Domácí švestka
O odrůdě...
Vznikla výběrem lokálních klonů pravých švestek pěstovaných u nás od pradávna.
Hmotnost plodu-19g sušina-20,4% kyselost 8,5g kys. jablečné/kg, zkvasitelné cukry-12,5% Výskyt šárky na listech-75% Výskyt šárky na plodech-60% Pevnost dužniny-8 Šťavnatost-7 Textura-8 Chuť dužniny-9 Aromatičnost-8 Kyselost-7 Odlučitelnost pecky-9 Otlačivost plodů-8 Celková kvalita-7
Nejkvalitnější a dodnes nepřekonaná odrůda. Plod je menší velikosti (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 15-25 g). Tvar je typicky švestkovitě protáhlý, horní část plodu je nejčastěji tupě zakončena. Některé typy mají ostřejší špičku. Slupka má barvu tmavě fialově modrou se světle modrým ojíněním. Je pevná a má nakyslou chuť. Stopka je středně dlouhá. Dužnina bývá žlutozelená, zelenožlutá až žlutá, ve správné zralosti pevná a středně šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, středně aromatická, velmi dobrá. Sušina 23°Bx. Zraje podle oblastí a typů v první a druhé polovině září, ve vyšších polohách až v 1. polovině října. Růst je středně silný. Koruny jsou nejčastěji vysoce pyramidální, později se mírně rozkládají. Z počátku bývají příliš husté. S postupným prosýcháním stárnoucího obrostu se aktivní plodonosný obrost přesouvá na obvod prořídlé koruny. Proto stromy vyžadují včasné zmlazování. Stromy kvetou pozdně a jsou samosprašné. Při přeplození a nedostatečném vyzrání plodů je chuť méně uspokojivá. Pecka je menší, k oběma koncům protáhle zašpičatělá. Odlučitelnost dužniny od pecky je zpravidla velmi dobrá. Plodnost je většinou středně pozdní, pravidelná a často velmi vysoká. Stromy jsou středně citlivé na zimní mrazy, jsou však odolnější v době květu vůči pozdním jarním mrazíkům. Vůči šarce jsou abnormálně citlivé. Často bývají silněji napadávány puklicí švestkovou a roztočem. Odolnost proti moniliové hnilobě plodů je větší. Plody mají universální použití a k pálení jsou nepřekonatelné. Dobře plodí a plody jsou velmi kvalitní zejména v teplejších oblastech a na vhodných stanovištích. Ve vyšších a příliš chladných polohách plody špatně vyzrávají, bývají často příliš drobné a méně kvalitní. Je nutno vysazovat jen spolehlivě bezvirozní materiál. Nemůže být vysazována do blízkosti stromů napadených šarkou. Nedoporučuje se ani tradiční rozmnožování odkopky, které byvají napadeny vždy. Takže bohužel vymirající odrůda. I když se v posledních létech hodně množí a prodává, doporučujeme před případnou výsadbou velmi uvážit možnost infekce a volit jen opravdu bezpečná stanoviště !!!!
Rafael & Deslik
Vaše zkušenosti...
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
1 komentář:
Na vysočině ve výšce 650 m/m vedle Javořice, mám na mezi durancie a švestky sázené předky za první republiky, dnes již i s jejich potomky vyrostlých od kořenů.Nádherně dozrávají do vysoké cukernatosti,šárkou nikdy netrpěly, zda je to odrůdou nebo odlehlostí od zdrojů nákazy virů šárky nemohu posoudit. Slivovice z těchto starých druhů švestek je prvotřídní. Václav
Okomentovat