Aparát VÍT

Zasláno čtenářem blogu.


Základem je 50 ti litrový nerezový keg, upravený odříznutím horního lemu. Měděný destilační klobouk jsem zakoupil u Janči,je to jimi standartně vyráběný jeden z rozměrú. Osadil jsem kulatý teploměr do jeho horní poloviny a pro jistotu větší přesnosti dalším,skleněným ,do výstupní trubky ,pomocí korkové zátky,která slouží zároven jako tlaková pojistka.


Celý klobouk je připevněn k vrchlíku kegu(nerezové příruby s korkovým těsněním) Protože vařák je jednoláštový ,tepelně izolovaný(5cm minerální vaty),musel jsem nainstalovat míchadlo. Míchadlo je celé nerezové, včetně kardanu,na spodní hranu lopatky jsem připevnil jakousi zástěrku z potravinářského silikonu,tak aby stírala dno vařáku(viz obrázky) . K pohonu míchadla jsem použil ss motorek ze stěrače Škoda 120,k plynulé regulaci otáček jsem použil stavebnici elektronického regulátoru otáček stejnosměrných motorku(je k sehnání na internetu za150 kč).K utěsnění hřídele jsem použil vrchní část mosazného vodovodního kohoutu ,prodlouženou měděnou trubkou,která zasahuje až pod hladinu náplně vařáku.



Do vnitřku klobouku jsem zabudoval plochou spirálu z měděného plechu tl.1,5mm(viz obrázek),která by podle mého názoru mohla částečně fungovat jako reakční člen i jako deflegmátor.


K ohřevu je použita plynová stolička 7,5kw,běžně k sehnání za asi 900-1200 kč. Chladič je vyroben z nerez trubky pruměr 160 mm ,6 m měděné trubky 15mm, stočené do spirály. Tělo chladiče je opatřeno regulovatelným přívodem a přepadem chladící vody ,měděnou epruvetou s výpustí atd.

S pozdravem VÍT

22 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Na amatérskou výrobu to je bomba

Anonymní řekl(a)...

Aparát je to téměř profesionální,myslím ,že by se ani Janča za něj nestyděl,jenom bych asi pochyboval o funkci té spirály v destilačním klobouku.Přivítal bych komentář DESLIKA k tomuto problému a k celému přístroji vůbec.

Anonymní řekl(a)...

Velmi pěkně řemeslně provedený destilační aparát, jistě dal moře práce.Avšak pro nízkoalkoholové ovocné kvasy malý objem.Cu spirála je jako deflegmátor naprosto neúčiná, navíc koukám že ve středu je díra, proto pára poteče touto cestou.Ocenuji tu práci a jistě i finance na mýchadlo, ale olej v dvojplášti je bezporuchový, narozdíl od mýchadla.Jinak dávám přednost rektifikační koloně kde pálím "na hotovo".

Anonymní řekl(a)...

Perfektní, to už chce pořádný fortel a vybavenou dílnu doma nebo v práci.
Reakční člen bych řešil asi taky jinak, ale olej (viz předchozí příspěvek) taky není bez problémů - tady se topí otevřeným ohněm tj potenciální riziko u motorového nebo fritovacího oleje, transformátorový olej je zase jedovatý, atd...
PaJa

Anonymní řekl(a)...

Jsem začátečník a amatér, proto uvítám každý podnětný návrh,jak aparát zdokonalit.Kotel je určen pro dvojí destilaci a malé množství kvasu(nemám obrovské sady)a navíc mám dost volného času, takže se stím hodlám bavit a ne dělat velko výpalnu.PaJa říká ,že by reakční člen řešil jinak,tak porad jak,rád se poučím. VÍT

Anonymní řekl(a)...

Olej jedině fritovací!Nesmrdí jako minerální oleje nebo tafo.A vytápění zásadně el.spirálou do průmyslového fritáku-dá se sehnat ETA za přiměřenou cenu.Plynový hořák nebrat nejen z důvodů hořlavosti oleje ale hlavně výbušnosti etanolových par!Když vám hoří unikající etanolová pára na druhé straně kotle, nemusí te si toho vůbec všimnout-hoří téměř neviditelným plamenem.Žádná těšnění a konstrukce nemůže totiž zaručit za všech okolností 100% těsnost...

Anonymní řekl(a)...

RČ (reakční člen) bych řešil tak jak popisuje na tomto fóru deslik, umístit ještě nad klobouk malou (přístupnou aby šla vyměňovat náplň) patronu s náplní měděných drátů, příp. kousků měď. drátěnky a z ní teprve trubku do chladiče. Je to řešení výhodné i z hlediska čištění. Nemyslím si ale že Vaše řešení RČ má nulovou účinnost, celkově se mi aparát velmi líbí, takhle řemeslně bych to já nikdy nezvládnul :-((
PaJa

Anonymní řekl(a)...

Jako deflegmátor ale i dle mého názoru Vaše spirála fungovat nemůže - nebude se tvořit žádný reflux (pokud pomineme to co se vytvoří v přestupní trubce do chladiče) a navíc jeho případný styk s parami bude minimální.
PaJa

Anonymní řekl(a)...

Funkčnost asi bude trochu pokulhávat, jinak nádherná přenádherná práce ! Pálence ZDAR !

Anonymní řekl(a)...

Viděl jsem něco podobné. Pán má také pivní sud ovšem dal ho do pařáku na brambory do pozinkového a pod sud dal podložku, oblil vodou a těsní mezeru mezi sudem a futrálem gumovou hadicí spojenou dřevěným kolkem ve kterém je otvor a v něm trubka a přepad a je to vlastně dvojplášť nemusí míchat. Ono to zas tak utěsněno být nemusí a funguje to, když tak doleje vodu. Pepa

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, tak tohle je bomba. Kus pěkný práce rukama i hlavou. "A tak je to spravne, tak to ma byt". Pokusím se též někde koupit sud a překopat svůj hliníkáč. Inšpirace je. Díky Hanysek

Anonymní řekl(a)...

sud se dá sehnat tak, že si koupíte pivo zaplatíte zálohu a pak nevrátit samostatný sud je drahý

Anonymní řekl(a)...

K předchozímu příspěvku - podle mě je aparát velmi funkční a pokulhávat nebude téměř vůbec. To že je menší je pravda, ale majitel třeba později přejde na větší; že nebude fungovat jako deflegmátor to zřejmě nebyl ani hlavní cíl, pro zamýšlenou 2D destilaci velmi dobré. A navíc krásná práce, to každopádně souhlasí. PaJa.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
děkujeme všem čtenářům za komentáře, stroj je velmi pěkný a nejde si ho nevšimnout. :-)
Máme ale několik pochybností.....
Neni podle nás umístění výtoku spodem u přímého ohřevu vhodné. Nejen že se v něm budou pevné části kvasu vlivem míchadla pěchovat, ale bude toto místo náchylné na připalování. Snad nějaká clona, aby plamen výpusť neolizoval, protože kvasy jsou většinou poměrně husté a při destilaci ještě více houstnou.
Spirála je skutečně bezpředmětná. Funkci deflegmátoru nesplní a funkci RČ jen okrajově. Je to jen další část, která bude vyžadovat čištění, ale na stroji je v podstatě zbytečná.
Objem vařáku je na 1D pravda trochu malý a bude vyžadovat trochu toho žonglování s kvasem, ale pro takové to domácí pálení, je to dostačující.
Přeji mnoho zdaru a napište, jak dopadl Váš první pokus.
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Pozdravujem
Chcem Vas poprosit o kontakt alebo nech sa mi ozve majitel tohto aparatu..Rad by som rozobral s nim utesnenie miesadla.Nie celkom rozumiem, "K utěsnění hřídele jsem použil vrchní část mosazného vodovodního kohoutu ,prodlouženou měděnou trubkou,která zasahuje až pod hladinu náplně vařáku." ladis1@zoznam.sk

Anonymní řekl(a)...

Ahojj.Já mám trubku navařenou k víku kotle,která zasahuje až téměř na dno kotle a jelikož je pod hladinou,sama o sobě těsní a slouží částečně jako tlaková pojistka.Hřídel běhá v této trubce bez jakéhokoli těsnění,naopak je tam schválně trochu vůle.Pro 2D hřídel vyndavám a trubku nahoře ucpu převlečnou maticí se silikonovým těsněním (při přetlaku by těsnění vylítlo)a je tak vyřešena netěsnost v případě,že by bylo málo lutru a trubka by nebyla pod hladinou.

Anonymní řekl(a)...

Bude stačit na parní dom průměr domu 15 cm a výska 30 cm?

ladis1 řekl(a)...

Zdravím Vít
Aký konkrétny typ regulátoru otáčok ste použili. Tiež som dal na parak motorček zo stieračov 12 V..ladis1@zoznam.sk

Anonymní řekl(a)...

Vyprázdnění řešit jednoduše.Jako sifonovou láhev.Ještě jedno víko s trubkou až na dno a dostatečně dlouhým vývodem mimo kotel.Kompresorem (stačí z ledničky)tlačit dovnitř vzdoch a krásně téměř beze zbytku máme prátdný vařák během chvilky.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý nápad a pěkné technické řešení. Oceňuji hlavně, že není žádný problémový kohout na dně vařáku a že oproti stahování hadicí samospádem má tento způsob nesporné výhody. Hadice se musí celkem pracně zavodnit, občas se nějakými peckami nebo hrubším podílem zanese apod. A to u toho způsobu nehrozí, protože kompresor to hravě profoukne. A v každé lepší domácí dílně se kompresor vždy sejde.
*
Jen by ty příspěvky patřily spíš do sekce PROVOZ A ÚDRŽBA.

Rafeal

Anonymní řekl(a)...

Ten klobouk je nasunut a přiletován ne nerez přírubu? Nebo jste to koupil již vcelku?

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, na kolik příjde takový klobouk?


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: