Aparát LáďaV



Foto a info zaslané čtenářem blogu.


Vařák:
150 l hranatý vyřazený kuchyňský nerezový dvouplášťový plynový kotel, předělaný na el. V dvojplášti 3 el.spirály 2.5, 3.0, 4.5 KW.  Ze všech stran zaizolovaný 40 vatou, na víku filc. V meziplášti používám v současnosti vodu, ale 7 let jsem jel i na fritovací olej. Za 10 let odešla pouze jedna spirála.  






Víko je vyrobeno z nerezi s ručním mícháním ( nerezová trubička asi 10 cm nad dno kotle. V ní druhá, na konci osazená nerez šroubem, který se šroubuje do nerezového protikusu na nějž je připevněno bukové prkno) Míchání je pro rychlejší a rovnoměrnější ohřev kvasu. 




Těsnění mezi víkem a vařákem je silikonová hadička. Těsní luxusně. Nalévací otvor je navařená příruba, na kterou se přes silikonové těsnění a matky přidělá nerezové víko.




Pro svoji váhu a mobilitu je mazlík opatřen kolečky.








Láďa V


26 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tož vymakané aparát...ale ty "dráty" k el. tělesům a krytí el. těles to je děs běs....Vodiče s jednou izolací to si koleduje o vážný úraz nebo požár, podobně jako el."krytí" hlavic těles. Ani si neodvažuju představit jak optimálně je to celé odjištěno odpovídajícím jištěním a zabepečeno proti poruše termostatu, pokud tam vůbec aspon jeden je, že...chápu, že je to celé sestrojeno stylem "co dům dal" ale...

V každém případě hodně úspěchů a štěstí.

Max

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Maxi, nebuďte zas takový Punťa na tu elektroinstalaci! Proč by Laďa měl mít na aparátu nějakou velkou rozvodnou a pojistnou skříň?
Nestačí uzemnění a nulák na kostře a min.dva jističe v "hodinách"?
*
Laďo, můžu se zeptat jak dlouho Vám trvá při max. výkonu, těch 10kW, dosažení destilační teploty?
*
A zaujala mně ta kolečka, ta mobilita:-)))) I celkově ten nápad - využití polotovaru.

Ať se daří!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Maxi.Celé zařízení je jištěno 3 jističi, které jsou v malém rozvaděči a pří provozu leží mimo dosah kotle a vody. Hlavice jsou zalité do nevodivé pryskyřice . Tento el.aparát požívám při stejných spirálách cca 10 let. Letos jsem provedl výměnu zateplení, vyrobil jsem si nový chladič a deflegmátor dle rad tady z blogu.Termostat zatím žádný nepoužívám. Co se mi osvědčilo je ,že třífázové spirály jsem v hlavici rozdělil každou samostatně. Když byly v sérii tak se vodiče přehřívali.Teď jsou při plném výkonu chladné.
LáďaV

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafael. Při plném výkonu všech spirál je 150 l kvasu zahřáto za 1 až 1,5 hodiny. Závisí na hustotě kvasu a míchání. Zatím míchám ručně ale ještš chci dodělat elektrické míchání.Letos po připojení deflegmátoru jsem vyzkoušel dělat trnkový kvas 120 l vedený pod bublátkem na 1D. Na plný výkon jsem nahříval cca 1 hodinu a pak jsem jel pouze na nejmenší spirálu. Celá destilace trvala 7 hodin.Po celou dobu vytékala 85Vol. Vypnuto při 50.Nateklo 7L 85 naředěno 5l vody na 52.Výsledek mile překvapil.

.
Kolečka jsou kvůli váze celého naplněného zařízení z vyřazeného kontejneru.Jen měli být otočné ale ty jsem nesehnal.
LáďaV

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
Máte nějak podepřenu tu vložku od spodu nebo je zachycena jen nahoře za rantl? Pepa

Anonymní řekl(a)...

Zdravím. Celý tento kotel je předělaný varný kuchyňský kotel na 150 l. Já jsem vyměnil horní víko. V originálu nebylo mezi víkem a dvojpláštěm těsnění. Tady jsem to vyřešil silikonovou hadičkou jako těsněním.Když si dáte do vyhledávače varný kotel 150 l tak vám jistě vyskočí odkazi na použité kotle. Dají se sehnat okolo 14000 tisíc. Ten můj byl na plyn a já jsem ho předělal na elektriku.

Anonymní řekl(a)...

Pardon až teď jsem pochopil dotaz. Vložka leží na rantlu a zároveň je položena na spodních podpěrách, na kterých jsou navařeny kolečka. LaďaV

Anonymní řekl(a)...

Dík za upřesnění.Mám pouze vložku na 160 l dvojplášť nerez a řeším zda obezdit nebo něco tak jako Vy. Sehnal jsem ji za 2300 Kč ze zrušené kuchyně mám inspiraci. Je to ještě kvalitní nerez z Poldinky.
Pepa

Anonymní řekl(a)...

PEPO já jsem řešil to samé a nakonec jsem se rozhodl pro mobilní kotlík, který jsem už několikrát využil. Když nemůže kvas k mohamedovi musí mohamed ke kvasu. Kotlík je zkonstruovaný tak, aby prošel 80 zárubněma.A kotel než jsem ho snížil vysel pouze na rámu.Teď jsem ho snižoval kvůli koloně a výšce stropu, takže to vyšlo, že je teď i podepřený. Mnoho zdaru. LáďaV

Anonymní řekl(a)...

Dobrá velkovýrobna, máte mé uznání. Zvlášť bdivuji to osobní nasazení s ručním mícháním. To mícháte během celé destilace a nebo jen občas??? I když vzhledem k dvouplášti asi nebude nutné míchat trvale...

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za uznání.Míchám ručně první hodinku a půl, ať se kvas rychleji prohřeje.Jak píšete tento kotel je dvojplášť a míchání není nutné. Když nemíchám vůbec trvá déle prohřátí kvasu. Ale určitě budu dodělávat elektrické míchání a i nějakou automatickou regulaci. Ale nejdřív si musím osahat práci s kolonou a deflegmátorem. Včera jsem zkoušel 140 l trnek. Doba nahřátí 2 hodiny a potom 10 hodin destilace. Předku jsem oddělal cca 0.4 l. Výsledek 11.3 l pálenky 82% takže jsem ředil 6,4 l vody. Výsledek při 1D vynikající ale pořád je co vylepšovat. LaďaV

Anonymní řekl(a)...

Dobry večer.chcem sa spytat.aroma palenky je dobra.

Anonymní řekl(a)...

Prosím vás mám dotaz a nevím kde přesně bych ho měl napsat, tak ho píši tady.
Mám dvacetilitrový hrnec smaltovaný s poklicí, kterou mám utěsněnou přes gumu. S poklice mám vyvedenou měděnou trubku 22mm asi 80cm dlouhou směrem kolmo vzhůru. Přes kolínka to mám svedené do rovného chladiče, který je pod 45 stupni směrem dolů. Tento chladič je s 15mm měděné rovné trubky dlouhé 90cm, která je v 60mm novodurové trubce na obou koncích uzavřená s bočním vstupem a výstupem na chladící vodu. Smaltovaný hrnec mám ponořený v 25 litrovém elektrickém zavařovacím hrnci ve vodě. Topné těleso má 1600W. Vařím jen tekuté kvasy-ovocná vína, nebo vykvašený cukr. Můj dotaz je, že pokaždé dostanu hned při první destilaci výsledný produkt o síle 60%. Jak je to možné, když nepoužívám žádný deflekmátor? A také se chci zeptat jeli tento produkt pitelný-chutná dobře. Předem děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Vůně i chuť jsou po trnkách. Je nutné ale pálenku nechat dobře vyvětrat.LáďaV

Anonymní řekl(a)...

Ten kotel je v původním obalu nebo je použita jen vložka a zaizolována?
Jenda

Anonymní řekl(a)...

Z kotle je použita pouze vložka a je celý zaizolovaný.Okolní konstrukce, kolečka a vypouštěcí ventil jsou udělány na míru.LaďaV

Anonymní řekl(a)...

No, je spousta sekcí kde by se to hodilo líp. Vařák, 1D, atd...

Snad se Laďa a admin nebudou zlobit, že odpovídám taky tady. Ale proto, že je mi Vás líto....
*
Když vaříte jen vína apod. tak nechápu proč dávate ten hrnec do vodní lázně a ne přímo na nějaký vařič? Takový materiál se Vám nepřipálí ! ! !

Máte špatný přenos teploty a proto má Váš destilát 60%. V žádném případě jste nevyrobil nějaký "zázračný deflegmátor".
Jen nedosáhnete tímto způsobem potřebné teploty a spoustu lihu nepředestilujete a zůstane ve víně a skončí v kanále:-((((( Proto má Váš výrobek tolik %.
Ve vodním dvojplášti musí být přetlak jinak je díky nízké teplotě 1D velmi neefektivní až skoro nemožná. Vodní dvojplášť by měl být tlakový a teplota v něm cca 110°C. Anebo aspoň provizorně utěsněn hadry a bod varu zvýšen třeba solí atd...

Rafael
P.S. Laďo, ta doba k dosažení destilační teploty je myslím na dvojplášť velmi dobrá. Gratuluji.

zero řekl(a)...

zdravi vas zero ze znojemska chtel bych se zeptat na rozmery kolony napln a nastaveni pri tvorbe prijemnych aromatyckych napoju dekuji

Anonymní řekl(a)...

Láďo zajímalo by mě jestli děláte destilaci s deflegmatorem jen jednou a máte hotovou pálenku nebo děláte 1D a až při 2D použijete deflegmátor

Anonymní řekl(a)...

Pro ZERO :Reakční člen : Trubka průměr 104 mm vyška cca 100 mm na spodku osazena nerez mřížkou a po přírubu na obr. vyplněna stočenými narezovými plíšky. Nad ní zaizolovaná nerez trubka stejný průměr, vyška 580 mm a opět dole u příruby nerez mřížka naplněna až po vrch skleněnými střepy z hrdel lahví od vína. Nastavení řídím ovládáním průtoku vody v chladiči 1 .(nastavení je podobné jak popisoval MAX).

Anonymní řekl(a)...

S deflegmátorem dělám vždy pálenku nahotovo. Pokud mám kvasu více jak na dva kotle (300 l a více) pálím nejdříve bez reakčního členu a deflegmátoru 1D a potom už při 2D s reakčním členem a deflegmátorem. Pokud mám kvasu jen na jeden kotel, dělám pouze 1D s deflegmátorem. Časově jak již jsem někde psal to trvá 7 a více hodin takže se vždy rozhodnu podle množství. Chuťově se mi jeví že při 1D nebo 2D jsou dost podobné.
LáďaV

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Laďo V
Nemohl bys namalovat výkres tvého skvělého zařízení?
Zajímá mne vše mimo vařáku.
Tedy od deklu vařáku výše.Myslím že by to zajímalo mnoho dalších příznivců tohoto webu.
Mám stejně velký kotel na dvojí pálení ale chtěl bych to předělat na D1. 150 L kvasu dělám až 25 hodin. Když už někde najdu návod tak je to na max. 50 litrový vařák.
Dík Jary5

Anonymní řekl(a)...

Myslim, že jsem nákres zasílal s fotkama na deslík, ale nabyly zvěřejněny. V případě zájmu můžu zaslat i emailem. LádaV

Anonymní řekl(a)...

Pošli mi prosmtě ten výkres a fotky na mejl jary5@centrum.cz
Dík za spolupráci
Jary5

Majkl řekl(a)...

Cau LadoV ,covece jsem si furt rikal,proc u vtoku do te epruvety mas na vrcholu tu zelenou hadicku :-D.. Uz jsem to pochopil,jako odvzdusneni aby to nepulsovalo zj? Ja jsem to tam neudelal a hladina prepadu mi pulsuje ..Aspon to teda prisuzuju tomu odvzdusneni..nebo to chapu spatne? Destiloval jsem teda v novym pristroji zatim pouze vodu ..Diky za radu

Jakub řekl(a)...

Teda. To klobou dolů :-) . Já bych něco takového nedokázal. Nezvládl jsem plynový kotel ani připojit :-D . Přípojku a kotel nám musel zařídit Plynoservis Praha . Z plynu mám respekt, ale na druhou stranu jsme ho doma chtěli, jen jsem pro jistotu nechal všechno udělat odborníky :-) .


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: