Diskuze

Zde můžete pokládat dotazy z oblasti Destilatérství a Likérnictví. Je možné, že dříve než se k tomu dostaneme my, Vám odpoví jiný čtenář našeho blogu. To si prosím nevykládejte špatně. Nejen že se totiž s touto problematikou ještě stále poznáváme, ale věnujeme většinu času rozvoji celého blogu DESLIK a to je jediný důvod naší případné opožděné reakce na Vaše dotazy.
I přesto se nebojte se zeptat.

S pozdravem.
Deslik

320 komentářů:

1 – 200 z 320   Novější›   Nejnovější»
Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny příznivce ušlechtilých destilátů a chtěl bych se zeptat na zkušenosti s měřením obsahu alkoholu v kvasu. Děkuji

Deslik řekl(a)...

Problematikou měření obsahu alkoholů v kvasu se logicky musí alespoň teoreticky zabývat každý destilatér. Kvůli očekávanému výnosu, kvůli stavu kvašení atd atd, důvodu může být více. Já osobně v hledání měřící metody příliž neuspěl a tak jsem šel cestou krkolomnou.
Dvoulitrová zavařovací sklenice se závitovým víčkem ve kterém je krom trubičky ještě topná spirála na kabelu (v dnešní době rychlovarných konvic asi vzácnost) vedle chladič (šnek v plechovce plné vody). Propojeno gumovou hadičkou.... Do sklenice 1 litr kvasu, oddestiluje se 250 ml destilátu. Z měření koncentrace destilátu se vypočte obsah v kvasu.
Spirálu je lepší napájet z regulátoru.
Možná se ozve někdo s lepší měřící metodou a i já se něco přiučím, ale i toto řešení je možná cesta.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za jednu z možností, ale připadá mi to dost složité. Já jsem prováděl orientační měření vínoměrem. Kvas musí být dobře přefiltrováný a výsledky mi připadají opravdu jen orientační. Snad se ozve někdo kdo je už zkušenější a pokročil dál.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,při první destilaci uvádíte ukončit destilaci při 20% obj.etanolu v jímaném lutru.V knize "Vyrábíme ušlechtilé destiláty" se uvádí ukončení destilace při 2%.Můžete tento problém prosím nějak blíže objasnit?Děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den i Vám, kniha "Vyrábíme ušlechtilé destiláty" je velmi kvalitní průvodce i pro pokročilé destilatéry. Tentokrát Vás ale svedla na scestí. :-) Podíváte-li se na zákony destilace směsi etanol-voda (jednou budou součásti i tohoto blogu) zjistíte, že při 20% vol.etanolu v parách (jímaném lutru) je zbytkový obsah etanolu v kvasu kolem 2% vol. Věřím tedy, že někde došlo k chybě v interpretaci nebo překladu....
Já čistě z praktického hlediska uvádím stejný okamžik přerušení destilace tím lépe proveditelným způsobem.
Navíc kvas neni čistou směsí etanol-voda a při destilaci (teplota nad 98°C) se ve značné míře odpařuje mnoho organických látek, které souhrně nazýváme přiboublina. Kdyby jste destilaci "ždímal" ještě dál, získáte tím třeba ještě pár deci destilátu, ale jeho kvalitu silně poznamenáte. A kvalita musí mít přednost!
Pokud je Vám zbytků v kvasech líto, jímejte je zvlášt a pak je rektifikujte na líh pro likéry, do pálenky ale již nepatří.
Přeji mnoho zdaru a napiště nám, jaký byl výsledek.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,tak jsem to celou dobu dělal asi špatně a věřil výše uvedené knize, nicméně jsem obtelefonoval několik pálenic a všichni svorně uvedli konec první destilace při 10%.Tak nevím...
Měl bych toho na Vás více,spíše tak formou mailu, kdyby to nevadilo(petrzahradnicek@centrum.cz)

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
špatně nebo dobře... věřte mi, to jsou silná slova.
Pálenice opravdu jedou do 10 % vol. ethanolu v lutru i méně a důvod je jediný, jde o množství resp. o zisk. Většinou mají k tomu i uzpůsobené kolony nebo dělají destilace tři, čímž kvalitu zase dost zásadně vylepší.
Pokud nemáte k dispozici jejich technologii, musíte jejich postupy poněkud upravit. Knížky mají většinou stejné "vady".
To vše jednou v blogu o druhé a třetí destilaci.
(Na uvedenou adresu bude zaslán e-mail s kontaktem, záleží na Vás, jak s ním naložíte).
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, při první destilaci teče destilát zakalený, dělám něco špatně?

Deslik řekl(a)...

Příjemný den,
nepíšete jestli je lutr zakalený zpočátku či na konci, takže začnu tou běžnější situací.
Zakalení při koci 1D je způsobeno velkým množstvím "přiboubliny" (vyšší alkoholy, estery, kys.octová apod), která je v aktuálně jímaném lutru téměř nerozpustná a tvoří zákal. Náprava - neždímat tolik kvas, zničíte si výsledný produkt.
Zakalení na začátku 1D je méně časté a bývá jen u velmi aromatických kvasů. Estery (původ aroma) jsou sice v etanolu na počátku 1D rozpustné, ale spolu s ním destiluje i spousta jiných sloučenin obecně nazývaných předkap (methanol, acetaldehyd apod) a v těchto sloučeninách se estery již tak dobře nerozpouštějí. Náprava neni, protože se nejedná o vadu, jen je třeba při 2D dobře oddělit předkap a zachovat co možná nejvíce aroma.

Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, slišel jsem o nějakém oddělovači úkapu, zajímalo by mne jak ta věc vypadá, jakou má účinost, jak má být velká a jestli má vůbec smysl jí zapojit při třiceti litrovém kotli. Děkuji

Deslik řekl(a)...

Dobrý den, bohužel pro Vás s tímto termínem jsem se nikdy nesetkal a zcela otevřeně přiznávám, že jej považuji za nesmysl a vlastně i zbytečnost. A bezpečnostní hledisko je též na mé straně. Obsah methanolu v kvasu a následně i lutru se destilací oddělí poměrně kvalitně a budete-li dbát na senzonický vjem jímaného destilátu nemůže, a to opakuji nemůže, dojít k otravě methanolem. Spolu s ním totiž destilují natolik odporné složky (v souhrnu nazývané předkap), že jej nejde úmyslně snad ani pozřít.
Pokud si chcete být jistý tak prvních 100 ml předkapu (myšleno na každých 10 litrů lutru) oddělte a zlikvidujte. Přesnou hranici by Vám ale měl určit Váš "Nos a Jazyk".
Pozor na skladování předkapu v láhvích od nápojů, zde může dojít opravdu k nějaké tragédii. Omyl už potrastal kdekoho...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz. Zkoušel jsem destilovat jablka, která, už když jsem je nakládal, byla přemrzlá. Destilát i při druhé destilaci tekl mléčně zakalený. Nevím, čím to je, zda je to tím, že jablka byla přemrzlá (byla to zimní odrůda jablek, nikdo je neočesal, spadaly na zem, já je sebral a naložil), nebo nějakou jinou chybou. Při druhé destilaci jsem použil deflegmátor. Předem děkuji za odpověď.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
výběr suroviny je v pořádku. To že jablíčka přemrzla neni zcela na závadu, podstatné je aby nebyla nahnilá. Některé druhy surovin se nechávají přemrznout i úmyslně (jeřabiny, trnky, šípky...). Problém je s čistotou u suroviny, jenž dlouho ležela na zemi v listí a trávě. Je lepší je před naložením umýt a navíc je rozkvasit přídavkem kvasnic, aby se kvašení co nejdříve rozjelo.
Zakalení u 2D nebývá běžné, nicméně platí stejné důvody jako u 1D(popsáno někde výše) i náprava je stejná. Ve Vašem případě udělat 3D, odříznout hodně předku (jablka mají obecně více předkapových látek, padanky jsou na tom ještě hůře) a odříznout i hodně dokapu (nenechte se přemluvit vůní konce destilace, to se velmi brzo promění v zatuchlinu. Aroma má v destilátu vzniknout ležením).
Věřím že se Vám povede transformovat Vaší snahu, aby jablka neshnila ladem na zemi, v kvalitní destilát. Je třeba jen trochu přísnosti.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, prosim o radu, zda muze odchod par z kotliku jit hadici ci trubkou smerem dolu (cca -45°) a potom zespod do svisleho deflegmatoru atd. Muj problem je v tom, defl.mam 750mm zavazi mi strop. A nebo me napada dalsi reseni z kotle trubka lehce nahoru a deflegmator, teplomer, chladic atd mit zesikma (odkloneno od svisle roviny cca o40°), jak by fungovalo. Ktera varianta je lepsi?
Dekuji za odpoved.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den, asi Vás nepotěším, obě varianty jsou na tom dost špatně. 1/(verze s propojovací hadicí) - kondenzující destilát se bude hromadit v trubce a poté v deflegmátoru. Tlak v kotlíku sice vzroste a destilát vytlačí, ale funkce deflegmátoru bude zcela potlačena. Navíc se poněkud pochroumá destilační proces, tlak v kotlíku zvyšuje body varu kapalin.
2/(verze šikmý deflegmátor) - kondenzující destilát nebude v deflegmátoru stékat po náplni proti parám z kotlíku, ale poteče po vnitřní stěně deflegmátoru. Účinnost procesu rapidně klesne téměř k nule.
Možná to nějaký čtenář již vyřešil a poradí.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, ovoce prý je lépe kvasit odpeckované např. švestky neměl by jste návrh na nějaký jednoduchý odpeckovávač.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
nebývá zvykem zrovna u švestek kvasit je bez pecek. Často se to dělá u meruněk a vždy se to dělá třeba u broskví (viz. jednotlivé oddíly našeho blogu).
Poměrně časté ale bývá, vyndavat pecky z kvasu před pálením.
V obou případech se může zdát pracné kvas přecedit (zejména vykvašený kvas, jde velmi dobře), ale pro amatérské účely to je dostačující. Hrubost síta podle druhu kvasu (velikosti pecek).
Pokud jedete ve velkých množstvích (nad 500 l), bylo by to asi dost pracné.
Možná ještě někdo zareaguje, my pak založíme samostatný oddíl.
Mnoho zdaru.

Jaz řekl(a)...

Velmi mnoho o pálení je na : http://www.homedistiller.org/ od Tonyho Acklanda.Jsou tu zkušenosti z celého světa. Mnoho konstrukcí přístrojů, kalkulátory atd.Snad vše, co se této bohulibé problematiky týká.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
přečetl jsem si Vaše rady ohledně konstrukce "KOLONY". Rád bych se zeptal na na Váš názor ohledně spojení deflegmátoru a reakčního členu. Nad vařák umístím deflegmátor, který je součástí poklice o R-28cm a H-20cm s náplní měděných trubiček L-2cm, potom zařadím chladič Cu trubka R-12mm a L-300cm a jako poslední chladič na Cu trubka 700cm stočená ve vodní lázni.Děkuji za postřehy

Deslik řekl(a)...

Dobrý den i Vám,
pokud máte deflegmátor plněný měděnými trubičkami (nepocínovanými), nemusí být v soustavě reakční člen vůbec zařazen. Náplň deflegmátoru jeho funkci zastoupí.
Jen bych se přimlouval za předsezónní vyčištění náplně deflegmátoru propláchnutím roztokem silnější kyseliny a následné důkladné propláchnutí vodou. Odstraní se tím chem. sloučeniny z povrchu trubiček a budou zase jako nové.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
zdravím všechny přátele ušlechtilého pití a zajímal by mně Váš názor na uchovávání destilátů v plastových lahvích.( petflaškách)
Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
rád bych se zeptal n Váš názor. Mám nově konstruovaný kotel s deflegmátorem. Při 2D držím teplotu nad 1 chladičem cca 79 C po celou dobu destilace. Teče mi celou dobu pálenka o obsahu 80-86 procent alkoholu.Po čase se mi výtok zastaví, ale já vůbec nepozoruji jeho postupné zeslabení na procenta alkoholu. Je nutné zvyšovat teplotu odcházejících par, když ethylalkohol má bod varu cca 78 C a proč nezaznaménávám zeslabení třeba na 4O procent alkoholu? Děkuji za rady.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud neni PET přímo určená pro alkoholické nápoje (chemicky odlišná verze) a mluvíte jen o běžných PET na vodu, pak použití vhodné neni (dochází k uvolňování látek do alkoholu, zejména acetaldehydu apod.) Přesný chemický rozbor by byl nad rámec tohoto blogu.
Přesto se osobně domníváme, že použití PET na pálenku je krajně nevkusné. Budu mluvit za celý tým DESLIK když řeknu, že pálenku považujeme obecně za nápoj ušlechtilý a jeho popíjení a skladování by mělo mít jistou úroveň. PET k člověku nepatří a k pálence už vůbec ne.
Věřím, že s námi ve skrytu duše souhlasíte a byla to od Vás jen zvědavost. :-)
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
2D, teplota 79°C, destilát 80 - 86 % vol. To jsou čísla jak z tabulek. :-)
Zřejmě se domníváte, že množství předkapu a dokapu je z hlediska množství nějak významné. Neni tomu tak. Množství jsou poměrně malá a při rozdělení na velmi precizní koloně by se jednotlivé složky pohybovali v řádech ml na každý litr destilovaného lutru (po 1D).
Bohužel nepíšete, jaký je průběh před a po této části destilace, jenž zmiňujete. Tak či onak, zvyšováním teploty v kotli a urychlováním celého procesu je špatná cesta. Naopak zpomalte začátek, aby měl deflegmátor dostatek času na to se zbavit předku (vyčistí se jen až následným jádrem) a zaměřte se na senzonické vlastnosti Vašeho jádra, těsné před tím, než přestane vytékat destilát.
Nemáte ale důvod být znepokojen, je snem každého destilatéra, když se směs rozdělí na deflegmátoru sama a on pak je "ladí".
Napište, jak se Vám destilát jeví a popište proces před a za jádrem, tedy pokud jste testoval co teče pak. :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
děkuji za postřehy a pokusím se tedy některé věci upřesnit. 2D rozděluji na 2 části o dvou teplotách.První část na teplotě 70 C na odtok methylalkoholu (destilát kape potom teče)a po odběru cca 1-2 procent lutru,přecházím na druhou fázi kde zvyšuji teplotu na 78-80 C. Druhá část už teče (velmi malý "čůrek")a při měření vykazuje po celou dobu 80-86 procent alkoholu a je pořád chuťově stabilní. Potom už jen začne kapat a sníží se na cca 78-80 procent alkoholu a intenzita kapání klesá (tehdy vypínám).Uvedu příklad z 55 l. lutru o 30 proc. po 6,5 hod 2 D získám 16 l. o 79-80 proc. alkoholu. V lutru mi po měřeni zbylo 10 proc. alkoholu. Dle mě 2D trvá značně dlouho a nevím proč.Je tedy žádoucí ji zkrátit a jak?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
proces destilace se urychluje většinou zvýšením výkonu hořáku. Více tepla = více par = více kondenzátu. Já bych to ale v žádném případě nedělal. Vašich 6,5 hodiny je, věřte mi, KRÁSNÝ čas. Buďte si jist, že urychlení by poznamenalo kvalitu výsledku a to dost zásadním způsobem.
A Vaše výsledky a popsaný průběh destilace jsou učebnicové příklady. Poněkud znepokojující se můžou jevit 4litry etanolu, který zbývá ve vařáku po destilaci. Osobně bych se pokusil o pokračování destilace do samostatné nádoby a takto získanou(né) surovinu dále rektifikoval. Nabízí se např. použití pro výrobu likérů.
Díky za příspěvek a přeji mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za vysvětlení.
Také mě napadlo, že mám pokračovat v destlaci do další nádoby a použít to na likéry. Zvýšil jsem teplotu na cca 90 C a podařilo se mi získat ještě ze zbytku lůtru cca 4 litry 40 procent alkoholu. Potom jsem to odpojil, protože se mi zdálo, že je chuť již změněna. Každopádně děkuji za postřehy.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,
pred pár dňami som si nechal vypáliť kvas v oficiálnej pálenici. S destilátom som ponúkol svojho kamaráta, ktorý skôr ako by ho ochutnal kvapol do neho trochu mlieka. To sa zrazilo a kleslo na dno pohárika. Jeho reakcia bola, že piť to nebude, lebo je tam metylalkohol. Vraví, že keby sa mlieko nezrazilo ale zmiešalo s destilátom, vtedy je alkohol dobrý. Skúšal som to na viacerých domácich pálenkách a mlieko sa mi vždy zrazilo. K zmiešaniu došlo len s originál kúpenskou bošáckou slivovicou.
Nikdy som ešte nepočul o tejto metóde. Zdá sa mi to príliš jednoduché zistenie.Dá sa tomu veriť?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den i Vám,
o této "mléčné" metodě jsem nikdy neslyšel a neporadím Vám. Nicméně jsem ji zkoušel a skutečně u některých pálenek dojde k tvarohovitému sražení, které po chvíli klesne ke dnu. A to i u běžně prodejních pálenek. Mé zjištění je ale takové, že sražení dělají jen pálenky s větším množstvím dokapu, což samozřejmě souvisí s větším množstvím methanolu (paradoxně ke konci destilace je v destilátu více methanolu než by člověk čekal), ale ono srážení dle mého názoru dělají kyseliny obsažené v dokapu, né methanol.
Co se týče methanolu, je obsažen ve všech frakcích. Je-li jeho množství malé, nedělal bych z něj takového bubáka.
Trochu logičtější mi přijde test spalovací... na malé lžičce zapálíme trochu pálenky. Barva plamene musí být světle modrá maximálně s oranžovým lemováním. Je-li v pálence hodně methanolu je celý plamen oranžový. Je to způsobeno různými teplotami plamene etanol a methanol. I tuto zkoušku bych ale nebral jako dogma.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Po přečtení předcházejících článků jsem pochopil, že je dobré první destilaci udělat jednoduchou a druhou s deflegmátorem, pochopil jsem správně?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ano k variantě dvou destilací, přičemž druhá je s deflegmátorem, se opravdu přikláníme.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ředí se výtěžek z 2.D vodou na požadovavý obsah % před odvětráním (demižón bez zátky) nebo po?
A jak dlouho a při jaké teplotě větrat? Větráním nemyslím "uležení" či tzv.stáření, to je mi jasné, že čím dýl tím líp.
Děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ředíme až finální produkt, tedy až po odvětrání. To je závislé na mnoha aspektech, mimo jiné i na samotné pálence. Při pokojové teplotě se demižon nechává otevřený kolem 2 týdnů, hrdlo zakrýt jemnnou gázou proti nečistotám a dotěrnému hmyzu.
Někdy se demižon pokládá do kýble s teplou vodou, já ale příznivcem této varianty nejsem.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Slišel jsem pravý opak. A to, naředit na požadovanou hodnotu respektive o 3% více, tedy když naředím na 55% a nechám 14 dní odvětrat jak jste psal je z to potom klasických 52%(mám vyzkoušeno).
Dotaz: jaký je důvod k odvětrání vysoko procentní pálenky?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
čím koncentrovanější je pálenka tím koncentrovanější jsou páry nad ní. Proto se také odvětrá více nízkovroucích složek. Jiný důvod to nemá.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Jaký je tvůj názor na mosaznou trubičku od kotle k chladiči?Všude se píše jen o mědi.Děkuji za odpověď.Petr.

Deslik řekl(a)...

Ahoj,
truička od kotle k chladiči neplní jinou úlohu než přesun par z bodu A do bodu B. Většinou se skutečně dělá z mědi nebo nerezu, ale i mosaz je dostačující. Viděl jsem i propojení jednotlivých komponentů silikonovou hadicí a výsledek byl velmi kvalitní.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat čím nejlépe vyčistit měděné trubky chladiče od měděnky nebo co je to vevnitř za nečistoty které se objevily po delší odstávce. děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
zdaleka nejlepší je odstranit nečistoty mechanicky. Drátěnka nebo houbička a jemný písek. Pak stačí oplach studenou vodou. Protože je to poněkud pracné ještě mohu doporučit třeba 10%ní roztok kyseliny chlorovodíkové - solné a zase důkladně opláchnout. Velmi dobrých výsledků lze dosáhnout i ředěnou čpavkovou vodou, ale jen u měděných materiálů.
Práce v gum. rukavicích je samozřejmostí.
V žádném případě nepoužívat saponáty a ostatní cidící prostředky. Jsou krom parfémů "nacpané" různými chemikáliemi, které pak zasmradí i destilát.
MNoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Pro vyčištění dílů destil.aparatury (přestupník, nebo chladič) lze použít i trochu "rozkvašeného máče" , ponechat asi 2 až 4 dny působit a potom vylít a propláchnout. Také lze využít naředěný ocet (z 8% na 4%, tj. 1 : 1 s vodou). Nechat působit cca 1 den a potom vylít a propláchnout. Samozřejmostí by mělo být "propaření" aparatury před každou 2D destilací. Stačí předestilování několika litrů vody (množství určit podle obsahu kotle a velikosti jednotlivých komponent zkusmo.). Zdravím Lojza Str.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
jaký je váš názor na přidávání enzymů do kvasu viz článek http://www.hradeckypacov.cz/destillery-1-2009-web.pdf

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
děkujeme za dotaz ačkoliv, jak se říká, nepadl tak zcela na úrodnou půdu. Jsme v tomto směru "starými dinosaury" a nemáme žádné zkušenosti s přidáváním enzymů do kvasu.
Jen tedy osobní názor.
Článek je zcela jistě pravdivý, enzymy Vám v konečném důsledku urychlí proces kvašení a zvýší výnos. Ale jíž "prosáklo" na povrch, že urychlování v oblasti lihovarnictví a vlastně potravinářství obecně, je špatnou cestou. Kdo si myslí, že ze své "samoserky" udělá několika chemickými operacemi kvalitní 10-tiletý koňak je bez urážky hlupák. My to vidíme velmi podobně i s enzymy. Je-li kvas veden dobře, je dle nás nejlepší cestou samovolné kvašení (bez přidání kvasnic) jen divokými kvasinkami, přirozená doba kvašení a dvojitá destilace.
Jak jsem ale již několikrát psal, je to náš názor a nemusí být koneckonců ani správný.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
jaká je vhodnější náplň dvouplášťového kotle voda nebo olej?Mám ohřev na PB s vodní náplní a hlavně při 2D mám problém udržet po delší dobu stálou teplotu vycházejících par.Jde olejem tuto teplotu lépe regulovat , popřípadě jaký druh oleje se používá.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
po pravdě nevidím důvod, proč by mělo docházet k nerovnoměrnému prohřívání. A to zejména u 2D, kdy se jede do 90 °C.
Tak či onak olej by to ještě zhoršil. Má o proti vodě menší tepelnou kapacitu, tj. rychleji se natopí a rychleji taky chladne. Pro Vás tedy ještě větší problém.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, jelikož letošní úroda ovoce nebyla příliš valná napadlo mě zakoupit víno prodávané v pjeti litrových skleněných nádobách které by se daly vhodně zužitkovat a víno destilovat. Nemá s tím někdo zkušenosti je třeba destilovat klasicky dva krat nebo stačí jednou? Jaký by byl předpokládaný výnos a výsledná kvalita?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ano, víno z 5-ti litrových demižonů, které se myslím pohybují kolem 130,- Kč, lze použít jako polotovar na výrobu vínovice nebo po ležení v soudku na koňak. Bohužel má to několik ale...
1/ Na zmíněných vínech neni ani slovo o odrůdě. Smiřte se tedy rovnou s tím, že kvalita nebude sahat ani pod kotníky vínovici z kvalitního vína např. z muškátů. Ostatně v oněch demižonech nic kvalitního neni. Přesto zvolte spíše tu bílou variantu. :-)
2/ Vína jsou dost nasířená. Nemine Vás dvojitá destilace s neutralizací lutru jedlou sodou. Je to popsáno myslím v článku o vadách destilátu. Tím ztratíte další část toho co by v destilátu být mělo.
Rozhodnutí je samozřejmě na Vás.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Díky za vyjasnění jaké by mělo být dávkování jedlé sody?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
dávkování se těžko definuje. Pokud víte, jak zapáchá oxid siřičitý, pak jej v lutru snadno poznáte. Jedlé sody se přidává tolik, až tento zápach zcela zmizí. Nejlepší je přidávat roztok jedlé sody, než prášek sypat rovnou do lutru. Reakce je tak rychlejší. Nezapomeňte lutr dobře promíchávat.
Pokud budete smeřovat destilát směrem ke koňaku, pak stopové množství SO2 nevadí, z dřevěného soudku časem vyprchá.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
prosím, mám dotaz:
Kotel nerez dvouplášť, topné medium voda, klobouk měď, přestupník měď, chladič nerez. Při 1D probíhá první třetina perfektně, pak, při teplotě par cca 85 st. C (měřeno 1 cm nad kloboukem) začne vypálený destilát smrdět jakoby po připálenině. Topná voda má přitom teplotu cca 94 st. C. Po skončení 1D není nikde na kotli připálenina, vše jde umýt rukou (!), pouze na vnitřní straně klobouku je zoxidovaná vrstva (přestože byl vyleštěn před každým použitím), která smrdí nejvíce. Zoxidovaná vrstva má barvu šedo-hnědou a jde velmi dobře umýt houbičkou namočenou v kys. citronové. Přestupník i chladič jsou téměř bez zápachu. Dříve byl používán klobouk z nerezu a toto se nikdy nestalo! Postup přípravy kvasu a použité ovoce jsou stále stejné. Děkuji za odpověď.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
děkuji za dotaz, odpověď nebude tak jednoznačná. Po připálenině zapáchá nejčastěji připálenina a neznamená to, že po vylití kvasu zbude na dně vařáku připečený škraloup. Dokonce i při destilaci na vodní lázni může dojít k připálení.
To že pozorujete tuto nepříjemnost po výměně nerez klobouku za měděný neni ničím neobvyklým, měď může svými katalyckými vlastnostmi ledacos "zviditelnit".
Já jsem se s tímto mírným připalováním setkal jen u jablek a hrušek, v době bez míchadla. Následně jsem přešel na destilaci kvasu z moštu a je klid.
Kvas při vylévání také zapáchá po spálenině ?
Mrzí mě, že jsem Vám nedal jasnou odpověď, snad někdo z čtenářů.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Ještě jednou přeji dobrý den,
děkuji za odpověď a doplňuji náledující údaje:
1. Zbytek kvasu po 1D nezapáchá po připálenině, zapáchá pouze klobouk, po vycídění klobouku zápach není. Stopově zapáchá i přestupník, ale to je sekundární zápach od klobouku.
2. Produkt po 1D stačí nechat cca 7-14 dní vyvětrat a po zápachu není ani stopy. Což značí, že zápach je vázaný na plyn, který je rozpuštěn v produktu a časem vyprchá. Mám v plánu zkusit ještě UZ čističku.
3. Aparatura je nová a zdá se, že se to mírně s každým dalším provozním cyklem lepší. Ale může to být jen subjektivní dojem.
4. Po studiu chemie - na klobouku mohou být prakticky jen oxidy mědi nebo sulfidy mědi, smrdí některý z nich jako připálenina?
5. Souvislost je evidentně s teplotou - nad cca 85 st. C par a 95 st. C topné vody to začíná.
Díky Vám i všem ostatním za jakýkoli postřeh nebo nápad. :-)

Anonymní řekl(a)...

Mi se podařilo kvas připálit taky a to švestkový. Pěkně se to pozná na průzoru v aparatuře - objevuje se slabá mlha. Na výstupu se to kryje s peckovou vůní a nejde to hned poznat. Já myslím, že to spálenina nebude, protože ta se časem rozleží k horšímu. Vyprchat nevyprchá.

Nějak mi není jasné, proč se připaluje kvas i na vodní lázni? To musí být v kvasu látka, která tam zřejmě nemá být. Co plastová bečka, ta je vždy odolná proti kvasu?

Martin H.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
děkuji za Váš názor, také si myslím, že to nebude připálenina, protože to zcela vyprchá. Bečky jsou plastové, ale s certifikátem na potraviny a používané už dlouhá léta.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud zápach časem vyprchá, tak se opravdu o "přípáleninu" nejedná, protože destilát z připáleného kvasu si svou osobytost zachovává navždy. Tedy taková je má zkušenost.
Co se týče reakcí mědi, byly myšleny reakce katalycké, tedy měď se reakce přímo neúčastní, jen za její přítomnosti dochází k rekcím etanolu a ostatních org.složek v destilujících parách. Na internetu jsou dostupné i CS patenty, které popisují některé reakce zejména v souvislosti se stářením destilátů.
Osobně jsem se setkal s podobnou vadou, kdy destilát zapáchal po uzeném mase (uzené rybě) ale ve všech případech se jednalo o chybu vedení kvasu a zápach se nedal odplyněním odstranit. Tedy neni to Váš případ.
Doufám, že se ještě někdo ozve a poradí, sam jsem moc zvědav.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Určitě nelze podceňovat případné pachy v místnosti ve které je kvas i to je třeba vzít v potaz.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.Mohl bych jako varnu použít elektrický zavařovací hrnec?Velikost asi 19L.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ano i zavařovací hrnec by mohl sloužit jako polotovar pro varnu. Úpravy by závisely na typu zav.hrnce.
Bohužel 19 litrů se mi nezdá být dostatečná velikost. Berte v úvahu, že se vařák neplní celý ale tak ze dvou třetin, tedy řekněme tak 13 litrů. To je dobré na 2D, ale u 1D je to málo.
I přesto Vás nechci odrazovat, vyčkejte, třeba již někdo touto cestou prošel a napíše.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

K "vůni" po připálenině:Měd je velmi dobrý vodič tepla, lepší než nerez, takže je možné že se vám malé částečky které vystříknou při vření kvasu na měděný klobouk na něm lehce připalují a vzhledem k tomu že , nejsou obklopeny roztokem kvasu, připálí se rychle, ale následné neustálé kondenzující vodní páry na klobouku je zase po čase odmočí a spláchnou do kvasu, takže na kloboku není po skončení destilace nic vidět(tomu by odpovídalo, že to nastává při počátku ohřevu,jestli jsem dobře pochopil)...
Další možnost je příliš vysoký ohřev kvasu, tj. vodní lázen, její hladina je moc vysoko a zasahuje tam kde by už neměla a nahřívá.
Jinak lehké přichycení(NE připálení) hustého kvasu(jabka,hrušky)u dvojpláštových kotlů bez míchání je celkem normální, mě se na dně přichytí pár cm2 většinou jádřince,stopky nebo slupky a pouhým přejetím prsty jdou lehce odstranit a samozřejmě ani výpalky ani destilát není nikdy ničím spáleným cítit. Max

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,hledám informace o výrobě emulzních smetanových likérů.Rád bych zřídil malou výrobničku tohoto druhu likéru a legálně ji provozovat.Najdu někde legislativní info,něco o výrobním zařízení,literaturu a podobně...Budu vděčný za jakékoliv informace...Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Rád bych zde napsal, že i tady někde na blogu je zmíněna trestnost bud vlastnění kotle a destilace.Jenže od ledna 2010 již není samotné vlastnění destilačního kotle trestné ale není dovoleno na něm vyrábět alkohol.
Pokud vám prokážou na udání souseda že pálíte alkohol, hrozí vám za pouze přestupek pokuta max. 3000Kč.Ale přestupek je to samozřejmě jen při domácí malovýrobě, ne tedy např. u stovek objevených litrů nebo prokázaných.
Taktéž udavači by si měli uvědomit, že jejich závist a zloba v konečném důsledku se obrátí proti nim, protože jejich soused není na hlavu padlý a ví odkud vítr vane...

Anonymní řekl(a)...

Nazdar potreboval by som poradiť ohľadom 2D jedná sa o oparatúru s deflegmátorom po oddelení predkapu keď je destilát senzoricky už O.K teplota par okolo 70°c je vhodnejšie prejsť na jadro plynule od 70°C do 80-83°C alebo držat teplotu na 70°C počkať kým nedotečie,potom zvýšiť na 78°C a brať kým je destilát ešte senzoricky O.K dajme tomu do 80-83°C Ďakujem.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
k trestnosti vlastnění destilačního přístroje.... My zatím uvádíme, že je trestné i vlastnění kolony, protože nevíme, jak přesně je tato problematika v zákoně definována. Jestli je povoleno kolonu vlastnit pro sběratelské účely nebo zda musí být zabezpečena proti použití apod. Pokud víte přesnou citaci zákona nebo odkaz na něj, tak posím pošlete. Zpracujeme samostatný tématický oddíl.
Předem děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
k výrobně smetanových likérů...
Řešíme podobný dotaz i přes e-mail, bohužel pro Vás, neni oblast smetanových likérů naší doménou. Napište nám e-mail, pokud bude druhá strana souhlasit "spojíme" Vás, protože ačkoliv jsme zaměřeni na laickou veřejnost, stavíme malovýrobce z ČR nad dovoz pochybných produktů ze zahraničí.
Děkujeme.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
k dotazu ohledně 2D (druhé destilace)...
Vždy prosazujeme, aby se nikdo z čtenářů neblížil k průmyslovým destilacím (rektifikacím) a nerozhodoval jen na základě teploty par. Ať bude teplota jakákoliv, vždy rozhodujte na základě senzonických vlastností a teplotu berte jen jako vodítko.
Co se týče plynulosti přechodu. Pokud je kolona dobře nastavena, nedovolí Vám při plynulém zvyšování výkonu vařáku (podobné je to i při řízení přes reflux) někam ujet. Slovo plynulé či pozvolné je ale důležité, přechody v deflegmátoru potřebují čas.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím , s kamarádem jsme skusili vařit jablka.Při 1D se lutr přibarvil do modra.I když voní,vypadá jako okéna.Chci se zeptat, je to vada pro 2D?Nevím kde jsme udělali chybu.Díky.

Anonymní řekl(a)...

Měděnka,nevyčištěná aparatura měděná.

Anonymní řekl(a)...

Měděnka je jedovatá,takže všechno vylít?

Anonymní řekl(a)...

To mě chcete napsat, že máte měděnou aparuturu a vůbec jste ji neprohnali napřed destilcí litru octa + litru vody?? To jste opravdu až takový amatéři a ani nenapadlo vás pohledat a načíst na netu?

Anonymní řekl(a)...

No máte pravdu ,amatéři jsme dokonalí.Apatatůru jsme našli na půdě po stríci,je celá nerez Jen chladič je měď.Ta se těžko čistí.Ale spíš nás zajímá,zda se to dá v 2D napravit.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud je zabarvení způsobeno skutečně měďnatými solemi (lutr je svíravě hořký, ponořením zinkového plíšku do vzorku lutru se barva ztratí) je nepitelný resp. jedovatý (jak moc, bych teď nechtěl řešit).
Nejprve řádně vyčistěte chladič a to vzhledem k tomu, že byl dlouho mimo provoz, prosím opravdu pečlivě. Nejen chemicky, ale i mechanicky. Pokud je chladič točený a nelze se do něj dostat štětkou na flašky, hoďte ho do sběru a sežeňte (vyrobte) si rovný chladič... problém by se stále opakoval. Pocínování bezolovnatou pájkou nebo chladič nerez, řešení je mnoho.
Pokud máte lutru hodně, chápu Váš dotaz na druhou destilaci. 2D na čistém stroji Váš problém odstraní, valná většina měďnatých solí org.kyselin nedestiluje.
Ocet na čištění neni zcela vhodný, kyselina octová podporuje zásadním způsobem vznik měděnky v době, kdy je stroj v klidu.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Samozřejmě že je ocet přímo nejvhodnější.Je to potravinářská chemie a za další je snad logické a hodné člověka z mozkem, že ihned po destilaci naředěného octu se destiluje voda na propláchnutí!Někteří "borci" doporučují měd čistit různými chemickými kyselinami, které koncentrované spolehlivě měd sežerou až někde aparatura poteče....

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
prosím příště bez toho podtextu urážení, tento blog je určen právě pro amatéry, kteří nevědí a tak se ptají.
Ocet versus ředěná anorg. kyselina na čištění.... nebudeme Vám názor vyvracet, i když máme jiný. I v našem případě prosím méně urážení a snad i méně pravopisných chyb.
Děkujeme.

Anonymní řekl(a)...

http://proc-ne.ihned.cz/c1-44009030-palit-nacerno-koralku-je-letos-mnohem-snazsi

Jeden z mnoha odkazů goglu na legálnost JEN vlastnění destilačních kotlů...Jistě lze na stránkách PS ČR nalést originál novely trestního zákona.
Jinými slovy Orgány vás musí chytit přímo při destilaci,a to je pak pokuta max. 3000Kč za přestupek.
Vše však samozřejmě platí pro domácí malovýrobu max v desítkách litrů 50% celkově - cca 30 absolutního(analogicky k "pěstitelskému pálení")
Nevím proč ještě více krmit z vlastní dřiny státní(politické,úřednické) parazity, kteří korumpují,defraudují,tunelují po milionech a miliardách naše daně...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Vás všechny ještě jednou.Měděnka se nám podařila odstranit,naštěstí se usadila na konci chladiče,který jsme odřízli a nahradili jiným.Celá 2d nám trvala
7 hodin, k našemu překvapení.Z Vašeho blogu jsem vyčetl že je to dobré.Odstavení proběhlo ve 50 vol.V celkovém naměrení vyšlo 72 vol.Na poprvé je to,myslíme,i na amatéry dobrý.Ješte jednou od nás díky za radu.S pozdravem A.V.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím chcel by som si ujasniť prechod z predkapu na jadro.V článku Teplomer píšete " zejména v okolí přechodu předkap-jádro jsou některé z vln čichem a chutí již poměrně špatně rozpoznatelné, nelze o nich senzonicky rozhodnout. V tomto případě považujeme za nadmíru rozumné, umístit do výstupu deflegmátoru přesný teploměr a rozhodnout o jímání destilátu na základě fyzikálních vlastností (bodu varu)."Od akej minimálnej teploty by sa už mohlo prechádzať na jadro?Ďakujem.

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych zde prodiskutovat nezávadnost cínu.
Nejen zde doporučujete např. pocínování měděných trubek zevnitř jako ochranu proti toxické měděnce.
I já osobně jsem na zahraničních forech četl o vhodnosti cínu jako povrchové úpravy nejen mědi ale i mosazných armatur které jsou na 99% vždy legovány cca 2% olova pro snadné obrábění mosazi.Viděl jsem i v pěs. pálenicích historické nádoby zevnitř pocínované.
Sám jsem také pocínoval spojovací mosaznou armaturu rektifikační kolony, která se nachází u výstupu z kotle přes víko do rektifikační kolony.Navíc většina měděných kolon je pájena cínovými pájkami,(doufejme že většinou bezolovnatými)ale tu nedochází k velkoplošnému styku s parami.
Avšak agresivní sloučeniny,kyseliny a bůhví co všechno unikající z kotle a vracející se jako reflux částečně až do kotle("reflux" vzniká i na jednoduchých kotlech při 2D),cín viditelně oxidují a postupně po cca 10 destilacích je viditelně místy úplně smytý stékajícími praménky sloučenin-refluxem.Zoxidovaný cín-povlak se projevuje matným černým povlakem na pocínovaném povrchu a částečně i přímo v kotli na výpalcích jen pod ústím vývodu z kotle.(ale tam jen slabě viditelným)Použitím čistící utěrky na pocínované povrchy se jasně projeví barva zoxidovaného cínu na barvě bílé utěrky.
Prohledal jsem trochu net a zjistil že samotný cín je samozřejmě zdravotně nezávadný, ale velmi toxické jsou jeho organické sločeniny a mj. i alkohol je organická sloučenina.
Na pováženou je zejména přesně neznámé složení sloučenin a jejich vzájemné poměry a množství v každém konkrétním kvase a jeho parách(žádný kvas není přesně chemicky identický)
Takže pocínovaním se lze celkem účině bránit měděnce nebo legovacímu olovu v mosazi, ale není vůbec jisté co vzniká za sloučeniny oxidací kovového cínu látkami obsaženými v parách unikajích z kvasů...

http://ekologie.upol.cz/ku/etxo/toxikologie_kovu.pdf

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
děkuji za komentář.
Nejdříve bych ujasnil, že většina organických sloučenin kovů nedestiluje s etanolovými parami. Některé skutečně těkají ale až při vyšších teplotách. Tím bych vyloučil část vařák až za chladič 1. Bohužel nevím, které org. sloučeniny kovů přesně vznikají a zda jsou rozpustné v etanolu, ale připadal by v úvahu až chladič 2 (z něj se pálenka již pije, před ním se vše vrací). Ale.....
Já nemám "v ruce" chemický rozbor pálenky z pocínované aparatury, protože jistě mi dáte za pravdu, že sloučeninami se mohu zabývat až v okamžiku, že jsou rozpuštěny v pálence.
Nechme téma ještě otevřené, zkusím zjistit více.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

http://www.tech-info.cz/palenka-destilace.html

V části odkazu destilační přístroje, je přímo několikrát uvedeno pocínování jako ochrana bud litiny nebo mědi.Je však třeba také podotknout že cín dlouho neodolává působení kyselin jak tam psáno atd.Navíc je to text z roku caa 1944.
Ale odkaz je velmi široce a podrobně rozčleněn do velmi zajímavých různých kapitol!

Jinak samozřejmě destilát většinou neobsahuje jen etanol, tudíž se lze domnívat že z doprovodnými látkami se do destilátu MŮŽOU DOSTAT nežádoucí sloučeniny kovů...Nebot čistý etanol jen s vodou již není destilát a je celkem těžko vyrobitelný, nebot i při dodržené teplotě varu etanolu se s parami etanolu nese jak voda, tak ostatní sloučeniny...

Také mě napadlo že část černě zbarvených oxidů nemusí pocházet nutně jen z pocínování,ale i z měděného katalyzátoru, který je hned nad pocínovanou mosaznou armaturou a i v ní.A samozřejmě i měděná nápln katalyzátoru je viditelně zčernalá, což může být ale zároven způsobeno pokračující pocínovanou mosaznou armaturou nebo navazující měděnou nepocínovanou trubkou rektifikační kolony.
Navíc jsem četl že i měd je oxidována některými kyselinami a povrchově viditelně černá, což může být také onen černý povlak na pocínování, nebot zkrátka část oxidů je částečně zplavována kondenzátem sloučenin do nižších pozic kolony.Samotná známá měděnka ohrožuje zvětšiny nebezpčně zdravotně pro člověka, měd nikoliv v průběhu destilace(samozřejmě pokud před počátkem destilace po dlouhé odstávce byla kolona prohlédnuta a řádně destilací octa pročištěna)ale až po odstávce kolony v řádech spíše desítek až stovek dní.
Dále se lze i na Zahrada.cz dočíst, že i amatérské katalyzátory v podobě primitivního plechu zavěšeného v kotli nebo zvonu jsou brzy taktéž pokryté černým povlakem-oxidem??
Samozřejmě vím že měděný katalyzátor je třeba po sezoně regenerovat nebo vyměnit, ale regenerovat-čistit jej již po pár destilcích v průběhu sezony se mě zdá přehnané...
Uvítám zkušenosti z barvou a stupněm znečištění-oxidací katalyzátoru nebo i měděných trubek,kotle po pár destilacích, tedy ne až po dlouhé odstávce v desítkách až stovkách dní kdy se spíše začně na mědi projevovat rostoucí měděnka,zvláště pokud nebyla kolona čištěna od zbytků kyselin a sloučenin po destilační sezoně.
Velmi zajímavá by také byla infomace od jistého uživatele který tu někde psal že jako nápln rektifikační kolony použil měděné sítky-drátěnky, které však budou velmi náchylné na oxidaci-černáním a mědenku...proto jsem měděnou drátěnku jako nápln rektifikační kolony v začátku stavby zavrhl.Jedná se totiž v případě CU drátěnky o značnou!!! celkovou plochu a hlavně dosti propletených jemných drátků, na kterých i mírná měděnka pouhým okem neviditelná v celkovém součtu a vynásobení plochou drátěnky už dosti velký možný zdravotní problém a možnost přibarvení destilátu do odstínu měděnky...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím chcel by som si ujasniť prechod z predkapu na jadro.V článku Teplomer píšete " zejména v okolí přechodu předkap-jádro jsou některé z vln čichem a chutí již poměrně špatně rozpoznatelné, nelze o nich senzonicky rozhodnout. V tomto případě považujeme za nadmíru rozumné, umístit do výstupu deflegmátoru přesný teploměr a rozhodnout o jímání destilátu na základě fyzikálních vlastností (bodu varu)."Od akej minimálnej teploty by sa už mohlo prechádzať na jadro?Ďakujem.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
proč prosím děláte ze sloučenin na koloně takového bubáka a zdravotní riziko, když se drtivá většina z nich do pálenky nedostane? Reflux je přece strhává zpět do vařáku. Pouze výstupní chladič stojí za pozornost a ten pokud je dle Liebiga jde dobře čistit. Proč ten strach ? Máte analýzu, která Vaše obavy potvrzuje ?
Apropó.... pohybujeme se diskuzí na amatérské úrovni, kdy neni problém před sezónou kolonu pořádně vyčistit a pak pro pár destilací ročně udržovat výstupní chladič v čistotě?
Skutečně jsem se nikdy nesetkal s problémy, které popisujete, pokud někdo nenašel kolonu na půdě po dědkovi a s čištěním si nelámal hlavu....
Pryč s bubákem, držme se rozumu.
S pozdravem.

Deslik řekl(a)...

Zdravím na Slovensko,
ano v článku "Teploměr" píšeme....., doufal jsem, že tedy napíšete tam, ale protože opakovaně píšete stejný dotaz sem, nebudeme to zdržovat.
Odpověď neni ale jednoduchá. Zkuste porovnat svou kolonu s kolonami našich čtenářů v oddíle "Fotky z praxe" např. "Aparát MAX" má i velmi slušně okomentovaný průběh destilace na takové sestavě. My s jeho hodnotami teplot souhlasíme tedy, pod 78,3 °C předek, 78,3 - 80,0 °C jádro, nad 80,0 °C dokap. Desetiny stupňů bych ale bral s rezervou, přesnost Vašeho teploměru neni určitě absolutní. To vše ale za předpokladu, že máte stejně setavenou kolonu.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Deslik:Zdravím,to jsem už vysvětloval v předešlém dlouhém příspěvku, s etanolem se nese spousta dalších sloučenin co dělají destilát destilátem a je tu možnost že se nesou i látky nepříznivé a přímo toxické,třeba sloučeniny kovů.Rozbor samozřejmě nemám a je vůbec otázka zda a kde existuje spolehlivá laboratoř ,která jej dokáže a chce udělat dle skutečného obsahu a nenabájí mě pohádky.Zkrátka když vidím po pár rektifikacích jaké oxidy a sloučeniny načernalé vytékají z rektifikační kolonové trubky z refluxem(zpět do kotle), tak si říkám kolik se jich asi dostává do výsledného destilátu nesena nosným etanolem a vodou.
Prosím může mě někdo sdělit jaké barvy měl měděný obsah katalyzátoru těsně po proběhlých X destilacích??
Po sezoně rektifikační trubku rozeberu a podle bílé keramické náplně nad katalyzátorem budu zjištovat jak vysoko nebo jak moc je kremická nápln znečištěna černými oxidy,sloučeninami a zda tedy pochází jen z pocínování nebo i z mědi-trubky nebo katalyzátoru.Jinak samozřejmě sekundární-druhý chladič je čistý jako slovo Boží, jakož i primární -první chladič.Ostatně je nesmysl destilovat zabarvený destilát, který by ukazoval na jasný problém.

K teplotám jímání frakcí destilátu:Záleží na mnoha faktorech.Kvalitě kvasu,konstrukci kolony nebo jen kotle s obyčejnou trubkou,a hlavně na logičnosti a přesnosti umístění teploměru a jeho kvalitě.Mám laboratnorní rtutový teploměr,který má bohužel drobnou stupnici,takže jsem zakoupil LCD teploměr,ten však je zhola k ničemu jeho přesnost je -5C při bodu varu vody.Takže raděj měřím dále velmi přesným rtutovým teploměrem ještě z doby CaK R-U.Viděl jsem třeba úplně nesmyslně umístěný teploměr pod ustím kapání zpětného refluxu, takže jímka byla částečně zchlazována a ukazovala teplotu refluxu a ne výstupních par.
Já destilát jímám dle vůně a chuti od 78C až běžně do 85C(kde běžně může a kolísá při středu rektifiace a je regulován refluxním poměrem)Nad 85C do 90C již pokud nejde rozumně refluxním poměrem udržet nebo snížit teplota neustále chutnám a voním a rozhoduje dle toho o ukončení nebo ještě jímaní části konce. Max

Anonymní řekl(a)...

Musím souhlasit s ,,Deslik".
Měděnka nebo jakékoliv sloučeniny kovů, tedy obecně pevné látky se nedostanou z kolony do výstupního chladiče. Nevypařují se a stečou do kotle..
Faktem zůstává, že mohou být unášeny průtokem par, kolik můžou vystoupat... milimetry?


K teplotám .... Mám 1m nerez deflegmátor se skleněnými kroužky.
Laboratorní teploměr. Předek odstraním, destilát odebírám od 78°C.

Teplota se může na začátku pohybovat na 85°C, za polovinou destilace už 85°C nestačí (je cítit dokap) a musí se jít směrem k 80°C. Nakonci destilace už ani 80°C nestačí, dokap znova přichází - konec.

Martin H.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den MAX,
když nemáte odbornou analýzu, prováděl jste nějaké laické testy své pálenky ?
Zabarvení nesvítivé části plamene, boraxová perlička apod. ?
Zkoušel jste jestli Váš destilát vůbec obsahuje nějaké rozpuštěné soli? Pokud pár kapek svého destilátu ještě před naředěním, tedy řekněme 80 %, nakapete na sklíčko a necháte odpařit, zůstává Vám na sklíčku "mapa" solí?
Nicméně trváme na svém!
Toto téma je pro nás bez analýzy uzavřeno.
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Mám aparaturu z mědi. Při přepalu začal téct destilát do zelena. Celý klobouk i chladič byl uvnitř pokryt žlutozelenou vrtstvou. Myslel jsem, že jde o měděnku, proto jsem vše vydrhl 4% roztokem octa. Do chladiče jsem ho nalil a nechal 1 den. Poté jsem celou aparaturu propařil octovým roztokem a následne propařil čistou vodou. Několikrát propláchl houbičkou. Při novém přepalu teče destilát stále zabarvený do žluta. Podotýkám, že voda, kterou jsem to proplachoval byla křišťálová. Můžete mi prosím poradit, čím mám ještě zkusit chladič vyčistit? Popřípadě čím neutralizovat působení octa? Děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
"1.listopadu 2010 7:09" jsem popisoval možný způsob, jak měděnou aparaturu čistit. Někdo se přiklání spíše čištění octem. Nám se zdá ocet málo účinný a navíc zbytky octové kyseliny podporují tvorku meděnky.
Obecně ale doporučuji, kam lze sáhnout, tam použít hrubou sílu a drhnout neparfénovanou houbičkou s jemným pískem. Chemie by měla být až ta krajní možnost.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,mám destil.zařízení v nerezi s uavřeným topným okruhem s dvěma stupni nezávislého chlazení na 20l kvasu.Zajímají mě dvě věci. Záleží asi na množství alkoholu začíná destilovat při teplotě kvasu cca 91-95stupňů.Chladím pouze prvním stupněm a udržuji teplotu 88-90 st.C Tak to trvá asi 15 min než začne teplota destilátu stoupat. Začínám dochlazovat druhý stupeň a stále udržuji teplotu do 90 st.C Při výsledném měření má destilát kolem 55-59% při teplotě destilátu kolem 18 st.C.Neumím odhadnout ked je konec.Samozřejmě ke koncin už dává málo ale bylo mně řečeno když udržím teplotu do 93st.C tak se nic neděje a destilát je v pořádku. Prosím poraďte jak zacházet s takovímto aparátem. A druhá věc je vložený kornout s měděnými šponami za prvním stupněm chladiče. je velký zhruba na větší hrst jemných měděných špon. Nevím jak dlouho na něj můžu destilovat,jestli ho po každé destilaci měnit nabo ho nějak čistit a když tak čím. Jsem ještě né moc zkušený aparát by to měl být téměř profi ale já to nedovedu posoudit.Zkuste trochu poradit i když to nebude jednoduché.Jestli bude třeba dodám podrobnější informace.Moc děkuji za info.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ačkoliv nevidím důvod k dvojstupňovému chlazení, chápu vámi popsaný proces jako 1D (první destilaci). Tam se pohybujeme s teplotami par nad kvasem (vždy je třeba měřit teplotu par, né kvasu) 80 - 90 °C někdy skutečně až do 95 °C.
Protože ale nemáte deflegmátor nemůžete to brát jako konec díla, ale jen půl cesty. Získáte tzv. Lutr s lihovitostí 55 - 60 % vol., který naředíte vodou na 30 % vol a destilujete znova, tzv 2D (druhá destilace)... atd... :-)
V jiné části našeho blogu (1D, 2D nebo 3D) je popsáno, jak daný momenty poznat.
Měděné špony v jakékoliv podobě se nazývají "Reakční člen" a měl by být ve Vašem případě umístěn mezi vařák a první chladič. Doporučuji je před každou sezónou vyměnit za nové a čistěním se vůbec nezabývat.
Pokud je ale zařízení profi, může Vámi popisovaný první chladič být spíše deflegmátor.
Pokud máte tu možnost, vyfoťte aparaturu a anonymně nám ji zašlete na deslik@seznam.cz. Budeme pak mít přesnější představu.
Mnoho zdaru.

gambacek řekl(a)...

dobrý den, prosím zkušenější o radu, naložil jsem třešně a po několika dnech začal kvas cítit ředidlem, je tomu tři dny jsem naložil višně a dneska jsem zjistil že je to to samé. Prosím kde jsem udělal chybu a zdali se to dá nějak odstranit, děkuji.

dotaz řekl(a)...

Kdo z Vás mi může dát informaci,jaké množství třešní v kg, je zhruba potřeba k vypálení 1 litru třešňovice. Za odpověď moc děkuji!chesshb@seznam.cz

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
kolik kg třešní na 1 litr třešňovice.... v sekci "Vedení kvasu" máte Vámi požadovaná čísla nejen pro třešně. Nicméně jsou to informace čistě obecné povahy. Spíše hodnoty maximální.
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Zdravim gambacka,
to je vskutku nemilé. :-(
Pro přesnou diagnózu jste ale uvedl málo informací. Předpokládám, že sud byl čistý a určen pro potravinářský průmysl (s tím čistý bych byl spokojen), ovoce jste nasypal v jednom dni, rozdrtil jej nebo alespoň hodně pomačkal, nalil jste do třešní trochu vody (aby jste vypudil vzduch mezi bobulema), použil možná trochu kvasinek (rozjetých ve vzorku den před tím), sud dobře uzavřel a použil kvasnou zátku nebo jste alespoň sud přikryl víkem nebo fólií....
Tak či onak, zápach po ředidle bývá acetaldehyd, aceton (nechci se pouštět do zbytečných podrobností) tedy následek špatného vedení kvasu.
Náprava: Okamžitě zamezit přístup vzduchu (pokud jste tak ještě neučinil) a velmi přísná destilace.
Bohužel produkt bude poznamenán na kvalitě i množství.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Technický dotaz. Sestava /Janča U.B.150 l / Výstup z hlavy je boční provedení/1". Lze na tento stávající výstup z klobouku napojit deflegmátor,případně je možné poradit asi jakého provedení/velikost=výška ,prúměr.../Nebude to mít vliv na změnu tlaku tento zúžený prostor.
Děkuji

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
každá sestava lze doplnit deflegmátorem. I boční vývod je možný, ačkoliv vhodnější je vývod horem (v ose klobouku).
V sekci deflegmátor máte bližší popis, obecné rozměry deflegmátoru i několik komentářů našich čtenářů. Pokud by byly potřeba upřesňující dotazy, neváhejte napsat.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Mám doma asi 120 l různých kompotů meruňky,třešně,hrušky.. marmilády,povidla,šťávy.Jak se nakládá taková směs abych něco nepokazil. Moc děkuji za info.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, proč se mi v kotly bez míchání připaluje letní kvas? Co dělám špatně?
Jak prosím odstraním připáleninu z měděného kotle?
Jak odstranit připálený zápach s destilátu?
Letní ovoce se mi nějak nedaří!!!
Moc Vám děkuji za odpověď

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
připalování kvasu je nemilá věc. Tím více, že nejde z destilátu nikdy zcela odstranit. Osobně si myslím, že žádná náprava neni, nebo je na škodu věci. Můžete zkusit další destilaci (rektifikaci) nebo odstranění pachuti a zápachu pomocí dřevěného uhlí. Obě metody, ale udělají z pálenky podřadný líh, vhodný tak možná na výrobu likérů.
Pokud se kvas připálil málo neni pálenka snad tak nepitelná, jestli se připálil více, doporučuji pálenku bez nápravy nepít (zdravotní hledisko).
Pokud nemáte míchadlo a používáte síto na dně vařáku (asi tak 5 cm nade dnem, aby pevné části kvasu nepadaly na dno) pak jediná cesta je velmi, velmi pomalá destilace. Je třeba si uvědomit, že oddestilováním části lutru kvas ještě více houstne.
Osobně bych samozřejmě doporučoval míchadlo. V části "Vařák" je pár postřehů...
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

moc Vám děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptal,asi před 2 měsíci jsme měli problémy s měděnkou v chladiči, vydrhli jsme ho jak jste nám radili a od té doby teče koncentrát křišťálově čistý (předtím měl nazelenalou barvu). Pálili jsme víno, trnky, meruňky - vše v pořádku.
Je křišťálová čistota zárukou toho, že pálenka neobsahuje měděnku?
Moc děkuji za odpověď. Martin

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud neni proti bílému pozadí patrný modrý nádech destilátu ani v silné vrstvě (např: 5 litrový demižon nebo odměrný válec při pohledu zhora) pak jste nad měděnkou vyhrál.
Mimojiné měďnaté soli mají velmi nepříjemnou, hořkou, svíravou chuť a to i ve velmi nízké koncentraci. Je otázkou zda máte citlivější chuť či zrak.
A samozřejmě též záleží na tom, kolik pálenky denně prolijete útrobami.
S pozdravem.

Anonymní řekl(a)...

Pro majitele kompotů, marmelád, džemů a šťáv :
Dobrý den, na tuto otázku je těžké odpovědět … liší se to případ od případu.
Kompoty byste mohl přidat k nějakému ovoci přímo, když to nepřeženete, neměl by v tom být problém. Co se týče marmelád, povidel a šťáv, tak tam by se měl tento materiál dostatečně zředit převařenou vodou, vidím to tak na poměr 1 díl zavařenin a 2 díly převařené vody (dle konzistence vzniklého roztoku, když tak ještě doředit). Po zchladnutí na cca 25°C bude nutno zakvasit již „rozkvašenou“ kulturou kvasinek. Kvas by měl být potom pod „kvasnou zátkou“. Na kvašení počítejte tak s 3 - 5 týdny. Co z toho vyjde je vždy „sázka do loterie“ může to být perfektní, ale také naopak na „natírání“ kloubů. Lze to také přidávat postupně ke kvasům z jiného ovoce (místo přídavku cukru).
Přeji pevné nervy, a hodně štěstí při kvašení a destilaci. Sdělte potom jak to dopadlo. Lojza.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,děkuji panu Lojzovi alespoň za nějakou informaci.Jakmile budu mít nějaké poznatky tak dám určitě vědět.Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,mám trochu problém s kvašením meruněk.Koupil jsem na Moravě 120Kg meruněk ve třech plastových konvích již v částečném kvasném procesu šly již drobné bubliny po stěnách konví protože meruňky již pustily šťávu.Merunky krásně vonělo a tak jsem je v konvích rozmixoval odstranil pecky a nalil do dvou soudků a do každého přidal 2,5Kg cukru. Soudky jsou kvalitně uzavřené s kvasnými zátkami.Jeden soudek okamžitě po uzavřiní začal bouřlivě kvasit.Vypadalo to jako když někdo ze spodu fouká.To trvalo skoro dva dny třetí den tu a tam bublina a potom už nic ani bublina pokud jsem to mohl sledovat.Ale co je nejhorší druhý soudek ani nezabublal ani když jsem na víko zatlačil.Tak nevím kde se stala chyba.Zatím jsem soudky neotvíral.Ještě prosím o radu kdy začít pálit,nakládal jsem je 1.srpna.Děkuji za každou rad.Georg

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
zpracovávání kompotů je velmi nejistá věc. Určitou radu bychom ale měli. Nemíchejte ovoce, jak Vás napadne, ale rozdělte jej do skupin. 1/Třešně, višně, mirabelky, blumy, renklódy... 2/Meruňky, broskve...3/Hrušky, jablka... 4/Rybíz, angrešt... jahody a maliny samostatně. Povidla a marmelády si dejte do buchet. :-)
Naše zkušenosti jsou ale mizivé.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
nepíšete do kolika soudků jste meruňky dal, tedy předpokládám že jsou dva, tedy po 60 kg meruněk. Přidal jste 2,5 kg cukru (ještě pořád chcete pálit meruňkovici ?) což je řekněme 4,2 kg na 100 kg suroviny (4,2 °Be). Samotné meruňky mají kolem 10 °Be, takže jste nepřekročil hodnotu, od které již bývají s kvasem problémy.
Pokud byly meruňky hodně vyzrálé, mohou být problémy s nízkým Ph, kvasinky rádi kyselé prostředí.
Náš návrh: Odeberte vzorek do zavařovací sklenice, a přidejte polévkovou lžíci kyseliny citrónové. Pokud do druhého dne začne ve vzorku kvašení, udělejte to samé i s celým sudem (asi tak 1/2 Kg KC) a ještě přidejte kvasinky (roztok kvasinek rostříkat na povrch kvasu).
A jinak...
Vykvašený kvas poznáte nejlépe podle chuti, musí být kyselý. Meruňky se pálí co nejdříve po skončení kvašení (s lutrem pak můžete počkat na druhý soudek).
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Poslední komentář byl odstraněn z důvodu duplicity. Autorovi Ladis1 bylo odpovězeno na dotaz v příspěvku "Měření cukru a doslazování"...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny milovníky ušlechtilých destilátů,
mám začátečnícký dotaz, chtěl bych si vyrobit vlastní jendoduchou palírnu a z dostupných načtených materiálů si nejsem 100% jistý jak nejlíp ji udělat za rozumnou cenu.
Zde je predpokladana sestava:
- kotel - nerezovy hrnec 70 l (zpravidla bych chtel palit po 50 l kvasu)
- transtportni trubka med nebo nerez - a jaky prumer?
- chladic - opet med nebo nerez (cetl jsem prave odlisne nazory med vs. nerez)
Jaka je optimalni svetlost trubky pro chladic v teto sestave? a v pripade, ze bych nechtel pouzit spiralu, jak dlouhy by mel byt pruchozi rovny chladic, tak aby se pary dostatecne ochladily a nedoslo v velkym ztratam?
Je dobre na teto jednoduche palirne pouzit reakcni clen s medi nebo je to zbytecny?
Vadi, kdyz je na kotli normalni plocha poklicka misto pulkulatyho domu? Ma to velky vliv na odchytavani a srazeni par?
Predem dekuji za kazdou odpoved.
Vlastni palirnu si chci vyrobit, protoze v mistni palirne chteji prilis velke mnozstvi kvasu, aby mi to vypalili nebo to smichaj s jinym a o to nemam zajem.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
za tým deslik poznamenávám, že na všechny Vaše dotazy již bylo odpovězeno v dotazech jiných čtenářů. Pozorně si přečtete jednotlivé příspěvky a odpovědi určitě najdete.
Jediná otázka z Vašich dotazů mě vede k zamyšlení a to zda nerez či měď.
Nerez je novodobý materiál, který je chemicky velmi odolný. Je doslova sterilní, snadno se čistí a je materiálem pro potravinářský průmysl. Práce s ním vyžaduje kvalitní nářadí, TIG svářečkou počínaje a vrtákem na nerez konče. Z mého osobního pohledu je to ale "hnus". :-)
Měď je klasika, která se při troše čištění vyznačuje krásnou teplou barvou. Je přijatelně chemicky odolná a pro práci s ní vám stačí propambutanový hořák (většinou se jen letuje) a běžné nářadí. Nejen pro domácí palírnu je to velmi vkusný materiál.
Většinou si ale člověk nemůže vybrat a sestaví kolonu z toho co zrovna má po ruce.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za rychlou odpověd, vim ze po castech je zde 80% zodpovezeno, ale chtel jsem si nejak jednoznacne ujasnit, jak zarizeni vyrobit co nejjednoduseji, ale s ohledem na kvalitu budouciho paleni.
Zkonstruuji tedy pro domaci dilnu realizovatelnejsi variantu:
- varak nerez
- prestupni potrubi med
- chladic med

Svetlost trubek 12-15mm bude optimalni?
S jeste, coz jsem nikde nenasel, ma cenu davat na viko varaku manometr a kontrolovat tlak, pro pripad uspani potrubi?
Az budu mit palenici zkonstruovanou a vyzkousenou, poskytnu pripadne foto pro inspiraci pro dalsi zacinajici palice....
Jeste jednou diky.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
je na závadu, když je kotel pri palení naplněný třeba pouze do 1/2?
Chci zkusit vypálit mirabelky, které nenaplní kotel do doporučovaných 2/3 a nechci to přídně zkazit, když jsem jich napaběrkoval tak málo :)).
Díky za zodpovězení možná hloupého dotazu.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
samozřejmě ničemu nevadí když je vařák naplněn jen z půlky. Ty 2/3 berte spíše jako doporučované maximum, kdyby kvas při D napěnil.
Apropó... mirabelkovice je dobrá. :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Díky za odpověď, už jsem klidnej. Ano pálenka z mirabelky mi taky moc zachutnala, proto jsem si dal tu práci je posbírat, i když jich tu moc nebylo, tak snad se práce zúročí :)).
Akorát jsem trochu nervozní z kvasu, švestky už mi pěkně jedou, z mirabelek vyjde sem tam bublinka, deka se na nich udělala, sladký při sběru byly, přidal jsem cca 20 dkg cukru. Je u nich kvašení míň bouřlivý než u švestek nebo jsem něco zkazil? V sudu jsou 10 dní.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
10 dní je dost dlouhá doba na kvašení, skoro už konečná fáze. To by nemělo být...
Nevím co máte za odrůdu mirabelek, ale některé šlechtěné odrůdy mají hodně málo kyselin. To je dobré do kompotu a na koláč, ale kvasinky si na to moc nepotrpí.
Pokud byly skutečně hodně sladké a kvas jste vodou vůbec neředil, nečekal bych na nejhorší. Trochu risk, ale sundat deku, ochutnat kvas. Bude-li příliž sladký, tak okyselit a přilít rozkvašené vinné kvasinky.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Ajajaj, do kvasu jsem přilejval cca 3-4 litry vody s 20 dkg cukru. Když jsem je rozmačkával, tak se mi zdálo, že pouštěj celkem málo šťávy. Když si teď čichnu k sudu, tak z něj jde cítit alkohol nebo mi to aspoň tak přijde.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím stretol sa už niekto s plastovou príchuťou v destiláte?Mne sa takéto čudo podarilo už 2krát na dvoch rôznych aparatúrach.Ten druhý destilát od výtoku s chladiča už do kontaktu z plastom neprišiel. Jediné čo majú spoločné je bečka kde bol kvas(120 litrová plastová kuka nádoba s koleskami od kositu)
Mohlo sa z nej niečo vyluhovať do kvasu?
Pomohla by 3.destilácia Ďakujem.

Anonymní řekl(a)...

Rád bych se tu poradil ohledně vzkypění kvasů z letního ovoce, třešní a letních jablek.

Mám kotel kolem 100L z nerez hrnce a na něj je napojena Cu trubka s náplní přes 110cm sloužící jako rektifikační kolona.

Při destilaci třešní je pěnění naprosto katastrofální i při 2/3 naplnění kotle a pozvolném nárustu teploty, dokonce nepomohlo ani přidání protipěnivé přísady-ros. oleje.

Pěnění je vždy jen při počátečním nahřívání rektifikační trubky, jakmile je spuštěn na vrcholu kolony reflux-zpětný tok, tak pěna celkem logicky je splachována zpět a pěnění ustane.Ale rektifikaci je nutno přerušit a rektif. trubku propláchnout vodou-zvláště u třešní.Pěna z letních jablek se do destilátu nedostane a ani na kvalitě-chuti nebyl pozorován vliv.Ani teploměr lihových par neukázal vzrůst teploty, stejně tak ani lihoměr na výstupu.

Pěnění přičítám velké řídkosti letních kvasů a třešně jsou tím pověstné speciálně.

Potřeboval bych radu jak pěnění zabránit, bud konstrukčně nebo přísadou?

Do rektif. trubky se dostává vždy jen kapalina, neb dole je napočátku je 1mm husté nerez síto.Ostatně jak známe z kuchyně, pěněním uniká vždy jen kapalina s max. jemnými částicemi vařeného.

U letních jablek jsem totiž zjistil, že kvas ze stejného barelu pokud byl jednou destilován hustší, pěněním do kolony netrpěl a ten samý kvas ze stejného barelu, ale řidší, vzkypěl lehce...
Děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den na Slovensko,
plastová příchuť v pálence je nemilá věc, protože se jedná o příchuť syntetickou, tedy snadno rozpoznatelnou. Třetí destilace Vám nejspíš nepomůže. Nevím co je to "kosit", ale pokud neni nádoba z polyethylenu HDPE (nejlépe bílé barvy) vůbec jí nepoužívejte. Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Kosit je jedným zo spracovateľov odpadu na Slovensku,ale k veci. Nádoba je z čierneho HDPE no je dosť pravdepodobné že ide o recyklovaný HDPE.
Ešte mi napadlo či to nemôže byť spôsobené nedostatočným oddelením predkvapu.Jednalo sa o kvas z kompótov+mirabelky pred 2.destiláciou som luter zriedil na 30% predkvapu som oddelil cca 1,7L o sile 92%z 20L lutru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
Vaší nádobu už nepoužívejte, jen čert ví (a možná i firma Kosit) z čeho vlastně je vyrobená. HDPE je bílý, jiný na kvasy nepoužívat.
Nedostatečné oddělení předkapu je nepravděpodobné. Pokud jste z 20 litrů 30%ního lutru oddestiloval 1,7 l je to až dost.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

mám dotaz ohledně kvašení hrušek.asi před čtrnácti dny jsme dali do sudů kvasit rozdrcené hrušky(byli opravdu velmi zralé a sladké+ještě jsme doslazovali) boužel se nedostavil očekávaný kvasný proces.na internetu jsem vyčetl že je možné že kvůli vysoké cukernatosti kvasu mohlo dojít k tomu že se kvasný proces vůbec nerozeběl.chtěl bych ze zeptat jestli je možné tyto sudy ještě zachránit a jak.(sice jsem vyčetl něco o přidávání kvasnic ale chci si to ověřit u odborníka).Předem děkuji

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
doslazování hrušek je ošemetná věc. Neobsahují, jak by se dle chuti zdálo, tolik cukru, jen obsahují málo kyselin. Pokud jste tedy nenasypali do kvasu nesmyslné množství cukru, je problém zejména v nízkém pH. V článku o hruškách, kde bych tento dotaz čekal více, to v závěru popisujeme.
Rada pro Vás, okyselit kvas a přidat kvasinky. Když kvas neokyselíte a jen přidáte kvasinky, stejně vyhynou. :-(
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
poněkud jsme zapomněli na vzkypění kvasů z letního ovoce...
Třešňovicí se zabýváme roky, ostatně je to podle mě osobně, nejchutnější pálenka ze všech. Nikdy mi ale kvas nevzkypěl.
Pokud se nad tím zamyslím, neni důvodem vzkypění kvas samotný (samozřejmě určitý vliv tu je) ale tlakový odpor sestavy. Je to podobné pokličce na hrnci s mlékem. Tím, že provozujeme dvojitou destilaci (1D je bez RČ,DEF apod. prostě jen chladič 2) a druhá už pracuje jen s lutrem, nikdy se nám kvas nevzkypěl ani při naplnění 3/4 vařáku.
Pro nás to je cesta, jak nemuset přidávat do kvasu další příměsi. Nemohl by jste zkusit jít touto cestou ?
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji.
Ale i velko profi pálenice mají ze vzkypění třešní dosti velký respekt,plní kotel velmi obezřetně do rozumné výše-obsahu.
Možná máte pravdu s tím tlakem, ale ten by spíše měl tlumit vzkypění.
Nápln rektifikační trubky mám keramické korále a ty podobně jako sklo se déle ohřívají a tak musí být i vyší teplota ohřevu.Takže by to mohlo být keramickou náplní.
Takže přemýšlím vážně nad použitím nerezových niklových drátěnek,ostatně se používají hromadně v zahraničí.Mají měnší váhu=menší doba prohřevu vrstvy a celkově přitom větší plochu-tj. značná výhoda při rektifikaci.Mám jen určité obavy, protože jsou všechny drátěnky vyráběny v číně.Ale pokud nebudou drátěnky oxidovat, tak se do destilátu snad nic nemělo dostat....

Anonymní řekl(a)...

Ještě jednou k hruškám - nízké pH kvasu napomáhá štěpení přidaného cukru sacharózy na fruktózu a glukózu, které jsou již dobře zkvašovány na etanol. Dále je třeba přidat kvasinky již „rozjeté“, tj. ve fázi bouřlivého kvašení, cca dva dny po „vzklíčení“, kdy se tvoří pěna. Objem by měl být 2-4 litry zákvasu. Také bych zkontroloval teplotu kvasu, na rozkvašení by měla být min 20°C, a po týdnu lze snížit na cca 18°C.

Anonymní řekl(a)...

zdarec. poradi nekdo kde se da zehnat nejaka mala dobra palenice tak 70 l -80l

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, ja jsem taky letos daval dohromady palenici a napr. hrnec jsem bral na www.bergland24.cz, pomer cena/vykon dobra. Chladic z topenarske Cu trubky, taky vsude k sehnani.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer.Chci se zeptat,při druhé destylaci při 60 procentech etanolu se mi začíná etanol zakalovat.Podotýkám že aparaturu mám celkem dobrů,bez teploměru na měření teploty pár.
Lutr jsem mněl 21.L při 30 procentech,odělení předkapu asi 4dcl.Prvních 6L bylo krásně čisté.2 destylaci mně trvala asi 2hodiny není to málo? Kvas byly durancie a 120L a 4kg cukru.Předem děkuji.PS.Na tomto webu jsem se hodně dozvěděl jen tak dál.PIPLAS.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mam dotaz, jestli lze jako tesneni poklice na varaku pouzit neutralni silikon? Hlavne tedy z hlediska zavadnosti, jinak tesni paradne, uz jsem to zkousel na prevarovani vody.
Diky za odpoved. Nedari se mi totiz sehnat tak velke tesneni - prumer cca 45cm.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den PIPLAS,
pokud mluvíme o dvojité destilaci bez deflegmátoru, je u 2D Vaše 2 hodiny trvající destilace opravdu rychlovka. Na koloně k tomu uspůsobené nebo s deflegmátorem to ano, ale bez něj..... počítám, že Vám měla destilace trvat 4 - 5 hodin (takových 1,5 l/h).
Při rychlé destilaci dochází k strhávání méně vroucích složek z lutru, které jsou pak v jímaném destilátu, ačkoliv nebylo dosaženo jejich bodu varu. A protože jsou v nízkoprocentním lihu nerozpustné, způsobují jeho zakalení.
Pokud máte jednotlivé složky ještě k dispozici, smíchejte je a destilujte znovu a pomalu. Pokud ne, čeká Vás 3D (bohužel s určitou ztrátou aroma) nebo se smiřte s výsledkem.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Mám dotaz na chladič č.1 ve spodní části je nějaká přepážka nad přepadem do deframátoru prosím o vysvětlení. děkuji

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den a díky za odpověď a beru to na vědomí,a co říkáte na předkap který jsem dál bokem ( to je 4 dlt)je to dost? Pěkný den.PIPLAS.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím p.deslik a všechny na netu .Ještě jsem se zapomněl zeptat při 1D mám dodržet stejný čas (jak píšete při 2D 4-5 hod ) nebo ho můžu zkrátit ( asi o kolik )dík za odpověď.

hugo řekl(a)...

Zdravím, chystám se na pálení po delší době (cca 15 let) Vařák mám z Cu plechu, armatura a chladič taky. Poradí někdo jak vše vyčistit? samozřejmě zevnitř. Děkuji

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
z důvodu úspory času odpověď našeho týmu na poslední čtyři dotazy:
1/ Přepážka odděluje chladící vodu CHl1 od kondenzátu (část reflux a část destilát), na obrázku je to myslím dost patrné.
2/Přečtěte článek "2.Destilace", tam uvádíme 2 dcl na každých 10 l lutru, tedy za předpokladu, že je kvas v pořádku, nedošlo k připálení apod. Je to tedy takové "zdravé" minimum, ale rozhodnout musí Váš čich a chuť.
3/Destilace potřebuje čas, s tím nic nenaděláte. Ačkoliv u 1D nezáleží na rozdělování par, je při rychlé destilaci riziko připálení, pěnění apod. Proto 1D trvá mnohdy ještě déle než 2D.
4/Otázka čištění kolony zde již byla několikrát probrána (možná v jiné části blogu). Zvažujeme samostatný článek o čištění, ale zatím řešíme jiné otázky, tak doporučuji projít blog a hledat. :-)
Mnoho zdaru všem.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny,
mám za sebou první pálení a jaksi jsem se nedočkal očekávaných výsledků, proto se chci zeptat:
- při první destilaci mi začalo kapat až někde kolem 88 st.C lutr o síle kolem 35% v malém množství - destilaci jsem hnal do cca 95st.C, kdy kapal lutr o síle někde kolem 15% max., z cca 25 l kvasu mi vykapalo pouze kolem 2 l destilatu, což se mi zdá sakra málo a o alkoholovitosti ani nemluvě. Čím to?
- při konci první destilace se mi začal lutr zakalovat - už nebyl čirý, ale matný. Čím to?
- na závěr, pálil jsem mirabelky, cukernatost kvasu na konci byla někde kolem 3,5. Což se mi zdá dobrý? Kvas na chut kyselý, ne octový. Ale když jsem štávu z kvasu měřil lihoměrem, tak mi ukazoval 0, to samý se mi děje u štávy ze švestek, taky skoro konec kvašení a lihoměr 0. Nevím kde je chyba.
Děkuji za odpovědi, bylo to moje první pálení, mám radost z toho, že jsem nevybouchl :)), ale z výsledek mě moc netěší.:((

Anonymní řekl(a)...

Příspěvek - neutrální silikon:
jeho "závadnost" byla myslím probírána i na jiném webu (Zahrada ...?), kde se však nemohli dohodnout ... každý výrobce používá trochu jinou recepturu a tudíž může dojít k extrakci (pomocí odcházejícího alkoholu) k jiným chem.látkám. Někdy lze tento problém obejít třeba i použitím teflonové pásky (záleží však na tvaru těsněného spoje). Chce to odzkoušet, ale případná analýza na takto vyextrahované látky je opravdu moc drahá (dělají ji jen ve specializovaných laboratořích).

Anonymní řekl(a)...

Teflonova paska mi na kulatym rantlu vubec nedrzi, navic je problem s vrstvenim, jedna vrstva by kotel neutesnila. Dal jsem tam tedy ten silikon, jedna varka je vypalena a nezda se, ze by v ni neco bylo citit. A co se obsahu pripadny chemie tyce, tak si myslim, ze to nemuze byt tak velka davka, aby to bylo zdravotne nejak extremne zavadny? Koralku nepijeme po litrech. Ale mozna do budoucna, az pretane tesnit tato vrstva silikonu prejdu na osvedcenou klasiku - testicko.

Anonymní řekl(a)...

... abych se přiznal, neodvažoval jsem se Vám to navrhnout, je to sice klasika, ale jaksi již "starožitnost". Já sám občas použiji i jiné historické "tmely" ale ne u rozebíratelných spojů ...
Hezký den.

Anonymní řekl(a)...

Vážení,
vyčistil jsem svojí aparaturu - Cu přestupník, Cu chladič dle návodu roztokem octa s vodou - 1 den a pak jsem ještě prohnal aparaturu roztokem bez chlazeni parama. Nezdálo se mi, že by se vnitřek nějak extra leskl, ale nějaká měděnka odtekla. Každopádně mám ted po 1D namodralý lutr, chci se zeptat, jestli se toho dá zbavit při 2D nebo jestli už je kořalka jaksi v hajzlu? Děkuji.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
obsah měďnatých solí v lutru (namodralé zabarvení) neni z hlediska destilátu katastrofa. Při následující 2D se problém vyřeší (měďnaté soli nedestilují za tak nízkých teplot) pokud:
1/nebudete hnát 2D do časového extrému (strhávání kapaliny rychle proudícími parami)
2/stroj řádně vyčistíte. :-)
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pro Anonyma z 27. října...
Vámi popisovaný průběh destilace(nedestilace) se stane, když kvas neobsahuje etanol, buď proto, že vůbec nevykvasil nebo vykvasil a následně zoctěl.
V tom prvém případě by byl stejně sladký, jako na počátku, což vyvracíte.
V tom druhém případě to nemusí být tak patrné čichem, jak si mnozí čtenáři myslí (patrný zápach po octě začíná někde na 4 % kys.octové, což přeneseně na cukr znamená přibližně 8 °Be, to je někdy půl toho co ovoce má).
Jiné vysvětlení pro Vás nemám, Vaše výsledky mluví jasně.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

No, rekl bych, ze mi mirabelky vykvasily....jde o to jak kvalitne. Na zacatku normalne kvas bublal, cukernatost na zacatku jsem nemeril,ale chutove mi to prislo prijemne sladky. Kdyz jsem v sudu meril pritomnost CO2 plamenem, vzdy mi zhasinal, takze se tam neco dit muselo. Ke konci se mi deka pokryla jakousi bilou nedefinovatelnou "krystalickou" latkou, nerekl bych, ze to byla plisen? Za par dni pak uz nebyl pritomny CO2, sirka zustala horet. Sundal jsem z kvasu deku, nechal ho asi jeste tyden radne zavreny. Most mel cukernatost 3,5. Ale mirabelky byly normalne ve slupkach-jakoby se vubec nerozpadly, to mi prijde trochu divny, protoze svestky se krasne rozpadaji.Takze se letos musim smirit s tim, ze koralka z mirabelky nebude, ale chtel bych predejit vsem chybam na dalsi rok.
Jinak jeste, ze existuje server DESLIK, protoze bez vasich rad bych byl jako zacatecnik jaksi v pr...... .

Anonymní řekl(a)...

... Ta "bílá látka" na povrchu kvasu je octový kříst, co zbude po rozložení již vniklého alkoholu octovými bakteriemi na ocet ... Chce to, od samého začátku přípravy kvasu, zamezit přístupu vzduchu, dodržovat čistotu ovoce a pokud možno zakvasit již "rozjetou" kulturou kvasinek.

Anonymní řekl(a)...

Super, diky moc za rady. Zda se mi, ze podobny osud me ceka se svestkama, i kdyz ty se v sudu tvarily zdrave, krasna tmava deka, ktera se po dokvaseni zacala propadat, sundal sem ji, zbytkovy cukr zase nekde kolem 3,5. Prave ji mam na 1D, po prvni varce 25 l kvasu, vyteklo pouze cca 3 litry lutru, na zacatku obsah alkoholu cca 55%, pomerne rychle padal nekam k 40%, destilaci jsem ukoncoval u obsahu cca 12-15% alkoholu. Cela 1D trvala cca 5 hodin, z toho 1 hodina nahrivani. Tece (kape) mi v prumeru tak 0,7 l za hodinu. Muze se na vysledku pri 1D podepsat aparatura? Mam jednoduchou aparaturu - 50 l varak, 1m prestupni potrubi prumer 20mm, 3m chladic-snek o svetlosti 13mm. V poklici varaku mam vystrizenou ctvercovou diru cca 6x6cm a nad ni na poklici navareny Cu valec o vysce cca 10cm, na valec je hned napojeno prestupni potrubi.Valec bude slouzit jako RČ pro 2D. Muze mit treba ta ctvercova dira vliv na destilaci? Spis si myslim, ze ne, para preci stoupa tak, ci tak. Dekuji za rady. Foto svoji aparatury muzu poskytnout pro dalsi zacinajici palice.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
foto určitě pošlete, klidně i foto zoctělého kvasu, abychom více podpořili naš apel na čistotu při kvašení. :-)
Ačkoliv jsme velmi důkladně porovnávali destiláty z různé kvality vstupních kvasů a musíme připustit, že zcela etanolové kvašení neposkytuje takové aroma, jako kvas se stopami divokých kvašení rozličné povahy, považujeme kvas pokrytý "dekou" za podřadný. Jde z něj samozřejmě vypálit kvalitní pálenka, ale to jen díky tomu, že kvas byl nadmíru kvalitní. U běžných kvasů je jakákoliv plíseň ve větší míře na škodu.
V dalších letech se snažte o čistý průběh kvašení, nejlépe s kvasnou zátkou. Stopy plísní jsou na ovoci vždy, netřeba je podporovat.
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
ještě k Vaší aparatuře...
Aparatura je vždy až na druhém místě za kvalitou kvasu. Některé technologické odlišnosti Vám umožní dosáhnou většího výnosu při stejné kvalitě nebo obráceně, nicméně je-li špatný kvas je proces z půlky pokažen na jakémkoliv stroji.
Na Vaší aparatuře nevidím nic neobvyklého, až pošlete foto, ještě se vyjádříme.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Díky moc za užitečné komentáře. Deku na švestkách jsem myslel švetky tmavě hnědé barvy, bez plísně bílé. Nebo je takto tmavá deka známka plísní? Ten bílý kříst na mirabelkách jsem bohužel nevyfotil. Jinak na sudy jsem místo víka dával při kvašení takovou tu potravinářskou folii - omotávají se s ní i palety, aby drželo na nich zboží. Dal jsem jí vždy v několika vrstvách, je pružná a řekl bych, že sud utěsní a zároveň je do něj vidět, ale otázkou je, jestli tato folie neni v nějaké malé míře prodyšná??? Tak jdu dát do kotle další švestky, nafotím aparaturu a zašlu na mail deslik.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim všecky paliče a mam dotaz.Mam objednanou aparaturu od Janče a palení bude letos moje premiera a tak bych nerad skoncil dřiv než začnu.Kvas mam trnky načteno z tohoto fora taky dost ale nejake rady do zacatku bych uvital.Neni mi uplne jasne jestli aparaturu když je nova čistit atd.Předem děkuji za vase nazory a nejake ty vychytavky.
karel

Anonymní řekl(a)...

Já bych ji pro jistotu vyčistil; ... hlavně jestli výrobce zároveň s odesláním aparatury k Vám, neodeslal i "hlášení" pro celníky. Dříve to bylo povinností každého oficielního výrobce. Přeji hezký den.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den p.DESLIK a všichni na tomto netu.Mám dotaz je dobré pálit trnkovice a durancie s peckama nebo bez pecek nebo na půl.Má to vliv na chuť a vůni destilátu? a je dobré kvas míchat nebo ne.A ještě jednu otázku ohledně vařáku je lepší na pálení jednoplášťový s míchání nebo dvojplášť bez míchání.Diky za odpověď.PIPLAS.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pecky v kvasu mají zásadní vliv na pálenku nejen v chuti, ale i ve vůni. Na nejedné soutěži jsme se setkali s opovržením k takto páleným destilátům, ačkoliv já osobně si myslím, že rozumná míra "po pecce" k destilátu z peckového ovoce patří. Proto doporučujeme pokud nejsou pecky porušené, půl jich do vařáku přidat. Toto doporučení se vztahuje jen na slívy.
Kvas při kvašení nikdy nemíchat!
Pro pálení neni podstatné, jaká konstrukce vařáku bude zvolena. Každá má svá úskalí, ale pokud se provozují dobře, poskytují obě stejně kvalitní výsledek. My doporučujeme jednoplášť s míchadlem, ale jen pro konstrukční jednoduchost...
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám švestkový kvas tedka 8 tyden v sudu, na zacatku paradne kvasil, pak kvaseni ustavalo, nyni se zda, ze uz nedela nic, vypada velmi zdrave. Jen jsem pri mereni zjistil, ze zbytek cukru je jeste cca 4,5-5 coz se mi zda hodne. Mam kvas nechat dal stat nebo palit? Ve sklepe uz mam pomerne chladno 12-13 st., mohlo to pribrzdit dokvaseni?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím p. DESLIKA a všechny páleníčáře a díky za odpověď.V této diskuzi jsem se dozvěděl něco o zákonech a pokutách o domácím výrobě destilátu.Ale jak je to o vlastnění domácích pálenic.můžu vám ji zabavit?
Nebo že to mám jako zběratelskou věc?
Ještě se chci zeptat na nerezový chladič - talířový od firmi KOVODĚL JANČA kdo má sním
skušenost,o jeho kvalitě při chlazení a jestli je úsporný na vodu jak firma uvádí.
Předem děkuji.PIPLAS

Anonymní řekl(a)...

Co se týče vlastnictví domácích pálenic ... nejsem právník a neznám úplně přesnou definici zákona ... pravděpodobně to bude záležet případ od případu : pokud Vám ji naleznou rozebranou, bude to jen pokuta za přestupek a asi vám ji ponechají. Když Vám k tomu dokáží navíc i "černé pálení" (či chytí-li Vás při činu, pro "moravský region" bylo zavedeno bezplatné telefoní číslo v akci "nahlas-udej svého souseda") dostanete navíc i pokutu za "neodevzdanou daň" z Vámi vypáleného alkoholu, či alkoholu který u Vás naleznou a na který nebudete mít doklad z "oficielní pálenice". Bude-li toto množství na úrovni "nedovoleného podnikání", dostanete opravdu "mastnou" pokutu a bude Vám pravděpodobně i pálenice zabavena.
Poptával jsem se na to vloni u svého známého právníka, ale nechtel to zrovna studovat a tak mi ani nepodal patřičný výklad, je to jen moje doměnka dle chování "celníků" v posledních dvou letech ...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
prosím o radu co v tomto případě zvolit.Pořídil jsem si nový nerez kotel cca 150L el.vyhřívaná olejová náplň,regulovatelný.Problém je zřejmě ve tvaru.Výška kotle/náplně kvasu/ je 1000mm a průměr 600mm.Což je nejspíš pravý opak poměru.Pokud je v kotli 30 litrů lutru musí se více topit,aby pára dosáhla k přístroji což se projeví zakalením kořalky a pravdě podobně to má i jiné neduhy.Pokud je hladina vyšší/více lutru/je vše v pořádku.Je v tomto případě řešením doplnění vody např.1:1 do lutru pro zvýšení hladiny,nebo je nutné provést náročnou změnu kotle?Prosím o váš názor,děkuji Zdenek.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
komentář k článku "Destilace kvasu" mažu, ale ani zde Vám příliž nepomůžeme. Rozhodně ve výšce a šířce kotle to neni. Existují nějaké rozumné poměry těchto rozměrů, ale to splňujete. Pošlete nám foto se svým popisem na notoricky známou adresu, je zde mnoho neznámých a fotka je o mnoho názornější.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.Chi se zeptat mám pálenici bez deflegmátoru. Vařák+chladič.Je lepší měřit 2D ( předkap-jádro-dokap ) pomocí teploměru nobo
pomocí lihoměru-čichu a chuti.PIPLAS.
Předem děkuji.

Anonymní řekl(a)...

Já bych doporučoval využít kombinaci všech metod, tj. jak teploměru, tak i lihoměru a též čichu a chuti. Přečtěte si znovu postup "pálení" je to tam uvedeno.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Mám jistou představu a chtěl bych vědět, jestli to není úplná blbost. Chtěl bych používat pálení s deflegmátorem i bez něj. Na nerez konev 25 l bych osadil 64 mm Cu trubku cca 80 cm, zaizoloval a připojil chladič - rovný Cu 22 mm d 70 cm ( průtočný )a teď řekněme slivovici bych pálil 2x bez náplně a
pro pálení třeba vodky bych to zasypal keramickými kroužky. Mohlo by to takto fungovat ? Děkuji .Martin

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
pokud nějakou část kolony nechcete při nějaké surovině použít, vůbec jí neosazujte. To ve výsledku znamená mít jednotlivé komponenty pospojené na šroubení a variabilně měnit.
Tato varianta je vhodná i v době, kdy se nepálí. Jednotlivé komponenty mohou být schovány různě po skříních. :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Budu vyrábět nerezové "síto" do nerez kotle, které bude sloužit jako druhá pojištující ochrna proti nežádoucímu přichycení kvasu u dna.Kotel je sice dvojplášt, ale občas se kvas velmi slabě přichytí.
Zajímá mě názor na velikost otvorů-děr v sítu.Protože to samozřejmě budu odvrtávat sám.Původně jsem myslel díry o průměru max 3mm, aby se nimi nedosatali větší tuhé části kvasu ke dnu.Ale Kvoděl Janča má u nafocených sít otvory odhadem určitě kolem min. 5mm...

Anonymní řekl(a)...

Ja mam sito cca 5-6 mm diry, takzez vyrabene z nerez plechu, ale rekl bych, ze funguje spolehlive. Ale hlavne to nechce topit pod kotlem na plno, kdyz se ohriva pomalu,tak s pripalovanim neni problem. Moje zkusenost.

Anonymní řekl(a)...

Může mě někdo vysvětlit jak na udání nebo podezření z domácí malo výroby destilátu může horda celních příživníků porušit domovní svobodu občana a vlámat se mu do jeho soukromého domu? Protože těžko si dovedu představit že běžný občan tyto nýmandy vyhozené pro nadbytečnost z hranic pustí do bytu. A v podmínkách bytu nebo běžného domu si jen těžko lze představit velko výrobu destilátu(ve stovkách litrů destilátu), pro kterou by se zásah jak na Kolumbijskou narkomafii dal pochopit.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím DESLIKA a všechny přínivce domácího pálení,plně souhlasím s předchozím příspěvkem o narušení domácího pálení a svobody.Chi vás poprosit jestli má někdo skušenosti s výrobou tak zvaného druháka s trnek.( to je druhé pálení kvasu.)a může napsat dobrý recept.Předem děkuji.PIPLAS.

Anonymní řekl(a)...

NEREZOVÉ SÍTO.
Taky to budu řešit až se mi stávající roztrhá...
*
Vrtání většího počtu malých dír do nerez plechu je dost pracné a neefektivní. Do toho bych nešel.Snad by to šlo usnadnit použitím vrtáků HSS-Cobalt nebo SK určených speciálně pro tento materiál.
Anebo raději použít děrovaný polotovar. Např.:
www.tahokov.cz/mikrotahokov
Případně použít plech měděný. Ten lze nejen dobře vrtat, ale i pájet.
Používám síto s velmi jemnými otvory, ale nejsem schopen odhadnout ty desetiny nebo setiny milimetrů. Vypadá spíš jako AK tkanina. Sešíval jsem ho jako pytel. Jako ''nit" jsem použil rozpletený drátek z něj.
Vlastně mám ty koše dva, nad sebou, do sebe vložené. Jeden bych ručně nevytáhl a vybírat horké výpalky hrnkem se mi nechtělo.
A mám s tím jen ty nejlepší zkušenosti. Vůbec jsem nemusel řešit žádné dvoupláště a míchadla. A nikdy se mi nic nepřipálilo. A taky mám velmi usnadněno vyprázdňování vařáku. To téma se tady myslím neřešilo. Tekutá složka se vypustí samospádem hadicí do kanálu a pevný podíl ze sít, nezůstane ho mnoho a je celkem vylisovaný a suchý, se zahrabe třeba do kompostu. Případně se pecky můžou spálit.
Určitá nevýhoda toho způsobu je nutnost částečné separace kvasu při plnění kotle, aby jsme měli kolem košů dostatek tekutiny. Ale co to je v porovnání s vybíraním horkých výpalků. Navíc si pak ještě můžeme horký obsah sít zchladit vodou a znovu stáhnout.
Špatné prohřívání mače uvnitř sít jsem nezaznamenal. Ale je to asi tím, že vařák je po celé své užitné výšce ohříván. (Je to zvětšená kopie klasického zemědělského pařáku na brambory, řepu atd. A dá se i naklopit nebu úplně sklopit.)
V případě ohřevu jen jeho dna by problém možná být mohl. Samozřejmě, že síto nesmí být přímo na dně, ale na "vějíři". Podobném jak při napařování knedlíků.
Ještě jedna zkušenost. Původně jsem horní část síta založil a zatěžoval těžkou měděnou plotnou. Měl jsem strach z úniku pevných složek ze síta horem. Ale zbytečný.
Takže si myslím, že by možná i stačilo na vějíř do vařáku postavit nějakou vhodnou nádobu děrovanou jen minimálně. Ale to už by nešlo stáhnout všechen tekutý podíl hadicí.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Jenže já už nerez plech mám,takže spíše uvítám průměr děr v sítu a hustotu nebo počet děr na plochu.
Nerez síto bych mít mohl taky dostupné, ale síta jsou měkká(na položení kruhu na nožky přímo na dno kotle) a musel bych z něj dělat jakési koše, na ten zase mnou dostupné síto není dost měkké a musel bych ho rozstříhat na díly a pak sešít.
Takže zkrátka nerez plech a vrtat.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny a jsem velice potěšen nalezením tohoto blogu.
Bohužel jsem objevil pozdě a dle pročtení návodů jsem již udělal min. tři chyby. za 1. víno nebylo odsířeno za 2. při 1D byl použit deflegmátor za 3. lutr nebyl před 2D zředěn na doporučených 30% ale měl cca 43%. Můj dotaz tedy jest jaké budou mít následky tyto chyby?
Děkuji zdraví Gruber

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
1D s deflegmátorem neni žádná tragédie, snad bych to ani nenazval chybou ale pouhou zbytečností.
Nenaředění lutru už chyba je, ale fatální rozhodně ne. Budou jen velké ztráty.
Neodsíření je chyba fatální. Záleží na nasíření vína, ale typuji, že pálenka vůbec nepůjde pít.
Jestli ale chápu Váš komentář dobře, Vy už pálenku máte. Tak jaká je?
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Pálení probíhalo v čase, kdy jsem psal dotaz. Dnes jsem malý vzorek naředil a zkusil. Bohužel nemohu plně objektivně posuzovati, anžto mám rýmu, však nezdá se až tak zlá.
vcelku jemná malinko hořkosti se objevuje. Je určena pro ležení ve 30 litrovém dubovém sudu tak uvidím jak se bude vyvíjet. Bylo páleno z naoctělého portugalu, a cca 100 litrů druháků ten nebyl sířen vůbec takže to s obsahem síry nebude tak dramatické.Do sudu půjde s 80 nebo 70% alk uvidím jaký bude objem.četl jsem že se ročně odpaří 3%alk, frantící poudaj: la part des anges (pro anděly)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den.Už léta pálíme celá rodina v oficiálních pálenicích.Nějakou dobu sleduji tyhle Vaše komentáře a uvažuji o domácí pálenici.Bohužel jsem v tomhle ůplný začátečník,tak se učím z Vašich diskusí.Nicméně díky Vám jsem našel na Slovensku výrobce domací palírny,je to firma Mediavik,řeknete mi někdo svůj názor na tuhle palírnu?Vijde asi na 35000,-děkuji

Anonymní řekl(a)...

To teda firma trochu podražila (od posledního cenového srovnání) ... nebo chcete "stavět celou živnost" ?

wlezley řekl(a)...

Silikonové těsnění na vařák o velkém průměru. Vyzkoušel jsem několik tekutých a v podstatě všechny na octové bázi vydrželi bez újmy.Podmínka je, musí úplně provulkanizovat a teprve potom spoj sešroubovat!Bohužel jejich trvanlivost je bídná.Nejvíc se mi osvědčila silikonová kulatina slepená do O-kroužku sekundovým lepidlem LOCTITE Ultra Plastik s aktivátorem.Metr 5mm průměru jsem koupil za 58.-Kč a lepidlo (na několik desítek spojů) stálo 130.-Kč. Po měsíci provozu není nikde žádný viditelný defekt a spoj je naprosto perfektní.

Anonymní řekl(a)...

Těsnění.
Já mám s jeho lepením jen ty nejhorší zkušenosti. Začne to "syčet" když to člověk nejméně očekává...
Doporučoval bych proto koupit těsnění hotové a nic nelepit! Nabídka je.
Já osobně využívám švédské těsnění do drážek oken a dveří. Je mimořádně měkké a poddajné takže k přichycení víka vařáku stačí pružiny.. A hlavně mi ho ze zateplování hodně zbylo...
Ale pozor na levné nahrážky. Vyzkoušet v plamenu nějakého hořáku. Nesmí hořet, max. jen doutnat jako cigareta.
A taky je nutné místo spoje, z jedné strany se odřízné šípovitá část a zasune do druhé, ošetřit starým osvědčeným tmelem. Kašičkou z hladké mouky a vody.
Odkazy dám do odkazů.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Přeji pěkný večer všem paličům a labužníkům. V létě jsem objevil tento blog, pomalu ve mě dozrálo rozhodnutí a jen na pokus jsem nacpal do sudu cca 100L hruškového moštu. Dnes, po 1D mám 13L 43%ního lutru a už se těším na 2D. Hůl si koupím, psa mám. Samozřejmě dám vědět jak to celé dopadlo a případně dám k dispozici foto aparátu. Každopádně děkuji všem kdož přispěli a stále přispívají v tomto blogu. Hanysek

Anonymní řekl(a)...

Silikonové těsnění poklice kotle(po každé destilaci nutně rozebiratelné) mám jednoduše vyrobené s potravinářské Drinc tek hadičky, podélně rozstřižené a jen "zacvakané" prsty do obruby kotele. Těsnění z hadičky při vhodně zvoleném průměru hadičky perfektně drží na obrubě kotle a rovněž po přitažení 8ks svorek poklice nejenže nikdy nesyčela dokonce pára ani se neobjevil slabý kondenzát.A to nejlepší- hadičku nemám v místě styku obou konců nijak slepenou, jen prostě je delší než obruba kotle a tak po zatlačení prsty se přirozeně tlačí konce hadičky proti sobě a nedochází k žádnému, opravdu žádnému úniku páry nebo kondenzátu.Lepení silikonové hadičky se mě těžce neosvědčilo(běžnými značkovými vteřin. lepidly)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj kluci.Tak jsem zkoušel "mléčnou metodu", u mojí třešňovice a špendlíkovice se mléko nesrazilo,ale přemohl jsem se k nákupu 0,5 l 50% hruškovice za 299 Kč na testování ,kde se mléko srazilo okamžitě a chuť a vůně této pálenky mne taky nenadchla (už opravdu nekoupím ani deci).Napadá mne,jestli to není tím,že oficiál pálenice neoddělují úkap kvůli cejchovacímu zařízení a tudíž je tam mnohem více methylu, než u domácího kvalitního pálení.Myslím si že problém methylu u domácího pálení je velký bubák,když oficiál palírny toto neřeší (bylo mi řečeno, že je tam methylu tak málo ,že to nevadí, ovšem nesmí se pít první kapky co vytečou).Domácí kvalitě zdar.

Anonymní řekl(a)...

Ještě dodám že odlívám dle vašich rad 100 ml z 10 l 30% lutru a pak ještě dál dokud smrdí po Kanagomu,ale nikdy mi to nevyšlo o moc víc (vyndavám pecky i jádra tak ,že mám na míru udělané síto na 200 l sud , kde měním vložky s různou velikostí děr a pomáhám si zvonem na čištění odpadů)

Anonymní řekl(a)...

Oficiální pálenice samozřejmě metylalkohol oddělují v úkapu (je na to samostatná nádoba), ale ukončení tohoto odběru lze provést jen vizuelně podle "síly" vytékaného destilátu v epruvetě, dále jestli se vytékaný destilát již nekalí a dle množství zachyceného úkapu. Přičichnout k němu nelze, aparatura je "zablombována" až po "měřidlo". Vzorkovače ("koštovačky") nejsou v CZ povoleny. Ty jsem viděl jen u aparatur v Maďarsku. Tam lze odtáhnout "panáka" přičichnout k němu, ba i okoštovat a porovnat se "standardem".

Anonymní řekl(a)...

Ještě je nutné připomenout, že metylalkohol vniká rozpadem pektinových látek a těká proto po celou dobu destilace (i když nejvíce na začátku destilace, v úkapu), takže vždy se nějaké to množství do "jádra" dostane. To neovlivní ani současné 3 patrové "rektifikační" kolony, které se začaly po roce 2000 v "ofiko" palírnách používat.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Při druhém pálení a prvním vykapané pětilitrové nádoby se nám začla kořalka kalit a až do konce pálení tekla kalná.po otevření kotle se na vnitřní straně objevil bílý povlak.
poradte.dik.

wlezley řekl(a)...

Zakalení je většinou proto, že se moc topí. Neuvádíte z jakého množství jste těch 5 litrů odebral. Pokud byl ve zbytku malý obsah alkoholu, je zakalení pochopitelné. Pročtěte si jednotlivé články zde, vše je v nich popsáno.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,už nějakej čas pročítám stránky Deslík a rád bych taky někdy přispěl něčím zajímavým,ale chci se ujistit jestli je to bezpečné posílat fotky a příspěvky,jestli toho někdo nezneužije.Děkuji za odpověd.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
rád bych Vás ujistil, že informace další osobě neposkytujeme a ani k tomu neni zákonen daný žádný důvod. Osobně jsem přesvědčen, že diskuze na blogu DESLIK je čistě teoretická a jako taková neuvádí nikoho do konfliku se zákonem.
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Rád bych otevřel diskuzi ohledně bezpečnosti- výbušnosti par v interiéru.
Jaké máte zkušenosti s možnými nechtěnými úniky?
Sám jsem se setkal při netěsnosti přítlaku poklice kotle k těsnění pouze s nepatrným kapalným kondenzátem cca v množství lžíce za 10minut.(bylo ihned přítlakem utěsněno)Nebo při krátkém výpadku chlazení se vzrůstem teploty v chladiči a taktéž úniku kondenzátu-hotové pálenky mimo standartní cesty přes pojistnou tlakovou zátku.Prakticky jsem nikdy nezaznamenal únik jen páry, tím myslím syčící páry nebo nekondenzované lihové páry.Nyní přemýšlím o těchto nebezpečných rizicích úniků par a to hlavně samozřejmě nepozorovaných.Zda si člověk může všimnou postupně vzrůstající koncentrace rozptýlených lihových par v místnosti nebo si na to čich zvykne a koncentrace může nastat až na tu výbušnou?Jaké máte zkušenosti?
Zejména si myslím že u totho je velmi důležitá prevnece a omezení tohoto rizika na minimum, přece jenom i na netu lze nalést požáry z výbuchu domácí pálenice.
Navíc je zajímavé že v profi pálenicích leckdy velmi silně je cítit slivovice a líh ve vzduchu, ale výbuch se nekoná...zřejmě jsou cítit jen ty výrazně složky pálenky a to i v nepatrné koncentraci, takže to mate čich...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den všem.Letošní rok byl pro nás příznivce domácího pálení nebo zakládání kvasů doma velice přívětivý a dost se nám rozšířil archivek.Začalo to už v létě.První sud žlutých mrabelek 130litru.Cukernatost začátek 13,konec 2. Kvašení asi 4 týdny,výtěžnost 13.5 litru padesátky.Vzápětí nato sud modrých rynglí 130 litrů.Cukernatost začátek 12.5 konec 2.5. Kvašení taky 4 týdny,výtěžnost 13 litru padesátky.A první svátek v září nám nadělil tři sudy padaných nonet 360 litrů.Cukernatost začátek 14 konec 2.5Kvašení 7.5 týdne,výtěžnost 44 litrů padesátky.A konečně za měsíc od jablek čtyři sudy hrušek.Cukernatost začátek 12 konec 5.Po osmi týdnech pálení.Výtěžnost z 480 litrů 34 litrů padesátky.Mimo hrušek tak všechny sudy kvasily venku,hrušky v kotelně od 15ti až do 20ti stupnˇů.Do všech sudů přidávám kvasinky a kilo cukru.Do hrušek do každého sudu půl pytliku kyseliny citronové.Všechny kvasy jak přestanou bublat samozřejmě pod bublátkem tak se snažím odvézt vypálit,jak bylo psáno lepší něco než nic.Jablkovice i hruškovice se povedly,neštípou a hlavně po spolkntí jsou sladké a na jazyku zůstává ovocná chutˇ.Letošní rok se povedlo snad všechno co se naložilo.Jak se u nás říká:co kdyby příští rok nic nebylo.PF 2012 přeje Pavel a paličům zdar

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat proč mi při 2D teče kalný destilát.Jak tomu předejít? A nebo čím filtrovat? V 1D jedu do 10 %. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

co dělat když je měděnka rozpuštěna v hotovém destilátu? je namodralý

Anonymní řekl(a)...

P.F 2012 všem ušlechtilým Alkoholikům a Deslikům přeji!

A teď k výbuchům a explozím, což k Silvestru tak nějak patří. Reakce na jeden výše položený dotaz to má být:

-Destiláty hoří od cca 50%.
-Lihové páry jsou výbušné od cca 3-15% jejích koncentrací ve vzduchu.

A tak jsem zkoumal, kolik litrů etanolu by se muselo vypařit v uzavřené místnosti aby k takovému stavu došlo.
K tomu jsem musel ještě připočíst podíl vodních pár uniklých z vařáku do místnosti.
Samozřejmě jsem nic nevypočetl...
Nemám na to....
Tak jen případ z praxe.

Byl jsem svědkem toho:

2D - lutr 55%, destiláterovi přišla návštěva, pod kotel přiložil moc a zapomněl pak včas zavřít popelník a upravit topeniště...
A pak byl jí upozorněn na nějaké syčení a podobné podivné zvuky.
Ze vzdálenosti asi 20m a z uzavřené místnosti.
Ten stav trval asi hodinu..
A tam vyražené těsnění zpod víka vařáku a tolik pár, že nebylo vidět ani na krok..
K výbuchu, i když pod kotlem bylo otevřené ohniště, kupodivu nedošlo.

A tak si myslím, že jde jen o další mediální mýtus typu metylalkoholu atd..

Hlavní nebezpečí stále totiž vidím v "tlakových nádobách", ucpání odvodu do chladiče.
A následném výbuchu láhve s PB plynem..

I když......

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Nehlídané destil zařízení je časovaná bomba, proto i vytápím elektřinou i když i tady stačí jiskra při správné koncetraci etanol par ve vzdzchu, ale přepokládám že bych si té koncentrace jistě napřed musel všimnout.Navíc u mé rektifikační kolony hrozí spíše povolení těsnění po obvodu kotle a tím únik ne až tak koncentrovaných par kotle.Nejkoncentrovanější páry etanulu by unikaly při výpadku chlazení primárního chladiče, ale to bych si také všimnul.Páry dle mě navíc stoupají ke stropu, a topeniště nebo spínače elektřiny jsou spíše u podlahy.Hrozí prakticky jen přímé hoření a zpětný zážeh do destilačního stroje(výbuch stroje?) při úniku par kdy se současně v těsné blízkosti vyskytuje zdroj zážehu par....
Ucpání odvodu z kotle kvasem je dosti nepravděpodobné, nebot kvas je sám o sobě mokrý a navíc pevné částice ucpávající odvod by byly hodně vlhčené párou a tlačeny tlakem výše a výše do trubky....a jak by tlakový výbuch destilátoru vedl k výbuchu i tlakaové láhve PB si už nedovedu představit...jedině při následném požáru a zahřátí lahve PB...
Na http://homedistiller.org jsem četl právě o přímém hoření unikající etanolové páry z vařáku(a na Západě a USA vytápí převážně Propanem-otevřený ohen...)-známý málo viditelný modrý plamen, navíc na Západě a USA destilují sladové kvasy na vodku a tyto kvasy z obilnin jsou cca 2x tak silnější co do obsahu etanolu, a přesto uživatel plamen uhasil, vařák utěsnil.Jedná se totiž o to že ve vařáku pokud je tlak,tak tento tlak nedovolí zpětnému zášlehu plamene do vařáku a výbuchu...doufejme...je to vlastně stejný princip jako u všech hořáků na PB nebo zemní plyn...navíc uvnitř vařáku je málo nebo žádný kyslík nutný k zápalu a výbuchu.

Anonymní řekl(a)...

No já si na toto téma pamatuji 3 události :
1) literární – článek z Lidé Slovácka http://slovacko.org/home/?acc=955f „Pálení začíná“
(vyšlo také kdysi v Respektu) zde úryvek :
… Sťahel z Javorníka zase připomíná zážitek s jedním ze sousedů, který uhořel, když mu vybuchl destilační přístroj ("zřejmě mu vlezla myš do odpařovací trubky"). "Sám jsem podle diktátu policisty zapisoval zprávu z místa neštěstí: Děda udil maso, chytily na něm šaty a shořel," říká Sťahel, který si dodnes pamatuje policistův komentář: "Když nemusíš, tak neubližuj. Dost je na tom, když musíš… Ale to byly 50-70 léta z minulého století …
A z přítomnosti
2) z webu - ÚSTÍ NAD ORLICÍ - Dva muže ve věku třiatřicet a šedesát let zranil v pátek výbuch v palírně ve sklepě rodinného domu v Ústí nad Orlicí. (to mi „vypadlo“ z vyhledávače …)
A starší z mých „záznamů“ - exploze kotle v ovocném lihovaru (tj. povolené provozovně) v Mohelně – 9/2003, provoz byl pak obnoven v 2004. Zde byl bohužel jeden mrtvý (paleník). Podrobnější informace již nelze na webu najít.
Takže opatrnosti nikdy není dost …
Tož i já přeji vše nejlepší v Novém roce 2012.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
namodralý destilát (dotaz z 31. prosince 2011 10:16)...
Nepít a vypálit ještě jednou na čistém stroji!
Mnoho zdaru.

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
zakalený destilát (dotaz z 30. prosince 2011 12:58)...
Nejpravděpodobnější příčina je, že moc ždímáte kvas (lutr). Udělejte ještě jednu destilaci a buďte trochu přísnější.
Filtrace..... Vy to chcete pít ? :-)
Mnoho zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím v knihách som sa dočítal že pálenka vyrobená na jednoduchej aparatúre je aromatickejšia a viac ju cítiť po vstupnej surovine ako na aparatúre s rektifikačnou kolónou.Zatiaľ som pálil len na kolóne tak neviem porovnať.Aký na to máte názor?
Bolo by vhodnejšie vypaľovať zdravé kvasy jednoduchou destiláciou a dokap potom prepáliť na kolóne na lieh,alebo rovnou páliť na kolóne a kvas vyžmýkať hneď pri 2. destilacii.
Kolóna mi pracuje dosť účinne z liehovitosťou neviem ísť pod 85%i pri minimálnom refluxe ,po jeho zvyšení tečie až 97%(luter bol pred 2.D zriedený na 30%)
Vedel by som do pálenky dostať viac arómy ak by som išiel z liehovitosťou dolu prevzdušnením deflegmátora,ak áno akú liehovitosť by ste doporučovali? Ďakujem.

baron řekl(a)...

ahoj chlapy jsem zastancem klasiky dvakrat prepalit ,skousel jsem za svou praxi snad vsechno ale vse vedlo ke snizeni aromat ve vyslednem produktu a to prece nechceme kdyz mame tolika ovoce a dobreho ,neco jineho je kdyz chceme jen lih

Anonymní řekl(a)...

Kdo jednou ochutnal výjmečnou jemnost a hladkost,sametovost pálenky z téměř dokonalé náplnové kolony s přímým řízením refluxu, již nebude chtít většinou drsné, zasmrádlé pálenky ze starých přerušovaných destil kotlů...po kterých se naježí všechny chlupy hned dvakrát, poprvé při přičichnutí a podruhé při polknutí...

Max

Anonymní řekl(a)...

Ahojte, nikde som tu nenašiel vyjadrenie ku hliníku-duralu, ako konštrukčného materiálu častí kotla. V mojom prípade sa jedná o víko kotla. Síce neprichádza priamo do styku s kvasom, ale kondenzujú na ňom pary a tie kvapkajú späť, do kvasu... Je dural chemicky OK?

Deslik řekl(a)...

Dobrý den,
žádám čtenáře, aby pro lepší přehlednost blogu dodržovali náš systém pro zasílání komentářů. Děkuji.
Poslední dva příspěvky byly přesunuty do části "Ořechovka (http://deslik.blogspot.com/2008/04/oechovka.html)...

Anonymní řekl(a)...

Pro Max.
Já bych vůbec neodsuzoval jednoduché destilační přístroje pro výrobu ušlechtilých pálenek. V tom směru spíš ty rektifikační. Ty jsou podle mého názoru spíš vhodnější k získání chuťově neutrálního destilátu k dalšímu zpracování na likéry, průtahové destiláty atd. Ale i na těch jednoduchých lze toho i bez 3D správným postupem docílit.
Jak už to tady mnohokrát psal team Deslik. Kvalitní kvas, pomalé a citlivé vedení 2D a důsledné oddělení předku a pozadku. Spousta nekvalitních pálenek vzniká taky chamtivostí a ždímáním lutrů. Někteří si myslí, že se to uleží, časem ztratí, nebo v jádře zředí, ale není tomu tak! A kvůli pár litrům navíc si znehodnotí celou várku.
Pomalá destilace, to je to v co si pálenice nemůžou z ekonomických důvodů dovolit. A kvalitu výsledného produktu nezachrání ani jejích kolony.
A nemůžou taky vrátit nevhodné frakce zpět do kvasu nebo do lutru a ani jinak s protečeným destilátem přes měřidlo pracovat.

Uvedu příklad o rychlosti 2D. Cca 130l lutru 50-60%. V podvečer oddestilovat předek tak aby z chladiče jen kapalo nebo táhla se jen tenká nit, přes noc nechat stát a ráno stejnou rychlostí pokračovat. Ještě něco odebrat, ale to už nepoužívat k podpalování, ale přidat do další várky k 1D. Jímání jádra cca 12-16hod. Pozadek se pak už může destilovat rychle a lze ho také přidat ke kvasu.
Nikomu nevnucuji práci s vysokoprocentními kvasy a lutry, každý si musí časem najít to své, jen na té rychlosti destilace u jednoduchých přístrojů trvám!
A taky, i když to tak možná vypadá, nemám nic proti kolonám a deflegmátorům. Když někdo chce, ať si hraje. Taky jsem si kdysi hrál. Jen se mi už teď nechce řešit spustu spojů, těsnění a čištění.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Mě tedy vyhovuje plně destilace rektifikační kolonou.
Nemusím jako u staré 2D destilace shromaždovat lutr z 1. destilace a to z několika jednoduchých destilací kvasů! Nemusím řešit velkou přechodnou nádobu na lutr z 1. destilace.Nemusím dokonale vymývat destilační kotel na destilci lutru před 2. destilací.

A hlavně nesleju tím pádem více várek 1. destilací do společného lutru, který se pak destiluje dohormady při 2. destilaci!!!
Což je značná výhoda, nebot na rektifikační koloně můžu a mám každou jednotlivou přepalovanou destilaci kvasu přimo na finální pálenku, osobitou, dle konkrétní várky kvasu a držení teploty před primárním kondíkem.Neslívám všechyn kvasy do jednoho lutru a poté logicky do jedné finální pálenky.
Mimoto v případě že se něco pokazí vinou technologie nebo obsluhy, u kolony nezkazím takové finální množství v litrech jako u 2.destilace všeho slitého lutru!
Max

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Max:
Chápu Vaše důvody a samozřejmě s nimi souhlasím.
Ale každý si musí vybrat co mu vyhovuje.
Sběrná nádoba na lutr by problém být neměl, takových má likérník doma dost. Navíc lutru jen prospěje, když se nějakou dobu odleží. Třeba u výroby calvadosu je to přímo povinné.
A k slévání jednotlivých várek: Aspoň já se snažím ať je destilát stejný a ne z každé várky jiný, takže bych stejně míchal.
A důkladné čištění kotle před 2D myslím z důvodu povahy lutru není až tak bezpodmínečně nutné. Na rozdíl od následujících části! Vařák důkladně čistím až po 2D před slitím a ředěním finálního produktu.

Rafael

«Nejstarší ‹Starší   1 – 200 z 320   Novější› Nejnovější»

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: