Provoz a údržba


O čištění...
Zejména u měděných částí destilační kolony dochází při odstavení k oxidaci povrchu mědi případně vytváření "měděnky". Z těchto důvodů se části, které přicházejí do styku s konečným destilátem, cínují. Jedná se především o koncový chladič. Ačkoliv v jiných částech nedochází ke styku mědi s konečným destilátem (jen s jeho parami) doporučuje se věnovat čistotě zařízení velkou pozornost, aby při případné destilací nedocházelo k strhávání nečistot proudem par až do koncového chladiče.

Čištění vařáku:
Nejvhodnější metodou čistění dlouho nepoužívaného vařáku (např. měděnky u měděného vařáku), připálenin apod. je odstranit nečistoty mechanicky. Drátěnka nebo houbička a jemný písek. Pak stačí oplach studenou vodou. Protože je to poněkud pracné ještě mohu doporučit třeba 10%ní roztok kyseliny chlorovodíkové - solné a zase důkladně opláchnout. Velmi dobrých výsledků lze dosáhnout i ředěnou čpavkovou vodou, ale jen u měděných materiálů.
Práce v gum. rukavicích je samozřejmostí.
V žádném případě nepoužívat saponáty a ostatní mycí prostředky. Jsou krom parfémů "nacpané" různými chemikáliemi, které pak zasmradí i destilát.
Taktéž nedoporučujeme čištění octem. Jednak je ocet málo účinný a zároveň případné zbytky kyseliny octové z octa podporují tvorbu měděnky.


Čištění chladiče:
Čištění chladiče nelze většinou provést mechanicky a je možné pouze chemické čištění. Metody jsou stejné jako u čištění vařáku.


Čištění reakčního členu:
Měděné špony v reakčním členu doporučujeme před každou sezónou vyměnit za nové a čistěním se vůbec nezabývat. V případě, že to neni z nějakého důvodu možné, doporučujeme špony čistit chemicky stejně jako v případě vařáku.






Zkušenosti destilatérů...

41 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravim,a co mědene časti vyčistit v ultrazvukove lazni?

Anonymní řekl(a)...

Odpověď kolegovi z Vařáku
(Nevěděl jsem kde to umístit, tak snad tady se to hodí víc...)
*
Štětkou čistím jen přestupník a začátek a konec hada. Jinak mám strach aby štětka nezůstala, nešprajcla se, někde uvnitř. A stejně by těmi ohyby a délkou neprošla.
6m spirálu lze bohužel čistit jen chemicky. Ta délka možná vypadá hrozně, ale ve svinutém stavu je ta spirála celkem malá, skladná a ve vhodné nádobě i nenapadná. Ale pokud tenhle systém vyloženě nepotřebujete jděte raději do Liebega, talířů a podobných lépe čistitelných.
*
Po zkušenostech jsem zjistil, že způsob znečištění se dá nejlépe zjistit u výtoku. Tam se díky nejnižší teplotě a poloze vše nejvíc usazuje.. A tam se taky dá snadno zjistit stupeň a druh znečištění. Prstem, papírkem, vatou či hadříkem na drátě atd...

- čištění chladiče před 1D je podle mě zbytečné. Protékající lutr ho stejně zaneřádí, zamastí a zanese. Nebo přes něj občas proběhne část pěnivého kvasu.
A protože mně to čištění nebaví, tak s ním čekám až se nahromadí dostatek lutru ať to má nějaký význam...(Odležení lutru je u ušlechtilých pálenek stejně vždy jen přínosné..)
Takže přestupník a chladič čistím až před více 2D za sebou.

-nejvíce používám Savo. S měděnkou moc problémů nemám. Jejímu vzniku se snažím zamezit správným sklonem spirály aby po odstavení vše z trubky odteklo a nezůstala tam žádná vlhkost. A taky před delším odstavením se snažím spirálu vysušit.

- větší problém je s těmi tuky a balasty po 1D, které jsou schopny finální produkt v nevyčištěném chladiči takové délky dost znehodnotit. Zákaly, vločky, rozpuštěné pachutě po lutru a podobné nečistoty o kterých se moc nepíše,ale které jsou schopny produkt i při správně vedené destilaci a oddělení frakcí zcela znehodnotit . A Savo, chlornan sodný, je spolehlivě rozpustí. Daleko lépe a rychleji než kyseliny nebo zásady!

- a když už měděnka vznikne, tak pokud je čas,používám na ní obyčejný ocet. Korkovým špuntem odtok ucpat a nechat působit alespoň 24hod.

-rychlejší metoda na měděnku je taky lehce dostupná a levná. Několikrát prolít chladič akumulátorovou H2SO4. Ale je k mědi dost brutální a nešetrná.
*
U všech způsobů je pak je nutné chladič pořádně propláchnout vodou .
A propařit po vypuštění chladicí vody z nádoby párou. Pokud ne z vařáku, tak třeba z "parní kachny" či nějakého jiného zdroje. Ale to většinou šidím a spirálou proženu jen část horkých předkapových pár. Po dobu cca 15 - 30min.

To vyčištění po čištění je velmi důležité aby se smrad a pachutě destilátů přírodně vzniklé nenahradily pachem čisticích chemikálií !
*
A tady vidím další problém pěstitelských pálenic. Velmi pochybuji, že by se během sezony zdržovali něčím podobným.
A taky většiny domácích výrobců, kteří řeší max. měděnku a případné neúspěchy svádějí na špatnou ředicí vodu apod.. A neřeší takové nebezpečné usazeniny a nečistoty které vážně narušují kvalitu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

V naší pestitelské palirně se každý týden proplachuje 2% roztokem louhu.Každý chválí to svoje,pálení zdar.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím a prosím neberte si to mé psaní nijak zle. Jsou to "jen zkušenosti".....

To není o chválení svého, ale o elementárních zásadách jak předejít podivným vadám a zákalům destilátů a celkem jednoduchým způsobem zvýšit jejích kvalitu.

Pokud mi moc nevěříte, zkuste si před, anebo po špatně provedené sanitací předestilovat vodu. Jak Vám bude chutnat? A to je voda ve srovnání s lihem, zvlášť horkým, velmi slabé rozpouštědlo!!!

Kolik litrů destilátů proteče ve Vaší pálenici místy která je třeba pravedeně čistit za týden a jak velké je za tu dobu jejích znečištění?
Tipnul bych si, že obrovské a že v půli a ke konci týdne už může být tímto výrobek nějak poznamenán.

Pečlivý domácí výrobce čistí přestupníky apod. před KAŽDOU 2D. Teda s výjimkou, že se mu nashromáždí dostatečné množství lutrů a dělá několik 2D za sebou a nezaneřádí si aparaturu jeho ždímáním pod 60-70%.
*
S čištěním jednokotlových - rektifikačních kolon zkušeností nemám, ale myslím si, že tam to bude podobné. Že zpětně ztekající reflux to moc nezachrání.
*
Čištění a Sanitaci Zdar!
Rafael

Anonymní řekl(a)...

Můžu vyčistit chladící šnek citronkou?? Na měděné mince se mi to velmi osvědčilo.
Jenda

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den , jak silný roztok sava používáte na čištění chladiče a jak dlouho nechat působit nebo propařit párou? Děkuji za radu

Anonymní řekl(a)...


Neředěný ! ! !

Nejde o dezinfekci chlorem, ale o rozpuštění usazenin. A působit nechat jen pár minut. Jde to poznat podle zbarvení toho Sava nebo nebo podle vzhledu chladiče na výtoku. Není dobré nechat nechat ho působit moc dlouho, protože chlor v oxidačním prostředí žere i samotnou měď.
*
Pařit pak tak dlouho až zmizí veškerý smrad. Dobrá zkouška je po cca 10 minutách napustit do nádoby chladiče trochu vody, nechat tak páry zkondenzovat a následně tu vodu ochutnat. Nemusí to být přímo ztracený čas, destilovaná voda se dá všelijak využít...
Jinak nějaký nejlepší chemický způsob čištění doporučit neumím... Osobně to dělám tím co mám zrovna k dispozici....
*
Totéž doporučuji i při jakémkoliv jiném způsobu čištění - kyselinami, louhy i mechanickými. Ten poslední je samozřejmě nejúčinnější a k aparatuře nejšetrnější. Jinak má každý způsob svá pozitiva i negativa. Jako poslední krok pak propláchnout proudem vody snad nemusím připomínat. A před tím taky není na škodu prolít toho hada nějakým neutralizačním roztokem... Po kyselém čištění nějakou slabou zásadou nebo naopak.
*
Jinak LEHCE dostupné nejúčinější rozpouštědlo Cu je směs HCL a H2O2. Nebo méně účinný vodný roztok FeCl3. To se používá k výrobě, leptání, plošných spojů v elektronice.
Píšu to tady proto aby to někoho nenapadlo. Tímto způsobem by si měděný chladič časem mohl úplně rozpustit ! ! !
Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer...prosím o radu jak výkonnou spirálu použít pro ohřev cca 75l dvouplášťového kotle? Vše z nerezi, náplň mezipláště bude voda.
Bude stačit 4kW spirála s regulátorem jako např tady http://www.thermis.cz/soubory/pdf/h1-topna-telesa-s-regulaci.pdf ??

Anonymní řekl(a)...

dobry den, jiz nekolik let se trapim s odstranenim oxidace, pipripade medenky z medenych casti destilacniho zarizeni. Vzdycky jsme pouzivali ocet a sul, pak jsem zkousel louh, a letos HCL. po vycisteni do zlatova, se to do 10 min znovu ztmavne a udela se i zelenkavy povlak. Zajimalo by me jestli je to tak zazrane v te medi, nebo je to spatny druh medi, nevim uz, co s tim. Diky vsem za rady a zkusenosti.
S pozdravem Pavel S.

Anonymní řekl(a)...

Je třeba po tak razantním čištění - louhy a kyselinami pak to rychle zneutralizovat. Kyselinu slabou zásadou, louhy slabou kyselinou a pak rychle pořádně propláchnout vodou.
Jinak tam bude pořád něco s něčím reagovat a výsledek znáte....
Měď vůbec není inertní materiál:-((((

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Kyselinu dusičnou radši ! nééé !. Za žluto, hnědo červeným dýmem vám kotel zmizí.

Anonymní řekl(a)...

Já sem aparát čistil směsí vody a kyseliny citronové. Nechal sem to asi hodinu pořádně propařit až sa mě v epruvetě vysrážely nějaké "chuchvalce" čehosi zeleno-modrého(asi měděnka). Pak sem vyměnil roztok kyseliny za čistou vodu a celé nechal pařit dokud nebyla pára bez zápachu, ještě sem napustil trochu vody a ochutnal destilku jestli nenese známky pachutí. Na výsledek su zvědaví.

Myslíte si, že to je dobrý způsob? Kyselinu citronvů mám zadara a na epruvetu to fungovalo nádherně, stačilo jenom vyvařit na sporáku v hrnci a byla jak nová.

Anonymní řekl(a)...

Kyselina citronová použitelná je. Sám to vlastně píšete. Vlastně ani tak nezáleží na konkrétní chemikálii a zda je to louh či kyselina. Spíš na její dostupnosti a jak se bude k usazeninám chovat. Zda je ten roztok schopen něco rozpustit a vyplavit. O úspěšnosti čištění se pak lehce přesvědčíte po nutném proplachnutí a případné neutralizací předestilováním trochou vody. I když je voda či její páry oproti lihu velmi slabé rozpouštědlo, dá se jejím ochutnáním a vzhledem posoudit čistota aparatury.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se s Vámi podělit o informaci k čištění Cu kotle získanou na lyžích v Rakousku.
Pan domácí měl v kůlně kotel a chladič od Janči (Uherský Brod)
Jaké to překvapení :)
Na dotaz čím čistí kotel, byl totiž uvnitř pěkně čistý, barva mědi ca. jako nový: v lednu a v kolně, kde vlhkost nebyla asi nejlepší, jsem dostal jednoduchou odpověď. "jemným popelem"
Jak se Vám jeví tento způsob?

Když už píši o tom Rakousku, tak oni mohou pálit legálně, ale musí nahlásit kolik litrů kvasu mají.
A podle toho je jim vyměřena daň. Předpokládá se prostě výtěžnost.
Pozor ! Berňáci tam chodí na namátkové kontroly.
Táta mého kamaráda měl ve sklepě u kotle sudy s kvasem, ale i sudy od sousedů, aby byly pěkně v teple. Nahlášeno měl jen něco málo. No a zaplatil pokutu i za sousedy. :)
Tolik o cizině, a co ten popel?

Zdravím Rafaela, radil jste mě s rakytníkem.
Díky

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

No já bych řekl, že zůstaly u původního R-U zákonu, který byl maximálně inovován.

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Jak se tady psalo o poměrně brutálních, chemických způsobech čištění bylo to myšleno jen na částech aparatury které nejdou vyčístit mechanicky. Kam se nejde jinak dostat. Šetrně, ručně s jemným abrazivem. V podstatě je celkem jedno jakým. A popel z dřeva, zpod vařáku, je tím nejrychleji nejdostupnějším materiálem. Oproti písku, štěrku a komerčním přípravkům. Nebo smirkovým papírům a vibrační brusce...

Rafael
*
Jako patriota mně potěšilo, že v Alpách znají Janču, dík za info. Rád jsem si to přečetl.
*
Ale prosím daší přispivatelé aby dodržovali pravidla a nepsali od tématu. Když tak se dá požádat o založení zvláštní rubriky. Z důvodu přehlednosti blogu...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Mě se na čištění meděných částí docela osvědčili výpalky z první destilace. Měď nechám ponořenou do druhého dne a pak omyji roztokem vody a jedlé sody. Pro první destilaci mám vařák z nerezu, ten čistím vodou. Pro druhou destilaci mám menší vařák měděný, ten těmi výpalky naplním a druhý den umyji. Dříve jsem používal mořidlo na nerez, ale je to chemie. Přeji mnoho zdaru. Petr

Anonymní řekl(a)...

Pěkné, levné, elegantní, účinné, rychlé a skoro bezpracné :-))))))

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Čistit měd pokrytou slabou vrstvou oxidu mědi, tj. barvy hnědé je zbytečná a kontraproduktivní práce. Slabý hnědý povlak oxidu mědi prokazatelně měd chrání před měděnkou v normálním prostředí. A normální prostředí je v koloně převážnou část roku....kdy se nepálí. Pokud není chladič, kolona případaně kotel nazelenalý či zelený, např. po zkušebním stěru bílou utěrkou, je naprosto zbytečné čistit měd dokonce chemicky !!! Vede to jen k odstranění ochrané vrstvičky oxidu mědi a agresivní kyseliny či zásady z chemického čištění vyvolají rychlý vznik měděnky...Pálím roky a chladič i kolonu mám bud jen nahnědlou nebo chladič uvnitř částečně v odstínu bílé z reakcí s destilátem. Navíc přepalovaní kolonu a chladič nad kolonou částěčně samočistí, jak je vidět na částech které první v chladiči přichází do styku s etanolovými párami. Pálenku jsem nikdy neměl namodralou, nazelenalou apod.

Václav řekl(a)...

Ke komentáři z 4. března 2015
Nedávno jsem v naší televizi viděl pořad o pálení ovoce u horalů ve Švýcarských Alpách.Palírna tam byla vybavena destilačním zařízením z Kovoděl Janča, Uherský Brod,velmi mne to potěšilo, jelikož mám dvouplášťový kotel od Janči také a jsem s ním velmi spokojen.
Václav

Anonymní řekl(a)...

Pamatuji se jak musel být člověk opatrný u PB sporáku nebo malého PB vařiče při výměně bomby. Prohlížel jsem si hořáky, které jsou prodávány do kotlů na zabijačky apod a radši si ohřeju vodu dřevem. Tedy souhlasím s p. Rafaelem ohledně plynu. Možná také co vidím kolony z Bazoše a Aukra tak na nich nevidím nějaký pojišťovací ventil a chladič má asi také malý průměr trubky většinou 8mm. Může se zvýšit tlak a je to.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

jak prosím řešíte likvidaci výpalků?

Děkuji za případný tip.

Martin

Anonymní řekl(a)...

To záleží na množství výpalků … povětšinou, je-li to na „venkově“ se dají zkompostovat, respektive zlikvidovat přes WCžumpu. Má to však svá omezení na „normální samozásobování“. Jedete-li však na „obchod - pro větší komunitu“, musí být ten „kompost“ již dost velký.
Tohle samozřejmě neplatí pro povolené pěstitelské pálenice, ty to musí mít ošetřeny již v návrhu palírny a odsouhlaseno. Na netu byly uvedeny k tomuto i "diplomové práce". Takže toto neřeším. Hezký den.

Anonymní řekl(a)...

V první řadě bych se snažil zakládat tekuté kvasy. Z moštů, šťáv, výluhů apod. S nimi problém není.
Proto jsem s jablečnou a hruškovou drtí velmi rychle skončil. Z větší části obsahuje jen nezkvasitelný balast který jen zbytečně zabírá místo v sudech a ve vařáku a navíc kvalitu výsledného destilátu jen zhoršuje.
Navíc v době zrání a lisování jablek hromada výlisků na kompostu nemůže nikoho zvlášť překvapit. V zimě nebo v pozdním podzimu už ano. Zvlášť jak smrdí lihem...
*
U peckovin těch tekutých výpalků není až tolik. Teda pokud se vaří v nějakých koších. Tekutý podíl se z vařáku stáhne buď hadicí nebo kohoutem a vyleje do kanalizace.
V koších už toho zbude daleko méně. Z nich jsem je pak vysypal do stavebního kolečka, pomíchal s popelem, dřevěnými pilinami, přip. vápnem a po vychladnutí přidal, zahrabal do kompostu.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Čím čistit a udržovat těsnění z potravinářského silikonu? Stačí opláchnou v jarové vodě a pak potřít pílenkou?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, bohužel jsem potíž nevyřešil ani hledáním ani experimentováním. Má potíž tkví v šíleném kolísání teploty. Vlastně tak zvaná teplotní setrvačnost. Po vypnutí kotle termostatem na dané teplotě, teplota stoupá tak o 12C a po o5ovném sepnutí padá az o 15C. Bohužel izolace nepřinesla žádné zajímavé výsledky. Je pravda že venku bylo 15C méně. Vařák mám z varného kotle 85l na el. s vodní lázní. Měděné trupkáryum se skleněnou náplní a reflux. Už z toho skoro brečim.
Díky
Godot

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, nějak se v tom dotaze nemohu zorientovat.
"šíleném kolísání teploty" - teplota čeho? páry, mače, vody v meziplášti (asi vody?)
"vypnutí kotle termostatem" - každý termostat se spínáním ON/OFF má jistou hysterezi
Lepší než vypínat topení, je snížit výkon a držet stálý ohřev, to chce upravit elektroinstalaci kotle a případně doplnit triakovou regulací.
Napište více detailu, ať je od čeho se odpíchnout.
Kamil

Anonymní řekl(a)...

Kolísání se týká par. Konstrukci vařáku jsem opsal od souseda. Zbytek jsem našel na stránkách moonshine destillery. Termostat je napojený na stykač a dělá pouze ON/OFF na zadané teplotě. Čidlo termostatu je umísten před chladičem ve vrcholu kolony. Proces je takový: Teplota stoupá na 88C (hlášeno čidlem ve vrcholku kolony), na 88C se stykač rozpojí a topné těleso začne prakticky okamžitě chladnout. Čidlo (ve vršku) ale hlásí že teplota dále stoupá a zastaví se (v závislosti na délce destilace) na 97C. Konečně teplota začne opět padat (stále to samé čidlo). Na 88C se sepne stykač(díky termostatu) ale čidlo hlásí stále klesající teplotu, jen v rychlejším tempu. Teplota dále klesá až na (i) 73C než začne zase stoupat a celí proces se opakuje. Kolona se tak 1h zahřívá a když poprvé teplota nastoupá, rozptyl teplot je menší než po 4h destilace. Čím déle je zařízení v provozu tím větší je rozptil teplot. Ke konci jsou teploty schopny překonat 99C. Vcelku bych čekal že ve vařáku problém nebude. Soused má stejný vařák s jednodužším jímáním par a šlape mu to krásně. Celý vršek nad vařákrm jsem vyráběl z mědi a dal mi hodně práce. Nerad bych to celé prodal do zběru nebo odložil na poličku a použil jednoduše napojený chladič na víko vařáku...

Godot

Anonymní řekl(a)...

Hned na úvod bych řekl, že nejlepší řešení (podle mne) je zahodit celý termostat. To jste asi, ale nechtěl slyšet.
Vidím to jako regulaci dosti složité soustavy s mnoha proměnnýma (naplnění, okolní teplota, ...). Teplota par primárně neodpovídá přísunu tepla, ale lihovitosti směsi.
Celý destilační proces potřebuje spíše průběžně zvyšovat výkon s klesající lihovitosti (stoupající teplota par), aby se nezastavila destilace. Naproti tomu reg. bude snižovat výkon, protože mu poroste teplota kvůli klesajícímu obsahu lihu.
Nevím jaký máte termostat, ale potřebujete přesně měřit teplotu a plynule regulovat výkon topení a mít možnost nastavit reg. proměnné.
Měl by umět PI/PID regulaci s možnosti auto adaptace parametru smyčky (auto-tuning). Podívejte se třeba tady: https://www.tme.eu/cz/details/tx4s-14c/regulatory-teploty/autonics/
Celé to bude dost složité a drahé.
Problém bude hlavně způsobovat zpoždění reakce teploty par na ohřev. Regulátor to musí umět změřit a zakalkulovat do výpočtu nastavení výkonu.
Pokud to vašemu sousedovi funguje, je to spíše shodou mnoha náhod a vhodných konstelaci kdy došlo k zaregulování, ale nevím na kolik je to opakovatelné.
Podle vašeho popisu celého procesu, mi to připomíná snahu se rozkmitat, proto bych snížil po natopení spínaný výkon a zvýšil rychlost reakce čidla teploty.
Umístit čidlo s co nejmenší váhou (žádná jímka, ale přímo, co nejméně kovu okolo), aby co nejvíce bylo ohřívané parami a minimálně ovlivněno okolím (co nejrychlejší reakce na změnu teploty par).
Nevím jak bych vám více poradil, než v první větě.

Kamil

Anonymní řekl(a)...

Neberte mě moc vážně, nemám o amatérských kolonách dobré mínění a o nějaké jejich "automatizaci" už vůbec.
A zkušenosti s nimi jen z počátku, z pokusů.
Nicméně si myslím, jen myslím, prakticky to ověřeno nemám, to co Kamil.
*
Ale pokud by se mi z výše uvedených důvodů neosvědčilo spínací čidlo nahoře, zkusil bych ho umístit blíž k vařáku. Nebo přímo tam.
Z důvodu hystereze, chladnutí a znovu zahřívání kolony atd...
Ale znovu opakuji, jsem v tom laik....

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Pozorně jsem si to přečetl a dost se divím. Ještě jsem neslyšel, že by mněl někdo termostat nahoře. Já osobně mám na hoře teploměr a čidlem termostatu řídím ohřev vařáku. Namísto vody použitý fritovací olej a jakmile se teplota oleje ustáli už není problém neboť se sama postupně zvyšuje jak klesá objem vařáku. Pro prvotní nastavení termostatu jsem použil teploměr a měřil teplotu oleje, pak jen udělal rysky pro lepší přehled.

Anonymní řekl(a)...

Kedysi som mal 150l kotol. Dvojity plast s transformatorovym olejom. Nainstalovany ohrev cca 18KW :D. Riadenie urobene mechanickym prepinacom a termostat pouzity iba na vypnutie nastavenej teploty OFF/ON/OFF a druhy bezpecnostny ktory vypinal kotol na trvalo. Kotol som nahrieval na plno a pri dosiahnuti teploty kedy zacinala destilacia som ohrev prepol iba na 500W co absolutne stacilo na pomalu a plynulu destilaciu.Pri kotlikoch s mensim objemom bude stacit ohrev cca 2000W s triakovou regulaciou. Destilacny proces nesmie kolisat hore a dole preto je riadenie destilacie nejakym hrubym termostatom nevhodne. Takze termostat nechat iba ako poistny a destilaciu riadit regulaciou vykonu bud nejakou mechanickou alebo triakovou.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim.

kdyz mate kotel dvouplast a ohrev elektrinou 2x6kw spirála ,tak jak cistite ty spirály od kamene atd. čím ? a jak často? a jakyým zpusovem ? a jakou tekutinu dat do meziplaste , destilku nebo destovou vodu nebo neco jineho?

Dekuji

Peter

Anonymní řekl(a)...

Zdravim.

kdyz mate kotel dvouplast ( z venku nerez a kotlina med) a ohrev elektrinou 2x6kw spirála ,tak jak cistite ty spirály od kamene atd. čím ? a jak často? a jakyým zpusovem ? a jakou tekutinu dat do meziplaste , destilku nebo destovou vodu nebo neco jineho?

Dekuji

Peter

wacklodge řekl(a)...

Nové stroje k údržbe a provozu jsou určitě důležité. My jsme si na základě jednoho článku pořídili nový vysokotlaký čistič, protože ten náš starý byl takový polámaný a dokonce neodpovídal "trendům", takže šel z domu pryč :-D

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,
Minulý rok som si kúpil celomedený aparát. Po poslednej 2d som kotol vystriekal vodou a aspoň poutieral handrou čo sa dalo. Teraz keď som kotol vytiahol po zime, všimol som si že sa tam vytvoril biely povlak. Kotol je ok, pekný, čistý.Ale cylinder komplet biely,a prestupník s chladičom detto. Povlak pripomína hrubú vrstvu vodného kameňa aj pri čistení sa odlupuje.Nereaguje nejak zvlášť s alkoholom ani s octom.(skúšal som len vzorku za studena)
Prosím vás, čo sa mi to vytvorilo na tej medi, a ako to najlepšie odstránim?
Dakujem

Anonymní řekl(a)...

Chcem sa optat na tesnenie u pálenice Perfect home ako sa tam dáva. Z jednej strany je tesnenie ploché a z druhej strany má takú vlnku. Tá vlnka patrí hore do prstenca a plochá strana do hrca či naopak? n

Petr Eco řekl(a)...

Zdravím anonyma, mám rovněž Perfect home 50L a těsnění jsem dal tak jak píšete - plochým na kotel a vlnkou (boulí) do toho nerez prstence (má tam na to takové vybrání)
S pozdravem Petr.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Rád bych se zeptal na váš názor na tento produkt:

https://www.hotair.cz/detail/ostatni/destilacni-pristroje/domaci-destilator-palirna-50l-s-elektrickym-ohrevem.html

Docela mě to zaujalo a přemýšlím nad tím...


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: