přímo v té silnější trubce třeba vecpáním volného svitku cu elektrikářského drátu, nebo radši sletovat kus cu okapu a udělat pořádný vyndavací "buřt" připojený přes šroubení? Víko, když to rozumně půjde, mám v plánu z cu plechu, nebo případně použít originál nerez.
Díky každému za jakoukoliv radu, a především díky za všechno co už tady na tom blogu je, hodně moc mi to pomáhá a už i teď jen teoreticky neskutečně baví! Švestkám zdar, Máchal

Anonymní řekl(a)...

Pro Máchal. Když mi dáte na sebe nějaký kontakt, pošlu vám obrázek mojí sestavy s liebigovými chladiči i s popisem

Anonymní řekl(a)...

Super, díky rád se podívám ;)
machaluv@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Neviem porovnať ako to je s účinnosťou, ale prakticky som to otestoval. Vyrobil som jednoduchý (liebigov) chladič postavil úplne zvislo a funguje znamenito

Anonymní řekl(a)...

Nedalo mi to a kvôli pravde poznania :-) som vyrobil Liebigov (protiprúdový)chladič, nainštaloval úplne zvislo a otestoval. Funguje to vynikajúco.

Anonymní řekl(a)...

Mosí sa do žíhanej cu trubky na spirálový chladič nasypapať piesok? Lebo sa dá zohnút len tak?

Anonymní řekl(a)...

To záleží na průměru trubky, do cca 10 mm není nutné. U větších průměrech bych ho tam dal... Taky záleží na průměru na který trubku stáčíte.
Zdravím ...

Anonymní řekl(a)...

Je to 18 mm rúrka kúpená v supermarketu, ´dakujem Vám

Anonymní řekl(a)...

Prajem pekny deň, chlel by som sa opýtať. Mam 80 litrovy nerezovy kotol 2 plášť priestupnik mam 18tku CU trubku 1,5 metra dlhu pol metra pred chladicom mam odkalovac chladic mam v 200litrovom sude tiez 18tku trubku asi 7metrov Stary chladic by som chcel nahradit skleneným chladicom 3 spiralovym znacky Simax so stalym prietokom vody co vy na to mate niekto skusenosti so sklenenými chladicmi? S tym ze vsetko by som ponechal aby v obvode bolo aspon nieco medené lebo ma trapila medenka a nevedel som ju nejak dobre vyčistiť. Ďakujem

Unknown řekl(a)...

Zdravím. Mám tady menší vychytavku k Liebigovu chladici. Výroba talířove vsuvky se mi zdála složitá proto jsem jen ohnul měděný drát do tvaru zmijovky (použil jsem k tomu zhuštěné staré hrábě) a vsunul do trubky i nad plášť chladiče. Žádné funění a úspora vody je asi třetinová. Jen nevím jestli je to dobrá volba neboť chladič je komplet z nerezu a nevím zda med je dobra volba. Jestli někdo ví dejte vědět. Jo a kolega tu zmijí nacpal do klasického stočeného chladiče a rovněž úspora vody. Zdravím Zdenys

Unknown řekl(a)...

Zdravím Co se týče Liebigova chladiče krapet jsem ho vylepšil místo talířového chladiče jsem ohnul měděný drát do vlnovky pomocí hřebene ze starých dřevěných hrábí patřičně zahuštěných a vyrobil zmijí kterou jsem vsunul do chladiče. Úspora vody je asi poloviční. Kolega tuhle zmijí vsunul do klasického ztoceneho chladiče a taky si chválí úsporu vody. Jen nevím jestli je měď dobrá volba do celonerezoveho chladiče.

Anonymní řekl(a)...

Měď v chladiči vadit nemůže. Ale jen v případě, že je před ním umístěn reakční člen nebo když je vařák, nebo aspoň jeho část z mědi.
*
Ale i bez toho žádná otrava nebo zdravotní komplikace z mědi při menší výrobě a konzumaci nehrozí.
Ale nedoporučuje se to.
*
Jinak úspora té chladicí vody díky tomu vlnovci v chladiči vypadá zajímavě.
Neznal jsem a díky za info a zkušenost.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

K "Unknown":
Obdobnou úpravu chladičů, tedy na straně průtoku vody, jsem viděl na "rusky" vedených vebech a také i na "us". Povětšinou sice na ochlazení piva, ale i v obecné "výrobě" chladičů. Tam lze použít jakýkoliv materiál, protože nepřijde do styku s kondenzátem, či s ochlazovaným pivem.
Pro omezení rychlosti toku "kondenzátu" by člo využít i pásku plechu (z Cu, nerezu), šířky o něco nenší než vnitřní průměr "kondenzační" trubice, kterou stočime v ose pásku a ten do trubice vložíme. Tlakově by neměl zvyšovat odpor, jen zpomalí rychlost odtoku kondenzátu.
Hezký den ...

«Nejstarší ‹Starší   201 – 225 z 225   Novější› Nejnovější»

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: