Bryská


O odrůdě...

Náhodný semenáč slívy z Francie
Plody jsou menší velikosti, 12-22 g.
Růst je středně silný. Koruna je kulovitá až široce kulovitá. Stromy kvetou středně raně a jsou cizosprašné. Mezi vhodné opylovače patří Lützelsachsenská, Čačanská raná a Anna Späth.
Tvar je kulovitý, obě poloviny bývají většinou stejně velké. Slupka je červenavě modrá, na zastíněné straně načervenalá, u méně zralých plodů zelenavě červená a světlejší. Barva je kryta šedomodrým ojíněním. Slupka má nakyslou chuť. Stopka je dosti dlouhá. Dužnina je zelenavě žlutá, šťavnatá, nasládlá, dobrá, bohužel dosti měkká. Pecka je okrouhlá, průměrně váží 0,9 g, dužnina při odlučování částečně ulpívá na pecce.
Plodnost je středně pozdní, velmi vysoká a poměrně pravidelná.
Stromy jsou poměrně odolné vůči mrazům, ale velmi silně jsou napadány šarkou!!!
Odolnost proti moniliové hnilobě plodů je jen střední a v deštivém počasí plody praskají.
Sklízí se v druhé polovině července až začátkem srpna, plody dozrávají dosti nepravidelně. Zralé plody vydrží až 10 dní na stromě aniž by opadávaly. Nenáročná raná a chuťově dobrá slíva, vhodná zejména do vlhčích stanovišť i do vyšších poloh. Je vhodná pro samozásobení (lze ji sklízet 2-3 týdny), avšak svou menší velikostí plodů již nesplňuje současné nároky trhu. Používá se pro přímý konzum i pro kuchyňské využití.


Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

Žádné komentáře:


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: