Gabrovská



O odrůdě...

Bulharský kříženec Kjustendilská modrá x Montfortská.

Hmotnost plodu - 30g
sušina - 16,6%
kyselost 10,1 g kys. jablečné/kg
zkvasitelné cukry - 11,3
Výskyt šárky na listech - 10%
Výskyt šárky na plodech - 10%

Zraje koncem srpna až začátkem září asi jako Stanley.
Plody mají v poněkud větší velikost než Domácí švestky 20-28 g a jejich tvar je více elipsoidní. Sušina 17°Bx.
Růst je středně silný. Koruny jsou nejčastěji široce pyramidální nebo vysoce kulovité se sklonem k zahušťování. Stromy kvetou středněraně a jsou částečně samosprašné. Jako vhodný opylovač je nejčastěji doporučován Stanley.
Slupka má barvu tmavě fialově modrou barvu s výrazným ojíněním. Dužnina je žlutavá, dosti pevná a má aromatickou navinule sladkou chuť, podobnou Domácí švestce.Plody jsou odolné proti otlačení. Pecka se dobře odlučuje od dužniny. Plodnost je středně raná, pravidelná, avšak obvykle jen průměrná.Stromy jsou dosti odolné proti zimním i jarním mrazům. Vůči šarce jsou považovány za dosti tolerantní. Houbovými chorobami trpí málo.
Plody jsou vhodné pro přímý konzum, ke kuchyňskému použití i pro průmyslové zpracování.


Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Chtěl bych se vás zeptat jestli vysazovat odrůda Gabrovská tam kde je větší výskyt šárky nebo ne? Přečetl jsem si hodně článku na zahrada.cz o této odrůdě a nehodnotí jí špatně. Vy říkáte že vůbec nevysazovat???

Anonymní řekl(a)...

Ano, při zakládání větší, produkční výsadby pro destilátérské účely určitě.

Ale hodně záleží na osobních zkušenostech a místních podmínkách. A ty mám s podobnými odrůdami špatné. Naštěstí jsem jich vysadil jen pár. A taky je rozdíl přeroubovat pár větví, vysadit jeden stromek, nebo celý sad. Ale inspirujte se tou diskusi na zahrada.cz. I když tam to je asi taky hodně o osobních zkušenostech. Úplně nejlepší je prozkoumat své okolí a zjistit čemu se tam nejlépe daří. Ušetříte si hodně zklamání.

Ať se daří.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

A jaké odrůdy by jste mi mohl doporučit??Chtěl bych na pálení.Bydlím zhruba v 500 m.n.m s větším výskytem šárky.Ono co se týče okolí tady převažují domácí velkoplodé už asi 15 let staré stromy což jde hned poznat že jsou napadené šárkou atd.Děkuji za odpověd

Anonymní řekl(a)...

Nemůžu doporučit žádné. To nejde. Dnes je tolik odrůd, že si může vybrat každý. A v tom je ten problém. Začínám pomalu už podruhé obnovovat švestkový sad a sám bych potřeboval poradit. V sedmdesátých létech to bylo jednoduchší. Výběr byl minimální:-((((((

Proto taky vzniknul ten seriál tady. Neklade si žádné vysoké cíle, je to více méně jen seznam odrůd a odkazů na netu jako podklad k dalšímu bádání...
O knihách, slovnících a pomologiích moc přehled nemám a taky rychle stárnou a internet je už skoro zabil. Jen
mně zaujal Blažek, Pěstování slivoní. Novější kniha, ale skoro nesehnatelná. Rozkradená i v některých knihovnách.. Kdyby jste měl zájem, napište.
*
Jako destiláter bych uvažoval takhle:

Ranější odrůdy vždy dozrají až přezrají a do zimy spolehlivě vykvasí. Ale vyžadují přicukření a slivovice z nich trpí nedostatkem aromatu a chuti. Ale i tak jsou při pečlivé práci lepší než většina komerčních výrobků.

Odrůdy pozdní s vysokou cukernatostí vyžadují kvašení v teple. Nemůžete čekat, že Vám někde ve studené kůlně v mrazech dokvasí. A tahat někde do tepla metráky švestek Vás věkem přestane bavit. A tak mnoho lidí kvasy z durancii a podobných ředí vodou.

Sběr:
Klasické švestky vs. velkoplodé.
Kdo Vám to bude sbirat, zvládnete to? Chcete setřepávat najednou nebo sbírat postupně co spadne?

Ostraha sadu: Tatrovka nebo traktor s vlečkou v sadu Vás o úrodu, třeba i ještě nezralou, připraví velmi rychle. A smečka s dvoukoláky taky..

Šárka: Můj názor znáte. (Ale přiznám se, že několik Čačanských rodných jsem stejně vysadil. Zas mi to nedalo...).

Monilie: Taky velmi nebezpečná věc. Zvlášť pro destilátery!!! Jak se pod stromy patláte se shnilotinami a ve větvích nad Vámi už hnijí ještě nezralé.... Počasí poslední roky je hrozné a někdy není čas ani na ochranné postřiky....

Podnože a tvary: K destiláterství i nějak patří klasické vyšší kmenné tvary.

Dostupnost odrůd: Dost limitující faktor. Eshopy zasílají většinou jen malé výpěstky a to je pro mne už stracený čas nehledě na nebezpečí zničení zvěří. Preferuji osobní odběr a výběr.

Ať se daří při výběru.

Rafael.

P.S. Já zatím vysazuji po pár kusech velmi různorodou směsku. Na co kde v okolí narazím a co se mi vzrůstem líbí. Jak dál nevím...

Anonymní řekl(a)...

Já mám sad na svahu který je orientovaný na severozápad. Nadmořská výška je 290m. Postupně jsem kromě jiných stromů vysázel také 15 švestek.
Nejvíce, 7 stromů mám odrůdu Wagenheimovou. Stromy mají každý rok silnou násadu plodů a chuť je podle roku, zrovna 2014 se moc nevydařil, jelikož když švestky zráli, tak pršelo a bylo zataženo, slunečných dnů velmi málo. Jinak jsou chuťově aromatické a šárkou trpí částečně na listech a občas i nějaký plod, ale tak 1%.
Gbrovky mám 2 stromy, ale tam je plodnost hodně slabá v porovnáni s ostatními. Chuť je dobrá, aroma dosti.
Stanley 1 strom, hlavně jako opylovač Gabrovek, ale ten plodí dobře. Chuť není špatná, aroma je méně.
JoJo 1 strom, chtěl jsem zkusit a další už nekoupím. Násadu má každý rok silnou, ale trpí silně moniliozou, plody jsou hodně na sobě. Když je slunečný podzim tak je chuť dobrá a stejně i aroma.
Domácí velkoplodá 2 stromy, taky silná monilióza a plodnost vysoká. Jelikož zrají taky pozdě tak výsledek je závislý na slunečném měsíci září.
Domácí švestka 2 stromy. Oba dva jsou štěpené se stromu v nedalekém sousedství a nemají šárku. Chuťově jsou nejlepší, násada je spíš větší a na stromě poslední plody vydrží až do listopadu, první zrají začátkem září.
Sudy mi zatím nejvíce plní Wagenheimova a slivovice je s ní dobrá, jen aroma je slabší oproti domácí švestce.

Standa

Anonymní řekl(a)...

Mě se rok 2014 vydařil parádně,o co bylo méně švestek, o to byly díky teplému a suchému jaru sladší a rannější,tak jsem stihl sklidit před zářijovými dešti.Mám jen mix starší domácí a durancie a mám zálusk na Gabrovskou, Stando a hnojil jste ji?Zkusil bych jen ji extra pohnojit jestli bude poznat rozdíl v plodnosti(+zálivka)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Chystám se letos na podzim vysazet sad. Samozřejmě i švestky. Četl jsem si tu o knize Pěstujeme slivoně - Blažek. Chci se prosím zeptat. Vy ji nabízíte k prodeji nebo zapůjčení?

Jožka

Anonymní řekl(a)...

Dal jsem Vám ji teď na

https://uloz.to/!cA4AnwaIJ7it/blazek-kneifl-pestujeme-slivone-pdf

Snad Vám k něčemu bude. Ještě doporučuji přečíst si diskuzi o švestkách na zahrada.cz. Jinak se omlouvám za nízkou kvalitu skenu, odfláknul jsem to.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Anebo twdy:
http://muj-antikvariat.cz/hledani?q=p%C4%9Bstujeme+slivon%C4%9B&search_sub=Hledat

Rafael.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: