Aparát JAJA


Foto a info zaslané čtenářem blogu.

Kotel nerez je 50l vytápěn  keramickým tělesem 2kW v nerezovém pouzdře. Kotel je opatřen výpustným kohoutem, nalévacím otvorem o 14cm, čidlem teploty a motorovým míchadlem.





Celková výška  sloupce kolony je 100cm z cu trubky 54mm, vlastní náplňová kolona má  50cm a je naplněná skleněnými trubičkami. Nad náplní je  redukce, kde s čidlem teploty a  refluxem ovládaný kohoutkem,  reflux přepadává trubkou přímo do středu náplnové kolony. Na hladině refluxu je umístěno skleněné oko na kontrolu hladiny refluxu. Za redukcí je trubka chladiče se spirálovým chladičem. Na Výstupu z refluxu  je dochlazovací chladič.






K aparátu je řídící elektronika která ovládá výkon topení, regulaci teploty,ovládání míchadla, ovládání chlazení



JAJA


35 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Moc pěkně zpracovaný přístroj. Jen ten nalévací otvor je dost úzký. Aby to vyřešil nějaký přípravek - trychtýř. Za kolik se dá pořídit ? Boban.

Anonymní řekl(a)...

Máte to skvělé, čistá práce a ani s funkčností nebude rozhodně problém.
Rád bych se zeptal čím jste pájel Cu trubku 54mm k nerezové přírubě Tri-clipu? Díky za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Jak jsem se díval na fotku s vařákem tak jsem viděl vevnitř topnou spirálu.Mám pocit že husté ovocné kvasy by se tam připalovali

Anonymní řekl(a)...

Jsem rád že Vás zaujal můj příspěvek. Kolona je pájena stříbrem. Topná spirála je v nerezové trubce a díky řídící elektronice je možné plynule ovládat výkon spirály od 10% až do 100%, takže když je husčí kvas tak lze ohřívat nišším výkonem aby se kvas nepřipálil.Samozřejmě pokud je kvas hodně hustý je lepší zředit.
S průměrem kolony jsem se spletl, správně je průměr 42mm, aby se dala připojit na přírubu u sudu.
Aparát se používá na třech místech a funguje bezproblémově.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím JAJA.

Diskutovat na zahradě o takové problematice je s prominutím, "jako házet perly sviním"....
Např. : http://www.zahrada.cz/forum/paleni/kde-sehnat-malou-palenici-5344/?kotva=kde-sehnat-malou-palenici-305679 a i většina dalších k podobným tématům. Nejvíc tam kecají jen ti co o tom nic moc nevědí a jen mají potřebu něco napsat a urazit nového přispivatele. A korunu tomu pak nasadí admin-cenzor, který "nevhodné" příspěvky smaže a celá diskuse pak úplně ztratí smysl a je o ničem:-)))))

Světlou výjimkou tam je jeden chemik, ale ten zas většinou píše, stylem vědeckým a tak aby mu nikdo nerozumněl a sleduje tím své vlastní zájmy...
*
Tak snad teď tady nebudu vypadat jako oni:

Přístroj se mi líbí. Ale jen z hlediska pěkné řemeslné výroby a efektivního využití dostupných polotovarů.

Jinak je dle mého názoru vhodný jen pro zpracování tekutých kvasů, t.j. z cukru, přecezených škrobnatých surovin a nejrůznějších vín. Neumím si představit nalévat do toho vařáku husté, klasické kvasy z peckovin, zužitkování nejrůznějších zbytků po maceracích a přepalování nejrůznějších kalů a odpadů na líh.
A už vůbec ne pak jejích vypouštění a čištění toho KEG sudu.
Ale myslím si, že tak byl i projektován a postaven. Mi se pro ten úče, byť i jen velmi omezený, líbí.

Dále si myslím, dle mých zkušeností a pokusů v počátcích, že 2kW je málo. K samotné destilaci to samozřejmě stačí, ale k přivedení k rychlému varu cca 30l kvasu mi to přijde dost moc málo. (Takový výkon má běžný el. kuchyňský vařič)

Jestli připalování na vložené spirále zabrání míchadlo nevím, ale asi Vám to funguje, tak je to fajn inspirace pro další konstruktéry. Já to nezkoušel, tak nemůžu polemizovat.

A co se týče pěnění, psalo se tady o tom tady dost a je hodně způsobů jak jej eliminovat. A na homedistillerech kde jsou takové aparáty hodně preferovány, snad až moc, taky...
Ať se daří!

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Docela dobrý aparát, připalování kvasu bych vyřešil , že bych sud dal do pařáku a oblil vodou jak se to dělalo dřív a bylo by to ohřívané po celé délce a udělal otvor na plnění ovšem berte to jako můj názor a nic Vám nevnucuji určitě slouží ku prospěchu všem ke spokojenosti. Sám upřednotňuji 2D klasiku a jsem dalek toho Vás osočovat. Ať se práce daří! Jan

Anonymní řekl(a)...

Jo nyní vidím, že to ohříváte elekřinou, tak bych to nechal tak jak to je a doufal v míchadlo a kvas do toho dával řidší Jan

Unknown řekl(a)...

Máš to kamaráde pjekné, ta míchačka je super. Ten 2KW ohřívač ti ůplně stačí. Ti IDIOTI co píší JÁ SI MYSLÍM mohou jít doprdele. 50 litrů keg normální chlap vyleje vzůru dnem a otvor 14 centimetrů pokud při práci nechlaščeš ti stačí.
Jeremyna

Unknown řekl(a)...

RAFAEL, ty jediný máš asi přehled, ale pálíš něco? Nebo jsi jenom theoretic?
Jeremyna

Anonymní řekl(a)...

DOMO DOCTUS DICO !
&
Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit....

Rafael

Unknown řekl(a)...

Rafael, rozumím

Eko řekl(a)...

Najlepsie riesenie co som doteraz videl a to som ich videl vela. Skoda ze nemam kontakt na konstruktera a "Rafaela" :( .

Anonymní řekl(a)...

Pěkné, hezké. Vítej do rodiny.
Pokec

Anonymní řekl(a)...

Vážení paliči (nebo příznivci)jsem rád za diskuzi k aparátu JAJA. Rád bych ještě popsal, co ještě dokáže. Pochopitelně, že není určený k pálení 10ti tun mače, ale rozumných 500l se nechá v pohodě vypálit. Je to takový domácí, zahradní nebo balkónový aparát. Když zavolá kamarád, že má doma naložený soudek tak není problém JAJA zbalit a přijet k němu. S pivkem a slaninou to není marnej čas.
V regulaci je zdroj na 24V, takže ovládání míchadla a čerpadla je bezpečné. Má vývody na dvě čidla, které měří teplotu jak v kegu, tak v koloně. Nechá se naprogramovat jak průtok chladící vody tak otáčky motoru míchání. Ovšem nejdůležitější, je podle nás, regulace příkonu proudu do topného tělesa, kterou se nechá regulovat teplota a tím pálit kvalitní pití. Veškeré nastavení se musí vyzkoušet, ale je to otázka jednoho pálení.
Celá kolona se skládá ze tří částí, v první jsou skleněné trubičky, na druhé je průhledítko a kohout kterým se pouští finální produkt a kterým se reguluje reflux. Průhledítkem je krásně vidět hladinu etanolu a pouští se jenom část destilátu a část jde nazpátek. Nad touto částí je chladič, který dostatečně všechno vychladí. Vrchní část je studená tak,že na něm mení znát teplotu o deset cm. pod vrškem. Na chladiči je otvor, aby mohl případný tlak upustit, ale nejde z něho ani náznak vůně destilátu.
Protože se v tom pálí většinou šrotované nebo odpeckované ovoce není problém s jeho naléváním i s vyléváním . V případě, že se ucpe výpusť není problém strčit do kegu hadici a naředit mač , případně odšroubovat celé víko, které je k tomu určené.
K ovládání regulace je napsaný jednoduchý manuál a jsem schopný ho poslat na flešce i s malou ukázkou. Jinak JAJA se nechá sehnat i s elektronikou za 12000,-, což se zdá přijatelné.
piljas50@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Není mi jasné jak vaše kolona funguje.Do sekundárního chladiče(dochlazovacího) teče jen kondenzát který v něm jen dochlazujete nebo jen směsi par které v něm kondenzují? Podle vašeho provedení to vypadá,že směsi par vycházející z deflegmátoru míří přímo do sekundárního chladiče aniž by protekly přes primární chladič.Teplota směsi par vstupujících do sekundárního chladiče je pak přibližně stejná jako teplota směsi par vystupujících z deflegmátoru. Vypadá to,že takto provedený přístroj slouží spíše k zesilování destilátu než k oddělování frakcí.

Anonymní řekl(a)...

Pokusím se vám to zjednodušeně vysvětlit:
Po zahřátí kotlíku, páry alkoholu procházejí vestavbou rektifikační a zesilovací kolony (tyto operace probíhají současně), projdou hrdlem do prostoru chladiče. Na začátku rektifikace můžou, je-li otevřený odběrový kohout i odcházet na 2.chladič (dochlazovací). Převážná část však vystoupá až na závity „zpětného chladiče“, kde zkondenzují. Tato aparatura počítá s „totální, tj. úplnou“ kondenzací par alkoholu. Ten stéká do prostoru s „okem“ a za chvíli zaplní celý prostor, takže uzavře i odebírací trubičku. Od této chvíle odcházejí páry alkoholu pouze do horní části aparatury – do 1.chladiče. Zároveň přepadává část i do spodní části – do rektifikační a zesilovací kolony a tím vytváří reflex, který stéká zpět do kotlíku. Postupně se v „koloně“ ustanoví „tepelná“ rovnováha (tepelný spád, od hlavy kolony dolů ke kotlíku teplota stoupá), která odpovídá aktuální koncentraci alkoholu v destilačním kotlíku. Tím, že odebíráte část „reflexu“ z prostoru pod 1.chladičem, tuto rovnováhu částečně narušujete a potupně se teplota v „hlavě kolony“ zvyšuje.
Proces se nechává probíhat tak dlouho, až se projeví dokapové složky v destilátu.
Tyto můžete jímat zvlášť a po nashromáždění dostatečného množství (po několika destilacích) je znovu destilovat, záleží na tom, jestli se vám to vyplatí.
Tohle je „základní teorie“ provozování rektifikačních kolon !! a byla probírána u statě DEFLEGMÁTOR.
Přeji hezký víkend, … destilátům zdar

Anonymní řekl(a)...

Ako som tu už spomenul, lepšie riešenie domácej páleničky som ešte nevidel. Jediné, čo by som ja spravil inak, je podľa mňa výška trubky primárneho chladiča. Aparát mohol byť nižší. V podstate rovnaký princíp som použil aj ja s vodným, alebo vzdušným chladením. Vrchnú časť kolóny prehodím podľa toho, či mám vodu k dispozícii, alebo nie. Mať prehľad čo sa deje s refluxom je veľmi užitočná vec a istejšia než všetky regulátory. Musím ten priezor nejako vyriešiť. Mal som dojem na konštrukciách ktoré som videl, že ak nevložím do kolóny sklenenú rúru, okamžitý refluxný pomer cez malý zasklený priezor v tmavej medenej rúre mi to neprezradí. Nechcem pokaziť aparát, chcelo by to vidieť "naživo" :).

Anonymní řekl(a)...

kolko by stala,ta elektronika,len na ovladanie ele.špiraly 4 kw.

Anonymní řekl(a)...

Okolo 10 EUR :) eko@centrum.sk

Anonymní řekl(a)...

za jak dlouho se to ohřeje tím 4kw tělesem?

Anonymní řekl(a)...

Váš přístroj se mi velmi líbí.Jsem v této věci začátečník.
Můžete přidat jednoduchý nákres řez střední části řízení refluxu?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím vas,
Moc se me líbí vaše kolona.
Mužů se zeptat jak dlouho trvá jedna várka a za jak dlouho můžete případně Jaju dodat? Děkuji
Blaau@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, měl bych zájem jen o destilační kolonu, vařák mám. pavel83(zavináč)centrum.cz

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tak manžel JAJU má něco přes rok a vždy když pálí (samozřejmě i hustý macerát), tak se vrací moc šťastný. Vše funguje bez problémů, až na to, že ho vždy dva dny nevidím :-)
Jiřinova

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Co je to za spojku čím spojujetepřírubu z vařáku s přírubou od kolony děkuji za odpověd

Anonymní řekl(a)...

dobry den zaujimala by ma cena a kde sa to da zohnat ????

dakujem

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, perfektní práce :-) Dovolím si jeden malý dotaz, směřující k "vykradení nápadu": Co to je fešný motorek k tomu míchadlu? Nutně ho potřebuju taky :-)

Děkuji za případnou odpověď a přeji mnoho spokojených konzumentů a veselých večerů
Meloun

Tomas řekl(a)...

Kde prosim sezenu to ovládání míchadla a čerpadla na dvě čidla, které měří teplotu jak v kegu, tak v koloně. Nechá se naprogramovat jak průtok chladící vody tak otáčky motoru míchání, regulace příkonu proudu do topného tělesa, kterou se nechá regulovat teplota a tím pálit kvalitní pití?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Podobnou regulaci, kterou má zde JAJA jsem si pořídil na "hraní" a je k dostání v Polsku - viz odkaz. Mají tam různé typy regulací pro řízení destilací (různých typů rekt. kolon) a to včetně čidel, el. ventilů ... apod.
Já jsem si koupil toto:

https://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/24-regulator-mocy-i-temperatury-prm-maks-2-sondy-opcja-zaworu.html



k tomu jsem pořídil i 2 ks sond teploty. Jediný problém je s návodem v českém jazyce. Je to pouze anglicky a polsky - tak mi to trvá déle. Kdyby to měl někdo v češtině, dejte vědět.

Samozřejmě se přikláním k názoru, že příliš automatizace do výroby pálenek nepatří, ale v rozumné míře je to určitě ku prospěchu.
Např. programované ohřátí obsahu vařáku plným výkonem do nějaké teploty (cca 40 -50 st. c), poté snížení ohřevu na minimum a pomalý ohřev do teploty těsně pod začátkem úkapu a další pozvolné snížení ..., anebo ovládání míchadel, přívodu vody do chladiče, řízení refluxu atd.
Co se týká pálení kvalitního pití, je to otázka zkušeností a v případě nemožnosti se poradit s někým zkušeným i mnoho pokusů a omylů. K tomu vám automatika moc nepomůže.
Pro začátek prostudovat DESLIK.

R.





Anonymní řekl(a)...

Pre pána R. Z Polska si objednávať tovar je složité, nechcú ho zasielat za hranicu. V prípade ak prídu k Poliakovi do jeho sklepa tj. obchodu tak predá všetko avšak zasílanie do zahrničia je trocha problém.

Anonymní řekl(a)...

Materiál z Polska objednávám přes sprostředkovatele, který umí polsky i česky. Tyto služby jsou nabízeny na netu. je to s určitým poplatkem, ale zatím jsem byl vždy spokojen. R.

Anonymní řekl(a)...

Tak potom áno vďaka

Anonymní řekl(a)...

Kde je možno koupit ten KLIP na spojování dvou přírubových trubek,potřebuji na průměr 100 mm, děkuji.
Václav

Anonymní řekl(a)...

Naposledy bylo u tohoto dodavatele: https://www.regom.cz/eshop/ventily-armatury-komponenty/potrubni-komponenty/v-pk-t-111100xx1-detail
snad odkaz pomůže, hezký den ...

Anonymní řekl(a)...

Nebo tady:
https://www.indcom.cz/clamp-objimka-i
nebo tady:
https://www.akros.cz/spojeni-clamp
nebo nejlépe tady:
https://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=&_ssn=av-rf&_armrs=1&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=clamp&_sacat=0
Kamil


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: